Suomalaisyritykset toimittavat urakalla tavaraa Venäjän sotateollisuudelle ja Suomen Tulli ei tee yhtään mitään

Special Technology Centerin eli STC:n (Специальный Технологический Центр, СТЦ) yrityslogo. Tämä venäläinen teknologiayritys valmistaa mm. drooneja sekä mittaus- ja radiovalvontalaitteita. Yritys on merkittävä toimittaja Venäjän asevoimille. Yritys on ollut Yhdysvaltojen pakotteiden kohteena jo vuoden 2016 lopulta, jolloin presidentti Barack Obama asetti pakotteet yhtiölle sekaantumisesta Yhdysvaltojen marraskuun 2016 presidentinvaaleihin. Nyt muutama suomalaisyritys on vienyt Yhdysvaltojen pakotteiden alaisia komponentteja Venäjälle niiden päätyen lopulta STC:lle. Ilman Yhdysvaltoja Suomessa viranomaiset eivät olisi tienneet asiasta mitään. Kuva: vapaa lähde (yrityslogo vExpo-alustalta).

Special Technology Center (STC), ООО Специальный Технологический Центр (ООО «СТЦ», kotisivut). Suomeksi tuon venäläisyrityksen nimi olisi Erikoisteknologiakeskus. Lännessä tuo yritys tunnetaan englanninkielisellä nimellään.

Verovelvollisen tunnistenumerona INN (идентификационный номер налогоплательщика, ИНН) ja verorekisteröintiperustenumerona KPP (код причины постановки на учет, КПП) tuolla yrityksellä ovat 7802170553/780401001. Venäjällä verovelvollisen tunnistenumerolla löytyy suurin piirtein samoja tietoja kuin Suomessa Y-tunnuksella. Noiden numeroiden perusteella voi siis venäläisyrityksistä hakea netistä yrityksen perustietoja. Lisäksi on vielä valtion perusrekisterinumero OGRN (основной государственный регистрационный номер, ОГРН), joka tällä kyseisellä yrityksellä on 1037804018614.

Pietarilainen yritys tunnetaan englanninkielisellä lyhenteellä STC ja venäjänkielisellä lyhenteellä СТЦ. Käytän tässä blogissa tuosta yrityksestä pääosin STC-lyhennettä.

****

Miksi kirjoitan tämän pitkän blogin tuosta pietarilaisyrityksestä?

Siksi, koska tuo yritys on se, jolle muutama suomalaisyritys on toimittanut välikäsien kautta Venäjälle asetettujen pakotteiden alaisia tuotekomponentteja.

STC on rankkojen länsipakotteiden kohteena.

Pakotteita voi käydä tarkastelemassa esimerkiksi OpenSanctions-sivustolta. OpenSanctions-sivustolla Special Technology Centeriä koskevat pakotteet löytyvät täältä.

Sivustolta löytyy eri maiden asettamia pakoteviitteitä linkkeinä, tässä tapauksessa Yhdysvaltojen ja Ukrainan STC:lle asettamat pakotteet. Linkkejä tuolla OpenSanctions-sivustolla STC:n kohdalle on kirjattu yhteensä neljä (RUPEB, ООО «Специальный Технологический Центр», War and sanctions database, The Special Technology Centre LLC (Australia), War and sanctions database, The Special Technology Centre LLC ja OFAC, Special Technology Center).

EU on asettanut eri venäläisyrityksiä nimeltään pakotteiden piiriin, mutta jostakin syystä STC:tä ei ole asetettu erillisenä nimettynä yrityksenä, vaikka syytä olisi ehdottomasti ollut. EU:n asettamat Venäjän vastaiset pakotteet koskevat STC:tä siis vain yleismääritteiden osalta. Tällainen on esim. kaksikäyttötuotteiden vientikielto.

Yhdysvallat asetti STC:n pakkoteiden piiriin ensi kerran jo 29.12.2016. Presidentti Barack Obaman määräämät pakotteet liittyivät Venäjän hakkerointihyökkäyksiin Yhdysvaltain marraskuussa 2016 pidettyjen presidenttivaalien alla.

Ns. CAATSA-listalle (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA, H.R. 3364 (115th)) STC pääsi lokakuun 27. päivänä 2017 (CAATSA Section 231(e) List Regarding the Defense Sector of the Government of the Russian Federation 27.10.2017-23.2.2021).

Yhdysvaltojen pakotteiden alaisia henkilöitä ja yhteisöjä (entity) voi tarkastella OFAC:n (Office of Foreign Assets, OFAC) hallinnoimista pakoteluetteloista pakoteluettelohaulla (Sanctions List Search). Verrattuna EU:hun, listaushaku on Yhdysvalloissa hoidettu hyvin. Kun etsii OFAC:n pakoteluettelohaussa Special Technology Center -sanayhdistelmällä, tulos on tämä. OFAC:n listalla STC:n pakotteita koskevat riskit rikkomuksiin on kirjattu 31 CFR 589.201-säännökseen esim. kiellettyinä liiketoimina (prohibited transactions).

Juuri tuo 31 CFR 589.201-säännös on se, miksi Suomessakin on syytä kaikkien yritysten syytä olla tarkka, minkä yhteisön kanssa asioi ja onko se Yhdysvaltojen jollakin pakotelistalla. Yhdysvallat asettaa kuitenkin omat pakotteensa ja EU omat.

OFAC:n hallinnoimat pakotteet velvoittavat yhdysvaltalaisia tai Yhdysvalloissa toimivia tahoja, mutta ne eivät sellaisenaan sido eurooppalaisia tai EU:n alueella toimivia ei-yhdysvaltalaisia yrityksiä. Jos kaupalla on kuitenkin kytköksiä Yhdysvaltoihin tai vietävään tuotteeseen sisältyy yhdysvaltalaista teknologiaa, tulee Yhdysvaltojen pakotteita noudattaa vientilupamenettelyjen muodossa.

Jos suomalaisyritys haluaa, että mm. sen pankkitoiminnot toimivat normaalisti, parempi noudattaa Yhdysvaltojen asettamia pakotteita vastaavasti kuin mitä kuuliainen yhdysvaltalaisyritys noudattaa.

****

United States Imposes Additional Sanctions and Export Controls on Russia in Coordination with International Partners (United States Department of State 19.5.2023).

Vapaasti suomennettuna tuo Yhdysvaltojen ulkoministeriön lehdistötiedotteen otsikko toukokuulta:

Yhdysvallat määrää Venäjää vastaan lisäpakotteita ja vientivalvontaa yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa.

Yhdysvaltojen ulkoministeriö nimesi  tuon tiedotteen mukaan toukokuussa pakotelistallalleen kahdeksan yritystä ja yhden yrityksiin liittyvän liikemiehen, jotka muodostavat kansainvälisen verkoston ja jotka osallistuvat moottoriosien ja vientivalvottujen komponenttien hankintaan Yhdysvaltain pakotteiden alla olevalle Special Technology Centerille.

Tahot eli yhteisöt ja henkilöt sekä niille asetetut pakotteet ovat:

Edellä pakotesivustoina on käytetty saksalaista OpenSanctions-sivustoa, ukrainalaista War and Sanctions -sivustoa ja yhdysvaltalaista OFAC-sivustoa.

STC:n länsikomponenttien tuonti Venäjälle perustuu osaltaan Venäjän peiteyrityksiin ainakin Hongkongissa ja Macaossa sekä välittäjiin ainakin Floridassa ja Suomessa. Käsittelen yhden floridalaisen välittäjän pidätystä ja oikeudenkäyntiä myöhemmin tässä blogikirjoituksessa. Edellä olevassa luettelossa on kolme hongkongilaista ja macaolaista venäläistaustaista yritystä. Yksi linkki on juuri venäläinen liikemies Anton Trofimov IPS Pacific Company Limitedissä.

Venäläisellä SMT-iLogic-yrityksellä («СМТ-Айлогик») on monia kirjoitusasuja maan ja taivaan välillä: SMT-ILOGIC, Smt-ilogic, SMT iLogic, SMT-iLOGIC jne. Yritys itse kirjoittaa englanninkielisen nimensä mm. kotisivuillaan SMT-iLogic, jota minäkin käytän.

Viimeistään tuolloin toukokuussa 2023 olisi Suomessakin ollut syytä olla hereillä, ettei ole syytä olla tekemisessä venäläisen Special Technology Centerin kanssa, joka on ollut Yhdysvaltojen pakotelistoilla jo 29.12.2016 alkaen. Ei liikesuhteissa eikä missään muussakaan. Ei suoraa vientiä eikä välikäsien kautta. Hereillä olisi pitänyt olla niin yrityksissä kuin etenkin valtion virkamieskunnassa ulkoministeristeriöstä Tullin kautta Suojelupoliisiin.

****

Mikä yritys sitten oikein on Special Technology Center (STC), venäjäksi ООО Специальный Технологический Центр (ООО «СТЦ»)?

Venäjällä tietoisuus tarpeesta kehittää uusia miehittämättömistä ilma-aluksista syntyi Abhasian ja Etelä-Ossetian sotilasoperaation eli Georgian vuoden 2008 sodan jälkeen.

2010-luvun alkupuolella puolustusministeri Sergei Šoigun johdolla Venäjä perusti Miehittämättömän ilmailun kehittämisohjelman 2014–2020, joka oli Venäjällä lajissaan ensimmäinen. Tuoreimman kehittämisohjelman Venäjän hallitus hyväksyi siviilipuolelle kesäkuussa 2023 (Стратегия развития беспилотной авиации Российской Федерации на период до 2030 года и на перспективу до 2035 года 21.6.2023).

Jo ennen tuota ensimmäistä kehittämisohjelmaa Venäjän asevoimat suorittivat erilaisten UAV-mallien vertailutestejä, joiden tulosten perusteella se valitsi kolme yritystä toimittamaan järjestelmiään sotilasyksiköille koetestejä varten. Nuo yritykset olivat Enics (ЗАО «ЭНИКС», kotisivut), STC (ООО «СТЦ») ja ZALA Aero Group (ООО «ЗАЛА АЭРО», kotisivut). Puolustusministeriölle tarjottavina lennokkeina noilla yrityksillä olivat Eleron («Элерон»), Orlan («Орлан») ja Lastotška («Ласточка»).

Kaikki kolme yritystä kolmella lennokilla osallistuivat Venäjän puolustushallinnon kokeisiin vuonna 2012, mutta vain STC:n Orlan-10 («Орлан-10») läpäisi ne.

STC:n valmistaman heksakopteri eli kuuden roottorin drooni nimeltään Krab (Orlan-K6), venäjäksi Краб («Орлан-К6»). Kuva: vapaa lähde (kansainvälinen Armija-2015-sotilasnäyttelyfoorumi, «Армия-2015»).

Tuosta alkoi STC:n tie Venäjän yhdeksi tärkeimmäksi droonikehittäjäksi ja -tuottajaksi. Yrityksestä tuli Venäjän asevoimien, Venäjän sotilastiedustelun ja Venäjän lainvalvontaviranomaisten keskeinen toimittaja miehittämättömissä ilma-aluksissa. STC:n suuria asiakkaita ovat hätätilaministeriö, Venäjän poliisi ja sisäministeriön alueosastot. Yrityksestä tuli siis Venäjän koko puolustus- ja turvallisuusorganisaation keskeinen toimittaja.

STC toimii Pietarissa, jossa sillä on käytössään ainakin kolme eri tarkoituksen toimipistettä:

 • toimistorakennus Gžatskaja-kadulla (ул. Гжатская, 21, литер Б, офис 53, Санкт-Петербург, 195220, 60°00’14.7″N 30°23’06.2″E)
 • tuotantotilat Murinskaja-tiellä (Муринская дорога, 24, Санкт-Петербург, 195299, 60°01’07.4″N 30°28’00.6″E)
 • UAV-testauksen koulutus- ja testauskeskus Volossovan piirissä Leningradin alueella (учебно-испытательный центр, УИЦ, Волосовский район, Ленинградская область, 59°36’16.3″N 29°16’23.0″E).
STC:n UAV-testauksen koulutus- ja testauskeskus Volossovan piirissä 59°36’16.3″N 29°16’23.0″E-koordinaattipisteessä. Tuo paikka ei ole yleisessä tiedossa, mutta on helppo selvittää. Mikäli jokin taho haluaa, tuon koulutus- ja testauskeskuksen tapahtumia on helppo seurata, koska keskus on melko avoimessa maastossa. Kuva: vapaa lähde (STC:n Orlan-drooniesite otsikolla СТЦ, Применение БЛА семейства «ОРЛАН» для аэросъемочных работ).

STC:n esite esimerkiksi Orlan-droonista löytyy verkosta (СТЦ, Применение БЛА семейства «ОРЛАН» для аэросъемочных работ).

STC:n doorituotantoa ovat ja ovat olleet Orlan-droonit 1, 2, 3M, 10, 30 ja 50 («Орлан-1», «Орлан-2», «Орлан-3М», «Орлан-10», «Орлан-30» ja «Орлан-50») sekä Leer-jammeri (передатчик помех) tuotenimeltään РБ-341В «Леер-3». Orlan-10 («Орлан-10») on ostetuin ja menestynein drooni.

STC esittelee harvoin tuotteitaan näyttelyissä ja messuilla eikä suorita mainoskampanjoita. Yritys toimi pitkään ilman verkkosivustoa, mutta siitä on kuitenkin kehittynyt johtava kehittäjä ja toimittaja useille pienille ja keskisuurille venäläisdrooneille. Yritys on jotenkin salamyhkäinen. Yhdysvaltalaislähteiden mukaan yritys on linkitetty pitkälti Venäjän sotilastiedusteluun. Ehkäpä siitä johtuu tuo salamyhkäisyys.

Tämän vuoden tammikuussa STC vuokrasi Julmartin vanhan kauppa- ja logistiikkakeskuksen (Флагманский торгово-логистический центр «Юлмарт») tuotantotiloiksi Pietarissa. Vuokrasopimus seitsemäksi vuodeksi, alaa vuokrakohteessa on yhteensä 25 100 neliömetriä. Kiinteistö sijaitsee em. 60°01’07.4″N 30°28’00.6″E-koordinaattipisteessä. Kyse on siitä, että kasvava tuotanto sodan pönkittämänä tarvitsee isompia tiloja.

STC:n uudet tuotantotilat Krasnogvardeiskin piirissä (Красногвардейский район). Rakennuksessa toimi aikaisemmin Julmartin («Юлмарт») kauppa- ja logistiikkakeskus. Kyseisessä kuvassa keskuksen kyltit ovat vielä katolla. Kasvava tuotanto tarvitsee suuremmat tilat. Kuva: vapaa lähde (Pietarin hallinto, Администрация Санкт-Петербурга).

****

STC harjoittaa yhteistoimintaa myös Pietarin sähköteknisen yliopiston kanssa. Tuo yliopisto on nimeltään LETI (Санкт-Петербургский государственный электротехнический университет «ЛЭТИ» им. В.И. Ульянова [Ленина], СПбГЭТУ «ЛЭТИ», kotisivut).

Tämän vuoden alussa STC ja LETI perustivat monitiedelaboratorion LETI-STC (Междисциплинарная лаборатория «ЛЭТИ-СТЦ», tiedotesivu). Laboratorion toiminta keskittyy kolmelle alueelle, jotka ovat miehittämättömät ilma-alukset (беспилотные летательные аппараты), ohjelmistokehitystyö (разработка программного обеспечения) ja radio-ohjaus/valvonta (радиоконтроль).

Em. tiedotesivu on hyvin paljastava, mitä tulevaisuudessa STC aikoo kehittää vuosina 2023-24. 5G-tukiasemia koskeva tutkimustyö kuulostaa mielenkiintoiselta (5G-tukiaseman signaalinkäsittely, ohjelmistomoduulin kehittäminen).

Kun nyt pakotteet ovat vaikeuttaneet venäläisyritysten mahdollisuuksia saada länsimaista huipputeknologiaa, ovat ne lyöttäytyneet yliopistoihin ja korkeakouluihin. Länsi ei vielä ole asettanut pakotteita Venäjän yliopistokoulutuslaitoksille, ja ehkäpä noilla laitoksille on helpompi saada huipputeknologiaa kuin vaikkapa STC:n kaltaisella aseteknologiavalmistajalla itsessään on.

Tuotakin asiaa EU:n ja Yhdysvaltojen olisi syytä miettiä pakotteiden toimivuuden kannalta. Siis yhteishankkeet, joissa mukana yliopisto ja venäläinen puolustusalan yritys.

****

Orlan-droonit ovat olleet Ukrainalle tuttuja jo vuodesta 2014. Erityisesti em. Orlan-10. Ukrainalaiset ovat myös selvittäneet, kuinka paljon esimerkiksi tuo Orlan-10 sisältää länsimaisia komponentteja, joita STC on saanut lännestä pakotteiden voimassa ollessa välikäsien kautta.

Vastaava koskee myös iranilaisdrooneja, joita olen käsitellyt muutamassa blogikirjoituksessa. Kirjoitus otsikolla EU:n tulisi estää pakotteilla Venäjän iranilaisen droonien käyttö Ukrainassa – Nykyiset pakotteet ovat aivan riittämättömiä (US-blogi 30.10.2022) ja Venäjä, Valko-Venäjä, Iran ja Pohjois-Korea – Nuo pahan valtakunnat myös Ukrainassa (US-blogi 12.11.2023).

Niin ukrainalaiset Venäjän Ukrainassa käymän sodan tiimoilta kuin myös Armenian asevoimat Vuoristo-Karabahin tiimoilta ovat selvittäneet, mitä länsimaisia komponentteja on ollut Orlan-10-venäläisdrooneissa. Japanilainen Saito 40 cc -moottori, jota valmistaa tässä blogikirjoituksessa jäljempänä mainittu Saito Seisakusho Co Ltd. Ublox Neo-M8 sveitsiläinen GNSS-moduuli (Global Navigation Satellite System), jota valmistaa u-blox. Yhdysvalloista on puolestaan mm. 915 Mhz Telemetry, 2,3-2,5 Ghz Video, Axis Communication Video Decoder, Analog Devices RF Transreceiver ja Motorola Sensors. Kuva: vapaa lähde (Clash Report, esim. @clashreport).
Venäläisen Orlan-droonin japanilaisen Saito Seisakusho Co Ltd:n valmistama Saito 40 cc -kaksitahtimoottori. Moottori on yksinkertainen mopomoottori. 10322 on droonin valmistenumero. Kuva: vapaa lähde (useat sosiaalisen median kanavat, mm. Twitter, @jesusfroman).
Ukrainan jo vuonna 2014 Itä-Ukrainassa Donetskin alueella alas ampuma venäläinen Orlan-10-drooni valmistenumeroltaan 10215, jonka moottorina on Saito 40 cc -kaksitahtimoottori. Kuva: vapaa lähde (Ukrainan puolustusministeriön lehdistöpalvelu, Прес-служба, Міністерство оборони України).

****

STC on synnyttänyt Yhdysvalloille ongelmia pakotekiertämisessä jo pidemmän aikaa. Monet länsimaiset yritykset ovat toimittaneet koko helmikuussa 2022 alkaneen sodan toisen vaiheen ajan Venäjälle komponentteja etenkin juuri Orlan-drooneihin. Yritysten joukossa on myös yhdysvaltalaisyrityksiä.

Komponentteja STC:lle toimittaneita yrityksiä ovat ainakin:

 • yhdysvaltalainen Altera (nyk. Intel), kotisivut
 • yhdysvaltalainen Xilinx (nyk. AMD), kotisivut
 • ​​yhdysvaltalainen Texas Instruments, kotisivut
 • yhdysvaltalainen Microchip Technology, kotisivut
 • yhdysvaltalainen Analog Devices, kotisivut
 • yhdysvaltalainen Linear Technology (nyk. Analog Devices), kotisivut
 • eurooppalainen STMicroelectronics, kotisivut
 • eurooppalainen NXP Semiconductors, kotisivut
 • japanilainen Renesas Electronics, kotisivut
 • japanilainen Saito Seisakusho, kotisivut.

Monen yrityksen vienti on ollut pitkäaikaista, mistä esimerkkeinä Altera, Xilinx ja Linear Technology, joita ei enää ole olemassa noilla nimillä.

Yksi STC:n ulkomaisten komponenttien toimittajista on venäläinen jo aikaisemmin mainittu SMT-iLogic («СМТ-Айлогик»), joka toimii siis välittäjäkanavana. Vuodesta 2017 lähtien yritys on tuonut Venäjälle tuotteita noin 70 miljoonan dollarin (noin 4,5 miljardin ruplan) arvosta. STC on SMT-iLogicin pääostaja. Esimerkiksi vuoden 2022 tammi-toukokuussa STC maksoi SMT-iLogicillle noin 1,4 miljardia ruplaa, mikä vastaa tuon aikaisella vaihtokurssilla noin 22 miljoonaa euroa.

SMT-iLogic on ostanut länsimaisia komponentteja mm. hongkongilaiselta Asia Pacific Linksiltä, ​​jonka omistaa venäläinen Anton Sergejevitš Trofimov. Asia Pacific Links ja Anton Trofimov löytyvät edellä kerrotusti Yhdysvaltojen 19.5.2023 julkaisemasta tiedotteesta ja sen listoilta.

Vuodesta 2017 lähtien Asia Pacific Links on toimittanut SMT-iLogicille komponentteja 12 miljoonan dollarin arvosta, josta noin puolet on tapahtunut helmikuun 2022 jälkeen eli Venäjän toisen hyökkäyksen jälkeen. Kaikki komponentit on pääosin valmistettu Kiinassa.

Lisäksi SMT-iLogic osti STC:lle Orlan-droonien valmistukseen komponentteja amerikkalaiselta Ik Tech Corporation -yhtiöltä (kotisivut). Yhtiön on perustanut venäläinen Igor Každan (Игорь Каждан), jolla on myös Yhdysvaltojen kansalaisuus. Vuosina 2018-2021 Ik Tech toimitti Venäjälle komponentteja 2,2 miljoonan dollarin arvosta, josta yli 90 prosenttia oli SMT-iLogicin tilauksia. Näiden tavaroiden joukossa oli esimerkiksi lähes 1 400 Gumstixin (kotisivut) valmistamaa GUM3703FEBY-prosessorimoduulia, joita ukrainaislähteiden mukaan löytyy Orlan-drooneista. Kun yksi GUM3703FEBY-prosessorimoduuli maksaa noin 240 euroa, niin 1 400 moduulia maksaa vajaa 340 000 euroa.

Kaksi viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Každan pidätettiin Yhdysvalloissa syytettynä sotilas- ja kaksikäyttötuotteiden salakuljetuksesta Venäjälle. Tapausta puidaan Floridan eteläisen piirin oikeudessa (Southern District of Florid, United States District Court, kotisivut). Oikeusaineistoa voi tarkastella esim. täällä.

Kaikki tähän lukuun kirjattu numerotieto on julkisista lähteistä. Eri maiden viranomaisille – mukaan lukien Suomen Tullille – tietolähteet ovat vieläkin kattavammat. On melko helppo selvittää ja linkittää eri yritykset ja eri toimitusketjut, jotka liittyvät pakotteiden alaisiin yrityksiin Venäjällä.

Otetaan esimerkki: Edellä on mainittu pakotteiden alainen macaolainen Novo Blockchain Consultoria LDA. Importgenius-sivusto (kotisivut), joka julkaisee Yhdysvaltojen tullin maailmanlaajuisia tuonti- ja vientitietueita, Novo Blockchain Consultoria LDA on vienyt lähetyksiä Venäjälle yhtiölle nimeltä Device Consulting LLC (ООО «Девайс Консалтинг», ИНН 7814128203, kotisivut). Importgenius kirjaa noihin kahteen yritykseen liittyviä tietoja: Importgenius, Novo Blockchain Consultoria Lda ja Importgenius, Ооо Девайс Консалтинг, ja lisää tietoja saa maksullisilla tilauksilla.

Device Consulting LLC on jo myös Yhdysvaltojen pakotelistoilla, kuten jo aikaisemmin tässä blogissa on luetteloitu.

Jotenkin tuntuu siltä, että Suomessa niin Tulli kuin Suojelupoliisi ei ollenkaan suorita edes alkeellisempaa tiedustelutyötä ja seurantaa tavaratoimituksissa pakotteiden alaisille venäläisyrityksille, kun kyse on mahdollista suomalaistoimijoista.

****

With Wide-Ranging New Sanctions, Treasury Targets Russian Military-Linked Elites and Industrial Base (United States Department of State 14.9.2023).

Vapaasti suomennettuna tuo Yhdysvaltojen ulkoministeriön lehdistötiedotteen otsikko syyskuulta:

[Yhdysvaltojen] valtiovarainministeriö kohdistaa Venäjän armeijaan sidoksissa olevaan eliittiin ja teollisuuteen uusia laaja-alaisia pakotteita.

Tuon tiedotteen mukaisesti nyt kaksi suomalaisyritystä ja niihin liittyvää henkilöä on tormistautunut pääsemään Yhdysvaltojen pakotelistalle venäläisen droonivalmistaja STC:n tapauksessa:

Luminor Oy:n kotisivut on kirjattu Luminor Logistics -määritteeksi (kotisivut). Siberica Oy:llä ei ole kotisivuja.

OFAC, joka hallinnoi ja panee täytäntöön Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan ja kansallisiin turvallisuustavoitteisiin perustuvia taloudellisia ja kaupallisia pakotteita, on nimennyt Suomessa toimivan verkoston, joka on erikoistunut ulkomaisen elektroniikan toimittamiseen Venäjällä toimiville loppukäyttäjille:

Today, OFAC is designating a Finland-based network that specializes in shipping foreign electronics to Russia-based end-users.

Tuo on rankkaa tekstiä. Verkosto, ja lisäksi erikoistuminen. Ja lisäksi loppukäyttäjille, mutta tosin välikäsien kautta.

Suomessa niin Tulli kuin Suojelupoliisi eivät ole kyenneet yhdysvaltalaisviranomaisten tapaan tuollaista erikoistunutta verkostoa Suomesta löytämään. No, tuskinpa ovat edes etsineet.

OFAC:n mukaan suomalaiset logistiikkayritykset Siberica Oy ja Luminor Oy ovat toimittaneet Venäjälle monenlaista elektroniikkaa, kuten UAV-kameroita, korkean suorituskyvyn optisia suodattimia ja litiumakkuja. Ranskan kansalainen Gabriel Temin on Siberica Oy:n omistaja, toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen. Viron kansalainen Catherine Esther Temin on Siberica Oy:n hallituksen varajäsen.

Pakotteet noita neljää tahoa vastaan on asetettu toimeenpanomääräyksen 14024 perusteella (EO 14024, jossa EO = Executive Order), johon liittyen tiedossani on mm. neljä direktiiviä (Directive 1A , Directive 2, Directive 3 ja Directive 4).

Suomessa Gabriel Teminillä on myös toiminimi: Tmi Gabriel Temin (2183503-1). Gabriel ja Catherine Temin ovat pariskunta.

Gabriel Teminillä on siis Ranskan kansalaisuus ja Catherine Teminillä Viron kansalaisuus, eikä henkilöillä ole Suomen kansalaisuutta. Mielenkiintoista on, miksi he perustivat yhden ja kahden henkilön työllistäneet Luminor Oy:n ja Siberica Oy:n juuri Suomeen vuosina 2015 ja 2020.

Luminor Oy on vienyt suoraan seuraaviin Venäjällä toimivaan neljään yhteisöön:

Yhdysvaltain kauppaministeriön (U.S. Department of Commerce, kotisivut) alainen Teollisuus- ja turvallisuusvirasto (Bureau of Industry and Security, BIS) julkaisi 27.9.2023 asiakirjan (FR Doc. 2023–21080), joka oli luettavissa jo 25.9.2023 (Docket No. 230920-0227). Nyt listalla 27.9.2023 kolmantena suomalaisyrityksenä Siberica Oy:n ja Luminor Oy:n lisäksi on Evolog Oy (2812936-7). Yrityksen fi-kotisivut ovat englanninkieliset (kotisivut).

Vuonna 2017 perustetun ja kaksi henkilöä työllistävän Evolog Oy:n toimitusjohtaja on puolestaan venäläistaustainen Andrey Belenitsky (Андрей Беленицкий). Evolog Oy:n kotisivut löytyvät myös venäjänkielisinä (kotisivut-ru). Andrey Belenitsky ei ole vielä eikä toistaiseksi Yhdysvaltojen pakotelistoilla.

Länsimaisista vain Saksa on tormistautunut lähes yhtä hyvin kuin Suomi ja saanut yhden yrityksen Yhdysvaltojen pakotelistalle (Industrial Components Weirich, ICW, kotisivut). Suomi on siis saanut kolme yritystä ja kaksi henkilöä, ja on ilmeisesti EU-maiden mustassa kärjessä.

Evolog Oy ilmestyikin heti saman tien 27.9.2023 OpenSanctions-tietokantaan (OpenSanctions, Evolog Oy), mutta on sittemmin poistettu 29.9.2023.

Docket No. 230920-0227-pakoteasiakirja kirjaa:

Pursuant to § 744.11 of the EAR, the ERC determined to add the following entities to the entity list: Asia Pacific Links Ltd. under the destination of China; Evolog Oy, Luminor Oy, and Siberica Oy under the destination of Finland; ICW-Industrial Components Weirich under the destination of Germany; and Device Consulting, Grant Instrument, SMT-iLogic, and Streloy under the destination of Russia. These entities (Evolog Oy, Luminor Oy, Siberica Oy) have been implicated in a conspiracy to violate U.S. export controls, including a scheme to supply the Special Technology Center, an entity on the BIS Entity List, with components to make unmanned aerial vehicles (UAVs) for Russia’s Main Intelligence Directorate of the General Staff (GRU). This activity is contrary to U.S. national security and foreign policy interests under § 744.11 of the EAR.

Vapaasti suomennettuna:

EAR:n §:n 744.11 mukaisesti ERC päätti lisätä [pakote]yhteisöluetteloon seuraavat yhteisöt: Asia Pacific Links Ltd. Kiinasta; Evolog Oy, Luminor Oy ja Siberica Oy Suomesta, ICW-Industrial Components Weirich Saksasta sekä Device Consulting, Grant Instrument, SMT-iLogic ja Streloy Venäjältä. Evolog Oy, Luminor Oy, Siberica Oy ovat olleet osallisina salaliitossa loukata Yhdysvaltojen viennin valvontaa sisältäen suunnitelman toimittaa Special Technology Centerille, joka on BIS:n rajoiteluettelossa oleva yksikkö, komponentteja miehittämättömien ilma-alusten (UAV) valmistamiseksi Venäjän pääesikunnan tiedusteluosastolle (GRU). Tämä toiminta on vastoin Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden ja ulkopolitiikan etuja EAR:n 744.11 §:n mukaisesti.

Tuo on rankkaa tekstiä. Salaliitto ja lisäksi suunnitelma. Vieläpä Venäjän federaation puolustusvoimien pääesikunnan pääosastolle (Главное управление Генерального штаба ВС РФ, ГУ ГШ ВС РФ, kotisivut) toimitettuna.

Huomatkaa, että pakotelistalla on tässä blogikirjoituksessa aikaisemmin nimetyt Device Consulting, SMT-iLogic ja Asia Pacific Links.

****

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vangitsi maanantaina Yhdysvaltain Venäjä-pakotelistalle päätyneiden suomalaisyritysten toimitusjohtajan Gabriel Teminin.” (IS 18.9.2023).

Toimitusjohtaja Gabriel Teminin vangitseminen tapahtui todennäköisin syin epäiltynä törkeästä säännöstelyrikoksesta sekä puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta. Mahdollisten rikosten tekoajankohdaksi on esitetty huhtikuusta 2022 syyskuuhun 2023.

Tekoajan alkupää liittyy todennäköisesti tiettyjen EU:n Venäjään kohdistettujen pakotteiden voimaantulon ajankohtaan helmikuun lopulla 2022 (Neuvoston asetus (EU) 2022/328 25.2.2022), myös huhtikuun 8. päivänä 2022 päätettiin uusista pakotteista (Neuvoston asetus (EU) 2022/576 8.4.2022, Neuvoston asetus (EU) 2022/580 8.4.2022).

EU:n Venäjä-pakotteissa on asetettu vientikieltoja muun muassa kaksikäyttötuotteille, joihin tosin on liitetty myös poikkeuksia ((EU) 2021/821 liite I, (EU) 2022/328 liite VI, s. 58-121).

Vientikieltojen ohjeistaminen kuuluu Suomen ulkoministeriölle, valvonta Tullille. Tulli toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla.

On myös muistettava, että Tulli on esitutkintalaissa tarkoitettu esitutkintaviranomainen (Esitutkintalaki 22.7.2011/805).

Kolme suomalaisyritystä on siis vienyt tavaraa Venäjän johtavaan droonivalmistajaan liittyville välikäsille. STC mm. droonivalmistajana on ollut Yhdysvaltojen pakotelistalla vuodesta 2016. Tuota vietyä tavaraa on STC käyttänyt sekä yhdysvaltalais- että ukrainalaisviranomaiskirjausten perusteella droonereihin, joita STC:llä ovat etenkin Orlan-droonit. Suomalaisyritykset ovat siis auttaneet Venäjää sen sotatoimissa Ukrainassa.

Erityinen tässä asiassa on suomalaisviranomaisten rooli ja kyvykkyys hoitaa niitä tehtäviä, joita heidän pitäisi hoitaa jo lainsäädännönkin perustella. Kyse on etenkin Tullista tutkintaviranomaisena, mutta myös Suojelupoliisista tiedusteluviranomaisena ja ulkoministeriöstä kauppapolitiikkaviranomaisena.

Onko sillä merkitystä, että Tulli on valtiovarainministeriön alla, kun Tulli tutkintaviranomaisena ei oikein taida hoitaa tehtäviään erityisellä ammattitaidolla eikä ajallaan? Johtuuko Tullin heikko tiedustelu- ja tutkintakyvykkyys juuri tässä blogikirjoituksessa esille nostetuissa tapauksissa siitä, että se on valtiovarainministeriön alla?

****

Kylmän sodan aikaan ne pakotteet, joita muut länsivaltiot Yhdysvaltojen johdolla olivat asettaneet Neuvostoliittoa vastaan, olivat vaikeita Suomelle ja Suomen viranomaisille. Itärajan takainen valtio tuolloin Neuvostoliiton muodossa käytti Suomea hyväkseen, eivätkä suomalaispoliitikot ja -viranomaiset tuosta erityisemmin piitanneet. Länsitavaran vienti Neuvostoliiton ei ollut Suomelle ideologinen kysymys, se oli Suomelle taloudellinen kysymys.

Yksi mielenkiintoinen tapaus on, kun Rauma-Repola rakensi Neuvostoliitolle kaksi Mir-sukellusalusta. Käykääpä katsomassa kertauksena ja muistin virkistämiseksi Yle Areenasta Kauppasotaa pinna alla -dokumentti (Yle Areena, Kauppasotaa pinnan alla 7.12.2008).

Venäjä käyttää edelleen Suomea kauttakulkumaana. Venäjä huomaa edelleen, etteivät asiat ole edelleenkään Suomessa kunnossa. Venäjä käyttää Suomea kauttakulkumaana myös vientirajoitusten kohteena olevissa tuotteissa.

Suomalaiselta poliitikko- ja virkamieskunnalta puuttuu edelleenkin kyvykkyys hoitaa noita asioita. Valvontajärjestelmiä ei näytä edes olevan luodun, jos sitä arvioidaan valvontakyvykkyyksillä ja -tuloksilla.

Suomalaisviranomaiset kykenevät hoitamaan vain ne tehtävät, joihin vinkki on tullut ulkoa ja erityisesti Yhdysvalloista. Omaehtoisesti ei kyetä löytämään oikein mitään.

Ongelma myös on, että Suomessa tuota viranomaistoimintaa pidetään niin salassa, että ulkopuolisen on vaikea yksityiskohtaisesti selvittää, missä kaikessa viranomaistoiminnassa on puutteita, kun näinkin selkeitä laiminlyöntejä tapahtuu, mitä liittyy tässä blogissa käsiteltyyn STC-tapaukseen. Yhdysvalloille rapakon takana asia ei ollut olenkaan vaikea tutkia ja toimia tutkimustulosten mukaisesti, mutta suomalaisviranomaisille itärajan vieressä on.

Tulen kirjoittamaan asiasta vielä toisen blogin, kunhan olen saanut sitä aineistoa ulkomailta, jossa käsitellään tarkemmin mm. tätä Suomelle kiusallista tapausta ja esimerkiksi eri suomalaisten huolintayhtiöiden toimintaa itärajalla Tullin silmien alla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu