Suomella ei ole rokotusohjelmaa COVID-19-tautia vastaan – Juuri sen vuoksi rokotukset takkuavat nyt pahasti

”Pääsyyt ovat kohderyhmä ja ajankohta. Koronapotilaita hoitavasta henkilökunnasta iso osa on ollut joululomilla, ja rokotteet on annettu heille, jotka ovat olleet välipäivinä töissä.” (HS 2.1.2021)
Noin selitteli Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen (Rokotetutkimus) johtaja Mika Rämet Helsingin Sanomissa kysymykseen, miksi Suomessa rokotukset eivät ole lähteneet oikein käyntiin eikä vauhtiin.
”Kun tieto rokotuksesta kirjoitetaan potilaskertomukseen, se kulkee siitä ensin kantaan ja kannasta se välittyy valtakunnalliseen rokotusrekisteriin. Tässä saattaa ilmetä tietosiirron viiveitä.” (IS 2.1.2021).
Noin selitteli puolestaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek Ilta-Sanomissa, miksi Suomessa rokotukset eivät ole lähteneet oikein käyntiin eikä vauhtiin.
Hanna Nohynekille tiedoksi, että valtioneuvoston asetukseen vapaaehtoisista COVID-19-rokotuksista (1105/2020) on kirjattu oheisesti: ”Tiedot on välitettävä ajantasaisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämään valtakunnalliseen rokotusrekisteriin.”
Ajantasainen on yhtä kuin reaaliaikainen. Valtioneuvoston asetus ei sinänsä ole sitonut rokotusrekisteriä sähköiseen potilaskertomukseen liitettäväksi, vaikka rokotustapahtuma merkitään sähköiseen potilastietojärjestelmään.
Jos järjestelmä ei olisi kaikilta osin reaaliaikainen, pian samaa muistisairasta henkilöä voitaisiin rokotella kahdesti peräkkäisinä päivinä. Ilman täydellistä reaaliaikaisuutta tiedossa olisi totaalinen kaaos päivittäisten rokotusmäärien kasvaessa.
Olisi myös todella erikoista suomalaisessa tietoyhteiskunnassa (?), jos rokotustapahtumasta ei terveydenhuollon sähköisissä tietojärjestelmissä syntyisi samanaikaista merkintää sähköiseen rokoterekisteriin kuin sähköiseen potilastietojärjestelmään.
Toinen syy Nohynekin mukaan on se, miksi Suomessa rokotukset eivät ole lähteneet oikein käyntiin eikä vauhtiin, että rokotukset on aloitettu eri puolilla Suomea hieman eri aikaan.
Niin, miksi ne on aloitettu hieman eri aikaan eikä samaan aikaan kaikkialla Suomessa?
”On pakko todeta, että onhan se hidasta siihen nähden, mitä alun perin on ajateltu. Puhuttiin sadoista tuhansista, ei kymmenistä tuhansista. Tämä on huomattavasti hitaampaa siihen nähden, kuin Suomeen odotettiin.” (Yle 2.1.2021) .
Noin selitteli puolestaan sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kirsi Varhila (sd.) Ylen sivuilla, miksi Suomessa rokotukset eivät ole lähteneet oikein käyntiin eikä vauhtiin.
Varhila siis syyttää rokotevalmistaja BioNTech-Pfizer-yhteenliittymää ja EU:ta, kun Suomesessa ei muka olisi rokotteita sitä määrää, mitä kyettäisiin rokottamaan.
Höh? Aivan käsittämätön lausunto ministeriön kansliapäällikkötasoiselta henkilöltä.
Varhila on taas kerran pohjanoteeraus kuten keväällä kasvomaskiasiassakin oli.
****
EU:n alueella rokotteita toimitetaan yhteishankintana kaikkiin EU:n jäsenmaihin saman verran samanaikaisesti väkilukuun suhteutettuna. EU:n 27 maassa asuu nyt yhteensä noin 446 miljoonaa EU-kansalaista, kun Iso-Britannia ei ole enää jäsenmaa.
Suomen asukasluku on noin 5,5 miljoonaa, mikä vastaa 1,23 prosenttia EU-väestöstä.
Alun perin Suomi odotti, että joulun alla maahan saataisiin 100 000–300 000 rokoteannosta, uutisoi Yle eilen (Yle 2.1.2021).
Jos Suomi olisi saanut joulun tienoilla maahan 100 000 rokoteannosta, olisi rokotevalmistajan pitänyt kyetä toimittamaan EU:lle 8,1 miljoonaa annosta, jotta EU:n rokotejakelu oli mennyt sovitun kaavan mukaan. 300 000 rokoteannosta Suomeen olisi tarkoittanut 24,3 miljoonaa annosta koko EU:n alueelle.
Suomen odotukset 100 000–300 000 rokoteannoksesta olivat hieman vailla katetta. Pfizer ilmoitti joulukuussa, että se voi toimittaa rokotteita vuoden 2020 loppuun mennessä 50 miljoonaa annosta maailmanlaajuisesti.
Jotta ihminen tulisi täysin kattavasti rokotetuksi, tarvitaan kaksi rokoteannosta rokotettavaa ihmistä kohti. Tuo tuottaa luvuissa tulkintahankaluutta. Milloin tarkoitetaan rokotettua ihmistä kahdella annoksella ja milloin tarkoitetaan yhtä annettua rokoteannosta.
Pfizer-Biontech-yhteenliittymän tuottamia rokotteita on määrä tulla tammikuussa Suomeen viikoittain noin 50 000. Tammikuussa joka arkipäivä pitäisi kyetä piikittämään noin 10 000 rokoteannosta. Noin siis, jos tulkitaan että kaikki 50 000 annosta olisi kaksivaiheisen rokotuksen ensimmäistä vaihetta. Joka tapauksessa rokotusmäärä olisi 10 000 rokotepistosta ja -annosta päivää kohden, vaikka 3–4 viikon päästä kyse olisi jälkimmäisestä annattavasta rokoteannoksesta jo kertaalleen rokotetulle.
Suomi on nyt saanut tähän mennessä 10 000 + 40 000 annosta – yhteensä siis 50 000 annosta. 10 000 annosta saatiin jo aiemmin niin, että 27.12.2020 voitiin pitää koko EU-alueen kattava näytösluonteinen aloitus. Tällä viikolla saapui vielä toinen koronarokote-erä suuruudeltaan 40 000 annosta.
Viikossa on siis tullut 50 000 annosta niin kuin on ilmoitettukin, eli 10 000 annosta jokaista viittä arkipäivää kohden.
No, kuinka paljon Suomi on onnistunut antamaan rokotteita kuluneella viikolla, jossa oli neljää arkipäivää ja lisäksi uudenvuoden päivä?
Rokotteen saaneiden tämänhetkinen määrä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan on kuitenkin vain 1 767 ihmistä. Tarkoittaa 442 ihmistä per arkipäivä neljälle arkipäivälle jaettuna.
Aika vähäinen ja surkea luku.
10 000 annosta pitäisi siis päivittäin saada piikitettyä ihmisiin. Ensimmäisen viikon saldo kuitenkin vain 442 ihmistä per arkipäivä. Todella surkea luku.
Ei kovinkaan lennokas aloitus eikä Suomi voi ainakaan rokoteannosten puutetta aikaansaamattomuudesta syyttää kuten Varhila syytti. Rokotteista ei ole ollut tällä viikolla Suomessa puutetta. 50 000 rokoteannosta on tullut maahan ja vain 1 767 ihmistä on rokotettu. Suomen terveydenhuolto näyttää mieluummin viettävän joulusiestaa kuin hoitavan rokotuksia.
Jos sanon suoraan, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan olisi syytä pitää turpansa kiinni ja olla syyttämättä rokotepuutteesta syyttömiä niin kauan kuin Suomi ei kykene rokottomaan ihmisiä siihen tahtiin kuin rokotteita maahan virtaa.
Varhila sähläsi keväällä kasvomaskeissa ja nyt näyttää sähläävän rokotusjärjestelyissä. Varhila on saman tason sählääjä kuin valtionepidemiologi Anders Tegnell Ruotsissa. Lisäksi Varhila ja koko STM on nyhrännyt tartuntatautilain muutosesitystä, joka saatiin eduskuntaan vasta 10.12.2020 ja jota ei ole vieläkään ole saatu eduskunnasta ulos.
Kuinka kauan tuon laatuinen ja tasoinen virkamies saa Suomessa oikein jatkaa?
****
EU:ssa rokotteet jaetaan siis asukasluvun mukaan. Jos rokotteiden piikittäminen ihmisiin on kaikissa EU-maissa yhtä tehokasta, pitäisi prosentuaalisen rokotekattavuuden olla kaikki maissa sama.
Tuo on rokotekattavuuden prosenttiluku hyvä mittari tarkastella, missä EU-maissa rokotusjakelu on hoidettu tehokkaimmin, koska kaikki maat saavat aina viikoittain saman määrän rokotteita suhteessa väestöön.
Oheinen alla oleva kartta on Our World on Data -sivustolta. Kuva kertoo, kuinka monta prosenttia väestöstä on saanut COVID-19-rokotteen kuvassa merkittyyn ajankohtaan mennessä (COVID-19 vaccination doses administered per 100 people, 1.1.2020).

Miksi Tanskassa prosentti on 0,51, kun Suomessa vain 0,032? Tanskan prosenttiluvulla Suomessa pitäisi Suomessa olla yli 28 000 ihmistä jo kertaalleen rokotettu, kun nyt Suomessa on vasta 1 767 ihmistä rokotettu.
Miksi Saksassa prosentti on 0,20, kun Suomessa vain 0,032? Saksan prosenttiluvulla Suomessa pitäisi Suomessa olla 11 000 ihmistä jo kertaalleen rokotettu, kun nyt Suomessa on vasta 1 767 ihmistä rokotettu.
Miksi Portugalissa prosentti on 0,16, kun Suomessa vain 0,032? Portugalin prosenttiluvulla Suomessa pitäisi Suomessa olla 8 800 ihmistä jo kertaalleen rokotettu, kun nyt Suomessa on vasta 1 767 ihmistä rokotettu.
Miksi Puolassa prosentti on 0,13, kun Suomessa vain 0,032? Puolan prosenttiluvulla Suomessa pitäisi Suomessa olla yli 7 000 ihmistä jo kertaalleen rokotettu, kun nyt Suomessa on vasta 1 767 ihmistä rokotettu.
Miksi Italiassa prosentti on 0,08, kun Suomessa vain 0,032? Italian prosenttiluvulla Suomessa pitäisi Suomessa olla 4 400 ihmistä jo kertaalleen rokotettu, kun nyt Suomessa on vasta 1 767 ihmistä rokotettu.
Suomeen on tullut siis 50 000 rokoteannosta ja 50 000 rokoteannoksen määrällä 0,9 prosenttia kansalaisista olisi ollut mahdollista rokottaa kertaalleen. Vain 3,5 prosenttia on käytetty maahan saaduista rokotteista ja 96,5 prosenttia maahan saapuneista rokotteista on käyttämättä ensimmäisen kierroksen rokotuksiin.
Our World on Data -sivuston määrät ovat kaikki vielä ensimmäisen rokotteen erää, joten se ei vaikuta laskelmaan ja siitä tehtäviin johtopäätöksiin rokotekattavuudesta.
Rokote annetaan vain yli 16-vuotiaille, mutta prosentit lasketaan kuitenkin koko väestön suhteessa.
Kaikkea muuta Suomi voi syyttää rokotustahdin hitaudesta toistaiseksi, muttei Suomeen saatavaa rokotteiden määrää.
Tanska on kaikin puolin hyvä verrokkimaa Suomelle EU:n sisällä. Jäljempänä analyysi siitä, miksi Tanska on onnistunut rokotealoituksessa, mutta Suomi ei.
****
Mikä mättää, etteivät Suomessa ainakaan tämän viikon perustella rokotukset toimi niin tehokkaasti kuin niiden pitäisi toimia?
Suomella ei ole rokotusohjelmaa. Suomella ei ole yksityiskohtaista suunnitelmaa, miten rokottamiset hoidetaan. Ei aikataulua, ei aikataulun sitomista saataviin rokotteisiin, ei yhtään mitään.
Suomessa ei ehkä ole ymmärretty, että kun on kyse koko väestöä koskevasta massarokotuksesta, jossa volyymit ovat ihan toista luokkaa kuin muissa tehdyissä rokotuksissa, ei rokotuksia COVID-19-tautia vastaan voida järjestää vastaavasti kuin vaikka influenssarokotuksia. Rokotuksia COVID-19-tautia vastaan ei todellakaan voida jakaa alueille eikä alueiden vastuulle vastaavasti kuin influenssarokotuksia.
THL hankkii kansallisen rokotusohjelman influenssarokotuksia varten vuosittain noin 1,7 miljoonaa rokoteannosta, mikä vastaa noin 30 prosenttia väestömäärästä. Kirjattujen influenssarokotusten määrä terveyskeskuksittain kaudella 2020–2021 oli joulun tienoilla kuitenkin vain 896 285 rokotetta (THL 26.12.2020). Toki rokotteita jaettiin myös työterveyshuollon kautta, mutta ilmeisesti tätä kanavaa ei käytetä laajemmin COVID-19-rokotuksissa, vaikka onkin kirjattu valtioneuvoston asetukseen.
On eri asia jakaa noin yksi miljoona influenssarokoteannosta kuin COVID-19-rokoteannokset kattavasti noin 4,6 miljoonalle yli 16-vuotiaalle massarokotuksena ja vieläpä kahteen kertaan, jos kaikki olisi BioNTech-Pfizer-rokotetta. Siihen pitää olla laadittuna hyvin yksityiskohtainen suunnitelma, jotta rokotukset kulkevat tehokkaasti ongelmitta.
****
Onko Suomelle siis laadittu rokoteohjelma juuri COVID-19-rokotukislle?
Ei ole.
No miksi ei ole?
STM:stä tai THL:stä ei ole ollut tekijäksi. Asia on työnnetty alueille ja pois Helsingin pään silmistä. Kun tartuntatautilaki (1227/2016) 45 § antaa ministeriölle mahdollisuuden työntää asia kuntien vastuulle, niin todellakin on työnnetty.
Nyt ymmärrän, miksi tartuntatautilain muutoksien suhteen on viivytelty ja miksi se ei edelläänkään vastaa sitä, mitä koko Suomen kansan rokottaminen muutamassa kuukaudessa massarokotuksena edellyttäisi. Se vaatisi valtion vahvaa roolia. Se vaatisi tahoa, joka vastaisi alueiden sijaan koko Suomesta.
STM:n laatimaan koronastrategiaan on korostetusti kirjattu: ”Kunnat ovat vastuussa rokotusten järjestämisestä alueellaan.” (STM, Muistio, Suomen COVID-19 rokotestrategia 2.12.2020).
Sama on kirjattu myös Valtioneuvoston asetukseen vapaaehtoisista COVID-19-rokotuksista (1105/2020), mutta siellä vastuu on lääkärillä tarkoittaen itse rokotustapahtumaa: ”Lääkäri vastaa rokotustoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta.” Siis rokotetoiminnan eikä vain rokotustapahtuman.
Valtioneuvoston asetuksen mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen on huolehdittava kuitenkin rokotteiden toimittamisesta. Miten THL:n ja kuntien toimet sovitetaan yhteen, kun niistä ei ole mitään ohjelmaa?
Miten kunnat järjestävät rokotukset henkilökuntaa varaten, jos eivät edes tiedä, montako rokotetta tulee kuhunkin 310 kuntaan Suomeen saatavista noin 50 000 rokotteesta viikossa.
Kun varsinaiset massarokotukset alkavat, tuleeko jokaiseen kuntaan 131 rokotetta joka viikko vai jaetaanko rokotteet kunnan asukasluvun puitteissa niin, että kaikkia kuntia kohdellaan tasavartaisesti asukaslukujen suhteessa?
Valtakunnallinen rokoteohjelma tai -suunnitelma olisi pitänyt olla valmiina jo ajat sitten. Ei tällaista ruljanssia voida sälyttää kunnille. Siitä ei tule mitään, kuten on jo ensimmäisellä viikolla nähty.
Jokaisen opetetun rokottajan olisi pitänyt tietää tarkasti tehtävänsä, kun 50 000 rokotteen määrä saapui Suomeen viikoilla 52 ja 53. Miten rokotteet jaetaan alueille, ketä rokotetaan ja minä päivänä. Ketkä rokotettavat kutsutaan milloinkin rokotuksiin. Rokotusvauhdin tulee vastata viikoittain rokotteiden saantoa.
Jos saanto on nyt alussa noin 50 000 rokotetta viikossa, tulee se myöhemmin määrä kasvamaan jopa moninkertaiseksi. Järjestelmän pitää toimi silloin kuin liukuhihnan.
Laskuharjoitus: jos 4 600 000 suomalaista rokotetaan puolessa vuodessa niin, että saavutettaisiin sataprosenttinen rokotesuoja, arkipäivässä pitäisi rokottaa vähintään 35 000 ihmistä. Kun kerrotaan tämä kahdella (jos kaksi rokoteannosta per rokotettava), pitää kyetä rokottamaan vähintään yli 70 000 annosta joka ikinen arkipäivä puolen vuoden ajan. Rokotusten on todellakin toimittava teollisella liukuhihnaperiaatteella.
Onko rokotukset – rokotuksille ei siis ole Suomessa olemassa ohjelmaa – mitoitettu Suomessa tuolle määrälle puolen vuoden ajaksi?
Takuulla ei ole. STM:n laatimasta strategiasta ei ainakaan minulle selviä, mikä on oikein Suomen COVID-19-rokotusstrategia. Se on käytännössä nollapaperi toimintaohjeena.
Tosiasia on, ettei Suomessa riitä henkilökunta rokotuksiin tuolla vauhdilla. Siis 70 000 rokotustapahtumaan jokainen arkipäivä puolen vuoden ajan.
****
Otan lopuksi pari esimerkkiä, miten rokoteohjelmia laaditaan maailmalla. Esimerkkeinä Tanska ja Iso-Britannia, jotka keikkuvat rokotejakelun kärjessä Euroopassa.
Suomi on verrattavissa asukasluvultaan Tanskaan Pohjoismaana.
Tanska on kärkimaa rokotejakelussa EU:ssa. Tanska on laatinut rokoteohjelman, jonka mukaan toimitaan ja joka on saatettu myös rokotettavien tietoon julkisesti. Rokoteohjelma on laadittu jo joulukuun alkupuolella, jota on sitten päivitetty ajan myötä (Selve vaccinationsprogrammet).
Tanska on laatinut myös jo 22.12.2020 julkaistuna 46-sivuisen asiakirjan suunnitteluperusteista ensimmäiselle vaiheen rokotuksille (Vaccination mod COVID-19, Planlægningsgrundlag for første fase af vaccinationsindsatsen). Rokotusohjelman seuranta on Tanskassa valtion rokotekeskuksen vastuulla (Statens Serum Institut, SSI).
Ohjelmassa terveysministeriön alainen terveyshallitus (Sundhedsstyrelsen, SST) oli laatinut jo 22.12.2020 hyvin tarkan ilmoituksen esimerkiksi kohderyhmien priorisoinnista ja rokotteiden jakamisesta COVID-19-rokotustoimissa (Meddelelse om prioritering af målgrupper og vaccinefordeling i vaccinationsindsatsen mod COVID-19 per 22. december 2020). Ilmoituksessa on laskettu mm. rokotehukkaprosentit ja jakamisesta Tanskan sisällä alueille. On toimittu insinöörimäisellä tarkkuudella, joka takaa lopputulosta.
Tanskan Sundhedsstyrelseninä vastaava laitos Suomessa on lähinnä joko THL tai KTL.
Kahdeksan ensimmäisen viikon aikana Tanska odottaa saavansa 47 775 rokoteannosta viikossa. 50 000 annoksen viikkosaanto on siis sekä Suomelle että Tanskalle hyvä saantoarvio, jolle rokoteohjelma tulee mitoittaa alkuvaiheessa.



Tanskalla on siis tarkat suunnitelmat rokottamisesta, jotka on laadittu jo hyvissä ajoin joulukuussa. Tanskalla on tarkka rokotusohjelma, jonka mukaan toimitaan. Tämän takia samalla rokotemäärällä 5,8 miljoonan asukkaan Tanska on saanut rokotettua ensimmäisen viikon aikana jo yli 29 000 ihmisistä, kun 5,5 miljoonan asukkaan Suomi vain 1 767 ihmistä.
Suomi on jäänyt nyt jonnekin ihmeelliseen rokotteiden jakelussa aivan vastaavasti kuin maskien suhteessa viime keväällä. Jos Suomi ei kykene Tanskan vauhtiin, heikkouttaan ja huonouttaan ei kykene.
****
Iso-Britanniassa puolestaan 1,47 prosenttia kansalaisista on rokotettu vähintään kertaalleen. Iso-Britanniassa oli 66,65 miljoonaa asukasta vuonna 2019. Tuolla perusteella noin miljoona rokotetta on jo annettu.
Englannin kansallista terveyspalvelua johtaa NHS (National Health Service, NHS). NHS on laatinut tarkan COCVID-19-rokoteohjelman (COVID-19 vaccination programme) Pfizer-BioNTech-yhteenliittymän rokotteelle (Pfizer/BioNTech vaccine). Sivusto on maallikollekin hyvin selkeä. Myös kuningaskunnalla vastaavat sivut ja ohjelma (COVID-19 vaccination programme, GOV.UK) esimerkiksi suostumuslomakkeineen (esimerkki).
Ohjelmassa on mm. ohjeet rokotuksia suorittaville rokotuspisteille (hospital hubs), luettelot rokotuspisteistä, rokotesäilytyksen ohjeet jne. On eroteltu joukkorokotuskeskusten ja niiden sijainnit muista rokotuspisteistä.
On laadittu viikkotiedote aloitusviikolle (Implementing the Covid Vaccination Programme – 4 December 2020).
On ohjeet rokote- ja rokotevälinetilauksille rokotepisteisiin (Standard operating procedure: Ordering inventory for COVID-19 vaccinations in NHS hospital hubs).
On laadittu Excel-tiedosto rokotuspisteistä (Hospital hubs at 29 December 2020). Englannissa on 110 rokotepistettä, jonne rokotejakelu tapahtuu.

Aineisto on valtava ja se pääosin julkaistu jo joulukuun alussa 5. ja 6. päivänä. Osa aineistosta on julkaistu jo marraskuun puolella. Toisin kuin Suomessa, Britteinsaarilla rokotuksiin oli varauduttu ohjelmalla hyvissä ajoin ennen rokotusaloitusta.
Niin. Milloinkahan Suomessa voimme tutustua STM:n vastuulla olevaan todelliseen COVID-19- rokoteohjelmaan, jonka perusteella voisimme nähdä tarkkaan rokotusten toimintasuunnitelman?
Suomessa Sanna Marinin hallitus vastaa viimeisenä tahona rokotusten suorittamisesta ja onnistumisesta, ei mikään muu taho.
Tietoa rokotuksesta ei saa lähettää mihinkään rekisteriin ilman potilaan lupaa, ja lupa on kirjattava sairaskertomukseen. Voi olla, että rekisterin pidosta joudutaan pyytämään vielä tietosuojavaltuutetun lausunto.
Neuvostoliitossa tavattiin sanoa, että asiaan palataan seuraavan pjatiletkan puitteissa.
Ilmoita asiaton viesti
Muistelen, vaikka miesmuisti on lyhyt, että ns. sokeripalarokotus tapahtui vikkelästi ja minulta ei silloin kyselty mitään rekisterimerkinnöistä. Mutta se olikin vanhaan hyvään aikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin ei perustettu mitään erityistä rokottamisrekisteriä, eikä ollut Kantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi koronarokotteista ei ole kehitetty sellaista versiota, että sen voisi antaa sokeripalassa? Näin ei tarvittaisi niin paljon terveydenhuollon ’raskaan sarjan’ -ammattilaisia, vaan sokeripalat voisi jakaa terveydenhuollon ’apuhenkilöstö’
Ilmoita asiaton viesti
Siksi, että ei niitä rokotteita kehitetä heittämällä. Toistaiseksi ainoat hyväksytyt rokotteet vaativat -70 asteen säilytyslämpötilan.
Tähän saakka paukut ovat menneet siihen, että saadaan yleensä toimiva ja turvallinen rokote.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi et ole käynyt Marsissa polkupyörällä?
Ilmoita asiaton viesti
Jari-Pekka, tämähän se on varsin kehittävää keskustelua..
Voisihan kylmästä otetusta rokotteesta ehkä tiputtaa rokotetta sokeripalaan – siis näin maallikon ajatuksin
Jos korona sitoo jo nyt hoitohenkilökunnan tiukasti koronapotilaiden hoitoon, niin eikö rokotetta tosiaan voitaisi kehitellä otettavaksi sokeripalassa. Tämä olisi ollut sitä ennakointia ja kokonaisnäkemystä, joka näyttää nyt puuttuvan tämän pandemian hoidossa
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos silmiä avaavasta kirjoituksesta. Rokotustilanne osoittaa, että tämä hallitus ja virkamiehet eivät ole tehtäviensä tasalla; ainakin alku osoittaa sen. Hallitus ei kykene ennakoimaan mitään, vaan se reagoi. Tästä kirjoitti Siilasvuo Kauppalehdessä.
Hallituksen reagointi asiaan on, että annetaaan alueiden hoitaa. Kun ei ole master plania eli kokonaissuunnitelmaa, niin toiminta saattaa takuta aika pahasti.
Ilmoita asiaton viesti
Ei olisi kannattanut äänestää 2019 keskustaa pois pääministerin paikalta. Sipilä sentään on insinööri…
Ilmoita asiaton viesti
Saattaa käydä niin, että Suomessa loppuvuodesta 2021 pistetään kansalaisiin jo käytännössä tehonsa menettäneitä EU:n vuoden 2020 yhteishankinnan loppueriä ensimmäisen polven koronarokotteista.
Heikko kansallinen rokotuskapasiteettimme pakottaa pitämään Suomeen saatuja rokotteita varastossa jopa kuukausia, jolloin alati uudet virusmutaatiot alentavat merkittävästi kyseisten rokotteiden alkuperäistä tehoa.
Yksityissektori saanee tuolloin kansalaisaktiviteetin luoman voimakkaan poliittisen paineen johdosta luvan hankkia ja rokottaa maksukykyisiä kansalaisia tehokkailla toisen polven rokotteilla.
Ilmoita asiaton viesti
Olennaisinta on, että Euroopassa ihmisiä rokotetaan koronaa vastaan suhteellisen nopeasti. Se alentaa tartuntariskiä myös Suomessa. Israel on oma lukunsa. Siellä koko kansa on rokotuksen vaikutusten tietolähteenä, jotta rokotetta voidaan kehittää tehokkaammaksi ja turvallisemmaksi.
Suomi on selvinnyt koronasta kenties parhaiten Euroopassa. Kyllä me selviämme tästäkin noudattamalla suojautumisohjeita. Rokotusvauhti on vain yksi mittari. Jospa nyt antaisimme viranomaisille aikaa, niin kyllä se siitä. Ennen kaikkea Suomeen on saatava lisää rokotteita ja se ei ole pelkästään Suomalaisesta virkakunnasta kiinni. Tässä tilanteessa globalisaatio toimii näin. Rahakkaimmille ensin ja muille sen jälleen.
Ilmoita asiaton viesti
Israelin rokotusjärjestys tuntuu olevan:
1) Presidentti, valitonhallinto ja johtavat poliitikot
2) Terveydenhuollon henkilökunta
3) Armeijan johto
4) yli 6-kymppiset
https://www.timesofisrael.com/israel-kicks-off-vaccine-drive-to-stamp-out-covid-19-pandemic/
Kuinkahan monen sivun tekstin Pesonen olisikaan saanut aikaiseksi epäonnistumisesta jos Suomi olisi maksanut 40 prosenttia ylihintaa ja pannut saman järjestyksen?
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään Israelin järjestykseen, että rokotteet on kielletty miehitettyjen alueiden palestiinalaisilta.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tuo tiedotus oikein mene putkeen.
Luulisi STM:llä olevan tieto, paljonko Suomeen on saatu rokotetta, paljonko ollaan saamassa lisää ja miten rokotetta on jaettu alueittain.
Jos rokotetta on annettu vasta alle 2000 annosta, niin onhan se heikko suoritus. Jos taas alkujaankin oli tarkoitus, että pidetään ensin lomat ja aloitetaan vuodenvaihteen jälkeen maanantaina, niin se olisi kannattanut kertoa. Nyt jää juuri tuo vaikutelma, että mitään suunnitelmaa ei ole.
Olisikohan aika SDP:n harkita puhegeneraattori Kiurun vaihtoa johonkin ammattitaitoiseen? Hänen vastuullaanhan ovat esimerkiksi
– tartuntatautien torjunta
– kansallinen rokotusohjelma ja rokotehankinnat
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloissa on käynyt vähän samalla lailla. Väistyvä presidentti Trump lupasi syksyllä ensin 100 miljoonaa rokotusta vuodenvaihteeseen mennessä, sitten 40 miljoonaa ja sitten 20 miljoonaa. Nyt rokotuksia on annettu luokkaa 3 miljoonaa.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n seuraava presidentti Joe Biden sai koronarokotteen jo 21.12.2020 ja kiitti tästä presidentti Donald Trumpin hallintoa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on 72 208 työssä käyvää sairaanhoitajaa ja 21 100 työikäistä lääkäriä. Käytännössä tuo porukka saataisiin jo nyt maahan saaduilla rokotteilla rokotettua ja alkavan viikon (viikon 1) 50 000 rokoteella kertaalleen.
Kahden viikon saanto pitäisi varata viikkojen 4 ja 5 saannosta rokotuksen toiselle kierrokselle.
Viikon 2 50 000 rokotteen saannolla rokotettaisiin kaikki vanhustyössä olevat kodinhoidon työntekijät ja palvelutaloissa/hoitokodeissa työskentelevät ensimmäisen kerran. Viimeistään helmikuun alussa viikoilla 5 ja 6 pitäisi aloittaa riskiryhmien sekä ikäihmisten rokotukset palvelutaloissa/hoitokodeissa ja myös vielä kotona olevien riskiryhmään kuuluvien ikäihmisten osalta.
Suomessa oli 31.12.2019 yhteensä 874 314 yli 70-vuotiasta, voiden rokottaminen kertaalleen vaatisi 9 viikkoa, jos saanto olisi nykyisestä tuplaten 100 000 rokotetta viikossa. Ei 9 viikkoa kuitenkaan enää menisi, kun riskiryhmiin sekä palvelutaloissa/hoitokodeissa olisi jo rokotettu 100 000 ihmistä kertaalleen.
Saanto pitäisi saada vähintään 150 000 rokotteeseen viikossa, jotta puolessa vuodessa saataisiin vanhempi kansa kutakuinkin rokotettua edes kertaalleen. Se on iso työ Suomen terveydenhuollolle kaiken muun lisänä.
Rokotukset on siis työläs prosessi, jossa puoli vuotta on aika lyhyt aika.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että Suomessa viivytellään tahallaan, jotta nähtäisiin muiden maiden esimerkeistä, ettei rokotteissa ole ylimääräisiä riskejä. Tähän saatetaan olla katsotun varaa siksi, että epidemiatilanne on Suomessa niin rauhallinen muihin Euroopan maihin verrattuna. Hidasta aloitusta selittää myös lomakausi, jolloin myös terveydenhoitohenkilökuntaa on tavallista vähemmän töissä. Valmiuslaki ei ole käytössä, joten lomia ei ole saanut määrätä siirrettäviksi vastoin työntekijöiden tahtoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ”tahallinen viivyttely” voi hyvinkin olla Suomen nykyisen hallituksen aivojen eli sosiaali – ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen ( vas.) ideoima tiekartta läpi koronapandemian.
Maskigate oli paha virhe mutta rokotegate voikin olla jo menestystarina.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, USAn viralliselta taholta on kuulunut kummia.
Sain tällaisen s-postin kaqveriltani Ruotsista:
”Ett offentligt dokument från CDC (Centers for Disease Control), en avdelning hos U.S. Department of Health and Human Service, handlar om Pfizer-BioNTechs COVID-19-vaccinet och dess biverkningar.
För att få snabbast möjliga överblick. Gå till tabellen på sidan 6 och titta på mellersta raden som markerats med ** och läs sedan den förklarande textraden längst ner på sidan.
Om jag förstått saken rätt så drabbas 2,7 procent av de vaccinerade av så pass allvarliga biverkningar att de måste få sjukvård. Ändå rullas vaccinet ut.
Här är en länk till dokumentet:
https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/downloads/slides-2020-12/slides-12-19/05-COVID-CLARK.pdf ”
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Kaiketi rokotus on juridisesti vapaaehtoinen myös terveydenhoitohenkilökunnalle.
Ilmoita asiaton viesti
On.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta työnantaja voi siirtää rokottamattoman työntekijän muihin tehtäviin, siis ns. riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden/potilaiden hoitotoimista. Tämän siirto-oikeuden soveltamisesta varmasti väännetään pitkään erilaisissa istuimissa tilanteen jälkeenkin. Työmarkkinajuristien mukaan työnantajalla on hoitovastuun puitteissa vastuu suojella sekä henkilökuntaa että hoidon kohteita, mutta rajaukset ja linjaukset eivät ole vakiintuneet covid-tilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin EU: n rokoteohjelma edes toimittaa turhaan Suomelle rokotepulloja, jos täällä ei osata edes järjestää rokotuksia. Viisaampaahan olisi tuolloin ohjata rokotteet sinne, jossa niitä osataan edes käyttää.
On kovin vastenmielstä nähdä Marinin ja Varhilan taas kerran kiemurtelemassa pois vastuusta erilaisin ja jopa täysin päättömin verukkein. Homma ei yksinkertaisesti näytä toimivan ja parivaljakko päävastuussa levittelee vain käsiään.
50.000 annoksen rokottaminen kahteen kertaan tarkoittaa lähiviikkoina 100.000 pistoksen antamista viikottain kaikkien pistosten vaatimin 15 minuutin jälkiseuranta-aikoineen. Jos oletetaan rokotuksen kestävän 10 minuuttia kaikkine manöövereineen, tämä tarkoittaa 40.000 rokotuksen päivätahdilla ( 1. ja 2. rokotus ) 400.000 minuutin eli 6.700 tunnin rokotetyöpanosta päivittäin. Tämämtaas tarkoittaa 1.700 rokotustyöparin työpanosta päivittäin 1.700 erillisessä rokotepisteessä ympäri maata. Silti silloinkin rokotusten loppuunsaattaminen veisi pitkälle syksyyn saakka. Kokonaisurakka lienee n. 8 miljoonan rokotuksen kokoinen.
Varhilan STM: ssä näitä numerotoimituksia ei nähtävästi ole tehty lainkaan ja kuten plogisti kirjoitti – mitään rokotussuunnitelmaa tai edes pientäkään varautumista rokotuksiin ei edes ole olemassa.
Mitenkähän tässä taas näi käy ?
Toivoisi edes pientä vastuunkantoa Varhilalta, Kiurulta, Pekoselta ja Marinilta. Toki näyttää taas siltä, että taas kerran vastuu sysätään oman mukavuusalueen ulkopuolelle.
Yksityisiä palvelutuottajia on tuskin edes harkittu mukaan valtavan urakan helpottamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tällaista tämä kirjoittelu on. Toisaalta vaaditaan, että hallitus määrää rokotukset. Toisaalta tiedetään, että paras tulos saadaan siten, että vastuuta jaetaan alueille. Tämä on se linja, jota hallitus noudattaa. Se ei toimi määräämällä, vaan johtamalla. Nyt on aivan liian aikaista arvostella hallitusta siitä, ettei mitään suunnitelmaa ole. Nämä ruikuttajat eivät vain ole suunnitelmista perillä.
Toinen ongelma on siinä, että rokotteita on Suomeen saatu kovin hitaasti. Onko siitä vahinkoa, vai onko se peräti hyödyksi, sitä tuskin kukaan tietää ainakaan ennen kuin Israelista tulee tietoa, miten nopea joukkorokotus siellä on toiminut. Onko tauti saatu laantumaan, estääkö rokotus tartuntoja, mitä mahdollisia sivuvaikutuksia rokotteella on?
Nyt kannattaa ottaa asia rauhallisesti ja noudattaa suojautumisohjeita. Pääministeri ilmoitti tänään, että rajoituksia voidaan joutua tiukentamaan tarttuvamman ja lastenkin sairastumisiin johtavan viruksen muunnoksen vuoksi. Taudin hallintaan saantia ei räyhäköillä kirjoituksilla edistetä. Ei se ole niiden tarkoituskaan, vaan epävarmuuden ja huolestuneisuuden lisääminen.
Ilmoita asiaton viesti
STM ja hallitus ovat viime kädessä vastuussa siitä, että massatokotukset toimivat alueellisesti, ei päinvastoin. Nyt rokotusohjelmaa ei ilmiselvästi ole. Näyttää myös ilmiselvästi siltä, että vastuuta halutaan nyt venkuloida ” alueille” omien housujen ja hameiden kastuessa.
Hallitus ja STM ovat vastuussa rokotteiden saatavuudesta, eikä mikään muu taho. Israelin pääministeri jopa soitti kaksi kertaa henkilökohtaisesti Pfizer- Biontechin johtajalle varmistaakseen riitävän rokotetarjonnan maahan – ja riittävyys saatiin.
Lisärajoitteita tarvitaan aivan varmasti lomalaisten palattua kotiinsa joulu-uudenvuoden lomiltaan. Monet asiantuntijat vaativat hallitukselta valmiuslain käyttöönottoa jo hyvissä ajoin ennen joulua. Asiantuntijoita ei kuunneltu ja lähiviikkoin näemme, mitä tuleman piti. Kaikissa naapurimaissa tartuntojen määrä on noussut räjähdysmäisesti jo ennen joulua, mutta punaviherhallitus ei tästä piitannut. Tuolloin oli jo tiedossa herkemmin leviävän variantin leviäminen kautta Euroopan. Kehoitettiin mm. menemään lomalle Lappiin ja porukkahan teki työtä käskettynä.
Suomen arvostetetuin tiedenainen Tuuli Lappalainen totesi Yhdysvalloista, että hyvänen aika, tehkää jotakin, älkääkä vain levitelkö käsiäänne. Tästä hallituksen kamalasta töppäyksestä hinta taloudelle tulee olemaan valtavasti kalliimpi , mitä rajoitusten kiristämisen myötä olisi käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Lauri Kiiski kirjoitti – ihan oikein:
”Tuskin EU: n rokoteohjelma edes toimittaa turhaan Suomelle rokotepulloja, jos täällä ei osata edes järjestää rokotuksia. Viisaampaahan olisi tuolloin ohjata rokotteet sinne, jossa niitä osataan edes käyttää.”
_______________________
Tietääkseni Afrikassa on koulutettu ihmisiä antamaan rokotteita jo 1950-luvulta lähtien. Jospa pyytäisimme heiltä humanitääristä apua, koulutetun henkilökunnan muodossa, tähän meidän ahdinkoon? 😉
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrätkö edes RNA- ja DNA-rokotteen eroista?
Ei tuo koronarokote auta kuin hetkellisesti käyttäjän kehoa. Mieluummin jätän nämä hoitoyksiköille ja sairastuneille.
Otan sitten varsinaisen koronarokotteen, kun sellainen kehitetään.
Turvavälit ja desinfioinnit pidetään entisellään enkä halua nähdä ihmisten juoksevan ympäriinsä säännöistä piittaamatta ja pussailemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä ihmeestä olet saanut käsityksen, että Pfizerin ja Modernan maailman ensimmäisenä käyttöönotetut mRNA-tyyppiset rokotteet olisivat jostain syystä huonompia kuin perinteiset rokotteet? Tällä tietoa ne ovat paljon parempia. Näin uudet koronarokotteet toimivat: ”Rna on lähtökohtaisesti turvallisin rokoteteknologia, mitä tällä hetkellä on”, sanoo tutkija.
Gavin mukaan koronarokotteita on testattavina neljää eri tyyppiä, https://www.gavi.org/vaccineswork/there-are-four-types-covid-19-vaccines-heres-how-they-work
Rokotteiden kehitys on muuten nykyään kovin nopeaa ja helppoa. Pfizerin rokotteen BioNTech kehitti muistaakseni parissa päivässä. Testaus ja hyväksymisprosessit taas ovat hitaita.
Ilmoita asiaton viesti
Linkkisi on maksumuurin takana mutta jo ingressissä toistetaan Rantakiven väittämä: ”Uudenlaiset rokotteet nostavat immuunivasteen vain yhtä ratkaisevaa koronaviruksen osaa kohtaan.”
Käsittääkseni tästä syystä tämä rokote ainoastaan lieventää oireita. Se ei suojele sairastumiselta eikä estä sen levittämistä muihin.
Tästä syystä tämä hidas rokottaminen ei maailmaa kaada. Se suomalainen nenäsuihkeena annettava rokote toimii perinteiseen tapaan, mutta taitaa jäädä ilman rahoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Johtopäätelmäsi on väärä. Artikkelista sitaattioikeuden puitteissa kopioin:
”Rna-rokotteen etu on, että se ei voi aiheuttaa tautia, koska siinä ei käytetä kokonaista virusta. Lisäksi rokote keskittyy nostamaan immuunireaktion vain yhtä viruksen osaa, sen piikkiproteiinia, kohtaan. Kokonaista koronavirusta käytettäessä vasta-aineita syntyy monenlaisille viruksen osille.
”Jos on tullakseen haitallinen vaikutus immuunivasteen kautta, niin rna-rokotteessa immuunireaktio on kaikkein kapein ja siten riski on pienin.””
Tehokkuus molemmilla mRNA-rokotteilla on hämmästyttävä n. 95 %, joka on suurempi kuin hyväksymisputkessa olevilla muun tyyppisillä rokotteilla. mRNA-tyyppisten rokotteiden haittana saattaa olla se, että ne eivät tehoa yhtä hyvin mahdollisiin viruksen mutaatioihin. Kokonaista heikennettyä tai lisääntymiskyvytöntä virusta käyttäviä koronarokotteita on kliinisissä testeissä Gavin mukaan 8 kpl. kun esim. AstraZenecan käyttämää yleisintä (adeno)virusvektoriteknologiaa käyttäviä on 16 kpl.
Nenäsuihkerokote on ainakin ideatasolla ihan mahtava. Kun hengitystieinfektiot ovat yleensäkin aika paha riesa, olisi tuon tyyppisiä rokotteita syytä kehittää koronasta riippumatta. Siihen en uskalla ottaa kantaa, onko se parempi uusi teknologia kuin mRNA, mutta ehdottomasti tutkimisen arvoinen.
Ilmoita asiaton viesti
Selitä sitten, että miksi sinä koronaa yhä tutkitaan ja etsitään ratkaisua lääkkeelle? Esim Folding@Homessa tarjotaan yhä paketteja tietokoneisiin koronaviruksen selvittämiseksi. Jos koronarokote olisi oikeasti kehitetty, niin siellä loppuisi pakettien tarjonta ja kerrottaisiin ilouutisia.
Olen silmät täyteen lukenut, ettei se RNA suojaa kuin hetken käyttäjää. Sen lisäksi rokotteen kehittäminen vie keskimäärin 15 vuotta ja 2 miljardia dollaria. Juurihan oli uutinen Sisilialaisesta lääkäristä, joka koronarokotteesta huolimatta oli positiivinen covid-19:lle.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minullekin monien uutisten perusteella on välittynyt kuva, ettei rokote suojaa infektiolta eikä estä levittämiseltä.
Ilmoita asiaton viesti
Minun käsittääkseni uusi koronavirus on lopulta aika tavanomainen. Aluksi sitä vähäteltiin kyseenalaistamalla esim. tarttuuko se ihmisestä ihmiseen jne. Nyt on vähän toisinpäin. On kyseenalaistettu antaako taudin sairastaminen immuniteetin ja nyt vielä tehoaako rokote virukseen. Olisi se aika metkaa, jos toimivaksi todetulla rokotteella ei olisi vaikutusta!
Ilmoita asiaton viesti
Otan osaa. Uudesta koronaviruksesta on niin paljon tietoa ja sen lisäksi epävarmuutta, että sen suodattaminen voi olla vaikeaa. Minulla on pitkä journalistin ja tutkijan kokemus etupäässä englanninkielisen lähdeaineiston sulattamisesta. Välillä olen lukenut tai yleensä skimmannut tieteellisiäkin julkaisuja aiheesta, mutta pääasialliset lähteet ovat olleet NYT ja WaPo. Kummankin koronaaiheiset jutut eivät ole maksumuurin takana ja koronauutiskirjeiden jutut ovat ilmaisia. Tilaukset, NYT: https://nl.nytimes.com/f/a/cC0rgwmJHuxXKWuPFaht5w~~/AAAAAQA~/RgRhx6dWP0TXaHR0cHM6Ly93d3cubnl0aW1lcy5jb20vbmV3c2xldHRlcnMvY29yb25hdmlydXMtYnJpZWZpbmc_Y2FtcGFpZ25faWQ9MTU0JmVtYz1lZGl0X2NiXzIwMjAxMjI0Jmluc3RhbmNlX2lkPTI1Mzk5Jm5sPWNvcm9uYXZpcnVzLWJyaWVmaW5nJnJlZ2lfaWQ9OTA0MjUyMTUmc2VnbWVudF9pZD00Nzc2OCZ0ZT0xJnVzZXJfaWQ9NWUxMmQ3NTEzZGQyMWFhNWYwNThiYTY1Zjk3MTg0NThXA255dEIKX9pWIuVfaakYMVINcmtAbGluZW94Lm5ldFgEAAAAAA~~
WaPo: https://s2.washingtonpost.com/1f6d867/5fee36ad9d2fda0efb9a384f/5ba069459bbc0f099ff24705/0/70/5fee36ad9d2fda0efb9a384f
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen maksumuurin takana olevaa Hesarin artikkelia sitaattioikeuden puitteissa lainaten:
”Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet sanoo, että uusi rna-tekniikka on ennakolta arvioiden turvallisempi kuin perinteinen.
”Rna on lähtökohtaisesti turvallisin rokoteteknologia, mitä tällä hetkellä on”, Rämet sanoo.”
Tuo linkkaamasi Rämetin blogikirjoitus kannattaa lukea kokonaan, se on hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Molemmat hyväksytyt mRNA-pohjaiset rokotteet ovat kuitenkin läpäisseet III vaiheen kliiniset kokeet, joissa on seurattu koeryhmiä 2 kuukautta tehosteannoksen antamisen jälkeen saadun kohonneen immuniteetin saamisen jälkeen haittavaikutuksia. Seuraava vaihe on IV, jolloin rokotteet ovat yleisessä käytössä ja niiden mahdollisia haittavaikutuksia edelleen seurataan. Ihan niin kuin yleensä, rokoteteknologiasta riippumatta.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nyt yhdessä viikossa vielä vaivuta epätoivoon. Rokottajatkin pitää saada rokotettua, etteivät ole taudin levittäjiä jne.
Vähän voi olla alkukankeutta näin vuodenvaihteen tilanteesta johtuen, mutta jos kesällä kansalainen saa tästä syystä viikkoa myöhemmin rokotteensa, niin eihän se nyt koko pandemia-aikaan verrattuna ole kovin iso viive.
Ilmoita asiaton viesti
Älkäähän nyt. Suomessa on pääministerin mukaan pahin kriisi sitten Toisen maailmansodan, ja samanlaista oli kuulemma sodan aikana: kesä- ja joululomat keskeyttivät taistelut, kahvi- ja tupakkatauot pidettiin kesken tappamisen eikä muutenkaan hötköilty, vaan otettiin rauhallisesti.
Ei silloinkaan mitään suunniteltu, hyökkäyksiä tai muutakaan. Hyvin kaikki meni siitä huolimatta ja tuosta oppineena ja historiaan syvästi perehtyneenä kokenut pääministeri Marin ei voi tehdä mitään väärin. Muista pelleistä puhumattakaan.
Muistakaa ”Tytti Tuppuraisen” slogan: ”Suomi ensin -ajattelu on pahasta”. Suomi on ansainnut loistavat johtajansa.
Horjumatta sinne, minne Marinin vasen käsi viittaa tien!
”Viel’ uusi päivä kaiken muuttaa voi”, lausui Lapin läänin maaherra sodan loputtua.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ei nyt ole hädän päivää. Sodassa pärjättiin vaikka oli miehet johdossa.
Sanna toivoi, että rokotettaisiin nopeammin, jotta kesään mennessä olisi asiat kivasti. Helppoa! Pitäisi rokottaa vain 2200000 viikossa.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi tulla yksi nolla liikaa. Lisäksi kun kaikki kolme länsimaissa jo hyväksynnän saaneet rokotteet vaativat tehosterokotuskerran, pitäisi kuukausitahti piikityksille olla lähellä kahta miljoonaa, jotta jo kesällä homma olisi hoidossa.
Mielenkiintoinen jo vähän vanha uutinen löytyi Gavin sivustolta, COVID-19 ‘Vaccine for the World’ shows up to 90% efficacy. Siinä mainitaan vain yksi sopimusrokotevalmistaja, joita kuitenkin on kymmenessä maassa. Serum Institute of Indian, joka on maailman suurin rokotevalmistaja, Poonawallan tehtaan tuotantokapasiteetti on jopa kolme miljardia rokoteannosta vuodessa ja Oxford-AstraZenecaa se on sitoutunut tuottamaan miljardi annosta. Kun Hesarin jälleen maksumuurin takana oleva artikkeli HS pääsi tutustumaan Intiassa tehtaaseen, joka toimittaa koronarokotetta luultavasti myös Suomeen: eniten yllätti toimitusjohtajan Airbus-työhuone kirjoitettiin noin kuukausi sitten, oli tehtaan varastossa jo silloin valmiina 50 miljoonaa annosta.
AstraZenecan oman Walesin tuotantolaitoksen rokotteet taitavat jäädä saarelle, mutta taitaa yhtiöllä olla Ruotsissakin toimintaa. Kun lisäksi on sopimusvalmistajia, EU saanee sen jo tilaamansa 300 miljoonaa annosta melkoisen pikaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Nolla tuli liikaa, kun toivoin ripeämpää tahtia. Nyt toivon 220000.
Ilmoita asiaton viesti
Rokotteita ei yksinkertaisesti riitä. Poliitikot hosuvat ja lupaavat liikaa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa erityisesti. Toki myös BioNTech-Pfizer on pitänyt huolen esikoisasemastaan ennustamalla mahdottomia tuotantolukuja.
Vakava kiista on meneillään siitä, pitääkö noudattaa alkuperäistä suunnitelmaa ja rokottaa asiakkaat kahdesti saman tyypin piikillä suunnitellussa ajassa. Yhdysvaltain tartuntatautitsaari Anthony Fauci on sitä mieltä, että pitää.
https://www.nytimes.com/2021/01/03/health/coronavirus-vaccine-doses.html
Virallisen suunnitelman mukaan sen kummemmin Yhdysvalloissa kuin Britanniassakaan ei ole toistaiseksi rokotettu ketään. Ei tietysti Suomessakaan.
Britanniassa viranomaiset ovat jo kääntyneet ja Yhdysvalloissa lienevät kääntymässä siihen, että pyritään antamaan ensimmäinen piikki mahdollisimman monelle ja mahdollinen toinen ehkä sitten joskus jollakin aineella, joka ei välttämättä ole sukua ensimmäiselle.
Yhtään Suomen tilannetta kummempaa rokotusohjelmaa ei ole missään muualla kuin läpeensä militarisoidussa apartheid-Israelissa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomella on edessään rokotegate samoin
kuin monella muullakin EU-jäsenmaalla.
Ottaen huomioon maamme erinomainen kokonaistilanne koronanvastaisessa taistelussa Suomi voisi lähettää koko oman nykyisessä tilauksessa olevan ja jo sovitun EU-rokotekiintiönsä palestiinalaisille.
Suomi puolestaan voidaan laittaa kiinni sekä sisäisesti että ulkoisesti vuodeksi 2021 koronaviruksen tukahduttamiseksi.
Organisoidaan perustettavan ”koronanyrkin” asiantuntijavoimin vuoden 2021 loppuun mennessä toimiva rokotuskoneisto rokotetilauksineen ja heti vuoden 2022 alusta aloitetaan rokotukset tuolloin toimivalla rokotteella.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäinen kappaleesi ei tietenkään tuo hymiöitä mieleen. Lopusta voin vain todeta, ettei minullakaan vastauksia ole. Euroopan poliittinen johto ei voi muuttua rokotteiksi sen kummemmin kuin fuusioreaktoreiksikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiittämätön ja ymmärtämätön kansa pitkin Eurooppaa laittaa nykyiset EU-johtajat vaihtoon kunhan kaikki ruumiit ensin lasketaan.
Suomessa kansalaiset kertovat jo ensi huhtikuussa kuntavaaleissa mielipiteensä mm. Suomen hallituksen johdolla tapahtuneesta koronataudin hoidosta ja siihen olennaisesti liittyvästä rokotusten sujuvuudesta.
Kuntavaalit eivät tietenkään ole pääministerivaalit, mutta kiittämätön ja ymmärtämätön kansa ei tätäkään tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
On vastuunpakoilua puhua koronasta huonona onnena, ympäristötieteilijä Risto Willamo sanoo. Ympäristökriisien taustalla on ihmisten tapa kuvitella itsensä erilleen muusta luonnosta.
Korona ei ole kurja sattuma vaan ihmisten aikaansaama ympäristöongelma siinä missä ilmastonmuutoskin, yliopistonlehtori Risto Willamo vertaa.
— On yksinkertaistavaa ja harhaista ajatella, että jollakin kiinalaisella torilla vain kävi tämmöinen harmillinen sattumus. Tarina on paljon pidempi ja kompleksisempi.
Koronan takana on satoja vuosia kestänyt luonnonvarojen tuhlaaminen ja saastuttaminen. Metsien hakkaaminen on kaventanut lepakoiden ja muiden eläinten elintilaa.
Koronan ajatteleminen luonnon vitsauksena häivyttää sitä tosiasiaa, että sen ovat aiheuttaneet ihmisten omat virheet. Taivumme unohtamaan, että olemme osa kokonaisuutta, ja työnnämme syytä toisten niskoille.
Willamon mukaan juuri ihmisten tapa erottaa itsensä muusta luonnosta on yksi syy ympäristökriiseihin. Ihmisistä ja eläimistä puhutaan erikseen, ja luontoa pidetään paikkana, johon voi vain mennä. Todellisuudessa me olemme eläimiä muiden joukossa ja luonnossa joka ikinen hetki.
— On samantekevää, ollaanko kauppakeskuksessa vai kuusimetsässä. Me hengitämme happea ja olemme luonnonlakien alaisia, Willamo selittää.
https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kestava-kehitys/korona-on-itse-aiheutettu-pandemia?fbclid=IwAR3Oie4k1YoZq2DdMDQNvoVrzolXtPEGCyYXIt9aiMm49sRbtkemkq7eSjo
Ilmoita asiaton viesti
Noin vertailun vuoksi viime perjantaina miljoonas israelilainen sai koronarokotteen tarkoittaen sitä että yli kymmenen prosenttia väestöstä oli rokotettu jo muutama päivä sitten. Näyttää siis siltä ettei koronaa Suomessa pidetä juuri minkäänmoisena ongelmana. Israelissa toimitaan nopeasti koska halutaan palauttaa yhteiskunta normaaliksi mahdollisimman pian, Suomessa siihen ei näytä olevan tarvetta. Mainittakoon lisäksi, että kun Israelin hallitus on – Suomesta poiketen – neuvotteluissa Venäjän kanssa sen Sputnik V rokotteen ostosta niin Jerusalemin – WZO:n (Women’s Zionist Organization) omistama – Hadassah Medical Center on jo varmistanut 1,5 miljoonan venäläisrokoteannoksen saannin. Hadassah klinikan tarkoituksena on tulla Sputnik V:n alueellinen jakelukeskus.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta työnantaja voi siirtää rokottamattoman työntekijän muihin tehtäviin, siis ns. riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden/potilaiden hoitotoimista. Tämän siirto-oikeuden soveltamisesta varmasti väännetään pitkään erilaisissa istuimissa tilanteen jälkeenkin. Työmarkkinajuristien mukaan työnantajalla on hoitovastuun puitteissa vastuu suojella sekä henkilökuntaa että hoidon kohteita, mutta rajaukset ja linjaukset eivät ole vakiintuneet covid-tilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Asiallinen blogi!
Omassani tarkastelin Suomen covid-rokotetta koskevaa hankintasopimusta:
Missä on Sopimus?
Millä ehdoilla se on tehty, kuka sen on allekirjoittanut? Minkälaisen hankintamankelin ja arvioinnin läpi se on kulkenut? Mitkä ovat hankintaehdot, hintaehdot, toimitusehdot, aikataulut, sitovuus jne ? Maksammeko vain omaan käyttöömme saamistamme, vai miten kustannukset jakautuvat. Julkisuudessa on pyörinyt tietoja, joiden mukaan hankintahinnat maksetaan unionin yhteishankinnoista bkt-perusteisesti! Mutta mitä kun jotkut saavat suureen tarpeeseensa suuresti, ja Suomi taas kilttinä tyttönä odottaa ja odottaa ja ”pettyy!”?
Epäilen rankasti, että Suomen edustajat ovat koko ajan tienneet sen protokollan, jonka mukaan rokotetuottajat jakelua suorittavat? ja eiväthän ne tätä voi ratkaista, vaan miten unioni tilaa ja määrittää!
Linkkaan tähän oman kommenttini 10 minuutin takaa:
”Kuuntelen parhaillaan YLR R1:n 12.00 uutisia:
Ykkösuutisena:
Alan asiantuntija sanoo, että Suomen hidas rokotustahti johtuu ensisijaisesti Suomeen saatujen rokoteyksiköiden vähyydestä!
Maahan on saatu hieman vajaa 50.000 rokoteysikköä.
Kumma juttu?
Miksi Suomea sorsitaan? Mikseivät rokotteet liiku? Missä kuka munii?
Viittaan blogissa esittämääni näkemykseen ja arvioon Suomen vähistä saannoista:
Huonot sopimukset.
Lepsut neuvottelijat.
Pieni maa vähäinen kansa.
Firmat ja välikädet iskevät bisnestä suurilla markkinoilla.
Tästä tulee suuri pyykki pestäväksi.
Mitä Suomi maksaa? Maksaako sidotusti ja sovitusti vain omansa, vai maksammeko taas kerran muiden piikkit, kirjaimellisesti?”
Linkki: Blogini 5.1.2021;
Euroopan Unionin covidrokote skandaali – ja Suomi | Uusi Suomi Puheenvuoro
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/euroopan-unionin-covidrokote-skandaali-ja-suomi/#comment-3317275
Ilmoita asiaton viesti