Valko-Venäjän vallankaappausyritys – Venäjän FSB:n ja Valko-Venäjän KGB:n pieleen mennyt näytös

Artikkelikuva on kuvakaappaus Vladimir Putinin pitämästä linjapuheesta Venäjän liittoneuvostolle ja duumalle viime keskiviikkona 21.4.2021. Ehkäpä vähempi riitely länsimaiden kanssa pitäisi kasvot hieman nuorekkaampina. No, kauneus on katoavaista – kuten valtakin. Pian ei tarvita FaceApp-ohjelmia Putinia vanhentamaan, miltä hän näyttäisi 83-vuotiaana vuonna 2036, kun viimeinen presidenttikausi loppuu.

****

Но, послушайте, можно как угодно относиться, например, к Президенту Украины Януковичу или к Мадуро в Венесуэле. Повторяю, можно как угодно к ним относиться, к тому же Януковичу, которого тоже чуть не убили и отстранили от власти с помощью вооружённого переворота. Можно иметь любую точку зрения по поводу политики Президента Белоруссии Лукашенко Александра Григорьевича. Но практика организации госпереворотов, планов политических убийств, в том числе и высших должностных лиц, – ну это уже слишком, все границы перешли уже.

А ведь чего только стоит признание задержанных участников заговора в том, что готовилась блокада Минска, включая городскую инфраструктуру и средства коммуникации, полное отключение всей энергосистемы столицы Белоруссии! Это значит, между прочим, что, по сути, велась подготовка к массированной кибератаке. А как иначе-то? Это так, знаете, просто одним рубильником не сделаешь.” (Президент России, Пслание Президента Федеральному Собранию 21.4.2021).

Vapaasti suometuttuna:

Kuulkaa, voitte kohdella kuten haluatte esimerkkinä Ukrainan presidentti [Viktor] Janukovytšia tai [presidentti Nicolás] Maduroa Venezuelassa. Toistan, voitte kohdella heitä haluamallanne tavalla kuten [kohtelitte] Janukovytšia, joka myös melkein tapettiin ja syrjäytettiin aseellisella vallankaappauksella vallasta. Teillä voi olla mikä tahansa näkökulma Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Ryhoravitš Lukašenkan politiikkaan. Mutta käytäntö vallankaappausten järjestämiseksi, suunnitelmat poliittisista salamurhista koskien myös ylimpiä virkamiehiä on jo liikaa, kaikki rajat on jo ylitetty.”

Mutta miksi on vain salaliittoon osallistuneiden pidätettyjen tunnustus siitä, että Minskin eristämistä valmistellaan mukaan lukien kaupungin infrastruktuuri ja viestintävälineet – sekä myös Valko-Venäjän pääkaupungin koko sähköjärjestelmän täydellistä sammutusta! Tämä muuten tarkoittaa myös sitä, että itse asiassa valmisteltiin massiivista kyberhyökkäystä. No mitenkäs muuten. Kuten tiedätte, tätä ei tehdä vain yhdellä kytkimellä.

Kyse yllä olevassa lainauksessa ja sen suomennoksessa on presidentti Vladimir Putinin keskiviikkona 21.4.2021 pitämästä linjapuheesta Venäjän liittoneuvostolle ja duumalle.

Alleviivatuilla sanoilla Putin odotti länsimaiden tunnustamista, että länsimaat Yhdysvaltojen johdolla olisivat Valko-Venäjän vallankaappaushankkeen takana vastaavasti kuin Venäjän mielestä ne olivat Ukrainan Maidanin tapahtumien takana. Niiden Ukrainan tapahtumien takana, joiden seurauksena Venäjä menetti Ukrainan hallinnastaan.

Putin mitoitti vallankaappaus- ja salamurhayrityksen länsimaiden massiiviseksi hankkeeksi saada Valko-Venäjä länsimaiden haltuun. Kyse olisi ollut Venäjän määrittelemän punaisen viivan ylittämisestä.

****

Suomennetaanpas hieman tuota edellä kirjattua Putinin 21.4.2021 lausumaa.

Putin syytti länsimaita Valko-Venäjän vallankaappaus- ja salamurhayrityksestä. Vastaavasti kuin länsimaat olisivat olleet syöksemässä vallasta Maidanin tapahtumilla vuoden 2014 helmikuussa Ukrainan presidentti Janukovytšia tai vuoden 2020 toukokuussa vallankaappaustapahtumilla Venezuelan presidentti Maduroa.

Aina kun jossakin autoritäärisessä maassa kansa yrittää ottaa vallan itselleen, Venäjän mukaan kyseessä on länsimaiden vallankaappausyritys.

Putin tulkitsee kaikella tänä keväänä nähdyllä – Valko-Venäjän osalta jo viime syksystä lähtien nähdyllä –olevan yhteys toisiinsa ja hän niputtaa tapahtumat yhdeksi päämääräksi, jota länsi ajaa: Ukrainan ja Valko-Venäjän ottamista haltuun länsimaiden ovelalla suunnitelmalla, johon kuuluvat kansan saattaminen Valko-Venäjällä kaduille, Venäjää ja Valko-Venäjää koskevat laajat pakotteet, kansan saattaminen Venäjällä kaduille Navalnyin avulla, vallankaappaus Minskissä ja päälle vielä laaja Defender Europe 21 -sotaharjoitus Ukrainan ja Valko-Venäjän rajoilla. Harjoitus, johon sotavoimaa on tuotu myös Pohjois-Amerikasta yli Atlantin.

Venäjä on tulkinnut, että Valko-Venäjän elokuun 2020 presidentinvaaleista alkaneet kansalaisten mielenosoitukset ovat länsimaiden masinoimaa, jonka pohjimmainen tarkoitus on saada Valko-Venäjän länsimaiden haltuun vastaavasti kuin Ukraina vuoden 2013 marraskuussa alkaneilla tapahtumilla.

Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliittokehityksen yhden pysähdyspaikan ajankohdaksi maat olivat määritelleet tammikuun 2021 puolitoista aikaisemmin solmiman salaisen integraatiosopimuksen perusteella (US-blogi 20.4.2021).

Putinin ja Lukašenkan pelko on ollut, että presidentinvaaleista alkanut kansalaisten mellakoinnin idea on ollut estää Venäjän ja Valko-Venäjän integraation tiivistyminen. Pelko on ollut, että Valko-Venäjän uusi autoritäärisyydestä demokratiaan pyrkivä hallinto olisi suuntautunut ennemmin tai myöhemmin kohti länttä, kun suuri elintasokuilu Valko-Venäjän rajoilla olisi valjennut kansalaiselle.

Venäjän sotavoimakeskitys Ukrainan rajalle oli yksi Venäjän reagointitapa. Venäjä pelkäsi, että länsi olisi valmis käyttämään myös sotavoimaa saadakseen Valko-Venäjän ja Ukrainan hallintaan, kun sotavoimaa oli kerran tuotu myös yli Atlantin.

Valtaosa länsimaisista – ja erityisesti Suomen – ulko- ja turvallisuuspolitiikan asiantuntijoista Ukrainan tilannetta selitellessään on ollut pihalla kuin lumiukko Venäjän ajatusmaailmasta. Pihalla ovat olleet Suomessa niin ulkoministeriö kuin myös Tasavallan presidentin kanslia (HS 22.4.2021). Venäjä ei ollut ratkaisemassa Ukrainan tilannetta sotilaallisesti eikä Itä-Ukrainan tilanne ollut asevoimien keskittämisen tavoite.

Presidentin kanslia on ollut erityisen tietämätön maailmanpolitiikan tilanteesta, kun valitsi presidentti Niinistön esittämän ETY-juhlakokousehdotuksen ajankohdaksi yhden huonoimmista mahdollisista (US-blogi 1.4.2021).

Mutta mikä on totuus Valko-Venäjän vallankaappaus- ja salamurhayrityksessä? Käsittelen tuota hieman tässä kirjoituksessa.

****

Presidentti Lukašenka ilmoitti häneen ja hänen perheeseensä kohdistetusta salamurhahankkeesta huhtikuun 17. päivänä Telegram-viestipalvelussa. Telegram (Телеграм) on eräänlainen venäläinen viestipalveluversio Facebookin WhatsAppista.

Lukašenkan Telegram-tili on nimetty Пул Первого:ksi, mikä on suomennettuna kuta kuinkin ensimmäinen pooli viitaten presidentin ensimmäiseen viestintäpooliin (Venäjällä Kremlillä on «Президентский пул»). 17.4.2021 julkaistun viestin videon on niin raskas, ettei se ole katsottavissa (”medis is too big”). Lieneekö tarkoituksellista, ettei sitä kukaan pääisis katsomaan? Ehkäpä. Lukašenkalla on myös vastaavan niminen Twitter-tili (Twitter, Пул Первого).

Lukašenkan salamurhahankkeesta huhtikuun 17. päivänä sanottu sen sijaan löytyy – yllätys, yllätys – Venäjältä Russija 1 -televisiokanavan (Россия 1) Dmitri Kiselevin (Дмитрий Киселёв) juontamasta Vesti Nedeli -ajankohtaisohjelmasta (Вести недели) päivämäärällä 18.4.2021 (Покушение на президента: американцы удивили Лукашенко).

Вести недели on suomennettuna viikon uutiset. Lukašenkaa koskeva em. 12 minuuttia ja 17 sekuntia kestävä uutisosuus on otsikoitu suomen kielelle käännettynä ”Presidentin salamurha: amerikkalaiset yllättivät Lukašenkan”.

Amerikkalaiset, niinpä tietysti.

Venäläinen suomalaista A-studiota vastaava ajankohtaisohjelma osasi jo 18.4.2021 – siis vain päivä Lukašenkan 17.4.2021 salamurhahankeilmoituksen jälkeen – nimetä salamurhahankkeeseen osallistuneet ja kertomaan koko tapahtuman sisältäen myös salamurhahankkeesta kahta epäiltyä koskevan FSB:n salanauhoituksen Moskovassa.

Salamurhahankejulkistus meni tarkasti laaditun käsikirjoituksen mukaan ja ajankohta paljastukselle oli viimeinen viikonloppu ennen ns. Venäjän superviikkoa, jolloin Putin piti em. linjapuheen 21.4.2021 ja jolloin Lukašenka vieraili Moskovassa 22.4.2021.

****

Valko-Venäjän KGB (КГБ Республики Беларусь) ja myös Venäjän FSB (ФСБ) ovat nimenneet vallankaappaus- ja salamurhahankkeeseen seitsemän henkilöä. Neljä heistä pidätetty, kolmen pidätetyn nimi on tiedossa julkistettuna, neljäs pidätetty seitsemästä on arvattavissa.

Alla ovat noiden seitsemän henkilön nimet suomen kielelle käännettynä venäjän kielestä. Kyrillisin aakkosin kirjattu on venäjää ja suluissa kyrillisin aakkosin oleva on valkovenäjää. Suluissa latinalaisin aakkosin oleva käännös on yleisimmin englantia valkovenäjästä latinalaisiin aakkosiin käännettynä ja se kirjoitusasu, millä parhaiten löytyy netistä tietoa kyseisistä henkilöistä latinalaisin aakkosin.

Neljästä viimeisestä ei löydy mitään Wikipedia- ja biografiatietoja.

Alexandr Perepetško on valmistunut Valko-Venäjän valtionyliopistossa ja suorittanut filosofian tohtorintutkinnon Washingtonin yliopistossa (Seattle, Yhdysvallat). Hällä on myös maantieteiden ja kauppatieteiden kandidaatin tutkinto. Perepetškolla on hyvin laaja koulutustausta.

Pavel Kulaženko on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 2011 ja toimii henkilökohtaisena valmentajana. Sitä ennen hän toimi Valko-Venäjällä poliisin erikoisjoukoissa ja sisäministeriön erikoisjoukoissa. YouTubessa hän pitää yllä Exomon-sivustoa. Kulaženkon Facebook-sivut löytyvät täältä.

Dmitiri Štšigelski on puolestaan ammatiltaan psykiatri.

Igor Makar on toiminut Valko-Venäjän sisäasiainministeriön terrorismin vastaisessa erityisyksikössä ns. Almaz-erikoisjoukoissa (Спецподразделение Алмаз, Спецподразделение Министерства внутренних дел Беларуссии «Алмаз»). Hän on mielenkiintoisin henkilö näistä seitsemästä.

****

Noista seitsemästä Valko-Venäjän KGB on ilmoittanut julkisuudessa pidätetyksi Grigori Kostusjovin, Alexandr Fedutan ja Juri Zenkovitšin. Samat kolme henkilöä mainitsee myös Lukašenka 17.4.2021, kun hän ensi kerran toi esiin salamurhahankkeen esiin Telegram-viestissään.

Neljäs todennäköinen pidätetty on Liettuassa asuva Igor Makar, koska kolme muuta henkilöä (Alexandr Perepetško, Pavel Kulaženko ja Dmitiri Štšigelski) eivät oleskele Valko-Venäjällä tai Venäjällä ollen samalla Valko-Venäjän KGB:n tai Venäjän FSB:n pidätettävissä. Perepetško, Kulaženko ja Štšigelski ovat siis edelleen Atlantin takana ilman Euroopan matkoja.

Feduta ja Zenkovitš tulivat pidätetyiksi Moskovassa Venäjän FSB:n ja Valko-Venäjän KGB:n järjestämässä näyttävässä ansassa. Seitsemästä henkilöstä vain Kostusjov asuu tällä hetkellä vakituisesti Valko-Venäjällä ja tuli siis siellä pidätetyksi.

Alexandr Feduta Valko-Venäjän KGB:n kourissa Moskovassa 11.4.2021 tulleessaan pidätetyksi.
Juri Zenkovitš Valko-Venäjän KGB:n kourissa Moskovassa 11.4.2021 tulleessaan pidätetyksi.

Yllä olevat kuvat ovat kuvakaappauksia FSB:n kuvaamasta pidätystilanteesta (Youtube, Вооружённый мятеж в Беларуси 17.4.2021). Ehkäpä tuokin jo sinänsä kertoo jotakin – siis tuo kuvaus.

Alexandr Perepetško opettaa parhaillaan Washingtonin yliopistossa Seattlessa (UW, Researchgate, Alexander Perepechko). Pavel Kulaženko muutti vuonna 2011 New Yorkiin vihreällä kortilla (USA Green Card) ja hän tuskin koskaan palaa enää Valko-Venäjälle. Dmitiri Štšigelski on ollut maanpaossa Valko-Venäjältä jo vuodesta 2001. Nykyisin hän toimii ValRX-yrityksen toimitusjohtajana New Yorkissa.

Miksi Igor Makaria ei ole julkistettu pidätetyksi, vaikka onkin todennäköisesti pidätetty, selviää hieman myöhemmin.

Valko-Venäjän KGB ja Venäjän FSB ovat nimenneet Juri Zenkovitšin vallankaappausyrityksen pääjärjestäjäksi. Yhteistä noille seitsemälle henkilölle on, että he ovat vähän vastaavassa suhteessa Lukašenkaan tai Valko-Venäjän valtiollisiin turvallisuuselimiin kuin mitä Navalnyi on suhteessa Putiniin.

Noista seitsemästä henkilöistä voisi kirjoittaa laajan kirjan osoittamaan, etteivät henkilöt ole kykeneviä järjestämään Lukašenkan ja Putinin esittämää vallankaappausta, vaikka Kulaženkolla ja Makarilla onkin sotilaallinen koulutus. Puhumattakaan, että esimerkiksi Yhdysvaltojen valtiolliset tiedusteluorganisaatiot käyttäisivät kyseisenlaisia henkilöitä vallankaappaukseen.

Eivät koskaan käyttäisi.

****

Кодовое название «Тишина» (БелТА 24.4.2021), suomeksi koodinimi Hiljaisuus.

Hiljaisuus on тишина-sanasta suomennettuna tämän Venäjän FSB:n ja Valko-Venäjän KGB:n sabotaasihankkeen nimi, jota he kutsuvat vallankaappaus- ja/tai salamurhahankkeeksi (переворот, убийство) presidentti Lukašenkaa vastaan.

Venäjän FSB oli sabotaasihankkeen käytännön järjestäjä, ei Valko-Venäjän KGB. Venäjän FSB järjesti Fedutan ja Zenkovitšin Atlantin yli Eurooppaan ja Moskovaan. Ratkaiseva ”näyttö” sabotaasihankkeesta löytyi Moskovassa, ei Minskissä. Millä tasolla sabotaasihanke on keksitty ja laitettu valmistukseen, emme tiedä. Johtavatko jäljet Kremliin vai onko hankkeen alkuperäinen synnyttäjä vainoharhainen Lukašenka?

Niin Venäjän FSB:n kuin myös Valko-Venäjän KGB:n ja Lukašenkan ilmoittamassa salamurhahankeselityksissä on paljon kummallisuuksia. Asiaa perinpohjaisesti tutkivalle nuo kummallisuudet, ristiriidat ja epäjohdonmukaisuudet tuovat kyllä hymyä suupieliin.

Venäjän FSB:n ja Valko-Venäjän KGB:n mukaan seitsemän tässä kirjoituksessa mainittua henkilöä ovat osallistuneet salamurhahankevalmisteluun, jonka oli määrä tapahtua FSB:n ilmoittamana Minskissä 9. toukokuuta voitonpäivän paraatin (парад Победы) aikana.

Sikäli mielenkiintoista, ettei olemassa mitään tietoa, että Minskissä olisi voitonpäivän paraati tänä vuonna. Toukokuu 9. päivänä järjestettäviä paraateja ei Minskissä yleensä pidetä, ellei se ole juhlavuosi. Viime vuonna oli, kun Toisen maailmasodan päättymisestä oli kulunut 75 vuotta (Белтелерадиокомпания 9.5.2020), mutta vuosina 2018 ja 2019 ei paraatia Minskissä ollut.

Toinen kummallisuus on, miksi kaksi valkovenäjäistä kenraalia, joita tosin esittivät FSB:n tiedustelu-upseerit, suostuivat keskustelemaan vallankaappaussuunnitelmasta Moskovassa yhdysvaltalaisen asianajajan (Juri Zenkovitš) ja valkovenäläisen kirjallisuuskriitikon (Alexandr Feduta) kanssa?

Jos jotkin armeijapäällystön upseerit haluisivat järjestää maahan sotilasvallankumouksen ja presidentin vaihdoksen, tuskinpa he menisivät naapurimaahan pääkaupunkiin sopimaan asioita yliopistohemmon ja ulkomaisen lakimiehen kanssa. Sotilasvallankaappaus tarvitsee sotilaallisen kokoonpanon: ihmiset, joilla on aseita.

Niin Venäjän FSB kuin myös Valko-Venäjän KGB ovat informoineet toisaalta sotilaallisesta vallankaappauksesta ja toisaalta värivallankumouksesta, johon osallistuisi myös ukrainalaisia nationalisteja. Nuo ovat kaksi aivan eri asiaa. Sotilaallisen vallankaappauksen ja värivallankumouksen skenaariot ovat yhteensopimattomia asioita.

Nuo kaksi vallankumoustyyppiä ovat yhteensovittamattomia. On joko yksi tai toinen. Klassinen värivallankumous on rauhallinen vallankumous. Maidanin tapahtumat vuodenvaihteessa 2013–14 Ukrainassa eivät olleet värivallankumous, mutta oranssi vallankumous vuodenvaihteessa 2005–06 oli.

No, FSB:n pieniin epätarkkuuksiin ja sähläyksiin olleen jo viime vuosina täällä lännessä tottuneet. Viimeisenä paljastuneena sähläyksenä ammusvaraston tuhotyö Tšekissä.

Kuvakaappaus Russija 1 -televisiokanavan Dmitri Kiselevin (Дмитрий Киселёв) juontamasta Vesti Nedeli -ajankohtaisohjelmasta (Вести недели) päivämäärällä 18.4.2021. Kuvassa Juri Zenkovitš ja Alexandr Feduta kahden FSB-tiedustelu-upseerin kanssa Moskovassa ruokapöydän ääressä. FSB-tiedustelu-upseerit esittivät Valko-Venäjän asevoimien (Генералы Вооружённых Сил Беларуси) kenraaleja. Juri Zenkovitš ja Alexandr Feduta pidätettiin Moskovassa ja pidättäjänä oli Valko-Venäjän KGB. Vesti Nedelillä oli FSB-nauha jo seuraavana päivänä, kun Lukašenka oli ilmoittanut salamurhahankkeesta 17.4.2021. Fyysisen pidätyksen Moskovassa teki siis KGB, ei FSB.

Seuraavassa luvussa on hieman otantoja, miksi nuo seitsemän henkilöä ovat joutuneet Lukašenkan hallinnon syyttämäksi vallankaappauksen järjestämisestä. Lukašenkan kaunaa kyseisiä henkilöitä kohtaan löytyy kaukaa historiasta – ja päinvastoin.

****

Grigori Kostusjov on BNF-oppositiopuolueen (Белорусский народный фронт, БНФ) puheenjohtaja. BNF on suomennettuna Valko-Venäjän kansanrintama. Puolue ilmoitti jo 12.4.2021 Kostusjovin pidätyksestä, mutta syytä pidätykselle ei vielä tuolloin ollut tiedossa.

Vertaisin BNF:ää Valko-Venäjällä Navalnyin korruption vastaiseen säätiöön (ФБК) Venäjällä. Vuonna 2010 Kostusjov oli BPF:n presidentinvaaliehdokas. Hän oli ainoa ehdokas, joka valitti keskuskomissiolle vaalien epärehellisyydestä vaatien presidentinvaalien tulosten julistamista pätemättömiksi. Kostusjov on ollut pitkäaikainen riesa Lukašenkalle vastaavasti kuin Navalnyi on ollut riesa Putinille.

Партия БНФ потребовала от ЦИК отказать Лукашенко в регистрации кандидатом в президенты” (Белорусские новости 8.7.2020).

Vapaasti suomennettuna:

BNF-puolue vaati keskusvaalilautakuntaa [ЦИК] kieltämään Lukašenkaa rekisteröinnin presidenttiehdokkaaksi”.

Vuonna 2020 BPF oli siis taas presidentinvaaleissa asettamassa Lukašenkalle esteitä.

Alexandr Feduta pidätettiin siis samaan aikaan Moskovassa kuin Juri Zenkovitš. Feduta on valtiotieteilijä ja kirjallisuuskriitikko. Yliopistohemmo.

Feduta on kirjoittanut Lukašenkan elämäkerran otsikolla Lukašenka. Poliittinen elämäkerta (Лукашенко. Политическая биография). Feduta oli vuoteen 1995 saakka Lukašenkan kannattaja ja myöhemmin hän liittyi Lukašenkan vastustajien joukkoon.

Feduta on ollut kolumneissaan vahvasti Valko-Venäjän kansannousun tukija. Kolumneja on mm. Belsat-sivustolla (Белсат).

Уголовное преследование весны” (Белсат 5.3.2021).

Vapaasti suomennettuna:

Kevään rikosoikeudellinen syytteeseenpano”.

Tuossa maaliskuisessa Fedutan kolumnissa ei käsitellä häneen omaa syytteeseenpanoa vaan Valko-Venäjän kansan sortajia. Kirjoituksessa mainitaan Sakari Topeliuksen tarina Sampo Lappilaisesta («Сампо-лопаренок») vertaillen mukavasti Valko-Venäjän tilanteeseen. Feduta näki oppositiojohtaja Svjatlana Tsih’anouskajan Suomen vierailun kevään tulona ja kysyy, onko se sattumaa?

Juri Zenkovitš pidätettiin myös Moskovassa 11.4.2021. Juri Zenkovitš on asunut Yhdysvalloissa vuodesta 2007. Hänellä on Yhdysvalloissa lakiasiaintoimisto, joka on keskittynyt maahanmuuttokysymyksiin (Law Office of Youras Ziankovich, P.C.).

Ennen maastamuuttoa Zenkovitš oli yksi em. Valko-Venäjän kansanrintaman (BNF) alueellisista johtajista. Zenkovitš osallistui elokuussa 2020 Valko-Venäjällä järjestettyjen joukkomielenosoituksiin ja hänet pidätettiin kymmeneksi päiväksi. Pidätyksen aikana hän aloitti nälkälakon, mutta lakosta huolimatta edes syytä pidätykselle ei hänelle koskaan kerrottu.

Alexandr Perepetško on yliopistomies ja asuu siis tällä hetkellä Yhdysvalloissa toimien Washingtonin yliopistossa. Hän on kirjoittanut runsaasti em. Belorusskije novosti -sivustolle (Белорусские новости, Александр Перепечко). Viimeinen kolmen kirjoituksen kirjoitussarja viime syksyn koski Valko-Venäjän vallankumouksen strategiaa teoreettisesti tarkasteltuna. Kirjoituksien kirjaukset kansallisesta demokraattisesta ja kansallisen vapautuksen vallankumouksesta on varmasti lukenut myös Lukašenka.

Pavel Kulaženko puolestaan palveli poliisin erikoisjoukoissa OMON:ssa (ОМОН, АМАП) viisi vuotta palveltuaan sitä ennen sisäministeriön valtiollisen nopean toiminnan erityisyksikössä (Специальный отряд быстрого реагирования, СОБР). Vuonna 2011 hän muutti New Yorkiin vihreällä kortilla. Pavel Kulaženkon toiminnasta OMON:ssa ja SOBR:ssa voi käydä lukemassa Komsomolskaja Pravdan sivuilta (Комсомольская правда 21.9.2021).

On vaikea löytää mitään, miksi hänet on sotkettu Lukašenkan salamurhahankkeeseen muuta kuin osallistumisella Valko-Venäjän tulevaisuutta koskevaan keskustelukerhoon kuuden muun salamurhahankkeesta syytetyn kanssa.

****

Dmitiri Štšigelski on kirjottanut vuonna 2001 Valko-Venäjän psykiatrian tunnetuimman paperin otsikolla Aleksandr Grigorijevitš Lukašenkan sairaushistoria («стория болезни Александра Григорьевича Лукашенко»), jossa hän kyseenalaisti Valko-Venäjän presidentin mielenterveyden.

Štšigelski käsittelee ”sairauskertomuksessa” Lukašenkan persoonallisuuksia psykiatrian näkökulmasta. Tuosta kirjoituksesta lähtien Štšigelski on ollut maanpaossa Yhdysvalloissa.

Lukašenkalla on diagnosoitu mosaiikkipsykopatia (мозаичная психопатия) persoonallisuushäiriönä, mitä ikinä tuo tarkoittaneekin (Радио Озоди 18.8.2020-1 ja Радио Озоди 18.8.2020-2).

Kuva Valko-Venäjän Moskovan-suurlähetystön portissa. Elokuun presidentinvaaleista lähtien valkovenäläisillä mielenosoittajilla on ollut tapana ottaa mukaan Hitleriä muistuttavia Lukašenkan kuvia sikäli kuin niitä ylipäätään on voitu ottaa mukaan.

Анализ личности Лукашенко обнаруживает ряд признаков, характерных как для параноидного, так и для диссоциального расстройств личности при наличии стержневой сверхценной идеи собственной значимости, аффективной логики, склонности объяснять события в мире исходя из ”заговорщицких” намерений без достаточных на то оснований, подозрительности, равнодушия к чувствам других людей, склонности к манипулированию ими, низкой толерантности к фрустрации и низкого порога агрессивного поведения, включая насилие, неспособности к переживанию вины и извлечению пользы из неблагоприятного опыта. Указанные особенности тотальны и определяют весь психический облик данной личности.” (Радио Озоди 18.8.2020).

Noin totesi Dmitiri Štšigelski viime elokuussa Radio Ozodille, kun Valko-Venäjän kansannousu oli alkanut.

Vapaasti suomennettuna:

Lukašenkan persoonallisuusanalyysi paljastaa useita merkkejä, jotka ovat ominaisia ​​sekä paranoidisille että dissosiaalisille persoonallisuushäiriöille, kuten yliarvostettu ajatus omasta tärkeydestä, affektiivisesta logiikasta, taipumuksesta selittää maailmantapahtumia ”salaliittoaikomusten” perusteella ilman riittäviä perusteita. Epäily, välinpitämättömyys muiden ihmisten tunteista, taipumus manipuloida muita ihmisiä, alhainen kynnys turhautumiseen ja matala kynnys aggressiiviseen käyttäytymiseen mukaan lukien väkivalta, kyvyttömyys kokea syyllisyyttä ja hyötyä huonoista kokemuksista. Nuo piirteet ovat Lukašenkalla täydellisiä ja määräävät koko persoonallisuuden näkyvän ulkomuodon.

Venäjällä käytiin 2010-luvun alkaessa ja hieman myös aikaisemmin keskustelua, onko Lukašenkalla sama mosaiikkipsykopatian luonnetauti kuin Hitlerillä ja Stalinilla (esim. Известия 7.2.2007 ja рзн.инфо 11.10.2021).

В России Лукашенко приписали заболевание Сталина и Гитлера” (Фокус 11.10.2010).

Vapaasti suomennettuna:

Venäjä: Lukašenka kärsii Stalinin ja Hitlerin taudista”.

Tuolloin vuosikymmen sitten venäläiset tiedusteluvälineet ja televisiokanavat kävivät kovaa mediakamppailua Lukašenkaa vastaan.

****

Igor Makar on sen verran mielenkiintoinen tapaus, että omistan myös hänelle oman kappaleen.

Igor Makar on toiminut Valko-Venäjän Almaz-erikoijoukoissa. Makarin tapaus on mielenkiintoinen, koska hänet on todennäköisesti pidätetty, mutta pidätystä ei ole kerrottu julkisuuteen. Makar on siis entinen KGB-upseeri. Makar on asunut Liettuassa vuodesta 2006. Jos tuon KGB-upseerin vanhat vaiheet ja ajatukset kiinnostavat, löytyy tietoa esimerkiksi täältä päivämäärällä 18.7.2012.

Makar liittyy Pavel Šeremetin (Павел Шеремет) murhaan. Toimittaja Šeremet salamurhattiin 20. heinäkuuta 2016 Kiovassa ja asiasta oli uutisia myös Suomessa (Yle 20.7.2016). Šeremet arvosteli kovin sanoin Kremlin Ukrainan-politiikkaa. Makar ei liity murhatapahtumaan, mutta hänellä on tietoja murhan suorittajasta, minkä jäljet johtavat Valko-Venäjän KGB:hen.

Tapaukseen liittyy myös Oleg Alkajev (Олег Алкаев), joka on toiminut vankilaviranomaisena Neuvostoliitossa ja Kazakstanissa ja kuolemanrangaistusten toimeenpanijana Valko-Venäjällä.

Vuonna 2001 Alkajev paljasti merkittävien valkovenäläisten poliitikkojen sieppauksen ja väitetyn murhan. Kyse oli kahden oppositiopoliitikon – Viktor Gontšar (Виктор Гончар) ja Juri Zaharenko (Юрий Захаренко) – ja yhden liikemiehen – Anatoli Krasovski (Анатолий Красовский) – murhista. Käsitteli tapausta kirjoituksessa otsikolla EU:n asettamat Valko-Venäjä-pakotteet – 40 henkilön virkamieslista ja hirvittävä ponnistus (US-blogi 4.10.2020). Nuo tapetuiksi tulleet henkilöt olivat Aleksandr Lukašenkan näkyviä vastustajia.

Oleg Alkajev poistui Valko-Venäjältä vuonna 2001 ja hänestä tuli Lukašenkan kriitikko. Hän sai poliittisen turvapaikan Saksasta vuonna 2002. Pavel Šeremet kirjoitti ja julkaisi Alkajevin kirjan otsikolla Ampumaryhmä (Расстрельная команда).

Jos jotakin nuo vanhat tapahtumat vuosilta 1999 ja 2000 kiinnostavat, sisäministeriön valtiollisen nopean toiminnan erityisyksikössä (Специальный отряд быстрого реагирования, СОБР) toiminut Juri Garavski (Юрий Гаравский) paljasti Deutsche Wellen sivuilla, kuinka hän osallistui Viktor Gontšarin, Juri Zaharenkon ja Anatoli Krasovskin (Анатолий Красовский) tappamiseen (DW 16.12.2019, LB.ua 19.12.2019). Kaverille ei puheista huolimatta ole vankilan ovi paljonkaan käynyt.

Igor Makar oli tammikuussa valmis todistamaan murhaan liittyen Ukrainassa (112ua.tv 5.1.2021). Makarillla on äänitenauhoja, joissa Valko-Venäjän KGB:n virkamiehiä keskustelee poliittisten vastustajien ja erityisesti toimittaja Pavel Šeremetin eliminoimisesta. Makarin mukaan nauhalla on myös Oleg Alkajev.

Ääninauhat on jo luovuttu Ukrainan poliisille ja hän kävi asiaan liittyen Kiovassa 16.1.2021, mutta Makar on edelleen tärkeä henkilönä mahdollisessa oikeusprosessissa. Tuo lienee syy, miksi nyt mies on ”hävinnyt” Lukašenkan salamurhahankkeesta syytettynä. Liettuasta häntä ei ole voitu pidättää, mutta Valko-Venäjältä kyllä. Monet lennot Ukrainasta kulkevat Minskin kautta.

Igor Makarin mukaan Valko-Venäjän KGB on siis Šeremetin murhan takana.

****

Hölynpölyä täynnä oleva vallankaappaus- ja salamurhahanke lienee pohjimmiltaan Lukašenkan keksintöä, mutta Venäjä näki tilaisuuden ja läksi varsin kovasanaisesti mukaan Putinin 21.4.2021 pitämän linjapuheen perusteella. Salamurhahanke olisi länsimaisten tiedustelupalvelujen junailemia ja järjestelijöinä toimivat Valko-Venäjältä Yhdysvaltoihin muuttaneet emigrantit.

Lukašenkan ja Putinin alaisuudessa valmisteltu vallankaappaus- ja salamurhanäytöshanke oli Venäjän FSB:ltä ja Valko-Venäjän KGB:ltä huonosti valmisteltu. Eipä ihme, ettei länsimaissa ole asiaa paljon viitsitty kommentoida.

Jos satuja keksii ja niitä vielä kahden presidentin suulla levitellään, saduilla pitäisi olla edes hieman johdonmukaisuutta ja järkeenkäypyyttä.

Mistä on oikein kysymys?

Kremlissä on pelko, että Venäjä olisi yhä menettämässä asemiaan puskurimaissaan Valko-Venäjällä ja Ukrainassa. Valko-Venäjällä kaduilla mieltään osoittava oppositio ei kuitenkaan ole kääntämässä katsettaan Venäjästä EU:n ja Naton suuntaan. Lukašenka pelko on kuitenkin maan siirtyminen autoritäärisestä järjestelmässä demokratiajärjestelmään ja siitä seuraava oman aseman menetys.

Venäjä kuitenkin linjaa, että demokratia autoritarian sijaan sen naapurustossa merkitsee ennemmin tai myöhemmin maan katseen siirtymistä kohti länttä, kun elintasokuilu tulee selkeämmin esiin.

Valko-Venäjällä on maarajaa naapurivaltioihin yhteensä 2 900 kilomeriä, joista Venäjää vasten vain 959 kilometriä. Jos Ukrainasta tulee joskus Nato- ja EU-maa, Valko-Venäjän maarajasta kaksi kolmasosaa olisi Natoa ja EU:ta vasten. Maan olisi vaikea pitää demokraattisena maana yllä elintasokuilua Nato- ja EU-maita vasten ilman kansalaisten katseen kääntöä.

Valko-Venäjän kansanrintama (BNF) on pieni mutta ärhäkkä oppositio presidentti Lukašenkaa vastaan. Eipä ihme, että nyt puolueen puheenjohtajaa ja monia puolueen kannattajia syytetään salamurhasta.

Tšernobylin tie («Чернобыльского шляха»).

Tšernobylin tie on Valko-Venäjän opposition vanha tapa osoittaa mieltä vuosittain huhtikuun 26. päivänä, joka on Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuuden vuosipäivä.

Tänä vuonna tänään 26. päivänä ei oppositio kokoonnu. Minskin viranomaiset – käytännössä Lukašenka – ei sallinut opposition kokoontumista (Белорусские новости 22.4.2021).

Tšernobylin tie -mielenosoitus Minskissä vuonna 1996, jolloin myös miliisiautot saivat kyytiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu