Ulkoministeri Pekka Haavisto ja erityisavustaja Jeri Aalto ulkoministeriöstä

Artikkelikuvassa ovat opiskelija Jeri Aalto ja presidenttiehdokas Pekka Haavisto tammikuussa 2018 (kuva Juha-Veli Jokinen, Iltalehti, lähde).

Jeri Aalto on kauppatieteiden ylioppilas. Aalto on aikaisemmin toiminut Pekka Haaviston kampanja-avustajana, eduskunta-avustajana sekä viimeisimpänä Haaviston avustajana Vihreässä liitossa hänen ollessaan puolueen puheenjohtaja. Aalto vastaa ministerin päivittäisviestinnästä.” (Ulkoministeriö 1.8.2019).

Jeri Aalto aloitti ulkoministeriöpestin Haaviston erityisavustajana heinäkuun 15. päivänä 2018.

****

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) löysi kampanjaansa yhdeksi autonkuljettajaksi eduskunnassa laulaneen tiernapojan. Entinen Sibelius-lukiolainen ja tällä hetkellä kauppatieteitä opiskeleva Jeri Aalto, 21, lauloi joulunäytelmässä Arkadianmäellä ja päätyi vapaaehtoiseksi kampanjatyöntekijäksi Haaviston leiriin.” (Iltalehti 12.1.2018).

Oheinen tiernapoikakuva on joulukuulta 2014. Tiernapojat olivat Sibelius-lukiosta ja Aalto on tuossa kuvassa mukana (jokainen kyllä tunnistaa hänet noista neljästä). Vuosi 2014 oli pojille kolmas tiernapoikavuosi ja lukion päättövuosi, joten eduskunnassa he ovat vierailleet jonain vuotena haarukassa 2012-2014. Ei ole vahvistettua tietoa, että Haavisto olisi tavannut tiernapojat ja Jeri Aallon tuolloin eduskunnassa.

Jeri Aalto on 23-vuotias vuonna 1996 syntynyt kauppatieteiden ylioppilas Aalto-yliopistossa. Opiskelija siis. Ylioppilaaksi hän valmistui Sibelius-lukiosta viisi vuotta sitten, jossa hän opiskeli viulunsoittoa.

Olen kirjailijavieraana Jyväskylän kaupunginkirjastolla. Jeri Aalto haastattelee.” (Pekka Haaviston Twitter 9.1.2018). Tuolloin tammikuussa 2018 käytiin vielä presidentinvaalikampanjaa, jonka Haavisto hävisi Niinistölle. Aalto siis haastatteli Haavistoa Jyväskylässä.

Aalto toimi Haaviston presidentinvaalikampanjassa Haaviston autonkuljettajana. Parivaljakko kulki kaksistaan ympäri Suomea. Haavistolla oli toki toinenkin autonkuljettaja.

Ajoin pisimmän matkan autokuskina Helsingistä Kainuuseen, kannoin mainosmateriaalia, kiinnitin rolluppeja ja autoin kaikilla mahdollisilla tavoilla.” Aalto muistelee noita aikoja (Iltalehti 10.11.2019).

Menneissä presidentinvaaleissa sain mahdollisuuden olla mukana Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjassa. Nyt tämä yhteistyö saa jatkoa, ja voinkin ilolla ilmoittaa aloittavani ensi viikolla työt eduskunnassa kansanedustaja Haaviston avustajana. Vastaanotan tehtävän Haaviston loistavalta entiseltä avustajalta, Alviina Alametsältä, joka ennen uusiin tehtäviin siirtymistään on tarjonnut täyden tukensa minulle.” (Jeri Aallon Facebook 7.3.2018).

Presidentinvaalit oli ohi ja Jeri Aallon uusi ura urkeni kansanedustaja Haaviston avustajana.

Haavistosta tuli toistamiseen Vihreiden puheenjohtaja 3.11.2018. Vihreät tiedotti pian tämän jälkeen vahvistuksista Vihreiden viestintätiimiin:

Jeri Aalto aloittaa puheenjohtaja Pekka Haaviston avustajana Vihreiden viestintätiimissä. Hän siirtyy tehtävään Haaviston eduskunta-avustajan tehtävästä. Jeri toimii puheenjohtajan yhteyshenkilönä ja vastaa puheenjohtajan maakuntavierailuiden järjestelyistä ja viestinnästä.” (Vihreät 29.11.2018).

Kun yhdessä on opittu järjestelemään matkoja pitkin maakuntia presidentinvaalien yhteydessä onnistuneesti, ei järjestelyä kannattanut purkaa.

****

Tiukan politiikkakevään jälkeen on ollut hienoa saada hiukan ikiomaa purjehdusaikaa Suomenlahden kiertelylle.” (Jeri Aallon Facebook 1.8.2019).

Jeri on innokas purjehtija ja harrastaa myös laitesukellusta. Veneily on ollut myös ulkoministerin ja erityisavustajan yhteinen harrastus. (Iltalehti 10.11.2019).

”Olemme joskus veneilleet myös yhdessä.” lausui Aalto yhteisestä purjehdusharrastuksesta ulkoministerin kanssa (Iltalehti 10.11.2019).

Musiikki ja veneily yhdistävät Pekkaa ja minua, olemme veneilleetkin yhdessä, Antonio on vain hyvillään, kun joku viihtyy vesillä tunteja.” luonnehti Aalto hänen ja presidenttiehdokkaan yhteisiä harrastuksia tammikuussa 2018 (Iltalehti 12.1.2018). Presidenttiehdokkaan puoliso oli siis vain hyvillään näistä presidenttiehdokkaan ja hänen autonkuljettajansa yhteisistä harrastuksista.

Purjehdukseen liittyen Aalto istuu KY-Sail ry:n hallituksessa. KY-Sail ry on vuonna 2006 perustettu Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden purjehduskerho (Ky-Sail).

Sen sijaan Pekka Haaviston purjehdusharrastuksesta ennen yhteistyöstä Aallon kanssa ei minulla ollut tietoa. Ei ollut eikä ole Googlellakaan. Haavisto saisi hieman valaista tuota harrastustaan, joka vaikuttaa varsin uudelta.

Ulkoministerin ja hänen erityisavustajansa – kahden valtion virkamiehen siis – on edelleen hyvä purjehtia Itämerellä kahden kesken, jotta Suomen ulkopoliittiset asiat tulevat varmuudella selviksi.

****

Olen ollut ministerin mukana muun muassa Intiassa ja juuri Ukrainassa, missä meidän tulo kontaktilinjalla aiheutti separatisteissa heti liikehdintää. Meitä kuvattiin ja seurattiin. Minua jännitti tilanne.” (Iltalehti 10.11.2019).

Noin siis 23-vuotiasta Jeri Aaltoa jännitti 61-vuotiaan ulkoministeri Pekka Haaviston seurassa Intiassa ja Ukrainassa, jossa he olivat yhdessä ulkoministeriön virkamatkoilla. Intian matka tapahtui 4.-6.11.2019 ja Ukrainan matka 31.10.-1.11.2019.

Aalto on ollut ulkoministerin seurassa ja mukana myös Ranskan ja Belgian matkoilla.

****

Haavisto ja Aalto ovat kunnostautuneet myös yhteisen kirjan tekemisessä: Eurooppa raiteilla, kirjoittaja Pekka Haavisto, valokuvat Jeri Aalto (Otava, Eurooppa raiteilla).

Matkustaessaan Gdyniasta Zagrebiin ja Barcelonasta Berliiniin hän [Haavisto] tapaa kanssamatkustajia, kahvilafilosofeja, suunnannäyttäjiä ja uusia eurooppalaisia.” mainostaa Otavan sivut Haaviston ja Aallon kirjaa. Kyse oli junareissun matkakertomuksesta.

Kirjan kuvat ovat siis nuoren Jeri Aallon (muut tekijät). Haaviston ja Aallon yhteinen interrail-matka läpi Euroopan tapahtui heinä-elokuussa 2018 (Parasta lähteä nyt 3.2.2019). Kahden kuukauden yhteinen matka siis parivaljakolta.

Lukiolainen Pekka Haavisto teki ensimmäisen junamatkansa eurooppalaisilla kiskoilla vuonna 1974. Neljän matkan jälkeen hän teki interrail-opaskirjan ensin omatoimisesti 1977 ja WSOY:n kustantamana 1978. Nuori Eurooppa -niminen opas ilmestyi vuonna 1986.

Vanhan keski-ikäisen miehen on siis syytä verestää nuoruuden muistoa monella tapaa. Tarkoitan siis junamatkailuun liittyviä tapoja.

****

Ulkoministeriössä tuulee. Tuuli ei ole lempeää vihreää keväthönkäystä vaan pikimustaa syysmyrskyä. Haavisto on syrjäyttänyt tehtävistään kokeneen konsulipäällikön, ulkoasianneuvos Pasi Tuomisen (Ilta-Sanomat 24.11.2019). Haavisto on saanut ministeriön puolessa vuodessa täysin sekaisin.

Syyt on tiedossa, mistä sekaisinolo johtuu.

Konsulipäällikön tehtävä on avoin eikä vielä täytetty.

Ulkoministeriö hakee viestintäjohtajaa” (Valtioneuvosto 3.9.2019):

Viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää laajaa journalistista kokemusta tai kokemusta vaativista viestintätehtävistä. Kokemus kansainvälisten mediasuhteiden hoitamisesta on eduksi. Hakijoilta odotetaan aloitteellisuutta ja uudistushenkisyyttä, erinomaisia yhteistyö- ja viestintätaitoja sekä kykyä verkostoitua. Suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurielämän monipuolinen tuntemus katsotaan eduksi.

Kyse on viestintäosaston johtajan virasta ja virka on korkea ministeriön hallinnossa. Tehtävä on määräaikainen (1.1.2020-31.12.2024). Palkka 9144, 00 €/kk. Hakuaika päättyi jo 17.9.2019 eikä päätöstä ole vieläkään tehty. Hakijoitakaan ei ole julkistettu.

On esitetty epäily, että Haavisto nimittää virkaan erityisavustajansa, opiskelija Jeri Aallon. Aalto on opiskelijakoulutuksellaan hoitanut Haaviston tiedotusasioita.

Toivottavasti nimityksessä noudatetaan sitä, mitä virkamiehen nimittämistä lainsäädäntö ja myös ulkoministeriön ohjeistus edellyttää. Ettei taas kerran saa hävetä silmiä päästä ulkoministeriön – tai paremminkin ulkoministerin – sekoilusta.

Aalto on Haaviston löytö ja kasvatti eikä Aalto ole ollut Vihreissä muutoin kuin Haaviston kautta. On varsin poikkeuksellista, että ulkoministeri ja hänen erityisavustajansa virkamiehinä harrastavat yhteisoloa Suomenlahdella purjetien kahden kesken.

Mikä meteli syntyiskään, jos vaikka 57-vuotias pääministeri Antti Rinne seilaisi pitkin Itämerta Valtioneuvoston kansliassa työskentelevän 38 vuotta nuoremman 19-vuotiaan erityisavustajanaisen kanssa.

Niin, onkohan Suomessa niitä, jotka pitävät Haavistoa presidenttiaineksena?

+32

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu