Suomi ja Marinin hallituksen kasvomaskilinjaus – kaikki muut maailman maat ovat Suomen kanssa eri mieltä

Maskenpflicht in ganz Deutschland” on otsikko  Saksan liittohallituksen (Die Bundesregirung) sivuilla tänään (Die Bundesregierung 28.4.2020).

Vapaasti suomennettuna:

Maskipakko koko Saksassa”.

Sivuston mukaan liittovaltion suun ja nenän peittävä kasvosuojainpakko astui voimaan tästä viikosta alkaen, kun saksalaiset liikkuvat julkisessa liikenteessä ja kaupoissa.

Saksa on liittovaltio, jossa sen osavaltiot päättävät omista asioistaan. Esimerkiksi Baijeri rankaisee kasvomaskin käyttövelvoitteen noudattamatta jättämisestä 150 euron sakolla.  Suuressa osassa liittotasavallan osavaltioista maskipakko astui voimaan jo maanantaina, Mecklenburg-Etu-Pommerissa pakko astuu voimaan huomenna keskiviikkona.

Saksan liittohallitus perustaa maskipakon Robert Koch -instituutin (RKI) suosituksiin. Saksa tekee aina tarkoin harkittuja päätöksiä, se on sille lähtökohtaista, Saksa harrastaa insinöörimäistä ajattelutapaa. Harkinta ei kuitenkaan aina tarkoita oikeaa päätöstä, kun katsotaan Saksan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja etenkin Saksan Venäjä-linjauksia.

Robert Koch -instituutti on Saksassa vastaava kuin Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). RKI:n mukaan ei-lääketieteellisten päivittäisten naamarien käyttäminen vähentää infektioriskiä. Maskit suojaavat erityisesti muita tartunnoilta, jos maskia käyttävällä on koronavirustartunta. RKI:n mukaan suun ja nenän peittämistä pidetään kuitenkin vain lisäsuojana eikä se korvaa muita koronavirukseen liittyviä muita rajoitustoimia.

Saksa on toiminut tuon mukaan. Maskipakko on vain yksi keino rajoittaa koronaviruksen leviämistä.

****

Ehdottomasti Saksa on yksi johtava eurooppalainen suurmaa koronaviruksen torjunnassa. Muita maita ovat tilastotietojen perusteella mm. Itävalta, Islanti ja Albania. Näiden maiden tilastolliset koronakäyrät ja ovat laskussa. Huippu on jo ylitetty tällä erää. Toistaiseksi Eurooppa ei kuitenkaan pärjännyt  lähellekään Aasian läntisille demokratioille, joissa koronaviruksen torjunnan tehokkuus on ollut aivan omaa luokkaansa.

Aasian maissa maskien käyttö on ollut arkipäivää jo pitkään. Etenkin Kiinassa maskeilla suojaudutaan ilmansaasteilta.

Saksan tapaan myös monet muut maat Euroopassa ovat asettaneet käyttöpakkoja suun ja nenän peittävälle maskille.

Itävallassa ja pitempään voimassa ollut maskipakko astui voimaan myös pieniin kauppaliikkeisiin 14.4.2020. Rikkomuksesta voi seurata 25 tai 50 euron maksuseuraamus. Kyse maksuseuraamuksesta on enemmän häpeästä kuin kirpaisu sakon suuruudesta. Maskittomia katsotaan halveksuvasti. He eivät kuulu joukkoomme. Ihmismieli muuttuu aikeisemmin vastenmieliseksi totuttuun hyvin nopeasti.

Italian ja Belgian hallitukset ovat myös nyt tehneet päätöksen kasvomaskin pakollisuudesta. Pakko astuu voimaan vapun jälkeen. Itä-Euroopan maissa maskipakko on jo ainakin Puolassa, Tšekissä ja Slovakiassa.

Monessa Euroopan maassa siis maiden hallitukset  ovat asettaneet suun ja nenän peittäviä kasvosuojainpakkoja viranomaistoimenpiteinä. Vielä lukuisampi maa on suosittelut maskien käyttöä ryhtymättä vielä lainsäädännöllisiin rajoitustoimiin. Päätökset ovat ymmärrettäviä ihan insinöörijärjellä, jos olen ymmärtänyt oikein lääketieteen puolella työskenteleviä koronaviruksen leviämisestä.

Korona leviää hengityspisaratartuntana. Tartunta leviää ilmateitse, mutta vain pisaratartuntana. Väylä on siis ilma, mutta kuljettaja on pisara. Mikäli insinöörikäsitykselläni olen ymmärtänyt oikein, suun ja nenän peittävällä suojaamisella pyritään juuri estämään koronavirusta levittävien hengityspisaroiden leviämistä ja saamaan näin osaltaan tartuttavuuslukua alhaisemmaksi.

Tuhkarokon R0-tartuttavuusluvuksi on arvoitu 12-18. Tuo tarkoittaa, että yksi tuhkarokon kantaja sairastuttaisi ympäristössään 12-18 henkilöä tuhkarokkoon. SARS-CoV-2/COVID-19-viruksen R0-luvuksi eri tutkimuksissa on arvioitu haarukkaa välillä 1,4–3,8. Tuhkarokko leviää siis jopa kymmenen kertaa tehokkaammin kuin korona.

Toisin kuin korona, tuhkarokko leviää aerosolitartuntana. Siis ilmatartuntana ilman pisaraa. Tartuttavuusluvut kertovat tartuttavuustavan tehokkuudesta. Ilma aerosoli on tehokkaampi kuin pisara.  Painovoima tekee tehtäväänsä. Eipä ihme, että tuhkarokkotapauksien torjunta saa erityisen painoarvon myös Suomen terveydenhuollossa. Olisimme tuhkarokon kanssa aikamoisessa kusessa ilman rokotetta sen tuomaa laumasuojaa.

Leviämistavalla on siis merkitystä. Sillä on suuri merkitys. Leviämisen torjunta pitää mitoittaa leviämistavan ja -kanavan perustella.

Monet Euroopan maat korkeimmalla päättävällä taholla ovat jo tässä vaiheessa katsoneet, että suun ja nenän peittävillä suojaamisella pakottavana toimenpiteenä on merkittävää vaikutusta estää koronaviruksen leviämistä. Kuvaavaa merkittävyydestä on, että käyttöpakon laiminlyönnistä voi seurata myös sakkorangaistus. Kyse ei ole suosituksesta, kun ehkäisytoimia on mitoitettu.

****

Sosiaali- ja terveysministeriö ja THL eivät ohjeista kangasmaskien käytöstä julkisilla paikoilla liikuttaessa” (STM 18.4.2020).

Noin lausui Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kasvomaskien tarpeellisuudesta puolitoista viikkoa sitten 18.4.2020. Sosiaali- ja terveysministeriö on yhtä kuin Marinin hallitus korona-asiassa.

Aiheesta kertyneiden tietojen perusteella olen päätynyt suosittamaan kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla:” (Yle 18.4.2020).

Noin puolestaan lausui THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kasvomaskien tarpeellisuudesta niin ikään puolitoista viikkoa siten 18.4.2020.

THL sitä, THL tätä. Ja vieläpä saman päivän aikana. Sekaisin siis ovat Suomen korona-asiat. Varsin sekaisin.

Mitä harvemmassa asutaan, sitä helpompaa koronaviruksen torjunta  on. Pisara ei lennä täältä ikuisuuteen. Kiitos koronaviruksen pysymiseen kutakuinkin aisoissa kuuluu suomalaisille, jotka eivät ole olleet toistensa kanssa tekemisissä pisaratartuntaetäisyydellä kuten ennen. Pohjois-Karjalassa se onnistuu helpommin kuin Helsingissä.

Itsetehdyssä maskissa vääränlainen kangasmateriaali voi heikentää keuhkojen terveyttä, kun esimerkiksi mikrokuituja, pölyä tai kangashiukkasia joutuu hengitysteihin.”, STM jatkaa edellä mainitussa tiedotteessaan.

Hätä pitää olla aikamoinen, että tuollaista kirjataan viranomaistiedotteeseen.

Kasvomaskit ovat STM:lle ja etenkin sen punaiselle kansliapäällikkö  Kirsi Varhilalle  jostakin poliittisesta syystä sininen ongelma, joka pitää torjua kaikin keinoin. Korona-asiassa maskit ovat ongelma, jota Marinin hallitus ei ole kyennyt hallitsemaan missään muodossa eikä millään tavoin.

Maski siellä maski täällä. Joka puolella Marinilla on hoitamaton maski.

Palataanpa vielä STM:n lausumaan kasvomaskeista ja hiilidioksidista Kirsi Varhilan suulla.

Seuraava alkaa varmasti kuulostaa Keski-Euroopan maiden terveysviranomaisten keskuudessa saksalaisen Robert Koch -instituutin johdolla jo koomiselta:

Väärä kangasvalinta voi lisätä hengitysvastusta, jolloin hiilidioksidipitoisuus voi lisääntyä haitallisiin mittoihin. Myös riski sydäntapahtumiin tai astmakohtauksiin voi kasvaa.

Hiilidioksidi on siis ehdottomasti Marinin hallitukselle suurempi ongelma Suomessa kuin korona.

On se vaan kummalista, ettei muu maailma ole huomannut Suomen tapaan kasvomaskien riskejä ja tekee Suomen näkökulmasta ihan typeryyksiä hiilidioksidinkin suhteen. Hiilidioksidipitoisuus kun voi nousta haitallisiin mittoihin, jos maskia käytetään vaikkapa täydessä metrovaunussa. Olisi varmaankin hyvä nähdä, että on eri asia käyttää maskia muutama tunti ihmisjoukossa kuin päivä läpeensä.

Marinin hallitus ja suomalaisten riski kuolla koronan sijaan kasvomaskeja käytettäessä liialliseen hiilidioksidiin. No joo…

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu