Suomen Pekka Haavisto ja EU:n Josep Borrell – Venäjän hyvän ja pahan poliisin roolit on jo jaettu ja näytös on käynnissä
”Turvallisuuspoliittiset syyt olivat mielestäni se näkökohta, joka kaikkein voimakkaimmin puhui siihen suuntaan, että meidän piti EY:öön liittyä. Taloudelliset syyt olivat kuitenkin toisen luokan kysymyksiä”.
Noin kirjoitti presidentti Mauno Koivisto muistelmissaan syistä, miksi Suomi liittyi aikanaan Euroopan yhteisöön, nykyiseen Euroopan unioniin (Mauno Koivisto, Historian tekijät, Kaksi kautta II, Kirjayhtymä Oy, 1995, sivu 554).
EU on talousyhteisö. Suomi haki hätäpäissään turvallisuutta talousyhteisöltä eikä turvallisuusyhteisöltä. Suomi sekoitti yhteisöjen roolit.
EU on tosiaan vieläkin vain talousyhteisö. EU voi asettaa talouspakotteita, jos haluaa yrittää vaikuttaa jollakin tavoin unionin ulkopuoliseen maahan tai toimijaan. Muutapa EU ei voi juurikaan tehdä muodostaakseen politiikastaan uhkaamalla vaikuttavaa unionin ulkopuolelle. EU:lla ei ole yhteistä sotavoimaa.
Suomi liittyi EU:hun päivämäärällä 1.1.1995. Norja sanoi ei EU-jäsenyydestä 27. ja 28.11.1994 pidetyssä neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä. Suomin kuuluu EU:hun, muttei Natoon. Norja kuuluu Natoon, muttei EU:hun.
EU asettaa talouspakotteita, mutta Nato ei aseta talouspakotteita eikä mitään muitakaan pakotteita. Nato pitää yllä vain uskottavaa puolustuskykyä, jota kukaan ei liiemmin ole haastanut. Talouspakotteet eivät kuulu Naton toimivalikoimaan.
Minulle ei ole koskaan auennut se logiikka, miten Suomi päätyi EU:hun ja jäi Naton ulkopuolelle turvallisuusratkaisuna. Joku saisi selittää minullekin yksinkertaisena ihmisenä ymmärrettävästi tuon ajattelutavan logiikan.
Jos haluan metsästää, liityn metsästysseuraan. Jos haluan vain ampua, liityn ampumaseuraan.
Se taisi olla Venäjä, joka saneli Suomen omintakeisen turvallisuusratkaisun.
Norjalla ei ole niitä huolia, mitä Suomella on jo talouspakotteiden määräämisen kanssa. Tuoreimpana turvallisuutta lisäävänä toimena Norjassa Yhdysvallat toimittaa maahan neljä raskaan sarjan strategista B-1-pommittajaa pitämään Venäjän aggressioita kurissa, uutisoi Yhdysvaltain hallituksen tukema asevoimien julkaisu jo viikko sitten (Stars and Stripes 2.2.2021).
Presidentti Joe Bidenin hallinto on aloittanut turvallisuuspolitiikan uudet painotukset vauhdikkaasti. Niistä Venäjä näyttää tulevan saamaan ansaitun osansa.
****
”Presidentti @Niinisto: Kansainvälisessä politiikassa puheyhteyttä tarvitaan aivan erityisesti niiden kanssa, joiden kanssa olemme eniten eri mieltä. Kun omat näkemykset ovat vahvalla pohjalla, ei keskustelun käyminen tarkoita niistä luopumista.” (Presidentin kanslia, Twitter 3.2.2021 klo 14:08).

“Discussed today with EU Foreign Ministers #Russia & events around Alexey @navalny. Informed ministers of my upcoming visit to Moscow to discuss with Russian authorities all relevant issues and pass clear messages.” (Josep Borrell Fontelles, Twitter 25.1.2021 klo 14.12).
Vapaasti suomennettuna:
“Keskusteltiin tänään Venäjästä ja Navalnyista EU-ulkoministerien kanssa. Kerroin ulkoministerille tulevasta Moskovan vierailusta keskustellakseni venäläisviranomaisten kanssa ajankohtaista asioista ja antaakseni [Venäjälle] selkeän viestin.”
Noin twiittaili Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell (73 v.) ennen kuin oli tehnyt perjantaina 5.2.2021 tapahtuneen Moskovan matkansa.

”Pass clear messages”, ”Antaakseni selkeän viestin”…
No joo…
“Thank you, HR/VP @JosepBorrellF, for a very good conversation. It is important that you visit Moscow next week. Dialogue is always needed.” (Sauli Niinistö, Twitter 26.1.2021 klo 18:30).
Vapaasti suomennettuna:
“Kiitos Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja @JosepBorrellF hyvästä keskustelusta. On tärkeää, että vierailet Moskovassa ensi viikolla. Puheyhteyttä aina tarvitaan.”
Noin twiittaili tasavallan presidentti Sauli Niinistö (72 v.) ennen kuin Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell oli tehnyt Moskovan matkansa.
Borrell ja Niinistö olivat siis käyneet keskinäisen keskustelun, ja aiheena lienee ollut Borrellin Moskovan vierailu. Niinistö on varmasti antanut Borrellille oman ”opastuksensa” vierailuille.

”Kiitos hyvästä keskustelusta”…
No joo…
Oliko koko Borrelin matka alkujaan Suomen ja Niinistön idea, jota Suomi olisi ajanut EU:ssa jo pidempään?
****
Kuten me kaikki hyvin tiedämme, Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell tapasi siis perjantaina 5.2.2021 Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin Moskovassa.
Kautta koko Euroopan on todettu, että vierailu oli fiaskojen fiasko. Venäjä vei EU:ta kuin vierasta sikaa. Tuota vierailua ei olisi pitänyt toteuttaa.
Komissiota ja Borrellia oli kovasanaisesti varoitettu ennalta, ettei Venäjälle pidä nyt mennä. No, vierailu päättyikin katastrofiin. Varoittajien eturintamassa olivat kokeneet ja Venäjän hyvin tuntevat Itä-Euroopan maat.
No, katastrofiin vierailu päättyikin. Pahaan sellaiseen. Olisi Borrellin ehkä ollut syytä kuunnella neuvoja Itä-Euroopasta tarkemmin. EU ei saanut itselleen mitään hyödyllistä aikaan, mutta Venäjä sen sijaan taisi saada: osoitti, mikä on EU:n asema suhteessa Venäjään.
Ei millään pahalla enkä haluaisi harjoittaa ikäsyrjintää, mutta Euroopassa nämä yli 70-vuotiaat ulkopoliittiset henkilöt eivät taida olla enää parhaassa terässä hoitamaan turvallisuuspolitiikkaa.
Toivottavasti sentään Yhdysvaloissa ovat, niin kuin ensimmäiset merkit osoittavat.
****
Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto matkustaa presidentti Niinistön käskystä Pietariin ensi maanantaina 15.2.2021 tapaamaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin.
Kyse on Suomen osalta samasta ”tapaaminen Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisen johdon kanssa ilman mitään ehtoja” -politiikasta, jota Suomi ajaa myös EU:ssa ja josta esimerkkinä Josep Borrellin Moskovan matka 5.2.2021.
Pekka Haaviston matkasta oli sovittu hyvissä ajoin niin, että Venäjällä oli tiedossa sekä Borrellin että Haaviston matkat. Venäjä on voinut muodostaa strategiansa tuolta pohjalta.
Millaisen kohtelun Pekka Haavisto saa Pietarissa? Onko tulossa samanlainen nöyryytys kuin Josep Borrellille.
Ei ole. Päinvastoin.
Venäjä taitaa äärimmäisen hyvin strategian hajottamisesta ja hallitsemisesta.
Venäjälle yhteisyyteen ja kollegionaaliseen esiintymiseen pyrkivä EU on kauhistus. Siis se, että EU-maat kykenisivät yhtenäiseen vaikuttavaan politiikkaan suhteessa Venäjään. Venäjä pyrkii strategiallaan ajamaan EU-maita erilleen vetoamalla eri EU-maiden historiassa harjoittamaan politiikkaan, jota kunkin EU-maan on vaikea sovittaa EU:n yhteiseen kantaan.
Tuohon Venäjän strategiaan kuuluu Suomen suitsuttaminen ”hyvä naapuri” -agendalla ja kollegionaalisen EU:n moittiminen ”paha naapuri” -agendalla. Venäjälle siis vanha YYA-Suomi on hyvä ja EU on paha. Venäjän rooli on olla hyvä tai paha poliisi.
Pahaan naapuriryhmään kuuluvat mm. Baltian maat, Puola ja Ruotsi. Hyvää naapuriryhmään ovat kuuluneet mm. Saksa ja Itävalta, mutta ennen kaikkea Suomi. Saksa on nyt pikkuhiljaa ehkä tulossa järkiinsä ja muuttamassa Venäjä-linjaansa realistisempaan suuntaan.
****
Pekka Haavisto saa maanantaina Pietarissa Lavrovilta ystävällisen kohtelun, oikeaa suitsutusta. Lavrovilta ei tule arvosteluna kuin ne perinteiset piikit, joita hänellä on ollut tapana antaa tapaamisissa päämääränä kysyä Suomelta, onko Suomi Venäjän hyvä naapuri Venäjän ehdoilla vai eikö ole Venäjän hyvä naapuri.
Haavisto tulee olemaan maireana tiedotustilaisuudessa. Lavrov toteaa Suomen suhteet hyviksi toisin kuin Venäjän EU-suhteet ja Venäjän suhteet lähes kaikkiin EU-maihin. Otetaan yhteisinä ponnisteluina ehkä esiin Hanhikiven ydinvoimala ja Fortumin ponnistelut Venäjän energiahuollossa.
Mäntyniemessäkin iloitaan: ”Huh, Venäjä pitääkin Suomea maan EU-jäsenyydestä huolimatta sittenkin hyvänä ystävänä eikä meillä olekaan mitään huolta!”.
Noin Venäjä pyrkii jakamaan ja hajottamaan EU:ta hyviin ja pahoihin. EU kollegiona komission johdolla edustettuna ei ole koskaan hyvä, koska se edustaa EU-maiden yhteistä kantaa.
Venäjä pyrkii aina sotkemaan EU:ta hoitamalla suhteita kahden kesken eri EU-maiden kesken. Suomi on otollisin kumppani tuolle Venäjän harjoittamalle politiikalle. Venäjä tietää sen ja käyttää siten Suomea hyväkseen.
Mitä Haaviston maanataisena vierailusta todennäköisemmin seuraa? Todennäköisesti EU-maissa Suomi nähdään Venäjän pelinappulana, johon Venäjä pitää hyviä suhteita osoittaakseen, millainen politiikka olisi Venäjä-suhteissa EU:n eduksi. Siis alistuminen Venäjän tahtoon.
Venäjän politiikka on siis hajota ja hallitse – ja siinä Suomen harjoittama nykyinen politiikka on hyvä työkalu. Se oli Suomi, joka pyysi Lavrovin tapaamista Haaviston kanssa, ei Venäjä pyytänyt Haaviston tapaamista Lavrovin kanssa.
Mitä helvettiä Haavisto menee oikein Pietariin Borrellin epäonnistuneen Moskovan matkan jälkeen? Osoittamaan, että me suomalaiset kyllä osaamme, mutta EU:ssa ei osata. Suomi ja Niinistö haluaa Venäjä-sulkia hattuunsa hinnalla millä hyvänsä.
Kerratkaapa lopuksi Ilta-Sanomien Venäjä-toimittaja Arja Paanasen hyvä juttu Haaviston ja Lavrovin edellisestä tapaamisesta:
”Arja Paanasen kommentti: Lavrov vei Haavistoa kuin litran mittaa – ja kuulijaa alkoi hävettää” (IS 4.3.2020).
Pietarin lehdistötilaisuudessa lienee pääosin venäläistoimittajia, kiitos koronarajoitusten.
Kremlin päätiedottaja Peshkov on moneen otteeseen todennut, että Venäjä ”ei neuvottele EU:n kanssa”. Ilman muuta EU:n pitäisi tehdä selväksi, että muita mahdollisuuksia ei ole.
Ennen vuotta 1991 aikuistuneille suomalaispoliitikoille tämä on tunnetusti ongelma. Jopa Matti Vanhanen tuntui vielä vuonna 2005 olevan sitä mieltä, että Suomi on jotenkin EU:n ja Venäjän ”välissä”.
Muotkavaaralta Haapasaareen EU:n ja Venäjän välissä ei ole mitään.
En ymmärrä, mikä ongelma on, että Borrell kävi puhumassa. Itseäänhän Venäjä jalkaan ampui karkottamalla diplomaatteja juuri Borrellin vieraillessa.
Tämän jälkeen Haaviston ja Niinistön on kuitenkin tehtävä selväksi, että kirjaimet EU eivät viittaa Euraasian unioniin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa asetelmassa diplomaattien ”vaivihkaisessa” karkoittamisessa juuri EU:n vieraan aikana tuntui olevan jotain tuttua muistimenneisyydestä.
Sitten se pamahti mieleeni. Kun Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin 1980 koko länsi ulvoi raivosta. Mutta jonkin ajan kuluttua Ranskan hallitus lähetti ulkoministerinsä vierailulle Moskovaan, koska ”oli parempi pitää yhteyttä tapaamisen ja vuoropuhelun kautta”.
Keskustelut käytiin asiallisessa hengessä eikä vieraalle kerrottu, että niiden aikana Afganistanin operaatiota avoimesti vastaan asettunut toisinajatteliuja Andrei Saharov karkotettiin Moskovasta kotiarestiin kauas Gor´kin kaupunkiin. Ottaen huomioon asetelman ja vierailuajankohdan y.m. tämä oli suoranainen aasinpotku lännelle takapuoleen. No, vierailu kyllä sitten keskeytyi ennen aikojaan ja Ranskan hallituksen edustaja totesi, että ”turha kai tätä juuri nyt on jatkaa”.
Putin on ilmeisesti ottamassa miltei kaikessa mahdollisessa – suuressa ja pienessä – yksityiskohtia myöten mallia Neuvostoliitosta.
Ilmoita asiaton viesti
> Nato ei aseta talouspakotteita eikä mitään muitakaan pakotteita
No mutta mutta, sinunhan piti olla NATO-asiantuntija. Siteeraanpa sinulle NATO 2030 -selontekoa, sivulta 26:
”The Alliance should consider a dynamic template under which it takes steps to raise the costs for Russian aggression (e.g., coordinating to tighten rather than merely renew sanctions”
https://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/2020/12/pdf/201201-Reflection-Group-Final-Report-Uni.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Nato ei siis ole asettanut pakotteita eikä se voi tällä hetkellä asettaakaan. Keskusteluakaan ei ole vielä käyty Nato pakoteasettajana. Pakotteita ovat asettaneet EU ja siten mm. ne EU-maat, jotka ovat myös Naton-jäseniä.
Nyt elämme vuotta 2020. Tuo mainitsemasi asiakirja on Stoltenbergin asettaman selvitysryhmän (Reflection Group) paperi keskustelun pohjaksi, miten Nato eteenpäin vuoteen 2030.
Ilmoita asiaton viesti
On täysin selvää, että USA:lle talouspakotteet ovat osa sotilaallista strategiaa. Kuten Israelillekin palestiinalaisia kohtaan. Köyhempi vihollinen on sotilaallisesti heikompi vihollinen. Ehkä se ei ole NATO joka koordinoi länsimaiden pakotteita Venäjää kohtaan nykyään, vaan ihan vain USA yksin, kaikkien muiden takapiruna.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli mieleeni, että saattaisi olla hyvä, jos ulkoministeri vaihdettaisiin pääministeriin tämän tulevan tapaamisen kohdalla. Sannalla olisi valtava motivaatio osoittaa, ettei ole mikään höynäytettävä tyttönen eikä sen tiukempaa keskustelukumppania juuri Lavroville löytyisi. (Mutta mitäköhän Sale siihen tuumaisi …)
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, jos joku pitää tavata, vaikka pääministeri ja ulkoministeri eivät ole samaa kaliiperia hierarkiassa (Venäjän pääministeri on Mihail Mišustin). Olisi mukava katsoa, pärjääkö Lavrov suustaan Marinille. Haavisto on hiljainen hissukka rääväsuu-Lavroville.
Marin ei ole muuten paljon Venäjällä vieraillut ja linja on muuttunut. Muut pääministerit olisivat jo käyneet koronasta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
EU perustettiin kun uskottiin Euroopan maiden keskinäisen kaupan vähentävän sotia Euroopassa.
Miksi tämä sama ei sitten toimisi Venäjän kanssa? Onhan Venäjäkin riippuvainen tuloista mitä Euroopasta saa energian myynnistä.
Optimitilannehan olisi lisätä Venäjän riippuvuutta EU.n kanssa tehtävässä kaupassa samaan aikaan kun Euroopan riippuvuutta Venäjän energiasta jollain tavalla kyettäisiin vähentämään.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliiton hajottamisen jälkeen EU ja Nato laajenivat ja liittivät joukon ex-kansandemokratioita etupiiriinsä. Geopoliittinen voitto oli suuri.
Nyt tuo voitto on hiipumassa Venäjän vahvistettua asemansa suurvaltana. Ja EU:lle on tulossa suorastaan rökäletappio kun unioni hirtti itsensä herra Navalnyin temppuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä tuntuu olevan hajoamisen partaalla samalla tavalla kuin Neuvostoliitto 80-luvulla. Reaktiot Navalnyin ja mielenosoituksiin on yksi näkyvä merkki kehityksestä. Pinnan alla kuohuu vielä kovemmin.
Mutta ei pidä tuudittautua tyytyväisyyteen, kuoleva karhukin voi vielä yrittää läimäistä kämmenellään.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Pesonen käyttää hyvin mielikuvitusta arvioidessaan, miten tapaaminen menee ulkoministeri Haaviston ja ulkoministeri Lavrovin kesken.
Minun arvioni on, että Lavrov on arvonsa tunteva ”kehäkettu”. Hänelle ei mennä ehtoja sanelemaan, miten Venäjän tulee toimia.
Navalnyi on mielestäni lietsonut kapinaa, halventanut presidentti Putinin arvovaltaa, herjannut. Kyllä se on Venäjän oma asia, miten siellä torjutaan kapinat.
Venäjällä on tänä päivänä kirkko arvostettu ja Jumalaa kunnioitetaan. EU:ssa taas halutaan Jumalan kunnioitus sysätä syrjään ja liberalismi nostetaan sateenkaarilipun kanssa arvoon.
Suomen media on hyökännyt jatkuvasti USA:n entistä presidenttiä, Trump’ia, vastaan. Miten nyt Venäjän mielenosoitukset ovat paljon hyväksyttävämpiä? Ja mitä Navalnyi lopulta saisi aikaan, jos pääsisi valtaan?
Arvioni on, että nykyinen ulkoministerimme joutuu olemaan tapaamisessa ”kieli keskellä suuta”.
Ilmoita asiaton viesti
Birgit Tähtinen, lähetä tuo kommentti näytille Pietariin. Maksavat sinulle siitä ainakin satasen 😀
Ilmoita asiaton viesti
”Suomen media on hyökännyt jatkuvasti USA:n entistä presidenttiä, Trump’ia, vastaan. Miten nyt Venäjän mielenosoitukset ovat paljon hyväksyttävämpiä?”
Ei Suomen media mitään Trumpin vastaistakaan mielenosoitusta ole tuominnut.
Ilmoita asiaton viesti
Maan johdon toimia vaikeuttaa se, että suurin oppositiopuolue persut on siirtynyt avoimesti Putinin puolelle EU: ta hajottamaan. Katsokaa persujen virallisen tilin tuore twiitti, jota en saa nyt tähän linkitettyä, mutta josta nousee varmasti huomenna häly. Lavrov varmasti pelaa tämän kortin tapaamisessaan Haaviston kanssa. Venäjällä on Suomessa taas iso viides kolonna, aivan kuin kommunistit 70- luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni Snellman, juuri näin!
Ilmoita asiaton viesti