Suomen HX-hävittäjähankinta, Yhdysvaltojen Super Hornet ja NGAD-ohjelma

Suomen HX-hankkeen viisi hävittäjäkandidaattia ovat nyt käyneet esittäytymässä tukikohtanaan Satakunnan lennosto Tampere-Pirkkalan lentokentällä. Viimeisenä Pirkkalassa oli viikon puolivälissä saapunut Boeingin Super Hornet.
Ilmavoimille kyse oli hävittäjäkandidaattien ensimmäisestä testaus- ja todennustapahtumasta. Hienosti nimettynä HX Challengesta (Ilmavoimat, HX Challenge).
Jälleen yksi vaihe Suomen hävittäjähankinnassa on saatu päätökseen.
Boeing tarjoaa Suomelle F/A-18E/F Super Hornetia (kotisivut) ja sen elektronisen häirinnän EF-18G Growler -versiota (kotisivut).
Olen käsitellyt Suomen HX-hanketta viime syksynä kahdessa kirjoituksessa otsikoilla ”Ruotsalainen Saab Gripen ei voi enää olla Suomen hävittäjäkandidaatti” (US-blogi 3.8.2019) ja ”Unkari on vaihtamassa lainatut Gripenit F-35-hävittäjiin vuoden 2026 jälkeen” (US-blogi 6.8.2019).
Tuossa jälkimmäisessä kirjoituksessa totesin Super Hornetien olevan auttamattomasti vanhentuneita ja jäämässä pois tuotannosta. Hävittäjä on elinkaarensa päässä ja sen taru on lopussa.
Myös viime keskiviikkona Tampere-Pirkkalan lentokentällä oli huomattavissa, ettei Boeing enää hirvittävän ahkerasti markkinoi konetta, mutta kunhan ollaan mukana tässäkin kilpailutusprosessissa. Kyse taitaa olla tällä kierroksella vain hyvien suhteiden säilyttämisestä puolin ja toisin.
Suomen lisäksi myös Yhdysvaltojen merivoimien merijalkaväellä (Marine Corps) on ollut pähkäilemistä Hornetien suhteen. Merijalkaväen pitäisi päästä kitkutellen vanhoilla Horneteilla ensi vuosikymmenen alkuvuosille eikä sen jälkeinen ratkaisu ole enää Super Hornet, mikäli aivan tuoreimpia uutisia vahvistuksena on uskominen.
****
Viime elokuussa tiedossa ollut tilanne Super Hornetien tulevaisuudesta Yhdysvalloissa on edelleen muuttunut. Tuo muutos tarkoittaa Super Hornetien vielä nopeampaa poistumista rivistöstä kuin vielä viime syksyllä kirjoitin tuossa jälkimmäisessä blogikirjoituksessa.
Boeingin johtaja Jennifer Tebo (Linkedin-cv) kertoi keskiviikkona Tampere-Pirkkalan lentokentällä, että Super Horneteja kyllä rakennetaan vuoteen 2024 asti ja päivityksiä sekä modifikaatioita tulee vähintään 2030-luvun loppuun saakka.
”Se on relevantti kone vielä monia vuosikymmeniä”, Tebo lausahti kentällä teksti suomennettuna.
Palataan vuoteen 2024 myöhemmin, mitä Tebo tuolla vuosiluvulla tarkoitti.
Suomi on siis hankkimassa hävittäjiä vuosista 2025-30 aina 2060-luvun tienoille saakka. Päivitykset ja modifikaatiot vähintään 2030-luvun loppuun saakka ei paljon lohduta Suomen uusien hävittäjien elinkaaren ollessa 2060-luvulle saakka.
Yhdysvalloilla on Lockheed Martinin F-35-hävittäjät (kotisivut) uusimpina viidennen sukupolven hävittäjinä, mutta Boeingilla vastaavaa uuden sukupolven hävittäjää ei toistaiseksi ole. Tuolla on merkitystä etenkin Yhdysvaltojen merivoimille ja merijalkaväelle, joissa Boeingilla on ollut vahva asema.
****
Mikä sitten on tämän kirjoituksen otsikossa mainittu NGAD-ohjelma, englannin kielellä Next Generation Air Dominance (NGAD) program?
Artikkelikuvassa on F/A-XX-merkintä ja havainnekuva hävittäjästä, jota ei vielä ole olemassa.
Mikä sitten on F/A-XX, jossa F/A-merkintä (Fighter/Attack) viittaa Boeingin Hornet-hävittäjien numerokoodiin? Esim. F/A-18 on yhtä kuin Hornet.
NGAD ja F/A-XX ovat samaa asiaa tarkoittavia. F/A-XX-koodi Googlella haettuna tuo ensimmäisenä hakutuloksena Wikipedia-sivun F/A-XX Program. Ohjelmaa kutsuttiin aluksi F/A-XX:ksi, nyttemmin NGAD:ksi.
Yhdysvaltojen ilmavoimat (United States Air Force, USAF) ja Yhdysvaltojen merivoimat (United States Navy, USN) ovat tähän saakka kehittäneet tarvitsemiaan hävittäjiä yhteistyössä. Nyt tiet ovat eroamassa, mutta ei toki täysin erilleen vaan niistä lähtökohdista, mitä erilaisia tavoitteita ilmavoimat ja merivoimat asettavat hävittäjilleen.
Yhdysvaltojen laivaston seuraava hävittäjä suunnitellaan yksinomaan merivoimiin ja ilman yhteistyötä ilmavoimien kanssa. Kyse on Hornetien ja Super Hornetien korvaajista. Ohjelman nimi on NGAD tai epävirallisemmin F/A-XX. Käytän tässä kirjoituksessa jatkossa lyhennettä NGAD.
Yhdysvaltojen merivoimilla on erilaiset prioriteetit kuin ilmavoimilla. Merivoimat on linjannut, ettei se käytä hävittäjiä tunkeutumaan vihollisen ilmatilaan. Jos merivoimilla on tarve syvälle vihollisalueelle tunkeutuviin sotilasoperaatioihin, niihin käytetään ohjuksia. Sen sijaan ilmavoimat tekee ilma-aluksillaan ja hävittäjillään syvälle vihollisalueelle tunkeutuvia sotilasoperaatioita.
Yhdysvaltojen ilmavoimien päähävittäjäkyky tulee olemaan F-35. F-35-hävittäjä on ilmavoimien ja merivoimien todennäköisesti viimeinen yhdessä kehittämä hävittäjä, jota molemmat voimat käyttävät, mutta seuraavan kuudennen sukupolven hävittäjän merivoimat kehittää siis ilman ilmavoimia. F-35 tulee olemaan merivoimien päähävittäjä vanhenevien Super Hornetien väistyessä niin kauan kuin F/A-XX-hävittäjää ei ole otettavissa käyttöön.
Boeing itse julkaisi ensimmäisen Hornetien korvaavan uuden sukupolven hävittäjän kehittämisestä F/A-XX-tunnuksella jo toissa vuosikymmenellä. Boeingin syyskuun 7. päivänä 2009 julkaistua ”Boeing displays manned-F/A-XX concept jet” -otsikoitua juttua ei enää löydy netistä, mutta jutun olemassa ollut nettiosoite sekä jutun referointeja löytyy edelleen, kun oikein penkoo (esim. Key.Aero 9.7.2009 ja Indiandefence 15.4.2010).
Yhdysvaltojen merivoimien tarpeesta korvata vanhenevat Boeingin Hornetit uuden sukupolven hävittäjillä oli jo lähes vuosikymmen sitten merivoimien tietopyynnön muodossa (Defense-Aerospace/Flightglobal DEW Line 17.4.2012). Uudet 2030-luvulla käyttöön otettavien hävittäjien oli määrä jo tuossa tietopyynnössä korvata myös Hornetin EF-18G Growler -versiot, joita Boeing kauppaa nyt myös Suomelle.
Merivoimien osalta tarkempia uutisia tulevasta uuden hävittäjän kehittämisestä saatiin vuonna 2017 (“US Navy hopes for next-generation F/A-XX as soon as late-2020s”, Jane’s 12.1.2017) ja laajemmin uuden hävittäjän kehittämistä ilman ilmavoimia uutisoitiin toukokuussa 2019 (esim. FlightGlobal 7.5.2019, Popular Mechanics 7.5.2019 jne.).
Super Hornetin ensilento oli marraskuun 29. päivänä vuonna 1995. Suomi sai neljä ensimmäistä Hornet-hävittäjäänsä marraskuun 7. päivänä 1995 ja siis samana ajankohtana, kun Super Hornetia lennätettiin ensi kertaa taivaalla. Hävittäjätyyppi on todella vanha ja Suomella olisi melkeinpä jo edellisellä kierroksella ollut mahdollisuus ostaa Super Horneteja – ei kuitenkaan ihan.
Hieman vedettäessä kulmia suoriksi NGAD:ssa kyse on kuudennen sukupolven hävittäjän kehittämisestä Yhdysvaltojen merivoimille tarpeellisen ilmatilan hallitsemiseksi myös tulevaisuudessa. Kuudennen sukupolven hävittäjät tulevat olemaan niin valittavissa myös miehittämättömiä.
Vielä nimeämätön hävittäjä (F/A-XX) tulee korvaamaan yhdessä F-35-hävittäjien kanssa merivoimien F/A-18E/F Super Hornetit ja F22 Raptorit. F22 Raptor on F-35:n ohella Yhdysvaltojen uudenaikaisemmat hävittäjät.
****
Niin Boeingin kuin Yhdysvaltojen merivoimien kiireet ovat olleet hitaita. Vuosikymmenessä uuden hävittäjätyypin kehittämishanke ei ole edennyt erityisellä vauhdikkuudella. Yhdysvallat on keskittynyt F-35:een viidennen sukupolven hävittäjänä.
Vuosi sitten huhtikuussa Yhdysvaltojen merivoimien 3. laivaston johtaja vara-amiraali Scott D. Conn totesi, että NGAD-hankkeen vaihtoehtojen analysointi on tarkoitus saada päätökseen keväällä 2019 ja loppuraportti olisi valmis kesällä 2019 (The Aviation Geek Clubb 17.4.2019).
Conn totesi myös, että vuoteen 2030 mennessä merivoimilla puolet hävittäjistä on F-35C-hävittäjiä ja puolet vanhoja F/A-18E/F-hävittäjiä.
Connin keväällä 2019 mainitsemaa ja kesällä 2019 valmistunutta raporttia ei ole julkisuudessa. Tiedustelin sen saatavuutta merivoimilta jo viime vuoden lopulla – tuloksetta. Raportti on mitä ilmeisemmin salainen, mutta sen sisältämiä päämääriä on havaittavissa nyt niin merivoimien päätöksissä kuin myös tuoreimmissa puolustus- ja budjettihallinnon asiakirjoissa. Noista asioista lisää seuraavassa luvussa.
Lockheed Martinin F35-hävittäjän C-versio on suunniteltu lentotukialuksille katapulttilaukaisuun suurempine ja kääntyvine siipineen ja vankempine laskutelineineen. Merivoimien ensimmäinen F-35C-laivue (Strike Fighter Squadron, VFA-147) otettiin käyttöön marraskuussa 2018 ja lentotukialuksista F-35C-hävittäjiä on sertifioitu käytettäväksi USS Carl Vinsonilla (CVN 70) (U.S. Navy 12.12.2018).
****
“Navy Cuts Super Hornet Production to Develop Next-Generation Fighter” (USNI News 10.2.2020).
Vapaasti suomennettuna:
”Merivoimat leikkaa Super Hornetien tuotantoa kehittääkseen seuraavan sukupolven hävittäjää”.
Kyse on siis NGAD-ohjelman (F/A-XX-ohjelman) rahoittamisesta.
Oheinen otsikko oli Yhdysvaltojen merivoimien instituutin (U.S. Naval Institute, USNI) sivuilla parisen viikkoa sitten, kun Yhdysvaltojen vuotta 2021 koskevat budjettitiedot julkaistiin. Nimestään huolimatta USN-instituutti on riippumaton ammatillinen sotilasyhdistys, mutta yhdistystä ylläpitävä säätiö on vahvasti linkitetty merivoimiin.
Vuonna 2019 Boeing voitti 4 miljardin dollarin arvoisen monivuotisen sopimuksen Super Hornetin toimittamisesta merivoimille (USNI News 21.3.2019). Sopimus käsitti yhteensä 78 hävittäjää kolmen vuoden aikana (2019, 2020 ja 2021).
Nyt vuonna 2021 Boeing toimittaisi viimeiset 24 Super Hornetia merivoimille ja se olisi siinä. Jatkoa ei enää olisi. Budjettikaudella 2022-2024 kaavailussa olleen merivoimien 36 Super Hornetin hankinnan sijaan varat suunnataan uuden hävittäjätyypin kehittämiseen NGAD-ohjelmassa.
”The decision to cease F/A-18 procurement after FY 2021 ensures the Carrier Air Wing will maintain capable strike fighter capacity to pace the most stressing threats through the 2030s.” merivoimien laatimaan asiakirjaan on kirjattu luvun 9 sivulle 6 (Highlights of the Department of the Navy FY 2021 Budget).
Vapaasti suomennettuna:
”Päätös lopettaa F/A-18-hankinnat budjettivuoden 2021 jälkeen varmistaa, että tukialuslennostot ylläpitävät monitoimihävittäjäkykyä kohdata haastavimmat uhat 2030-luvulla.”
Tuosta kirjauksesta uutisoitiin melko laajasti Yhdysvalloissa, esimerkkeinä USNI News 10.2.2020, The Washington Times 10.2.2020, NavalNews 13.2.2020 jne. Luonnollisesti Boeing kiisti, että merivoimien linjauksilla olisi merkitystä Super Hornetien kohtaloon (Jane’s 13.2.2020).
Tuosta uudesta merivoimia koskevasta linjauksesta on kirjaus myös mm. 10.2.2020 päivätyssä vuoden 2021 budjettiesityksessä sivulla 35 (FY 2021). Vastaavia asioita on käsitelty myös puolustusministeriön puolustusbudjettia käsittelevässä yleiskatsauksessa (DoD, The Overview Book FY2021 2-2020). Niiden, jotka ovat kiinnostuneita Yhdysvaltojen sotavoimien kehittämisestä tulevaisuudessa, on syytä tutustua tuohon yleiskatsaukseen.
Tuossa yleiskatsauksessa luvun 4 sivun 2 taulukko kertoo, että F/A-18E/F-hävittäjiä Yhdysvallat ostaa vuosina 2020 ja 2021 yhteensä 48 kappaletta (24+24 kpl), kun F-35-hävittäjiä hankitaan yhteensä 176 kappaletta (97+79 kpl).
Kun Boeingin johtaja Tebo mainitsi viime keskiviikkona Tampere-Pirkkalan lentokentällä vuoden 2024, olisi hänen kyllä pitänyt tietää, ettei uutta sopimusta tule vuoteen 2024, vaan että uusien Super Hornetien toimitus merivoimille päättyy vuonna 2021.
NGAD-ohjelmassa kehittävä F/A-XX-hävittäjä on tarkoitus ottaa käyttöön 2030-luvulla vastaavasti kuin Euroopassa kehitettävät uuden sukupolven Tempest- ja Dassault FCAS -hävittäjät. Läntisen maailman hävittäjäsukupolven vaihdokset näillä näkymin tapahtuvat 2030-luvun jälkipuolella tai 2040-luvulla, kun kehityshankkeilla on suuri taipumus myöhästyä.
Suomi joutuu tarkkaan miettimään tuon sukupolvivaihdoksen, mikäli haluaa lennellä kurantilla tavaralla vielä 2050-luvulla.
Suomi on siis hankkimassa hävittäjiä aina 2060-luvulle saakka. Yhdysvaltojen merivoimien päätös tarkoittaa, että Super Hornetin taru on loppu. Ilman Yhdysvaltojen merivoimia ei Boeing voi ylläpitää yksityisomisteisena yrityksenä Super Hornetin kehitystyötä varsinkin, kun uuden NGAD-ohjelman kehittäminen uuden kuudennen sukupolven hävittäjän aikaansaamiseksi on aivan muuta kuin halpaa työtä.
Suomi ei siis voi ostaa Super Hornetia, jos meinaa uusilla hävittäjillä lennellä vielä 2050-luvulla muutakin kuin vain huvin vuoksi.
****
Toistaiseksi NGAD-ohjelmasta ja F/A-XX-hävittäjästä löytyy vähän mitään tietoa. Ei pienintäkään teknisen tiedon murusta.
Kysymys Yhdysvaltojen merivoimien hävittäjälinjauksessa on Kiinasta ja Kiinan muodostamasta uhasta.
Kyse on Kiinan kyvykkyydestä muodostaa pitkän kantaman ohjuksilla uhkaa Yhdysvaltojen lentotukialuksille ja niiden saattuealuksille. Kyse on Kiinan raskaista pitkäkantoisista DF-21– ja DF-26-meritorjuntaohjuksista, joilla on voimaa eliminoida myös lentotukialus 600 ja 1 200-1 800 kilogramman taistelukärjillä.
Yhdysvaltalaislähteiden mukaan ollakseen vaikuttava Kiinan muodostamalle ohjusuhalle, lentotukialuksen hävittäjien tehokkaan taistelutoimintasäteen tulee olla vähintään 1 000 meripeninkulmaa (vähintään 1 850 kilometriä). Karkeasti laskien vaatimus on lähes kaksinkertainen F-35-hävittäjän tai Super Hornetin tehokkaaseen toimintasäteeseen verrattuna.
Lähtökohta Yhdysvalloilla ilmeisesti on, että lähelle Kiinan rannikkoa ei mennä upotettavaksi. Toimitaan kaukaa ohjuksin ja pitkän toimintasäteen omaavilla ilma-aluksilla. Pitää olla riittävä toiminta-aika havaita ja eliminoida ohjukset. Tuo on hyvä Suomenkin muistaa Laivue 2020:n korveteissa, jotka ovat lähimmillään Itämerellä alle sadan kilometrin etäisyydellä tehokkaista venäläisohjuksista.
Suomella on siis viisi hävittäjäehdokasta, joista Gripenin olen jo aukaisemin todennut Suomelle täysin mahdottomaksi (US-blogi 3.8.2019). Ruotsi yrittää myydä Suomelle konetta, jota ei ole vielä edes olemassa. On siinä hymyssä täällä pitelemistä, kun ruotsalaisia hävittäjäkauppiaita ajattelee.
Myös Super Hornetin olen jo aikaisemmin todennut Suomelle täysin mahdottomaksi hankinnaksi (US-blogi 6.8.2019). Kaikkien ymmärrettävissä oleva loppuniitti Horneteille tuli Yhdysvalloista siis parisen viikkoa sitten.
Boeingin myynti Super Hornetia on toivottomuudessaan suunnilleen samaa, jos Microsoft olisi yrittänyt vielä vuosi sitten yrittänyt myydä Windows 7:aa tietokoneen käyttöjärjestelmäksi. Windows 7:n päivitykset päättyivät 14.1.2020.
****
Miehittämättömät ilma-alukset tulevat vauhdilla ilmapuolustukseen ja ilmasodankäyntiin. Suomi on nyt ostamassa hävittäjiä, joiden elinkaaren pitää kestää toimivana 2060-luvulle saakka. Kuudennen sukupolven hävittäjiä ei ole, mutta viidennen on.
Noita hävittäjävalmistajien sukupolvimäärityksiä on syytä kuitenkin tarkastella varautuneesti, kun hävittäjien ominaisuuksia vertaillaan.
Suomenkin on varauduttava tulevaisuudessa hankkimaan nyt tapahtuvan hävittäjäostoksen lisäksi miehittämättömiä ilma-aliuksia, jotka tulevat toimimaan yhdessä nyt hankittavien hävittäjien kanssa.
“Boeing’s MQ-25 is ready” (Boeing, MQ-25).
“Boeingin MQ-25 on valmis”.
Kyse on jo käytössä olevasta miehittämättömästä tankkauskoneesta Yhdysvaltojen merivoimille, jolla tankataan mm. Boeingin omia F/A-18 Super Hornet- ja EA-18G Growler-hävittäjiä sekä Lockheed Martinin F-35C-hävittäjiä taistelualueen kasvattamiseksi. Boeing toimittaa merivoimille yhteensä neljä MQ-25-tankkauskonetta, jotka toimivat myös lentotukialuksilta käsin.
Oheinen MQ-25-hävittäjäkuva kertoo, mitkä ovat ilma-alusten tulevat muodot, kun ilma-aluksen tulee olla huomaamaton.
Gripen E on todellakin olemassa, ja voi hyvin. Kävin syyskuussa Linköpingissä itse todentamassa tämän faktan. Gripen on Suomelle sopiva ylimenokauden kone, niitä erikoisempia F/A-XX ja Tempestejä odotellessa. Erittäin kyvykäs laite, GlobalEye tutkakoneet kaupassa oikeana superlisänä. Lisäksi Gripen on käyttökustannustensa ja työllisyysvaikutustensa johdosta ylivoimainen vaihtoehto koko ajan köyhtyvälle maallemme. Muut vaihtoehdot voidaan sulkea huoletta pois.
Kaikkonen&kumppanit, tehkää järkipäätös ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tälläinen on Gripen E – Koelentäjä esittelee koneen walkaroundina > https://siivet.fi/ajankohtaista/tallainen-on-gripen-e-saabin-koelentaja-esittelee-koneensa-kauttaaltaan-walkaroundina/
Ilmoita asiaton viesti
Näissä viidessä hävittäjäkandidaatissa kiinnittää huomiota hitaus, lukuun ottamatta Saab Gripeniä, joka ei kuitenkaan blogistin mukaan voi tulla kysymykseen.
Kiinalainen Chengdu J-20, Mighty Dragon, on uusin viidennen sukupolven häivehävittäjä maailmassa ja wikipedian mukaan suoritusarvoiltaan amerikkalaisia kilpailijoitaan parempi, tai ainakin lentää kovempaa ja korkeammalla isommalla kuormalla. Kiinalaisilla on ollut moottoriongelmia, kun uutta Shenyang WS-15-moottoria ei ole saatu aikataulussa tuotantoon, mutta nämä ongelmat varmaan ratkeavat. Kiina ei kuitenkaan tiettävästi aio myydä Chengdu J-20:a ulkomaille.
Nyt löytyi tällainen kehitteillä oleva viidennen sukupolven kaksimoottorinen häivehävittäjä kuin Shenyang FC-31 tai J-31, joka on kevyempi kuin Chengdu J-20. Lähteiden mukaan Shenyang FC-31 saattaa olla tarkoitettu tukialushävittäjäksi tai myyntiin ulkomaille. Amerikkalaisten lähteiden mukaan J-31 on palvelukseen astuessaan parempi kuin esim. F/A-18E/F Super Hornet ja kilpailee amerikkalaisten F-22 and F-35 -koneiden kanssa. Kannattaisi ehkä kysyä hintaa ja toimitusaikaa, ottamatta kantaa siihen mitä mahdollisia huonoja puolia kiinalaisen koneen valintaan liittyisi;
”Due to mixed reports from China, it is unknown as to whether the J-31 will be inducted as a carrier-based naval fighter, or only intended for foreign customers.
U.S. military and industry officials believe that once the J-31 enters service, it will likely be more than a match for existing fourth-generation fighters like the F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, and F/A-18E/F Super Hornet. They suggest that the capability of the J-31 against the newest fighters, such as the American F-22 and F-35, would depend on factors such as numbers of platforms, quality of pilots, and capabilities of radars and other sensors.[55] ” (wikipedia)
Ilmoita asiaton viesti
Minulla ei ole kompetenssia päättää minkä koneen Ilmavoimat päättää valita suosittelemakseen vaihtoehdoksi – eikä tietämään minkä koneen hallitus tilaa.
Arin asiapitoisia artikkeleita on kuitenkin mukava lukea.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdyn ajatukseesi.
Kaikki sodanjälkeiset hävittäjät ovat selvinneet tehtävästään jopa ruotsalainen.
Tämän toistuvan uushankinnan poikkeus on media.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä loppuosasta (miehittämätön kalusto). Puolustuksellisesta kokonaislinjauksesta lisäisin:
-vielä 1990 -luvulla maailmaa voi ajatella 40 vuotta eteenpäin, nykyisellään riittää, jos mallintaa muutosta 10-15 vuotta eteenpäin. Ainoa konkreettinen kehitys, jota voi ennustaa entisillä aikajänteillä, on väestökehitys. Kaikki muu muuttuu nopeammin.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja pravda
HX-hanke on hyvin valmisteltu ja etenee selkeän määrätietoisesti. Suomella on eturivin paikka tutkia maailman tehokkaimpia monitoimihävittäjiä selvittää niiden vahvuudet sekä heikkoudet, mihin ne pystyvät kun vaatimukset ja tarpeet määritellään Suomen olosuhteisiin.
HX- hanketta viedään eteenpäin Suomessa, suomalaisten ammattilaisten toimesta. Katso kaavio. https://www.defmin.fi/files/4229/Kuva_1.jpg
”Suomen on kyettävä käyttämään HX-järjestelmää normaali- ja poikkeusoloissa. Normaaliolojen toimintamalli huoltovarmuusratkaisuineen on myös poikkeusolojen toiminnan perusta.” Ohjelmajohtaja evp. kenraalimajuri Lauri Puranen jatkaa. ”Suomessa lentotunnin hinta kattaa kaiken aina ilmavoimien komentajan palkasta ja lentotukikohdan kunnossapidosta lentoteknisen henkilön työkaluihin ja lentopetroliin.”
Häivemonitoimihävittäjä F-35A/B/C malliston koneet ovat varmasti hyvä hankinta, vikojen, virheiden ja kalliiden hankinta- sekä käyttötuntien kustannuksista huolimatta Norjalle, Tanskalle, Belgialle, Hollannille, Italialle, Britannialle ja Puolalle. Tästä löytyy viimeisintä tietoa. https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-01-30/f-35-s-gun-that-can-t-shoot-straight-adds-to-its-roster-of-flaws
Vuonna 2018 Pentagonin listauksen mukaan vikoja, virheitä oli vain 917 kpl. Vuoden 2019 lopussa niitä löytyi enää Pentagonin mukaan 873 kpl. Vuodessa oli siis onnistuttu karsimaan 44 kpl erilaista vikaa ja virhettä.
Hienoa toimintaa Lockheed Martinilta.
Tasaisen vauhdin taulukolla F-35 mallisarja on lähes virheetön vuonna 2040, edellyttää että uusia virheitä ja vikoja ei tule. Myöskin vuoden 2019 loppuun mennessä toimitetut koneet, 491 kpl on silloin varmasti korjattu ja sen lystinhän maksaa tietenkin Lockheed Martin vai maksaako?
Onko avoimista tietolähteistä mahdollisuus saada edes noin hintoja elinkaarikustannuksiin ja lentotuntien hintoihin? Haastava kysymys, yritetään etsiä, ehkäpä jotain löytyy.
F-35A käyttäjä USAF Yhdysvaltain ilmavoimat, toteutunut käyttöaste 49 %.
F-35B käyttäjä USA Marine Gorps Yhdysvaltain merijalkaväki, toteutunut käyttöaste 55 %.
F-35C käyttäjä USA Navy Yhdysvaltain laivasto, toteutunut käyttöaste 40 %.
Toimintakyvyn ja käyttöasteen tavoitetaso on 80 % joten ongelmia ja korjattavaa riittää.
Keskimääräinen toteutunut lentotunnin hinta vuonna 2018 oli noin 40000 – 44000 $.
Pentagonissa punakynä viuhuu. Pentagonin määräys ja tavoite on, että vuonna 2030 keskimääräisen lentotunnin hinta ei saa ylittää 35000 $.
Suomen ilmavoimien kireän budjetin puitteissa toteutuneen käyttötunnin hinta nykyisillä F/A 18-C/D Horneteilla on nykyisin noin 9500 € tunti ja käyttöaste yli 90 %.
HX-hankkeen monitoimihävittäjien käyttöajaksi kaavaillaan 30 vuotta. Käyttötunnit ovat luku jolla koneen kokonaiskestoa arvioidaan. Käyttötunnit 8000 tuntia lue ns. tehdastakuu jonka koneen pitäisi kestää ilman suurempaa huoltoa kuten moottorinvaihtoa jne. Ilmeisesti käyttötunnin hintaa sisältyvät normaalit huollot, varaosat ja arvioitu keskimääräinen polttoaineen kulutus.
Kun 30 vuodessa käyttötunnit ajetaan loppuun, yhdellä koneella saa lentää noin 260 tuntia vuodessa. Vastaa suurin piirtein Suomen ilmavoimien tavoitetta lentotunneista vuodessa jokaiselle lentäjälle.
Taskulaskimen tylyä kertomaa.
Näillä tiedoilla lentotuntien osuus elinkaarikustannuksista olisivat, nykyisillä toteutuneilla käyttökuluilla, Suomen ilmavoimien kireässä budjetissa noin 4.864 € miljardia euroa 30 vuodessa
F-35A lentotuntien hinta olisi noin 17.920 € miljardia euroa 30 vuodessa.
Väliraha, lue erotus käyttökuluissa 30 vuodessa olisi 13.056 € miljardia euroa.
Tarkoittaisi Suomen puolustusbudjetissa pelkästään ilmavoimien ”Piikkiin” vuosikuluihin 435,2 € miljoonan euron lisäystä, joka ainoa vuosi seuraavat 30 vuotta eteenpäin vuosina 2030 – 2060.
Btw. I. Jos Suomen Ilmavoimille ei löydy lisää rahaa noin 435.2€ miljoonaa euroa jokaiselle vuodelle pelkästään ”Häive Aave Haaveen” käyttökuluihin, meillä on varaa ostaa noin 20 kpl F-35A mallin konetta. Kuinka tämä haaste silloin ratkaistaan? https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005973206.html
Btw. II. Australian ongelmia, RAAF osti 17 $ miljardilla 72 kpl F-35A, on vain pikkuinen muutaman miljardin tietoturvariski.
https://www.theaustralian.com.au/nation/defence/cyber-security-risks-in17bn-f35-system/news-story/c124998d6394bc398c226dc1c0ecfbf9
Btv. III. Kuten entinen taistelulentäjä kenraali evp. Gary L. North toteaa, ”Miksi meidän pitää käyttää kolmannen tai neljä sukupolven aseita viidennen sukupolven häivehäviäjässä”.
Btw. IV. JSF / F-35 suunnittelu alkoi 1996, ensilento 15.12.2006 eikä vieläkään sarjavalmistuslupaa Pentagonilta. Tämän hetken tiedon mukaan sarjavalmistuslupaa harkitaan aikaisintaan joulukuussa 2021. Koska F-35 A/B/C sarja on valmis?
Kun Laivue 2020 ja Hamina-luokan ohjusveneet saadaan käyttöön 2030 meillä on hyvä kyky torjua sukellusveneitä. Samalla saadaan myös Merivoimille lisää ilmatorjuntakykyä 10 km korkeuteen ja 100 km kantamalla. Näillä vahvistetaan myös rannikkopuolustusta.
Kun HX-hanke saadaan valmiiksi vuonna 2030 Suomelta puuttuu vain kyky kuinka torjutaan risteilyohjukset ja lyhyen kantaman ballistiset ohjukset.
Tämä on merkittävin haaste.
Sotilaallisessa kriisissä suurimman vastuun Suomen puolustuksesta kantaa kuitenkin maavoimat.
Suomen ilmatilan puolustuksen suuri ongelma, Akilleen kantapää, on yli 10 km yltävän ja yli 100 km kantavan ilma- ja ohjustorjunnan puute, jolla strategisesti ja sotilaallisesti tärkeitä kohteita voidaan kriisitilanteessa suojella. Tällä hetkellä ITO -12 Nasams korkeatorjunta kyky on 10 km. Tästä ylöspäin ainoa ilmatorjuntakyky on vain nykyisillä Hornet F-A/18- C/D hävittäjillä.
Puolustusvoimien näkökulmaa. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9ddcbef3-e4b2-4560-88ed-e61e44532778
Lisää tehoa Suomen ilmapuolustukseen. https://yle.fi/uutiset/3-10832399
Kannattaisiko meidän suomalaisten ja Suomen puolustusvoimien sittenkin pohtia ruotsalaisen Saab Jas Gripen 39-E/F monitoimihävittäjän valintaa, vaiko jäädä F-35A häivehypetyksen kanssa Setä Samulin Rengiksi ja Lockheed Martinin virheiden maksajaksi.
Saab ja Jas Gripen-39 E/F takaa Suomelle täyden vapauden koneen jatkokehittelyn ja itsenäisyyden immateriaalisiin oikeuksiin sekä tietoihin. Bonuksena vielä kaksi GlobalEye ilmavalvontakonetta.
Päätöstä HX-hankkeesta ei tehdä Virginian Pentagonissa, Washington DC’ssä tai Naton Brysselin pääkonttorissa, Moskovan Kremlistä puhumattakaan.
Päätöksen tekee Suomen hallitus ja eduskunta loppuvuodesta 2021 Helsingissä.
Vanha suomalainen sutkaus, sananlasku. ”Velka veli otettaessa, veljenpoika maksettaessa”.
Privet iz Helsinki, pozhalujsta Tovarish
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti nykyinen hallitus ei tule tätä päätöstä tekemään.
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja pravda
Lockheed Martin F-35A Lightning II ”Fergu” versus Saab Jas Gripen-39 E/F ”Jassikka”
Fergun huippunopeus 1960 km/h, suurin nopeus ilman jälkipoltinta 1160 km/h luku kuvaa nopeutta jolla kone toimii normaalitilanteessa.
Jassikan huippunopeus 2450 km/h, suurin nopeus ilman jälkipoltinta 1470 km/h.
Jassikat kykenee yliäänilentoon ilman jälkipoltinta.
Fergut ei siihen pysty, eikä pysty myöskään Super Hornet / Growler.
Realiteetit ja realismi.
”Normaali ja poikkeusolojen itsenäinen operointitaso” Tarkoittaa siis muutakin kuin paraatilentoa. Katso kuvan toinen porras. https://www.defmin.fi/files/4229/Kuva_1.jpg
Karjalan Lennosto *** päivystää Pirkkalassa, Tampere, valvomassa Etelä-Suomen aluetta. Päivystyksessä on parvi hävittäjiä joita käytetään kiireelliseen hälytystehtävään QRA (Quick Reaction Alert).
Kiireellinen tunnistustehtävä Tupolev 22 M3M tiedustelu- ja pommikone Ahvenanmaan eteläpuolella, nopeudella 1000 km/h, lentosuunta kohti Hankoa matkalla ilmeisesti itään. Lentäjä Sergei M ja aseupseeri Sergei S sekä tiedustelu- ja suunnistusupseeri Vova ovat taas ”eksyneet” kansainvälisessä ilmatilassa. Katso kartasta, punainen ”Täppä” on Hanko. https://www.google.com/maps/place/59%C2%B049'25.0%22N+22%C2%B058'05.0%22E/@60.4925021,23.775264,411268m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d59.823611!4d22.968056
Pirkkala – Hanko välimatka 200 km.
Kaksi Fergua lähtee liikkeelle Pirkkalasta jälkipoltin jyristen nopeudella 1960 km/h ja lentokorkeudessa jatkavat suurimmalla nopeudella ilman jälkipoltinta 1160 km/h. Ne saavuttavat jos saavuttavat Tupolevin jossain Kotkan itäpuolella.
Jassikkat toimii, liikkeelle Pirkkalasta jälkipoltin jyristen nopeudella 2450 km/h ja lentokorkeudessa jatketaan suurimmalla nopeudella ilman jälkipoltinta 1470 km/h. Jassikat saavuttavat Tupolevin jo ennen Helsinkiä.
Tässä ei häiveilyt auta, hidas mikä hidas tuo ”Lihava Pullea Ankka”.
Tupolev 22 M3M tiedustelu- ja pommikone, ensilento 1978, huippunopeus yli 2100 km/h.
Jos Tupolev 22 M3M lyö kaasun pohjaan hieman ennen Hankoa, F-35A ei saavuta Tupolevia ennen Vaalimaata ja rajaa!
Vova ja Sergei M & Sergei S särpivät Pietarissa teetä samovaarista sekä naureskelevat pilaansa Sushnien ”Pulleille Hitaille Ankoille” ja niiden sankarilentäjille.
Njet Hjuva
Sotatieteiden kunniatohtori ministeri Elisabet Rehn, oli eräs Suomen parhaista puolustusministereistä, teki hyviä päätöksiä mm. naisten vapaaehtoinen asepalvelus.
*** Kuka on Karjalan lennoston hävittäjälentolaivueen nykyinen komentaja? https://yle.fi/uutiset/3-10518245
Valmistetaanko Suomeen tuleva Saab Jas Gripen 39-E/F Suomessa? https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2020-02-05/saab-adds-globaleye-finnish-gripen-offer
”Mimmi-Liiga Rules” Sanna, Katri, Maria, Li ja Anna-Maja & co. hoitaa hommat himaan.
Privet iz Helsinki, pozhalujsta Tovarish
Ilmoita asiaton viesti
Martille linkki alhaalla reissustani Saab JAS 39 Gripen tuotantolaitokselle Lingöpingiin, jos et vaikka ole sitä vielä lukenut.
Gripen E on todellakin olemassa ja voi hyvin.
En ymmärrä Ari Pesosen kantaa asiaan, voisi kyllä perustella sen hyvin huolella.
Matkakertomukseni syyskuulta 2019 > https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jallerajala/vierailin-saab-gripen-tuotantolaitoksella/
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja pravda
Realiteetit ja realismi
Miksi Puola valitsi juuri F-35A sarjan perusmallin *** ja ilman avointa kilpailutusta muiden monitoimihävittäjien välillä niin kuin Suomi toimii HX-hankkeessa?
Puola oli jo etukäteen päättänyt korvata 28 kpl Mig-29 hävittäjää ja 18 kpl Suhoi 22M3 – hävittäjäpommittajaa, joiden sotilaallinen tehokkuus, käyttöikä ja ylläpito ei kannattanut. ”Vanjan Vehkeillä ja Värkeillä” käyttöikä on 4000 tuntia vrt. länsimaisten hävittäjien 8000 – 10000 käyttötunnit. Koneiden ”Best Before”, parasta ennen käyttövuosikymmen päättyi 2010.
Kun tulevien 32 kpl koneen rinnalla, ”Lentävänä Aselavettina” toimii päivitetyt 48 kpl Lockheed Martin F-16 C/D hävittäjää, jotka pysyvät käytössä 2040-luvulle voidaan todeta Puolan toimineen varsin järkevästi ja tilanne on kohtalaisen hyvä, F-35 A ”Polska” otetaan vuonna 2024 käyttöön.
Mitä muuta Puolalla on käytössä ja hankinnan tukena?
Naton Aegis-ohjuskilpi-järjestelmä valmistui Puolaan 2017. Tästä löytyy kuvat. https://www.google.com/maps/place/54%C2%B028'22.0%22N+17%C2%B007'23.0%22E/@54.4795386,17.0970744,356m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d54.472778!4d17.123056?hl=en
Sijainti Baltian Itämeren alueella. https://www.google.com/maps/place/54%C2%B028'22.0%22N+17%C2%B007'23.0%22E/@58.783375,4.2465636,2068008m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d54.472778!4d17.123056?hl=en
Ohjuskilpi. https://yle.fi/uutiset/3-8877309
Puola osti vuonna 2018 ilma- ja ohjustorjuntaan Patriot – järjestelmän joka tulee käyttöön vuonna 2025.
Natomaana Puola saa satelliittien tiedustelutiedot ja Awacs’in tutkakoneet käyttöönsä.
Puola panostaa ja sitoutuu voimakkaasti Natoon ja ennen kaikkea USA’n yhteistyöhön.
USA’lla on kaksi pysyvää tukikohtaa Puolassa, yhteensä noin 4000 – 5000 maa – ilma ja merijalkaväen ammattisotilasta, joita kierrätetään vuosittaisen rotaation periaatteella.
Puolan puolustusvoimat perustuu ammattiarmeijaan, jonka koko on noin 120000 henkilöä ja tämän hetkinen koulutettu reservi on noin 300000 sotilasta.
Yrittäkää etsiä, mitä yllä esitetystä Suomella on ja löytyy?
Onko Suomella yli 20 km korkeuteen yltävää ilma – ja ohjustorjunta järjestelmää?
Onko meillä toista, täydentävää hävittäjäjärjestelmää tukemassa tulevia monitoimihävittäjiä?
Löytyykö ilmavalvontakoneita tai mahdollisuutta satelliittitiedusteluun jne.?
Koska Puola ei vaatinut USA’lta 30 % vastakauppoja, kuten Suomi edellyttää HX-hankkeessa***, perusmallin F-35 A ja koko hankinnan hintaa saatiin alaspäin. Sopimukseen ei myöskään sisältynyt ohjuksia ja pommeja, joilla Puolan hävittäjät aseistetaan. https://www.defensenews.com/global/europe/2020/01/31/poland-inks-46-billion-contract-for-f-35-fighter-jets/
HX-hanke, Suomen historian suurin ase – ja hävittäjäjärjestelmä on kokonaisuus. Kyse ei ole vain hävittäjistä ja niiden määristä vaan uudesta ase- ja puolustusjärjestelmästä Suomessa. Hankinnan on nivouduttava Suomen puolustusjärjestelmää eikä toisinpäin. Asiakas ostaa tarvitsemansa tuotteen. Ei sitä, mitä joku kauppias, myyjä haluaa myydä.
Jos tai kun yllä esittämistäni vertailun perustiedoista lähdetään tekemään johtopäätöksiä Suomen HX-hankkeesta, mennään metsään. Puupäät kolisee karjalan mäntyyn jälleen kerran.
Njet Hjuva
*** Btw. I. Puolan hankkimaan F-35 A perusmalliin eivät kuulu Suomelle erittäin tärkeät ilmasta – ilmaan Meteor-ohjukset, samoin kuin ilmasta – maahan / merelle ammuttavat meritorjuntaohjukset jotka ovat vakiovaruste Jas Gripen-39 E/F mallissa.
*** Btw. II. F-35 A perusmallin AIM-120 Amraam ilmasta – ilmaan ohjuksen C – D version hinnat 400000 $ – 1.7 $ miljoonaa dollaria kpl. Tämän ohjusmallin tehollinen kantama on noin 120 km vrt. Meteor-ohjuksen noin 180 km kantama.
*** Btw. III. Lienee kai turha huomauttaa, että brittien omaan F-35B-malliin konfiguroimat Meteor – ja meritorjuntaohjukset eivät mahdu aseruumaan, vaan ne on ripustettava siipipyloneihin. Samoin kuin AGM-158 JASSM ilmasta-maahan ammuttavat risteilyohjukset, sekä isommat ja pidemmän kantaman omaavat JDAM -ja JSOW pommit. Tämän Meteor-modifikaation, britit maksoivat itse erikseen.
Se siitä häivehypetyksestä ja sen hinnasta.
Päätöstä HX-hankkeesta ei tehdä Virginian Pentagonissa, Washington DC’ssä tai Naton Brysselin pääkonttorissa, Moskovan Kremlistä puhumattakaan.
Päätöksen tekee Suomen hallitus ja eduskunta loppuvuodesta 2021 Helsingissä.
Pozhalujsta Tovarish
Btw. Kun blogistin realiteetit nojaavat tukevasti ilmaan, lue Suomihan ei kuulu Natoon, ja rahaa on niin että ranteita pakottaa, voi höpötellä vaikka ilmatankkauskoneista.
Suomen puolustusvoimat ja ylimmät kenraalit ovat realisteja. HX-hanke ei ole kynnysaselaji vaan realiteetti joka on hankittava. Kokonaisuus ratkaisee. Ilma-ja ohjustorjuntajärjestelmä on saatava käyttöön samaan aikaan kun tulevat uudet monitoimihävittäjät otetaan käyttöön vuonna 2030.
Btw. Jari Rajala, luin kyllä juttusi, kiitos paljon, hyvä stoori.
Ilmoita asiaton viesti
Kun blogin ja kommentit lukee, niin todella vaikeaa on päästä maallikon, ehkäpä asiantuntijoidenkin?, selvyyteen mikä olisi paras vaihtoehto hävittäjähankinnassa. Kaikenlaisia suoritusarvoja vilisee silmissä, ja kun mukaan otetaan esim. vastakauppatekijät, niin päätös on todella vaikea.
Mutta, älkää vaan päättäjät lykätkö päätöstä kansalaisille kyseisessä valinnassa, kuten meinataan tehdä Nato-asiassa. Yhtä ulkona on perustellussa valinnanteossa tavallinen tallaaja molemmissa tapauksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin sentään meiltä kysyvät.
Aseistusta vaan täällä ei ole oikein käsitelty, muuta suorituskykyä kylläkin tai ainakin nopeutta ja huippukorkeutta. Ovatko ne ainoita kriteereitä, vai kriteereitä ollenkaan?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kun tuosta Gripenistä kerran jauhetaan, niin seuraavat tiedot ovat saatavilla. Gripen E on varustettu maailman uudenaikaisimmalla aseistuksella ja kykenee tehokkaaseen toimintaan kaikissa ilma-, meri- ja maataistelutehtävissä sekä tiedustelussa. Koneessa on aseistukselle kaikkiaan kymmenen ripustuspistettä.
Gripen E:n aseistus sopii kaikenlaisiin tehtäviin: oheisvahinkoja vähentävistä, ohjatuista liitopommieista aina pitkän kantaman ketteriin ilmatorjuntaohjuksiin ja raskaaseen meritorjunta-aseistukseen. Lisäksi koneella on kyky tarkkuusiskuihin ja kaukolaukaisuaseiden käyttöön.
Yksipaikkainen Gripen E on varustettu 27 mm:n Mauser BK27 -tykillä. Sitä voi käyttää hyökkäyksissä maa- tai merimaaleja vastaan, ja lisäksi se soveltuu ilmatilan valvontatehtäviin. Gripen E voidaan myös varustaa ulkoisilla laitteistosäiliöillä ja antureilla tiedustelu- ja erikoistehtäviä varten. Tällaisia säiliöitä ovat esimerkiksi Litening-, Reccelite-, DJRP (Digital Joint Reconnaisance Pod)-, MRPS (Modular Reconnaissance Pod System) tai Arexis Advanced Electronic Attack jammer pod.
Gripen E on lajissaan yksi maailman helpommista koneista eri asejärjestelmien integroimisen kannalta. Se on myös puolustusteollisuuden suosiossa, sillä konetta on helppo mukauttaa eri aseiden kehitystyötä varten. Tästä on käyttäjille se hyöty, että uudet asejärjestelmät ovat saatavissa siihen selkeästi nopeammin ja matalammilla kustannuksilla kuin muihin markkinoilla oleviin hävittäjäkoneisiin.
Lähde > https://saab.com/fi/region/finland/air/gripen-fighter-system/gripen-fighter-system/
Saab on myös elektronisen sodankäynnin edelläkävijä > https://saab.com/fi/region/finland/air/electronic-warfare/arexis/
Huikeasta Meteor ohjuksesta asiaa > https://siivet.fi/sotilasilmailu/millainen-on-seuraavan-sukupolven-ilmataisteluase-meteor-ohjus/
Ja ehkä se tärkein ase, tehokas ilmavalvonta, joka siis antaa reilusti aikaa tarvittaviin valmisteluihin, toisin kuin köppäset maatutkat. Teknisesti mailman huippua edustavat GlobalEye tutkakoneet havaitsevat 550 km. suuntaansa varsin pienetkin kohteet > https://siivet.fi/sotilasilmailu/saab-tarjoaa-havittajien-rinnalla-myos-globaleye-tutkakoneita/
Ilmoita asiaton viesti
Onko vaihtoehtona jatkaa nykyisen kaluston käyttöä ja kehitystä muutaman vuoden eteenpäin?
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja pravda
Nykyisistä Horneteista ensimmäinen yksipaikkainen F-18C luovutettiin 28. kesäkuuta 1996 ja viimeinen 8. elokuuta 2000. F-18C-koneet koottiin Kuoreveden Hallissa1996–2000.
Koneet on päivitetty MLU1 2004-2010 ja MLU2 2012-2016. Uudempia päivityksiä ei ole saatavilla
Ilmavoimat on tutkinut jokaisen Hornetin käyttöhistorian, kaikki nippelit ja kulumat on varmasti huolellisesti arvioitu. Käyttöajan 5 – 10 vuoden lisäys toisi tullessaan vain uusia kustannuksia ja vääjäämättä pudottaisi käyttöastetta merkittävästi. Boeing ei tarjoa enää mitään tuotetukea ja varaosien hinnatkin karkaavat kohta käsistä.
Täytyy muistaa että kriisitilanteessa 2030-luvulla olisi käytössä yli 30 vuotta vanhat koneet.
Meininkihän olisi kuin Moskovassa, raatoja harsittaisiin kasaan toisista raadoista otetuilla B-varaosilla.
Njet hjuva
Vova ja Sergei S & Sergei M tietävät varsin hyvin että heidän maa – meri ja ilmavoimien kalustosta on jo täällä hetkellä yli 60 % ikäluokkaa 20 – 30 vuotta vanhoja kolmannen hävittäjäsukupolven koneita, joiden käyttöaste ei ylitä 50 %. Lentäjien vuosittainen lentotuntimäärä jää alle 150 tunnin.
Vain ohjusaselajissa Venäjän puolustusvoimat on pysynyt uudistustavoitteissaan.
Privet iz Helsinki, pozhalujsta Tovarish
https://fi.wikipedia.org/wiki/McDonnell_Douglas_F/A-18_Hornet_Suomessa
Ilmoita asiaton viesti
Näkisin että merkittävänä pontimena Pesosella löytää F-35:stä hyvät puolet ja muista huonot puolet on Nato.
Gripen ja F-35 ovat toimintamalliltaan vastakkaiset koneet. Gripen on pienen maan tarpeisiin ja koviin oloihin kehitetty kone. F-35 on suurvaltojen kone ja tarvitsee paljon rahaa ja resursseja toimiakseen. F-35:sta tuskin voi käyttää ilman Yhdysvaltojen lähitukea.
Veikkaan että Pesosella on jo blogi luonnosteltu valmiiksi F-35:n valinnan varalle. Siinä perustellaan ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin liittyä Natoon, sillä tuli valittua sellaiset hävittäjät ettei sitä rulettia kykene yksin pyörittämään.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä emme vielä vietä Super Hornetin hautajaisia. Olihan Boeingille jo tulossa 78 uuden koneen tilaus,joka äsken hyllytettiin. USA.ssa vaalit, raha, sisäpolitiikka, Boeingn vaikeudet, ym. voivat muuttaa asetelmia nopeastikin.
Kokonaan uuden ja seuraavan sukupolven hävittäjän kehittäminen toimivaksi sotakoneeksi vaatii hirvittävän määrän rahaa ja aikaa. Ja jos jossain, niin USA:ssa tämä tiedetään.
US Navy tulee käyttämään Super Hornettia ja F-35C:tä rinnakkain todennäköisesti vuosikymmeniä. Ei ole vielä SH:n korvaajaa. Puheita kyllä maailmaan mahtuu. http://www.lentoposti.fi/uutiset/boeing_fa_18. Growler on minun käsityksen mukaan myös USAF:n käytössä.
SH on varmatoiminen, halpa hankinta hinnaltaan ja käytössä. Eikä suorituskyky tuon block 3-version myötä häviä kuin F-35:lle, riippuen tietysti ase arsenaalista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa lisää Super Hornetin ennenaikaisista ”hautajaisista”. https://siivet.fi/ajankohtaista/boeing-leikkaa-huhut-super-hornetin-sumuisesta-tulevaisuudesta-tuotantolinja-jatkaa/
Ilmoita asiaton viesti
Ainoastaan F-35 hävittäjä olisi siis tarpeeksi *uusi Suomelle.
Hävittäjä, joka ei ydinolemukseltaan kertakaikkiaan sovi tarpeisiin. Vaikka siis poisluettaisiin kaikki tämän hetken olemassa olevat tekniset viat ja ohjelmisto-ongelmat.
Näitä ydinolemuksia ovat mm:
– F-35 ei kykene ollenkaan lähitaisteluun.
– Kantaa tarjokkaista (Häivetilassa) pienimmän aselastin.
– A-variantti ei kykene toimimaan maantietukikohdista.
Näitä ei pahemmin ole mediassa edes mainittu.
Erittäin mielenkiintoista seurata, mikä huono hävittäjä aikanaan valitaan, ja millä perusteilla. :’D
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja pravda
Realiteetit ja realismi
Lockheed Martin F-35 Lightning II ”Fergu” versus Saab Jas Gripen-39 E/F ”Jassikka”
Hyvissä ajoin ennen sotilaallisen kriisin eskaloitumista Suomen ilmavoimat maastouttavat ja kätkevät monitoimihävittäjät maatietukikohtiin.
Todennäköisesti laivueittain, joka tarkoittaisi neljää, neljän monitoimihävittäjän parvea eli 16 monitoimihävittäjää. Näitä tukikohtia myös vaihdellaan jatkuvasti. Kalustoa pidetään toimintavalmiina mutta mahdollisimman hyvin piilossa ja suojassa. Operatiivisesti – strategisesti ja taktisesti toimintaa pyöritetään neljän koneen parvissa, esimerkiksi päivystämässä.
Käytäntöä, taktiikkaa ja strategiaa. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005973206.html
Mitä tarkoittaa kääntöaika ilmasta – ilmaan sotilaallisessa kriisitilanteessa?
Parvi koneita (4 kpl) laskeutuu, tankkaus, uudet ohjukset, pakolliset tarkastukset ja takaisin ilmaan.
Fergut toimivat. Kiitorataa täytyy olla vähintään 2.4 km (Naton standardi), yksi kone kuluttaa polttoainetta 11000 kg tunnissa, vähimmäismäärä huoltoryhmään on 2 teknikkoa ja 8 koulutettua ammattimekaanikkoa yhtä konetta kohti. Kääntöaika yhtä konetta kohti on lähes tunti.
Jos parven pitäisi olla tunnissa valmiina uuteen tehtävään tarvitaan siis yli 40 huippuammattilaista, riittävästi tilaa kaikille koneille yhtäaikaiseen huoltoon ja polttoaineita varten kaksi täysperävaunurekkaa ettei ”löpö” lopu. Melkoinen haaste pidettäväksi salassa ja suojassa.
Njet Hjuva
Jassikat toimivat. Kiitoradaksi riittää 16 metriä leveä 800 metriä pitkä tienpätkä. Kone kuluttaa polttoainetta 4800 kg tunnissa joten parvelle riittää yksi säiliöauto. Huoltoryhmää johtaa lentosotilasteknikko plus viisi reservin lentosotilasta.
Yhden Jassikan kääntöaika on 10 minuuttia, joten 40 minuutissa 6 henkilön tiimi tekee saman duunin kuin Fergujen 40 henkilön tiimi tunnissa.
Tämän porukan ja kaluston salaaminen sekä suojaaminen on paljon helpompaa.
Mitä tarkoittaa huoltovarmuus ja taistelukestävyys sotilaallisessa kriisitilanteessa? Katso kaavion toinen porras. https://www.defmin.fi/files/4229/Kuva_1.jpg
*****
Kun Laivue 2020 ja Hamina-luokan ohjusveneet saadaan käyttöön 2030 meillä on hyvä kyky torjua sukellusveneitä. Samalla saadaan myös Merivoimille lisää ilmatorjuntakykyä 10 km korkeuteen ja 100 km kantamalla. Näillä vahvistetaan myös rannikkopuolustusta.
Kun HX-hanke saadaan valmiiksi vuonna 2030 Suomelta puuttuu vain kyky kuinka torjutaan risteilyohjukset ja lyhyen kantaman ballistiset ohjukset.
Tämä on merkittävin haaste.
Sotilaallisessa kriisissä suurimman vastuun Suomen puolustuksesta kantaa kuitenkin maavoimat.
Suomen ilmatilan puolustuksen suuri ongelma, Akilleen kantapää, on yli 10 km yltävän ja yli 100 km kantavan ilma- ja ohjustorjunnan puute, jolla strategisesti ja sotilaallisesti tärkeitä kohteita voidaan kriisitilanteessa suojella. Tällä hetkellä ITO -12 Nasams korkeatorjunta kyky on 10 km. Tästä ylöspäin ainoa ilmatorjuntakyky on vain nykyisillä Hornet F-A/18- C/D hävittäjillä.
Puolustusvoimien näkökulmaa. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/9ddcbef3-e4b2-4560-88ed-e61e44532778
Lisää tehoa Suomen ilmapuolustukseen. https://yle.fi/uutiset/3-10832399
Kun avoimista tietolähteistä etsii tietoa on monipuolisuus valttia.
Mielenkiintoinen raportti ruotsiksi, vain 148 sivua, aiheena Venäjän asevoimat. Lyhyt tiivistelmä englanniksi. https://www.foi.se/report-summary?reportNo=FOI-R–4758–SE
Lähde, aiheena Venäjän asevoimat. https://www.janes.com/article/87201/shoigu-details-russian-rearmament
Venäjän asevoimien sisällä ei kritiikkiä säästellä. Pahoittelen, en viitsi kääntää. Ehkäpä blogisti, joka myös ymmärtää venäjää auttaa. https://vpk-news.ru/articles/43358
Privet iz Helsinki, pozhalujsta Tovarish
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta olen jokseenkin samaa mieltä, että kuinka F-35 soveltuu ns. hajautettuun taistelutapaan ja toimimaan ns. korpikentiltä? Ainakin maahan hyökkääjän tuhoamis kohteet vähenevät. No, eiköhän ilmavoimat tuon ratkaise.
Tuossa IS:n jutussa ilmavoimien taistelutavasta muuten oli mainittu Suomen puute ilmatankkauksesta, joka edesauttaa koneiden ilmassa pitämisessä. Meillähän on HX-ehdokkaana kone joka voidaan varustaa ilmatankkauskoneeksi, Boeing F/A-18 Super Hornet. Tuosta ominaisuudesta ei julkisuudessa keskustella.
2004 aloitettiin ilmatorjunnan pitkän kantaman ohjusjärjestelmähanke. Tavoitteena oli järjestelmä joka kykenee 100km etäisyydelle ja 25km korkeudelle. Tietopyyntökierroksella 2006, Saksan puolustusministeriö tarjosi Suomelle käytettyjä Patriot PAC 2+-järjestelmiä jotka vapautuivat Saksan asevoimien supistusten yhteydessä.
Saksan tarjoamat Patriot PAC 2+ olivat Patriotin viimeisin kehitysversio (DPB 6 Sweep V) ja joihin oli juuri tehty ohjelmisto päivitys.
Tarjoukseen sisältyi merkittävä määrä ohjuksia mm. häirintälähettimeen hakeutuvia MIM 104B ja ballististe ohjusten torjuntaohjuksia MIM104C.
Pitkän kantaman ohjusjärjestelmistä ei lähetettykään tarjouspyyntöjä, vaan hanketta alettiin viemään eteenpäin Suomen ja Saksa välisenä kauppana. Päätös piti tehdä 2007 loppuun mennessä. Niinkuin tiedämme, kaupat eivät ikinä toteutuneet. Joku tai jotkut kusivat housuihinsa ja samalla suomalaisia ja suomalaisia sotilaita silmään, ihan täällä Suomessa. Olisi mukava tietää ketkä.
Nuo Patriot-järjestelmät olisivat vieläkin käyttökelpoisia 160km/24km kantamallaan, ainakin lentokoneita vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ps. Tietäisikö Ari Pesonen ketkä estivät Patriot-kaupan ja miksi?
Ilmoita asiaton viesti
Lähitulevaisuus.
Elon Musk: Droonit tulevat, hävittäjät ovat pian menneisyyttä. F-35:llä ei olisi mitään mahdollisuuksia sellaista vastaan > https://yle.fi/uutiset/3-11240460?origin=rss
Ilmoita asiaton viesti
Olit oikeassa. https://news.usni.org/2020/03/10/navy-says-ending-super-hornet-line-frees-up-resources-for-life-extension-work
Ilmoita asiaton viesti