Sotakuvia Ukrainasta

Kuva SA-kuva-arkistosta. JSdia157. Ilmavalvontalotta Ellen Kiuru Lahdenpohjan ilmavalvontatornissa päivämäärällä 11.7.1942. Ajankohta, jolloin Saksan sotaonni oli jo kääntymässä. Stalingradin taistelut alkoivat 23. elokuuta 1942. Lähde: SA-kuva-arkisto.

Sotakuvat ovat tärkeitä historiankirjoitukselle. Sotakuvista tehdään myöhemmin tulkintoja. Se on ihmiselle yksi tapa prosessoida mennyttä omalla hyväksyttävällä tulkinnalla.

Esimerkiksi Puolustusvoimien SA-kuva-arkisto Etulinjasta kotirintamalle 1939-1945 -sivustolle on kerätty suuri määrä valokuvia Suomen viimeksi käymistä sodista.

Sotakuvat ovat paljon kertovia sodasta ja sodan järkyttävistä inhimillisistä kärsimyksistä. Osa kuvista on myös hyvin arkisista asioista sotaan joutuneesta yhteiskunnasta.

Mukana on myös hienoja värikuvia.

SA-kuva-arkistossa on nähtävissä noin 160 000 sodan ajan tiedotuskomppanioiden ottamaa valokuvaa.

Ajat ovat muuttuneet 80 vuotta sitten tapahtuneesta. Enää meidän ei tarvitse turvautua sotien historiankirjoituksessa vain valokuviin, valokuvien rinnalle ovat tulleet myös videot. Enää kuvia julkaistavaksi ei prosessoi vain sotilastiedotus, vaan jokainen sota-alueella oleva siviili omilla kameroillaan ja kännyköillään tekee historiaa.

Artikkelikuva JSdia157 löytyy täältä. Kuva on siis luovutetulta alueelta Laatokan rannalta Lahdenpohjasta (61°31’11.0″N 30°11’51.6″E) Lahdenpohjan ilmavalvontatornista. Valokuvaaja Carl Rosenqvistin ottamia kuvia tornista ja ilmavalvontalotta Ellen Kiurusta löytyy netissä useita (Finna). Ellen oli silloin niin kuin olisi nytkin antamaan kuvaa sodasta kunkin tai jonkin osapuolen näkemänä.

Olen koonnut tähän kirjoitukseen Ukrainan sodasta joitakin videoida siitä, miten Ukraina on puolustautunut Venäjän sotatoimia vastaan. Ukraina on käynyt sotaa jo kahdeksan vuotta, joten sodankäynti ei ole heille mitään uutta niin kuin me länsimaissa lähtökohtaisesti ajattelemme, kun sota on vasta nyt tullut todella ihollemme.

Kaikessa, mitä Ukraina ja ukrainalaiset nyt tekevät, he tekevät vain itselleen omana kansana ja kansakuntana omaksi eduksi. He eivät tee mitään meille eikä meidän vapautemme eteen vaan heidän oman vapaudensa eteen.

Jäljemmissä tämän kirjoituksen toiseksi viimeisen luvun kappaleissa olevien videoiden aitoutta en toki voi taata, mutta olen pyrkinyt valitsemaan mahdollisimman autenttisia videoita. Siis videoita, joita ei olisi mahdollisesti työstetty eikä ole ainakaan minun visuaalisella tarkastelulla havaittavissa, että videoita olisi työstetty.

****

Otan tähän yhden poikkeuksen tuon videovalinnan periaatteesta. Video, joka löytyy Facebookissa Prinssi Roman Suuren (Roman Mstislavitšin) mukaan nimetyn 14. erillisen mekanisoidun prikaatin Facebook-sivuilta (Facebook 14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого 13.4.2022).

Roman Mstislavitš – ukrainaksi Роман Мстиславич (Роман Великий) – oli Novgorodin ja Halitšin alueen ukrainalainen ruhtinas 1100-luvulla halliten laajoja alueita Itä-Euroopassa (tai oikeastaan Länsi-Venäjällä). Myös ruhtinaan englanninkielinen nimi kertoo hänestä paljon (Roman the Great).

14. erillisen mekanisoidun prikaatin videossa on kuvaosio, joka kuvaa Ukrainan armeijan tuhotoimia venäläisessä maantiekolonnassa. Jos tuosta olisi oma pätkänsä ilman ymppäystä, video olisi kirjattu jäljempänä oleviin kappaleisiin. Video löytyy siis edellä kirjatulta prikaatin (14 окрема механізована бригада імені князя Романа Великого) Facebook-sivuilta.

Toiseksi viimeisen luvun kappaleisiin kirjatut videot eivät ole huomiota herättäviä – siis urotekoja tai raflaavia kuva-asetelmia sisältäviä. Videot ovat normaalia arkista sotatoimintaa, joita ukrainalaiset sotilaat tekevät maansa puolustamiseksi. Videoiden esittelyjärjestys on melko sattumanvarainen eikä järjestys ole ainakaan minkään sortin paremmuusjärjestys.

Historiankirjoittajat tulevat katsomaan noitakin videoita yhä uudestaan ja uudestaan, mutta osaavatkohan hekään tulkita niitä vuosien päästä sen paremmin kuin mekään nyt?

****

Välihuutona on syytä kiinnittää huomiota, kuinka Turkki on panostanut viime vuosina sotilaalliseen vaikuttamiseen Euroopan kaakkoisosan ja Keski-Aasian vanhoissa neuvostotasavalloissa.

Turkin sotilaallinen yhteistyö on tiivistynyt myös Ukrainan kanssa. Ukraina on tilannut uudet korvetit Turkilta ja Ukrainalla on käytössään turkkilaisia Bayraktar TB2 -drooneja, joiden avulla Ukraina on tehnyt merkittävää tuhoa Venäjälle sodan aikana.

Venäjän asioihin erikoistunut toimittaja Pekka Hakala kertoi hyvin Helsingin Sanomien tuoreessa jutussa otsikolla Keski-Aasian tasavallat haluavat nyt loitommalle Venäjästä – Jos Putinin sotimisen tarkoitus on etupiirien turvaaminen, on käymässä päinvastoin, miten Turkki on tiivistänyt asetoimittajana asemaansa Azerbaidžanin lisäksi myös mm. Uzbekistanissa (HS 17.4.2022).

Turkki on jo myynyt Bayraktar-drooneja myös Turkmenistanille ja Kirgisialle. Turkki on solminut Uzbekistanin kanssa puolustukseen liittyvän yhteistyösopimuksen. Turkkilaiset aseet ovat kohtuullisen halpoja, ja ainakin drooneissa hyvyys on jo osoitettu myös sotarintamilla.

On selvä, että Venäjän asema sodan ja pakotteiden myötä tulee heikkenemään Kaakkois-Euroopassa ja Keski-Aasiassa. On hyvä, että Nato-maa Turkki kasvattaa vaikutusvaltaa alueella. Sinänsä asia on hieman yllättävää, kun tiedämme presidentti Recep Tayyip Erdoğanin läheiset suhteet Vladimir Putiniin. Tosin onhan Turkki ja Venäjä olleet vastakkain myös Syyriassa ja Libyassa.

EU:n on syytä olla hereillä ja tiivistää suhteita myös Keski-Aasian vanhoihin neuvostotasavaltoihin. On taottava silloin, kun rauta on kuumaa.

****

Sotaa käydään nykyisin tietokoneruuduilta. Ilman miehittämättömiä ilma-aluksia (UAV) sodankäynti ei enää onnistu. Useimmat tähän lukuun kirjatut videot on kuvattu tietokoneruuduilta, joihin sotanäyttämö on välittynyt UAV:stä.

Tuskinpa yhtenä jäljempänä videona oleva Ukraina armeijan vastaus yöaikaan MstaS-haupitseja (2С19 «Мста-С») käyttävän venäläisen sotilasyksikön tuhoamiseksi Trostyanetsin (Тростянець) rautatieaseman läheisyydessä Sumyn alueella olisi onnistunut ilman drooneja.

—————————————————————————————————————————————

Kuuluisan Azovin pataljoonan (Батальйон «Азов») kuvaama video Mariupolin ympäristössä. Ukraina armeijan panssaroitu ajoneuvo BTR-4 (БТР-4 «Буцефал») tuhoaa videolla mm. venäläisen BMP-1:n (БМП-1 « басурманин»), joka Venäjän on vastaava jalkaväen taisteluajoneuvo (боевая машина пехоты) telaketjuilla kuin Ukrainan armeijan BTR-4. Helposti homma Azovin pojilta näyttää onnistuvan, vaikka kyse on täysin tasaveroisesta sotilaskalustosta. Video julkaistiin 14.3.2022.

Azovin pataljoona on nyt viimeinen, joka puolustavat Mariupolia viimeiseen mieheen. Azovin pataljoonan tuhoaminen on ollut Venäjälle erityinen tavoite jo vuodesta 2014. Pataljoona ei varmasti antaudu venäläisille. Kysymys on niiden sotilaiden luonteesta, jotka pataljoonanaan ovat eri syistä päätyneet.

Venäläiset eivät ota heitä elossa sotavangiksi, vaan tappavat joka tapauksessa. Azovin vapaaehtoisella pataljoonalla ei ole vaihtoehtoa Mariupolissa (Мариуполь) Azovstalin terästehtaassa (ПАО «Металлургический комбинат «Азовсталь»), jossa ainakin osa pataljoonasta Mariupolia puolustaen nyt on.

Video:  Twitter @Polk Azov 14.3.2022.

—————————————————————————————————————————————

Video Ukrainan 57. moottoroidun jalkaväkiprikaatin (57 окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка) julkaisemana ja kyseisen prikaatin tuhoamasta venäläisestä panssarivaunusta aamuhämärässä kello 5:41. Videosta ei saa selville, millä metsän reunan suojasta panssarivaunu tuhottiin, mutta mielenkiintoista on droonista käsin tietokonenäytölle tuotettu kuva, jonka informaatio on englanninkielistä. Video julkaistiin 6.4.2022.

Droonit ovat tosiaankin aivan keskeinen väline nykyajan sodankäynnissä. Aivan keskeinen, olipa kysymys maavoimien, merivoimien tai ilmavoimien toiminnasta.

Video: Facebook 57 окрема мотопіхотна бригада 6.4.2022

—————————————————————————————————————————————

Turkista hankittu Bayraktar TB2 -drooni tuhosi Ivankivin kylässä (Іванків) Kiovan alueella venäläisen BUK-ilmatorjuntajärjestelmäyksikön (ЗРК «БУК» (9К37)). BUK on tuttu Suomellekin. Tuho käsitti laukaisualustan ja kaksi ohjuksin kuormattua kuljetusavoneuvoa. Kaksitoista BUK-ohjusta siis. Paukku on melkoinen videon loppupuolella, kun kuljetusavoneuvot saivat osumat. Video julkaistiin 28.2.2022.

Ilman Turkista hankittuja tiedustelu- ja pommitustarkoituksiin soveltuja drooneja Ukraina olisi helisemässä.

Miksi Suomi ei suostu edelleenkään hankkimaan pommein ja/tai ohjuksin varustettuja drooneja?

Video: Facebook Головнокомандувач ЗС України  28.2.2022.

—————————————————————————————————————————————

Головнокомандувач ЗС України енерал Валерій Залужний: ’Наші оператори Bayraktar TB2 майстерно’відпрацювали’ систему РЕБ противника в Київській області.’

Vapaasti suomennettuna:

Ukrainan asevoimien komentaja, kenraali Valeri Zalužni: ’Bayraktar TB2 -toimijamme ovat taitavasti ’hoidelleet’ vihollisen elektronisen häirinnän järjestelmän Kiovan alueella.'”

”Hoiteleminen” (”відпрацювали”) tarkoittaa tässä yhteydessä tuhoamista. Turkkilainen Bayraktar TB2 -drooni tuhoaa videolla venäläisen elektronisen häirinnän yksikön Kiovan alueella. Video julkaistiin 12.3.2022.

Video: Facebook Інформагентство АрміяInform 12.3.2022.

—————————————————————————————————————————————

Video Ukrainan 93. erillisen mekanisoidun prikaatin (93-тя окрема механізована бригада) tuhoamasta venäläisestä panssariajoneuvosta Javelin-panssarintorjuntaohjuksella, joka on tuotu lännestä. Tuhotun panssariajoneuvon tyyppi ei ole tunnistettavissa droonista kuvatulla videolla eikä sitä ole muutoinkaan ilmoitettu. Video julkaistiin 22.3.2022.

Video: Facebook 93-тя окрема механізована бригада 22.3.2022 (tai esim. Twitter @UAWeapons 22.3.2022).

—————————————————————————————————————————————

Video Ukrainan armeijan maavoimien (Сухопутні війська ЗС України) julkaisemana, kun Kostja Gordienkon mukaan nimetty 57. moottoroitu jalkaväkiprikaati (57 окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка) tuhosi venäläisen D-30-haupitsein (122-мм гаубица Д-30) varustetun tykistöpatterin kokonaan Nikolajevissa (Миколаїв). Kaksi asiaan liittyvää videota julkaistiin 7.3.2022 ja 24.3.2022.

Video: Facepook Сухопутні війська ЗС України 24.3.2022.

Tuhotun tykistöpatterin video: Youtube 7.3.2022

—————————————————————————————————————————————

93. erillinen mekanisoitu prikaati (93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр») tuhosi liikkuvilla telaketjualustoilla olevia 2S19 MstaS -haupitseja (2С19 «Мста-С») käyttävän venäläisen sotilasyksikön yöaikaan Trostyanetsin (Тростянець) rautatieaseman läheisyydessä Sumyn (Суми) alueella. Video julkaistiin 16.3.2022.

Video: Facebook Тростянець INFO 16.3.2022.

—————————————————————————————————————————————

Tuoreimpana otoksena toissapäivältä 24. kuninkaallisten joukkojen panssarivaunuprikaatin (24 ОМБр імені короля Данила) suorittama panssarivaunun tuhoaminen panssarintorjuntaohjuksella Popasnan kylässä (Попасна) Luhanskin (Луганськ) alueella keskellä siviiliasutusta (Defence Express 18.4.2022). Video julkaistiin 17.4.2022.

Video: Facebook Генеральний штаб ЗСУ 17.4.2022.

—————————————————————————————————————————————

Video Ukrainan alasampumasta venäläisestä Mil Mi-8 -kuljetushelikopterista (Ми-8 (В-8, изделие «80»)), jonka Ukrainan armeija ampui alas Makarivin (Макарів) yllä Kiovan lähellä. Helikopteri ammuttiin alas 4.3.2022, video julkaistiin 22.3.2022.

Kyseinen helikopterityyppi on ollut käytössä myös Suomen Puolustusvoimissa ja on siis meille varsin tuttu.

Video: Twitter @UAWeapons 22.3.2022

Ukrainan armeijan julkaisema kuva tuhotun venäläisen Kamov Ka-52 -taisteluhelikopterin (Ка-52 «Аллигатор») jäänteistä. Ukrainan armeija ilmoitti helikopterin ammutun alas venäläisellä (tai neuvostoliittolaisella) 9K38 Igla -ilmatorjuntaohjuksella (ПТРК 9К38 «Игла»). Myöhemmin Ukrainan armeija on tuhonnut Kamov Ka-52 -taisteluhelikoptereita mm. omalla Stugna-P-panssarintorjuntaohjuksella (ПТРК «Стугна-П»). Hitaasti ja matalla liikkuvia helikoptereita voidaan tuhota panssarivaunujen tapaan. Ei yhtään sen vaikeampaa.

—————————————————————————————————————————————

Video Ukrainan puolustusministeriön (Міністерство оборони України) julkaisemana Telegram-kanavalla (Telegram Міністерство оборони України). Kyse on venäläisestä Orlan-10 droonista («Орлан-10»), jonka ukrainalaiset sotilaat ampuivat alas 10.4.2022. Sotilaitten ilmeistä on pääteltävissä, että droonin ampuminen alas on onnistunut. Video julkaistiin 10.4.2022.

Video: Telegram Міністерство оборони України 10.4.2022.

****

Mistä lännen on nyt ensisijaisesti pidettävä kiinni ja huolta, jotta kaikki menisi myös meidän kannalta parhaalla mahdollisella tavalla?

Ukraina ja ukrainalaiset puolustavat luonnollisesti vain itseään. Meidän pidettävä huolta, ettei heidän puolustuksensa lopu ainakaan aseiden puutteeseen. Etteivät ukrainalaissotilaiden kuolemat johtuisi ainakaan aseiden puutteesta. Venäjän talouspakotteet ovat juuri tässä akuutissa hetkessä toissijaisia.

Etulinjassa olevalla sotilaalla pitää olla sitä, mitä hän tarvitsee itsensä ja isänmaansa Ukrainan puolustamiseen hänen itsensä haluamana ja päättämänä.

Meidän on pidettävä huolta, että Ukrainan jokaisella sotilaalla on se aseistus, minkä hän tarvitsee puolustaessaan itseänsä, kotimaatansa ja kaikkea kotimaahansa kuuluvaa. Hän ei tosiaankaan puolusta meitä eikä mitään länttä vaan omaa isänmaa Ukrainaa.

Tuo huolenpito koskee myös Suomea pyyteettömästi Puolustusvoimiemme eriävistä näkemyksistä huolimatta.

Me suomalaiset kyllä tiedämme omista kokemuksistamme, mistä oikein on kysymys. Puolustusvoimamme ei näytä aina tietävän eivätkä osaa asettaa asioita tärkeysjärjestykseen Suomen turvallisuuden suhteen. Onko Suomen turvallisuuden suhteen tärkeämpää juuri nyt puolustaa Ukrainaa vai Suomea?

Suomen Puolustusvoimat on nyt vastustanut suomalaisten lisäaseiden luovuttamista Ukrainalle. Jatkopakettia aseiden luovuttamisesta Ukrainalle ei ole saatu aikaan. Katse kääntyy Puolustusvoimiin, kun suomalaispoliitikot eivät enää vastusta aseiden viemistä lisää Ukrainaan.

Puolustusvoimissa ei taideta nyt osata ajatella asioita oikeassa tärkeysjärjestyksessä?

+9

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu