Venäjän ydinasesiirrot – Mistä Venäjän ”ydinasejunasta” Moskovan lähettyvillä olikaan kysymys?

Venäjän taktiset ydinaseammukset eivät juuri ole erotettavissa ulkonäöltään tavallista räjähdeammuksista. Venäjä tuottaa taktisia ydinaseammuksia normaalituotantoa aina 155 mm:n kaliiberista 240 mm:n kaliiberiin saakka. Ammuksia voidaan laukaista vaikkapa raskaasta tykistä. Kuvassa on ydinlatauksen sisältävä 152 mm:n tykkiammus 3VB3 (3ВБ3), 2,5 kilotonnia, enimmäisampumaetäisyys 17,4 kilometriä. Hiroshiman ja Nagasakin pommien tehot olivat noin 13–15 ja 20–22 kilotonnia. Muut Venäjän vakiotuotannossa olevat taktiset ydinaseammukset ovat 180 mm:n ZBV1-ammus (ЗБВ1) 45 kilometrin enimmäisampumaetäisyydellä, 203 mm:n ZBV2-ammus (ЗБВ2) 30 kilometrin enimmäisampumaetäisyydellä (18–30 km) ja 203 mm:n ZBV2-ammus (ЗБВ2) 18 kilometrin enimmäisampumaetäisyydellä (9,5–18 km). Kuva: vapaa lähde (Venäjän puolustusministeriö, Минобороны России).

Venäjän mannertenväliset ydinohjukset sijaintikoordinaatteineen esittelyssä (US-blogi 8.2.2019)

Venäjän rakensi uudet ydinasevarastot kiinni Suomen ja Norjan rajaan (US-blogi 11.10.2018).

Venäjän ydinkilvessä on repeämä Bulava-ohjusten vuoksi (US-blogi 18.11.2019).

8.2.2019 julkaistuun kirjoitukseen on kirjattu Venäjän kaikki maankamaralla olevat strategiset ydinaseet sijaintikoordinaatteineen. Tiedot ovat pääosin Yhdysvaltojen ja Venäjän välisistä ydinaserajoitussopimuksista sekä Venäjältä saadusta aineistosta. 18.11.2019 julkaistussa kirjoituksessa on Pohjoisen laivaston sukellusveneisiin liittyvät strategiset ydinaseet.

Nuo ydinasetiedot eivät suinkaan ole mitään salaisuuksia.

On vahinko, kun Alma-media uudisti vuonna 2019 Puheenvuoro-palstaa, se onnistui tuhoamaan kaikista vanhoista kirjoituksista kaikki kirjoituksien sisältämät hienot valokuvat – siis myös 11.10.2018 ja 8.2.2019 julkaistuista kirjoituksista kaikki ydinasetukikohtia esittelevät kuvat.

Jos jaksaa nuo kirjoitukset lukea, tietää melko paljon Venäjän strategisten ydinaseiden määristä ja sijoitteluista. Taktiset ydinaseet ovat asia erikseen, eivätkä ne ole ydinaserajoitussopimuksissa.

Toisin kuin Yhdysvallat, Venäjä on ollut haluton rajoittamaan taktisia ydinaseita (tactical nuclear weapon, TNW tai non-strategic nuclear weapons, NSNW).

Venäjä on vastustanut Yhdysvaltojen haluamaa sopimusta taktisista ydinaseista, koska sillä on paljon suuremmat NSNW-joukot suurilukuisine taktisine ydinaseineen. Venäjä pitää taktisia ydinaseita keinona kompensoida tavanomaisten – siis konventionaalisten – aseiden vähäisyyttä Natoon tai Kiinaan verrattuna.

Venäjän konventionaalisten aseiden kyvyttömyys on kyllä tullut nyt hyvin ilmi Ukrainassa. Venäjälle ehkä liiankin hyvin. Siinä mielessä Venäjän mieltymykset taktisiin ydinaseisiin ovat venäläisten näkökulmasta ymmärrettäviä.

Kun katsoo artikkelikuvaa ja miettii kehityskulkuna Venäjän ja Naton välistä sotaa, on selvää, että Naton ja Yhdysvaltojen sekä muiden läntisten ydinasevaltojen on tehtävä yksiselitteisen selväksi, ettei Ukrainassa käytetä ilman katastrofaalisia seurauksia edes pienimpiä 2,5 kilotonnin ydinaseita Ukrainan konventionaalista armeijaa vastaan.

Vielä yksi ydinasekirjoitus lukemiselle tarjottavaksi:

INF-sopimuksen päättymisen poliittinen analyysi Euroopan turvallisuudelle (US-blogi 3.3.2019).

Jos Venäjän ydinaseet ja etenkin taktiset ydinaseet alkaa todellakin jotain lukijaa kiinnostaa, suosittelen vielä lisäluettavaksi UNIDIR:n julkaisua otsikolla Lukitse nuo: ei käyttöönottoa ei-strategisille ydinaseille Euroopassa (Lock them Up: Zero-deployed Non-strategic Nuclear Weapons in Europe, UNIDIR 2017). UNIDIR on YK:n alainen aseistariisuntakysymyksiä ja kansainvälisiä turvallisuuskysymyksiä tutkiva laitos (The United Nations Institute for Disarmament Research, UNIDIR).

Tuo julkaisu on todella hyvä ja pätevä. Kannattaa käydä läpi, jos tosiaankin ydinaseet alkavat kiinnostaa.

****

This ‘another train with military equipment’ is actually carrying kit belonging to the 12th Main Directorate of the Russian MoD. The directorate is responsible for nuclear munitions, their storage, maintenance, transport, and issuance to units.” (Twitter, @konrad muzyka 2.10.2022).

Why 12th GUMO? It is not about trucks as it was mentioned in the Guardian. According to our knowledge and military analysts we work with, this Vystrel vehicle with a 30 mm turret is used solely as protection for 12th GUMO.” (Twitter, @konrad muzyka 3.10.2022).

Vapaasti suomennettuna nuo twiitit:

Tämä ’toinen juna sotilasvarusteineen’ kuljettaa itse asiassa Venäjän puolustusministeriön 12. pääosaston varusteita. Osasto vastaa ydinammuksista, niiden varastoinnista, huollosta, kuljetuksista ja luovuttamisesta yksiköille.

Miksi 12. GUMO? Kyse ei ole kuorma-autoista, kuten Guardianissa mainittiin. Tietojemme ja kanssamme työskentelevien sotilasanalyytikkojen mukaan tätä 30 mm:n tykkitornilla varustettua Vystrel-ajoneuvoa käytetään yksinomaan 12. GUMO:n suojana.

Twiittien kirjoittaja on Konrad Musyka, joka työskentelee omistajana yrityksessä nimeltään Rochan Consulting (kotisivut), joka on ilmailu- ja puolustusalan puolalainen konsulttiyritys.

12. GUMO tarkoittaa Venäjän puolustusministeriön 12. pääosastoa (12-е Главное управление Министерства обороны Российской Федерации, 12 ГУ МО России, VK, 12 ГУ), joka perustettiin melko tasan 75 vuotta sitten päivämäärällä 4.9.1947. Neuvostoliitto oli tuolloin kehittelemässä ensimmäisiä ydinaseitaan.

GUMO tulee osaston kyrillisten aakkosten lyhenteestä ГУ МО (GU MO). Osastolle kuuluu Venäjän ydinaseiden varastointiin, huoltoon ja toimittamiseen liittyvät kysymykset kuten vastasi jo Neuvostoliiton aikaan ydinaseiden alkuajoilta. Venäjän puolustusministeriön 12. pääosasto ylläpitää pääosan Venäjän ydinasevarastoista.

12. pääosaston toimivallan ulkopuolella ovat kuitenkin ydinaseet, jotka on tarkoitettu taisteluvalmiudessa oleviin laukaisujärjestelmiin. Noita jatkuvan taisteluvalmiuden ydinaseita ovat pitkän kantaman mannertenväliset ballistiset ohjukset (МБР, ICBM) ja sukellusveneiden ballistiset ohjukset (БРПЛ, SLBM). Noista aseista vastaavat Venäjän federaation strategiset ohjusjoukot (Ракетные войска стратегического назначения Российской Федерации, РВСН РФ).

12. pääosastolle kuuluvat ei-strategiset ydinaseiden järjestelmät Venäjän asevoimien kaikissa puolustushaaroissa. Noita jakelujärjestelmiä ovat esimerkiksi pommikoneiden ydinpommit, lyhyen ja keskipitkän kantaman ballistiset ydinohjukset ja ydinristeilyohjukset, ydintorpedot jne. Strategiset pommittajat eivät partioi ydinaseilla jatkuvassa taisteluvalmiudessa, joten pommittajille tarkoitetut ydinaseet ovat myös 12. pääosaston käyttövallassa.

12. pääosaston vastaa ydinaseiden vastaanotosta kokoonpanotehtaalta alkaen. 12. pääosaston vastaa ydinaseiden varastoinnista, huollosta ja kuljetuksista ja niiden turvaamisesta taisteluyksiköihin.

Esimerkiksi kuljetusten turvaaminen on sälytetty 12. pääosaston turvayksiköille (подразделения охраны). Turvayksiköt vastaavat Venäjän armeijan erikoisjoukkoja, jotka suorittavat erikoisoperaatioita.

****

Puolustusministeriön 12. pääosastolla on ydinaseita kahdessa eri varastotasolla. Ylimmällä tasolla on 12 kappaletta kansallisen tason keskusvarastoa/tukikohtaa (центральное хранилище/центральная база, national-level storage). Seuraavalla alemmalla tasolla on yhteensä 34 perustason varastoa/tukikohtaa (хранилища базового уровня, base-level storage) eri puolilla maata.

Havainnekuva neuvostoaikaisesta perustason ydinasevarastopaikasta, joka on maahan upotettu betonibunkkeri. Ydinaseita säilytettiin kuljetusvaunuissa. Kuva: UNIDIR, Lock them Up: Zero-deployed Non-strategic Nuclear Weapons in Europe -asiakirja.

Esimerkkinä yksi kansallisen tason keskusvarasto on Brjanskissa (Брянск-18, 53°33’33.9″N 33°58’25.2″E). Esimerkkinä yksi perustason säilytysvarasto on Engelsin lentotukikohdassa (авиабаза «Энгельс-2», 51°28’54.6″N 46°12’31.3″E), jossa toimii 6950. kaartin lentotukikohta luokassa 1 (6950-я гвардейская авиационная база 1-го разряда, в/ч 06987). Itse ydinaseita säilytetään hieman sivummalla lentokentästä (51°25’30.1″N 46°15’40.7″E), kuten Venäjällä yleensäkin esimerkiksi Kuolan niemimaalla (US-blogi 11.10.2018).

Meitä lähin Venäjän perustason säilytysvarasto ydinaseille on Inkerinmaalla Hatsinassa (Гатчина). Hatsinalla Suomenlahden eteläpuolella on vanhoja suomalaisia ja luterilaisia perinteitä jo 1700-luvulta. Tuo Hatsinan ydinaseiden säilytysvarasto on 59°31’20.0″N 29°55’06.0″E-karttapisteessä vajaan 300 kilometrin päässä Helsingistä.

****

Konrad Musykan edellä kerrotut 12. pääosastoa koskevat Twitter-kommentit on noteerattu laajasti lehdistössä eri puolella maailmaa (esim. Daily Mail 2.10.2022, The Drive 3.10.2022, The EurAsian Times 4.10.2022 jne.). Venäjän ydinaseet kiinnostavat nyt selvästi ihmisiä.

Liittyikö tuo Musykan mainitsema juna millään tavoin Venäjän ydinaseisiin? Liittyikö tuo juna millään tavoin Venäjän ydinaseiden käytön valmisteluihin?

Mikä sai Konrad Musykan ajattelemaan, että junaan liitetyt Vystrel-ajoneuvot liittyisivät Venäjän ydinaseisiin? Noita Vystrel-ajoneuvoja oli alla olevan kuvan mukaisesti junavideolla yhteensä kolme kappaletta.

Video tuosta junasta löytyy esimerkiksi täältä tai täältä. Alkujaan video oli Telegram-viestipalvelussa Рыбарь-sivustolla (Rybar), Telegram, Рыбарь 2.10.2022.

Venäläinen sotatarvikejuna kuvattuna Sergijev Posadissa. Kolme mielenkiintoa herättänyttä panssaroitua Vystel-ajoneuvoa on osoitettu punareunaisilla valkeilla nuolilla. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus videolta, video Telegram-viestipalvelussa Рыбарь-sivustolla).

****

Nuo Vystrel-ajoneuvot ovat tarkkana mallina KAMAZ-43269 Vystel-M 2011 (КАМАЗ-43269 «Выстрел-М 2011»), joita on valmistanut pääosin alkujaan KAMAZ (ПАО «КАМаз») ja joita on modernisoinut Muromteplovoz (ОАО «Муромтепловоз»). Выстрел on suomeksi laukaus, englanniksi shot. Vystel-M:n vuonna 2011 esitelty malli on tunnistettavissa muista 43269-malleista yhdestä yhtenäisestä tuulilasista ja rungon takaosan ilmansuodatusyksiköstä.

Lähikuva junan KAMAZ-43269 Vystel-M 2011 -panssariajoneuvosta. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus videolta, video Telegram-viestipalvelussa Рыбарь-sivustolla).

Tuo panssaroitu ajoneuvo on varustettavissa eri tornielementeillä. Tuossa kuljetusjunassa olevissa Vysteleissä tornielementti näyttäisi olevan venäläisen aseteollisuusyritys Burevestnikin (ЦНИИ «Буревестник») valmistama BM30-V-tornielementti (БМ30-В). Toinen Burevestnikin tornielementti on 32V01 (32В01).

Kyse ei kuitenkaan näyttäisi olevan Burevestnikin uusimmasta BM-30-D Spitsa -mallista (БМ-30-Д «Спица», esim. Репортёр 12.5.2022), niin kuin joissakin Twitter-kommenteissa on kirjattuna (esim. Twitter, GeoConfirmed 3.10.2022). Спица on suomeksi puikko, englanniksi spoke. Venäjä juuri näinä päivinä ottanut BM-30-D Spitsa -tornielementit sarjatuotantoon, vaikka asiaa uutisoitiin jo toukokuussa.

Video BM-30-D Spitsa -mallin tuotantolinjalta löytyy täältä. On syytä olla tarkka, mikä erottaa BM30-V- ja BM-30-D-mallin. Erot ovat pieniä.

BM-30-D Spitsa -tornielementti tai venäläisittäin taistelumoduuli (Боевой модуль), joka on otettu tänä vuonna sarjatuotantoon. Yhtäläisyyksistä huolimatta torni ei vastaa junan Vystel-ajoneuvojen torneja, jotka ovat BM30-V-mallia. Kuva: vapaa lähde (laitevalmistaja Burevestnik).

Myös Muromteplovoz (ОАО «Муромтепловоз») valmistaa torneja Vystel-ajoneuvoihin, ja tuo Muromtelpovozin torni on MB2-03 (МБ2-03).

Venäläiset käyttävät siis torneista määritettä taistelumoduuli (Боевой модуль).

****

 Junavideon varma kuvauskohta on jo selvitetty sosiaalisessa mediassa (Twitter, @Bazinga00264477 3.10.2022). Sijainti on 56°17’10.9″N 38°07’44.5″E-pisteessä Sergijev Posadin (Сергиев Посад) kaupungissa Moskavan alueella noin 70 kilometriä Moskovasta koilliseen. Sen sijaan kuvausajankohta ei ole tiedossa.

Sergijev Posad on Venäjällä merkittävä kaupunki ydinaseisiin liittyen, vaikkei kaupungissa olekaan säilöttynä ydinaseita. Kyse on ydinaseisiin liittyvästä tutkimustoiminnasta ja koulutustoiminnasta.

Sergijev Posadissa Venäjän puolustusministeriöllä on 12. keskustutkimuslaitos 56°18’18.8″N 38°10’55.4″E-sijaintipisteessä (ФГКУ «12 ЦНИИ» Минобороны России, jossa ЦНИИ on центральный научно-исследовательский институт eli keskustutkimuslaitos ja ФГКУ on федеральное государственное казённое учреждение eli liittovaltion virasto, ОГРН 1055008011959).

Venäjän puolustusministeriön sivuilta tuosta keskustutkimuslaitoksesta löytyy tietoja täältä ja täältä. 12. keskustutkimuslaitos on puolustusministeriön 12. pääosaston hallinnassa. Virallinen osoite on 141307, Moskovan alue, kaupunki Sergijev Posad-7, Vesennjaja 2B (141307, Московская обл., г. Сергиев Посад-7, ул. Весенняя, д. 2Б).

Yhdysvaltalaisen GlobalSecurity.org-sivuston mukaan puolustusministeriön 12. pääosastolla on Sergijev Posadissa ydinaseisiin liittyvä laitos, jonka sijainti on merkitty 56°18’00.0″N 38°08’00.0″E-karttapisteeseen (GlobalSecurity.org, Sergiev Posad, 12th Main Directorate). Tuo merkitty karttapiste herättää kuitenkin kysymysmerkkejä.

GlobalSecurity.org-sivuston mukaan kyseessä olisi ydinaseisiin liittyen keskuspaikka turvalaitteiden toimittamiselle, koulutukselle, turva-arvioinnille ja hankekehitykselle Yhdysvaltojen puolustusministeriön ja Venäjän puolustusministeriön yhteisen uhkien vähentämishankkeen puitteissa. Englanninkieliseksi nimeksi projekti on kirjattu Weapons Protection, Control ja Accounting (WPC&A). GlobalSecurity.org-sivuston mukaan hanke olisi suunniteltu parantamaan ydinaseiden turvallisuutta puolustusministeriön 12. pääosaston valvonnassa Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteistyönä.

Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat 1. marraskuuta 1999 tuon yhteisen turvallisuusarviointi- ja koulutuskeskuksen avaamisesta (Security Assessment and Training Center, SATC). Yhdysvalloilla oli 1990-luvulla kova huoli Venäjän ydinaseiden turvallisuudesta, etteivät ne vain joutuisi vääriin käsiin.

Tuo ydinturvallisuuskoulutuspaikka Sergijev Posadiin rakennettiin GlobalSecurity.org-sivuston mukaan Yhdysvaltojen CTR-tuella (Cooperative Threat Reduction, CTR). Koulutuspaikka simuloi todellista ydinaseiden varastointipaikkaa. Koulutus koski niitä 12. pääosaston työntekijöitä, joiden vastuulle kuului ydinasesäilytyksen ja -siirtojen turvallisuus.

Vuonna 2021 yhdysvaltalaisen Stimson Center -ajatushautomon edustajien vierailu Venäjän jossakin ydinaseiden varastopaikassa on linkitetty tuohon Sergijev Posadin ydinturvallisuuskoulutuspaikkaan (Stimson 1.4.2021). Tuossa em. nettilinkissä olevan jutun otsikko on What it’s like to visit a Russian Nuclear Warhead Storage Site, suomeksi Millaista on vierailla Venäjän ydinaseiden varastopaikalla. Jutussa viitataan esimerkiksi ydinaseiden varastopaikan porttien olevan rakennettuja vastaavalla tavalla kuin Sergijev Posadin ydinturvallisuuskoulutuspaikassa.

Yhdysvaltalaisen Stimson Center -ajatushautomon William M. Moon vieraili puolustusministeriön 12. pääosaston alaisessa ydinaseiden varastointipaikassa, josta kuva vasemmalla. Säilytyspaikkaa ei ole identifioitu, mutta sen portit on rakennettu vastaavasti kuin Sergijev Posadin ydinturvallisuuskoulutuspaikassa. Kuvat: vapaalähde (kuvakaappaukset, Stimson Center).

Epäilen, että GlobalSecurity.org-sivustolla mainitussa yhdysvaltalaisvenäläisessä laitoksessa kyse on ollut 12. keskustutkimuslaitoksen (ФГКУ «12 ЦНИИ») edeltäjästä ja 56°18’00.0″N 38°08’00.0″E-karttapiste on joko virheellinen tai ei enää muutoin voimassa. Venäläislähteiden mukaan 12. keskustutkimuslaitos perustettiin 18.2.2015.

Venäjän ja Yhdysvaltojen välinen turvallisuuslähtöinen ydinaseyhteistyö alkoi lopullisesti ehtyä Venäjän Krimin valtauksen myötä.

****

UNIDIR:n julkaiseman asiakirjan (Zero-deployed Non-strategic  Nuclear Weapons in Europe, UNIDIR 2017) perusteella Sergijev Posadissa eikä sen lähiympäristössä ole kansallisen tason tai perustason ydinaseiden säilytysvarastoja.

Sen sijaan alueella on edellisessä luvussa kerrotun lisäksi ydinaseisiin liittyen sotilasyksikkö tunnuksella 14118 (в/ч 14118), joka kuuluu 12. pääosastoon. Tuolla sotilasyksiköllä ei ole julkisuuteen saatettua erillistä nimeä.

Tuo sotilasyksikkö kuului 626. SN-pataljoonan (626-й батальон СН) alle. СН (стратегическое назначение) tarkoittaa strategista tarkoitusta. Muut ko. pataljoonan alle kuuluneet sotilasyksiköt ovat 42635, 42663, 44806, 64178 ja 69273 (в/ч 42635, в/ч 42663, в/ч 44806, в/ч 64178 ja в/ч 69273). 14118-sotilasyksikkö ja sijaitsi ja sen toiminnot sijaitsevat edelleen Abramovossa (Абрамово, 56°16’23.3″N 38°13’52.5″E) eikä siellä siis edelleenkään säilytetä ydinaseita. Sotilasyksikkö 14118 ei ollut neuvostoaikaan ns. S-kohde (объект «С»), jonka tehtäviä olisi ollut ydinaseiden varastointi varastointipaikkakunnalla. Neuvostoliitossa oli kaikkiaan 102 erityistilaa S-kohteeksi nimettynä ydinkärkien varastointiin.

Kun käytte tarkastelemassa 56°16’23.3″N 38°13’52.5″E-karttapistettä, huomioikaa tukikohdassa oleva laaja junarata-alue, joka mahdollistaa laajan junavaunujen säilytyksen.

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että S-kohteet vilahdellevat edelleen Venäjän ydinaseissa. Esimerkkinä sotilasyksikkö 52025 (в/ч 52025) nimeltään Puolustusministeriön 12. pääosaston 714. S-varastokohde (714-й арсенал 12 Главного управления Министерства обороны «объект «С»). Sotilasyksikkö 52025 sijaitsee edelleen suljettuna olevassa Možaisk-10:n sotilaskaupungissa (Можайск-10, 55°25’45.0″N 35°45’25.4″E), jota kutsutaan myös K-510:ksi (К-510). Tuossa sotilaskaupungissa varusmiehinä yhdeksän kuukauden palvelukseen tulevat jatkopalvelevat automaattisti ja palveluksen jälkeen heillä on viiden vuoden matkustuskielto ulkomaille. Možaisk-10:n sotilasyksikkö 14254 (в/ч 14254) on 12. pääosaton eliittijoukkoyksikkö, jonka tehtävä on varmistaa ydinaseturvallisuus.

Sotilasyksikkö 14118 lopetti itseasiassa toimintansa marraskuussa 2009 ja sotilasyksiköstä 31610-TS (в/ч 31610-Ц) tuli sen seuraaja. Tuon takia edellä kirjaukset sotilasyksiköstä 14118 on osittain menneessä aikamuodossa.

Sotilasyksikön koko nimi on 31610-TS, sotilasleiri nro 383, Moskovan alue, kaupunki Sergijev Posad-7 (военный городок №383, Московская область, г. Сергиев Посад-7). 31610-TS:n osoite eräänlaisena postilokero-osoitteena on jo aikaisemmin tässä kirjoituksessa mainittu puolustusministeriön 12. pääosaston osoite Moskovassa. Tuohon numerosarjaan liitettävät kirjaimet osoittavat erillisten yksikköjen olemassaoloa. 31610-TS (в/ч 31610-Ц) on siis Sergijev Posadissa, kuten myös 31610-U (в/ч 31610-У). Myös sotilasyksikkö 11201 (в/ч 11201) on kirjattu Sergijev Posad-7 alueelle, mutta kaikista noista ydinaseisiin liittyvistä melko salaisista sotilasyksiköistä ei löydy oikein mitään julkista tietoa.

Kyse on ydinaseiden varastoinnin, huollon ja kuljetusten turvaamisesta. Neuvostoliiton aikaisesta toiminnasta löytyy paremmin tietoa (esim. SSK-ryhmä, ССК Группа, jossa служба специального контроля tarkoitta ydinaseisiin liittyvää erityistä valvontapalvelua, ССК Група).

****

Tuo videoitu juna läksi varmuudella sotilasyksiköstä 31610 – siis entisestä sotilasyksiköstä 14118. Kuva tuon sotilasyksikön tukikohdasta on alla. Yksikön tukikohtaa on peruskorjattu vuoden 2015 jälkeen rakennusprojektissa, johon liittyi korruptioväärinkäytöstä.

Sotilasyksikön 14118 (в/ч 14118) tai paremminkin sotilasyksikön 31610-TS (в/ч 31610-Ц) tukikohta 56°16’23.3″N 38°13’52.5″E-karttapisteessä. Tukikohdasta on lyhyt – noin 7 kilometrin – rautatieyhteys siihen kohtaan, jossa kuuluisaksi tullut junavideo on kuvattu. Juna oli varmasti lähtöisin täältä. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus, Google Maps).

Sergijev Posad-7 (Сергиев Посад-7) on vanha Neuvostoliiton aikana suljettu asuinkaupunki (56°18’05.9″N 38°10’53.6″E) sotilasyksikössä 51105 (в/ч 51105) työ- ja palvelustehtäviä suorittaneille. Nyt Sergijev Posad-7:ssa kyse on puolustusministeriön 12 pääosaston em. 12. keskustutkimuslaitoksesta (ФГКУ «12 ЦНИИ»), vaikka asuinalue on nykyään tavanomainen. Jos sotilasyksikkö 51105 kiinnostaa enemmän, tietoa löytyy esimerkiksi täältä. Tuo yksikkö 51105 perustettiin jo vuonna 1950 puolustusministeriön 12. pääosaston alaisuuteen.

Sergijev Posadin alueella toimii myös sotilasyksikkö 14258 nimeltään Venäjän federaation puolustusministeriön 12. pääosaston alainen 84. lajienvälinen koulutus- ja taktinen keskus (84-й межвидовой учебно-тактический центр, в/ч 14258), joka aloitti toimintansa vuonna 1997 ja sijaitsee 56°14’29.0″N 38°17’26.0″E-karttapisteessä. Sotilasyksikköjen 31610 ja 14258 välimatka on noin viisi kilometriä.

Alla olevassa kuvassa on esitetty sotilasyksikköön 14258 (keltainen ympyrä) liittyvä puolustusministeriön 12 pääosaston hallussa oleva laaja alue mielenkiintoisine infrastruktuurirakennelmineen (valkea ympyrä) 56°15’05.4″N 38°19’21.1″E-karttapisteessä. Mitä alueella tehdään, siitä en löytänyt tietoa. Tekeminen liittyy kuitenkin ydinaseisiin.

Sotilasyksikön 14258 alue on esitetty keltaisella ympyrällä ja tuon alueen koillispuolella oleva laaja 12 pääosaston hallussa oleva alue valkealla ympyrällä. Kuva: vapaa lähde + oma tuotos (kuvakaappaus, Google Maps).

Sergijev Posad on siis erittäin tärkeä paikka Neuvostoliiton ja Venäjän ydinaseisiin liittyen.

****

Подразделения антитеррора всех дивизий РВСН оснащены бронеавтомобилями КамАЗ-43269 («Выстрел»).” (Минобороны России 3.5.2013).

Vapaasti suomennettuna:

Strategisten ohjusjoukkojen kaikkien divisioonien terrorismin vastaiset yksiköt on varustettu panssaroiduilla KAMAZ-43269 Vystel -ajoneuvoilla.

Tuon lausui 3. toukokuuta 2013 eversti Igor Jegorov (Игорь Егоров) toimiessaan Strategisten ohjusjoukkojen lehdistöpalvelun ja tiedotusosaston edustajana. Igor Jegorov on nykyään FSB:n 1. palvelun vastatiedusteluosaston (1-я служба ФСБ РФ) työntekijä ja sekaantunut moneen Venäjän hiljattain aikaansaamaan epämääräisyyteen. Tekojensa perusteella kaveria voi luonnehtia sanalla häijy.

Laitevalmistaja KAMAZ:n mukaan maaliskuuhun 2013 mennessä valmistettiin Venäjän federaatiolle yhteensä 150 panssaroitua Vystel-ajoneuvoa.

Vystel-ajoneuvoja on Venäjän valtionhallinnossa muillakin kuin 12. pääosastolla. Nuo muut ovat FSB:n rajavartiolaitos (Пограничная служба ФСБ России) ja Venäjän liittovaltion rangaistuslaitos (Федеральная служба исполнения наказаний, ФСИН России). Ajonevoja on myös esimerkiksi tiedusteluajoneuvona ja niitä on nähty mm. käytössä Venäjän 7. sotilastukikohdassa (7-я военная база, в/ч 09332) Gudautassa (Гудаута) Abhaasissa.

Puolalainen sotilasanalyytikko Konrad Musyka on Twitter-kommentissaan oikeassa, että Vystrel-ajoneuvoa 30 mm:n tykillä (2A42-automaattitykki, 30-мм автоматическая пушка 2А42) käytetään 12. pääosastossa, ei  FSB:n rajavartiolaitoksessa tai Venäjän rangaistuslaitoksessa.

****

”«Электромашина» и 12-е ГУ МО РФ создают подвижный комплекс на основе системы «Прометей»” (Тасс 4.10.2022).

Vapaasti suomennettuna tuo tuore Tassin uutinen:

Elektromašina ja Venäjän federaation puolustusministeriön 12. pääosasto ovat luomassa mobiilikompleksia, joka perustuu Prometei-järjestelmään”.

Tuon Prometei-järjestelmän on kehittänyt siis Elektromašina (АО «НПО «Электромашина»). Yritys on erikoistunut mm. taisteluajoneuvojen sähköisten erikoislaitteiden suunnitteluun ja valmistukseen.

Mikä on Prometei-järjestelmä?

Venäläiset puhuvat kehäturvarobottijärjestelmästä nimeltään Prometei (роботизированная система охраны периметра «Прометей»), jos tuon venäjänkielisen määritteen voi vaikka noin kääntää. Tuo tarkoittaa, että järjestelmä suojaa suojattavan kohteensa kupolinmuotoisella alueella aina kymmeneen kilometriin saakka. Aseena ovat esimerkiksi panssariajoneuvojen tornielementteihin asennetut automaattitykit, konekiväärit ja kranaatinheittimet.

Järjestelmä sisältää jopa 16 kauko-ohjattavaa taistelumoduulia (Боевой модуль), jotka ovat sijoitettu joko kiinteästi suojaten rakennuksia tai liikkuvana em. panssariajoneuvoihin asennettuna. Kauko-ohjattava robottikompleksi (роботизированный комплекс) on juuri tuo taistelumoduuli ja nimeltään Ohotnik (боевого модуля «Охотник»).

Vuonna 2020 viisi KAMAZ-53949 Taifun-K -panssaroitua (КамАЗ -53949 «Тайфун-К») ajoneuvoa Ohotnik-taistelumoduuleilla varustettuna osallistui paraatiin Punaisella torilla.

Kauko-ohjattava Ohotnik-taistelumoduuli (боевого модуля «Охотник») kiinteästi asennettuna. Kuva: vapaa lähde (laitevalmistaja Elektromašina).
Kauko-ohjattava Ohotnik-taistelumoduuli (боевого модуля «Охотник») KAMAZ-53949 Taifun-K -ajoneuvoon (КамАЗ -53949 «Тайфун-К») asennettuna. Kuva: vapaalähde (ajoneuvovalmistaja KAMAZ).

Venäjä on jo rakentanut kiinteän Prometei-järjestelmän ilmoituksensa mukaan puolustusministeriön 12. pääosaston tilojen suojaamiseen osoitteessa Bolšoi Znamenski pereulok 19, Moskova (Москва, Большой Знаменский переулок, дом № 19, 55°44’52.2″N 37°36’07.5″E). Pidän todennäköisenä, että  järjestelmä tulee todennäköisesti tulevaisuudessa suojaamaan esimerkiksi myös Venäjän taktisia ydinaseita, jos niitä siirretään taistelukentälle suojaavista varastotukikohdista.

Нужно понимать, что таких роботов вы, конечно, не встретите на городской парковке или на территории склада товаров. Применяться они будут сугубо для охраны объектов критической важности: инфраструктуры ядерных сил РФ, силовых ведомств, оборонных объектов. Именно таким объектам важна круглосуточная охрана по всему периметру с возможностью поражения на ближней дистанции для защиты от нападения террористических групп.” (Ростех 27.9.2022).

Vapaasti suomennettuna:

On ymmärrettävä, ettei tietenkään tällaisia [kauko-ohjattavia] ​​robotteja voi löytää kaupungin pysäköintialueelta tai tavaravaraston alueelta. Niitä käytetään puhtaasti kriittisten kohteiden suojelemiseen: Venäjän federaation ydinasevoimien infrastruktuurin, lainvalvontaviranomaisten ja puolustuslaitoksen kohteisiin. Juuri tällaiset kohteet tarvitsevat ympärivuorokautista turvallisuutta koko kehän ympärillä ja iskumahdollisuutta lähietäisyydeltä suojaamaan terroristiryhmien hyökkäyksiltä.

****

Liittyikö venäläinen sotatarvikejuna Sergijev Posadissa videolla kuvattuna ydinaseisiin?

Sataprosenttisella varmuudella liittyi, siitä ei ole epäilystäkään, mutta junassa ei toki ollut ydinaseita.

Tuo venäläinen sotatarvikejuna liittyi puolustusministeriön 12. pääosastoon, joka oli lähtenyt Sergijev Posadista sotilasyksikön 31610-TS (sotilasyksikön 14118) tukikohdasta ja jonka kyydissä oli 12. pääosaston ydinaseiden säilyttämisen ja kuljettamisen suojaavaa kalustoa, jotka kuuluvat 12. pääosaston turvayksiköille (подразделения охраны).

Puolustusministeriön 12. pääosaston ruoteliin kuuluvat kaikki ne Venäjän ydinaseet, jotka eivät kuulu Strategisten ohjusjoukkojen ja samalla Venäjän presidentin suoraan alaisuuteen. Pitkä sotatarvikejuna ei liittynyt rajavartiolaitokseen tai rangaistuslaitokseen, joilla on myös panssaroituja Vystel-ajoneuvoja käytössään.

Kysymys kuuluu, mitä muuta Vystel-ajoneuvojen lisäksi pitkässä lähinnä tavarankuljetuskuorma-autoja kuljettavassa junassa oli lastina kuorma-autojen lavoilla ja minne ne olivat menossa.

KAMAZ-43269 Vystel- ja KAMAZ-43269 Dozor -ajoneuvoja (КамАЗ-43269 «Дозор») on nähty Ukrainassa ennenkin jo vuonna 2014 sotaharjoituksissa Luhanskin alueella Donbassissa (InformNapalm 5.1.2015), mutta niissä ei näyttäisi olleen raskaampia 30 mm:n tykkejä.

Izvestijan sivuilta löytyy mielenkiintoisia valokuvia puolustusministeriön 12. pääosastoon liittyen (Известия 12 Главк). Tunnus 12 Glavk (12 Главк) tarkoittaa 12. pääosastoa (12 Главка МО РФ) ja tuon internetsivun otsikko on Luotettava Venäjän suojakilpi (Надежный щит России). Sivustolla kerrotaan 12. pääosastosta.

Venäjän strategisten ohjusjoukkojen laulu- ja tanssiyhtye Punatähdellä («Красная звезда») on laulu nimeltään OhjusjoukotLuotettava Venäjän suojakilpi (Ракетные Войска надежный щит России), josta tuo Luotettava Venäjän suojakilpi -lause on otettu (YouTube, («Красная звезда» 25.9.2014).

Izvestijan sivulla on kuvattuna täällä myös yksi 12. pääosaston KAMAZ-43269 Vystel -ajoneuvo 30 mm:n tykillä varustettuna.

12. pääosaston KAMAZ-43269 Vystel. Mielenkiintoista kuvassa olevassa Vystelissä on tornielementin eli taistelumoduulin varustus 30 mm:n tykin lisäksi. Tornielementin varustus näyttäisi olevan uusinta uutta, mitä en ole nähnyt muualla, kun taas videoidussa junassa olevissa Vysteleissä tornivarustus oli tavanomaisempaa. Valokuva: vapaa lähde (kuvakaappaus Izvestijan 12 Главк, Надежный щит России -sivulta).
Lähikuva edellisessä kuvassa esitetyn Vystel-panssariajoneuvon tornielementin varustuksesta. Tornin toiminta on täysin automatisoitu, kuten siihen liitetyt sensorit osaltaan osoittavat. Torniin näyttäisi olevan liitetyn tykin lisäksi kaksi konekivääriä. Valokuva: vapaa lähde (kuvakaappaus Izvestijan 12 Главк, Надежный щит России -sivulta).

Mielenkiintoista tuolla sivustolla on ne kuvat ja juuri se Sergijev Posadissa kuvattu video, joissa on esitetty 12. pääosaston turvayksikön sotilaita toiminnassa (YouTube, Боевая работа Сергиев Посад 12.8.2021). Mielenkiintoisia ovat kuorma-autot, joita videolla esiintyy, kun niitä vertaa niitä kuorma-autoihin, joita oli lastattuna Sergijev Posadissa videokuvatussa junassa.

Vaikka junavideo on epäselvä ja lyhyt, valtaosa noista kuorma-autoalustoista on tunnistettavissa KAMAZ 5350 -sarjan alustoiksi (КамАЗ-5350) kolmella pyöräakselilla. 4350-sarjan alustoissa (КамАЗ-4350) on puolestaan kaksi pyöräakselia ja 6350-sarjan alustoissa (КамАЗ-6350) neljä pyöräakselia.

KAMAZ 5350:n projektiokuvat. Lavaosuus vastaa samaa muotoa, olipa lavalle rakennettu kiinteä metallirakenteinen kontti eri käyttötarkoituksiin tai vain kangasverhoilu peittämään ja suojaaman lavalla kuljetettavaa tavaraa tai miehistöä. Tyypistä on kuljetustilan yläkulmien viistäminen 45 asteen kulmaan. Kiinteässä metallirakenteisessa konstissa voi olla vaikka sotilashenkilöstön keittiötilat, peseytymistilat tai kaikkea muuta. Metallikonttien kulloista käyttötarkoitusta kaukaa kuvattuna on vaikea päätellä pelkästään ulkoapäin. Kuva: vapaa lähde (ajoneuvovalmistaja KAMAZ).
12. pääosaston palvelussa toimivien sotilaiden kuorma-autoja Sergijev Posadissa. Vasemmanpuoleisen KAMAZ 5350:n lavalle on rakennettu kiinteä metallirakenteinen kontti, mutta se käyttötarkoitusta ei voi varmentaa videolta. Video, jolta kuva on kaapattu, on tallennettu YouTubeen 12.8.2021. Valokuva: vapaa lähde (kuvakaappaus Izvestijan videolta).
Junaan lastattuja kuorma-autoja Sergijev Posadissa. Kuvakaappaus on epätarkka, mutta alkuperäiseltä videolta havaitsee selväksi, että kuorma-auto on kutakuinkin samalainen KAMAZ 5350 -malli kuin 12.8.2021 tallennetulla YouTube-videolla. Erityinen on konttiin liittyvä katolla oleva kohouma, joita myös 12.8.2021 tallennetulla YouTube-videolla. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus videolta, video Telegram-viestipalvelussa Рыбарь-sivustolla).
KAMAZ 5350 -malli kiinteällä teräskontilla. Kyseisen kontin sisällä on keittiö. Kuva: vapaa lähde (ajoneuvovalmistaja KAMAZ).

****

On tosiaankin siis selvää, että mittava sotakalustoa kuljettava juna Sergijev Posadissa kuului puolustusministeriön 12. pääosaston kalustokuljetuksiin ja junassa oli juuri puolustusministeriön 12. pääosaston Sergijev Posadissa sotilasyksikössä 31610-TS (sotilasyksikössä 14118) säilyttämää kalustoa, jolla suojataan ydinaseiden säilyttämistä ja kuljetuksia. Ydinaseita itsessään ei tuossa junassa todellakaan ollut eikä taktisia ydinaseita ylipäätäänkään kuljetettaisi junassa noin.

Kyse tässä tapauksessa oli Venäjän yhdestä demonstraatiosta kuten Nord Stream -kaasuputkien räjäytykset. Venäjä testaa melko vähäpätöisillä demonstraatioilla, mikä on lännen reaktio. Prosessi oli tarkoin ohjattu alkaen junavideon julkaisusta, mutta kuitenkin niin, ettei junavideo kerro asiantuntijoillekaan liikaa yksityiskohtia.

Videon julkaisi Telegram-kanavalla venäläinen bloggaaja Rybar (Рыбарь).

Junasta ei ole sosiaalisessa mediassa muiden kuvaajien kuvia, vaikka yleensä Venäjältä etenkin Ukrainaan päin liikkuvat sotakalustokuvat saavat paljon eri kuvaajia. Tällä kertaa kukaan ei ole jakanut kuvia Sergijev Posadin jälkeen. Juna on yksinkertaisesti hävinnyt jonnekin.

Bloggaaja Rybariin on syytä suhtautua varauksella. Häneen taustavoimansa eivät ole tiedossa. Rybarin asiaa on käsitellyt Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC (BBC 11.4.2022 ja BBC 6.10.2022).

Missä juna nyt on? Minne se oli matkalla?

Vaikuttaa siltä, että juna oli vain Kremlin demonstraatio, johon bloggaaja Rybar (Рыбарь) ja/tai videon erikseen kuvannut ovat osallistuneet tietäen tai tietämättään.

Yhdysvaltojen on syytä seurata huolella, siirtääkö Venäjä kansallisen tason keskusvarastoista tai perusvarastoista ydinaseita ja minne. Minne Sergijev Posadin junalla kalustoa siirrettiin ja mistä syystä, sitä emme vielä tiedä. Venäjän taktisten ydinaseiden käytön valmistelu on kyllä Yhdysvalloissa heti valmisteluprosessin alkaessa tiedossa.

Kun puhutaan Venäjän taktisista ydinaseista, niiden käytön päättämisessä on Venäjän presidentillä pienempi rooli kuin Strategisten ohjusjoukkojen hallussa olevien strategiaisten ydinaseiden käytön päättämisessä. Pidän tuota hyvänä, koska luotan enemmän Venäjän asevoimien harkintaan kuin Kremlin harkintaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu