Supo – Kuinka FSB kykeni helposti selvittämään Suomen vastatiedustelun suojaamattoman tietokoneen ja murtautui sisälle

Kuvakaappaus venäläisellä RT-televisiokanavalla elokuussa 2023 näytetystä ohjelmasta, jossa käsiteltiin Suojelupoliisin harjoittamaa vakoilijavärjäystoimintaa Suomensa asuvien venäläisten keskuudessa. Supossa värväreiksi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on nimennyt Juhani Hakalan (Юхани Хакала), Timo Valtosen (Тимо Валтонен) ja Pertti Haaksluodon (Пертти Хаакслуото). Korkeimmassa asemassa toimii Pertti Haaksluoto, hän on Supon vastatiedusteluosaston päällikkö. Värjättyjä ovat FSB:n mukaan olleet olleet oheiseen artikkelikuvaan kirjattuina mm. Oleg Gergalo alias ”Olli” (Олег Гергало, «Олли»), Viktor Trofimov alias "Veijo" (Виктор Трофимов, «Веию»), Aleksandr Ignatiev alias "Saša” (Александр Игнатьев, «Саша») ja Avubaker Magžanov alias "Porno-Köpi" tai "Kyösti" (Авубакер Магжанов, «Кюости»). Lisäksi FSB:n tietoihin viitaten mainitaan Andrei Titov alias ”Veikko” (Андрей Титов, «Вейкко») ja Valeri Timofejev alias ”Allen” (Валерий Тимофеев, «Аллен»). RT:n tietyissä yhteyksissä on mainittu myös Mihail Vzvodnov (Михаил Взводнов), mutta ilmeisemmin ei juuri Supon vastavakoilutoiminnan järjestämiseen liittyen. Viktor Trofimovin salanimi Supossa on FSB:n mukaan "Veijo", ei kuvaan kirjoitusvirheenä kirjattu "Vejio". Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus RT:n televisio-ohjelmasta).

Palataan aluksi elokuun puoliväliin 2023.

Западные шпионы превратили Финляндию в полигон для вербовки россиян, сообщает ФСБ РФ” (Вести 14.8.2023).

Vapaasti suomennettuna tuo venäläisen Vesti-televisiouutiskanavan (kotisivut) uutisjutun yksi lause:

Länsivakoilijat ovat tehneet Suomesta venäläisten värväyksen harjoituskentän, kertoo FSB.

Suomi kiisti FSB:n väitteen ja se uutisoitiin ympäri maailmaa. Myös mm. Ukrainassa.

В Финляндии опровергли утверждение роспропаганды о вербовке россиян (Европейская правда 15.8.2023).

Vapaasti suomennettuna tuo ukrainalaisen Evropeiskaja Pravda -lehden (kotisivut) uutisotsikko:

Suomi kiisti Venäjän propagandaväitteen venäläisten värväämisestä”.

Venäläismedian jutut uutisoitiin myös Suomessa:

Venäjällä julkaistiin hurjia vakoiluväitteitä Helsingistä – kampaamot ja koirahoitola mainittu värväyspaikkoina (IS 15.8.2023).

Suojelupoliisin viestintä huomautti STT:lle antamassaan kommentissa, että venäläisissä tiedotusvälineissä esitetyt lausunnot eivät ole muuta kuin tietovaikutusyritystä, joka on suunnattu ensisijaisesti Venäjän omille kansalaisille. Supon viestintäasiantuntija Irene Zidan vastasi STT:lle:

Venäläisessä propagandassa länsimaat esitetään vihollisina ja venäläisiä varoitetaan kaikesta yhteistyöstä niiden kanssa. Venäjällä on aiemminkin esitetty vastaavia mustamaalausohjelmia läntisistä tiedustelupalveluista. Suojelupoliisin tehtävä on suojata Suomen kansallista turvallisuutta. Tehtävässään Supo noudattaa aina Suomen lakia.” (esim. IS 15.8.2023).

Supo ei kuitenkaan viitsinyt laatia Venäjän syytöksistä ja Supon vastauksesta tiedotetta (Supo, tiedotehaku). Ainoat asiaa koskeva tieto Supolta saatiin aluksi STT:n ja sitten myös muiden suomalaismedioiden kautta täysin samaa virttä toistaen Supon viestintäasiantuntija Irene Zidanin suulla:

Venäläisessä propagandassa länsimaat esitetään vihollisina ja venäläisiä varoitetaan kaikesta yhteistyöstä niiden kanssa. Venäjällä on aiemminkin esitetty vastaavia mustamaalausohjelmia läntisistä tiedustelupalveluista.” (MTV-Uutiset 15.8.2023).

****

Kaksi venäläistä uutiskanavaa – Rossija-24 (Россия-24) ja Russia Today (RT) – julkaisi 14.8.2023 Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n (ФСБ России) prosessoimana uutisia, joiden mukaan Supo rekrytoi venäläisiä Suomeen vakoilemaan Venäjää ja ennen kaikkea venäläisiä diplomaatteja. FSB:n mukaan vakoilutoiminta on kestänyt jo vuosia. Rossija-24:n Supo-nauha kestää melko tarkalleen 5 minuuttia muutamaa sekuntia vaille. Myös suomalainen venäjänkielinen radioasema Radio Sputnik esitti oman nauhansa.

RT:n ohjelmissa kerrotut Supon rekrytoijat ja rekrytoitavat on kirjattu artikkelikuvaan, joka on kuvakaappaus 14.8.2023 näytetystä ohjelmasta.

Tässä kirjoituksessa referoidaan vain FSB:stä peräisin olevia tietoja, joihin 14.8.2023 Venäjän televisiossa näytetty perustuu. En siis missään nimessä väitä, että joku tässä kirjoituksessa esitetty henkilö olisi syyllistynyt johonkin rikokseen, ellei sitten hän ole saanut oikeudessa lainvoimaita tuomiota. Referoin siis vain FSB:n Rossija-24:n ja RT:n kautta julkaisemia tietoja, en mitään muuta.

FSB on em. venäläisten uutiskanavien kautta ilmoittanut, että sen tapausta koskeva aineisto on lähetetty suoraan myös Supolle. Suposta tuota aineistoa tuskin saa julkisuuteen ja se on todennäköisesti luokiteltu salassa pidettäväksi, mutta FSB:stä sen voisi saada, jos joku vain viitsisi pyytää. Uskon, että FSB toimittaisi Supolle toimittamansa aineiston mielellään suomalaismedialle osoittaen ”länsimaista avoimuutta”.

****

FSB:n yksi syyttämä Venäjän vakoilusta Suomen hyväksi on Helsingin telakan entinen venäläistaustainen johtaja.

Hän on mielenkiintoisin FSB:n nimeämistä henkilöistä sillä perusteella, että Suomen syyttäjälaitoksen tiedotteen mukaan apulaisvaltakunnansyyttäjä on määrännyt toimittamaan esitutkinnan ei vain Suojelupoliisin vaan myös Puolustusvoimien tiedustelutoiminnasta asiassa, josta tiedusteluvalvontavaltuutettu on ilmoittanut valtakunnansyyttäjän toimistolle tiedustelutoiminnan laillisuusvalvonnan yhteydessä esille tulleessa (Syyttäjälaitos, Tiedote 7.5.2024).

Лефортовский районный суд Москвы арестовал до 12 сентября Валерия Тимофеева, вице-президента по развитию бизнеса российско-финской судостроительной компании Helsinki Shipyard Oy.” (Коммерсантъ 14.7.2022).

Vapaasti suomennettuna tuo  venäläisen Kommersant-lehden (kotisivut) 14.7.2022 julkaistun uutisjutun lause:

Moskovan Lefortovon käräjäoikeus pidätti [13. heinäkuuta] 12. syyskuuta asti [2022] venäläissuomalaisen laivanrakennusyhtiö Helsinki Shipyard Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Valeri Timofejevin.

Moskovan Lefortovon käräjäoikeudessa (Лефортовский районный суд Москвы, kotisivut) Timofejevia syytettiin Venäjän federaation rikoslain 275 pykälän (УК РФ Статья 275. Государственная измена, N 79-ФЗ) mukaan valtiopetoksesta, jossa rangaistusasteikko on 10-20 vuotta vankeutta (Telegram, Суды общей юрисдикции города Москвы 14.7.2022).

Kyse ei kuitenkaan ollut vakoilusta Suomen hyväksi vaan Timofejevin epäiltiin välittäneen salaisia tietoja Kaliningradin Jantar-telakan (АО «ПСЗ «Янтарь», kotisivut) laivanrakennuksesta.

Se on yleensä nimenomaan Lefortovon käräjäoikeus Moskovassa, missä maanpetosasioita rikoslain 275 pykälän mukaisesti pääsääntöisesti käsitellään.

Valtiopetosrikosten oikeuskäsittelyasiakirjat ovat Venäjälläkin salassa pidettäviä. En löytänyt venäläismediasta mainintaa, miten Valeri Timofejeville oikeudenkäynnissä lopulta kävi. Todennäköisesti tuomio on tullut. FSB on kirjannut Timofejevin Supo-salanimeksi ”Allen”.

****

Kun valtakunnansyyttäjän toimisto selvittää yhdessä Keskusrikospoliisin kanssa nimenomaan myös Puolustusvoimien tiedustelutoiminnan lainmukaisuutta, FSB:n listaamissa henkilöissä on vain kaksi, joilla on mielestäni mahdollisuus päästä Venäjän puolustushallinnon salassa pidettäviin tietoihin. Toinen on Valeri Timofejev ja toinen on Mihail Vzvodnov, jota FSB ei kuitenkaan ole suoraan liittänyt Supon vastavakoilutoimintaan.

Mihail Vzvodnov on saanut Timofejevin tapaan myös tuomion valtiopetoksesta.

Timofejev sai siis valtiopetostuomion välitettyään salaisia tietoja Kaliningradin Jantar-telakalta. Jantar-telakka on nimenomaan vanha sotalaivojen rakentaja ja oli jo Neuvostoliiton aikaan (esim. Проект 1155 «Фрегат», Проект 1135 «Буревестник», Проект 1174 «Носорог» ja Проект 11540 «Ястреб») sekä Venäjän aikaan (esim. Проект 11356, Проект 11711 ja Проект 22011). Nuo tiedot Venäjän sotalaivojen rakentamisesta olivat varsin hyödyllisiä niin Puolustusvoimien tiedustelulle kuin myös koko lännen sotilaalliselle tiedustelulle.

Projektin 11711 (проект 11711) suuri maihinnousualus (большой десантный корабль, БДК) Pjotr Morgunov (Пётр Моргунов) valmistui Kaliningradin Jantar-telakalta joulukuussa 2020. Alus on Pohjoisen laivaston (Северный флот) käytössä. Kuva: vapaa lähde (Jantar-telakka, АО «ПСЗ «Янтарь»).

Mihail Vzvodnov tuli puolestaan pidätetyksi Moskovan Lefortovon tuomioistuimessa 22.5.2023 syytettynä myös maanpetoksesta. Vzvodnov toimi Donin Rostovissa (Ростов-на-Дону, 47°14’26.0″N 39°42’38.0″E) sijaitsevassa puolustusteollisuusyrityksessä (военно-промышленный комплекс, ВПК) suunnitteluinsinöörinä. Hän jäi kiinni toimittaessaan Ukrainan sotilastiedustelulle tietoja venäläisten puolustusteollisuusyritysten sijainnista, ilmapuolustusjärjestelmistä ja Venäjän asevoimien henkilöstöstä.

Korostan, ettei FSB ole kuitenkaan suoraa linkittänyt Vzvodnovia Supo-tapaukseen. Venäläismedian mukaan verotukseen liittyvän oikeushenkilörekisterin (Единый государственный реестр налогоплательщиков, ЕГРН) perusteella Vzvodnov olisi omistanut vuonna 2021 lakkautetun viisumi- ja passitoimiston Viipurissa nimeltään Visa Vyborg (ООО «Виза Выборг», ИНН 4704034405).

Muista FSB:n nimeämistä henkilöistä, jotka on kirjattu artikkelikuvaan, ei mielestäni olisi vakoilemaan nimenomaan Suomen Puolustusvoimien tiedustelulle. Aina voi tietysti ”leikisti” vakoilla, mutta tietojen hyödyllisyys on eri asia.

****

Edellisessä luvussa käsittelin Timofejevia.

Yksi FSB:n Supo-tapauksessa liikkeenharjoittajaksi nimettävä henkilö on Suomessa jo pitkään asunut Helsingissä viisumipalveluja tarjoavan yrityksen hallituksen varajäsen, joka toimi ainakin vielä elokuussa 2023 Venäjän suurlähetystön viisumivastaavana apulaiskonsulina.

FSB-tietolähteiden mukaan Supon nimeämänä hänen salanimensä on ”Olli” («Олли») ja hänen tehtävänsä on ollut raportoida Supolle viisumiasioista ja -ongelmista. Yksi ryhmä oli Putinin hallinnon kannattajien viisumiasiat heidän matkatessaan Suomesta Venäjälle. 14.8.2023 julkaistun venäläisaineiston perusteella ”Olli” on Oleg Gergalo.

Kolmas henkilö oli FSB:n tietojen mukaan noin 50-vuotias venäläismies ilman Suomen kansalaisuutta, jonka salanimi Supossa oli ”Saša” («Саша»). 14.8.2023 julkaistu venäläisaineiston perusteella ”Saša” on Aleksandr Ignatiev.

Tuo Saša-niminen henkilö on Supon kannalta nyt tänä keväänä ilmi tulleiden tietojen perusteella Timofejevin ohella mielenkiintoinen, ja hänestä lisää myöhemmin. Hän kokee tulleensa televisio-ohjelmassa väärin kohdelluksi ja on tehnyt kanteen moskavalaiseen tuomioistuimeen. Juuri tuo tuore uskallus vaikeassa asiassa tekee hänestä mielenkiintoisen tapauksen.

Elokuun 14. päivänä näytetyn ohjelman mukaan Saša järjesti viisumit myös Supossa työskentelevälle suomalaiselle hänen matkustaessaan Venäjälle (Смотрим 15.8.2023).

Smotrim (Смотрим) on televisio- ja radiokanavien onlinealusta Venäjän yleisradioyhtiö VGTRK:n (Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания, ВГТРК) alla, jonka uutiskanava on mm. em. Rossija-24. Smotrim on yleisradioyhtiö VGTRK:n sisällä Venäjällä vähän sama kuin mitä Yle Areena on Ylen sisällä Suomessa.

Mikäli jokin tässä kirjoituksessa oleva nettilinkki ei aukea, on yhteys Venäjälle estetty, vaikka linkkiosoite on oikea. Nettiyhteyteen pääsee joka tapauksessa VPN:llä, jos sellainen on käytössä.

****

Yksi ohjelmassa mainittu on myös Andrei Titov alias ”Veikko”, joka työskenteli 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa Venäjän kauppaedustustossa Suomessa (Торговое представительство России в Финляндии, kotisivutiedot) ja sittemmin diplomaattina. FSB:n tietojen mukaan hän on pitkäaikainen kaksoisagentti, joka on ollut Supon leivissä jo Venäjän kauppaedustuston ajoilta 1988-1992.

Se oli juuri Andrei Titov, joka kertoi FSB:lle, että Supossa vuonna 2015 eläkkeelle jäänyt vastatiedustelun työntekijä oli kova kalamies ja että hän pitää edelleen yhteyttä tietolähteisiinsä Venäjällä. FSB:n mukaan tuo Supon kalastava vastatiedustelun eläköitynyt työntekijä on ”kalastellut” kovasti myös Venäjällä niiden tietojen perusteella, kuinka monta kertaa hän on eläkepäivillään Suomen ja Venäjän välisen rajan ylittänyt pääosin turistiviisumilla.

Käsittelin Titovin tekemisiä hieman jo vuonna 2018 kirjoituksessa otsikolla Venäläisten kiinteistöostot Suomessa eivät muodosta uutta turvallisuusuhkaa (US-blogi 27.9.2018). Siis nimenomaan uutta turvallisuusuhkaa.

Valeri Timofejevin lisäksi myös Andrei Titov on ollut syytettynä valtiopetoksesta Lefortovon käräjäoikeudessa elokuussa 2022 (№ 3/2-0351/2022). Kuten Timofejevin tapauksessa, myöskään Titovin oikeudenkäynnin lopputulosta ei ole paljon uutisoitu venäläismediassa. Ilmeisemmin juuri tuolloin tultuaan pidätetyksi Titov kertoi FSB:lle suomalaisen eläköityneen kalastusta harrastavan vanhan supolaisen toimista edelleen Venäjällä.

FSB:n mukaan Oleg Gergalo alias ”Olli” on toiminut tuon saman Supon eläköityneen vastatiedustelun työntekijän ohjauksessa. Oleg Gergalolla on matkatoimisto Venäjän suurlähetystön vieressä, jossa hän palvelee venäläisdiplomaatteja ilmaiseksi. Matkatoimisto on Rustravel Oy Ltd (1743918-3), jolla on konttori Tehtaankatu 22:ssa. FSB:n mukaan Gergalo toimii myös Venäjän valtion FGUP-kiinteistöyhtiön (FGUP Goszagransobstvennost ФГУП «Госзагрансобственность», kotisivut) edustajana Suomessa. FGUP-kiinteistöyhtiö on tullut yleisölle tutuksi Suomessa petosasiassa, jossa huijattiin rahaa Venäjän valtiolta (esim. MTV-Uutiset 9.11.2021).

Oleg Gergalo vangittiin ja tuomittiin Venäjällä 2015 neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen. On todennäköistä, että hänet värvättiin tuossa prosessissa kaksoisagentiksi ja FSB:n tiedossa oli Gergalon toiminta Supon agenttina. Suomessa hän sai Helsingin käräjäoikeudelta kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion vuonna 2019 törkeästä velallisen epärehellisyydestä kiinteistökikkailuun liittyen. Hän oli tuolloin Venäjällä eikä saanut maastapoistumiskiellossa olevana matkustusasiakirjoja, mutta sittemmin ilmeisesti palannut Suomeen.

Venäjä on ollut hyvin tehokas viemään noita Supon venäläisagentteja oikeuteen, mikäli he ovat vain menneet Venäjälle. Jos ei valtiopetoksesta, niin sitten jostain muusta on nostettu syytteitä. FSB on ollut ilmeisen tietoinen Supon venäläisagenttitouhuilusta, jos arvioidaan pidätysten ja oikeuskäsittelyjen määrällä.

Avubaker Magžanov alias ”Porno-Köpi” tai ”Kyösti” on puolestaan toiminut Tatarstanin tasavallan kauppaedustajana Suomessa vuosina 2000-2016 (Татар Информ 25.10.2016). Porno-Köpi-salanimi viittaa Magžanovin toimintaan aikuisviihteen parissa.

****

Iltalehden julkistama kuvakaappaus kunnianloukkausta ja liikemainetta koskevasta kanteesta, joka on jätetty moskovalaiseen tuomioistuimeen 15. marraskuuta 2023. Kuva: kuvakaappaus Iltalehdestä, juttu otsikolla IL paljastaa: Supon tiedustelusta rikostutkinta – Venäjän operaatio iski Suomen vastavakoiluun, 7.5.2024.

Yllä oleva kuva on kuvakaappaus Iltalehden jutusta otsikolla IL paljastaa: Supon tiedustelusta rikostutkinta – Venäjän operaatio iski Suomen vastavakoiluun (IL 7.5.2024).

Yllä olevassa kuvassa oleva teksti on venäjän kielellä (peitetyt nimet on korvattu XXXX-merkinnällä):

Ответчик: ФГУП ”ВГТРК”

ОГРН: 1027700310076

ИНН: 7714072839

Юридический адрес: 125040, город Москва,

ул. 5-я Ямского Поля, д. 19-21 стр. 1

Госпошлина: 300 p. (пп. 3 п. 1 ст. 333.19 НК РФ)

 ИСКОВОЕ ЗАЯВЛЕНИЕ

о защите чести и достоинства личности

14 августа 2023 года в 09:09 в новостной передаче «Вести» телеканала «Россия-24», вешающего на всей территории Российской Федерации, в прямом эфире был показан сюжет о «финских шпионах», работающих на организацию внешней и внутренней разведки Финляндии (СУПО).

Лицо, показанное в данном выпуска и представившееся «оперативным сотрудником ФСБ», имя которого было скрыто Ответчиком, а голос изменен, а также закадровый голос ведущего выпуска допустили в отношении Истца высказывания следующего содержания: «А вот у этого гражданина России, XXXX который проходит по материалам СУПО под псевдонимом «Саша», и вовсе уголовное прошлое –  по статьям «Незаконный сбыт Наркотиков» и «Организация незаконной миграции». Он сейчас директор турфирмы XXXX и русскою визового центра. Через XXXX в Россию несколько раз по туристической визе въезжал кадровый сотрудник СУПО XXXX (запись репортажа прил. № I).

B эфире была также показана фотография Истца и видеозапись с его изображением (запись репортажа прил. № 2).

Yllä olevaa oleva teksti on vapaana käännöksenä suomen kielellä (peitetyt nimet on korvattu XXXX-merkinnällä):

Vastaaja: FSUE VGTRK

OGRN: 1027700310076

INN: 7714072839

Virallinen osoite: 125040 Moskova,

Jamskogo Polja 5, 19-21 rakennus 1

Käsittelymaksu: 300 ruplaa (Venäjän federaation verolain 3 luku, 1 pykälä, 333 momentin 19 kohta)

 VAATIMUSLAUSUNTO

yksilön kunnian ja ihmisarvon suojelusta

14.8.2023 klo 09:09 Venäjän federaation alueella lähetetyssä Russija-24-televisiokanavan uutisohjelmassa ”Vesti” tarinajuoni Suomen koti- ja ulkomaantiedustelupalvelun (Supo) palveluksessa työskentelevistä ”suomalaisista vakoojista” näytettiin suorana.

Tuossa jaksossa esitelty henkilö, joka esitteli itsensä ”FSB:n operatiivisena upseerina”, jonka nimen vastaaja piilotti ja jonka ääntä muutettiin, sekä juontajan puheenvuoro, antoivat kantajaa koskevia lausuntoja seuraavasti: ”Mutta tämä Venäjän kansalainen, XXXX, joka selvittää Supo-materiaalia salanimellä ’Saša’ ja omaa jopa rikollista menneisyyttä – laitonta huumekauppaa ja laittoman maahanmuuton järjestämistä koskevien pykälien alla.” Hän on nyt matkatoimiston XXXX ja Venäjän viisumikeskuksen johtaja. XXXX:n kautta Supon henkilöstön työntekijä XXXX saapui Venäjälle useita kertoja turistiviisumilla (raportin tallenne, liite I).

Lähetyksessä esitettiin myös valokuva kantajasta ja videotallenne hänestä (raportin tallenne, liite nro 2).

Olisi toivottavaa, että kantaja menestyisi moskovalaisessa tuomioistuimessa ja vastaaja joutuisi avaamaan myös FSB:n osuutta asiassa.

****

Rossija-24-uutiskanavan nauha sisältää yksityiskohtaisia tietoja Supon kahdesta työtekijästä, jotka on liitetty Venäjään kohdistuvaan vastatiedusteluun. Pertti Johannes Haaksluoto (Хаакслуото Пертти Йоханнес) ja Timo Olavi Valtonen (Валтонен Тимо Олави). Noista henkilöistä ei löydy netin hakutoiminnoilla oikein mitään tietoa, mutta FSB on ilmeisemmin vaikkapa tietomurrolla – jos ei sitten viisumin kautta – saanut mm. tuoreet henkilökorttiin tai passiinkin kelpaavat kuvat, syntymäajat sekä toiset etunimet venäläiseen tapaan. Supo varmasti selvittää, mistä nuo passiinkin kelpaavat kuvat ovat lähtöisin ja päätyneet FSB:lle, ja tuo selvitystyö on ilmeisen helppoa. Juhani Hakalasta ei nauhalla ole vastaavia kuvia, koska hän on jo eläkkeellä. Sen sijaan hänen kalareissuistaan on FSB:llä kuvia. Yllä olevassa kuvassa Начальник управления контрразведки СУПО tarkoittaa Supon vastatiedustelun osastopäällikköä. Действующий сотрудник управления контрразведки СУПО Финляндии tarkoittaa vastatiedusteluosaston nykyistä työntekijää Suomen Supossa. FSB:llä on siis varsin hyvät tiedot Supossa vakoilua harjoittavista. Haaksluotoa ja Virtasta koskevat tiedot eivät voi olla siltä yksityiseltä tietokoneelta, jonne FSB murtautui, koska Hakala ei varmasti tuon laatuisia tietoja ole koneellaan säilyttänyt. Kysymys kuuluukin, onko FSB murtautunut myös Supon tietokoneelle, mistä Haaksluotoa ja Virtasta koskevat tiedot tarkkoine naamakuvineen olisi saatu. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus Rossija-24-televisio-ohjelmasta).
FSB:n mukaan Supon vastatiedustelumies Juhani Hakala on kova kalamies. Oheiset kaksi kuvaa ovat samalta kalareissulta, josta FSB on kerännyt jotain kautta valokuvia Hakalasta. On toki mahdollista, että kuvat on otettu myös tietokoneelta tietomurron yhteydessä. Kuvista riippumatta, suomalaisella on aina yleensä pelastusliivit mukana, venäläisillä ei niinkään. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus Rossija-24-televisio-ohjelmasta).

Yhden tässä blogikirjoituksessa nimetyn FSB:n vakoojaksi luokitteleman henkilön mukaan Supon henkilöstön työntekijä saapui Venäjälle useita kertoja turistiviisumilla. Asiasta kertoi myös Yle nimeten tuon henkilön salanimen (Yle 20.8.2023). Toisaalla FSB:n esittämän mukaan Suposta vuonna 2015 eläköitynyt kalastusta harrastava henkilö on vieraillut Venäjällä turistiviisumilla useaan otteeseen ja tavannut siellä vanhoja kontaktejaan. Kuka on järjestänyt mitäkin kenelle, en ota kantaa.

Muistutan vielä kertaalleen, että tosiaankin referoin tässä kirjoituksessa vain FSB:n Rossija-24:n ja RT:n kautta kertomaa ottamatta kantaa, mikä on totta ja mikä ei. En siis esitä ketään vastaan mitään.

FSB teki tietomurron Suposta eläkkeellä olevan ja Venäjän reissuja ja kalastusta harrastavan henkilön kotitietokoneeseen. Viimeistään sieltä selvisi ja varmistui kaikki se, mitä FSB julkisti 14.8.2023. FSB on ollut hyvin tietoinen, mikä on Supon homman nimi tässä sen varsin erikoisessa vastavakoiluhankkeessa ja miten tuo hanke on paras avata suomalaisten silmille.

FSB:llä on ollut hyvin myös tiedossa, ettei tuo Supon tiedustelutoiminta eläkeläisvoimin täytä mitä suurimalla todennäköisyydellä Suomen lainsäädännön alkeellisimpiakaan vaatimuksia. Tiedustelua ei Supokaan voi ulkoistaa sellaisille henkilöille, jotka eivät toimi virkavastuulla talon sisällä. Suojelupoliisin työ perustuu ensisijaisesti tiedustelulainsäädäntöön, etenkin lakiin sotilastiedustelusta (590/2019) ja lakiin tietoliikennetiedustelusta siviilitiedustelussa (582/2019).

Tiedusteluvalvontavaltuutettu puolestaan valvoo toimintaa (laki tiedustelutoiminnan valvonnasta, 121/2019). Suojelupoliisi on kirjattu lainsäädännössä moneen lakiin ja sen toiminta on siis hyvin määritetty lainsäädännössä.

FSB:n näyttävä julkitulo 14.8.2023 oli tarkoin harkittu offensiivi, jolla se sai sen aikaan, mitä halusikin. Osoitti Supon heikon ammattitaidon sen perustyössä ja sai aikaan Suomessa prosessin, joka tulee kestämään lukuisan määrän vuosia, kun tietää Keskusrikospoliisin kyvyttömyyden saada esitutkintoja nopeasti valmiiksi. Suomalaismedialla tulee olemaan siis työsarkaa vielä vuosiksi ja Venäjä kiittää Suomen hidasta touhuilua.

FSB tietää myös, että asia on Suomelle kiusallinen myös poliittisesti.

Mikä länsimainen tiedustelu luottaa enää Suomen tiedusteluun Supon harjoittamana? Tiedustelutiedon säilöminen suojaamattomana eläkeläissupolaisen kotitietokoneelle FSB:n helposti ongittavaksi ei varmastikaan lisää haluja ja jakaa ainakaan huippusalaista tiedustelutietoa Suomeen.

FSB räjäytti kahden vastavakailua harjoittavan henkilön henkilötiedot passikuvineen ja syntymäaikoineen  julkisuuteen. Siinä on Supolle ensimmäiseksi selvitettävää, mitä kaikkea FSB oikein Supon pyhimmästä eli vastatiedustelusta tietääkään ja mitä kautta FSB on tiedot saanut.

Jos ei Supo muuta esitä, enpä pitäisi mahdottomana, että myös Supon tietokoneelle olisi murtauduttu. Onhan näitä tapahtunut ennenkin. Vakava murtautuminen ulkoministeriöön ja eduskuntaan.

****

Suomi karkottaa yhdeksän venäläistä vakoojaa – määrä on poikkeuksellinen (HS 6.6.2023).

Mikä on tuon karkotuksen yhteys FSB:n Supon vastatiedustelupaljastuksiin vain paria kuukautta myöhemmin? Oliko kyse kostosta? Kuinka paljon Supon vastatiedustelun yhteydet venäläisiin värvättyihin auttoivat yhdeksän karkotuksen järjestämisessä?

Supo on värvännyt sellaisten Venäjältä lähtöisin olevien ihmisten joukosta, joilla on ollut yleensä ongelmia sekä Venäjän että Suomen lainsäädännön kanssa. Jos katsoo tuota porukkaa ja sen tekemisiä, aika epämääräiseltä se vaikuttaa.

Supo on pidättänyt ylitarkastaja Pertti Haaksluodon virasta huhtikuun lopussa 24.4.2024 ja se kestää ainakin heinäkuun loppuun saakka. Venäjällä reissannut kalastusta harjoittava eläkeläissupolainen on aikanaan Haaksluodon alainen. Aikaisemmin mm. silloin, kun Hakala oli 2000-luvun alussa mukana mm. Rusi-jutussa, hän oli ammattinimikkeeltään ylietsivä, eläkkeelle jäädessään ilmeisemmin ylitarkastaja.

FSB:n paljastama tapahtuma oli äärimmäisen häpeällinen Supolle. Supo osoitti olevan tiedustelutoiminnassa täysi amatööri, jota FSB vedätti tullen mennen.

Nuija ja tosi nuija on monelle tuttu elokuvasarja vuodesta 1995 alkaen.

Supo ei ole vastatiedustelutoiminnassaan ollut vain nuija vaan tosinuija. Aivan käsittämätön tunaroija, jolle nauretaan ei vain Venäjällä vaan myös koko läntisessä tiedustelupalvelukentässä. Kuinka FSB onnistui tekemään Anti Pelttarin johtamasta Suposta täydellisen pilkan kohteen tunaroimalla vakoilutoiminnan alkeellisimmissa alkeissa palkkaamalla ”vakoojiksi” sellaisia pellejä, joita mikään muu läntinen tiedustelupalvelu ei olisi koskaan kelpuuttanut vakoilutoimintaan.

Supon kanta ja tiedottamisen vähäisyys elokuussa 2023 oli yksioikoista. Supon mukaan venäläisten tiedotusvälineiden väitteet diplomaattien ja Venäjän suurlähetystön työntekijöiden valvonnasta olivat vain tietovaikutusyritys. Supo ei paljon välittänyt Supoon liitettyjen henkilönimien tulemisesta julki.

****

Kuka vastaa viime kädessä Supossa tästä emäsotkusta?

Se on se Supon korkein päällikkö. Se on Supon päällikkönä vuosina 2011-2024 toiminut Antti-Juha Pelttari (kok.). Antti-Juha Pelttari on nykyinen eduskunnan pääsihteeri, missä virassa hän aloitti 1.1.2024.

Oikeustieteen kandidaatti, varatuomari Seppo Tiitinen toimi suojelupoliisin päällikkönä vuosina 1978-1990. Tiitinen toimi eduskunnan pääsihteerinä vuosina 1992-2015.

Oikeustieteen kandidaatti Antti Pelttari ei siis ole ensimmäinen, joka on siirtynyt Suojelupoliisin johdosta eduskunnan pääsihteeriksi. Suojelupoliisissa sen päällikölle kertyy monenlaista tietoa myös poliitikoista ja poliittisesta toiminnasta. Tuo tieto on virkamiehelle hyvää valuuttaa Suomen poliittisessa kulttuurissa.

Viraston korkeimman vastuullisen virkamiehen on aina tiedettävä, mitä virastossa tapahtuu. Hänen on siunattava ja hyväksyttävä kaikki se, mitä virastossa tapahtuu. Päällikkö kantaa viime kädessä vastuun myös alaistensa tekimisistä. Supossa vastatiedustelun järjestäminen etenkin Venäjälle on sellainen tehtävä, jota ei järjestetä ilman Supon korkeimman päällikön hyväksyntää.

Pelttari tietää hyvin kuvion nimen. Hän ei ole enää Supon päällikkö eikä siten voi saada potkuja virastaan. Se on selvää, ettei KRP varmasti löydä esitutkinnassaan Pelttaria vastaan mitään sellaista, mikä johtaisi syyte- ja oikeusprosessiin.

On selvää, ettei Pertti Haaksluoto oli järjestänyt nyt FSB:n paljastamaa eläkeläisvoimin järjestettyä vastavakoiluoperaatiota ilman Antti Pelttarin hyväksyntää. Pidän todennäköisenä, että tieto on saatettu myös maan korkeimmalle ulkopoliittiselle johdolle Mäntyniemeen. Niin tapahtui Kekkosen aikaan, niin tapahtui Koiviston aikaan ja niin tapahtuu edelleenkin.

Asioista ei laadita kirjallisia dokumentteja, mutta suulliset siunaukset tuon laatuisille hyvin riskialttiille toimille haetaan aina Supon korkeimmalta taholta. Niin on myös vastatiedusteluosaston päällikkö Pertti Haaksluoto varmasti hakenut.

Haaksluodolle on varmasti myös tehty selväksi, että jos homma kusee, se olet sinä, joka kannat täyden vastuun. Supon korkeimpaan johtoon kukaan ei pääse kiinni eikä mitään johtoa raskauttavaa merkitä asiakirjoihin. Ei kukaan päässyt kiinni Tiitisen aikaan eikä pääse nytkään. Jos tulee kusiset paikat, päällikkö siirtyy vain eteenpäin uusiin haasteisiin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu