Ukraina tuhosi eilen Venäjän Ukrainalta vuonna 2014 varastaman kaasunporauslautan Mustallamerellä

Tuore kuva eiliseltä illalta Ukrainan tuhoamasta kaasunporaustornista Krimin edustalla. Kyse on toinen ns. Bojko-tornin lautoista, joka on kuvanmukaisesti tuhon oma. Kuva: kuvakaappaus videolta Telgram-viestipalvelussa (toimittaja Andreja Tsaplienko/Андрея Цаплиенко).

Laadin parhaillaan pitkää ja perusteellista kirjoitusta Venäjän ja Ukrainan välisestä Mustanmeren maakaasu- ja  raakaöljysodasta, jota myös on käyty vuodesta 2014 alkaen. Syy tähän ennakkokirjoitukseen on se, että Ukraina hyökkäsi ja tuhosi eilen yhden Venäjän hallussa olevan kaasuporauslautan onnistuneella hyökkäysiskulla. Iskuja tehtiin kaikkiaan kolmeen lauttaan. Kyse on merkittävästä tuhosta Venäjälle, vaikka kyse onkin itseasiassa Ukrainan omista kaasunporauslautoista, jotka Venäjä rosvosi vuonna 2014.

Kyse Venäjän ja Ukrainan välillä on Mustameren pohjoisosassa Krimin niemimaalta länteen ulottuvalla ns. Mustanmeren hyllyllä sijaitsevista maakaasuvaroista ja myös raakaöljyvaroista, jotka Venäjä on kaapannut Ukrainan talousvyöhykkeellä vuoden 2014 Krimin valloituksen yhteydessä. Mustanmeren hyllyn levein osa leveydeltään noin 200 kilometriä sijaitsee Mustanmeren luoteisosassa ja on hiilivetyluonnonvaroiltaan hyllyn rikkain. Puhutaan hyllystä, jossa merensyvyys on varsin alhainen verrattuna muuhun Mustaanmereen. Käsittelen noita asioita vielä tarkemmin siis erillisessä kirjoituksessa.

Venäjä ei varastanut Ukrainalta vuonna 2014 vain noita luonnonrikkauksia vaan myös Ukrainan kaasuporauslautat sekä päälle myös Ukrainan kaasunporausta harjoittavan maakaasukonsernin nimeltään Tšernomorneftegaz (ГУП РК «Черноморнефтегаз», ИНН/КПП: 9102048801/910201001). Nyt tuolla hämäräyrityksellä ei ole edes toimivia kotisivuja (http://www.chernomorneftegaz.com/).

Venäjän varastamat neljä öljynporauslauttaa ovat nykyiseltä nimeltään:

Oheiset IMO-koodilinkit johdattavat MarineTraffic -sivustolle. Latinalaisin aakkosin lauttojen nimet on kirjattu viralliseen rekisterinimeen.

СПБУ (самоподъёмная плавучая буровая установка) tarkoittaa vapaana käännöksenä nostettavaa kelluvaa porauslaitetta.

Tavrida-kaasunporauslautta (СПБУ «Таврида») sekä Modu Crimea 1 -kaasunporauslautta (СПБУ «Крым-1») Mustallamerellä. Kuva: vapaa lähde (Tšernomorneftegaz/ГУП РК «Черноморнефтегаз»).
Tavrida-kaasunporauslautan (СПБУ «Таврида») sijainti on vain alle 50 kilometrin päässä Käärmesaaresta. Kuva: kuvakaappaus MarineTraffic-meriliikenneverkkopalvelusta.

Modu Crimea 2 (СПБУ «Крым-2») oli ennen Venäjä kaappausta Ukrainan aikaan nimeltään Petr Godovanets (СПБУ «Петр Годованец»). Petr Godovanets -kaasunporauslautta (Modu Crimea 2) tunnetaan paremmin toisena Bojko-tornina («вышка Бойко»). Toinen Bojko-torni on kaasunporauslautta alkuperäiseltä nimeltään Ukraina (СПБУ ”Украина”), joissakin lähteissä Nezavisimost (СПБУ «Независимость»).

Nuo kaksi lauttaa tunnetaan myös V-312 ja V-319-porauslaitteena (Бурови В-312 ja Бурови В-319). Modu Crimea 1 on siis vanhalta nimeltään kaasunporauslautta Ukraina. Vuonna 2010 rakennetun V-312:n Ukraina osti vuonna 2012 Singaporesta. V-319 on puolestaan sekä rakennettu että ostettu vuonna 2012 Singaporesta.

Olen jonkin verran miettinyt, mikä rooli Ukrainan aktivoitumisella vuosikymmen sitten hyödyntää Mustanmeren pohjoisosan sen oman talousvyöhykkeen hiilivetyvarantoja oli Venäjän Krimin valloitukseen.

Venäjä rosvosi siis Ukrainalta neljä kaasunporauslauttaa ja niiden kaasunporausyhtiön, joka toimi Krimillä ennen sen valtausta. Rosvouksen arvona euroissa puhutaan luvusta, jossa on kutakuinkin kymmenen numeroa. Kyse on suurimasta rosvouksesta, mitä Venäjä on Ukrainassa tehnyt. Viljan rosvous jää kakkoseksi.

Moraaliton rosvo mikä rosvo. Siis Venäjä. Oikea rosvolauma Putinin alaisuudessa.

Ukrainalaiset Modu Crimea 1 ja 2 Venäjän nimeämänä ja varastamana ovat viidennen sukupolven porauslaitteita mahdollistaen porauksen syvälle yli 9 000 metriin.

****

Isku poraustorneihin tapahtui eilen maanantaiaamuna noin kello 8.00. Isku uutisoitiin ensiksi venäläismediassa Krimillä (Лента новостей Крыма 20.6.2022). Venäläislähteiden mukaan iskussa olisi ollut mukana taistelulentokoneita, partioveneitä ja mahdollisesti myös rannikon ohjusjärjestelmiä.

Ukrainalaismediassa puhutaan vain ohjusiskusta, mikä on uskottavampaa.

Kuva hyökkäysiskun synnyttämistä tulipaloista löytyy venäläisen Ria Novostin sivuilta, mutta sivustolle ei ole tällä hetkellä Suomesta suoraa pääsyä. Em. Lenta Novostej Krima -julkaisu on lainannut Ria Nostin jutun Telegram-viestipalveluun (Telegram, Лента новостей Крыма Z Новости Крыма 20.6.2022).

Kaksi iskua kolmesta kohdistui Tavrida ja Modu Crimea 1 -poraustorneihin, jota ovat siis vain vajan 50 kilometrin päässä Käärmesaaresta. Tavrida on tuo tuhoutuva torni artikkelikuvassa.

Kuva Ukrainan hyökkäysiskun synnyttämistä tulipaloista kaasunporauslautoilla. Kuva: kuvakaappaus Telegram-viestipalvelussa (Lenta Novostej Krima/Лента новостей Крыма).

Ukraina suoritti iskun heti sen jälkeen, kun presidentti Volodymyr Zelenskyi lupasi videoviestissään vastauksen Krementšugin öljynjalostamolle (Кременчугский нефтеперерабатывающий завод) Venäjän tekemään rakettihyökkäykseen (49°09’51.0″N 33°27’39.2″E -karttapiste).

Lauantaina venäläiset joukot hyökkäsivät Krementšugin öljynjalostamon lisäksi öljynjalostamoihin Šebelinkassa (Шебелинка), Lysitšanskissa (Лисичанск) sekä myös minijalostamoon Gubinihassa (Губиниха). Näistä jalostamoista toimitetaan polttoaineet Itä-Ukrainan rintamalle. Tavoitteena Venäjällä on saattaa Ukrainan asevoimien puutteeseen polttoaineesta, jotta hyökkäystoimet rintamalla eivät enää onnistuisi.

Kyse kaasunporauslauttojen iskuissa oli  Odessan kaasukentästä, joka sijaitsee 71 kilometrin päässä Odessasta. Kaasukenttä sijaitsee Mustanmeren luoteishyllyllä lähellä kuuluisaa Käärmesaarta (острів Зміїний) 45°15’16.8″N 30°12’11.1″E -karttapisteessä. Kaasukentän olemassaolo tiedettiin jo 30 vuotta sitten. Taistelu Käärmesaaresta liittyy siis myös alueen merenpohjan luonnonvarojen hallintaan. Kirjoitan tuosta myöhemmin toisessa blogikirjoituksessa lisää.

Odessan kaasukentän alueella on porausalustoja yhteensä kolme kappaletta BK 1, BK2 ja BK 3 (платформа БК-1, платформа БК-2 ja платформа БК-3). Kaikki nuo olivat nyt Ukrainan iskukohteena. Koordinaatit on kerrottu tämän blogikirjoituksen alussa. BK 1 tuhoutui pahiten ja paloi kokonaan, josta artikkelikuva. Venäläiset ehtivät laskea kaasua mereen, mikä esti laajamittaisen räjähdyksen ja kentän vaurioitumisen.

Venäjä iski jo eilen maanantaina 20.6.2022 iltapäivällä sotilaslaitoksiin Odessassa ohjuksilla. Kyse oli kostosta.

+16

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu