Viimein lupa lentää myös yli Suomen? – Siis Yhdysvaltojen B-1- ja B-52-pommittajat

Ruotsin ilmavoimien Jas Gripen -hävittäjät yhdessä Yhdysvaltojen B-1B Lancer -pommittajien kanssa keväällä 2020. ”Amerikanska bombflygplan övar i Sverige” Ruotsin puolustusvoimat uutisoi sivuillaan 20.5.2020. ”Amerikkalaiset pommittajat harjoittelevat Ruotsissa” vapaasti suomennettuna. Yhdysvaltojen pommittajat ovat tuttu näky Ruotsissa. Joko viimein myös Suomessa, kun todellista tarvetta lennoille alkaa olla Suomen liittyessä Natoon?

Palaan yhteen kirjoituksieni ikuisuusaiheeseen. Joko lopulta Yhdysvaltojen B-1- (Boeing B-1 Lancer) ja B-52-pommittajat (Boeing B-52) saisivat lentää Suomessa?

Tuo yksi ikuisuusaihe on jostakin syystä tärkeä minulle, mutta ehkäpä pikkuhiljaa yhtä tärkeä myös Suomelle, kun Suomi liittyy nyt Natoon ja sotilasturvallisuudestamme on pidettävä huolta myös hakemusprosessin aikana.

Tuo ikuisuusaiheeni on tärkeä myös Venäjälle. Kysymys on nimittäin ydinaseista. Tai oikeastaan pommittajista, jotka kykenevät kuljettamaan myös ydinaseita.

Suomalaistenkin on pikkuhiljaa syytä totutella ajatukseen, että ydinaseet suojaavat jatkossa Suomen turvallisuutta.

Käsittelin B-1- ja B-52-pommittajien kyvykkyyttä kantaa ydinaseita kirjoituksessa otsikolla Yhdysvallat toi ydinasevalmiutta Eurooppaan ihan lähelle Venäjän rajaa (US-blogi 9.5.2019). B-1B-pommittajat eivät ole kantaneet ydinaseita vuoden 1991 jälkeen ja vuodesta 1997 päivitysohjelmissa B-1B:t on muutettu kantamaan vain tavanomaisia ​​aseita. B-52-pommittajat kantavat myös ydinaseita – tai tarkemmin vain osa pommittajista.

Kysymys B-52-pommittajien ydinaseissa on näytöistä. Suorituskyvyn näytöistä. Näytöt ovat puolestaan myös Suomen puolustuskyvyn ydintä. Ilman näyttöjä ei muodosteta uskottavaa hyökkäyskynnystä.

Tuo näyttö on tärkeä Venäjälle, koska kyse on siis ydinaseista. Muttei ratkaiseva pommittajien muodossa, kun ei ollut ratkaisevaa Venäjälle Ukrainassakaan. Ratkaisevaa se on kuitenkin nyt Suomelle, kun Suomesta tulee Naton jäsenmaa ja jäsenyyshakemus jätetään Naton päämajaan Brysseliin alle kuukaudessa.

Tarkoitukseni on kuitenkin tämän blogikirjoituksen ehdotuksellani osoittaa Venäjälle Suomen muuttunutta kantaa: nyt Suomi on matkalla Naton jäsenmaaksi ja ydinaseet tulevat olemaan myös Suomen turvana.

****

On syytä korostaa, ettei Puolustusvoimat ole tietääkseni koskaan vastustanut Yhdysvaltojen B-1- ja B-52-pommittajienlentoja Suomen ilmatilassa. Jos Puolustusvoimat olisi järkeillyt jotain muuta, se olisi ollut vastoin Suomen puolustuksen etua.

Suomen Puolustusvoimat ei tiettävästi vastustanut silloinkaan, kun B-52-pommittajien piti lentää Lapissa keväällä 2017 Arctic Challenge 17 -ilmasotaharjoituksen yhteydessä. Kiellon asetti tuolloin TP-UTVA, siis tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan muodostama kollegio, joka on Suomen turvallisuuspolitiikan korkein poliittinen päättäjä. Kun TP-UTVA asettaa kiellon, päätös on poliittinen ja poliittisen harkinnan tulos.

Puolustusvoimat oli tavallaan jo omilla toimintatavoillaan jäävännyt itsensä ulos hyvin aikaisessa vaiheessa tuosta typerästä poliittisesta päätöksestä. Puolustusvoimien virhe ehkä kuitenkin oli, että asia annettiin liian helposti poliittiseen päätäntään.

Käsittelin noita kevään 2017 tapahtumia tarkemmin blogikirjoituksessa viime keväänä näihin aikoihin (US-blogi 3.4.2021). Kysyin presidentin kansliasta yhtä asiaan liittyvää asiakirjaa ja sain ystävällisen vastauksen, en muuta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja eduskunnan puolustusvaliokunnan välisestä tapaamisesta Mäntyniemessä 25.4.2017 laadittu asiakirja jäi salaisuudeksi. Asia selkenee aikanaan 25 vuoden kuluttua siitä ajankohdasta, kun presidentti Niinistö on päättänyt nykyisen virkakautensa tasavallan presidenttinä.

****

Yhdysvaltojen B-1B-pommittajat – Suomen kieltäytyminen ja Suomen Venäjä-pelko (US-blogi 25.5.2020).

Avoin kysymys Suomen puolustushallinnolle: Miksi Suomi ei harjoittele yhdysvaltalaisten B-1-pommittajien kanssa Ruotsin tapaan? (US-blogi 10.3.2021).

Suomen ilmatilan kieltäminen yhdysvaltalaispommittajilta erottaa Suomen muista Pohjoismaista ja koko Euroopasta (US-blogi 3.4.2021).

Noissa kirjoituksissani olen esittänyt sitä, mikä minua hiertää ja johon Suomelta on viimein syytä tulla korjaus. Kyse on lyhyesti siitä, salliiko Suomi Yhdysvaltojen B-1- ja B-52-pommittajien lennot Suomen ilmatilassa.

Naton jäsenmaana Suomen on pakko sallia pommittajien lennot ilmatilassaan. Naton jäsenmaana Suomi ei voi päättää sellaista, mikä estäisi Natoa pitämässä yllä jäsenmaittensa turvallisuutta.

Sekä B-1- että B-52-pommittajat kykenevät lastaamaan sisuksiinsa sellaisen määrään pommeja ja ohjuksia, joita Suomella ei ole missään varastoissa.

B-52-pommittajat ovat erityisiä, kun puhutaan ydinaseista ja ydinasein puolustettavasta. Euroopassa Naton ydinasepuolustus peruutuu ydinaseissa Yhdysvaltojen ilmavoimien ja merivoimien ydinaseisiin.

B-1- ja B-52-pommittajiin lastattava tuhovoima myös konventionaalisin asein on suuri. Niin suuri jo konventionaalisesti, että Venäjän on huomioitava ne erityisesti, jos venäläiset meinaavat noilla pommittajilla puolustettaviin maihin hyökätä. B-1B-pommittaja kykenee kantamaan kerrallaan esimerkiksi 24 AGM-158B JASSM-ER-risteilyohjusta, mikä on merkittävä määrä huomioiden se, mitä Suomella on risteilyohjuksia varastoissaan.

Huomiointitarve Venäjälle on syytä tehdä jo ennalta. Siis nyt, kun Suomi on liittymässä Natoon. Asialla on merkitystä niille, jotka arvioivat ydinaseiden merkitystä turvallisuudelle. Merkitystä on siis Venäjälle.

****

Alla olevassa kuvassa on Boeing B-52H Stratofortress -pommittajan lento Romaniaan ja Bulgariaan 7.3.2022. Lennon lähtökenttä on Englannin RAF Fairford, jonne Yhdysvallat on sijoittanut mm. B-52-pommittajia. Kyseisen pommittajan rekisterinumero on 61-0003. Pommittajat pitävät pääosin lennoillaan yllä toisiotutkavastainta, millä osoitetaan myös Venäjälle, mitä ollaan tekemässä. Edestakainen höylääminen sekä Romanian että Bulgarian ilmatilassa oli osa osoitusprosessia. Kyseinen lento löytyy esim. AirNav RadarBox -sivustolta (RadarBox, 61-0003 7.3.2022).

Kaksi Yhdysvaltojen ilmavoimien B-52-pomittajaa (rekisterinumerot 61-0003 ja 61-0018) saapuivat Eurooppaan helmikuun puolivälissä viikolla 6. AirNav RadarBox-sivustolta löytyy myös 18.2.2022 Ruotsin ilmatilassa tapahtunut lento (RadarBox, 61-0003 ZEUS51 18.2.2022). Yhdysvallat tiesi jo viikolla 6 Venäjän tulevan hyökkäyksen Ukrainaan. Pommittajien tuominen Eurooppaan oli yksi osa varautumisprosessia pitämään Nato-maiden ja Ruotsin turvallisuutta.

B-52H-pommittajan lento Romaniaan ja Bulgariaan 7.3.2022. Kyseessä oli kyseisten Nato-maiden puolustusprosesseista, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan. Pommittajan rekisterinumero on 61-0003.
Yhdysvaltalaispommittajat rekisterinumeroilla 61-0003 sekä myös 61-0018 ovat tuttuja näkyjä myös Ruotsissa. Ohessa Flightradar24-sivustolta kuvakaapattuna ZEUS51-lento 61-0003-pommittajalla yli Ruotsin ja Ruotsissa 18.2.2022. 61-0018-pommittaja teki samana päivänä ZEUS52-lennon. Nyt Suomen on omien etujensa vuoksi sallittava myös Ruotsin tapaan yhdysvaltalaispommittajien lennot Suomen ilmatilassa.

****

Toistaiseksi Suomi ei siis ole sallinut B-1- ja B-52-pommittajien lentoja Suomen ilmatilassa.

Ehkäpä nyt Suomen hakiessa Nato-jäsenyyttä on syntynyt väljennystä Suomen korkeimmassa ulkopoliittisessa päätöksenteossa myös tuohon asiaan? Kun Suomi liittyy Natoon, Suomen turvallisuutta jäsenyyden koittaessa on syytä varmistaa myös Naton turvana olevat ydinaseet Venäjän ydinaseita vastaan.

Nato-jäsenyysprosessissa on syytä jo tässä vaiheessa tehdä Venäjälle selväksi, että tulevaisuudessa Suomen turvallisuutta ylläpitävät myös ydinaseet.

Sopiva alkuvinkki Venäjälle olisi viimein ensikertaa Yhdysvaltojen B-1- ja B-52-pommittajien lento yli Suomen ilmatilan Suomen Ilmavoimien Hornet-hävittäjien saattamana. Kuvat tapahtumasta olisivat ensikertaisia Ilmavoimien julkaistavaksi. Suomi olisi tavallaan siirtynyt aikaan, jolloin ydinaseet puolustavat myös Suomea.

Juuri tässä tilanteessa ensilennolla olisi erityinen merkitys Suomen turvallisuudelle. Kyse olisi osaltaan Yhdysvaltojen sitoutumisesta, minkä myös Venäjä tietää, mikäli pommittajat lentävät Suomen ilmatilassa, kun Suomi on jättänyt jäsenyyshakemuksen Natoon.

Oikea ajankohta demonstraatiolle Venäjän tiettäväksi olisi seuraava päivä, kun Suomi on jättänyt Nato-jäsenyyshakemuksen. Suomen on syytä viedä tuota prosessia eteenpäin. Yhdysvalloilla tuskin on asiaan eriävää mielipidettä.

Odotan asiassa nyt Suomen ulkopoliittisen johdon ja Suomen Puolustusvoimien toimenpiteitä.

Viesti juuri tässä tilanteessa erikseen Suomesta Venäjälle olisi selvä ja melko yksiselitteinen. Jatkossa Suomea puolustaa myös ydinaseet. Ruotsin ja Ukrainan hävittäjät ovat lentäneet Yhdysvaltojen pommittajien kanssa, mutta nyt viesti Venäjälle olisi aivan toinen, kun Suomi todella liittyy Natoon. Kyse ei enää ole leikistä, vaan siitä, että pian myös ydinaseet takaavat Suomen turvallisuuta.

Venäjä ymmärtää asiaa oikein demonstroituna sen luonteen.

Ydinaseet ovat tulevassa Nato-jäsenyydessämme kaiken turvallisuuden pohjimmainen perusta.

****

Storbritannien erbjuder ökad militär närvaro i Sverige (SVT 12.4.2022).

Vapaasti suomennettuna:

Iso-Britannia tarjoaa lisää sotilaallista läsnäoloa Ruotsissa.

SVT:n haastattelussa Iso-Britannian Ruotsin-suurlähettiläs Judith Gough luetteli asioita, joita Iso-Britannia oli valmis tekemään Ruotsin ja myös Suomen turvallisuustilanteen parantamiseksi Iso-Britannian maaliskuun lopussa hyväksytyn uuden arktisen alueen strategiansa perusteella (The UK’s Defence Contribution in the High North 29.3.2022). Kyse Goughin kertomassa ei varsinaisesti ollut Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksesta, mutta samasta asiasta tässä tilanteessa kuitenkin.

Suomi ja Ruotsi eivät tule saamaan Nato-jäsenyyshakemusprosessin ajaksi turvatakuita Natosta. Se on mahdotonta jo Naton omien sääntöjen mukaan.

Suomi ja Ruotsi eivät myöskään saa yhdenkään Naton jäsenmaan sellaisia turvatakuita, jotka pitäisi käsitellä kyseisen maan parlamentissa. Yhdysvallat ei anna Euroopassa julkisia turvatakuita kuin vain Naton jäsenmaille. Ruotsilla on toki ollut erityisasema. Yhdysvaltojen ja Japanin välinen Treaty of Mutual Cooperation -sopimus ei ole mahdollinen Euroopassa. Aasiassa ei ole Natoa kuten Euroopassa, joten siellä Yhdysvaltojen järjestelyt ovat Euroopasta poikkeavia.

Yhdysvallat ei myöskään salli yhdellekään maalle Euroopassa mitään ohituskaistaa turvatakuiden piiriin ilman Nato-jäsenyyttä. Tuon salliminen tietäisi Naton loppua. Erkki Tuomiojan Hufvudstadsbladetin haastattelussa mainitsema suomalaisruotsalainen puolustusliitto Yhdysvaltojen tuella osoittaa, ettei kaverilla ole enää kaikki ajatukset kohdallaan torjuessaan Suomen Nato-jäsenyyttä (HBL 9.4.2022).

Suomi ja Ruotsi saavat kyllä Nato-jäsenyyshakemusprosessin ajaksi riittävää apua pitää yllä sotilasturvallisuutta niin, ettei Venäjälle synny halukkuutta haastaa Suomea ja Ruotsia tai Itämeren aluetta. Tuo on myös Naton etu. Suomen osalta avuntarpeen määrittelee Suomi ja Suomen Puolustusvoimat.

Yhdysvaltalaispommittajien lisäksi Suomessa syytä tarpeen mukaan pitää sotaharjoituksia Nato-maiden kanssa niin, että Nato-maiden kalustoa ja sotilaita olisi Suomessa. Kyse on myös PR-tapahtumasta Suomelle, jossa osoitettaisiin suomalaisille, mitä Nato-jäsenyys merkitsee turvallisuuden suhteen.

Erityisen tärkeää olisi Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Norjan panos. Seuraavaksi muut JEF-maat Tanska, Islanti, Viro, Latvia, Liettua, Norja ja Hollanti. Esimerkiksi F-35-hävittäjiä jossakin Ilmavoimien lennoston tukikohdassa ja niin edelleen.

Suomen Puolustusvoimien ja puolustusministeriön on aloitettava sotaharjoitusten valmistelu välittömästi, mikäli valmistelua ei vielä ole aloitettu.

Pohjois-Makedonia on Naton tuorein 30. jäsenmaa. Pohjois-Makedonian jäsenyys Natossa alkoi lopulta 27. maaliskuuta 2020. Kuvassa sotilaita Yhdysvaltain Floridan kansalliskaartin 1. divisioonan 153. ratsuväkirykmentistä saapumassa Skopjen kansainväliselle lentokentälle Pohjois-Makedoniaan 16. toukokuuta 2021. Vastaavia kuvia on syytä saada Suomesta, kun Suomi on jättänyt Nato-jäsenyys Naton päämajaan muutaman viikon sisällä. Suomesta tulee Naton 31. jäsenmaa ja Ruotsista 32. jäsenmaa.
+10

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu