Vladimir Putin, Angela Merkel ja Joe Biden – Ja NS2 tietysti

Tämä blogikirjoitus on jatko-osa lauantaina julkaistuun kirjoitukseen otsikolla ”Saksa ja Venäjä rakentavat yhdessä puolisalaa Nord Stream 2 -kaasuputkea loppuun Yhdysvaltojen uusien pakotteiden pelossa” (US-blogi 23.1.2021).
Maanantaista 25.1.2021 alkaen Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen ei enää ole ollut puolisalaista vaan täyttä toimintaa.
Olen seuraillut kaasuputkien loppuvaiheen rakennusprojektia Vesselfinder-sivustolta – sivuston kaasuputken laskutyöhön osallistuvia aluksia siis. Vesselfinder-sivusto on meriliikennettä reaaliaikaisesti seuraava verkkopalvelu. Toinen vastaava sivusto on esimerkiksi MarineTraffic.
Em. lauantaista kirjoitusta kirjoittaessani Tanskan Bornholmin saaren eteläpuolella Tanskan aluevesirajalla Tanskan talousalueen sisäpuolella ei ollut kaasuputken mahdolliseen asennustyöhön liittyen kuin yksi venäläinen putkenlaskija. Alus nimeltään Fortuna (ТУБ «Фортуна»), IMO 8674156, omistaja venäläinen KVT-RUS-yhtiö (ООО «КВТ-Рус»).
Fortunan omistajana KVT-RUS on venäläinen pöytälaatikkoyritys. Alus vaihtoi jo toisen kerran joulukuussa 2020 omistajaa yhdysvaltalaispakotteiden vuoksi.
Vielä lokakuussa aluksen omisti hongkongilainen Strategic Mileage Limited (CN 1367212). Fortuna rekisteröitiin uudelleen venäläisen Universal Transport Group LLC -pöytälaatikkoyhtiön (ООО «УТГ») nimiin ja joulukuussa viimeisempänä venäläisen KVT-RUS-pöytälaatikkoyhtiöön. Venäjä tarvitsi aluksen ja omistuksen, jotka kestäisivät yhdysvaltalaispakotteet. Tuon takia nuo käytännössä arvottomat pöytälaatikkoyhtiöt.
Jatkossa tässä blogikirjoituksessa NS2:lla tarkoitetaan Nord Stream 2 -kaasuputkea tai sitä toteuttavaa ja sen omistavaa Nord Stream 2 AG -osakeyhtiötä. Nord Stream 2 AG:n enemmistöomistaja puolikkaalla on puolestaan PJSC Gazprom (ПАО «Газпром»), jonka puolestaan enemmistöomistaa Venäjän valtio eli nykyoloissa Putinin johtama Kreml. Yhtiö on viety Sveitsin kapparekisteriin 15.7.2015.
****
Käytännössä kaasuputken laskutyö Itämeren syvyyksiin Bornholmin eteläpuolella alkoi loppuprojektina eilen maanantaina 25.1.2021, vaikkakin NS2:n edustajat ovat informoineet vain ”testauksista ja valmisteluista” (”testing and preparations”) ilman varsinaista putken laskutyötä.
Tosiasiallisesti loppurakentaminen on nyt aloitettu, vaikka vielä yhtään putkimetriä ei Itämeren pohjaan olekaan laskettu.
Maanantaina 25.1.2021 aamulla paikalla oli venäläisaluksia seuraavasti:
- putkenlaskualus (pipe layer) Fortuna (IMO: 8674156), ТУБ «Фортуна» (Vesselfinder-01)
- offshore-hinaaja (offshore tug/supply ship) Vladislav Strzhov (IMO: 9310018), МФЛС «Владислав Стрижов» (Vesselfinder-02)
- pelastusalus (salvage ship) Murman (IMO: 9682423), МФАСС «Мурман» (Vesselfinder-03)
- offshore-hinaaja (offshore tug/supply ship) Venie (IMO: 9451654), МФЛС «Вени» (Vesselfinder-04)
- offshore-tukialus (offshore support vessel) Baltiskiy Issledovatel (IMO: 9572020), ПБУ/МСП «Балтийский исследователь» (Vesselfinder-05)
Latinalasin aakkosin kirjoitusasu on edellä englanninkielinen. Vladislav Strzhovin ja Venien venäläiset luokittelevat monitoimimurtajaksi (Многофункциональное ледокольное судно МФЛС).
ПБУ/МСП on varmaankin lähinnä kiinteä poraustoimintaan kykenevä offshore-alus (Бурова установка ПБУ, Морская стационарная платформа МСП). Erikoisalus kuitenkin siis.
Kuten edellisessä luvussa mainitusti Fortunan omistajataho on muuttunut viime aikoina tiuhaan, niin on muuttunut myös mm. Venien. Venie oli aikaisemmin Panaman lipun alla purjehtiva Posh Gonquest (IMO: 9451654, Balticshipping, Posh Gonquest). Aluksen nimi ja omistus muuttui jo toukokuussa 2020 Monrovian lipun alle venäläishallintaan.
Venäjällä on myös Vengery-niminen alus (МФЛС «Венгери»), joka on vanha Posh Constant (IMO: 9451642, Balticshipping, Posh Constant). Myös tämän aluksen nimeä ja omistusta on muutettu yhdysvaltalaispakotteiden seurauksena. Kyseistä alusta ei nyt kuitenkaan ole käytetty putkenlaskutehtävissä Tanskan vesillä, mutta oli kirjoitushetkellä kuitenkin Rostockin sataman edustalla ilmeisesti ikään kuin ”varalla”.
Aamulla 25.1.2021 edellä luetellut viisi alusta olivat Bornholmin etelänpuoleisella alueella ”testaamassa ja valmistelemassa” putkenlaskua oheisesti:

Samat viisi alusta olivat alueella edelleen ”testaamassa ja valmistelemassa” myös illalla 25.1.2021:

****
Edelliseen kappaleeseen kirjatut Vesselfinder-sivut (Vesselfinder-01, Vesselfinder-02, Vesselfinder-03, Vesselfinder-04 ja Vesselfinder-05) kertovat Fortuna-alusta lukuun ottamatta, että muut alukset ovat lähteneet Tanskan vesille Saksan Jasmundin niemimaalta Sassnitzissa sijaitsevasta Mukranin satamasta (kotisivut, Google-map-01, 54°29’03.8″N 13°35’12.2″E).
Kyseiseen satamaan on varastoituna myös Itämeren pohjaan upotettavia kaasuputkia (Google-map-02, 54°28’52.6″N 13°35’03.8″E). Loppuasennustyön putket on tarkoitus siirtää Mukranin satamasta.

Yhdysvalloissa Saksan ja Venäjän tiivistä yhteistyötä Mukranin satamassa ei ole katsottu hyvällä ja tämänkin päivän jälkeen entistä vähemmän hyvällä. Mukranin satamaa ylläpitävä Fährhafen Sassnitz GmbH sai 5. elokuuta 2020 kirjeen republikaanisenaattori Ted Cruzilta, Tom Cottonilta ja Ron Johnsonilta. Ted Cruz on Senaatin ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Tuo kovasanainen kirje löytyy täältä:

Yhdysvallat sääti Protecting Europe’s Energy Security Act -lain (H.R. 3206, 11.6.2019) kesäkuussa 2019. Kysymys on laista, jolla Yhdysvallat pyrkii suojaamaan Eurooppa haitallisilta energiariippuvuuksilta etenkin Venäjästä. Laki on kovaa tekstiä NS2-kaasuputkenkin suhteen, kuten on myös Yhdysvaltojen vuoden 2021 kansallisen puolustuksen valtuutuslaki NS2-kirjauksineen (National Defense Authorisation Act for Fiscal Year 2021).
Trumpin hallinto antoi tuon kansallisen puolustuksen valtuutuslain 20. joulukuuta 2020. Lakiesitys merkitsi taas yhtä uutta iskua Venäjän tukemalle NS2-putkelle. Laki on vielä kiristymässä kongressikäsittelyssä.
Sec. 6231. Clarification and expansion of sanctions relating to construction of Nord Stream 2 or TurkStream pipeline projects -kohta käytännössä mahdollistaa pakotteet kaikkeen, mikä vähänkin liittyy NS2-kaasuputkeen.
Esimerkiksi:
“provided services for the testing, inspection, or certification necessary for, or associated with the operation of, the Nord Stream 2 pipeline”
Vapaasti suomennettuna:
“tarjoaa palveluja testausta, tarkastusta tai sertifiointia, jotka ovat tarpeen tai liittyvät Nord Stream 2 -kaasuputken toimintaan”.
Tästä lähtien nämä pakotteet eivät koske vain yrityksiä, jotka myyvät, lainaavat tai toimittavat NS2-kaasuputken meriasennukseen aluksia, vaan lisäksi myös kaikkia niitä, jotka helpottavat jollakin tapaa näiden alusten toimintaa NS2-projektissa.
Luettelo aluksista, joita Yhdysvallat pitää pakotteiden piiriin asettavina, on laajennettu kattamaan kaikki ne alukset, jotka osallistuvat suoraan tai epäsuorasti putkenlaskutyöhön.
****
Norjalainen rekisterinpitäjä- ja luokituslaitos DNV GL (kotisivut), tanskalainen konsulttitoimisto Ramboll (kotisivut), sveitsiläinen vakuutuslaitos Zurich Insurance Group (kotisivut) ja saksalainen rakennus- ja teollisuuspalvelukonserni Bilfinger (kotisivut) ovat tässä kuussa tuoreimpina yrityksinä peruneet sopimukset NS2:n kanssa välttääkseen Yhdysvaltojen jatkuvasti kiristyvät pakotteet.
Länsimaissa NS2-projektissa mukana olevat harvenevat harvenemistaan. Ilman sertifiointia on vaikea saada tarvittavia takeita putkilinjan käyttöönotosta. Käytännössä käyttöönotto ilman sertifiointia on mahdotonta.
Nord Stream 2 -sadun viimeisin ja ehkä ratkaisevin käänne on nyt tapahtumassa, kun kaasuputken työt ovat alkaneet Yhdysvaltojen vuonna 2019 asettamien pakotteiden synnyttämän vuoden tauon jälkeen.
Vuoden 2019 pakotteet ovat jo vaikuttaneet 120 yrityksen toimintaan 12 Euroopan maassa.
Hanke on nyt epävarmempi kuin koskaan. Tosiasia kuitenkin on, että vain Yhdysvallat kykenee kaatamaan hankkeen. Sitä ei kykene kaatamaan yksikään EU-maa eikä EU-parlamentti. Vain Yhdysvallat kykenee.
Venäjän on käytännössä saatettava putki valmiiksi yksin, eikä se taida onnistua. Saksa valtiona Merkelin johdolla on toki mukana Venäjän rinnalla läheisimpänä liittolaisena, mutta noiden yhdysvaltalaislakien jälkeen yksikään yksityinen yritys EU-alueella ei varmasti lähde puuttumaan koko hankkeeseen edes 20 metrin tikulla.
Kaikki tehdään nyt siis sellaisilla venäläisyrityksillä, joille pakotteet eivät tuota erityistä haittaa. Näihin yrityksiin kohdistuviin pakotteisiin Venäjä on varautunut mm. edellä mainituilla omistusjärjestelyillä.
Yhdysvaltojen strategia on kuitenkin tehokas ja harkittu. Strategia on asteittain kiristyvä ja uudet toimet on mietitty, jos vanhat eivät vielä tehoa Saksaan sekä muihin Saksan ja Venäjän kelkassa oleviin. Kun Saksa ja Venäjä lisäävät kierroksia, niin tekee myös Yhdysvallat.
****
Kun Tanskan energiavirasto (Energistyrelsen) salli NS2-kaaputken rakentamisen alueelleen lokakuussa 2019 (Energistyrelsen 30.10.2019), Yhdysvallat aloitti pakoteprosessoinnin välittömästi ja putkiasennus keskeytyi vuoden lopulla.
Todennäköisyys Nord Stream 2:n käynnistymiselle on vielä pienempi kuin aikaisemmin ja koskaan. Bidenin hallinto jatkaa Trumpin hallinnon aloittamaa polkua.
Hankkeen toteutumisen epävarmuus johtuu Yhdysvaltojen pakotteista, ei käytännössä mistään muusta. Pakotteet estävät asennetun putken vaatimustenmukaisuuden varmentamisen eurooppalaisilla yrityksillä. Ilman sertifiointia on vaikea saada tarvittavia ja riittäviä takeita putkilinjan käyttöönotosta. Norjalainen rekisterinpitäjä- ja luokituslaitos DNV GL alan eurooppalaisena ykkösenä löi siis jo hanskat tiskiin.
Eurooppalainen protestointi Yhdysvaltojen pakotteita vastaan tarkoittaisi epäsuorasti Venäjän valtionyrityksen Gazpromin puolustamista ja siihen yksikään EU-jäsenmaa – ei edes Suomi – eikä yksikään EU:ssa toimiva yritys ole valmis Saksaa lukuun ottamatta.
Saksa on toimillaan tehnyt itsestään Venäjän liittolaisen. Eipä todellakaan ihme, että Trumpin hallinto oli siirtämässä sotavoimaa sotilastukikohtineen Saksasta Puolaan noiden Saksan NS2-toimien johdosta.
****
Saksan ja Venäjän idea jatkaa pakotekeskeytettyä putkihanketta Yhdysvalloissa tapahtuvan hallintovaihdoksen yhteydessä tammikuussa 2021 oli tarkoin harkittu.
Oheinen aikataulu on asiakirjoista, joita Nord Stream 2 AG on toimittanut Tanskan energiavirastolle. Aikataulun on merkitty kaasuputken Tanskan alueen asennuksen alkavaksi 25.1.2021 (kuten alkoikin) ja päättyväksi toukokuun lopulla viikolla 21 viikon puolivälissä (26.5. tai 27.5.2021). Saksan loppuputken asennus alkaisi samasta ajankohdasta eli myöhemmin mainittavat linnut saisivat olla talvilepopaikallaan kutakuinkin rauhassa.

Harkittu prosessi alkoi näkyä kaikille viimeistään joulukuussa 2020. Lähtölaukaus oli Tanskan energiaviraston päivitetty lupa, joka annettiin 1.10.2020 (Permit to operate a subsection of the Nord Stream 2 pipelines on the Danish continental shelf 1.10.2020). Tuosta ajankohdasta Venäjä aloitti edellä kuvatun alusomistusvekslailun, jonka Venäjä sai valmiiksi joulukuussa.
Saksan liittovaltion merenkulku- ja hydrografiavirasto (Das Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie, BSH) ilmoitti perjantaina 15.1.2021, että kiistanalaisen Nord Stream 2 -putkilinjan rakentaminen voidaan aloittaa välittömästi 16,5 kilometrin pätkällä (BSH genehmigt die Erweiterung des Bauzeitenfensters für Nord Stream 2, 15.1.2021).
Venäjä oli saanut Fortuna-alusta koskevat omistusjärjestelyt valmiiksi joulukuussa 2020. Joulukuussa 2020 Fortuna laski 2,6 kilometrin pätkän NS2-putkesta Saksan talousvyöhykkeelle ja palasi Wismarin satamaan.
Saksalaisen BSH-viraston lausunnossa hyväksyttiin putken lasku ankkuripaikka-aluksella ja virasto kumosi päätöksen, jonka mukaan työ voitaisiin aloittaa vasta toukokuussa. Aikaisemmassa vuoden 2018 päätöksessä putken asennustyö oli kielletty syyskuun lopusta toukokuun loppuun, koska putkenlaskualueella on lintujen talvilevähdyspaikka. Saksalaisvirasto sallii linnuista huolimatta nyt 13,9 kilometrin asennuksen syyskuun lopun ja toukokuun lopun välisenä talvikautena.
Tanskan energiavirasto hyväksyi luvalla heinäkuussa 2020 Nord Stream 2:n pyynnön kaasuputken laskemisesta Tanskan vesille käyttämällä ankkuroituja aluksia (Energistyrelsen 6.7.2020). Tuo pyyntö tarkoitti, että Nord Stream 2 AG voisi laskea jäljellä olevan putkilinjan Venäjän Fortuna-aluksella.
Tanskan merenkulkuviranomainen (Søfartsstyrelsen) julkaisi 23.12.2020 merenkulkijoille ilmoituksen, jossa neuvottiin, että Nord Stream 2:n jäljellä olevien kaasuputkien laskemista jatketaan Tanskan vesillä 15. tammikuuta alkaen Fortuna-aluksella.
Tanskan merenkulkuviranomaisen myös putkirakentamista koskevat ilmoitukset löytyvät netistä (Søfartsstyrelsen, nautisk information):

Nord Stream 2 AG:lla oli siis jo joulukuussa tiedossa Saksan liittovaltion merenkulku- ja hydrografiaviraston 15.1.2021 tuleva annettava myönteinen päätös putken laskemiselle.
Voi vittu, minkälaista virittelyä Saksa siis harrastaakin tässä asiassa! Päätös oli tehty jo joulukuussa, mutta annettiin julki vastaa tammikuun 15. päivä, kun Yhdysvaltojen hallinto oli vaihtumassa.
****
Tammikuussa 2021 Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltion teki päätöksen yhden sangen mielenkiintoisen rahaston perustamisesta.
Virallisesti kyse on ”ympäristösäätiöstä” (”Umweltstiftung”), joka todellinen tarkoitus on kuitenkin suojella NS2-hanketta ja saattaa NS2-hanke loppuun Yhdysvaltojen pakotteista huolimatta. Osavaltion hallituksen tekemä esitys hyväksyttiin parlamentissa 7. tammikuuta 2021 (Der Standard 7.1.2021).
Mecklenburg-Etu-Pommeri on se osavaltio, jonne kaasuputki Pohjois-Saksassa rantautuu.
Tuon ”ympäristösäätiön” rahoitus tulee Gazpromilta. Saksan valtion budjetista säätiön pääomaksi tulee nimelliset 200 000 euroa ja lisäksi 50 000 euroa toteuttamiskustannuksiin. Sen sijaan 20 miljoonaa euroa tulee NS2:lta, toisin sanoen Gazpromilta ja Venäjältä.
Varsin halvalla Venäjä siis ostaa Saksaa pala palalta haltuunsa.
Die Weltin mukaan osavaltion päätösasiakirjoihin on kirjattu:
”…die Gründung eines wirtschaftlichen Geschäftsbetriebes in der Stiftung mit dem Ziel, einen Beitrag zum Fortgang der Arbeiten an der Pipeline Nord Stream 2 zu leisten” (Die Welt 6.1.2021).
Vapaasti suomennettuna:
”…kaupallisen yrityksen perustamisessa säätiöön tarkoituksena on myötävaikuttaa Nord Stream 2 -putkilinjan [rakennus]työn etenemiseen”.
Se siitä Mecklenburg-Etu-Pommerin säätiöstä ympäristön hyväksi.
****
Saksa ja Venäjä ovat siis pähkäilleet, että Yhdysvaltain hallintovaihdos on hyvä ajankohta NS2-jatkotoimille eikä Yhdysvallat kykenisi tilanteessa reagoimaan.
Uskon, että Bidenin hallinto jatkaa keskeytyksettä prosessia eteenpäin päämääränä, ettei NS2-kaasuputkea oteta koskaan käyttöön.
Jos Saksa ja Venäjän saavat venäläiskalustolla putken merenpohjaan, seuraavana vuorossa olisi sertifiointijärjestelyt, joka olisi saatava joko Venäjältä tai muista vastaavista valtiosta Yhdysvaltojen vihollisvaltiosta EU-alueelle. Hankalaa, jos ei sentään mahdotonta. No, Saksa ja Venäjä keplottelivat varmasti vielä tämänkin vaiheen yli.
Jos sitten putki on kaasunsiirtokykyinen, on seuraavaksi Yhdysvaltojen pakotelistalla ne, jotka aikovat välittää ja myydä kaasua tuosta putkesta. Fortumin enemmistöomistama Uniper on yksi viidestä NS2-putken omistajasta.
On selvää, että putki on jo nyt Yhdysvalloille arvovaltakysymys. Näyttää se olevan Saksallekin. Kremlissä on varmasti ilo korkeimmillaan, kun Saksa on jo valinnut Venäjän Yhdysvaltojen sijaan ja taistelee tavallaan Venäjän sijaistaitelijana Yhdysvaltoja vastaan.
Toivon Yhdysvaltojen voittavan kampailun ja voitto olisi hyvä näpäytys Saksan johtamalle EU-Euroopalle, että venäläisenergiaa olisi tosiaankin syytä ostaa hieman vähemmän.
Euroopassa ei näytä tahti muutoin muuttuvan, jos Yhdysvallat ei vie NS2-asiaa tuloksellisesti loppuun. Nord Stream 2:sta olisi muodostettava Euroopalle ja etenkin Saksalle kouluesimerkki.
Muistutetaan vielä, että Uniper tai muutkaan eurooppalaiset energiayhtiöt eivät ole NS2:n omistajia – ainoastaan rahoittajia.
Nord Stream 2 AG is a project company established for planning, construction and subsequent operation of the Nord Stream 2 Pipeline. The company is based in Zug, Switzerland and owned by Public Joint Stock Company (PJSC) Gazprom.
NS1:n omistajissa on myös eurooppalaisia energiayhtiöitä.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Nord Stream 1 ja 2 omistajat https://fi.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream
Ilmoita asiaton viesti
Lintunen jakaa vanhaa ’tietoa’.
New European Pipeline AG on jo v. 2016 ollut Gazpromin 100% omistama yhtiö.
Ilmoita asiaton viesti
No kävisikö tämä https://www.google.fi/search?sourceid=navclient&aq=&oq=nord+stream+company+owners&hl=fi&ie=UTF-8&rlz=1T4SAVJ_fiFI516FI523&q=nord+stream+company+owners&gs_l=hp….0.0.2.123338………..0.Zs3qVprlcDo#spf=1611699967066
Ilmoita asiaton viesti
Kuka Euroopassa on pyytänyt Yhdysvaltoja torppaamaan NS-kakkosputken, jotta riippuvuus Venäjän maakaasusta ei tulisi liian suureksi?
NS-kakkonen on ilmastoteko ja toimi varmasti sekä edullisesti. Vastaavan on Suomen ja Venäjän kaasuyhteistyö todistanut jo 1970-luvulta lähtien.
Ilmoita asiaton viesti
Olipas kuin väitöskirja!
Ilmoita asiaton viesti
> Protecting Europe’s Energy Security Act
Röyhkeää ulkopuolisen tahon sekaantumista suvereenin Euroopan talouteen ja politiikkaan. USA:lla ei ole mitään asiaa sanella ja määräillä Euroopalle yhtään mitään. Juuri tämän takia puolet maapallon väestöstä ovat sitä mieltä että USA sucks big time.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Pesonen jatkaa hyvää kirjoitteluaan. Monellakohan meillä olisi muuten tietoa noista Venäjän ja Saksan vehkeilyistä. Täytyy ihmetellä miksi Saksa tieten tahtoen ajaa itseään riippuvaiseksi Venäjästä, jolla ei taatusti ole minkäänlaisia positiivisia aikeita Euroopan valtioita kohtaan. Vai ollaanko tässä tekemässä uutta Molotovin-Ribbentropin sopimusta?
Hyvä että Yhdysvallat puolustaa meitä eurooppalaisia, kun maaosan mahtivaltiosta Saksasta ei siihen näköjään ole. Toivon, että tuo v***n kaasuputki jää käyttämättömänä ruostumaan Itämeren pohjaan! Suuttumus saa näköjään niin Pesosen kuin minutkin kiroilemaan 😀
Ilmoita asiaton viesti
Jos katsotaan asiaa Saksan näkökulmasta, niin NS2 vaikuttaisi kahdella tavalla
– kaasun toimitusvarmuus Saksaan paranisi, koska Venäjän ja itäisen Euroopan kahnaukset eivät voisi vaikuttaa Saksan tarvitseman kaasun siirtoon. NS2:n toteutuessa Saksa ei Euroopassa enää olisi kaasureitin loppupäässä vaan sen alkupää, jolloin mahdolliset toimitusongelmat siirtyisivät siirtoverkossa peremmällä olevien huoleksi. Saksalle kaasua riittäisi myös ”teknisten ongelmien” ilmaantuessa
– Saksa saisi kaasunsa halvemmalla, koska itäisen Euroopan siirtotariffit poistuisivat ja oletettavasti Venäjä on luvannut Saksalle houkuttelevaa hintaa saadakseen Saksan mukaan. Lisäksi Saksa saisi kauttakulkumaksuja kaasusta, jota siirrettäisiin idän suuntaan
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tämä erikoinen tilanne. Saksa haluaa venäläistä kaasua, koska sen pitäisi päästä vähentämään kivihiilen käyttöä. Sitten tulee USA ja sanoo, että se ei käy, koska tulette liian riippuvaisiksi Venäjästä. Kyllä ne sen osaavat itsekin arvioida Saksassa.
Kaasu on siis hyvää ilmaston kannalta, mutta ei venäläinen kaasu. USA:lla on ehkä jäänyt levy jumiin. Heille pitäisi kertoa, että ei ne ole enää kommareita siellä Venäjällä, jotka yrittävät hyökätä USAaan heti kun silmä välttää (sarkasmia).
Oma arvioni on, että kyllä se NS-2 otetaan käyttöön ennen pitkää. On siinä kuitenkin pelissä myös Saksan arvovalta.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä analyysistä blogistille
Johdonmukaista toimintaa ?
https://www.svkk.fi/eun-pakotteet/
Pääasia saksalaisille on, ettei Saksan teollisuuden kannatus ja kilpailukyky saa kompastua kalliiseen energiaan, tai epävarmaan tuulivoimaan. Saksalaiset ne vaan ajelee kaksilla rattailla EU ssa.
Aika vekkuleita, edelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Totta, suoraviivainen analyysi nykytilanteesta. 😉
Englanti lähti EU:sta saksalaisen tuulivoimapolitiikan siivittämänä, mutta päätyi amerikkalaisen Westinghousen kelkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lukemani perusteella vaikuttaa siltä, että NS2 putki oli henkilökohtaisesti arvovaltakysymys Putinille, ja tässä kirjoituksessa tuli hyvin esille, että sitä se oli myös Saksalle ja Yhdysvalloille. Vaaralliselta vaikuttava tilanne. Mitä mieltä olet siitä käänteestä mikä tapahtui kesällä 2021, jolloin USA ja Saksa saivat pitkin hampain sovittua NS2-kiistansa Washingtonissa siten, että 1) putki saadaan rakentaa valmiiksi ja 2) Saksa lupaa ryhtyä toimiin jos Venäjä uhkailee Ukrainaa tai käyttää energiaa aseena. Sopimuksen tultua julki sitä kiiteltiin ainakin Venäjällä. Nyt putki saatiin rakentaa valmiiksi ja syyskuussa Putin tiedotti niin olevankin. Vain Saksan viranomaisten hyväksyntä puuttui. Samoihin aikoihin alkoi kirjoittelu, että tiedustelutietoihin pohjautuen Venäjä on päättänyt hyökätä Ukrainaan ja vain ajankohta on epävarma.
Ilmoita asiaton viesti