Venäjän maihinnousuharjoitus 25 kilometrin päässä Suomesta

Julkaisin vuosi sitten kirjoituksen otsikolla ”Venäjän uudet sotilashelikopterikentät Suomen entisessä Suursaaressa” (US-blogi 9.8.2019). Käykääpäs kertaamassa.

Venäjä oli tuolloin rakentamassa helikopterikenttää Suursaareen, josta Kotkan keskustaan on noin 40 kilometriä ja Suomen merirajalle vain noin 25 kilometriä. Venäjä on siis kiinni Suomessa ja toimii kiinniolemisessa sotilaallisesti.

Venäjä harjoittelee nyt Suomen iholla sotilaallista maihinnousua.

Käykääpä katsomassa oheinen tämänpäiväinen venäläinen YouTube-sotilasvideo, mitä Venäjä tekee ihollamme:

YouTube, Россия 24 28.8.2020

Video on Rossija 24 -televisiokanavan (Россия 24) uutisesta otsikolla ”Taistelu Suursaaresta: Suomenlahdella pidettiin laajamittaisia [sotilas]harjoituksia” (”Сражение за Гогланд: в Финском заливе прошли масштабные учения”). Rossija 24 on Venäjän ykkösuutiskanava.

Venäjän kieltä ymmärtäville kaikki tuolla videolla puhuttu ei kuulosta ollenkaan hyvältä. Ei kuulosta hyvältä Suomelle, ei Virolle eikä Ruotsille.

Эта территория критически важна для судоходства и авиации, и потому в Минобороны уделяют острову особое внимание.” videolla todetaan.

Vapaasti suomennettuna:

Tämä alue on erityisen tärkeä merenkululle sekä ilmailulle ja siksi puolustusministeriö kiinnittää erityistä huomiota saareen.

Venäjän sotilaalliset toimet Suursaaressa ovat nyt tarkoin harkittuja kuten myös vuosi sitten olivat. Venäjä kykenee blokkaamaan Suomenlahden itäpään ja samalla Suomen rannikon Kotkasta itään ja lännessä aina Porvoo-Helsinki-akselille. Suomella ei riitä yksin sotilaallista voimaa vastata.

****

Beredskapsinsats i Östersjön och på Gotland” oli uutisotsikko Ruotsin puolustusvoimien sivuilla muutama päivä sitten (Försvarsmakten 24.8.2020). Suomennettuna kutakuinkin ”Toimet valmiustilan kohottamiseksi Itämerellä ja Gotlannissa”.

Juttu jatkaa:

Försvarsmakten har inlett en beredskapsinsats i sydöstra och mellersta Östersjön. Anledningen är den omfattande militära verksamheten som pågår i östersjöregionen.

Vapaasti suomennettuna:

Ruotsin armeija on nostanut [sotilaallista] valmiuttaan Itämeren kaakkois- ja keskiosassa. Syynä on Itämeren alueella tapahtuva laaja sotilaallinen toiminta.

Kyse oli Venäjän toimista alueella, joiden takia Ruotsi nosti valmiustasoaan.

****

The U.S. Navy has released a number of pictures of the first-in-class USS Seawolf surfaced in a fjord near Tromsø, Norway last week.” (The Drive 25.8.2020).

Vapaasti suomennettuna:

Yhdysvaltain laivasto on julkaissut useita kuvia edistyksellisestä USS Seawolf -luokan sukellusveneestä [SSN-21] , joka nousi viime viikolla vuonoon lähellä Norjan Tromssaa.

Todella harvinaisesta sukellusvenevierailusta oli uutinen myös Yhdysvaltain laivaston sivuilla (Navy 21.8.2020).

USS Seawolf -luokka ei ole mikä tahansa sukellusveneluokka vaan yksi Yhdysvaltain edistyksellisimmistä ja salaisimmista sukellusveneluokista, jonka erikoistehtävä on kaiken muun lisäksi tiedustelutoiminta.

****

Norwegian fighters fly alongside six B-52 bombers” oli uutisotsikko The Barents Observer -verkkosivuilla samaan aikaan kun SSN-21-sukelluvene kellui norjalaisvuonossa (The Barents Observer 21.8.2020).

Vapaasti suomennettuna:

Norjalaishävittäjät lensivät yhdessä B-52 pommittajien kanssa”.

Strategiseen Boeing B-52H Stratofortress -pommittajaan (B-52H Stratofortress) mahtuu tuhovoimaa. Vaikka pommittajaa ei olisi lastattu ydinasein, yhteen pommittajan voidaan lastata esimerkiksi 20 kappaletta AGM-86B-risteilyohjuksia (AGM-86B/C/D Missiles). Kuuteen pommittajaan mahtuu siis 120 ohjusta. Tuo ohjusmäärä on käytettävissä Norjan muutamassa tunnissa ja ajassa, jona Suomi ei saisi edes Hornet-varastoaan esille kallioluolien pölyistä. Suomelle 120 risteilyohjusta olisi käsittämätön määrä. Sotilaallisesti Suomi nyhrää ihan muissa sfääreissä.

Norja ei todellakaan elä Suomen tapaan missään Venäjä-kuplassa vaan pitää turvallisuudestaan huolen niiden kanssa, jotka kykenevät huolehtimaan Norjan turvallisuudesta. Suomen toiminta ei puolestaan muodosta Venäjälle mitään pelotetta olla hyökkäämättä Suomeen, jos tarve syntyy.

Tuon kaiken edellä mainitun sotilaallisen toiminnan lisäksi Venäjä piti Itämeren alueella 3.-12.8.2020 Merikilpi-2020-sotaharjoituksen («Океанский щит–2020») maihinnousuharjoitusosioineen ja samaa touhua Venäjä on jatkunut näinä päivinä Suomenlahdella.

****

Itämerellä ja Skandinaviassa todellakin nyt tapahtuu. Valko-Venäjälläkin hieman alkaa lämmetä.

Miten reagoi Suomi, jonka iholla Venäjä nyt harjoittelee aggressiivisesti? Ruotsi siis nosti sotilaallista valmiuttaan. Norjan turvallisuuden varmistaa Nato ja Yhdysvallat kuten myös Viron.

Toisin kuin vaikkapa Ruotsille, Venäjä ei voi millään sotilaallisilla teoilla muodostaa Suomelle mitään uhkaa, tekipä Venäjä mitä tahansa Suomen rajalla. Tuo on Suomen turvallisuuspolitiikan idea. Kun ei ole uhkaa, ei myöskään tarvitse tehdä mitään, vaikka Venäjä harjoittelee parhaillaankin massiivikalustolla Suomen rajassa kiinni.

Suomen sota-alukset pidetään visusti satamissa, valmiutta ei nosteta, kommentteja ei esitetä. Puolustusvoimien ja puolustushallinnon pitää olla ihan hys-hys kuten kylmän sodan aikaan. Mikään ei ole muuttunut noista ajoista Suomen käyttäytymisessä, vaikka maailma on ympärillämme muuttunut täysin.

Suomi on Venäjälle poikkeus, luullaan.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu