Ulkoministeri Haaviston salaiseksi leimaama al-Hol-asiakirja on julkaistava
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) hyllyttämä konsulipäällikkö Pasi Tuominen on antanut haastattelun Helsingin Sanomille. Haastattelu julkaistiin tänään (HS 6.12.2019).
Konsulipalveluista, joita Tuominen on johtanut, voi käydä lukemassa ulkoministeriön sivuilla (UM, Edustustojen konsulipalvelut ja UM, Konsulipalvelujen yhteystiedot). Konsulipalveluista on myös oma lakinsa (Konsulipalvelulaki 22.4.1999/498).
Hyvä, että Tuominen antoi tuon haastattelun. Ulkoministeri Pekka Haaviston toiminta al-Hol-tapauksessa on syytä selvittää perusteellisesti sekä juridisten seikkojen perusteella että poliittisen vastuun näkökulmasta. Onko ulkopoliittinen päätöksenteko tehty asiassa lainsäädännön mukaisesti? Kuka kantaa poliittisen vastuun asiassa?
Ulkoministeri Haavisto on nimennyt lokakuussa erityisedustajan al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi. Tuo erityisedustaja aloitti tehtävässään 23.10.2019. Erityisedustajan nimeä ei annettu julkisuuteen. Valtioneuvoston jäsenille erityisedustajavirkamiehen nimittämisestä kerrottiin hallituksen iltakoulussa 31. lokakuuta. Presidentille tieto saatettiin jälkikäteen.
Ulkoministeri Haavisto on antanut 18. lokakuuta sähköpostitse Tuomiselle toimintaohjeen, miten al-Holin asiassa pitäisi toimia. Helsingin Sanomissa ei kerrota, onko toimintaohje kirjattu sähköpostiviestinä vai sähköpostin liiteasiakirjana. Kun kyse on toimintaohjeesta, kyse on kuitenkin virallisesta asiakirjasta, olipa se vain sähköpostiviestiksi kirjattu. Tiettävästi tuota toimintaohjetta ei ole luokiteltu ulkoministeriössä salaiseksi.
Ministeri Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi on kirjattu salaiseksi, minkä vuoksi Tuominen ei voinut kertoa siitä Helsingin Sanomien haastattelussa.
Luojan kiitos, että salaisen asiakirjan olemassaolo on sentään vielä julkista tietoa.
”Käsitykseni mukaan ministerin päätös on myös lainvastainen. Päätöksessä ei ole esittelijää eikä siinä kerrota, mikä on ministerin toimivalta. Päätöksessä ei myöskään kerrota, millä perusteella ministeri voi ottaa lakisääteisen tehtävän virkamieheltä eli minulta pois.” Tuominen kertoi tuosta salaisesta asiakirjasta Helsingin Sanomissa.
Tuomisen mukaan Haaviston erityisedustajan nimitystä koskeva päätös rikkoo ainakin hallintolakia. Lisäksi Tuomisen mukaan sekä konsuliosaston ja hänen oman näkemyksensä mukaan pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamisesta olisi pitänyt tehdä ensisijaisesti poliittinen päätös valtioneuvostossa.
”Ainakin hallintolakia [päätös rikkoo]. En ota millään tavalla kantaa siihen, onko päätös sellainen, että siitä olisi säädetty rangaistus. Olen myös sitä mieltä, että ministerin päätös olisi syytä tutkia huolellisesti. Nämä ovat lakisääteisiä tehtäviä, mihin poliittinen ohjaus ei kuulu.” Tuominen tilittää.
****
Ilta-Sanomat uutisoi 2.12.2019, että Tuomisen olisi pitänyt siirtää al-Holin leirin suomalaislapset Suomeen konsulikyydillä. Kyse oli huippusalaisesta ”Operaatio Korvesta”:
”Tiettävästi Haavisto yritti taivutella ulkoministeriön konsulipäällikköä Tuomista siihen, että lapset kotiutettaisiin nopeasti niin sanotulla konsulikyydillä ja Tuominen tekisi päätöksen omissa nimissään.” (IS 2.12.2019).
Tuosta tulee mieleen kymmenen vuotta sitten sattunut tapahtuma Venäjään ja Suomen ulkoministeriöön liittyen.
Tuolloin ulkoministeri oli Kokoomuksen Alexander Stubb. Kyse on ns. Anton-pohjan tapauksesta, joka käsitti huoltajuuskiistan venäläisäidin ja suomalaisisän lapsesta, jonka äiti vei Venäjälle ja jonka isä toi salaa Suomen ulkoministeriön konsulikyydillä takaisin Suomeen.
”Venäjä: Anton-pojan tuonut konsuli ei-toivottu henkilö” (TS 8.6.2009).
Venäjä jätti asiassa Suomelle nootin. Anton-pojan ”kyydittäjä” oli konsuli Simo Pietiläinen Pietarin konsulaatista. Venäjä syytti Suomen ja Pietiläisen tietoisesti (= Suomen ulkoministeriön tietoisuudessa ja päätöksellä) rikkoneen Wienin diplomaatti- ja konsulisuhteita koskevaa sopimusta. Pietiläinen sai porttikiellon Venäjälle.
Asia oli Venäjällä iso uutinen ja Stubb joutui käsittelemään asiaa ulkoministeri Lavrovin kanssa.
Tuolloin kymmenen vuotta sitten Suomen konsuliyksikön päällikkö oli – yllätys, yllätys – Pasi Tuominen.
”Konsuliyksikön päällikön Pasi Tuomisen mukaan ei-toivotuksi henkilöksi julistaminen ei tullut Suomen ulkoministeriölle yllätyksenä. Aivan jokapäiväisestä diplomaattisesta toiminnasta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole kyse.” (TS 8.6.2009).
Venäjän näkemyksen lisäksi myös Tuomisen mukaan Pietiläinen ei tuon jälkeen voinut palata enää asemapaikalleen Pietariin, mutta Pietiläinen voi jäädä edelleen ulkoministeriön palvelukseen.
Tuo Anton-tapaus ei täyttänyt Suomen ulkoministeriön osalta mitään hyvää lainsäädännön noudattamisen periaatetta, ei Suomen solmimia kansainvälisiä sopimuksia eikä varsinkaan hyvää hallintotapaa.
Kaiken takana oli ulkoministeri Alexander Stubb vastaavasti kuin nyt Pekka Haavisto.
Jos Anton-poika ja konsuli Simo Pietiläinen olisivat jääneet kiinni Venäjällä, vastuunkantaja olisi ollut konsuli Simo Pietiläisen lisäksi konsulipäällikkö Pasi Tuominen. Vastuunkantaja ei olisi ollut ulkoministeri Alexander Stubb, koska mitään virallista Stubbiin liittyvää dokumentaatiota ei asiassa ollut olemassa. Ei hallintopäätöstä, ei poliittista päätöstä, ei mitään. Kaikki virkamiestoiminta perustui vapaaehtoisuuteen omalla riskillä.
Voi helvetti, miten ulkoministeriön poliittinen johto osaakin tehdä suomalaiselle kuuliaiselle virkamiehelle.
”UM: Konsulin toiminta ei mallikasta Anton-tapauksessa” (KSML 28.5.2009):
”Ulkoministeriön mielestä Anton-pojan Suomeen tuonut konsuli hoiti virkavelvollisuuttaan.”
Ulkoministeriön mielestä virkamiehen velvollisuus käskettäessä on siis rikkoa Suomen allekirjoittamia kansainvälisiä sopimuksia ja myös Suomen omaa lainsäädäntöä. Ulkoministeriön mukaan Pietiläinen hoiti virkavelvollisuuttaan, mutta ulkoministeriön oma toiminta ei ollut mallikasta.
Ulkoministeriö tavallaan pesi kätensä, mutta tavallaan myös puolusti Pietiläistä. Vilunkipeliä puhtaimmillaan.
Asiasta seurasi myös rikostutkinta. Keskusrikospoliisi epäili esitutkinnassa Pietiläistä virkarikoksesta ja avunannosta valtionrajarikokseen. Toukokuussa 2010 Poliisihallitus määräsi Keskusrikospoliisin tutkimaan, ovatko Suomen Pietarin pääkonsulaatin diplomaatit syyllistyneet vapaudenriistoon ja virkarikoksiin pitäessään äidiltään siepattua Anton Salosta kuukauden ajan konsulaatin tiloissa ennen salakuljetusta takakontissa Suomeen.
On tähtitieteellisen varmaa, ettei Suomen yhdessäkään konsulaatissa tällaisia pitkäaikaisia operaatioita tehdä ilman ulkoministeriön tietoa ja vähintään hiljaista hyväksyntää.
Onneksi Tuomien ei tehnyt virhettä toistamiseen, vaan nyt al-Hol-asiaan Haavisto on nimennyt toisen virkamiehen. Se nyt vielä puuttuisi, että se olisi Simo Pietiläinen. Pietiläinen toimii tällä hetkellä asiantuntijana (justice monitor) EULEX Kosovon kriisihallintaoperaatiossa.
****
Ulkoministeri Haavisto oli ulkoasiainvaliokunnan kuultavana tiistaina 3.12.2019. Kyse oli siis vain kuulemisesta. Ulkoasiainvaliokunta ei ollut yksimielinen ja joutui äänestämään ottaessaan kantaa Haaviston toimiin liittyen Syyrian al-Holin pakolaisleirin tilanteeseen ja mahdollisiin palautussuunnitelmiin.
Ulkoasiainvaliokunnan kokouspöytäkirja löytyy eduskunnan sivuilta (Pöytäkirja UaVP 37/2019 vp):
”Keskustelun päätteeksi varapuheenjohtaja Tuomioja [sd.] esitti edustajien Sipilä [kesk.], Arhinmäki [vas.], Biaudet [r.], Hopsu [vihr.], Hyrkkö [vihr.], Kiljunen [sd.], Ovaska [kesk.], Pelkonen [kok.] ja Savola [kesk.] kannattamana, että ulkoasiainvaliokunnan pöytäkirjaan kirjattaisiin valiokunnan kanta: ’Ulkoasiainvaliokunta toteaa, ettei asiassa ole tarvetta ryhtyä enempiin toimenpiteisiin. Valiokunta hyväksyy valtioneuvoston toimintalinjan.’”.
Ed. Kankaanniemi esitti ed. Packalénin ja pj Niikon kannattamana, että ulkoasiainvaliokunnan pöytäkirjaan kirjattaisiin valiokunnan kanta: ’Ulkoasiainvaliokunta toteaa, ettei saatu selvitys ei ole kaikilta osin tyydyttävä’”.
Äänestyksessä ed. Tuomiojan ehdotus hyväksyttiin äänin 10-3.”
Kokoomus siis hyväksyi Haaviston sepustukset Jaana Pelkosen valiokuntatoiminnalla.
Ulkoministeriön tämän kirjoituksen ensimmäisessä luvussa mainittu salainen asiakirja ei tiettävästi ole ollut ulkoasiainvaliokuntakokouksen käytettävissä eikä sitä ole kukaan kansanedustaja kysellytkään. Siis sitä asiakirjaa, joka ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomisen mukaan on lainvastainen.
****
Ulkoministeri Haavisto kertoi jo maanantaina 2.12.2019 tiedotustilaisuudessaan, että valtioneuvostoa on informoitu määrävälein al-Holin tilanteesta ja että myös presidenttiä on pyydettäessä informoitu.
Mitähän presidentti osaisi pyytää, jos edes pyyntökohteen olemassaolo ei ole tiedossa?
Tähän Haaviston ilmoitukseen presidentti Niinistö älähti.
Haavisto antoi kuvan sanavalinnoillaan, että hänen toimillaan olisi ollut presidentin tuki ja hyväksyntä, mitä ei ole ennalta ollut. Siis, että presidentti Niinistö olisi ennalta hyväksynyt Haaviston toimet ulkoministeriössä al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi.
Haavisto käytti presidenttiä hyväkseen asian viestinnässä julkisuuteen. Haavisto yritti ratsastaa presidentti Niinistöllä.
” Presidentti Niinistö: Tästä ilmaisusta haluan eroon” (IS 5.12.2019).
Niinistön mukaan pitäisi tehdä ero siihen, mistä asioista presidentti on kuullut etukäteen ja mistä asioista jälkikäteen. Asia nousi jälleen esiin heti ulkoministeri Haaviston toimiin liittyneessä keskustelussa.
”Olen usean kerran virkaurani aikana törmännyt ilmaisuun ’presidenttikin on tästä tietoinen’. Tästä eteenpäin haluan esittää toivomuksen, että ilmaisija, joka näin lausuu, täsmentää, että onko presidentti tietoinen etu- vai jälkikäteen. Tässä on nimittäin pieni ero. Ilmaisusta tulee helposti kuva, että presidenttikin on osallinen johonkin toimenpiteeseen. Olisi siksi kohteliasta kertoa onko tieto kerrottu presidentille etu- vai jälkikäteen.” Niinistö totesi Ilta-Sanomissa.
****
Kyse nyt on, ovatko ulkoministeri Haaviston toimet Suomen valtion nimissä al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi tapahtuneet Suomen lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
”Käsitykseni mukaan ministerin päätös on myös lainvastainen.” Tuominen siis totesi tänään julkaistussa Helsingin Sanomien haastattelussa.
Asiasta ei ole virallista poliittista päätöstä, mutta asialla on hallituspuolueiden poliittinen yhteisymmärrys ja siis ulkoministerin päätös. Hallituspuolueiden poliittinen yhteisymmärrys tuli esille myös ulkoasiainvaliokunnan äänestyspäätöksessä, johon myös Kokoomus yhtyi.
”Niinistö HS:lle: Poliittista päätöstä al-Holin palautuksista ei ole, tietoa valmistelusta on saatu” (HS 3.12.2019).
Valmistelusta? Asiaan liittyy myös päätöksiä, jotka tulevat ilmi Tuomisen tämänpäiväisestä Helsingin Sanomien haastattelussa. Nuo päätökset ovat saaneet ulkoministeriön täysin sekaisin.
****
Mitä seuraavaksi?
Nyt on olemassa kaksi asiakirjaa, jotka on saatava julkisuuteen.
Toinen asiakirja on päätösasiakirja nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi. Asiakirjan tarkkaa päivämäärää ei ole saatettu julkisuuteen. Tuon asiakirjan ulkoministeriö on leimannut salaiseksi, mutta salauksen perusteista ja lainmukaisuudesta ei meillä ole tietoa.
Toistaiseksi meidän on mahdoton arvioida asiakirjaa julkisuudessa ennen kuin se saadaan julkiseksi ja ensivaiheessa edes eduskunnan nähtäväksi.
Toinen asiakirja on ulkoministeri Haaviston 18.10.2019 sähköpostitse Tuomiselle annettu toimintaohje koskien al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamista.
Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen mukaan päätösasiakirja nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi on siis lainvastainen. Tuomisen mukaan asiakirjassa ei ole nimetty esittelijää eikä siinä kerrota, mikä on ministerin toimivalta. Päätöksessä ei myöskään kerrota, millä perusteella ministeri voi ottaa lakisääteisen tehtävän virkamieheltä pois.
Nuo ovat niin kovia väitteitä kokeneelta vikamieheltä, että oikeuskanslerinviraston on selvittävä asian laillisuus omaehtoisesti laillisuusvalvontavelvollisuuden edellyttämänä valtioneuvoston oikeuskansleria koskevan lain 2 §:n mukaisesti (Laki valtioneuvoston oikeuskanslerista 25.2.2000/193) ilman kantelua. Asia on siis viimeistään nyt oikeuskanslerinviraston tiedossa.
Tuominen oli kymmenen vuotta sitten Anton-pojan tapauksessa niin kovassa prässissä, että hän tietää, mistä puhuu. Hän tietää perin pohjin asiaan liittyvän lainsäädännön, joka tuli kymmenen vuotta sitten hänelle todella tutuksi.
****
Asiakirjan julkisuudesta salaamista on säädetty laissa viranomaisten toiminnan julkisuudesta (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621). Turvallisuusluokkaa koskevan merkinnän tekemisestä on säädetty julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annetussa laissa (Laki julkisen hallinnon tiedonhallinnasta 906/2019 ja Valtioneuvoston asetus tietoturvallisuudesta valtionhallinnossa 681/2010).
Suojaustasoja on yhteensä neljä (suojaustaso I, suojaustaso II, suojaustaso III ja suojaustaso IV). Taso I on suojatuin.
Uskallan omasta kokemuksestani väittää, että suomalaiseen poliittiseen käytäntöön on muodostunut tapaa, että poliittisesti arkoja asiakirjoja merkitään salaiseksi, vaikka lainsäädäntö ei antaisi siihen perusteita.
Kyse on poliittisesta salaamisesta, jolla ei ole mitään tekemistä Suomen ulkomaansuhteisissa niin, että nyt olisi olemassa lainmukaista tarvetta salata tuota Haaviston salaamaa asiakirjaa. Todennäköisesti korkeintaan nimetyn erityisedustajan nimi on salassa pidettävää, ja sehän on asiakirjasta helposti mustattavissa.
Al-Holin leirillä olevien suomalaisten saanti Suomeen on ollut poliittinen prosessi ulkoministeri Haaviston johdolla ja tämä prosessi ei ole saanut ulkoministeriön virkamiesten hyväksyntää. Anton-tapaus muistetaan virkamieskunnassa liiankin hyvin.
Mielenkiintoista on, millä koko asiakirja Suomessa julistetaan perusteetta salaiseksi, vaikka asiakirjasta vain tietyt osat olisivat salassa pidettäviä.
Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, 3 luku, 10 § Tiedonsaanti salassa pidettävästä asiakirjasta (21.5.1999/621):
”Kun vain osa asiakirjasta on salassa pidettävä, tieto on annettava asiakirjan julkisesta osasta, jos se on mahdollista niin, ettei salassa pidettävä osa tule tietoon.”
Pitää siis harrastaa mustausta.
Asiakirjan salaamiseen liittyviä perusteita on huonosti säädetty Suomen lainsäädännössä. Salassapidon riitauttaminen on työstä, kun asiakirja ei ole ollut nähtävissä ja siten salassapidon perusteiden oikeutus ei ole tiedossa. Asiakirjan julkisuuteen tulisi esim. oikeuskanslerinviraston voida ottaa kantaa niin, että prosessointi helpottuisi ja nopeutuisi. Ettei asiakirjan saanti olisi mahdollista vain valittamisen kautta.
Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta sisältää kaksi kohtaa, joka koskee tässä kirjoituksessa mainitun salaiseksi luokitellun asiakirjan julkisuutta.
Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta, 6 luku, 24 § Salassa pidettävät viranomaisen asiakirjat (21.5.1999/621):
”1) valtioneuvoston ulkopoliittisia asioita käsittelevän valiokunnan asiakirjat, jollei [ulkoasiain]valiokunta toisin päätä, sekä ulkoasioita hoitavan ministeriön ja Suomen edustustojen poliittiset tilannearvioinnit, poliittisista tai taloudellisista suhteista toisen valtion kanssa käytyjä neuvotteluja koskevat asiakirjat ja ulkoasiainhallinnon alaan kuuluvat salakirjoitetut viestit, jollei asianomainen ministeriö toisin päätä;
2) muut kuin 1 kohdassa tarkoitetut asiakirjat, jotka koskevat Suomen suhteita toiseen valtioon tai kansainväliseen järjestöön, asiakirjat, jotka liittyvät kansainvälisessä lainkäyttö- tai tutkintaelimessä tai muussa kansainvälisessä toimielimessä käsiteltävään asiaan, ja asiakirjat, jotka koskevat Suomen valtion, Suomen kansalaisten, Suomessa oleskelevien henkilöiden tai Suomessa toimivien yhteisöjen suhteita toisen valtion viranomaisiin, henkilöihin tai yhteisöihin, jos tiedon antaminen niistä aiheuttaisi vahinkoa tai haittaa Suomen kansainvälisille suhteille tai edellytyksille toimia kansainvälisessä yhteistyössä;”.
Ulkoministeriöltä on syytä kysyä salaukseen liittyen, onko salaiseksi julistettu asiakirja yksikään edellä alleviivatuista. Kyse ei ole tilannearvioinnista, kyse ei ole myöskään poliittisista tai taloudellisista suhteista toisen valtion kanssa, koska Suomi ei käy neuvotteluja asiassa Syyrian valtion kanssa. Mitkä siis ovat salauksen lakiin kirjatut perusteet?
Jos asiakirjan sisältö saatettaisiin vaikkapa jollakin tapaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan asiakirjaksi, eduskunnan ulkoasiainvaliokunta voisi sen jälkeen vapauttaa tuon ministeri Haaviston salaiseksi leimaaman asiakirjan sisällön em. lainkohdan kirjauksella.
Asiakirjan saaminen julkiseksi on muitakin vaihtoehtoja, mutta ne ovat raskaampia, aikaa vievimpiä ehkä sellaisia, ettei tulosta synny oikeuden päätökselläkään.
Kehottaisinkin ulkoasianvaliokuntaa toimiin asiakirjan julkistamiseksi, jotta asiasta saadaan selvyyttä ja jotta poliittiselle toiminnalle Suomessa saataisiin edes hieman luottamusta kansalaisten keskuudessa. Tuo luottamus on ollut viime aikoina kovalla koetuksella. Mitattaisiin myös poliittista avoimuutta. Kuinka avoin hallituksen vihervasemmisto onkaan, kun kyseessä on ulkoministeri Haavisto.
Sen sijaan ulkoministeri Haaviston 18.10.2019 sähköpostitse antama toimintaohje konsulipäällikkö Tuomiselle on julkinen asiakirja, joka on pyydettävissä ulkoministeriöstä (tietopalvelu.um@formin.fi) ilman erillisiä prosesseja salassapidon erillisellä selvittämisellä.
AP: ”Luojan kiitos, että…”, AP: ”Voi helvetti, miten…”, AP: ”On tähtitieteellisen varmaa, ettei…”, AP: ”Pitää siis harrastaa mustausta.”
1) Ilmennät tunteitasi sanavalinnoin tai – kuten ilmeistä on – pyrit toisia tunteellistamaan asian mahdollisen ajattelunsa ohessa. Taitavaa, complimenti, onnittelut, sanoisivat italialaiset.
2) Maksavatko Perussuomalaiset ja/tai Kokoomus tällaisista teksteistäsi? Onhan vahinko yksityistämisbisneksille, että kansanrintamahallitus jatkaa. Mehän oltiin totuttu siihen, että verovarat ovat meidän, mitä bisneksenteko verovaroilla kansalaisille kuuluu?
3) Arvostan asiantuntemustasi militääriteksteissäsi, vaikka NATO-käsitystäsi en jaa (Suomi voisi sijoittaa selkeästi enemmän itsenäiseen puolustukseemme, mutta se on oma kysymyksensä.)
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä nyt on Jounilla paha olla.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoita tekstistä jotain.
Se joka pystyy kirjoittamaan noin selkeästi näin monitahoisesta asiasta, tietää ja ymmärtää siitä myös aika paljon. Ja aivan riippumatta siitä kuka maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun tutustuin tämänpäiväiseen kuvaukseen Haaviston touhuihin tässä asiassa, tulee mieleen, ettei lait koske ehkä vihreitä ? Ei ole enää kysymys kansalaistottelemattomuudesta, kun ministeri rikkoo lakeja. Ei ihme, että Presidenttikin ärähti julkisesti. Saa nähdä, hyväksyykö kepu nämä laittomuudet ? Joutuu entistäkin kummallisempaan valoon. Juuri räpiköiden pyrki selviämään Rinteen sekoilusta. Samaan hengenvetoon hyväksyy Rinteen kyllä hallitusneuvottelujen vetäjäksi ja jopa ministeriksi !!! Nyt tämä ISIs gate on tullut julki. Taitaa olla lopun alkua kepulle ? Vasemmisto näköjään todellakin pyyhkii pöytänsä puhtaaksi kepulla.
Ilmoita asiaton viesti
”Kuka kantaa poliittisen vastuun asiassa?” – ulkoministeri Haavisto, ja koko hallitus, jos se on ollut osallinen väitetyn toimintaohjeen hyväksymiseen.
Ehkä tässä nähdään ensi kertaa persujen ja kokoomuksen yhteinen välikysymys. Se olisi suuri voitto persujen takana kummittelevalle Putinille.
Ilmoita asiaton viesti
Kovaa on, demarit töppäilee ja snellu vaan näkee Putinia joka paikassa – voi voi.
Ilmoita asiaton viesti
Muutama kirjoitus sitten eräs kommentoija kysyi, että etkö osaa kirjoittaa mistään muusta kuin Venäjästä ja Natosta. Lauloin kuulemma vain samaa kulunutta virttä.
Luepas kirjoitukseni otsikolla ”EU-kansalaisuus ja venäläisten vapaa pääsy EU-kansalaiseksi pelkällä rahalla” (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/aripesonen1/eu-kansalaisuus-ja-venalaisten-vapaa-paasy-eu-kansalaiseksi-pelkalla-rahalla/) ja arvioi lukemisen jälkeen, paljonko Perussuomalaiset tuon kirjoituksen julkaisemisesta maksoivat.
Olen kirjoittanut yli 400 kirjoitusta. Jokainen puolue on saanut osansa arvostelusta Perussuomalaista Kokoomuksen kautta SDP:hen ja Vasemmistoliittoon. Lähes kaikki puolueet ovat saaneet kirjoituksissani myös kiitosta jostakin asiasta. Vähiten kuitenkin SDP, kiitos siitä Erkki Tuomiojan ulkopoliittisen linjan. Arvostelua kuitenkin kaikki ovat saaneet enemmän.
Kirjoitan asiapohjalta arvostellen tai kehuen. Puolueella ei ole väliä, mutta asialla on.
Asiapohjalta siis kirjoitan jatkossakin.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä mielestäni ei olisi väärin, vaikka joku tällaisista kirjoituksista vähän maksaisikin. Minä olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että olen tappanut omilla kirjoituksillani vain aikaa, mutta ihanaa olisi tietysti, jos työnteosta joku maksaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos rehellisestä vastauksestasi.
Erkki Tuomiojan ulkopoliittista linjaa en hyväksy, etenkään hänen Lähi-idän linjaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto kommentoi asiaa tänään näin:
”Olen tämän viikon aikana joutunut vastaamaan erilaisiin syytöksiin ja väittämiin. Kaikki sai alkunsa uutisesta, jossa kerrottiin, että ulkoministeriöllä olisi menossa salainen operaatio, jolla Al-Holin leirillä olevat lapset erotetaan äideistään ja tuodaan Suomeen. Tässä yhteydessä puhuttiin jopa virkamiehen painostamisesta. Tämä uutinen oli virheellinen. Tällaista hanketta lasten erottamiseksi äideistään ei ole vireillä, ja ulkoministeriö on jo mm. 18.9.2019 vastauksessaan oikeuskanslerille kertonut, mitä oikeudellisia ongelmia tällaiseen ratkaisuun sisältyisi.
Sen jälkeen ongelmaksi julkisuudessa nostettiin se, että ulkoministeriössä eri henkilö kuin konsulipäällikkö hoitaa Al-Holin leirillä olevien suomalaisten tilannetta sekä yhteyksiä muihin viranomaisiin ja kansainvälisiin toimijoihin tässä asiassa. Tämän toimeksiannon olen tehnyt 23.10.2019 nimeämällä ulkoministerin väliaikaisen erityisedustajan. Erityisedustajan tehtävänanto valmisteltiin yhteistyössä hallinnollisen alivaltiosihteerin ja hallintojohtajan kanssa.
Hallituksen iltakoulun yhteydessä ulkoministeriön toimintalinjaus tuotiin tiedoksi valtioneuvoston jäsenille oikeuskanslerin läsnäollessa 31.10.2019.
Näiden julkisuudessa olevien virheellisten tietojen korjaamisen sekä toiminnan laillisuuden arvioinnin jälkeen on julkisuudessa nostettu ongelmaksi työilmapiiri ulkoministeriössä. Ilmapiiriin liittyvien ongelmien korjaamisesta kannan ministerinä täyden vastuun.
Ennen ministerikauttani maaliskuussa 2019 valmistui ulkoministeriössä kattava ulkopuolinen selvitys työilmapiiristä. Selvitys nosti voimakkaasti esiin lukuisia ongelmia. Näihin pitkään jatkuneisiin ongelmiin ilmoitin ministerikauteni alussa suhtautuvani erittäin vakavasti. Tähän olen edelleen sitoutunut. Ministeriön täytyy olla kaikille työntekijöille hyvä paikka tehdä työtä suomalaisten hyväksi. Nyt syntyneen keskustelun myötä työilmapiirin parantaminen on entistä kiireellisempi asia. Tartun tähän viipymättä.”
https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/ulkoministerin-kommentit-viime-p-c3-a4ivien-keskusteluun-ja-esitettyihin-kysymyksiin
Ilmoita asiaton viesti
– ”Tällaista hanketta lasten erottamiseksi äideistään ei ole vireillä”
Eli oliko hanke siis tuoda Suomeen sekä lapset että äidit?
Ilmoita asiaton viesti
Enpä tiedä. Kaikki haluaisivat pelastaa lapset ja kukaan ei haluaisi niitä äitejä tänne, mutta eihän ministeri voi tällaista ääneen sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Juridisen ja hallinnollisen byrokratian eli potaskan sekaan jää kokonaan varsinainen asia eli lastensuojelu. Kaikki muu on toisarvoista.
Oikeuskanslerin lausunto 10.10.2019 on täysin selkeä. Lasten huostaanotto ilman äitiensä lupaa ei ole Suomen lakien vastaista. Virkakoneistolla on myös laaja harkintavalta mitä keinoja käytetään lasten saamiseksi leireiltä. Se tarkoittaa, ettei oikeuskansleri pidä tarpeellisena lähteä juridiseen pilkunnussimiseen heitä vastaan, jotka pelastustoimen suorittavat. Tämä tarkoittaa suurta toimintavapautta.
Ainut este lasten vapauttamiseen on leirin kurdijohto. Sillä ei ole mitään valtiota eikä omaa lainsäädäntöä, jolla määrätä mitään. Mutta sillä on aseiden tuoma voima ja valtuutus. Siksi tällainen tilanne on hoidettava kokeneen neuvottelijan toimesta.
Venäjä on saanut ainakin sata lasta leiriltä. Ehkä syytä nöyrtyä ja kysyä heiltä neuvoa tai apua.
Jaarittelu Suomen poliittisista päätöksistä ja juridiikasta on totaalia turhuutta. Sellaisella ei ole koskaan tässä maailmassa mitään tarpeellista saatu aikaan. Jopa oikeuskansleri on tämän ymmärtänyt, mutta muut eivät.
En ymmärrä mitä UMn osastopäällikkö inisee. Hän kiinnittää kaiken huomion itseensä. Hän on turvassa Suomessa, ei hänellä ole mitään valitettavaa.
Ensin hän sanoo ministerille, ettei hän halua hoitaa noutohommaa, johon oli selkeä valtuutus 10 10. alkaen. Sitten hän ruikuttaa, että häneltä otetaan tehtäviä pois, jotka hänelle kuuluvat. Mitä hän tekee niillä tehtävillä, jos hän ei saa mitään aikaiseksi? Ei mitään. Hän on pelokas byrokraattinen virkamies, jolle tärkeintä on paikkansa pitäminen hintaan mihin tahansa, siinä kaikki. Emme me kaipaa tuollaista väkeä Suomen palvelukseen.
Jos Haavistoa halutaan kärventää pois ministerin paikaltaan tämän takia niin se ei minua voisi vähemmän kiinnostaa. Ei hän ole tämän tilanteen päähenkilö tai UMn virkamies tai terroristinaiset vaan leirillä olevat lapset.
Ilmoita asiaton viesti
Me emme tiedetä kaikkia kurdihallinon ehtoja. Media ei niistä kerro mutta on viitteitä että ihmiset olisivat panttivankeina tietyille asioille. Siksi tämä hommä viivästyy. Omalla tavallaan kurdihallinto voi ajatella asian niin että Suomen on tunnusteva itsenäinen alue ja sen suvereneiteetti koska Suomen kansalaiset on osallistuneet operaatioon joka tähtäsi muuhun.
Mun käsitääkseni kurdiviranomaiset on esittäneet kaksi ehtoa, jotta ihmiset pääsevät pois internointileiriltä
1. Suomi tunnustaa Kurdistanin
2. Mahdolliset rikolliset tuomitaan Suomessa
Ajatus on tietysti hankala jos syyttömiä ihmisiä pidetään panttivankeina.
Toisaalta UM on pakko nyt reagoida ja tälle asialle pitää saada poliitinen mandaatti.
Tämä tekee asian todella vaikeaksi. Toi mun spekulaatio perustuu siihen mitä Harkimo sanoi. Lipsautiko Hjallis ohisuunsa asioita joita kerrotaan eduskuntaryhmien puheenjohtajille , mutta ei julkisesti, niin tai näin homma tulee sakenemaan.
https://youtu.be/Mr6x9ySt5RM?t=2085
Ilmoita asiaton viesti
Mutta koska vihreä ja seksuaalisesti suuntautunut, hänellä on koskemattomuus. Ei tässä muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Ovathan ne melkoinen suoja arvostelua vastaan. Mutta Haaviston ilmeinen (?) pyrkimys saada lapset talteen on ollut oikea. Ei pykälien ja proseduurien mukainen, muttei tällaisessa tilanteessa niillä ole mitään merkitystä. Lasten suojelu menee muodollisuuksien yli 6-0.
Kansalaistottelemattomuus sopii myös ministereille. Siinä otetaan riskiä ihan itse ja siitä voi joutua kärsimään kuten Haavisto nyt. Ehdottomat pykälien nussijat eivät tätä maailmaa mihinkään edistä. Sen näkee jo työelämässä.
Näin nyt minä ajattelen. Muut voi miettiä muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisin ulkoasiainvaliokunnan jäsen kiinnittäisin nyt myös erityistä huomiota HS:n Pasi Tuomisen eilisen haastattelun Venäjän Schengen viisumihakemusmenettelyyn liittyviin huomioihin.
Pekka Haavisto edellyttää konsuliosaston toimivan niin, että Suomen konsulaatit eivät noudattaisi EU:n sellaisenaan voimassaolevaa lainsäädäntöä, vaan Haavisto on edellyttänyt joustavaa viisumihakemusmenettelyä konsuliosastolta Suomen Venäjän konsulaateissa.
Haavisto – EU:n pj-maan ulkoministerinä – on tällaista esittänyt, vaikka komissio on Suomea ankarasti moittinut siitä, että se ei ole noudattanut EU:n Schengen-asetuksen määräyksiä kerätä tietoa tarkasta matkan kohteesta, varallisuudesta ja tuloista.
Tämän pitäisi nyt eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa herättää hätäkellot seuraavien syiden vuoksi:
1) EU:n pj-maan ulkoministeri saamatta tästä poliittista hyötyä vaatii konsuliosastoa toimimaan Schengen-lain vastaisesti. Miksi ihmeessä hän riskeeraa tällä tavalla?
2) Kun tieto leviää Schengen-maissa, että EU:n pj maan ulkoministeri haluaa höllentää EU:n ulkorajavalvontaa tilanteessa, jossa Schengen-sopimus on kriisissä juuri ulkorajavalvonnan puutteiden vuoksi, voi vain arvailla mitä mainehaittaa tästä aiheutuu Suomelle.
Oma lukunsa tietenkin on se, joka tässä ansiokkaasta blogissa tulee esiin, eli Haavisto on tehnyt ”salaneuvokset” eli välttääkseen poliittisen vastuun hän vailla virkavastuuta esittelee tai pikemminkin yrittää salassa pakottaa konsuliosaston päällikköä tekemään sellaisen poliittisen päätöksen hänen puolestaan, joka voisi antaa linnatuomion virkamiehelle.
Kun yritys epäonnistuu hän tekee vailla esittelyä olevan laittoman päätöksen hyllyttää oikeamielinen virkamies. Ilmeisesti UM.stä ei olisi löytynyt esittelijää nyt salaiseksi julistetulle päätökselle UM:n virkamiesten yhteistuumin asetuttua Tuomisen puolelle häiriköivää ministeriään vastaan,
Ilmoita asiaton viesti
Nyt siis entinen SKP:n keskuskomitean jäsen Martin Scheinin asettuu puolustamaan Haavistoa. Asiaansa hän tietenkin perustelee ihmisoikeuksilla. Noin 15 vuotta sitten silloinen Tasavallan Presidentti Tarja Halonen nimitti Scheininin erääseen YK:n toimielimeen, joka tutki Itä-Euroopan kommunistihallitsijoiden ihmisoikeusrikkomuksia! Melkoinen eturistiriita!
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/tapaus-pekka-haavisto-jakaa-asiantuntijoiden-mielipiteet-professori-minua-oudoksuttaa-konsulipaallikon-toiminta/9657aa5e-35fa-4ece-8f4b-396a8678b5e5
Ilmoita asiaton viesti
Miten ihmeessä ulkoministeriöllä riittää tota rahaa Afrikkaan lahjoitettavaksi? Ulkoministeriö on lapioinut sinne rahaa muutamassa kuukaudessa yli 100miljoonaa€ ja lisää lähtee kohta taas 80miljoonaa€ ”lainan” muodossa.
Ilmoita asiaton viesti