Vetoomus HX-hankkeen kariuttamiseksi – Taas kerran Kremlissä nostetaan maljoja vasemmistosuomalaisille

Olemme kokoamassa vetoomusta siitä, että HX-hävittäjähankkeessa tarvitaan aikalisä, uutta harkintaa ja vaihtoehtojen selvittämistä. Kokoamme vetoomukseen allekirjoittajia eri alojen asiantuntijoiden, tutkijoiden, taiteilijoiden ja kansalaisyhteiskunnan vaikuttajien keskuudesta. 

Toivomme, että voit tutustua alla olevaan lyhyeen vetoomukseen ja liittyä mukaan sen allekirjoittajiin. Vetoomuksen allekirjoittaminen tapahtuu ilmoittamalla siitä osoitteeseen HX.uusiharkinta@gmail.com 29. 11. mennessä. Ilmoitathan myös ammatin, oppiarvon tai muun tittelin, joka tulee listaan nimesi yhteyteen. Jos haluat, voit myös jakaa tätä kutsua eteenpäin.

Vetoomus on tarkoitus luovuttaa eduskunnalle ja julkistaa joulukuun alkaessa.” (Vastavalkea 16.11.2020).

Tuollainen vetoomuspyyntö otsikolla ”Vetoomus aikalisästä HX-hankkeessa” oli julkaistu Vastavalkea-verkkolehden sivuilla 16.11.2020. Pyynnön allekirjoittajina Arja Alho (sd.), Yrjö Hakanen (komm.) ja Paula Holmila.

Yrjö Hakanen on entinen Suomen Kommunistisen Puolueen (SKP) puheenjohtaja. Arja Alho on SDP:n vasemmistodemari. Paula Holmila on eläkkeellä oleva kulttuuritoimittaja, erikoisalaisena arkkitehtuuri. Hänen poliittisesta taustastaan minulla ei ole tietoa.

Vastavalkea ry:n (2681048-2) yritysmuoto on Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaan aatteellinen yhdistys. Vaikka yhdistyksen omien sanojen mukaan olisi puolueisiin sitoutumaton, yhdistyksellä kyllä aatetta riittää.

Yhdistystä johtaa Tauno O. Mehtälä. Europarlamenttivaaleissa vuonna 2009 Köyhien Asialla puolueen Tauno O. Mehtälä sai peräti 191 ääntä. Poliittista historiaa hänellä on jo aiemmin mm. vuodelta 1977:

Työläisnuorisojärjestö SNK:n Oulun liittokokouksessa laulamassa oikealta demaripiireistä tutut Matti Ahde, Eero Rantala, Hilkka Ahde, Tauno O. Mehtälä, Johannes Koskinen sekä Lasse Hallamurto.

****

Vastavalkea on kirjannut tietoja itsestään sivuilleen (Tietoja Vastavalkeasta). Sivun mukaan Vastavalkea mm. ”tukee maailman rauhanomaista geopoliittista moninapaisuutta” – aivan vastaavasti kuin Venäjäkin keskeisenä ideologianaan.

Jos lukee Vastavalkean sivuilla olevia kirjoituksia, käy mielessäni, olenkohan aivan varmasti 2020-luvulla vai 1970-luvulla, jolloin Suomi taas kerran eli vaaran vuosiaan suhteessa Neuvostoliittoon. Siis ajassa, jolloin Suomi oli liukumassa Neuvostoliiton täydelliseen kontrolliin. Ajassa, jolloin Suomi oli liukumassa kommunistien sekä muiden äärivasemmistolaisten kovassa paineessa demokratian viimeisille rippeille.

Vastavalkean sivuilla olevien kirjoituksien otsikot kertovat paljon:

Pidän siis Vastavalkeaa umpikommunistisena menneen maailman tuotteena ja äärimmäisenä Venäjän etuja ajavana äärivasemmistoyhdistyksenä, jossa raikaavat menneen ajan historiatuulet kaivaten Neuvostoliittoa vielä henkiin.

Tuo on toki vain minun henkilökohtainen näkemykseni. Jokainen tehköön yhdistyksestä oman näkemyksensä vaikka lukemalla yhdistyksen sivuilla olevia blogikirjoituksia.

Ihmettelen, ettei kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ole ollut ainakaan julkisesti mukana Vastavalkean toiminnassa. Sinne hän kyllä kuuluisi.

****

Tuo tänään julkistettu vetoomus (Vetoomus 1.12.2020)  on tehty siis Vastavalkean puitteissa ja aloitteesta (esim. Yle 1.12.2020, Kansan Uutiset 1.12.2020 jne.). Vetoomuksessa on mukana kaiken kaikkiaan 207 henkilöä. Vetoomuksessa esitetään HX-hankkeen uudelleenarviointia, siirtämistä ja aikalisää, ei hankkeen perumista sinänsä:

Puolustusministeriö valmistelee Suomen historian kalleinta asehankintaa. Keskustelu ilmavoimien HX-hankkeesta on perustunut varsin yksipuolisesti sen omiin selvityksiin, jotka koskevat lähinnä hävittäjien ominaisuuksien ja suorituskyvyn vertailuja. Vähemmälle ovat jääneet arviot turvallisuuspoliittisista vaikutuksista ja vaihtoehdoista.

 Hävittäjien hankinta maksaisi noin kymmenen miljardia euroa ja niiden ylläpito vielä enemmän. Kun on kyse näin valtavista summista, on syytä selvittää kaikki vaihtoehdot eri tahoilla kunnolla ja ilman sidonnaisuuksia.

 Suomi on perinteisesti korostanut yhteistyöhön, sopimiseen ja diplomatiaan perustuvaa yhteisen turvallisuuden rakentamista. Asevaraisen turvallisuusajattelun voimistuminen ei ole etenkään pienten maiden etu.

 Koronapandemia, ilmastonmuutos ja talouskriisit kertovat siitä, miten tiiviisti hyvinvointimme ja turvallisuutemme kietoutuvat yhteen muiden maiden ja kansainvälisen kehityksen kanssa. Asevarustelun sijasta on tarpeen ohjata voimavaroja ilmastotekoihin, terveydenhuoltoon, koulutukseen, sosiaaliseen turvallisuuteen ja maailmanlaajuisen eriarvoisuuden vähentämiseen.

****

Kansalaisaloite-sivulta löytyy aloite otsikolla ”Hävittäjähankintojen pysäyttäminen ja uudelleen arviointi” (Kansalaisaloite 6437, 16.4.2020). Aloite keräsi puolessa vuodessa vain 7 408 kannatusilmoitusta ja raukesi 16.10.2020. 50 000 kannatusilmoitusta jäi kaukaiseksi haaveeksi.

Aloite siis lässähti eikä saanut suomalaisia mukaan. Kun lukee aloitteen perusteluja, aika samat ovat teemat kuin tänään julkaistun vetoomuksen perusteluissa.

Kansalaisaloitteessa ja tämän päivän vetoomuksessa on molemmissa mukana ympäristöaktivisti Olli-Pekka Haavisto, muttei muita henkilöitä.

Vaikuttaa siis siltä, ettei Suomen kansa ainakaan kansalaisaloitteena oikein lämmennyt hankkeelle siirtää hävittäjähankintaa.

Kiitos Suomen kansalle viisaudesta.

Saapa nähdä, millaisia ajatuksia tämän päivän vetoomus herättää kansanedustajissa. Tuskinpa kummenipa ihan eduskunnan äärimmäisen vasemman laidan kulkijoita lukuun ottamatta.

No, onpahan nyt tämä HX-hankekin tuolla vetoomuksella politisoitu äärimmäisen vasemmiston ja porvarillisen Suomen väliseksi poliittiseksi kamppailuksi, kuinkas muuten. En toki väitä, että 207 vetoomuksen allekirjoittajaa edustavat äärivasemmistoa – en missään nimessä – , mutta Vastavalkea vetoomuksen järjestäjänä edustaa vahvaa vasemmistolaista ajatustapaa. Mielestäni äärivasemmistolaista.

****

Kirjoitin jo aiemmin 1970-luvusta, missä vaikeassa maailmassa silloin elimme osin omasta typeryydestämme. Eikö silloin jo opittu tarpeeksi itäisestä naapuristamme ja sen pyrkimyksistä Suomessa?

Suomi neuvotteli 1970-luvun alussa vapaakauppasopimuksesta EEC:n kanssa. Tuo kauppasopimus oli Suomelle ja Suomen hyvinvoinnille elinehto. Ilman sitä meillä ei olisi ollut konkreettista länteen päin.

Silti noin 500 kulttuurin ja politiikan vaikuttajaa vetosi Helsingin Sanomien koko sivun ilmoituksessa 19.9.1973 presidenttiin, hallitukseen ja eduskuntaan, jotta kauppasopimusta ei solmittaisi. Neuvostoliitto kiitti tästäkin Suomen oma-aloitteisesti itselleen synnyttämästä härdellistä.  Molemmilla vetoomuslistoilla 1973 ja 2020 on melko samantyyppistä porukkaa. Jos mielenkiintoa riittää, voisi käydä katsomassa, löytyykö samoja nimiä molemmilta listoilta.

Artikkelikuva ja alla oleva kuva on tuosta Helsingin Sanomien maksetusta ilmoituksesta (HS Aikakone 19.9.1973):

EEC:n kanssa solmittavan vapaakauppasopimuksen vastustajien vetoomus Suomen presidenttiin, hallitukseen ja eduskuntaan päivämäärällä 19.9.1973. Nimekästä vasemmistoporukkaa riittää. Monet noista vasemmistoedustajista ovat olleet Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen estämässä Suomen länsi-integraatiota puolustuksessa. 

Vetoomuksen allekirjoittivat mm. vasemman laidan kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd.) ja Erkki Liikanen (sd.) sekä vielä tuolloin SAK:n lakimiehenä työskennellyt Tarja Halonen (sd.).

Noin tuolloin ja samaa vetoomustouhua harrastetaan näköjään edelleen.

Kirjoitin aikanaan blogikirjoituksen otsikolla ”Venäjän tehokas ase – ennen se oli rauhanliike, nyt oikeistopopulistit” (US-blogi 9.7.2018). Harmi, että tuonkin kirjoituksen ainutlaatuiset kuvat ovat hävinneet Uuden Suomen blogisivustouudistuksessa.

Nyt oikeistopopulistien tilalle voisi kirjoittaa jonkun muun sanan.

Tuossa kirjoituksessa käydään melko yksityiskohtaisesti läpi, kuinka Neuvostoliitto kykeni valjastamaan eurooppalaisia vasemmistopiirejä läpi koko kylmän sodan ajan Neuvostoliiton pyrkimyksiin. Kuinka Neuvostoliitto kykeni käyttämään ns. hyödyllisiä idiootteja pyrkimyksiinsä mm. eurooppalaisessa rauhanliikkeessä. Noita hyödyllisiä idiootteja riitti ja riittää edelleen.

Neuvostoliiton jälkeen Venäjä harrastaa aivan samaa ja menestyksekkäästi. Idässä on runsaasti taitoja luoda hajaannusta vastustajien sisältä käsin. Mikään ei ole muuttunut Neuvostoliiton ajoista.

Olen käynyt Suomen hävittäjähankintaperusteita ja -prosessia niin paljon läpi niin monessa blogikirjoituksessa, ettei tässä yhteydessä vanhaa ole syytä kerrata.

On selvää, että Suomi tarvitsee uudet hävittäjänsä. Investointi on kallis, mutta niin on itsenäisyytemmekin. Puolustuksemme on syytä mitoittaa uhkiemme perusteella.

Kyse on myös olemisesta siellä ja siinä poliittisessa arvoyhteisössä, jonne valtaosa suomalaista haluaa kuulua. Puolustuskyvyssä kyse on pohjimmaisesta perustasta, minkä jokainen valtio vain joutuu turvaamaan ja maksamaan, jos haluaa säilyttää koskemattomuutensa ja päätäntävallan itsellään.

Venäjä on vierellämme, mutta me emme ole samaa poliittista arvoyhteisöä Venäjän kanssa. Tuon vierelläolon vuoksi me joudumme pitämään erityistä huolta puolustuksestamme. Suomi on torjunut Nato-jäsenyyden, joten puolustuksemme perustuu tällä hetkellä vain omiin kykyihimme ilman varmaa apua ulkopuolelta.

Noita omia vähäisiä kykyjämme ei ole syytä omaehtoisesti tuhota eikä hukata.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu