Wagner – Kuinka Venäjä käyttää natsimielistä yksityistä palkka-armeijaa sotatoimissaan

Dmitri Valerijevitš Utkin (Дмитрий Валерьевич Уткин). Dmitri Utkin on venäläisen Wagner-palkkasoturiryhmän perustaja. Nykyinen Jevgeni Prigožinin johtama Wagner (ЧВК «Вагнер»), mutta Utkinia voidaan pitää palkka-armeijan kakkosmiehenä. Utkinia on pidettävä myös vahvasti kansallissosialistimielisenä – Hitlerin ja natsismin ihailijana. Kuvan mukaisesti Utkinin kaulan ympärillä oikean solisluun yläpuolelle on tatuoitu Schutzstaffelin SS-merkki eli kaksi Sig-riimua. Vasemmalla on puolestaan neljäviivainen merkki, joka vastaa oikeanpuoleisen SS-merkin kanssa kapteenin arvoa (SS-Hauptsturmführer). Oikean rinnan yläosassa on tatuoitu Waffen SS:n kotka hakaristillä, joka on tullut meille tutuksi etenkin SS-upseerien koppalakeista (SS Mützenadler, SS Cap Eagle). Kasvot on tunnistettu kasvojentunnistusohjelmilla Utkinin kasvoiksi. Kuva: vapaa lähde, mutta kuvan kaikkein alkuperäisintä lähdettä ei ole määritetty (kuvakaappaus, alkup. Mr. Revinsky, Twitter/@Kyruer-Twitter-tili sekä moni muu Twitter-tili ja lehtikirjoitus).

Путин заявил о террористических действиях нацистов на Украине (Известия 25.2.2022).

Vapaasti suomennettuna tuo Izvestijan (kotisivut) helmikuisen 2022 uutisjutun otsikko:

Putin ilmoitti natsien terroriteoista Ukrainassa.

Столкновение России с неонацистским режимом, возникшим на территории Украины, было неизбежным. И если бы в феврале не были предприняты соответствующие действия с нашей стороны, все было бы то же самое, только с худших для нас позиций.” (Тасс 4.11.2022).

Vapaasti suomennettuna nuo Venäjän presidentti Vladimir Putinin sanat Tassin (kotisivut) juttuun kirjattuna:

Venäjän yhteentörmäys Ukrainan alueelle pesiytyneen uusnatsihallinnon kanssa oli väistämätön. Jos emme olisi osaltamme helmikuussa ryhtyneet asianmukaisiin toimiin, kaikki olisi jäänyt ennalleen ja meidän kannaltamme huonoimpaan tilanteeseen.

Kun Venäjän armeija hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022, presidentin lehdistösihteeri Dmitri Sergejevitš Peskov (Дмитрий Сергеевич Песков) totesi välittömästi, että erikoisoperaation (спецоперация) päätehtävä oli Ukrainan vapauttaminen natsismista (Тасс 4.3.2022). Peskov toisti asiansa samoin sanakääntein vielä lokakuussa (Тасс 12.10.2022) ja tammikuussa (Газета 12.1.2023). Peskovin käyttämä termi denatsifikaatio (денацификация, Entnazifizierung) on vanha heti toisen maailmansodan jälkeen.

Venäjä syyttää presidentti Putinin johdolla Ukrainaa ja ukrainalaisia kovasti ja herkeämättä natsismista. Venäjän mukaan Ukrainassa kaikki ovat joko natseja tai nationalisteja. Venäjän propagandan toiminta ja Venäjän kansalaisilleen syöttämä koko sodankäynnin perusta pohjautuvat täysin natsiagendalle. Jos Venäjä ei lyö Ukrainaa, niin Venäjälle voisi käydä samoin kuin 80 vuotta sitten Hitlerin hyökättyä Neuvostoliittoon.

Борьба с фашизмом -lause toistuu venäläispoliitikkojen propagandapuheissa, kun Venäjän kansa pitää saada toimimaan Ukrainaa vastaan Kremlin pillien mukaan.

Taistelu fasismia vastaan suomeksi.

Käsittelen tässä kirjoituksessa yhtenä esimerkkinä Venäjän puolustushallinnon ja Kremlin alla toimivan palkka-armeijan kansallissosialismikytköksiä. Kuinka venäläisnatsit toimivat ja käyvät sotaa Ukrainassa Venäjän puolustushallinnon ja Kremlin alla.

Myös Suomen yksi kansalainen on sekä ukrainalaislähteiden että myös yhden venäläislähteen mukaan palkka-armeijan takana tekemässä tuhoja Ukrainan kansaa vastaan. On ollut heti sodan alusta alkaen, mutta Suomessa viranomaiset ovat puuttumatta antaneet mennä asian läpi tuosta vaan.

****

Richard Wagner.

Saksalainen vuosina 1813-1883 elänyt säveltäjä.

Wagner oli yksi Adolf Hitlerin suosikkisäveltäjistä. Oli niitä muitakin. En nimeä Hitlerin natsihallinnon erästä toista suosikkisäveltäjää kaikkien muiden joukossa, mutta kaikki suomalaiset hänet tietävät.

Wagnerin ajatuksista erityisesti hänen antisemitisminsä ja arjalaisgermaaninen rotuoppi tekivät vaikutusta kansallissosialisteihin.

Adolf Hitler määräsi vuoden 1933 natsien Nürnbergin mielenosoituksissa (Reichsparteitag) jokaisen erillisen mielenosoituksen alkamaan Richard Wagnerin säveltämän Rienzi, der letzte der Tribunen -oopperan alkusoitolla (YouTube, Rienzi, der letzte der Tribunen).

Wagnerin vaikutuksesta Hitleriin on netti täynnä erilaisia analyyseja (esim. Academia, Wagner and Hitler, Yehuda Moraly 2019), joita en käy tarkemmin läpi, koska se ei ole tämän kirjoituksen aihe. Kirjojakin löytyy rutkasti, esimerkkeinä vaikkapa Joachim Köhlerin Wagner’s Hitler: The Prophet and His Disciple (Internet Archive, ISBN 0745622399).

Toisaalta Richard Wagnerista on esitetty myös aivan vastakkaisia näkemyksiä, ettei Hitler olisi tuonut Wagneria esille ollenkaan. Esimerkkinä Monte Stonen Hitler’s Wagner: A Very Thin Book Every Word the ”Disciple” Said About His ”Prophet” (Google, ISBN 0578225026).

****

Dmitri Valerijevitš Utkin (Дмитрий Валерьевич Уткин).

Kukaan on tuskin kuullutkaan moisesta venäläisestä, jonka kasvokuva on tämän kirjoituksen artikkelikuvana.

Kuka hän on? Miksi käsittelen häntä tässä kirjoituksessa?

Kyse on Wagnerista. Ei saksalaisesta säveltäjästä vaan venäläisestä yksityisestä palkka-armeijasta nimeltään Wagner. Venäjäksi ЧВК «Вагнер». Tunnetaan lännessä  myös Wagner Groupina (Группа Вагнера). Kyrillinen ЧВК-lyhenne (частная военная компания) tarkoittaa yksityistä palkka-armeijaa, ei niinkään yksityistä sotilaallista yritystä, mikä olisi tarkka sananmukainen käännös. Käytän tässä kirjoituksessa Wagnerista ja myös kaikista muista vastaavista toimijoista palkka-armeija-määritystä riippumatta yrityksen omaehtoisesta määrityksestä.

Dmitri Utkin on venäläisen Wagner-palkkasoturiryhmän perustaja. Wagner-palkka-armeijaa ei suinkaan perustanut alkujaan Jevgeni Viktorovitš Prigožin (Евгений Викторович Пригожин) tyhjästä niin kuin me yleisesti oletamme.

Mistä sitten Wagner-nimi on tullut venäläiselle palkka-armeijalle?

Wagner (Вагнер) on ollut Utkinin lempinimi, minkä hän otti myös taistelijanimekseen tai kutsumerkikseen (позывной) taistelukentillä ja sittemmin perustamansa palkkasoturiryhmän nimeksi.

Kutsumerkin Wagner Utkin otti saksalaisen säveltäjän Richard Wagnerin kunniaksi. Richard Wagner oli mystiikkansa ja antisemitisminsä vuoksi suosittu Kolmannessa valtakunnassa. Samoin perustein Wagner oli suosittu myös Utkinille.

Armeijauransa Utkinin suoritti Venäjän federaation asevoimien Tiedustelupäähallinnossa eli GRU:ssa (Главное разведывательное управление, ГРУ) ja jäi sieltä eläkkeelle everstiluutnantin arvossa.

Dmitri Utkin hankki GRU-kannuksensa Tšetšenian sodissa palvellessaan pääesikunnan pääosaston 2. erillisen kaartin erikoisprikaatin (2-я отдельная гвардейская бригада специального назначения, 2 обрСпН, в/ч 51404) 700. erillisen erikoisjoukkojen komentajana (700-й отдельный отряд специального назначения, в/ч 75242). Kyse oli Spetsnaz-erikoisjoukoista GRU:ssa (Подразделения специального назначения ГРУ, СпецНаз ГРУ).

GRU on nykyisin virallisesti Venäjän federaation asevoimien pääesikunnan pääosasto (Главное управление Генерального штаба Вооруженных Сил Российской Федерации, ГУ ГШ ВС РФ).

Utkin pääsi 43-vuotiaana reserviin vuonna 2013. Tuo jälkeen siirtyi töihin venäläiseen yksityiseen palkka-armeijaan tai ehkä paremminkin sotilaalliseen yritykseen nimeltään Moran Security Group (kotisivut).

Wagnerin palkka-armeija syntyi kesän 2014 alussa. Prigožin järjesti kyllä oman aseellisen ryhmänsä, jolla ei vielä ollut nimeä, mutta johon viitattiin Dmitri Utkinin kutsumerkillä: Wagner. Aseellinen ryhmä mainitaan eri asiakirjoissa komppanian taktisena ryhmänä eli RTG:nä (ротная тактическая группа, РТГ), jossa oli noin 150-200 taistelijaa, myöhemmin kokoonpanon vahvuutena oli pataljoona.

****

Dmitri Utkinin ajatukset kohti natsismia ja Kolmannen valtakunnan historiaa alkoivat näkymään heti, kun hän oli siirtynyt Venäjän asevoimista reserviin ja kun hän oli aloittanut yhteistyön Prigožinin kanssa palkka-armeija Wagnerin perustamiseksi.

Wagnerissa Utkin alkoi käyttää allekirjoituksenaan kahta Zig-riimua (руна Зиг) tai Sowilo-riimua (руна Совило) eli ᛋᛋ-merkkiä. Siis samoja riimumerkkejä, jotka hän on tatuoittanut kaulan ympärille oikeanpuoleisen solisluun yläpuolelle. Kyse on siis Hitlerin natsipuolueen puolisotilaallisesta organisaatiosta lyhenteenä SS (Schutzstaffelin).

Alla olevat kolme kuvaa ovat Dmitri Utkinin käsialaa Wagnerin niistä asiakirjoista, joita Dosje-sivusto (Центр «Досье», kotisivut) on saanut haltuunsa. Sivusto liittyy tiiviisti englanninkieliseen Dossier Centeriin (The Dossier Center, kotisivut), joka puolestaan liittyy Khodorkovsky-sivustoon (kotisivut). Dossier on siis  Mihail Borisovitš Hodorkovskin (Михаил Борисович Ходорковский) luomus ja seuraa mm. erilaisten Kremliin liittyvien ihmisten rikollista toimintaa ja on Hodorkovskin perustama ja ylläpitämä. Досье tarkoittaa suomeksi asiakirjaa tai asiakirja-aineistoa.

Kuville on saatu lupa liittää tähän kirjoitukseen, kunhan lähde kerrotaan ja kuvien Досье-teksti säilytetään.

Dmitri Utkinin SS-allekirjoitus neljässä eri asiakirjassa, jotka Dossier Center on saanut haltuunsa. Jos ihminen käyttää peräti melkeinpä virallisena allekirjoituksenaan SS-merkintää, kertoo se paljon hänen sympatioistaan natsihallintoon ja kansallissosialismiin. Lähde: Dosje-arkisto, Utkin (архив «Досье», Уткин, https://dossier.center/utkin/).
Lähikuva Dmitri Utkinin SS-allekirjoituksesta, jonka Dossier Center on saanut haltuunsa. Jos ihminen käyttää peräti melkeinpä virallisena allekirjoituksenaan SS-merkintää, kertoo se paljon hänen sympatioistaan natsihallintoon ja kansallissosialismiin. Lähde: Dosje-arkisto, Utkin (архив «Досье», Уткин, https://dossier.center/utkin/).

Asiakirjoissa ja kirjeissä, joita Utkin on lähettänyt Prigožinille, hän on käyttänyt tervehdystä ”Hail Petrovitš” («Хайль Петрович»). Petrovitš on Jevgeni Prigožinin puolisalainen koodinimi: Sergei Petrovitš (Сергей Петрович).

Kuva Dmitri Utkinin laatimasta asiakirjasta, jossa allekirjoituksena on SS ja jossa tervehditään Prigožinia hänen puolisalaisella koodinimellään: Sergei Petrovitš (Сергей Петрович). Tervehdy on siis ”Hail Petrovitš” («Хайль Петрович»), joka on kirjattu neljän huutomerkin (!!!!) eteen. Lähde: Dosje-arkisto, Utkin (архив «Досье», Уткин, https://dossier.center/utkin/).

Kaikki nuo merkit viittaavat siihen, että Dmitri Utkin on kiihkeä todellinen venäläinen natsi siinä palkka-armeijassa, joka hyökkäsi Prigožinin johdolla Ukrainaan ja tappaa ukrainalaisia.

****

Wagnerin sotilasjohto koostuu pääosin Venäjän asevoimista eläköityneistä upseereista. Venäjän asevoimien erikoisjoukot (специальные войска) ovat olleet hyvin edustettuna Wagneriin värvättyjen taustalla. Tietyn tyyppiset ja tietyn luonteen omaavat ihmiset ovat olleet valmiita siirtymään sotilasuransa jälkeen palkka-armeijaan.

Wagnerin keskisintä sotilasjohtoa ja johtohenkilöitä Utkinin lisäksi ovat kolme seuraavaa henkilöä:

 • Andrei Mihailovitš Bogatov (Андрей Михайлович Богатов), Venäjän asevoimissa palvellessaan sotilasarvoltaan eversti (полковник)
 • Aleksandr Sergejevitš Kuznetsov (Александр Сергеевич Кузнецов), Venäjän asevoimissa palvellessaan sotilasarvoltaan reservin majuri (майор запаса)
 • Andrei Nikolajevitš Trošev (Андрей Николаевич Трошев), OMON liikuteltavissa joukoissa (Отряд мобильный особого назначения, ОМОН) ja SOPR nopean toiminnan erityisryhmässä (Специальный отряд быстрого реагирования, СОБР) palvellessaan sotilasarvoltaan poliisieversti (полковник полиции).

Sekä myös:

 • Konstantin Aleksandrovitš Pikalov (Константин Александрович Пикалов), Venäjän asevoimissa palvellessaan sotilasarvoltaan eversti (полковник)
 • Anton Olegovitš Elizarov (Антон Олегович Елизаров), Venäjän asevoimissa palvellessaan sotilasarvoltaan kadetti (курсант).

Sergei Nikolajevitš Kononov (Сергей Николаевич Кононов) oli myös merkittävä Wagner-toimija Ukrainassa, mutta Ukrainan asevoimat onnistuivat hänet tappamaan. Kononov oli sotilasarvoltaan majuri (майор).

Wagmerin riveissä palvellut Konstantin Pikalov on nykyään Krimin autonomisen tasavallan pääministeri Sergei Valerjevitš Aksjonovin (Сергей Валерьевич Аксёнов) perustaman yksityisen Konvoj-palkka-armeijan (ЧВК «Конвой») komentaja. Konvoi-palkka-armeija on itseasiassa ns. BARS-yhtiö (боевой армейский резерв специальный, БАРС), mikä tarkoittaa taisteluarmeijan erikoisreserviä. Конвой-sana (konvoj) tarkoittaa suomen kielellä saattuetta.

****

Palkka-armeijoita Venäjällä riittää Wagnerin ja em. Konvojin lisäksi. Palkka-armeijoiden perustaminen ei ole vain Putiniin nivoutuvan eliitin uusi harrastus, vaan ehkäpä varautumista myös jopa johonkin pahempaan.

Российские элиты готовятся к худшему для себя: военному поражению России и концу путинского режима. После этого друзьям Путина уже не будут гарантированы права собственности, поэтому им и нужны такие армии.” (Фокус 11.3.2023).

Vapaasti suomennettuna tuo ukrainalaisessa Fokus-lehdessä esitetty ukrainalaisnäkemys:

Venäjän eliitti valmistautuu itselleen pahimpaan: Venäjän sotilaalliseen tappioon ja Putinin hallinnon loppumiseen. Sen jälkeen Putinin ystäville ei enää taata omistusoikeuksia, minkä vuoksi he tarvitsevat noita ​​armeijoita.

Jos Venäjän tilanne päätyy lopulta Putinin syrjäyttämiseen ja jonkinmoiseen sisällissodan kaltaiseen tilanteeseen, Putinin aikana rikastuneelle oligarkkieliitille yksityisarmeijat toisivat suojaa omaisuuden säilyttämiselle.

Patriot-palkka-armeija (ЧВК «Патриот») on puolustusministeri Sergei Šoigun henkilökohtaisesti perustama puolustusministeriön alla. Perustaminen liittyy Šoigun ja Prigožinin välirikkoon, joka puolestaan sai alkunsa Wagnerin sähellyksestä Syyriassa Deir ez-Zorin kaupungin lähellä vuonna 2018 (US-blogi 20.5.2023).

FSB:n (Федеральная служба безопасности Российской Федерации, ФСБ) perustama palkka-armeija on puolestaan ENOT (ЧВК «ЕНОТ»), missä енот-sana (единые народные общинные товарищества) tarkoittaa yhtenäisiä kansanyhdistyksiä. Kyse on nuorten sotilasisänmaallisista kerhoista, joiden jäsenistö on hyvin ultraoikeistoradikaaleja ja nationalisteja. Monet ovat myös FSB:n upseereita.

Potok-palkka-armeijan (ЧВК «Поток») takana on Gazprom (ПАО «Газпром», kotisivut). Поток-sana tarkoittaa virtausta, englannin kielellä stream, mikä sinänsä jo viittaa Gazpromiin ja kaasuputkiin (esim. engl. Nord Stream, ven. Северный поток). Ukrainalaistietojen mukaan Potok toimisi Ukrainassa Redut-palkka-armeijan alaisuudessa. Redutista enemmän seuraavassa luvussa.

Venäjän hallitus ja pääministeri Mihail Vladimirovitš Mišustin (Михаил Владимирович Мишустин) antoivat tämän vuoden helmikuussa käskyllään Gazpromin tytäryhtiö Gazprom Neftille (Газпром нефть, kotisivut) luvan perustaa yksityisiä turvallisuusorganisaatioita (частная охранная организация, ЧОО) (Распоряжение Правительства Российской Федерации от 04.02.2023 № 240-р). Mukana on myös yksityinen turvallisuusorganisaatio Staf-Tsentr (ЧОО «Стаф-Центр», ИНН 7839117570) 30 prosentin omistusosuudella. Staf-Tsentrin omistaa neljä entistä valtion turvallisuusviraston työntekijää. Esimerkiksi yrityksen hallituksen puheenjohtaja Mihail Federovitš Timofejev (Михаил Федорович Тимофеев) palveli aikanaan KGB:ssä vuosina 1984-1993.

Mišustinin käskyn pohjalta Gazprom perusti heti helmikuussa 2023 Gazprom Neft -palkka-armeijan (ЧВК «Газпром нефть») virallisesti turvaamaan yhtiön energiainfraa. Oliko yhtiö muutoin kuin paperilla ennen seuraavia Gazpromin yhtiöitä, ei ole tiedossa. Samoin kuin se, onko käytetty yritysmuototunnus ЧВК, ЧОО tai vaikkapa БАРС.

Gazpromin tuella luodut palkka-armeijat toi esille Prigožin 21.4.2023 antamassaan haastattelussa (Telegram, Позывной Брюс 21.4.2023). Prigožin on nyt sotajalalla myös Gazpromin kanssa, mikä tulee ilmi tuossa haastattelussa ja siinä, että Prigožin paljasti Gazpromiin liittyviä palkka-armeijatietoja. Prigožin nimesi Gazpromin palkka-armeijoiksi myös Fakelin (ЧВК «Факел) ja Plamjan (ЧВК «Пламя»).

Bokareva-palkka-armeijan (ЧВК «Бокарева») taustalla on puolestaan miljardööri Andrei Removitš Bokarev (Андрей Рэмович Бокарев). Forbes-lehden huhtikuussa 2021 julkaisemassa Venäjän rikkaimpien liikemiesten listalla Andrey Bokarev oli 59. sijalla 2,5 miljardin dollarin omaisuudella (Forbes 22.4.2021).

Rusitš-operaatioryhmä (оперативная группа «Русич») on venäläinen uusnatsien militarisoitu ryhmä, joka osallistui aktiivisesti vihollisuuksiin paitsi Ukrainassa myös Syyriassa. Rusitšin ja Wagnerin välillä on vahva yhteys. Rusitš-operaatioryhmää on johtanut Jan Igorevitš Petrovski (Ян Игоревич Петровский) kutsumerkillä Norðmaður. Pidän Petrovskia kovan luokan natsina. Petrovskilla on ollut vahvoja yhteyksiä Norjaan ja Norjan äärioikeistoon.

Petrovski pidätettiin ja karkotettiin Norjasta syystä, että taisteli sekä Syyriassa että Ukrainassa ukrainalaisia vastaan. Norjan yleisradioyhtiö NRK (kotisivut) on tehnyt Petrovskista hyvin kattavan tutkimuksen ja jutun (NRK 15.11.2020).

****

Jo vuonna 2006 perustettu Redut-palkka-armeija (ООО ЧОО «Редут», ИНН 6829019678) on suomalaisten kannalta mielenkiintoinen, koska se yhdistetään Ukrainassa Gennadi Nikolajevitš Timtšenkoon (Геннадий Николаевич Тимченко). Yhtiö tunnetaan myös Štšit STG -nimellä (ООО ЧОП «Щит СТГ», ИНН 5003027063), suomeksi STG-kilpi. СТГ (STG) on lyhenne Стройтрансгаз-yritysnimestä. Redutia koskeviin venäläisiin viranomaistietoihin yhtiön toimitusjohtajaksi merkitty Igor Viktorovitš Petrov (Игорь Викторович Петров). Ukrainalaisten mukaan Redut olisi Suomen kansalaisen Timtšenkon tosiasiallisesti omistama ja hallinnoima.

Redutin keulahahmo on vahvistamattomien tietojen mukaan Konstantin Jurjevitš Mirzajanits (Константин Юрьевич Мирзаянц). Mirzajanits on Venäjän ilmavoimien 45. erillisen kaartin erityisprikaati (45-я отдельная гвардейская бригада специального назначения, в/ч 28337) entinen apulaiskomentaja, jota epäiltiin toimittaja Dmitri Jurjevitš Holodovin (Дмитрий Юрьевич Холодов) murhasta vuonna 1994. Vuoteen 2015 saakka em. prikaati oli rykmentti.

Redutilla on Telegram-tilinsä (Telegram, ЧВК ”Редут”), josta löytyy myös yhteystietoja, jos haluaa osallistua erikoisoperaatioon (спецоперация) eli Venäjän Ukrainassa käymään sotaan Redutin riveissä (896 0392 0307, Владимир Владимирович).

Konstantin Barnikov (Константин Барников) on kirjoittanut melko perusteellisen jutun Voennejoje pravo -sivustolle (Военное право, kotisivut) Redut-palkka-armeijasta Timtšenko-kytkentöineen (ЧВК «Редут» антитеррор: официальный сайт, вакансии 12.3.2023).

Redut-palkka-armeijan logo. Kuva: vapaa lähde (yleinen lähde)

Ukrainalaisten lisäksi Igor Vsevolodovitš Girkin (Игорь Всеволодович Гиркин), joka tunnetaan myös nimellä Igor Ivanovitš Strelkov (Игорь Иванович Стрелков) ja joka on Donetskin kansantasavallan entinen puolustusministeri, on todennut Redutin kuuluvan Suomen kansalaiselle Gennadi Timtšenkolle (Диалог 29.5.2021, Радио Свобода 19.5.2023):

​”Три личных армии друзей Путина.” (Диалог 29.5.2021).

Vapaasti Suomennettuna:

Putinin ystävien kolme henkilökohtaista armeijaa.

Yksi noista Putinin ystävistä on nimetty Timtšenkoksi.

Meduza (kotisivut) kirjoitti aikanaan jo viime kesänä, että Redutin sotilaat hyökkäsivät ensimmäisten joukossa Ukrainaan 24.2.2022 (Meduza 13.7.2022).

Redut osallistui maaliskuussa 2022 Kiovan hyökkäykseen, jolloin Ukraina kykeni eliminoimaan ainakin yhden sen komentajista nimeltään Ivan Pavlovitš Mihejev (Иван Павлович Михеев) päivämäärällä 20.3.2022. Mihejev oli ennen Redutia Wagnerin palkkalistoilla.

****

BBC (kotisivut) kertoi jokin aika sitten, että Redut turvasi Gennadi Timtšenkon Strojtransgaz-yhtiön (АО «Стройтрансгаз», kotisivut, ИНН 5700000164) tiloja Syyriassa (BBC 16.3.2023). Stroitransgaz liittyy nimensä puolesta em. Štšit STG -yhtiöön (STG= Strojtransgaz, СТГ= Стройтрансгаз). Timtšenko omistaa yhtiötä Volga Group -omaisuushallintayhtiön kautta. Volga Group on melko vahvojen pakotteiden piirissä länsimaissa, muttei jostain syystä EU:ssa (OpenSanctions, OOO Volga Group, Війна санкції, Волга Груп).

Onko Suomi ollut torppaamassa EU:ssa Timtšenkon omistaman Volga Groupin saantia pakotteiden piiriin?

Redutin toimitusjohtaja Igor Petrov on korkeassa asemassa varakuvernöörinä Pietarin ja Leningradin alueen hallinnossa. Timtšenkon ja Petrovin yhteistoiminnasta Pietarin alueella on puhuttu jo pitkään.

Timtšenkolla on Suomen kansalaisuus, mutta ilmeisesti Suomen lainsäädäntö sallii nimenomaan Timtšenkolle tuonkin laatuisen palkka-armeijatoiminnan ja palkka-armeijan sodankäynnin ja tappamisen Ukrainan alueella.

EU asetti Timtšenkon pakotelistalle 28.2.2022 eli vasta, kun Venäjä oli hyökännyt toistamiseen Ukrainaan (Euroopan unionin virallinen lehti, L 58, 28.2.2022, Euroopan unionin virallinen lehti, L 59, 28.2.2022).

Suomi jarrutti Timtšenkon pakotteita toisin kun Arkadi Romanovitš Rotenbergin (Аркадий Романович Ротенберг), joka sai ensi kerran pakotteet jo 30.7.2014 (esim. Euroopan unionin virallinen lehti L 298/1 11.9.2020). Rotenberg kävi pakotteistaan oikeutta Euroopan unionin neuvostoa vastaan (asia T-720/14). Oikeus osittain kumosi neuvoston päätöksiä, osittain hylkäsi kanteen (Tuomio 30.11.2016 – asia T-720/14 Rotenberg vs. neuvosto).

Mikä kumma Timtšenkossa on sellaista, että Suomen valtio on häntä jokaisessa toimessa ”suojellut”?

Onko kyse siitä, että Timtšenko oli vahvasti mukana Suomelle rakkaassa Nord Stream 2- kaasuputken rakentamishankkeessa urakoitsijana. Urakoitsija oli Timtšenkon Volga Groupiin kuuluva Strojtransneftegaz, josta kirjoitin aikeisemmin Redut-palkka-armeijaan liittyen. Gazprom Investin (ООО «Газпром инвест») hankinnassa oli Venäjänkin mittakaavassa hämärää. Vedomostin (kotisivut) ja myös Interfaksin (kotisivut) mukaan Gazpromin pääjohtaja Aleksei Borisovitš Miller (Алексей Борисович Миллер) olisi henkilökohtaisesti tehnyt päätöksen urakoitsijan valinnasta ja julkiseen hankintajärjestelmään lähetettyjä tietoja urakoitsijan kanssa tehdystä sopimuksesta olisi poistettu (Ведомости 3.5.2018).

Nord Stream -kaasuputken rakentamisessa oli vahvasti mukana myös Arkadi Rotenberg (Интерфакс 20.8.2018).

Onko Timtšenkolla jotain sellaista tietoa, mitä ei haluta Suomessa julkisuuteen?

****

Redut-palkka-armeijaan kytkeytyvä Gennadi Timtšenko on ollut viime aikoina paljon tapetilla suomalaismediassa.

Kokoomuksen kansanedustaja esittää: Oligarkki Gennadi Timtshenkolta on otettava Suomen kansalaisuus pois (IS 22.2.2023).

Kuten yllä olevasta lainauksesta näkyy, Ilta-Sanomat on kyvytön kääntämään venäläisnimiä suomen kielelle, vaan kääntäminen tapahtuu englannin kielelle (engl. Timtshenko, suom. Timtšenko). Noin Ilta-Sanomat osaltaan raiskaa omintakeisella käytännöllä suomen kieltä.

Suomi antoi kansalaisuuden superrikkaalle venäläiselle KGB-kytkennöistä huolimatta (IL 19.3.2022).

Ulkomaalaisviraston entinen ylijohtaja [Matti Saarelainen] puolusti oligarkki Gennadi Timtšenkon auttamista vetoamalla oikeuskansleri Paavo Nikulan kanssa laadittuun ohjeeseen. Tällaista ohjetta ei löydy oikeuskanslerilta eikä Maahanmuuttovirastosta.” (HS 10.3.2023).

Oligarkki Timtšenko oikeudessa: Ystävyys Putiniin ei tarkoita liittolaisuutta (HS 4.5.2023).

Suomi on ryssinyt Gennadi Timtšenkon asian totaalisesti. Sen on ryssinyt koko valtionhallinto sisäministeriötä, Ulkomaalaisvirastoa ja Supoa myöten. Suomalainen virkamieskunta on ollut varsin haluton selvittämään omia ryssimisiään, missä asiakirjojen hukkaamis- ja hävittämisasia vaatisi poliisitutkintaa. Matti Saarelaisen tapauksen viranomaisselvittäminen Gennadi Timtšenkon ja hänen perheensä Suomen kansalaisuuden myöntämisprosessissa osoittaa, ettei Suomi ole loppujen lopuksi kummoinenkaan oikeusvaltio, kun ja jos pintaa hieman aletaan raaputtaa.

Kuinka helvetissä on mahdollista, että sellaista Suomen ja Venäjän kansalaista ei saada vastuuseen, jonka takana näyttää olevan käytössä olevien tietojen perusteella sellainen palkka-armeija, joka käy sotaa ja tappaa ukrainalaisia ja syyllistyy kenties jopa sotarikoksiin.

Kehottaisinkin Suomen poliisiviranomaisia ottamaan asiassa yhteyttä Ukrainan turvallisuusviranomaisiin, joilla on tarkka tieto mistä yksityisessä Redut-palkka-armeijassa on kysymys ja ketä on armeijan takana.

****

Länsimaat ovat kyllä saaneet venäläisten Wagner-palkka-armeijan sekä sen johtajia ja taistelijoita pakotteiden piiriin, mutta paljon olisi vielä tehtävää.

Euroopan unioni asetti 13.12.2021 pakotteita Wagnerille. Kahdeksalle Wagneriin liittyvälle henkilölle ja kolmelle Wagneriin liittyvälle yhteisölle (Euroopan unionin virallinen lehti, L 445 I, 13.12.2021).

Dmitri Utkinin lisäksi muut seitsemän henkilöä ovat:

 • Denis Jurievitš Haritonov (Денис Юрьевич Харитонов )
 • Sergei Vladimirovitš Štšerbakov (Сергей Владимирович Щербаков)
 • Aleksandr Sergejevitš Kuznetsov (Александр Сергеевич Кузнецов)
 • Andrei Nikolajevitš Trošev (Андрей Николаевич Трошев)
 • Andrei Mihailovitš Bogatov (Андрей Михайлович Богатов)
 • Valeri Nikolajevitš Zaharov (Валерий НиколаевичЗахаров)
 • Stanislav Jevgevitš Ditško (Станислав Евгеньевич Дичко).

Pakotelistoille on asetettu Wagner Groupin lisäksi kolme yhteisöä:

Evro Polis liittyy Wagneriin, mutta Velada ja Merkuri eivät. Yhtiöt ovat öljyn ja kaasun tuotannon yhtiöitä Syyriassa.

Seuraava Wagner-ryhmää koskeva pakotepaketti asetettiin 25.2.2023 (Euroopan unionin virallinen lehti, L 59 I, 25.2.2023).

Pakotelistoille asetetut 11 henkilöä ovat:

 • Ivan Aleksandrovitš Maslov (Иван Александрович Маслов)
 • Ajk Arsenovitš Gasparjan (Айк Арсенович Гаспарян)
 • Anton Olegovitš Elizaro (Антон Олегович Елизаров)
 • Maksim Anatolevitš Šugalej (Максим Анатольевич Шугалей)
 • Aleksandr Grigorievitš Maloletko (Александр Григорьевич Малолетко)
 • Konstantin Alexandrovitš Pikalov (Константин Александрович Пикалов)
 • Dimitri Sergejevitš Sytyj (Дмитрий Сергеевич Сытый)
 • Mikhail Sergejevitš Potepkin (Михаил Сергеевич Потепкин)
 • Aleksandr Aleksandrovitš Ivanov (Александр Александрович Иванов)
 • Vitali Viktorovitš Perfilev (Виталий Викторович Перфильев)
 • Andrei Sergeevitš Mandel (Андрей Сергеевич Мандель).

Pakotelistoille asetetut seitsemän yhteisöä ovat:

25.2.2023 pakotelistalle asetetut henkilöt liittyvät pääosin Wagnerin Afrikan toimintoihin samoin kuin edellä luetellut yhteisöt.

Viimeisin Wagner-ryhmää koskeva pakotepaketti on asetettu 13.4.2023 (Euroopan unionin virallinen lehti, L 100 I, 13.4.2023). Pakotepakettiin kuuluin myös Prigožinin omistama ja kustantama RIA FAN -uutistoimisto (Федеральное агентство новостей, РИА ФАН). Pakotelistoille asetettuja lisähenkilöitä ei ollut.

Pakotelistoille asetetut kaksi yhteisöä ovat:

 • Wagner Group (Группа Вагнера, ООО ЧОО «ВАГНЕР ГРУПП»)
 • RIA FAN (РИА ФАН, ООО «ФАН», ИНН 7813589473).

Itse Wagner asetettiin pakotelistalle ensi kerran 13.12.2021 ja toistamiseen 13.4.2023. Eri pakotelistoilla on eri rooli pakotetoimien sisällön suhteen. Edellä lueteltuja henkilöitä ja yhteisöjä on eri pakotelistoilla erinäisistä syistä eivätkä kaikki suinkaan liity Ukrainan tilanteeseen vaan Syyrian, Libyan tai Afrikan tilanteeseen ylipäätään (Afrikassa Keski-Afrikan tasavallan, Malin ja Sudanin tilanteeseen).

En käsittele tässä yhteydessä erikseen Yhdysvaltojen, Kanadan ja Iso-Britannian asettamia Wagner-ryhmää koskevia pakotteita.

EU:n pakotelistoille asetetut Wagnerin palveluksessa olevat Ukrainassa toimineet henkilöt on valittu melko hyvin. Mukana ovat kaikki ne johtohenkilöt, jotka kirjasin kirjoituksen alkupuolella (Andrei Bogatov, Aleksandr Kuznetsov, Andrei Trošev, Konstantin Pikalov ja Anton Elizarov).

Ukrainalla on myös omat pakotelistansa. Ukrainan asettamat pakotteet löytyvät Війна санкції -sivustolta. Війна санкції on suomeksi sotapakotteet.

Esimerkiksi aikaisemmin mainitulle Jan Igorevitš Petrovskille (Ян Игоревич Петровский) asetetut pakotteet löytyvät ПЕТРОВСЬКИЙ Ян Ігорович -sivulta. Sivun alareunasta huomaa, että Petrovskille ovat asettaneet pakotteita myös EU (ЄС), Yhdysvallat (США), Sveitsi (Швейцарія), Australia (Австралія), Japani (Японія) ja Uusi-Seelanti (Нова Зеландія).

Jan Petrovsk löytyy siis myös EU:n pakotelistoilta, muttei Wagneriin liitettynä (Euroopan unionin virallinen lehti, L 322 I, 16.12.2022).

EU:n pitäisi ottaa vielä pakoterintamalla käyttöön pakotteet, jotka olisivat kohdistettuja kaikkiin niihin palkka-armeijoihin, joita Venäjä käyttää Ukrainassa ja joissa on puolustusministeriön ja FSB:n lisäksi mahdollisesti myös nimekkäitä venäläisoligarkkeja:

 • Konvoj (ЧВК «Конвой»)
 • Patriot (ЧВК «Патриот»)
 • ENOT (ЧВК «ЕНОТ»)
 • Potok (ЧВК «Поток»)
 • Gazprom Neft (ЧВК «Газпром нефть»)
 • Rusitš (оперативная группа «Русич»)
 • Redut (ЧВК «Редут»).

Sekä myös Prigožinin 21.4.2023 haastattelussa mainitsemat Gazpromiin mahdollisesti liittyvät palkka-armeijat:

 • Fakel (ЧВК «Факел)
 • Plamja (ЧВК «Пламя»)

On varmaa, että kaikki ne venäläiset palkka-armeijat, jotka toimivat tällä hetkellä Ukrainassa, syyllistyvät sellaiseen toimintaan, joka oikeuttaa vähintäänkin pakotteiden asettamiseen EU-pakotteiden asettamiskäytännön mukaisesti. Sotarikokset ovat sitten vielä lisäksi asia erikseen.

****

Palataan vielä lopuksi venäläisten palkka-armeijoiden ja niiden taistelijoiden kansallissosialismi- ja natsi-ihannointiin.

Wagnerin sotilaiden ultraoikeistosuuntautuneisuudesta on osoituksena se, että he käyttävät tiettyjä symboleja, jotka ovat vihan symboleita ja joista useimmat liittyvät alun perin natsi-ideologiaan.

Riimumerkit ovat suosittuja, vaikka riimut ei sinänsä osoita yhteyttä natsismiin.

Odal-riimu (руна Одал) (ᛟ) ja Tiwaz-riimu (руна Тиваз) (ᛏ) erityisesti, joita on nähty mm. Syyriassa venäläisten sotakaluston kylkiin kirjattuina.

Myös Beregrija-riimu on suosittu (руна Берегиня, Bereginya) esikristillisenä slaavilaisena kirjoitusriimuna. Kyseinen riimu on pohja venäjän kielen б-kirjaimelle (b). Beregrija-riimulle en löytänyt kirjoitusmerkkikoodia esimerkiksi Wordissa.

Odal- ja Beregrija-riimut Wagnerin käytössä olleen Pantsir-S1-ilmapuolustusohjusjärjestelmän (Панцирь-С1) Kamaz-6560-vetoauton (КамАЗ-6560) kylkeen piirrettynä Libyassa. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus Оперируй Молча|ЧВК Вагнера -VKontakte-sivustolta).

Natsisymboleita venäläissotilaiden iholle tatuoituna ovat myös ukrainalaiset nähneet niillä sotilailla, joita ovat vanginneet.

Alla oleva kuva löytyy useista Twitter-viesteistä. Kuvan alkuperäinen lähde ei ole enää oikein tiedossa. Ukrainalaiset julkaisivat vangitun sotilaan kansallissosialistisilla symboleilla varustetut tatuoinnit.

Ukrainassa vangitun venäläisellä passilla varustetun venäläissotilaan tai Donetskin tasavallan sotilaan selkään on tatuoitu suurikokoinen Waffen SS:n kotka hakaristillä, joka on tullut meille tutuksi etenkin SS-upseerien koppalakeista (SS Mützenadler, SS Cap Eagle). Vangitseminen tapahtui Širokinen kylässä (Широкине) Asovanmeren rannalla keväällä 2022. Kuva: vapaa lähde (useat Twitter-viestit, alkuperäislähde ei tiedossa).

Vastaavasti venäläiset tarkastavat jokaisen vangiksi jääneen ukrainalaisen sotilaan, onko hänellä natsiaiheisia tatuointeja. Esimerkkinä Donetskin kansantasavallan sisäasiainministeriön (Министерство внутренних дел Донецкая Народная Республика, МВД ДНР) julkaisema video (YouTube, МВД ДНР 22.5.2022).

****

Изуродовали кувалдой, отпилили голову, труп сожгли под музыку. Так в Сирии развлекались наемники из «группы Вагнера»” (Новая газета 20.11.2019).

Vapaasti suomennettuna tuo Novaja gazetan (kotisivut) sivuilla olleen jutun kaksi lausetta:

Ruumis silvottiin vasaralla, pää sahattiin pois ja ruumis poltettiin musiikin tahtiin. Näin Wagner Groupin palkkasoturit pitävät hauskaa Syyriassa.

Tuosta Wagner Groupin sotilaiden toimesta on olemassa raaka video (YouTube, Новая газета 18.11.2019). Sisältö on merkitty YouTubessa sopimattomaksi tai loukkaavaksi sekä kielletyksi alle 18-vuotiailta. Herkät älkööt siis katsoko.

Kyse on millä tahansa mittarilla mitattuna vakavasta sotarikoksesta, jonka tekijät on saatava vastuuseen.

Wagnerin porukat ovat vastaavalla tavalla kiduttaneet vankeja myös Ukrainassa.

Lekalla siis.

Liitän toiminnan juuri sotilaisiin, joilla on erityinen tarve kiduttamiseen ja joille natsismin ajatus ihmisarvosta ei ole vieras.

Wagner-sotilaat ovat ottaneet omakseen kiduttamisen lekalla. Niin Syyriassa kuin Ukrainassa. Kuvastaa sotilaiden olematonta moraalia ja ilmeisemmin kiintymystä myös natsismin ajatukseen ihmisarvosta. Kuinka ihmisiä voidaan tuhota kuten Hitler tuhosi keskistysleireillä. Tätä tämä on – siis Putinin käymä sota natsismia vastaan. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus YouTube-videolta, Novaja gazeta 18.11.2019).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu