Ulkoministeriön salassa pidetty al-Hol-asiakirja liitteenä
Selvennyksenä, että otsikon asiakirja on tehty julkisesti peittämällä salassa pidettävät asiat ja on siis tuon toimenpiteen jälkeen julkinen.
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) hyllyttämä konsulipäällikkö Pasi Tuominen antoi haastattelun Helsingin Sanomille. Haastattelu julkaistiin itsenäisyyspäivänä (HS 6.12.2019).
Kirjoitin tuon haastattelun pohjalta blogikirjoituksen otsikolla ”Ulkoministeri Haaviston salaiseksi leimaama al-Hol-asiakirja on julkaistava” (US-blogi 6.12.2019).
Nyt tilanne kolmen viikon jälkeen on jo toinen kuin tuolloin itsenäisyyspäivänä. Hallitus on tehnyt poliittisen päätöksen al-Hollin leirillä olevien suomalaisäitien ja heidän lastensa kohtalosta mukaan lukien orpolapset. Kaksi orpolasta on jo siirretty ulkoministeriön johdolla Suomeen.
Kaksi asiakirjaa, jotka tuona itsenäisyyspäivän ajankohtana kiinnostivat ja joita peräsin julkisuuteen, kirjasin blogikirjoitukseen oheisesti:
”Ulkoministeri Haavisto on nimennyt lokakuussa erityisedustajan al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi. Tuo erityisedustaja aloitti tehtävässään 23.10.2019. Erityisedustajan nimeä ei annettu julkisuuteen. Valtioneuvoston jäsenille erityisedustajavirkamiehen nimittämisestä kerrottiin hallituksen iltakoulussa 31. lokakuuta. Presidentille tieto saatettiin jälkikäteen.
Ulkoministeri Haavisto on antanut 18. lokakuuta sähköpostitse Tuomiselle toimintaohjeen, miten al-Holin asiassa pitäisi toimia. Helsingin Sanomissa ei kerrota, onko toimintaohje kirjattu sähköpostiviestinä vai sähköpostin liiteasiakirjana. Kun kyse on toimintaohjeesta, kyse on kuitenkin virallisesta asiakirjasta, olipa se vain sähköpostiviestiksi kirjattu. Tiettävästi tuota toimintaohjetta ei ole luokiteltu ulkoministeriössä salaiseksi.
Ministeri Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi on kirjattu salaiseksi, minkä vuoksi Tuominen ei voinut kertoa siitä Helsingin Sanomien haastattelussa.”
Pyysin noita kahta asiakirjaa ulkoministeriöstä juurta jaksain perustellulla asiakirjapyynnöllä 6.12.2019.
Sain vastauksen asiakirjapyyntööni kahden viikon kuluttua 20.12.2019. Asiakirjatoimitusten lainmukainen määräaika on kaksi viikkoa. Vastaus tuli siis viimeisenä ajankohtana.
Asiakirjojen julkisuutta säätelee Suomessa pääsääntöisesti neljä lakia ja asetusta. Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (21.5.1999/621), Asetus viranomaisten toiminnan julkisuudesta ja hyvästä tiedonhallintatavasta (12.11.1999/1030), Arkistolaki (23.9.1994/831) sekä Valtioneuvoston asetus tietoturvallisuudesta valtionhallinnossa (1.7.2010/681).
****
Ulkoministeriö luovutti ministeri Haaviston päätöksen nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamiseksi.
Asiakirja on ollut alun perin suojaustason IV asiakirja, joka on saatu julkiseksi peittämällä suojaustasoon kuuluvat asiat, jotka ovat tässä tapauksessa vain erityisedustajan nimi.
Suojaustasoja on asetuksessa valtioneuvoston tietoturvallisuudesta valtionhallinnossa (9 § Käsittelyvaatimuksia osoittavat suojaustasot) yhteensä neljä (suojaustaso I, suojaustaso II, suojaustaso III ja suojaustaso IV). Suojaustaso I on suojatuin, suojaustaso IV vähiten suojatuin.
Laki kirjaa esim. suojaustasossa IV: ”jos asiakirjaan sisältyvän salassa pidettävän tiedon oikeudeton paljastuminen tai oikeudeton käyttö voi aiheuttaa haittaa salassapitosäännöksessä tarkoitetulle yleiselle tai yksityiselle edulle.”
On huomattava, että millään suojaustasolla ei edellytetä koko asiakirjan salaamista vain asiakirjaan sisältyvän salassa pidettävän tiedon salaamista paljastamiselta tai oikeudettomalta käytöltä. Siis vain sisältyvän, ei koko asiakirjan.
Suojaustasossa III haittaa-sana tilalla on vahinkoa, suojaustasossa II merkittävää vahinkoa ja suojaustasossa I erityisen suurta vahinkoa.
Jos haittaa tai eri asteista vahinkoa ei synny, asiakirjakohdan salaamiselle ei ole lain mukaisia perusteita. Haitan tai eriasteisten vahinkojen (vahinkoa, merkittävää vahinkoa tai erityisen suurta vahinkoa) syntymisen arviointi kuuluu viimeisenä aina oikeuslaitokselle, jos sinne saakka päädytään. Haitan ja vahingon syntyminen pitää osoittaa sen tahon, joka salassa pidettävän asiakirjan suojaustason on määritellyt.
Olen itsekin aikanaan konsulttitehtävissä määritellyt laatimieni asiakirjojen suojaustasoja. Uskallan väittää, että etenkin alhaisemmalla virkamiestasolla kokonaisille asiakirjoille lyödään helposti perusteetta tuo suojaustason IV leima ”varmuuden vuoksi”.
Suojaustasoasia on vain yksi osa asiakirjojen julkisuutta. Keskeisiä lainsäädäntökohtia lakeina ja asetuksina on mielestäni nuo neljä edellä luettelut.
Tuo ulkoministeriön alun perin suojaustason IV salainen asiakirja on saatu varsin vähäisin toimenpitein julkiseksi. Salassa pidettävää tietoa asiakirjassa on varsin vähän, vain erityisedustajan nimi ja tehtävänimike ennen erityisedustajan tehtävää. Asiakirja muutoin on tavanomainen.
Salausasiasta on helppo olla ulkoministeriön kanssa samaa mieltä, kun lukee tuon asiakirjan. Virka- ja työsuhteessa tekevien nimiä ei ole tarvetta saattaa ylipäätään julkisuuteen. Poliittiset päättäjät ovat nimijulkistuksessa asia erikseen.
Tuon nimetyn erityisedustajan nimi on jo julkinen salaisuus ja hänen nimensä on kaikkien tiedotusvälineiden ja myös minun tiedossani. On hyvä, ettei nimeä ole tuotu julkisuuteen.
****
Alkujaan suojautason IV asiakirja on oheinen yksisivuinenen ulkoministeri Haaviston allekirjoittama päivämäärällä 22.10.2019. Oheisen kuvan saa luettavaksi, kun sen tallentaa kuvana omalle tietokoneelle.
Asiakirjan leipäteksti on oheinen:
”Ulkoministeriö [POISTETTU NIMI JA TEHTÄVÄNIMIKE] ulkoministerin väliaikaiseksi erityisedustajaksi 23.10.2019 alkaen. Erityisedustajan tehtävä on:
- varmistaa Syyriassa leireillä pidettyjen suomalaisten lasten henkilökohtaisen turvallisuuden ja perusoikeuksien toteutuminen perustuslain, Suomen ratifioimien kansainvälisten sopimusten, konsulipalvelulain (498/1999) ja muun soveltuvan lainsäädännön mukaisesti.
- edustaa ulkoministeriä, tukea ja yhteensovittaa ulkoministeriön konsulipalvelujen työtä sen roolissa toimivaltaisena viranomaisena sekä tarvittaessa ratkaista tähän toimivaltaan kuuluvia asioita edellä mainitun tavoitteen saavuttamiseksi.
- johtaa erikseen perustettavaa työryhmää edellä mainitun tavoitteen saavuttamiseksi.
- pitää yhteyttä muihin keskeisiin suomalaisviranomaisiin, Suomen valtiollisten kumppanien toimivaltaisiin viranomaisiin ja muihin olennaisiin tahoihin, joista on hyötyä edellä mainitun tavoitteen saavuttamisessa.
Ulkoministerin edustajana erityisedustajalla on pääsy ja puheoikeus niihin viranomaiskokouksiin, joissa hänen tehtäväänsä liittyviä asioita käsitellään sekä tiedonsaantioikeus asiaa koskeviin asiakirjoihin. Tehtävässään hän raportoi ulkoministerille sekä ulkoministeriön sisäisten ja ulkoisten palvelujen alivaltiosihteeri Pekka Puustiselle.
Kansainvälisessä yhteydenpidossa [POISTETTU NIMI] voi käyttää nimikettä ambassador, special envoy.
Tehtävää varten [POISTETTU NIMI] määrätään 22.10. alkaen virkamatkalle virkatehtävästään [POISTETTU TEHTAVÄ]. Nyt määrättävän tehtävän ajallinen kesto määrätään myöhemmin, mutta on vähintään kaksi viikkoa (23.10. – 5.11.2019). Tehtävästä ei makseta erillistä korvausta. Tehtävän matka- ja muut kustannukset katetaan ulkoministerin (UMI-00) määrärahoista.
Pekka Haavisto
Ulkoministeri”
****
Tulkitaanpa hieman tuota 22.10.2019 päivättyä asiakirjaa.
Erityisedustaja on siis tehnyt virkamatkan heti joko 22.10. tai 23.10.2019 tultuaan nimitetyksi. Asiakirjalla on siis ollut kiire tuon virkamatkan vuoksi.
Erityisedustaja on ulkoministerin määräämä, ei ulkoministeriön määräämä: ”ulkoministerin väliaikaiseksi erityisedustajaksi” ja ”edustaa ulkoministeriä”. Erityisedustaja ei siis edusta ulkoministeriötä tai valtioneuvostoa vaan ulkoministeriä.
Hanke oli siis ulkoministerin, ei niinkään ulkoministeriön eikä istuneen Rinteen hallituksen.
Erityisedustajan toimivalta perustuu vain konsulipalveluihin. Konsulipalveluista on oma lakinsa (Konsulipalvelulaki 22.4.1999/498).
Erityisedustajan tehtävä on varmistaa Syyriassa leireillä pidettyjen suomalaisten lasten henkilökohtaisen turvallisuuden ja perusoikeuksien toteutuminen. Erityisedustajan tehtävä ei siis ole varmistaa suomalaislasten lasten äitien henkilökohtaista turvallisuutta ja perusoikeuksien toteutumista. Äidit eivät siis kuuluneet erityisedustajan tehtäviin ja tuskinpa kuuluvat jatkossakaan, jos erityisedustajan nimeämisasiakirjaa ei ole päivitetty myös äitejä koskevaksi Marinin hallituksen 16.12.2019 tehdyn poliittisen päätöksen jälkeen.
Niiden Suomen lakien ja Suomen solmien sopimusten määrittely on tehty varsin laaja-alaisesti, joita erityisedustajan tulee työssään noudattaa suomalaisten lasten henkilökohtaisen turvallisuuden ja perusoikeuksien toteuttamiseksi: perustuslaki, Suomen ratifioimat kansainväliset sopimukset, konsulipalvelulaki ja muun soveltuva lainsäädäntö.
Tekipä hän siis mitä tahansa, lainsäädännöstä löytyy perutellut, kun se koskee vain lasten tuontia Suomeen, ei äitien.
Näen hieman ristiriitaisena special envoy- ja ambassador-nimikkeiden käytön, koska ne eivät ole mielestäni synonyymeja. Envoy on siis lähettiläs ja ambassador on suurlähettiläs. Envoy mielletään mielestäni suurlähettilään alaiseksi. Suurlähetystö on eri kuin lähetystö. Asiasta on kirjaus diplomaattisia suhteita koskevan Wienin yleissopimuksen artiklassa 14 (Vienna Convention on Diplomatic Relations and Optional Protocols, Article 14).
****
Toista pyytämääni asiakirjaa en saanut. Siis sitä toimintaohjetta, jonka ulkoministeri Haavisto olisi antanut 18. lokakuuta sähköpostitse Tuomiselle Helsingin Sanomien haastattelun perusteella (HS 6.12.2019).
Ulkoministeriö vastasi, ettei ulkoministeri Haavisto 18.10.2019 ole antanut konsulipäällikkö Pasi Tuomiselle toimintaohjetta al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten avustamisesta. Sen sijaan
arkistossa on ulkoministerin erityisavustaja Joel Linnainmäen edellä mainittuna päivänä Tuomisen
esimiehelle, alivaltiosihteeri Pekka Puustiselle lähettämä sähköpostiviesti, jossa kuvataan ulkoministerin näkemys al-Holin suomalaisten avustamisen toimintatavasta. Alivaltiosihteeri Puustinen on välittänyt viestin samana päivänä Tuomiselle.
Tuota sähköpostia ulkoministeriö ei suostunut julkaisemaan. Perusteluni pyynnölle oli sähköpostin asiakirjaluonne: toimintaohje. Ulkoministeriön mukaan sähköposti sisälsi toimintatavan (ei toimintaohjetta) al-Holin suomalaisten avustamiseksi.
Ulkoministeriö kirjoitti vastaukseensa:
”Sähköposti on vapaamuotoista viestimistä ja vertautuu lähinnä keskusteluihin. Sähköpostia käytetään asioiden sisäiseen valmisteluun, johon saattaa lukeutua myös esimiehen alaiselleen antamia toimintaohjeita valmistelun kuluessa. Ulkoministeriö katsoo, että monipuolisen asioiden valmistelun mahdollistamiseksi on välttämätöntä säilyttää mahdollisuus käydä viestinvaihtoa luottamuksellisesti. Edellä mainitun perusteella ulkoministeriö ei voi luovuttaa pyytämäänne sisäistä ja luottamuksellista sähköpostia.”
Niin, mielestäni sähköposti on vain viestintäväline ja sen sisältö ratkaisee, millaisesta asiakirjasta puhumme ja tuleeko sen olla julkinen. Sähköpostiin voidaan kirjoittaa hyvinkin velvoittavia asioita, jotka on syytä lukea viranomaisen julkiseksi toiminnaksi ja noudattaa lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta.
Tässä tapauksessa tuolla sähköpostimuotoisella asiakirjalla on erityinen merkitys, koska Pasi Tuominen on katsonut Joel Linnainmäen laatiman ja Pekka Puustisen hänelle välittämän viestin painostuksena ja virkamiesten oikeusturvaa heikentävänä:
”Pidän velvollisuutena kertoa ministerille asioita, jotka ovat tehdyn päätöksen [toimintaohje] kannalta kielteisiä. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että virkamiehen tehtävänä on tarvittaessa tuoda esiin myös sellaisia näkökulmia, jotka ovat ristiriidassa ministerin näkemysten kanssa.” Tuominen totesi Helsingin Sanomissa (HS 6.12.2019).
On selvä, että tuo sähköpostimuotoinen asiakirja ei ole ollut vain ”sisäistä valmistelua” vaan viranomaistoimintaa, jota koskee julkisuuslainsäädäntö.
Joel Linnainmäen viesti lienee ollut sellainen, ettei se ole julkaisukelpoinen. Joel Linnainmäki on Haaviston avustaja. 28-vuotias Vantaan kaupunginvaltuutettu Vihreästä puolueesta. Ammatiltaan ”nuorisoalan asiantuntija”, mitä ikinä tuo tarkoittaneekaan.
Linnainmäen asiantuntemusta ulkopolitiikasta on syytä pitää vielä ohuena. Hän on työskennellyt neljä vuotta eduskunnassa ja ulkoasiainministeriössä Pekka Haaviston avustajana. Sen jälkeen ollut työssä Kirkon Ulkomaanavussa sekä Suomen Lukiolaisten liitossa. Linnainmäki kertoo olevansa kansainvälisen politiikan maisteriopiskelija eikä siis vielä valmistunut ollen vain ylioppilas, joka kuitenkin antaa merkittäviä toimintaohjeita ulkoministeriössä ministeri Haaviston nimissä.
Kansainvälisen politiikan maisteriksi voi opiskella Tampereen yliopistossa kahden vuoden kursseilla (Tampereen yliopisto, Kansainvälisen politiikan maisteriopinnot).
****
Olen pyytänyt paljon julkisia asiakirjoja eri maista. Joistain maista on vaikea saada ylipäätään mitään asiakirjaa. Baltian maat eivät ole helpoimpia tapauksia.
Ruotsi on viranomaistoiminnan julkisuusavoimuuden mallimaa ja ylivoimainen ykkönen niiden maiden joukosta, joista olen asiakirjoja pyytänyt. Jokaisen asiakirjan olen saanut, jonka Ruotsin ulko- tai puolustusministeriöstä olen pyytänyt.
Myös Ruotsin puolustusvoimista (Försvarsmakten) on vaikeampaa saada asiakirjoja, mutta puolustusvoimia ei ole linkitetty puolustusministeriöön vastaavasti kuin Suomessa. Ruotsissa on tiedostettu, että Ruotsin puolustusvoimat on nimenomaan valtiopäivien ja hallituksen alainen viranomainen.
Ruotsissa salaisten asiakirjojen julkisuus on hoidettu peittämällä salassa pidettävät kohdat. Ei ole tiedossani asiakirjaa, jota ei ole näin toimien saatettu julkiseksi. Alla on kolme tällaista yksisivuista asiakirjaa esimerkkinä.
Vasemmanpuoleinen kuva Ruotsin Iso-Britannian suurlähettilään laatima asiakirja otsikolla ”Orientering on JEF och önskemål om svensk deltagande” päivämärällä 12.11.2014. Kyse oli siis Ruotsin osallistumisesta Iso-Britannian johtamaan nopean toiminnan joukkoihin (JEF, Joint Expeditionary Force). Kirjoitin asiasta aikanaan useaan blogiin. Nyt sekä Suomi että Ruotsi ovat mukana JEF:ssä ja tavoite on saavutettu.
Kaksi muuta kuvaa ovat Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisin kirjeitä Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistille. Keskimmäinen on päivämäärillä 14.2.2017 ja oikeanpuoleinen on leimattu Ruotsin puolustusministeriössä 28.9.2018. Oikeanpuoleinen kirje on lähes kokona salattu. Kirjeessä oli Mattisin madonluvut Ruotsin ydinasekieltosopimuksen liittyvästä äänestyskäyttäytymisestä YK:ssa.
Noita asiakirjoja en olisi saanut Suomesta vastaavasti kuin Ruotsista. Asiakirjan ”siivoamista” salassa pidettävistä asioista ei Suomessa ole harrastettu, vaan yleensä koko asiakirja on leimattu salaiseksi ja pois julkisuudesta ilman tarkempaa harkintaa julkistettavasta sisällöstä. Ruotsissa asiakirjan ”siivoaminen” tehdään arkistoitaessa pian asiakirjan valmistumisen tai saannin jälkeen.
Suomen ja Ruotsin välisiä asiakirjoja on parempi pyytää Ruotista kuin Suomesta. Asiakirjan saanti on varmempaa ja toimitus on nopeampaa muutamassa päivässä.
Miksi Ruotsi ei pyri salaamaan koko asiakirjaa Suomen tapaan?
Kyse on poliittisesta ja myös käytännön viisaudesta. Kun kokonaista asiakirjaa ei salata, salattavuus saa kansalaisten ja tiedotusvälineiden hyväksynnän, peitetyn tekstin salaustarve hyväksytään eikä asia nouse otsikoihin ja puheenaiheeksi kuten täällä Suomessa. Ei luoda salamyhkäisyyttä tieten tahtoen.
Al-Hol on tyyppiesimerkki Suomessa, mihin hyödytön salailu johtaa. Voi sitä huhujen paljoutta ja poliittista sekoilua!
Asiakirjojen ”siivoamisessa” on toki oma työnsä, mutta kuuluu viranomaisten toiminnan julkisuuteen. Se on vaan tehtävä.
Toivottavasti tästä ulkoministeriön toiminnasta lähtee nyt uusi käytäntö läpi koko julkishallinnon ja etenkin valtionhallinnon. Yksikään asiakirja ei ole salainen, vaan ne tehdään julkistavaksi salaamalla vain ne osuudet, jotka todella ovat salassa pidettäviä. Kyse on siis vain niistä asiakirjaan sisältyvistä kirjauksista, joiden julkistamisesta voi syntyä haittaa, merkittävää vahinkoa tai erityisen suurta vahinkoa.
****
Suomen puolustusministeriö ja Puolustusvoimat ovat asiakirjajulkisuuden takapajuloiden takapajula. Puolustusvoimat vielä jossain määrin ymmärrän, mutta puolustusministeriötä en. Puolustusvoimissa linjaorganisaatio käy vielä talvisotaa ei päivityksiä toimintatapoihin 80 vuoden takaa ole tehty. Puolustusvoimat on ajastaan jälkeen jäänyt, mikä ajastaan jälkeen jäänyt.
Kyse on niistä asiakirjoista, jotka Puolustusvoimista lähetetään puolustusministeriöön. Puolustusministeriö toimii sitten Puolustusvoimat ehdoilla, onhan asiakirjat usein yhteisiä ja usein puolustusministeriöön Puolustusvoimista tulleita. Linjaorganisaatiopuolustusvoimissa asiakirjojen leimaajina toimivat ilmeisesti hyvin alhaisen hierarkiatason virkamiehet ja sotilaat.
Pyysin aikanaan Puolustusministeriöstä tietoja vuonna 2017 pidettävästä 35 koulutus- ja harjoitustapahtumasta, joita ei ollut nimetty Puolustusministeriön sivuilla. Vuonna 2017 oli määrä pitää 84 koulutus- ja harjoitustapahtumaa, joista 49 löytyi puolustusministeriön sivuilta, mutta 35 tapahtumaa ei. Kysyin tietoja noista harjoituksista (harjoituksen nimi jne.).
Vastaus oli:
”Ohessa lähetetään teille asiakirjan, jonka perusteella puolustusministeri on päättänyt puolustusvoimien vuoden 2017 kansainvälisen koulutus- ja harjoitustoiminnan hyväksymisestä 25.11.2016. Kyseisen päätöksen liitteenä oleva pääesikunnan esitys AM17283, 30.9.2016 ja suunnitelma on määrätty salassa pidettäväksi viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 §:n 1 momentin 10 kohdan nojalla. Sen vuoksi pyytämäänne tietoa ei voida teille luovuttaa. Mikäli kuitenkin haluatte pysyä vaatimuksessanne, pyydän ilmoittamaan. Tällöin teemme asiassa hallintopäätöksen, johon liitetään muutoksenhakuohjaus.”
No, pääesikunnan esitys AM17283 päivämäärällä 30.9.2016 oli lyöty salassa pidettäväksi, mutta Puolustusminiteriö julkaisi kuitenkin siitä 49 koulutus- ja harjoitustoimintatapahtumaa, vaikka asiakirja oli ”salassa pidettävä”. Puolustusministeriö ei siis noudattanut noiden 49 kohteen osalta Puolustusvoimien lyömää salassapitoleimaa.
Välillä nämä Puolustusvoimien ja puolustusministeriön touhut ovat varsin koomisia. Enää tuota vuoden 2017 koulutus- ja harjoitustoimintalistaa ei löydy Puolustusministeriön sivuilta.
Kirjoitin asiaan liittyen blogin otsikolla ”Puolustusvoiman vuoden 2017 sotaharjoituksista on lähes puolet vielä salaisia” (US-blogi 11.12.2016).
Jopa Venäjältä saan puolustushallinnosta paremmin asiakirjoja kuin Suomesta, mutta paljon se teetätti alussa työtä ennen kuin oikea virkamies löytyi. Usein ulkomaiden kanssa toimiessa joutuu kaivamaan maan lainsäädännön ja viittaamaan asiakirjasaantiin.
Toivottavasti Suomen julkishallinnossa asiakirjojen salaamiskäytäntö nyt muuttuu niin, että vain todella salassa pidettävät asiat kussakin asiakirjassa salataan muun asiakirjan ollessa julkinen. Tuon on syytä koskea etenkin puolustusministeriötä, joka menee niin helposti Puolustusvoimien taakse asiakirjasalauksessa.
Haavisto voisi kertoa, mihin perustuu hänen väitteensä, että al- Holin isisäidit olisivat yleensä halukkaita palaamaan lapsineen Suomeen ?
Onko väite perusteltu irlantilaisen freelancer journalistin Norma Costellon Iltasanomille ostetusta yhdestä ainoasta lyhyestä jutusta, jossa ” Heli” niminen suomalaissyntyinen isisäiti väitetysti ihmettelee ” Olisiko meidän naisten mahdollista palata Suomeen ? ”
Eiköhän isisäidit noudata edelleen uskollisesti sharialakia ja sen määräyksiä, jota leirillä valvoo pilkuntarkasti Isiksen uskonnollinen poliisi Hisbah. Uudella kalifillakin lähipiireineen lienee vielä sanansa sanottavanaan asiasta.
Isis on taas voimistumassa varsinkin Irakissa. Kannattaja on n. 10.000 joista aseellisina n. 5.000 taistelijaa. Persianlahden valtiot ilmeisimmin turvaavat toiminnan jatkamisen rahoituksen läntisten tiedustelupalvelujen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Haavisto sanonut että kaikki al-Holin suomalaiset olisivat halukkaita palaamaan Suomeen? UM:n suunnitelmissakin on mainittu että leiriltä tuotaisiin ”kaikki palautukseen suostuvat henkilöt”: https://yle.fi/uutiset/3-11112795
Osa esim. Ylen toimittaja Antti Kurosen al-Holissa tapaamista suomalaisnaisista ei omien sanojensa halua palata Suomeen: https://yle.fi/uutiset/3-10947272
Ilmoita asiaton viesti
Monenlaista on ollut asian ympärillä. Jos tavoitteena on ottaa takaisin kaikki lapset, kyse on tällöin väkisinkin isisäideistäkin, olipa sanamuoto mikä hyvänsä.
Onko sinänsä edes mahdollista, että yksikään isisäiti mahdollisesti saisi luvan kalifaatilta palata Suomeen lapsineen, jää edelleen pimentoon ?
Ilmoita asiaton viesti
Eikös kurdihallinto ole sanonut, ettei se päästä lapsia ilman äitejään pois leiriltä. Tietysti, jos tarpeeksi maksaa, niin takuulla pääsee.
Paljonko Haaviston kannattaa maksaa, on hyvä kysymys. No, haavisto ei halua maksaa mitään, kun haluaa muutaman uuden äänestäjän vihreille. Kalliita ääniä Suomen valtiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai virallisena tavoitteena voi, ja pitääkin olla, että kaikki suomalaislapset tuodaan pois al-Holista, mutta kyllä Haavisto ja UM:n virkamiehet tietävät ihan tasan tarkkaan että se ei tule onnistumaan. On tiedossa että kaikki Isis-äidit eivät halua palata eikä heiltä voi lapsia väkisin ottaa.
Ja kalifaatilta ei tarvitse mitään kysellä koska mitään kalifaattia ei ole enää olemassakaan.
Lahnakoskelle kommentoin sen verran, että al-Holia ylläpitävien kurdien edustaja on sanonut että yksittäistapauksessa, kuten jos lapsi on sairas, voidaan lapsi päästää pois leiriltä ilman äitiään jos äiti siihen suostuu.
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisessa viranomaisessa perusongelma on nimenomaisesti asiakirjojen salaamiskäytäntöjen tuntemisen puutteissa. Julkisuuslain mukaan viranomaisen asiakirjat ovat julkisia ja oltava kaikkien saatavilla. Tätä ei suomalainen virkamies välttämättä ymmärrä.
Julkisuuslain 24§ määrittelee, mitä viranomaisen asiakirjoista voidaan salata ja mitä ei. Kaatopykälänä em. laissa on sen 10§, joka antaa mahdollisuuden salata koko asiakirjan, jos sen ymmärrettävyys julkisuuslain mukaisen tiedon salaamisen jälkeen jää niin vähäiseksi, ettei asiakirjan julkiseksi jäävällä sisällöllä ole enää merkitystä. Muutoin asiakirjasta saa salata vain 24§ mainitut asiat.
Viranomaisen tai asianosaisen nimi on harvoin salassa pidettävä. Ongelman muodostaa myös se, ettei laki ole millään muotoa tyhjentävä.
Nimen salaamiselle täytyy löytyä erityiset perusteet, eli nimen paljastamisen täytyy aiheuttaa henkilölle tai virastolle vakavaa vahinkoa. Näin voisi olla esim. James Bondin kohdalla, mutta vaikeaa kuvitella tilannetta, jossa suomalainen virkamies on henkilönä pidettävä salassa. Salattavia henkilöitä voisivat olla mm. puolustusvoimain tai poliisin arkaluontoisissa tehtävissä toimivat virkamiehet. Tai jos nimeä ei salata, niin toimenkuva ainakin.
Suurin virkamiehen tekemä virhe on nimenomaisesti lyödä salassapitoleima sivun ylälaitaan merkitsemättä salassa pidettävää asiaa tai kohtaa, jolloin koko asiakirja muuttuu salaiseksi.
Toinen yleinen virhe on salata leimalla asia tai kohta, joka ei minkään lain perusteella ole salassa pidettävä.
Vähäisin virhe on perustella asian salassa pitäminen väärällä lain kohdalla.
Salaisten ja salassa pidettävien asiakirjojen käsittely vaatii erillisen koulutuksen ja julkisuus ym. lakeihin riittävän perehtyneisyyden, jotta viranomaiset osaisivat toimia lain mukaisesti.
Nyt mennään pelottavan usen mutu-tuntumalla ja pidetään salassa myös sellaisia asioita, jotka jopa maalaisjärjellä tulkiten ovat julkisia.
Ilmoita asiaton viesti
Oletko kiinnostunut siitä kuka on virallisesti nimittänyt ulkoministeri Haaviston erityisavustajan suorittamaan määräaikaistehtävää al-Holissa? Tuo ei käynyt mielestäni selville kirjoituksestasi. Kirjoituksen perusteella voi saada kuvan, että Haavisto on itse toiminut nimittämisasiassa sivuuttaen niin pääministerin kuin valtioneuvoston kanslian.
Ministerin käsikirjan 2019 mukaan (12.17.2 Ministerin erityisavustaja
12.17.2.1 Nimittäminen ja palkkaus) nimittäminen kuuluu sekä pääministerin että valtioneuvoston kanslian alaisiin tehtäviin. Julkisesta keskustelusta olen itse saanut kuvan, ettei Haavisto olisi informoinut edes pääministeriä erityisasiamiehen nimittämisestä, saati valtioneuvostoa ja tuohon voi katsoa viittaavan myös kirjoituksessa oleva salatun asiakirjan sisältö.
”Pääministeri nimittää ministereiden erityisavustajat määräaikaiseen virkasuhteeseen ministerin esityksestä. Nimittämistä varten ministeri toimittaa esityksen valtioneuvoston kanslialle (henkilöstöasiat). Erityisavustajat ovat virkamiesoikeudellisesti palvelussuhteessa valtioneuvoston kansliaan, mutta sijoitettuna ministerin
ministeriöön. ” https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161646/Ministerin_kasikirja_2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
Mitkä/mikä kansainvälinen sopimus velvoittaa hakemaan kaikki suomalaisiksi oletetut lapset Suomeen? Muistaakseni uutisissa on useaan kertaan mainittu kansainväliset sopimukset niinkuin myös tossa salatussa paperissa. Meinaan että jos tällainen sopimus on olemassa niin mihin tarvitaan tällainen poliittinen näytelmä. Ja taas toisaalta jos tällaista kansainvälistä sopimusta ei ole niin miksi sellaiseen vedotaan ihan koko ajan?
p.s. kuva ei tullut luettavaksi vaikka tallentaa koneelle.
Ilmoita asiaton viesti
Suositus näille blogin ydinkohdille:
”Al-Hol on tyyppiesimerkki Suomessa, mihin hyödytön salailu johtaa. Voi sitä huhujen paljoutta ja poliittista sekoilua!
Asiakirjojen ”siivoamisessa” on toki oma työnsä, mutta kuuluu viranomaisten toiminnan julkisuuteen. Se on vaan tehtävä.
– – –
Toivottavasti Suomen julkishallinnossa asiakirjojen salaamiskäytäntö nyt muuttuu niin, että vain todella salassa pidettävät asiat kussakin asiakirjassa salataan muun asiakirjan ollessa julkinen. Tuon on syytä koskea etenkin puolustusministeriötä, joka menee niin helposti Puolustusvoimien taakse asiakirjasalauksessa.”
X
Ilmoita asiaton viesti
Pesoselle jenkkityyli lie tuttu, mutta tässä on esimerkki heikäläisestä salailumeiningistä (pykälistä en minäkään tiedä).
https://www.dco.uscg.mil/Portals/9/DCO%20Documents/5p/CG-5PC/INV/docs/boards/ReportOfInvestigation_DESTINATION_Final.pdf?ver=2019-03-03-120839-710
Hyvää Uutta Vuotta!
X
Ilmoita asiaton viesti
Salaamiskäytäntö pysyy yllä siksi, että virkamieskunta on pelokasta ja
sivuraiteelle voi joutua hyvin helposti. Jos asiakirjan antaa julkisuuteen, sitä ei saa sieltä enää pois. Salaaminen taas on helppo korjata, jos ylemmältä taholta tulee määräys julkistaa asiakirja. Virkamieskunta noudattaa vanhaa sanontaa: ”kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään”.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä juuri siksi se edellinen ulkoministeri ei muuta tehnyt kuin marssi abortteja vastaan. Sitä kun ei kiinnostaneet kuin syntymättömien lasten oikeudet. No, onneksi nyt meillä on humaanimpi ulkoministeri ja muutenkin parempi hallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Onko selvitetty ovatko suomalaiset al-Holin leiriläiset enää Suomen kansalaisia, ovatko luopuneet Suomen kansalaisuudesta, vaikka kansallisuudeltaan ovatkin suomalaisia?
Kuinka Suomen viranomaiset voivat edes ajatella toimia länsimaisten lakien mukaisesti islminuskoisia isisläisiä kohtaan, joiden ylin laki on islamilainen sharia-laki?
Kuinka voidaan olettaa, että isis-äidit antavat lapsensa vääräuskoisten kasvatettaviksi? Tai lapsien muslimisukulaiset? Miten kuvitellaan, että nämä islaminuskoiset naiset suostuvat vapaaehtoisesti länsimaisen indoktrinaation kohteiksi?
Minä olen ymmärtänyt, että luopiomuslimeille on ankarat sanktiot Sharia-laissa. Koskee varmaankin myös lapsia johonkin ikärajaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minua kiinnostaa, miksi valtion matkustussääntöä ei sovelleta näihin virkamatkoihin vaan jotain ulkoministeriön momenttia. Erbilistä on lukuisia lentoja päivittäin Euroopan suuriin kaupunkeihin, mm. Tukholmaan. Koneen vaihto Arlandassa tuskin lienee ongelma. Kuitenkin suurlähettilästason henkilöllä lienee oikeus melko lokoisaan lentoon. Miksi käytettiin taksikonetta reittilentojen sijasta?
Ymmärrän toki myös, että taksikoneen kuvaaminen on kiellettyä, koska silloin kuvataan sosiaalipalvelun asiakkaita, joita on lastensuojelun toimenpiteessä. Siis tilaussuihkarilento on julkisuuslain puitteissa salattavaa sosiaalipalvelua.
Toisaalta Hurstin jouluateria tai leipäjono yleisemminkin ei ole kuvauskiellon piirissä, koska se ei ole sosiaalipalvelua, ei edes veikkausvoittovaroja nauttivaa toimintaa. Sitä tasavaltamme tukee lähettämällä vain Tasavallan presidentin ylistämään perinnettä.
Ilmoita asiaton viesti
On sulla harrastukset…
Mitäköhän kuvittelet niillä saavuttavasi?
Ilmoita asiaton viesti
”Yksilöitä sekä heidän terveys- ja turvallisuustietojaan koskevat asiat ovat luottamuksellisia salassapitosäännösten vuoksi. Luottamuksellisuus on myös edellytys sille, että lasten kotiutuminen leiriolosuhteista Suomeen onnistuu ja tapahtuu turvallisesti. Viranomaiset eivät avaa – eikä heidän kuulu avata – julkisuudessa tällaista toimintaa ja siihen liittyvää varautumista.”
Ilmoita asiaton viesti
Avauksessa on hiukan koomisesti muotoiltu kohta:
”Kansainvälisen politiikan maisteriksi voi opiskella Tampereen yliopistossa kahden vuoden kursseilla…”
Ennen kuin laiskimmat innostuvat, mainittakoon, että kyseessä ovat siis kahden vuoden syventävät opinnot. Maisteriohjelmilla tehdään alemman tutkinnon suorittaneista maistereita.
Ilmoita asiaton viesti