Uudenmaan sulun päättäminen on poliittinen päätös – Marinin hallituksella ei ole tieteellistä näyttöä
”Hallitus on päättänyt rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 28.3. alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19.4.2020 saakka. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.” (Valtioneuvosto, Uudenmaan liikkumisrajoitukset).
Noin siis valtioneuvosto tiedotti Uudenmaan saamisesta liikkumisrajoitusten piiriin 28.3.2020 alkaen.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan totesi 25.3.2020 samasta asiasta hallituksen tiedotustilaisuudessa:
”Perusteena rajaukselle toimii se, että tällä hetkelläepidemia on Uudellamaalla muuta maata pidemmällä alueellisesti arvioituna.” (YouTube, Hallituksen tiedotustilaisuus 25.3.2020, kohta 3:13-13:24).
Marinin kaikki noissa koronatiedotustilaisuuksissa lausuttu on ollut ja on jatkossakin virkamiehistön laatimaa ja kirjoittamaa, ei Marinin omaa tuotosta. Toki Marin on nuo virkamieskirjoitukset itse poliittisesti hyväksynyt.
Kun Marinin hallitus asetti Uudellemaalle rajoitteet tietyin perustien, on se varmasi myös miettinyt, että rajoitteiden purkaminen edellyttää vastaavien perusteiden tulemista pätemättömäksi.
Jos Uudenmaan liikkumisrajoitukset puretaan poliittisella päätöksellä, seuraavien rajoittamisen asettamisvaiheessa määrätyt ehdot tulee täyttyä:
- Liikkumisrajoituksien poistamisen ei tarvitse enää estää koronavirustartuntoja.
- Liikkumisrajoituksien poistamisen ei tarvitse enää hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen.
- Epidemia ei enää ole Uudellamaalla muuta maata pidemmällä alueellisesti arvioituna.
Kun hallitus aikanaan asetti nuo Uudenmaan liikkumisrajoitukset, mitään tieteellistä laskelmaa se ei esittänyt liikkumisrajoitusten vaikuttavuudesta. Siis missä määrin noiden kolmen rajoitusehdon asettaminen tulee vaikuttamaan koronaviruksen etenemiseen maassa tai miten tartuttavuusluku muuttuu noiden kolmen rajoitusehdon perusteella etenkin muualla Suomessa.
On huomattava, ettei Marinin hallitus asettanut liikkumisrajoituksien ehdoksi estää Suomen terveydenhuollon hoitokapasiteetin ylittymistä.
Se, miksi hallitus ei voinut vedota terveydenhuollon kapasiteetin ylittymiseen, selviää myöhemmin tässä kirjoituksessa.
****
Marinin hallitus on nyt tehnyt jo hyvissä ajoin päätöksen, ettei Uudenmaan liikkumisrajoituksia jatketa. Päätös on poliittinen eikä sillä ole tekemistä tieteellisten perusteiden kanssa.
Huomenna tiistaina julkaistava sosiaali- ja terveysministeriön (STM) epidemiamuistio liikkumisrajoitusten purkamisen osalta on tieteellisiltä näytöiltään vähäinen. Epidemiamuistio on yleisselvitys, jossa ei käsitellä Uudenmaan liikkumisrajoituksien vaikutuksia erityisemmin. Muistion esittämiä tieteellisiä laskelmia ei ole siitä yksinkertaisesta syystä, ettei niitä ole olemassa ylipäätään.
Liikkumisrajoitusten purkamispäätöksen kertoi oikeastaan jo perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kiirastorstain A-Talk-ohjelmassa (Yle Areena, A-Talk 9.4.2020). Ohjelman aihe oli, milloin Suomi voi purkaa koronarajoituksia.
Käykääpä kuuntelemassa ja katselemassa Yle Areenassa tuo ministeri Kiurun puheenvuoro kohdalla 13:18-14:28.
Ministeri Kiurun mukaan ennen päätöstä pitää olla epidemiologinen arvio, voidaanko Uudenmaan liikkumisrajoitukset purkaa. Epidemiologinen arvio tarkoittaa suomennettuna arvioita koronaviruksen leviämisestä.
Tuo arvio tulee siis STM:stä tiistaina ja sen on laatinut ministeriö Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salmisen johdolla.
Toinen ministeri Kiurun mainitsema asia oli tartuttavuusluku. Kiurun mukaan Uudenmaan tartuttavuusluku ei saa poiketa muusta maasta, vaan Uudenmaan ja muun maan tartuttavuuslukujen tulee olla lähellä toisiaan.
Tartuttavuusluku tarkoittaa, montako ihmistä virusta kantava henkilö tartuttaa. Jos tartuttavuusluku on esimerkiksi 1,6, tarkoittaa se, että viruksen kantaja tartuttaa 1,6 henkilöä. Jotta epidemia kuihtuisi, tulee tartuttavuusluvun olla alle yhden. Tartuttavuusluvusta enemmän tämän blogikirjoituksen kolmessa viimeisessä luvussa.
Kiuru myös mainitsi, että Uudenmaan liikkumisrajoitukset asetettiin nimenomaan suojelemaan Uudenmaan ulkopuolista muuta Suomea ajankohtana, jolloin muualla Suomessa oli vain pieniä tartuntaryppäitä.
Kiurun mukaan alkuviikko (pääsiäisen jälkeinen viikko 16) näyttää, onko liikkumisrajoituksia jatkettava. Puolen viikon maissa olisi Kiurun mukaan riittävästi tietoa.
****
”Marinin mukaan hallitus ei valmistele ensi sunnuntaihin voimassa olevan Uudenmaan eristämisen jatkoa. Jos se haluaisi jatkaa sitä, esitys olisi jätettävä eduskunnalle pääsiäisen jälkeen.
Rajoitustoimen jatkolle tarvitaan painavat perusteet, eikä niitä Marinin mukaan näytä enää olevan, koska Uudenmaan ja muun Suomen välinen tautitilanne on tasaantumassa.” (IS 11.4.2020).
Noin siis pääministeri Marin lankalauantain Ilta-Sanomissa ja hän jatkoi:
”Liikkumisen rajoittaminen on valmiuslain kovimpia toimia. Edellytyksenä liikkumisen rajoittamiselle on sen välttämättömyys. Jos tautitilanne tasaantuu Uudenmaan ja muun Suomen välillä, edellytys ei täyty ja hallituksen on purettava rajoitus välittömästi. Tähän myös perustuslakivaliokunta on kiinnittänyt huomiota.”
Marin oli tehnyt siis tuon epidemiamuistion omassa päässään hyvissä ajoin pääsiäisenä.
Jos verrataan SDP:n sisällä ministeri Kiurun kiirastorstaisia puheita ja ministeritoveri Marinin lankalauantaisia sanomisia, ei niissä ole suurempaa yhteistä.
Marinilla on ollut tapana viedä omia linjauksiaan eteenpäin omalla ulostulolla ennalta. Toistaiseksi tuo on ollut Marinille tehokas tapa hallita koko hallitusta. Hallituspuolueet eivät ole juurikaan haastaneet Marinia noissa ulostuloissa, vaikka asioiden päätäntä hallituksessa olisi vielä kesken.
Hallituksen päätös purkaa Uudenmaan liikkumisrajoitukset on siis sataprosenttisesti poliittinen eikä siinä ole tutkailtu paljon tieteellistä pohjaa.
Mielenkiinnolla odotan huomista tiistaita, miten STM, THL ja Mika Salminen perustelevat hallituksen poliittista päätöstä.
****
”Kun muu maa tulee noin kuukauden Uuttamaata jäljessä, se merkkaa sitä, että muualla maassa huippu voi olla vasta kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa. Täytyy muistaa, että sairaalaan joutuneet potilaat ovat aika pitkään hoidossa. Usein taudin hoitaminen kestää 4–6 viikkoa. Silloin potilasmäärät olisivat suurimmillaan kesä-heinäkuussa.” (IL 11.4.2020).
Noin lausui Iltalehdessä Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen. Lehtosen mukaan muu maa on siis koronatilanteessa Uuttamaata jäljessä ja huippu on tulossa muuhun maahan myöhemmin. Uusimaakaan ei ole vielä edes huipun kynnyksellä.
Lehtonen jatkaa:
”Ehdottaisin melkein, että Uudellemaalle tuotaisiin vähintään Saksan tason rajoitukset käyttöön kolmen viikon ajaksi. Suomenkin pitäisi saada tartuntamäärät laskuun, että rajoituksia saisi kesäksi poistettua. Tuon kolmen viikon rajoitusjakson aikana koronatartunnat tulisivat todennäköisesti joko esiin taikka oireettomat lakkaisivat tartuttamasta tautia.”
Lehtosen tieteelliseen näkemykseen on syytä yhtyä. Tuo Iltalehden juttu on syytä käydä lukemassa. Siinä on hyvä malli, jolla tilanteeseen saataisiin vauhtia rajoitteiden purkamiselle Saksan tapaan nopeasti.
On siis olemassa kaksi koronaviruksen vastaisen sodankäynnin strategiaa: tukahduttamisstrategia (suppression) ja jarruttamisstrategia (mitigation).
Tukahduttamisstrategiasta käytetään myös patoamisstrategia-nimitystä, mutta patoaminen – siis virustartuntaesteiden luominen – on vain yksi osa tukahduttamista, jos tartuntoja edelleen tapahtuu patoamistoimien jälkeen.
Nopeus edellyttää koronaviruksen tukahduttamista. Viruksen etenemisen jarruttaminen ei riitä, mikäli halutaan nopeita tuloksia. Suomen toiminta edelleen perustuu viruksen etenemisen jarruttamiseen, kun puolestaan joissakin Euroopan maissa strategiassa on siirrytty viruksen tukahduttamiseen.
Tukahduttaminen vaatii rajuja mutta melko lyhytkestoisia toimia. Strategiamuutos on ollut mm. Saksassa menestykästä niin, että tartuntojen määrä on jo kääntynyt laskuun. Euroopan maita, joissa aktiivisten tapausten määrä on jo lähtenyt laskuun, ovat Itävalta, Saksa, Sveitsi, Islanti ja Albania. Suomi ei siis kuulu nykyisellä strategialla tuohon eturintamajoukkoon.
Myös Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuortin mukaan Uusimaa olisi pidettävä eristettynä:
”Jos liikkumisrajoitus poistetaan liian aikaisin, on mahdollista, että epidemian leviäminen kiihtyy. Tätä tulee punnita päätöstä tehdessä.” (HS 10.4.2020).
Siis leviäminen Uudeltamaalta muuhun Suomeen kiihtyy.
Helsingin Sanomat jatkaa Nuortin jutussa:
”Ero Uudenmaan ja muun Suomen välillä kertoo siitä, että Uudenmaan eristäminen on kannattanut, arvioi Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti. Tartunnat ovat muuallakin yleistyneet, mutta virus ei ole päässyt leviämään Uudeltamaalta aggressiivisesti koko Suomeen.”
Helsingin Sanomien haastattelussa Nuorti myös totesi, että vielä viikkoa ennen liikkumisrajoitusten päättymistä on liian aikaista arvioida Uudenmaan eristämisen päättämisen mahdollisia vaikutuksia nykyisen epidemiologisen tilanteen perusteella.
Uusi Suomi uutisoi puolestaan, että Nuortin mukaan Uudenmaan rajojen avaaminen 19.4.2020 on liian aikainen ajankohta.
”Tampereen yliopiston epidemiologian professori Pekka Nuorti pitää Uudenmaan rajojen avaamista 19.4. ’liian aikaisena ajankohtana’.” (Uusi Suomi 10.4.2020).
Noin siis suomalaisasiantuntijat edellyttäisivät vielä liikkumisrajoitusten jatkoa.
****
Insinööritieteiden puolella hieman aina kummastellaan lääketieteen puolen suhteellisten muutosten merkitystä lopputulokseen. Meille ei aina tuo logiikka oikein aukene. Suhteelliset muutokset ovat tärkeitä arvioimaan muutoksia, mutta absoluuttiset luvut yleensä tekevät lopulta vaikuttavan tuloksen.
Virusta tartuttavat siis vain ihmiset. Mitä enemmän tartuttavia ihmisiä, sitä enemmän uusia tartuntoja.
Otetaanpa kansantajuinen esimerkki logiikasta, mitä tarkoitan:
Olkoon Uusimaa pussi, jossa oli liikkumisrajoituksien alkaessa maaliskuun 28. päivänä 40-prosentista alkoholia. Pitoisuus oli jo tuolloin melko korkea – jo votkatasoa. Muun maan pussissa oli puolestaan vielä tuolloin vain 5-prosentista alkoholia – vasta oluttasoa. Jos 19.4.2020 Uudenmaan pussin alkoholipitoisuus olisi noussut puolitoistakertaiseksi 60 prosenttiin ja muun maan pussissa kaksinkertaiseksi 10 prosenttiin – siis viinitasolle, onko pussien rajalla alkoholipitoisuuksien ero kasvanut vai vähentynyt?
Kuvitellaan vielä, että Uudenmaan pussin alkoholipitoisuus olisi noussut ennen huhtikuun 11. päivää 70 prosenttiin, mutta lähtenyt siitä sitten laskemaan ollen huhtikuun 11. päivänä 60 prosenttia.
Tarkastellaan vielä pussien tilavuuskokoja tilastokeskuksen tämän vuoden asukaslukuennakkotietojen (Tilastokeskus, Väestörakenteen ennakkotiedot alueittain) perusteella (Suomen asukasluku 5 526 774, Uudenmaan asukasluku 1 692 716). Asukasluvun perusteella Uudenmaan pussin koko olisi 30,6 litraa (30,6 % Suomen asukasmäärästä) ja muun maan 69,4 litraa (69,4 % Suomen asukasmäärästä).
Jos pussit olisi yhdistetty 28.3.2020 tai vaihtoehtoisesti 19.4.2020, olisiko muun maan pussin alkoholipitoisuus suurempi 28.3.2020 vai 19.4.2020?
Siinäpä lukijoille pientä laskettavaa pyhäkauden päättyessä.
Tässä kuitenkin heti vastaus: 28.3.2020 muun maan pussin alkoholipitoisuus olisi noussut 5,0 prosentista 15,7 prosenttiin. 19.4.2020 muun maan pussin alkoholipitoisuus olisi noussut 10,0 prosentista 25,3 prosenttiin.
Tilanne oli siis 19.4. muulle maalle pahempi kuin tilanne 28.3.
Jotta muun maan pussissa olisi vähintään sama määrä alkoholia kuin Uudenmaan, tulisi alkoholipitoisuuden olla vähintään 44 % (30,6/69,4) Uudenmaan pussin alkoholipitoisuudesta. Tällöin kokonaisalkoholimäärä ei siis muuttuisi, jos pussit yhdistettäisiin. Prosentit toki muuttuisivat.
Jos noita alkoholipitoisuuksia vertaa ”viruspitoisuuksiin” (koronavirusta kantavien määrä suhteessa alueen väestöön), ei viruspitoisuudet todellakaan tasoitu noin, vaan eritoten todellisen tartuttavuusluvun perusteella, johon ilmeisemmin vaikuttaisi mm. uusimaalaisten vierailuinto muussa maassa.
Tuon esimerkin ajatus oli vain avata ajatusmaailmaa, että vertaillaan prosenttimuutosten lisäksi myös kokonaisvolyymimuutoksia.
”Koronaviruspitoisuus” ei suinkaan ole siis mikään alkoholipitoisuus. Kaukana siitä.
Noita samoja asioita joutuvat miettimään myös mm. rakennuksien mikrobivaurioita tutkivat. Milloin mikrobivaurio on mahdollista terveyshaittaa aiheuttava. Mikrobipitoisuutta kuvaa pesäkkeitä muodostava yksikkö ainesgrammassa (pmy/g tai cfu/g). Jos näytteestä mitattu sädesienipitoisuus on vaikkapa 90 000 pmy/g, tulos näyttää hurjalta ylittäen raja-arvot. Mutta on eri asia kokonaishaitan kannalta, onko vaurioitunutta materiaalia 200 g (0,2 kg) vai 2 000 000 g (2 000 kg).
****
Uudenmaan suuruus suhteessa muuhun maahan on syytä muistaa, kun koronaviruksen synnyttämää terveysriskiä muulle maalle arvioidaan absoluuttisten määrien vertailussa. Väestömäärältään Uusimaa on 30,6 prosenttia Suomen kokonaisväestömäärästä.
Absoluuttisten lukujen vertailussa on tärkeää tarkastella, onko Uudellamaalla 19.4.2020 enemmän tartunnan saaneita virusta levittäviä ihmisiä kuin 28.3.2020. Vastaava tarkastelu on tehtävä myös muun maan osalta. Onko absoluuttinen ero rajalla kasvanut vai vähentynyt päivämäärillä 28.3.2020 ja 19.4.2020.
Jos absoluuttinen ero on kasvanut, ei liikkumisrajoituksien purkamiselle ole tieteellisiä perusteita niillä perusteilla, joilla hallitus asetti rajoitukset 28.3.2020.
”’Haluamme välttyä siltä, että koko Suomi sairastuu yhtä aikaa’, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiivisti hallituksen tiedotustilaisuudessa [25.3.2020].” (Uusi Suomi 25.3.2020).
Sairastua koronavirustautiin siis saa, muttei samaan aikaan niin, että Suomen terveydenhuollon kapasiteetti ylitettäisiin.
Perustuslakivaliokunta tuskin olisi antaa lupaa Uudenmaan liikkumisrajoituksille, jos hallitus olisi rehellisesti ilmoittanut, että muutoin terveydenhuollon kapasiteetti ylittyisi, koska olemme huonosti varautuneet koronavirukseen.
Perustuslain mukaisia edellytyksiä rajoituksille ei olisi ollut. Sen sijaan, että hallitus olisi kasvattanut terveydenhuollon kapasiteettia, se olisi turvautunut itsellensä helpompana ratkaisuna liikkumisrajoituksiin perustuslain vastaisesti.
Perustuslakivaliokunnan mietintöön on toki kirjattu (PeVM 8/2020 vp):
”Asetuksella säädettävien toimivaltuuksien käyttöönoton tarkoituksena on perustelumuistion mukaan rajoittaa ja hidastaa virustartunnan leviämistä ihmisten välisissä kontakteissa siten, että virustartunnasta seuraava tautitaakka on väestössä samanaikaisesti mahdollisimman pieni.”
****
Hallituksen koronavirusstrategian tarkoitus ei siis edelleenkään ole monien muiden Euroopan maiden tavoin pysäyttää koronavirusta vaan vain hidastuttaa koronaviruksen etenemistä. Tuossa strategiassa puoli vuotta on lyhyt aika.
”Asiantuntija: Koronahuippu saattaa osua Suomeen kesällä – synkkä vertaus hi-virukseen” (Uusi Suomi 9.3.2020).
”Lyhimmilläänkin lähdemme siitä, että puhutaan noin 120 päivästä – eli ollaan 3-4 kuukauden mittakaavassa, [sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö] Varhila sanoo.” (Yle 25.3.2020).
Tuossa Ylen jutussa epidemian ensiaallon odotetaan kestävän 120-160 päivää. Juttu jatkaa:
”Varhilan mukaan aikajännettä olisikin hyvä saada vielä pidemmäksi, jotta terveydenhuolto ei ylikuormittuisi. Tavoitteena on 160 päivää, jolloin elettäisiin jo loppukesää.”
Tuo tarkattaisi elokuun puoliväliä. Aikaa, jolloin koulujen pitäisi alkaa.
”Professori: Koronaepidemia kestää Suomessa ainakin kesään, mutta ilmassa on vielä kaksi kysymysmerkkiä” (Yle 17.3.2020).
Kyseine professori oli epidemioiden mallintamiseen erikoistunut Turun yliopiston professori Kari Auranen.
Tämä on siis Marinin hallituksen valitsema strategia: 160 päivää kestävä näännyttämisen tie, joka saattaa taloutemme katastrofiin. Tämän strategian monet Euroopan maat ovat jo hylänneet, suurempana maana Saksa. Saksassa aktiiviset tapaukset ovat lähteneet laskuun.
Aasian maissa strategia ei alun alkuunkaan ollut tämä vaan viruksen tukahduttaminen. Etelä-Korea sai aktiiviset tapaukset laskuun ennätysvauhdilla kolmessa viikossa.
Parempi olisi ollut tautipesäkkeiden – kuten Uudenmaan – lyhyt tehokuuri paranimiseksi kuin koko maan hidas kuolema taloudelliseen katastrofiin.
****
Hallitus ei siis perustellut Uudenmaan liikkumisrajoitusten asettamista sairaanhoidon ja etenkin tehohoidon kapasiteetin turvaamisella. Sairaanhoidon kapasiteetti ei voi olla peruste purkaa rajoitteita, koska se ei ollut virallinen peruste asettaa rajoitteita.
Nyt ilmeisesti Marinin hallituksessa on jo vedetty vääriä johtopäätöksiä vaikkapa oheisista kuvioista, joissa käyrät ja pylväät ovat kääntyneet laskuun. Kuvat ovat kuvakappauksia Helsingin Sanomien sivuilta (HS 11.4.2020).
Tartuntojen kasvuvauhti oli alimman kuvan mukaan hidastunut kiirastorstaista, mutta lukuihin vaikuttava tilanne lienee pääsiäinen, jolloin testimäärät ja niiden kirjaukset ovat vähentyneet.
Kun sairaanhoidossa olevat ovat vähentyneet, on tarkasteluun otettava myös kuolleiden määrän muutokset, jottei vain vedetä väärää johtopäätöstä. Käyrät ovat olleet alaspäin vain kolmen päivän ajan (9.4.-11.4.2020).
Esimerkki:
9.4.2020 oli sairaalahoidossa yhteensä 244 henkilöä, joista 82 tehohoidossa. Kumulatiivisena lukuna oli kirjattu 42 kuollutta, joka on siis kuolleiden kokonaismäärä (yhteensä 244+42= 286).
10.4.2020 oli sairaalahoidossa yhteensä 236 henkilöä, joista 81 tehohoidossa. Kumulatiivisena lukuna oli kirjattu 48 kuollutta (yhteensä 236+48= 284).
11.4.2020 oli sairaalahoidossa yhteensä 235 henkilöä, joista 80 tehohoidossa. Kumulatiivisena lukuna oli kirjattu 49 kuollutta (yhteensä 235+49= 284). Tuon päivän luvut tarkoittavat, että yksi henkilö on kuollut tehohoidosta.
Kuolleiden määränä voidaan kirjata kumulatiivinen luku, koska tuossa tarkastellaan vain muutoksia kolmen päivän aikana.
Kun tarkastellaan sairaanhoidon kapasiteettia, on huomioitava myös kuolleiden määrä, kuinka paljon paikkoja vapautuu kuolemien vuoksi. Tuskinpa kukaan on kuollut COVIT-19-sairauteen kotona.
Noiden kolmen päivän lukujen perusteella ei voi vielä vetää johtopäätöstä, että sairastavien määrä on kääntymässä pysyvään laskuun. Tarvitaan pitempi tarkasteluväli. Sairaanhoidossa olevien ja kuolleiden määrä kuvaavia käyriä on tarkasteltava samanaikaisesti, vaikkakin sairaalahoidossa olevien määrä viestii hoitoon tulevien uusien potilaiden määrästä.
****
Tarkastellaanpas tarkemmin tilastoja. Millaista tilastodataa meillä on maan sisäisestä koronavirustilanteesta 28.3.2020 ja 11.4.2020, jos nuo päivät valitaan tarkasteluajankohdiksi. Uudenmaan liikkumisrajoitukset alkoivat siis 28.3.2020.
Historiatietojen saamisessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivut ovat umpisurkeat. Laitos elää keskiaikaa. Päivittäiset luvut kyllä löytyvät, mutta ne onnettomat vetävät aina uuden päivän tulokset vanhan päälle hävittäen historiatiedot.
THL, korona: tapaukset kumulatiivisesti sairaanhoitopiireittäin -osoitteessa olevissa tietueissa näyttäisi olevan paljon virheellisyyksiä maakuntatason näytteenottotulosten suhteen. Etenkin alkuvaiheessa eri maakuntien näytteitä lienee tutkittu toisessa maakunnassa ja miten nuo näytetulokset lieneekään kohdistettu. Ei saa selvää eikä varmuutta.
Oleellista tuossa tarkastelussa siis on, onko koronavirustilanne Uudenmaan ja muun maan välillä tasaantunut ja samanaikaistanut vai voidaanko rajoitusten pidentämisellä estää muun maan koronavirustatuntojen synnyttämiä terveyshaittoja ja kuolemia nimenomaan muualla Suomessa.
Maaliskuun 28. päivänä 2020 Suomessa kirjattiin positiivissa testituloksia yhteensä 1 163 kappaletta, joista Uudellamaalla 740 kappaletta (63,6 %) ja muualla maassa 423 kappaletta (36,4 %). Kaksi kolmasosaa testeillä varmistetuista tartunnoista oli siis Uudellamaalla, jossa on kolmannes (30,6 %) maan väestöstä.
Huhtikuun 11. päivänä 2020 Suomessa kirjattiin positiivissa testituloksia yhteensä 2905 kappaletta, joista Uudellamaalla 1816 kappaletta (62,5 %) ja muualla maassa 1089 kappaletta (37,5 %).
Tartuntamäärissä ei siis tapahtunut 14 vuorokauden aikana suhteellisia muutoksia Uudenmaan ja muun maan välillä. Prosentuaaliset muutokset ovat alle yhden prosenttiyksikön. Epidemia maan sisällä on kulkenut samaa tahtia liikkumisrajoitukset huomioiden.
Mikä olisikaan tilanne, jos rajoituksia ei olisi ollut? Todennäköisesti Uudenmaan sisällä tilanne olisi kulkenut samaa rataa, mutta muualla maassa tartuntamäärät olisivat oleellisesti suurempia.
Johtopäätös: COVID-19-tautitilanne ei ole tasaantunut Uudenmaan ja muun maan välillä niin, että rajoitukset voisi purkaa.
Uudenmaan positiiviset testitulokset jatkavat vain kasvujaan eikä käännettä ole vielä näkyvissä. Kokonaistestimääriä on toki kasvatettu, mikä lisää myös tartuntaa osoittavien testien määrää. Ohessa positiivisten testitulosten määrä Uudellamaalla 26.2.-11.4.2020.
Jos liikkumisrajoitukset poistetaan, on syytä tehdä samanlainen laskelma vaikkapa kahden ja neljän viikon kuluttua.
****
Suhteutetaan Uudenmaan ja muun maan välinen koronavirustilanne vielä asukaslukuun. Suomen asukasluku on yhteensä 5 526 774. Uudenmaan asukasluku on 1 692 716 ja muun maan 3 834 058. Maaliskuun 28. päivänä 2020 Uudellamaalla oli 740 positiivista testitulosta (437,17 alueen miljoonaa asukasta kohden) ja muulla maassa 423 positiivista testitulosta (110,33 alueen miljoonaa asukasta kohden).
Huhtikuun 11. päivänä Uudellamaalla oli 1816 positiivista testitulosta (1072,83 alueen miljoonaa asukasta kohden) ja muulla maassa 1089 positiivista testitulosta (284,03 alueen miljoonaa asukasta kohden).
Uudellamaalla kahdessa viikossa positiiviset testitulokset olivat 2,45-kertaistuneet. Muualla maassa kahdessa viikossa positiiviset testitulokset olivat 2,57-kertaistuneet. Eteneminen on siis tapahtunut samaa tahtia sekä Uudellamaalla että muualla Suomessa.
Johtopäätös: COVID-19- tautitilanne ei ole tasaantunut Uudenmaan ja muun maan välillä niin, että rajoitukset voitaisiin purkaa. Päinvastoin Uudenmaan tartuntatilanne (tartuntaluvun 2,45-kertaistuminen) on pahentunut samaa tahtia suhteessa muuhun maahan (tartuntaluvun 2,57-kertaistuminen).
Nuo ovat suhteellisia muutoksia. Edes niistä ei löydy perusteita liikkumisrajoitusten purkamiselle.
Uusimaa olisi muulle maalle ilman rajoituksia virustehdas tai viruslinko, jos kahta erilaista luonnehdintaa käytetään. Tämä johtuu maakunnan suuresta asukasmäärästä (30,6 % koko maan asukasmäärästä) ja maan ylivoimaisesti korkeimmasta positiivisten testitulosten määrästä (62,5 % koko maan tartuntamäärästä 11.4.2020).
Oheinen kuva osoittaa, missä Uusimaa on edelleen viruslinkona tai -tehtaana omassa luokassaan. Uudenmaan asukasluku on omassa luokassaan ja lisäksi siellä on myös tartuntojen määrä miljoonaa asukasta kohden omassa luokassaan:
Maaliskuun 11. päivänä jokaista miljoonaa asukasta kohden Uudellamaalla on tartuntoja 3,78 kertaa (1072,83/284,03) enemmän kuin muualla maassa keskimäärin. Ero ei ole tasaantunut, vaan on pysynyt yhtä suurena, kun liikkumisrajoitukset asetettiin.
Suhteellisten muutosten perusteella ei kuitenkaan pidä tehdä päätöksiä vaan absoluuttisen lukujen perusteella.
****
Oheinen alla oleva kartta kertoo Suomen koronalähteet (THL, Varmistetut koronatapaukset Suomessa (COVID-19)).
Vaikka paikalliset puhuvat toista ja selittävät asiaa itselleen parhain päin, on selvä, että tummansinisellä Länsi-Pohjan alueella (ilmaantuvuusluku 74,6) on merkitystä Torniolla, jonka yhteiskaupunki Ruotsin puolella on Haaparanta.
Jos Länsi-Pohja olisi asukasmäärältään suurempi, olisi jo syytä erottaa muusta maasta vastaavasti kuin Uusimaa. Länsi-Pohjassa on kuitenkin vain 60 295 asukasta, joten tuolla perusteella ei erityinen eristämistä edellyttävä tapaus. Tartuntaketjut pitäisi kyetä eliminoimaan helposti noin pienessä populaatiossa.
Länsi-Pohja kuuluu Lapin maakuntaan ja on laskettu tässä kirjoituksessa Lapin maakunnan alle. THL on jostakin syystä erotellut tilastoissaan Länsi-Pohjan erilleen Lapista. Lappi on Suomen koronatilastoissa (tartunnat miljoonaa asukasta kohden) kakkosena juuri Länsi-Pohjan vuoksi. 11.4.2020 Länsi-Pohjassa oli 44,5 prosenttia koko Lapin tartunnoista (45/45+56).
Tuossa alapuolisessa kuvassa ovat ilmaantuvuusluvut maakunnittain. Mitä suurempi luku, sen pahempi tilanne. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa uusien koronatartuntojen osuutta alueella väestössä mittausajankohtana (tapausten määrä sataatuhatta asukasta kohden).
Uusimaa on siis edelleen omassa luokassaan, mutta nyt sitä koskevat liikkumisrajoitukset ollaan purkamassa.
****
Palataan vielä lopuksi kolmessa viimeisessä luvussa tartuttavuuslukuihin. Tartuttavuusluku tarkoittaa henkilömäärää, jonka viruksen kantaja tartuttaa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kiirastorstain A-Talk-ohjelmassa (Yle Areena, A-Talk 9.4.2020) ilmoittaman mukaan Uudenmaan tartuttavuusluku ei saa poiketa muusta maasta, vaan Uudenmaan ja muun maan tartuttavuuslukujen tulee olla lähellä toisiaan.
Mielenkiinnolla odotan, millaisiin lukuihin THL:ssä on päästy ennen liikkumisrajoituksia ja nyt pääsiäisen aikoihin. Nuo luvut THL:n on kyettävä ilmoittamaan laitoksen uskottavuuden edellyttämänä.
On kaksi tartuttavuuslukua: R ja Ro.
R0 on englannin kielellä basic reproduction number, suomennettuna kutakuinkin tartuttavuusluvun perusarvo. R on englannin kielellä effective reproduction number, suomennettuna kutakuinkin tartuttavuusluvun tosiasiallinen arvo.
Tartuttavuusluvuista löytyy minunkaltaisille asiasta kiinnostuneille maallikoille ymmärrettävää alkeistietoa mm. täältä.
R0 tarkoitta tartuttavuutta, jolla ei ole esteitä. Väestössä kaikki yksilöt ovat alttiita tartunnalle. Ei immuniteettia rokotuksella tai sairastamisella saatuna eikä kukaan vielä ole saanut tartuntaa. Mitään väestöryhmää ei ole suojattu tartunnan ulkopuolelle. R0-lukuun ei liity aikakäsitettä. R0 ei siis sinänsä anna arviota siitä, kuinka nopeasti tartunta leviää väestössä.
R0-luku on vaihteleva eikä suinkaan taudinaiheuttajalle biologinen vakio, koska siihen vaikuttavat myös muut tekijät, kuten ympäristöolosuhteet ja tartunnan saaneen väestön käyttäytyminen.
R puolestaan tarkoittaa tartuttavuutta, jolla on jo tavanomaisia esteitä ja on ikään kuin tosiasiallinen käytännössä. R syntyy väestön nykyisessä tilassa.
Jos R>1, tautitapausten lukumäärä kasvaa, kuten erityisesti epidemian alkuvaiheessa. Jos R=1, tauti on paikallinen (endeeminen) ja jos R<1, tautitapausten lukumäärä vähenee ja tauti kuihtuu.
Ilmapisarana leviävän SARS-CoV-2/COVID-19-viruksen R0-luvuksi eri tutkimuksissa on arvioitu haarukkaa välillä 1,4–3,8 (Early Transmission Dynamics in Wuhan, China, of Novel Coronavirus–Infected Pneumonia 26.3.2020, Pattern of early human-to-human transmission of Wuhan 2019 novel coronavirus (2019-nCoV), December 2019 to January 2020 30.1.2020, Estimating clinical severity of COVID-19 from the transmission dynamics in Wuhan, China 19.3.2020 ja High Contagiousness and Rapid Spread of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, Volume 26).
****
THL:n näkemyksiä laskelmissa käytetyistä tartuttavuusluvuista ja niiden määräytymisestä on kyselty (esim. Yle 5.3.2020). Lukuja arvioitu liian ruusuisiksi. Kyse on siis R-luvusta, ei Ro-luvusta.
”Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yksi koronaan sairastunut tartuttaa tällä hetkellä todennäköisesti Suomessa vain yhden ihmisen – tai hieman alle sen.” (Satakunnan Kansa 1.4.2020).
Lehti jatkaa:
”Kyse on merkittävästä muutoksesta Suomen koronatartuntoihin viime viikkoina. Ilman hallituksen tekemiä rajoitustoimenpiteitä koronan tartuttavuusluku eli R0-luku olisi ollut noin 2,2.”
”Tällä hetkellä alenevat koronaluvut tarkoittavat, että uusiutumisluku suurella todennäköisyydellä on noin 1 tai alle. Kukin tapaus tartuttaa siis keskimäärin yhden uuden tartunnan tai vähemmän.” THL:n ylilääkäri Tuija Leino runoili Satakunnan Kansan sivuilla.
Leinon hyvin alhaisista tartuttavuuslukuarvioista uutisoi myös mm. Iltalehti (IL 1.4.2020).
THL oli julkaisut tuoreet ennusteluvut vain viikkoa aikaisemmin ja niiden sisältö oli aivan toisenlainen (THL, Tiedote 25.3.2020). Laskelman R0-lukuna on käytetty arvoja 1,6 ja 1,8.
Viikossa siis THL tiputti luvun lukuun 1,0 tai jopa sen alle. Mistä tuolle perusteet? Onko kyseessä poliittinen lukumääritys? Jotta THL:n toimilla olisi uskottavuutta, laskelmat on julkaistava.
Niin, jos tartuttavuusluku on jo 1,0, on epidemia jo endeeminen eikä leviä. Jos tartuttavuusluku on alle yhden, tauti näivettyy eikä millekään tautia rajoittaville toimelle ole erityisiä perusteita.
Miksi siis rajoitteita ei vielä olla purettu, jos kerran THL:n mukaan jo kaksi viikkoa sitten tartuttavuusluku oli tasan yksi tai sen alle?
****
Eksponentiaalinen tartuntakasvu käytössä olevien historiatietojen perusteella on melko helppo laskettava vaikkapa kahden muuttujan ääriarvotehtävänä, jos tiedossa oleviksi lähtöluvuiksi valitaan tiettyinä päivämäärinä todettujen tartuntojen määrät. Siis vastaavasti kuin miten lasketaan eksponentiaalista väestönkasvua. Laskelma on vielä helpompi, jos otetaan vain alku- ja loppupäivän arvot ja tasainen muutosvauhti.
Toki tuokin on vain arvio, kun meillä olisi tiedossa vain testausmäärät lähtötietoina, mutta kuitenkin.
Oleellista tässä kuitenkin on puhuttaessa Uudenmaan liikkumisrajoituksien purkamisesta, mikä on Uudenmaan ja muun maan tartuttavuusluku erikseen laskettuna.
Saksassa korona-asiat osataan Suomea paremmin, eikä siellä lukuja piilotella. Saksassa luvut ja niiden muutokset osataan laskea reaaliaikaisesti. Tarttuvuusluvut eivät tee poikkeusta.
Vielä maaliskuun alussa tartuttavuusluvun ensimmäinen numero oli Saksassa 3. Sen jälkeen luku putosi ja vakiintui 22. maaliskuuta suunnilleen lukuun 1. Epidemia oli muuttunut endeemiseksi. Tartuttavuusluku kuitenkin nousi jälleen hieman ykkösestä maaliskuun lopulla. Huhtikuun 10. päivästä alkaen Saksan tartuttavuusluku on ollut noin 1,1.
Robert Koch -instituutin (RKI) mukaan tartuttavuusluvun kasvuun vaikuttaa todennäköisesti kaksi erillistä tekijää: vanhusten lisääntyneet tartunnat esimerkiksi hoitokodeissa sekä lisääntynyt testauskapasiteetti, mikä lisää tartuntojen havaitsemaisemmista.
Noita lukuja voi käydä tarkastelemassa Robert Koch -instituutin sivuilta (Schätzung der aktuellen Entwicklung der SARS-CoV-2- Epidemie in Deutschland – Nowcasting 9.4.2020).
RKI on Saksan THL. Vastaavia tietoja ja julkaisuja Suomen THL ei kykene tuottamaan edes unissa. Suomen ja THL:n olisi kyettävä pääsemään kaikessa koronaan liittyvässä Saksan tasolle.
Tartuttavuusluvun saaminen lähelle ykköstä näkyy myös jo Saksan aktiivisten koronatapausten määrässä, jossa käänne tapahtui 6.4.2020 (Worldometers, Germany):
Kun Saksa sai tartuttavuusluvun arvoon 1,0 maaliskuun 22. päivänä, käänne oli nähtävissä Wordometersin kuvaajissa 6.4.2020.
THL:n on ehdottomasti saatava tartuttavuuslukujen määritykset Saksan tasolle ja ne on julkaistava vastaavasti kuin Saksa julkaisee. Muutoin hallituksen touhut koetaan hatusta vedetyiksi ilman tieteellistä pohjaa.
Suomessa sen sijaan aktiivisten koronatapausten määrässä ei ole vielä näkyvissä vastaavaa käännettä (Worldometers, Finland):
Käyrän V-lovi on tilastovirhe.
On siis selvää, että Uudenmaan COVID-19-tautitilanne ei ole nyt helpompi kuin silloin, kun liikkumisrajoitteet asetettiin. Epidemia-aalto Uudellamaalla on vain edennyt eikä vielä saavuttanut käännepistettä.
Muun maan osalta oleellista on vain Uudenmaan muodostama tautipotentiaali tartuntojen absoluuttisella määrällä, ei Uudenmaan tautivaihe sinänsä. Ei siis ole merkitystä, se onko tartuntamäärät kasvussa vai laskussa, vaan mikä tartuntamäärien absoluuttinen määrä.
Noita tartuttavuuslukuja odotellessa.
Kaikki valmiuslain asetukset ovat poliittisia päätöksiä. Vaikka lääketieteen edustajat lausuisivat Uudenmaan sulun olevan välttämätön, niin hallitus ja perustuslakivaliokunta pohtivat itse välttämättömyyttä. HUS kommentoi jo, etteivät he näe välttämättömäksi. Sulku puretaan 90% todennäköisyydellä. Kepun vaikutusta tuo 10%.
Ilmoita asiaton viesti
Kun päätös on poliittinen, se pitää myös perustella poliittisesti varsinkin, jos kanta poikkeaa asiantuntijoiden valtaosan näkemyksistä. Poliittista päätöstä ei pidä yrittää perustella tieteellisellä näytöllä, jos ei perustu tieteelliseen näyttöön. Kun valmistelin tuo kirjoitusta, en löytänyt terveysammattilaisten tai terveysasiantuntijoiden kannanottoja Uudenmaan sulun purkamisen puolesta.
Mielenkiinnolla odotan huomisia tai ylihuomisia THL:n perusteluja sulun purkamiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Asiantuntijalausuntoina nuo tulevat THL:n perustelut voivat lopullisesti romuttaa koko organisaation luotettavuuden.
Ilmoita asiaton viesti
Laissa sulku on mahdollinen jos se on välttämätön. Vaikka THL suosittelisi eristyksen jatkamista ilman välttämättömyyden perustelua, niin sulku poistuu. Ei riitä hyödyllisyys, ei tarpeellisuus. Pitää olla välttämätön.
Avautumisen jälkeen on syytä suositella turhan liikkumisen välttämistä. Silloin nähdään ollaanko opittu vastuullisempaa käytöstä. Vastuuhan on edelleen ihmisillä itsellään.
Ilmoita asiaton viesti
Börje, sallit kai ihmetellä tuota tyhmää jankutustasi, on koskenut viime aikoina sieluun nuo sinun tyhmät kommenttisi ja yksi blogisi. Ovatko ne sitä vihreää tasa-arvoa ja solidaarisuutta, jota Suomi tarvitsee? Pidin sinua viisaampana.
Hallitus/ Marin ei voi enä jatkaa Uudenmaan eristämistä sillä sen olisi tullut antaa siitä esitys kaksi viikkoa ennen sulun päättymistä. Eli 05.04. mennessä. Sitä Marin ei kuitenkaan tehnyt, vaan oli tehnyt itse päätöksen eristyksen lopettamisesta. Mielestäni se kyllä menee pahasti pieleen ja tekee tyhjäksi tähänastiset rajoitusten aiheuttamat menetykset.
Toinen virhe on mielestäni liikenteen salliminen Ruotsin rajan yli. Tässä uskon Ohisalolla olevan sormensa pelissä.
Näin ei tulisi menetellä, se vaan jatkaa kärsimyksiä ja nostaa kriisin hintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Millähän perusteella Reino päättelee jonkin toimenpiteen virheeksi. Sinulla on hurjan paljon vähemmän tietoa ja osaamista käytettävissäsi eikä aavistustakaan lopputuloksesta. Loputon epidemian hidastaminen on muuten se ylivoimaisesti kallein vaihtoehto.
Ilmoita asiaton viesti
Börje, koska ajattelu on sallittua.
Uudellamaalla ei ole sen kummoisempi suojavälinetilanne kuin muuallakaan. Ja ainoa keino ihmisille on suojella itseään riittävällä suojautumisella.
Sen lisäksi Uudellamaalla tartuntaluku on muistaakseni n. 110 tartuntaa/ 100 000 asukasta, muualla maassa Meri-Lappia lukuunottamatta n. 30-40 tartuntaa/ 100 000 asukasta. Eli ei tuo varsin tasainen ole.
Joten ei tuo uusimaalaisten oppimisesta ole kiinni, vaan suojautumismahdollisuuksien puutteesta.
Mutta eihän meidän tarvitse kinastella asiasta. Katsotaan ja jos nyt näyttää käyvän niinkuin sanoin, pandemia tulee jatkumaan kuukausia ja se tulee maksamaan työttömyytenä ja lomautuksina arvaamattoman paljon. Siinnä eivät hallituksen ottamat lainat 20-30 mrd lainat riitä alkuunkaan.
Ilmoita asiaton viesti
HUS on jo hyvissä ajoin ohjeistettu olemaan sopivaa mieltä. Tarkoittaako tuo prosenttilasku kenties sitä, että jos Uudenmaan sulun lopettaminen osoittautuu virheeksi, niin siitä ottavat vastuun kaikki muut hallituspuolueet paitsi Keskusta?
Ilmoita asiaton viesti
Hallituksen päätökset ovat kollektiivisia ja jos kepu hallituksessa istuu ja päätöksen nielee, se on yhtä lailla vastuussa.
Ihan toinen juttu on että eihän tällaisista vastuu mitenkään konkretisoidu, ei ainakaan ennen vaaleja ja epäilen että silloinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Näin Espoolais kepulaisena tahon auton keulan menoon tuonne kutostielle toukokuun puolessa välissä. Börjeä ei lasketa pojes Espoosta paitsi jos siemenperunat pitäis saada kasvamaan. Muutoinkin maaseudulla pitää olla oikeanlainen jäsenkirja plakkarissa.
Ilmoita asiaton viesti
Asetus on voimassa vain huhtikuun 19. päivään asti. Se purkautuu automaattisesti. Sen jatkaminen olisi poliittinen päätös. Hallitus palaa töihin huomenna. Sulkua voidaan hyvin jatkaa, jos vakuuttavia perusteita on.
Aikaa päätökseen on koko viikko. Tämä alustajan väite on pelkkää legendaa: ”Marinin hallitus on nyt tehnyt jo hyvissä ajoin päätöksen, ettei Uudenmaan liikkumisrajoituksia jatketa.”
Ilmoita asiaton viesti
Selvää on, että mikäli HUS ei erityisesti vaadi sulun jatkamista, se puretaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässähän ei suojella HUS:ia eikä Uuttamaatta, niin miksi heiltä pitäisi kysyä? Tässä suojellaan muuta maata. Asiahan pitäisi siis kysyä muun maan sairaanhoitopiireiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Väitätkö siis, että sitä ei niiltä muilta kysytä? Olen aivan vakuuttunut, että kyllä kysytään.
Ilmoita asiaton viesti
AMEN!
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa Leopoldina tutkimusryhmä on linjannut alustavasti suosituksensa.Merkel tekee päätökset ryhmän suositukset pohjana yhdessä osavaltioiden ministeripresidenttien kanssa keskiviikkona.Saksan ja Suomen asiantuntemusta voi hyvin verrata Bundesligan ja Veikkausliigan tasoeroon.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsissa koronaa hoitaa kansanterveysvirasto ei politikot ja Tukholmaa ei ole eristetty kuolleita 899.
Suomessa koronasta vastaa politikot kuolleita 59 tänään.
Politikot toimivat varovammin!
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin tämänpäiväisiä lukuja ei ole vielä edes nähty.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin uusi luku: 919 kuollutta.
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsissa koronaa hoitaa kansanterveysvirasto ei politikot”
Vaikka Ruotsissa koronaa hoitaa kansanterveysvirasto niin kuitenkin politiikkojen on kannettava vastuu sillä politiikot ovat antaneet koronan kansanterveysviraston hoidettavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mikäänhän ei ole muuttunut tämän eilen kello 18.08 päivitetyn artikkelin jälkeen:
https://yle.fi/uutiset/3-11303850
Hallitus saa sosiaali- ja terveysministeriön muistion nähtäväkseen tiistaina. Aika erikoinen saa olla tulkitsija, joka tähänastisten tilastojen valossa kuvittelee suomalaiset poliitikot vähemmän varovaisiksi kuin naapurimaiden poliitikot.
Ilmoita asiaton viesti
Kenelläkään ei tietenkään ole mitään tätä alustajan toivetta vastaan: ”THL:n on ehdottomasti saatava tartuttavuuslukujen määritykset Saksan tasolle ja ne on julkaistava vastaavasti kuin Saksa julkaisee.” Mutta päättäjien on päätettävä, viimeistään torstaina.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin varovaisempia kuin ruotsalasiet poliitikot, vai mitä?
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela, missä ovat sinun tämän päivän lukusi…?
Ilmoita asiaton viesti
Olen tehnyt asiasta avauksen joka toinen päivä, enkä aio tihentää tahtia.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”Tukahduttamisstrategiasta käytetään myös patoamisstrategia-nimitystä, mutta patoaminen – siis virustartuntaesteiden luominen – on vain yksi osa tukahduttamista, jos tartuntoja edelleen tapahtuu patoamistoimien jälkeen.”
Tästä terminologiasta ei löydy selvää opasta mistään. Yleensä patoamisstrategiaa on käytetty nimityksenä ennakointistrategiasta, jolla pyritään estämään korona tulo mahdollisimman tarkkaan omaan maahan. Tällaisen strtegian valitsivat tietoisesti mm. Etelä-Korea, Singapore, Taiwan ja Uusi-Seelanti erinomaisin tuloksin sekä kuolemien, kustannusten ja taloudellisten seurausten muodossa.
Tukahduttamisstrategia sopii nimitykseksi enemmistölle maista, jotka valitsivat reagointistrategian. Toimenpiteisttä löytyy eroja maiden kesken, mutta tyyppillistä on liikkumisen rajoittaminen kuten Suomessa on tehty eri muodoissa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on pärjännyt kuolleisuuslukujen valossa yllättävän hyvin ja on samalla hyvällä tasolla kuin Euroopan parhaimpiin kuuluvat Saksa ja Norja.
Muiden maiden koronakehityksestä uskallan vetää johtopäätöksen, että Suomen koronahuippu saavutetaan toukokuun alussa noin kahden viikon kuluttua. Uudenmaan saarron purku ei tässä valossa tapahdu liian aikaisin, jos se tehdään viikon päästä.
On muistetttava, että korona levisi hyvin tehokkaasti ympäri maata hiihtolomien jälkeen, kun virusta kantavia ihmisiä tuli takasin eri puolille Suomea. Näin virus on salakavasti levinnyt joka puolelle. Esimerkkinä Kiuruveden vanhusten hoitolaitos, ”keskellä ei mitään” Hesasta katsoen. Uudenmaan kulkurajoituksen poisto ei enää ole merkittävä tekijä koronalle. Se on levinnyt ja leviää koko ajan Uudestamaasta huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Totta kai kyseessä on poliittinen päätös, pöydällä ovat kansalaisten perusoikeudet. Kun on sananvapaus, erilaiset virkamiehet saavat tuulettaa mielipiteitään julkisuudessa, mutta Marinin hallitus ei ole niihin millään tavoin sidottu.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan turhaa on tieteellisten näyttöjen perään haikailla. Sellaisia tutkimuksia ei ole olemassa. Hallitus on toiminut parhaiden asiantuntijoiden tiedon varassa ja on onnistunut hyvin. Aika turhana pidän myös ylipitkien kirjoitusten tarjoamisen. Laaja tietopaketti sotkee enemmän kuin selvittää.
Ilmoita asiaton viesti
Vastuu ei ole yksilöllä. Vastuu on yhteiskunnalla. Jos vastuu olisi yksilöllä niin silloin nopeusrajoituksia teille ei tarvittaisi, huumeet olisivat laillisia ja alkoholia, aseita saisi kuka vaan haluaa.
Sanottaisiin vain että vastuu on yksilöllä.
Ilmoita asiaton viesti
Nuo Lehtosen Saksan höpinät ovat outoja.Saksassa ei lain mukaan ole edes mahdollista Uudenmaan sulun kaltainen tilanne.Vähätartuntainen Mecklenburg-Vorpommern yritti pääsiäiseksi vastakkaista sääntöä,eli rajoittaa pääsyä Itämeren rannoille.Oikeusistuin torppasi hankkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Koronatapaukset lisääntyvät edelleen Uudellamaalla (eli eivät ole kääntyneet laskuun kuten muualla Länsi-Pohjaa lukuun ottamatta). Siksi ehdotin täällä toimien kiristämistä Saksan tasolle eli kokoontumisten rajaaminen 2 henkeen, vain välttämättömän asioinnin sallimisen (kauppa, apteekki tms.) sekä noilla asioinneilla suojamaskin käytön. Ymmärrän hyvin asian vaikeuden, mutta tartuntojen rajoittamisen kannalta (ja muiden maiden kokemusten perusteella) se olisi perusteltua. Kannatan myös Uudenmaan liikkumisrajoituksen jatkamista (vaikka hallitus lienee jo toisen linjauksen asiassa tehnyt), kun tilanne muualla maassa on nyt hyvä. Tärkeä tavoite rajoitustoimilla on, että piilotartuttamisen riski pienenisi sekä Uudellamaalla että liikkumisrajoituksen poistuttua sen ulkopuolella. On tärkeää saada testaaminen ja jäljitys kaikkialla toimimaan niin, että tartuntaketjut saadaan poikki (se ei nyt Uudellamaalla täysin onnistu). Kaikkein kalleimmaksi tulee pitkittynyt tilanne, jossa tarvitaan tiukkoja rajoitustoimia. Nyt vielä tilanteeseen pystyisi vaikuttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen yhteenveto. Vielä ei ole rajan avaamisen paikka, lähelläkään. Hallitus ottaa valtavan riskin mikäli raja avataan. Marin ja viisikko on kovan päätöksen edessä. Rajan avaamisen osalta otetaan hallituksesta todella mittaa. Jäädään mielenkiinnosta seuraamaan. Kiitos erinomaisesta blogista.
Ilmoita asiaton viesti
Uudenmaan sulku purkautunee, mutta laillisesti olisi terveyteen liittyvät välttämättömyysperusteet jatkaa suppeammalla alueella kuten Suur-Helsinki, jossa tartuntaluvut ovat erittäin korkeat vrt. muu Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman on likaa asiaa yhteen glogiin tuupattu.
Mikäli nuo kaikki,ja lisäksi blogistin omat ajatukset lukee,niin huomaa olevansa hämmentynyt informaation sekamelskasta.
Alla yksi mielipiteesi. Eikö hallitus ole kokoajan perustanut tekonsa terveydenhoidon kapasiteetin riittävyyteen?
”Hallitus ei siis perustellut Uudenmaan liikkumisrajoitusten asettamista sairaanhoidon ja etenkin tehohoidon kapasiteetin turvaamisella. Sairaanhoidon kapasiteetti ei voi olla peruste purkaa rajoitteita, koska se ei ollut virallinen peruste asettaa rajoitteita.”
Ilmoita asiaton viesti
Keskiössä onnistumisessa on yksilö, jonka toimilla vaikutetaan kansakunnan tilanteeseen. Onneksemme meillä on hyvin koulutettu, maltillinen ja kohtuullisen terve väestö, jolla on nyt oma keskeinen roolinsa tilanteessa. Oletin itse, että ihmiset olisivat rajoittaneet liikkumista ja toimintaansa omaehtoisesti enemmän. Näin ei kuitenkaan käynyt ja pidän nyt tehtyjä toimenpiteitä valtiovallan toimesta ainoana mahdollisena. Ruotsin tilannetta tulkitaan mielestäni Suomessa väärin. Ruotsissa suositusten voima saattaa olla yhtä suuri kuin jossain toisessa maassa erilaisten pakkokeinojen. Toivoisin, että suomalainen kuuntelisi samalla tavalla herkästi suosituksia ja toimisi niiden mukaan. Tosin viimeaikaisten lukujen nojalla Ruotsi todennäköisesti joutuu taipumaan suositusten sijaan eradikaatiopolitiikkaan, jota meillä ja Norjassa jo toteutetaan.
https://www.oulu.fi/ltk/tie-ulos-covid-kriisist%C3%A4?fbclid=IwAR25FHmQjiidW7xNLuBVuxCFtAWREkWxHZMuOL160OlbOw2WUR7jxTlqauQ
Ilmoita asiaton viesti
Oleellista mielestäni on se paljonko yhteiskuntamme kestää rajoitettua työntekoa? On toki tuo etätyö,mutta pitää muista myös tuo fyysinen työnteko. Sieltä alkutuotannosta löytyy pitkälle myös siitä hyötyvänkin elinkaari.
Enoni sanoi jo kymmeniä vuosia sitten,etei tämä yhteiskunta elä,jos kaikki kouluttautuu opettajiksi,kanttoreiksi tai lääkäreiksi. Suomi tarvitsee alkutuotantoa.
Nyt tilanne lienee sellainen,että tekijät maakunnista odotta pääsyä Uudellemaalle tienestin,kun he taas sieltä haluaisivat pelastautua maakuntiin mökeilleen.
Ilmoita asiaton viesti
Yhteiskunnalla on muitakin tehtäviä kuin koronaviruksen torjuminen. Eikä meidän kaikkien yksilöidenkään elämän sisällöksi ole syytä asettaa viruksen torjuntaa. Virukset tulevat ja menevät. Talo elää tavallaan ja vieras saapuu ajallaan. Otetaan mieluummin Ruotsista mallia.
Ilmoita asiaton viesti
Sitenkö,että he saavat siirtää viruksen melle Merilappiin, kun heitä ei kiinnosta pätkääkään,kuka Ruotsin pohjoisosissa huolehtii siellä asuvien sairaanhoidon velvoitteista?
Kuikan aluepolitiikkaa parhaimmillaan.
Ilmoita asiaton viesti
On päivänselvää,että kyseisessä blogissa ei ole tarkoitustakaan edetä lukijoita kunnioittaen.
Tekstiäkin on jo muutama hehto,ja linkkejä 25 kpl.
Tekelehdi noista tarpeista sitten muodostamaan oma mielipiteesi.
Ilmoita asiaton viesti
Oma mielipiteeni on, että Suomi on selvinnyt hyvin. Venäjä suoltaa valeuutisia minkä ehtii. Ei siellä muka ollut koronaakaan juuri lainkaan. Kiinassa viruksen leviäminen on saatu pysäytettyä oletettua paljon aiemmin. Tosin viime päivinä virustapaukset ovat kääntyneet nousuun etenkin Venäjältä saapuneiden matkailijoiden keskuudessa.
Onneksi on Yle, kauheaa olisi jos eläisi kommunistien propagandan varassa kuten kiinalaiset ja venäläiset.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Kiinakin osaa salailla kuten aina ennenkin, kun Taiwan joutui ongelmiin SARS:in takia ja syy oli Kiinan usean kuukauden pimittämisestä ja Etelä-Koreassa MERS:in takia ja taas kerran.
Näillä mailla on kokemuksia ja siksi havaittiin jo paljon etukäteen, kun viestinnässä huomattiin terveyshenkilöstöjen suuret sairastumiset, niin ilmoitettiin WHO:lle mutta ei jääty odottelemaan vaan valmistauduttiin heti.
Muualle länsimaille ei ole tämä levinnyt ympäriinsä ja eikä näin siksi ole todellisia kokemuksia epidemiassa eikä osattu varautua mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Osaa toki, Wuhanista kaikki alkoi jo joulukuussa ja vasta tammikuussa myönnettiin että mitään oli.
Ei kapitalistikaan aina osaa:
– Mitäs sitten tehdään ja mistä Suomeen saadaan suojaimia, jos tapahtuu joku iso katastrofi, Scott Safetyn Vaasan tehtaan suodatinkoneenhoitaja Thomas Dahl kommentoi kannattavan tehtaan lopettamispäätöstä joulukuussa 2012 Teollisuusalojen ammattiliitto ry:n lehteen.
Niin. Dahlin kommentti voi vetää mietteliääksi vuonna 2020, kun koronaviruspandemia koettelee Suomea ja koko maailmaa. Huoltovarmuuskeskus on joutunut ostamaan paniikissa suojavarusteita Kiinasta normaalista poikkeavilta tavarantoimittajilta ja kotimaan tuotantoa pyritään jotenkin epätoivoisesti käynnistämään.
Surullista kyllä, Suomi oli Euroopan suojavarustebisneksen huipulla. Vaasan tehtaat siirtyivät kuitenkin amerikkalaisomistukseen, kun Scott Technologies osti Kemira Safetyn vuonna 2000. Valtio omisti tuolloin Kemirasta 48,6 prosenttia.
Amerikkalaiset omistajat ajoivat Vaasan tehtaan toiminnan alas vuosien 2013–2014 aikana ja oveen lyötiin lappu lopullisesti vuonna 2015. Mutta miten kaikki tapahtui?
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/33b9707c-d0fc-4404-abe9-ad249537f849?fbclid=IwAR0f9xq912xYRzvD0Aoal8CuFFrWC5Vxbz78uSfYaR12hauTS3utnupG90Q
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tuossa Ari Pesosen erinomaisessa ja uutterassa sekä käytännön esimerkein avaavassa kirjoituksessa nyt sitten loukkaa?
-Jos nyt hän ( Pesonen) erinomaisesti ennalta nuotitti ja kirjoitti, että Sanna Marinin hallituksen olisi pitänyt / tai nyttemmin ehkä ei uskaltanut, jatkaa Uudenmaan eristystä; saati laajentaa Länsi-Pohjaa samaan eritykseen, niin mikä siinä loukkaa?
-Sekö , että Sanna Marinin hallitus on ideologisesti pyhä?
-Sekö ,että Pesonen on hemmetin hyvä sisällöntuottaja ja tämän Uuden Suomen parhaita kirjoittajia?
Tsemppiä Ari Pesoselle, koeta jaksaa kaikesta huolimati..
-Harvoin on Pesonen väärässä?
Ilmoita asiaton viesti
Kiusallinen fakta on, ettei hidastamista pitäisi tehdä yhtään enempää kuin sairaanhoidon kapasiteetti sitä vaatii. Mitä enemmän hidastetaan sitä kauemmin yhteiskunnan seisahdus kestää ja sitä kalliimmaksi tulee. Vasta laumasuoja, rokote tai erittäin tehokas lääkehoito antaa perustellut syyn muuttaa viruksen leviämisen säätelyä terveydenhuollon kapasiteetin mukaan. Nyt muualla Suomessa sairastetaan vielä liian vähän ja siellä yhteiskunnan seisottaminen maksaa aivan turhaan. Rokotteesta tullee apua ehkä reilun vuoden päästä. Sinne saakka ei voida Suomea sulkea.
Ilmoita asiaton viesti
”Epidemia ei enää ole Uudellamaalla muuta maata pidemmällä alueellisesti arvioituna.”
Eikös tätä alueellista tasoittumista juuri pyritty estämään tällä Uudenmaan saarrolla? Eli sen tavoitetta ei saavutettu. Nyt on sitten todettu turhaksi toimenpiteeksi alun alkaen.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota samaa lausetta toisti Marin jo viime viikolla ja juuri tuon lauseen pohjalta kirjoitin tämän kirjoituksen kumotakseni luvuilla, että THL:n ja STM:n tänään julkaistuilla perusteluilla ei ole pohjaa. Tuo huomiosi on oikea, jos THL:n ja STM:n väite pitäisi paikkansa: Uudenmaan eristys olisi ollut osaltaan turha.
Jos lähtee virittelemään omia virityksiä ilman totuutta, siitä seuraa yleensä epäloogisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä, Uudenmaan rajoituksen jatkaminen, mistä on jo hyviä tuloksia olisi ollut perusteltu ratkaisu. Nyt pitää painostaa poliitikkoja korjaamaan onneton päätös mahdollisimman pian.
Valitettavasti en ole nyt kansanedustaja ja en voi suoraan vaikuttaa ratkaisuihin, mutta olen kovasti koettanut sitä eri tavoin kuitenkin tehdä heikoin tuloksin.
Uudenmaan rajan purku merkitsee itse asiassa koronan torjunnassa laumaimmuniteetin käyttöönottamista, vaikka tämä kistettäsiinkin. Laumaimmuniteetti merkitsee arvaamattoman paljon kuolemantapauksia, monille kovan koetteluksen käyneille pysyviä keuhko- ja arimpien elinten vammoja. Suomi on hyvän koronan torjunnan alun jälkeen käymässä tuhon ja tuskien tielle.
Laumaimmuniteettiä ei muutoin tarvittu sika- ja lintuinfluenssan torjunnassa, kun se onnistuttiin maailmalla ennen epidemian Suomeen saapumista torjumaan rajaamistoimin! Metsänhoidon ekologinen kulotus onnistuu vain rajaamistoimin, muutoin on seuraus metsäpalo, mitä voi kyllä uusien rajaamistoimin ja vedellä vaikka lentokoneista yrittää sammuttaa. Mutta koronapaloa ei voida sammuttaa, kun ei rokotetta eikä lääkkeitä vielä arvaamattoman pitkiin aikoihin.
Suomenn nyt valitsemaa menettelyä voi verrata tilanteeseen, jossa palokunta on saapunut syttymisvaiheessa olevan talon tykö ja toteaa:”Kyllä me pääsemme palon herraksi, kun tuli on edennyt kivijalkaan asti!
Toivon päättäjien tekevän uuden ratkaisun asiassa. Kansanedustajat eivät ole yksimielisiä, vaikka vain hyvin harvat tajuavat asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tautitapaukset eivät ole lähteneet dramaattiseen nousuun, ja näyttää siltä että eivät lähdekään. Kaikkiin naapurimaihin verrattuna Suomi on selvinnyt erinomaisesti. Kannattaa lukea nuo Jari-Pekka Vuorelan joka toinen päivä annostellut jäitä hattuun -bloggaukset niin pysyy terveen järjen pitoisuus aivoissa riittävänä. Ja Arto ”Bongo” Luukkanen ynnä muut foliohatut kannattaa skipata.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on mielestäni hallituksen käyttämien professorien päätös. Heitähän on kovasti hiertänyt tämä Uudenmaan sulkemispäätös.
Tällä päätöksellä hallitus uhraa ihmishenkiä. Parempi olisi ollut jatkaa sulkua ainakin kuun loppuun asti.
Ilmoita asiaton viesti
EVVK kaikenmaailman käppyrät. Olen sitä mieltä että meillä ei olla kuitenkaan tilanteen tasalla ja pimiteteään tietoja. Eihän täällä testauksetkaan ole menneet kuten piti.
Mutta, Marin ja hallituksensa kantavat vastuun kaikesta joko ennemmin taikka myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti