Yhdysvallat ja Iso-Britannia eivät sallineet Neuvostoliiton miehittävän Suomea – Nyt sama asia on muistettava HX-hankkeessa
“OSS – Documents concerning Finland’s situation during World War II/Views toward the Soviet Union and Germany, 1942”
Vapaasti suomennettuna:
“OSS – Suomen tilanteen asiakirjat Toisen maailmansodan aikana/Näkymät Neuvostoliittoon ja Saksaan, 1942”
Mikäs kumma tuo oikein on?
Mikä kumma tuo OSS oikein on?
Aloitetaan helpommasta.
Presidentti Franklin D. Rooseveltin määräyksellä perustettu OSS (Office of Strategic Services, OSS) oli Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu sota-aikaan vuosina 1942–45. Yhdysvaltain levällään olevat tiedusteluorganisaatiot koottiin yhteen sota-ajan haasteiden vaatimana. OSS oli CIA:n (Central Intelligence Agency, CIA) edeltäjä ja on yhtä kuin CIA historiakatsannossa (CIA 3.4.2008).
Uuden tiedustelupalvelun virallinen perustamispäivämäärä on 13.6.1942, mutta valmistelut alkoivat jo vuotta aiemmin 11. heinäkuuta 1941, kun presidentti Roosevelt nimitti eversti William J. Donovanin (Wikipedia, William J. Donovan) selvittämään Yhdysvaltain pirstalaisen tiedustelutiedon yhteensovittamista ja koordinointia.
William J. Donovan on merkittävä henkilö Yhdysvaltojen ulkomaan tiedustelun luojana. Häntä pidetään CIA:n luojana. Vaikka CIA perustetiin virallisesti vasta 18.9.1947, oli ketju OSS:sta CIA:han katkeamaton etenkin keskustiedustelupäällikköjen (Director of Central Intelligence, DCI) kautta.
Jos William J. Donovan kiinnostaa enemmän, löytyy netistä lähes 600-sivuinen Donovania ja CIA:ta käsittelevä mielenkiintoinen kirja (Donovan and the CIA). Olen lukenut siitä jotain osia, en kokonaan.
William J. Donovan oli siis sota-aikana merkittävä tiedustelupäällikkö ja hänestä lisää myöhemmin tässä pitkässä blogikirjoituksessa koskien Suomea.
Mikä sitten on “OSS – Documents concerning Finland’s situation during World War II/Views toward the Soviet Union and Germany, 1942”?
Kyseessä on CIA:n arkistoissa olevasta alun perin salaisesta yhteen kootusta tiedusteluasiakirjasta, joka on päivätty 29.9.1942 ja joka on julkaistu jo 13.9.2013 sekä sähköiseen muotoon skannattuna 3.11.2016 (CIA Library 3.11.2016 ja CIA Library 3.11.2016 PDF). Dokumentti käsittää yhteensä 12 erillistä asiakirjaa.
Etsin CIA:n arkistosivuilta (CIA Library) jokin aika sitten aineistoa selvittääkseni Suomen ilmatorjunnan korkeatorjuntakyvykkyyttä, kun Suomi on nyt hankkimassa uusi hävittäjiä, kun Suomi on lähettänyt jo vuoden 2018 alussa ohjusilmatorjunnan kehittämishankkeeseen liittyvät tietopyynnöt tarjoajille vuoden 2022 tehtävälle päätökselle ja kun Suomi on lisäksi hankimassa nyt myös Laivue 2020 -hankkeeseen ohjuksia.
Etsin CIA:n arkistoista aineistoa, mitä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu on dokumentoinut Suomen yli Neuvostoliittoon tehdyistä sotilastiedustelulennoista aina 1960-luvulle saakka. Oliko Suomella mitään hajua näistä ylilennoista vai tekikö Yhdysvallat ylilentojen suhteen yhteistyötä Suomen kanssa?
Tuossa yhteydessä löysin tuon USS-tiedusteludokumentin vuodelta 1942. Dokumentissa ei ole mitään yllättävää ja ennenkuulumatonta sinänsä, mutta vahvistaa osaltaan tiettyjä tosiasioita, miksi Neuvostoliitto ei miehittänyt toisessa maailmansodassa Suomea eikä tehnyt sodan jälkeisessä ajassa Suomesta kansandemokratiaa kuten muista miehittämistään ja valtaamistaan maista itäisessä Euroopassa.
Neuvostoliitolle ei sallittu otettavaksi sitä, mitä oli menettänyt ensimmäisen maailmansodan ja tsaarivallan luhistumisen myötä.
Tosiasiassa Suomen kohtalo ratkaistiin jo varsin varhain sodan alkuvaiheessa. Ratkaisijana olivat Yhdysvallat ja Iso-Britannia.
****
“The news of the Soviet naval and military bombings within Finnish territory has come as a profound shock to the Government and people of the United States. Despite efforts made to solve the dispute by peaceful methods to which no reasonable objection could be offered, one power has chosen to resort to force of arms. It is tragic to see the policy of force spreading, and to realize that wanton disregard for law is still on the march. All peace-loving peoples in those nations that are still hoping for the continuance of relations throughout the world on the basis of law and order will unanimously condemn this new resort to military force as the arbiter of international differences.
To the great misfortune of the world, the present trend to force makes insecure the independent existence of small nations in every continent and jeopardizes the rights of mankind to self-government. The people and government of Finland have a long, honorable and wholly peaceful record which has won for them the respect and warm regard of the people and Government of the United States.” (President Roosevelt in press conference #602, Executive Offices of the White House, December 1, 1939, 10:40 A.M, sivut 32-33/47 PDF-tulosteessa, sivut 332-333 asiakirjassa).
Vapaasti suomennettuna:
“Uutiset Neuvostoliiton laivasto- ja sotapommituksista Suomen alueella on ollut syvä järkytys Yhdysvaltain hallitukselle ja kansalaisille. Huolimatta pyrkimyksistä ratkaista riita rauhanomaisin keinoin, joita on ollut tarjolla, yksi suurvalta on päättänyt turvautua aseisiin. On murheellista nähdä voimapolitiikan leviäminen ja ymmärtää, että lakien tahallinen laiminlyönti voimistuu edelleen. Kaikki rauhaa rakastavat ihmiset niissä kansakunnissa, jotka edelleen toivovat maiden välisten suhteiden jatkumista kaikkialla maailmassa lain ja järjestyksen perusteella, tuomitsevat yksimielisesti sotilasvoiman käytön kansainvälisten erimielisyyksien ratkaisijana.
Maailman suureksi epäonneksi nykyinen voimankäytön pyrkimys tekee epävarmaksi pienten kansakuntien itsenäisen olemassaolon jokaisella mantereella ja vaarantaa kansakuntien oikeudet itsehallintoon. Suomen kansalla ja hallituksella on pitkä, kunnioitettava ja täysin rauhanomainen historia, jolla he ovat saavuttaneet Yhdysvaltojen kansan ja hallituksen lämpimän arvonannon ja kunnioituksen.”
Noin lausui presidentti Franklin D. Roosevelt joulukuun 1. päivänä 1939, kun Stalinin Neuvostoliitto oli aloittanut talvisen sotaretken Suomeen.
Jos presidentti Rooseveltin liittyvä aineisto kiinnostaa enemmän, sitä löytyy FDR Library’s Digital Collections -sivustosta. Esimerkiksi Rooseveltin presidenttikausien lehdistötilaisuudet löytyvät Press Conferences of President Franklin D. Roosevelt, 1933–1945 -linkin alta. Kyllä siellä Suomikin mainitaan useasti.
Talvisodalla Suomi sai Yhdysvallat taas puolelleen. Pieni Daavid selvisi suurelta Goljatilta kutakuinkin kunnialla ja urheasti.
Yhdysvalloissa rakastetaan sankaritarinoita. Oli sanakaritarina, jota Yhdysvalloissa arvostettiin. Pieni esimerkillinen demokratia näyttää kynsin hampain suurelle kommunistiselle diktatuurille. Pienen maan kommunistisen diktatuurin sinnikäs vastustaminen henkeen ja vereen voimavaroja säästämättä oli Yhdysvalloissa arvossaan.
Talvisotaa on muistellut lämpimästi myös Yhdysvaltain puolustusministerinä vuosina 2017–2018 toiminut James Mattis, kun sodan alkamisesta oli kulunut 80 vuotta (Embassy of Finland 13.12.2019).
Suomella oli Yhdysvalloissa hyvä maine jo ennenkin. Maine velkojen maksajana vuonna 1918 otetulle 8,3 miljoonan dollarin velalle, jonka maksatusta Suomi sinnitteli 1930-luvun lamassakin.
****
Presidentti Franklin D. Roosevelt ja Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill tapasivat 9. ja 10. elokuuta 1941 USS Augusta -nimisellä sota-aluksella (CA-31) Placentian lahdella Newfoundlandissa Kanadan itärannikolla.
Tapaamisessa keskusteltiin sodan tavoitteista ja hahmoteltiin jo sodanjälkeistä kansainvälistä järjestelmää. Näin jo vuonna 1941, vaikka natsi-Saksan sotaretki Euroopassa oli vielä hyvissä voimissa ja myös Neuvostoliiton valloitus oli alkanut natsi-Saksalle lupaavasti.
Ajankohta oli mielenkiintoinen keskustella jo sodan jälkeisestä maailmasta. Natsi-Saksa oli hyökännyt Suomi rinnallaan Neuvostoliittoon 22.6.1941. Tuolloin kesällä 1941 niin Washingtonissa kuin Lontoossa oli vallalla käsitys, että Neuvostoliitto pystyy vastustamaan natsihyökkäystä vain korkeintaan kuuden viikon ajan.
Rooseveltin ja Churchillin tapaamisen tuloksena syntyi julistus. Atlantin peruskirja, The Atlantic Charter. Atlantin peruskirjan tekstin voi käydä lukevammassa esimerkkisi Naton sivuilta (Nato 14.8.1941, 2.7.2018).
Peruskirjaan sisällyttiin kahdeksan yhteistä periaatetta (common principles). Kyse oli demokratian kirjauksista sekä kansalaisten ja valtioiden vapaudesta vastakohtana niille kahdelle autoritaariselle sosialismille, joita harjoitettiin kansallissosialistisessa natsi-Saksassa ja kommunistisessa Neuvostoliitossa.
Tuossa tapaamisessa itseasiassa luotiin ensimmäinen siemen puolustusliiton muodostamiselle yli Atlantin sodanjälkeiseen Eurooppaan ja pohjaa uudelle maailmajärjestykselle. Nuo kahdeksan yhteistä periaatetta kuuluvat sekä Natoon että Yhdysvaltojen ja Euroopan yhteistyöhön yli Atlantin.
Churchillin tavoite elokuussa 1941 oli saada Yhdysvallat mukaan Euroopan sotaan. Siinä Churchill ei vielä onnistunut. Vielä tuolloin Yhdysvalloilla ei ollut riittävää halukkuutta sotaan, mutta pian oli. Japani hyökkäsi Pearl Harboriin 7.12.1941.
****
Palataan Suomeen ja Suomen hyökkäykseen Neuvostoliittoon natsi-Saksan rinnalla liittolaisena 22.6.1941.
Palataan “OSS – Documents concerning Finland’s situation during World War II/Views toward the Soviet Union and Germany, 1942” -asiakirjaan, joka löytyy tämän blogikirjoituksen ensimmäisen luvun mukaisesti täältä.
Tuossa PDF-muotoon skannatussa asiakirjakokonaisuudessa on yhteensä 33 sivua. Tämän blogikirjoituksen artikkelikuva on asiakirjan ensimmäiseltä sivulta.
Asiakirjakokonaisuus on päivätty päivämäärälle 29.9.1942 (CIA Library 3.11.2016), mutta se koostuu tosiasiallisesti monista osa-asiakirjoista asiakirjan alusta lukien päivämäärillä 29.9.1942 (1), 26.9.1942 (2), 19.12.1941 (3), 30.11.1941 (4), 24.11.1941 (5), 22.11.1941 (6), 14.11.1941 (7), 11.11.1941 (8), 17.11.1941 (9), 17.11.1941 (10), 18.8.1941 (11) ja 12.11.1941 (12). Skannaukseen on sisällytetty yhteensä siis 12 asiakirjaa.
Asiakirjakokonaisuudessa toistuu ensimmäisessä luvussa mainittu William J. Donovanin nimi. Donovan tunnetaan tämän blogikirjoituksen ensimmäisen luvun mukaisesti CIA:n perustajana ja sota-ajan merkittävimpänä Yhdysvaltain tiedustelujohtajana.
Roosevelt oli määrännyt Donovanin selvittämään Yhdysvaltain tiedustelun yhteensovittamista päivämäärällä 11.7.1941, kun ensimmäinen Suomea koskea asiakirja on päivätty jo elokuun 1. päivälle 1941. Donovan oli siis heti aluksi tiedustelutehtävissään kiinni Suomessa.
Asiakirjakokonaisuuden monessa asiakirjassa toistuu Donovanin nimi joko asiakirjan laatijana tai asiakirjan vastaanottajana. Yhteensä seitsemässä asiakirjassa kahdestatoista (asiakirjat 3, 4, 5, 7, 8, 10 ja 11).
Donovanin ja Suomen kohtalot yhdistyvät hieman myös Venona-projektissa, jossa kyse oli Neuvostoliiton toisen maailmansodan aikaisesta kryptatusta tietoliikenteestä ja jossa suomalaiset tietämättään auttoivat Yhdysvaltoja kryptaussalauksen purkamisessa (CIA, Venona: Soviet Espionage and The American Response 1939–1957).
On muistettava, että vaikka Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat sodassa keskenään liittolaisia natsi-Saksan ja Japanin lyömiseksi, niin tuo liittolaisuus käsitti vain noiden akselivaltojen nujertamisen. Neuvostoliitto oli kommunistinen, mikä Yhdysvalloissa aina joka asiassa muistettiin.
Kahdentoista asiakirjan kokonaisuudessa toiseksi viimeinen asiakirja (11) päivämäärällä 1.8.1941 on mielestäni tärkein. Tuo asiakirja on osoitettu Donovanille. Asiakirjaan on käsivaraisesti kirjattu yhtenä saajana Roosevelt, mutta lieneekö kyseessä ollut presidentti Roosevelt?
Asiakirjan on laatinut Yhdysvaltain kongressin (Congress of the United States) nimissä senaattori James W. Wadsworth (Wikipedia, James Wolcott Wadsworth Jr). Jäljempänä tässä blogikirjoituksia on lainauksia tuosta asiakirjasta siltä osin, kun siitä on saanut selvää.
On tosiaan harmi, ettei noiden osa-asiakirjojen tekstistä saa kaikilta osin selvää. Josko asiakirja on ollut alun perin huonokuntoinen tai skannaus ei ole mahdollistanut selvää lopputulosta. Sama harmi koskee koko asiakirjakokonaisuutta.
****
Noissa asiakirjoissa on nimiä, joista kirjaan tähän merkittävimmät.
Hugh R. Wilson on ensimmäisen (1) asiakirjan kirjoittaja ja toisen asiakirjan vastaanottaja (Wikipedia, Hugh R. Wilson). Hän työskenteli tuolloin ulkoministeriössä ja toimi aiemmin Yhdysvaltain apulaisulkoministerinä ajanjaksolla 23.8.1937- 17.1.1938. Ensimmäinen asiakirja on käytännössä salattu.
Toinen nimi kolmannessa asiakirjassa (3) on James Clement Dunn (Wikipedia, James Clement Dunn), joka on kirjoittanut Donovanille Suomen koskevan muistion (”a memorandum of Finland”). Vahinko, ettei tuota muistiota ole julkaistu ehkäpä edelleen jatkuvan salauksen vuoksi. Dunn toimi tuolloin ulkoministeriössä ja myöhemmin sodan jälkeen suurlähettiläänä mm. Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa.
Kolmas nimi on viidennessä asiakirjassa (5) ja yhdeksännessä asiakirjassa (9) Nelson P. Poynter (Wikipedia, Nelson P. Poynter). Poynter oli toimittaja, kustantaja ja mediaomistaja. Noissa kahdessa kuusi- ja kolmesivuisissa asiakirjassa (5 ja 9) hän käsittelee Donovanin pyynnöstä Yhdysvaltain suomalaislehdistöä, joka oli jaoteltu ryhmiin, joista yksiryhmä oli esimerkkinä kommunismikannattajat (”pro-Communist papers”).
Tuolloin sota-aikaan Yhdysvalloissa seurattiin tarkkaan maahan saapuneiden eri maiden siirtolaisten toimintaa ja siirtolaisyhteisöihin liittyvää lehdistöä. Mitä lehdistö kirjoitti ja miten Yhdysvaltojen olisi tarvittaessa sotaoloissa reagoitava.
Neljäs nimi on seitsemännessä asiakirjassa (7) ja kahdeksannessa asiakirjassa (8) William L. Batt (Library of Congress, William L. Batt). Batt toimi tuolloin materiaalipäällikkönä (Director of materials) tuotannonhallintatoimistossa (Office of Production Management, OPM). OPM:lle kuului liittovaltion julkishankinnat sekä vielä vuonna 1941 puolustusalan sopimuspalvelu. Yhdysvaltojen liityttyä sotaan, tammikuussa 1942 OPM:n tehtävät siirtyivät sotatuotantovirastolle (War Production Board, WPB).
Kahdeksannessa asiakirjassa (8) on ruotsalaislähtöisen Stora Kopparberg Corporationin toimitusjohtaja James Donaldsonin kirje em. William L. Battille koskien Suomea. Kirje on mielenkiintoinen, mutta vielä mielenkiintoisemmaksi Suomi-Ruotsi-kuviota käsittelevän kirjeen tekee se, että Batt lähetti sen saatesuosituksin Donovanille. James Donaldson oli vieraillut OPM:ssä 28.10.1941. James Donaldsonin kirje oli hyvin myötäsukainen Suomelle liittoutumista Saksan kanssa.
En käännä jokaista lainausta tässä kirjoituksessa, jokainen kääntäköön mieleisellään tavalla.
****
Yleiskäsityksenä tuo asiakirjakokonaisuus on myönteinen Suomelle, vaikka Suomi hyökkäsi Saksan rinnalla Neuvostoliittoon. Suomi nähtiin jo tuolloin ja edelleen vielä tuolloin osana skandinaavista demokratioiden kokonaisuutta, ei kansallissosialismiin langenneena huutolaispoikana.
Suomi oli tosiaankin Yhdysvalloissa hyvässä maineessa talvisodan jäljiltä. Yhdysvalloissa Suomen tilannetta välirauhan tiimoilta mm. Hangon suhteen ymmärrettiin.
Tähän on koottuna muutamia lainauksia tuosta asiakirjakokonaisuudesta. Kun asiakirjojen tekstistä ei saa kaikilta osin selvää, on epäselvät sanat kirjattu xxx-kirjaimin. Tekstin sanoma kuitenkin selviää, vaikka kaikista sanoista ei saa selvää. Kuvissa on laajempi otos tekstistä. En viitsinyt kääntää kaikkia alkuperäistekstejä.
Suomen liittymistä Antikomintern-sopimukseen (Anti-Comintern Pact) käsitellään asiakirjoissa tavalla, jossa Suomen toiminalle ei löydy oikein myötämieltä. Ikään kuin hyökkäykselle Neuvostoliittoon olisi Suomessa myös ideologisia perusteita eikä vain perusteita saada oikeutettu hyvitys talvisodan menetyksistä.
Neljäs asiakirja (4) päivämäärällä 30.11.1941:
“The following represents the personal views of a source or ours in Stockholm.
It is difficult to definitely xxxxx xx define Finland but on the fact it would appear Finland’s conviction in signing Anti-Comintern Pact will further widen the gap between social Democrats and government for following reasons – –
(a) Social Democrats as a whole and particularly their present leader, Tanner, are as…. “
Vapaasti suomennettuna:
”Seuraava edustaa lähteemme henkilökohtaista näkemystä Tukholmassa.
On vaikea määritellä Suomea ehdottomasti xxxxx xx, mutta tosiasiassa näyttää siltä, että Antikomintern-sopimuksen allekirjoittaminen Suomen vakaumuksena lisää edelleen sosiaalidemokraattien ja hallituksen välistä kuilua seuraavista syistä – –
(a) Sosialidemokraatit kokonaisuudessaan ja erityisesti heidän johtajansa Tanner ovat…”
Saksan ja Japanin välinen antikomintern-sopimus on Kommunistista internationaalia (Komintern) ja Neuvostoliittoa vastaan suunnattu antikommunistinen sopimus, joka allekirjoitettiin jo 25. marraskuuta 1936 Saksassa. Suomen puolesta ulkoministeri Rolf Witting allekirjoitti antikomintern-sopimuksen 25. marraskuuta 1941 Berliinissä.
Yhdysvallat ei mitä ilmeisemmin katsonut hyvällä Suomen liittymistä mukaan ideologiseen sopimukseen. Kyse oli nimenomaan ideologisesta sopimuksesta. Suomen olisi pitänyt toimia Neuvostoliiton suhteen vain saadakseen korjattua talvisodassa kokema vääryys ilman ideologista kannanottoa kansallissosialismiin, jos tulkitsen noita yhdysvaltalaisnäkemyksiä oikein.
Suomen kokema nöyryytys välirauhassa oli sen verran kova pala, että tuo antikomintern-sopimus allekirjoitettiin marraskuussa 1941, kun hyökkäys Neuvostoliittoon oli alkanut kesäkuussa 1941. Hyvitystä väärinkohtelulle tuli saada ja Suomi allekirjoitti sopimuksen.
Toinen asiakirja (2) päivämäärällä 25.9.1942:
”Reference is made to your memorandum of September 17, 1942 concerning the telegram from Helsinki to the Deportment dated July 28, 1942 concerning the Nazi invention producing a velocity of the muzzle of 3800 feet with on ordinary small arms bullet.”
Yhdestoista asiakirja (11) päivämäärällä 18.8.1941 on edellä mainitusti asiakirjakokonaisuuden tärkein osa-asiakirja. On todella harmi, että se on osin epäselvä tekstin suhteen. Koko tekstistä ei saa selvää.
”Roosevelt-Churchill conference indicates the success of the democracies in winning freedom for little people. And it would not impose any important sacrifices upon Russia.”
Vapaasti suomennettuna:
”Roosevelt-Churchill-konferenssi kuvaa demokratian onnistumista tehdä vapaaksi pieniä kansoja. Ja se ei aiheuttaisi merkittäviä uhrauksia Venäjälle.”
Donovanille lähetetyssä Suomi-myönteiseksi katsottavassa kirjeessä senaattori James W. Wadsworth viittaa Rooseveltin ja Churchillin juuri 12.8.1941 allekirjoittamaan Atlantin peruskirjaan (The Atlantic Charter) (”Roosevelt-Churchill conference” -maininta).
Asiakirja 12 (12.11.1941) otsikolla ”Suggestion to Finland”.
Asiakirjan mielenkiintoisin kohta on Neuvostoliiton junarata Murmanskiin (Muurmannin rata) ja kuinka liittoutuneiden avustuskuljetukset Neuvostoliittoon turvataan Suomen mahdollisilta hyökkäyksiltä junarataa vastaan. Junarataa, jota kautta länsiliittoutuneet avustivat Neuvostoliittoa natsi-Saksaa vastaan. Mielenkiintoista myös on, kuinka Yhdysvalloissa pohdittiin ”vastalahjaksi” Suomen irtautumiselle sodasta mm. Neuvostoliiton luopumista Hangosta sekä Neuvostoliiton luopumista myös ilmapommituksista Suomea kohtaan.
Suomi ja natsi-Saksa olivat sotatoimissaan syksyllä 1941 hyvissä voimissa eikä luonnollisesti Suomessakaan vielä Saksan sotilaallista epäonnistumista vielä tuolloin epäilty.
Asiakirjatekstin mukaan Muurmannin rataa turvaisivat länsiliittoutuneet. Kylmissä olosuhteissa sotimaan tottuneet Kanadan joukot ja lisäksi myös Yhdysvaltain joukot Alaskasta. Asiakirjaan kirjattu ajatus oli, että Suomien kynnys hyökätä länsiliittoutuneita vastaan olisi korkeampi kuin rataa puolustavia neuvostojoukkoja vastaan.
Jokainen meistä tietää, miksi Neuvostoliitto kavensi Suomea rauhansopimuksissa myös Sallan kohdalla. Kantalahden kohdalla Muurmannin radan turvavyöhyke oli liian kapea – reilusti alle 100 kilometriä – vanhaan rajaan.
Nyt 2000-luvulla Venäjän toimet vahvistaa sotilaallista läsnäoloa Alakurtissa sisältää samat perustelut. Alakurtin joukoille olisi kaikin puolin sotilaallisen toiminnan ja sotilasinfrastruktuurin luontaisempi sijoituspaikka Muurmanskin alue Kuolan niemimaalla kuin Alakurtti surkeassa kunnossa olevine kasarmialueineen. Kyse on Muurmannin radasta ja vain reilun 100 kilometrin maakannaksesta Suomen rajan ja Vienanmeren välissä.
Asiakirja 12:n mietiskelyssä kyse oli saada Suomi irtaumaan natsi-Saksan rinnalta ja saada samalla myös Suomelle hyvitystä talvisodan lopputuloksen vääryyksistä.
“The Allies could now merely announce that they are going to guard the main line of the Murmansk Railroad against attacks from any source as we do the seaway to the U. K. or will soon. Diplomatic representatives need not be removed from Finland. Necessities of life could be admitted through Petsamo; only military supplies need be held up and they are now, I believe. The Russian troops could be mostly removed as Allied troops took over except for a few small units specially trained in winter fighting and scout work to assist the Allied commands. The Finns would hesitate to attack Allied units or to declare war on the Allies. The German troops in Finland are no good. If Finland did attack or declare war, the onus would be on it and the effect on Germany’s other allies (who are fundamentally pro-ally it seems) would be much less than if the Allies took the initiative, and might even be negligible.
At the same time U.S.S.R. might be induced to give up Hangoe and should be willing reciprocally to stop air raids.”
****
Yhdysvalloissa ja Britanniassa aivan korkeimmassa johdossa ainakin vielä vuoden 1941 syksyllä Suomi nähtiin – aivan oikein – pienenä maana, joka oli joutunut talvisodassa suurvallan perusteettoman hyökkäyksen kohteeksi.
Nähtiin myös, että Suomen liittoutumisessa natsi-Saksan kanssa ei ollut kyse ideologisesta liitosta kansallissosialismin alla vaan saada Neuvostoliitolta se, mikä oli menetetty. No, Suomessa ajateltiin, että pitäisi vielä saada hieman päälle.
Teheranin konferenssi 28.11.–1.12.1943.
Suomen ja Baltian maiden kohtalo ratkaistiin Yhdysvaltain, Ison-Britannian ja Neuvostoliiton välisessä konferenssissa 28.11.–1.12.1943 Teheranissa. Koolla olivat päämiehinä Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt, Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill ja Neuvostoliiton ministerineuvoston puheenjohtaja, marsalkka Josif Stalin.
Suomen sodan loppuvaiheen ja sodan jälkeisen ajan kohtalo päätettiin Teheranin konferenssissa joulukuun ensimmäisenä päivänä kahden tunnin aikana.
Teheranin konferenssin keskustelut löytyvät vuonna 1961 julkaistusta Foreign Relations of the United States, Diplomatic Papers, The Conferences at Cairo and Tehran 1943. Kirjan tietoja löytyy täältä ja täältä. Asiaa on käsitelty myös vuonna 2015 julkaistussa Pekka Visurin teoksesta Mannerheimin ja Rytin vaikeat valinnat. Kirjan tiedot löytyvät esimerkiksi täältä. Konferenssin päämiesten Suomea koskevan keskustelun suomennos löytyy myös yhteiskuntatieteiden tohtori ja Matti Vanhasen hallituksien valtiosihteeri Risto Volasen historiablogista, joka löytyy täältä.
Päämiesten istunto Teheranissa 1.12.1943 klo 13–15, lainauksena muutamia puheenvuoroja Suomea koskevasta osuudesta:
Roosevelt: ”Me Churchillin kanssa haluaisimme nyt ottaa marsalkka Stalinin kanssa yhteisesti pohdittavaksi Suomen ongelman. Olisi toivottavaa, että Suomi irrotettaisiin sodasta.”
Churchill: ”Tässä tilanteessa näkisin mielelläni, että Suomi saadaan irti sodasta ja Ruotsi siihen mukaan.”
Churchill: ”Oletteko valmis pohtimaan Suomen kysymystä liittyen yleisiin ponnisteluihin saada ruotsalaiset yhtymään sotaan toukokuuhun mennessä?”
Roosevelt: ”Olen valmis edistämään Suomen irtautumista sodasta niillä periaatteilla, joista olemme juuri puhuneet. Olen kuitenkin sitä mieltä, että Suomen hallituksen kokoonpanon muutos olisi parasta saada aikaan.”
Tulkinta: Yhdysvallat ja Iso-Britannia halusivat Suomen ehdottomasti sivuun sodasta ennen Saksan lopullisen kohtalon ratkaisua. Lopputulos oli jo selvä, mutta ajankohta ei. Ruotsia toivottiin mukaan Saksan lopulliseen lyömiseen. Tässä blogikirjoituksessa käsitellyt OSS:n tiedusteluraportit myös osaltaan osoittavat, että jo vuonna 1941 Suomi haluttiin pois sodasta. Ruotsille asetettiin merkitystä Suomen saamiseksi pois sodasta ja yhteyksiä Ruotsiin kyseisessä asiassa pidettiin (esim. neljäs asiakirja (4) 20.11.1941: “The Following represents the personal views of a source or ours in Stockholm.” tai kahdeksas asiakirja (8) 11.11.1941: ”It is my view that if we were working with Sweden along the lines I discussed with you a few weeks ago, we could in this instance have approached the Swedish Government and requested their assistance in bringing about an ending of Finland‘s activities within say a matter of three or four weeks.”).
Stalin: ”Voin antaa siitä seuraavan tiedon: Jokin aika sitten Ruotsin ulkoministerin sijainen Boheman kysyi lähettiläältämme Tukholmassa, mitä Neuvostoliitto ajattelee Suomen asiasta. Hän sanoi suomalaisten pelkäävän, että Venäjä ottaa heiltä itsenäisyyden ja liittää Suomen maakuntana Venäjään. Boheman sanoi, että suomalaiset haluaisivat neuvotella venäläisten kanssa. Moskovasta tuli sitten vastaus, ettei Neuvostoliitolla ole aikomusta tehdä Suomesta maansa provinssia.”
Tulkinta: Neuvostoliitto ei harkinnut Suomen liittämistä Neuvostoliittoon. Yhdysvallat ja Iso-Britannia olivat jo aikaisemmin tehneet Stalinille ja Neuvostoliitolle selväksi, ettei tällainen vaihtoehto saa liittoutuman länsimaiden kannatusta. Talvisodan tiimoilta Suomen maine Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa oli edelleen hyvä, vaikka se hetkellisesti romuttui liittoutumiseen natsi-Saksan kanssa. Molotov–Ribbentrop-sopimuksen etupiirijaon pätemättömyys oli tehty Yhdysvaltain ja Iso-Britannian taholta Stalinille selväksi jo talvisodan tuoksinassa.
Churchill: ”Tunsin myötätuntoa suomalaisia kohtaan, kun vuonna 1939 syttyi sota Suomen ja Neuvostoliiton välille. Englannissa olivat sympatiat suomalaisten puolella. Kuitenkin kaikki Englannissa kääntyivät Suomea vastaan, kun suomalaiset liittyivät Saksan hyökkäykseen Neuvostoliittoon. Minusta se oli alhaista käytöstä suomalaisten taholta.”
Churchill: ”Sitten haluaisin sanoa, että Englannissa koettaisiin suurena onnettomuutena, jos suomalaiset pakotettaisiin vastoin tahtoaan alistumaan toisen maan valtaan. En usko, että olisi Neuvostoliiton taholta tarkoituksenmukaista vaatia Suomelta sotakorvauksia.”
Churchill: ”Uskon, että vahingot, jotka suomalaiset liitossa Saksan kanssa ovat aiheuttaneet, ylittävät sen, mitä tämä köyhä maa kykenee korvaamaan. Kun sanon näin, kuulen korvissani vanhan neuvostolaisen vakuutuksen: ”Rauha ilman alueliitoksia ja muita velvoitteita”. Tämän muistan vielä siltä ajalta, kun Venäjällä tehtiin vallankumous.”
Stalin: ”Churchill viittasi hieman aiemmin vanhaan tunnuslauseeseen, jossa vastustettiin kaikkia alueliitoksia ja muita vaatimuksia.”
Churchill: ”Se voikin koskea Suomea, köyhää ja heikkoa maata. Suomi ei kykene korvaamaan Venäjälle aiheuttamaansa vahinkoa.”
Tulkinta: Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian alueliitosten vastustaminen juontuu vuoden 1941 Atlantin peruskirjaan. Talvisodan ja ennen sotaa harjoitetun vastuullisen politiikan tiimoilta Suomen maine Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa oli edelleen hyvä, olihan Suomi maksanut mm. velkansa Yhdysvalloille säntillisesti. Lähtemistä natsi-Saksan kelkkaan vuonna 1941 ei saanut Churchillilta ymmärrystä. Churchill sanoi Teheranissa, että Suomi oli liitossa Saksan kanssa. Vaikka Suomi oli Saksan liittolainen, niin Iso-Britannia kuin myös Yhdysvallat edellyttivät Neuvostoliitolta Suomen säilyttävän itsenäisyytensä ja kohtuulliset elämisen mahdollisuudet Neuvostoliiton vierellä.
Roosevelt: ”Mitä Hankoon tulee, uskon voitavan ehkä sopia sen muuttamisesta uimarannaksi.”
Stalin: ”Hangosta olemme valmiit luopumaan, jos sen sijaan saamme takaisin Petsamon, jonka Neuvostoliitto aikoinaan lahjoitti Suomelle.”
Tulkinta: Hangon kohtalo päätettiin jo vuonna 1943. Siis se, ettei se tule jäämään Neuvostoliiton hallintaan, vaikka vuoden 1940 Moskovan rauhansopimuksessa Suomi joutui vuokraamaan Hangon Neuvostoliitolle laivastotukikohdaksi seuraaviksi 30 vuodeksi. Moskovan välirauhan sopimuksessa vuonna 1944 Suomi joutui tosin Hangon sijaan vuokraamaan Porkkalan alueen 50 vuodeksi. Suomi on Porkkalan vuokra-alueen palautuksesta ottanut kunnian hanakasti paljon itselleen ja palautusta luonnehdittiin aikanaan Paasikiven–Kekkosen ulkopoliittisen linjan voitoksi. Porkkalan palautus päätettiin ihan muista lähtökohdista ja ihan muiden toimesta, ja asialla on juurensa jo Teheranin konferenssissa vuodelta 1943.
Churchill: ”En halua mitenkään painostaa venäläisiä ystäviäni Suomen asian vuoksi. Iso-Britannia on katkaissut välinsä suomalaisten kanssa. Me odotamme, että venäläisille suodaan tarpeellinen turvallisuus Suomen vastaisilla rajoillaan, mutta toisaalta pyydämme, että suomalaisten suhteen noudatetaan harkittua kohtuutta.”
Tulkinta: Yhdysvallat ja Iso-Britannia hyväksyivät Neuvostoliiton kohtuullisessa määrin mitoitetut turvallisuusintressit Suomessa ja myös Itämerellä. Suomesta ei kuitenkaan tehty kansandemokratiaa eikä liitetty Neuvostoliittoon. Yhdysvalloilla ja Iso-Britannialla oli intressinsä Skandinaviassa ja etenkin Ruotsissa vahvana taloudellista lisäarvoa lännelle tuottavana maana.
Tässä kappaleessa esitetty on lainausta viiden vuoden takaa itsenäisyyspäivänä julkeimmastani kirjoituksesta otsikolla ”Saamme edelleen kiittää länsimaita 70 vuotta sitten saamastamme myötätunnosta” (US-blogi 6.12.2015).
Teheranissa toistuivat pitkälti samat ajatukset Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltin ja Iso-Britannian pääministeri Winston Churchillin esittämänä, mitä tässä kirjoituksessa on käsitelty sodanaikaisen tiedustelupalvelu OSS:n tiedusteluraporteissa.
****
”Minä sanoin, että missään tapauksessa meidän armeijamme ei kykene lyömään venäläisiä. Meidän asemamme tulee aina riippumaan Venäjän hyvästä tahdosta tai muualta saatavasta avusta. Emme voi yksin aseilla itseämme puolustaa Venäjää vastaan.”, Juho Kusti Paasikivi kirjoitti päiväkirjaansa sotavuosina.
Suomalaisten on syytä tosiaankin muistaa Paasikiven viisaat sanat: ”Emme voi yksin aseilla itseämme puolustaa Venäjää vastaan.”
”Hanki viholliset läheltä ja ystävät kaukaa.”
Nuo sanat ovat puolestaan minun, ei Paasikiven.
Juuri noin eikä päinvastoin. Suomen ystävät eivät voi olla lähellä Venäjää eikä Venäjästä riippuvaisia, jos Suomi meinaa apua saada. Suomi ei voi luottaa avussa niihin EU-maihin, joilla on jopa elinehtoisia energiariippuvuussuhteita tai muita toimintaa ja päätöskyvykkyyttä rajoittavia riippuvuussuhteita Venäjään.
Yhdysvalloilla ja Iso-Britannialla ei noita riippuvuussuhteita ole. Sen Venäjäkin tietää, kun ei pyrkii keinoja kaihtamatta ajamaan Yhdysvaltoja pois puskurivyöhykkeensä maista.
Tuo on ”hanki viholliset läheltä ja ystävät kaukaa” -lausahdus on syytä muistaa, kun Suomi on nyt ostamassa HX-hankkeessa uusia hävittäjiä 10 miljardilla. Me emme ole ostamassa 10 miljardilla rautaa vaan turvallisuutta.
Ari: ”Palataan Suomeen ja Suomen hyökkäykseen Neuvostoliittoon natsi-Saksan rinnalla liittolaisena 22.6.1941.”
Toteutuneessa historiassa:
1. Suomi ja Saksa eivät olleet liittolaisia, vaan Suomi kävi erillissotaa Venäjää vastaan Venäjän hyökättyä jälleen Suomen kimppuun:
https://jput.fi/erillissota.htm
2. Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun ENSIN – alkaen 22.6.1941 kello 6.05. Kukaan ei ole esittänyt todisteita siitä, että Suomi olisi hyökännyt Venäjän alueelle ennen 22.6.1941 kello 6.05.:
https://jput.fi/Kello_6_05_alkaen.htm
3. Suomi oli tietäessään Venäjän aikovan taas hyökätä Suomen kimppuun ryhmittänyt joukkonsa puolustukselliseen ryhmitykseen ennen Venäjän hyökkäystä.
https://jput.fi/Puolustuksellinen_keskitys.htm
4. Nimenomaan Venäjä valmistautui jälleen hyökkäämään Suomen kimppuun monin eri tavoin, tässä yksi artikkeli esimerkiksi:
https://jput.fi/Venaja_valmistautui_.htm
5. Suomen Tasavallan presidentti Risto Ryti perusteli loistavasti radiopuheessaan 26.6.1941 miten Suomi joutui Jatkosotaan:
https://jput.fi/Tasavallan_presidentin_puhe_26.7.1941.htm
Ilmoita asiaton viesti
Mitenkäs Suomen liittyminen Antikomintern-sopimukseen? Eikös se romuta ajatusta erillissodasta? Toki vasta marraskuussa 1941, mutta tällä asemoimme itsemme Saksan liittolaiseksi.
Miksi erillissotaa kuuluu pitää opinkappaleena, Juhani? Faktisesti olimme liitossa Saksan kanssa, muutakaan vaihtoehtoa ei ollut ja vaikka NL aloitti sotatoimet pommituksilla, olimme valmiit hyökkäämään. Hitlerin puhe operaatio Barbarossan alkaessa mainitsee Suomenkin…
Ilmoita asiaton viesti
Antikominternsopimus ei suinkaan ollut liittosopimus, se ei velvoittanut ketään mihinkään.
Oikea liittosopimus oli ns. Kolmen vallan sopimus, jossa Saksa, Italia ja Japani liittoutuivat keskenään. Siihen liittosopimukseen liittyivät myöhemmin mm. Bulgaria, Romania ja Unkari – mutta EI SUOMI.
https://jput.fi/Saksan_liittolaiset.htm
Lue linkin takaa löytyvä artikkeli huolella. Sieltä löytyy tarkat lähdeviitteet luotettaviin lähteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jatkosota – erillissota?
Tuo teema on ikuinen eikä tuosta teemasta ikinä löydy suomalaisissa yhtä käsitystä – eikä tarvitsekaan. Huomasin sen tuon 2015 itsenäisyyspäivän blogikirjoitukseni kommenteissa.
Vuonna 2014 suomalaisista 63 prosenttia katsoi, että Suomi oli Saksalle erillissotaa käyvä aseveli. Vain 16 prosenttia piti Suomea Saksan liittolaisena. Sen sijaan valtaosa suomalaistutkijoista pitää liittolaisuudetta tosiasiana vaikka mitään ei allekirjoitettukaan kuin vasta sodan loppuvaiheessa venäläisten ollessa jo hyökkäystoimissa kannaksella.
Waldemar Erfurthin sotapäiväkirja 1942–1943 on hyvää luettavaa (kirja-arvostelu esim. https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005384893.html).
Erillissotakäsitys iskostettiin hyvin suomalaisten päähän kylmän sodan ajan historian oppitunneilla. Sama iskostus koski Naton turmiollisuutta. Nuo käsitykset kantavat suomalaisissa edelleen.
Diplomatiassa, ulkopolitiikassa ja myös puolustuspolitiikassa ei ole tärkeää, mitä me itse ajattelemme itsestämme, vaan mitä muut ajattelevat meistä. Se määrittelee muiden toimet ja reaktiot.
Oliko kyse liittoutumisesta natsi-Saksan kanssa muiden näkemänä vai erillissodasta meidän näkemänä, niin meidän näkemyksillämme ei ollut paljon merkitystä huomioiden, miten muut reagoivat. Suomella on ollut monessa ulkopoliittisessa kysymyksessä hieman lapsellista pyrkimystä de jure- ja de facto -leikittelyyn antaen samalla itselleen selittäjän leimaa. Niin jatkosota-asiassakin.
Kylmän sodan aikaan erillissodasta puhumiselle oli hyvät poliittiset perusteet Suomen kuuluessa Neuvostoliiton sotilaalliseen etupiiriin.
Vastaavasti Suomi väänsi kylmän sodan aikaan puolueettomuuttaan, vaikka oli YYA-sopimuksella sidottuna Neuvostoliittoon. Eipä puolueettomuusasemaamme maailmalla hirveästi hehkutettu, vaikka me hehkutimme. Yritimme jopa pakkosyöttää muille näkemyksiämme.
Kun sitten vakuutteluista huolimatta muiden mielipiteet ei muutu, aletaan perustella pienillä yksityiskohdilla, joilla ei ole merkitystä kokonaisuuteen eikä etenkään johtopäätöksiin. Samaa lillukanvarsiargumentointia harrastavat myös ne, jotka nyt vastustavat mm. Suomen kuulumista läntiseen puolustusliittoon. Perusteellaan pienillä yksityiskohdilla, yksittäisillä lausunnoilla ja epäoleellisuuksilla.
Oliko Stalin miehittänyt Suomen, jos Yhdysvallat ja Iso-Britannia eivät olisi vastustaneet?
Talvisodan jälkeen Stalin on todennut, ettei hän halua jatkuvasti märkivää avohaavaa luoteiskolkalleen.
Resursseja siihen Neuvostoliitolla olisi ollut, mutta Saksa piti lyödä ensisijaisena päämääränä ja varmistaa riittävä eteneminen Keski-Euroopassa. Onneksi ei sentään pitemmälle kuin sovitusti Elbelle. Se oli ensisijaista, Suomella ei strategisesti niin kiirettä, mutta Suomi oli hyvä saada pois sodasta, mikä oli Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian päämäärä jo 1941.
Ilmoita asiaton viesti
Ari: ”Sen sijaan valtaosa suomalaistutkijoista pitää liittolaisuudetta tosiasiana vaikka mitään ei allekirjoitettukaan kuin vasta sodan loppuvaiheessa venäläisten ollessa jo hyökkäystoimissa kannaksella.”
Silloinkaan Suomi EI liittoutunut Saksan kanssa, vaan presidentti Risto Ryti lähetti henkilökohtaisen kirjeen, jota kukaan muu ei varmentanut, Adolf Hitlerille. Linkkini takaa löytyy myös kuva kyseisestä kirjeestä:
https://jput.fi/Rytin_kirje.htm
Ilmoita asiaton viesti
Jatkosodassa Venäjä yritti valloittaa koko Suomen, välittämättä mitään Churchillista ja Rooseveltista, mutta Suomi saavutti loistavat torjuntavoitot jääden itsenäiseksi demokraattiseksi valtioksi:
1. Tali-Ihantalan torjuntavoitto:
https://jput.fi/T_I_torjuntavoitto.htm
2. Torjuntavoitto Viipurinlahdella:
https://jput.fi/Torjuntavoitto_Viipurinlahdella.htm
3. Äyräpää-Vuosalmen torjuntavoitto:
https://jput.fi/Vuosalmen_torjuntavoitto.htm
4. Torjuntavoitto U-asemassa 1944:
https://jput.fi/Torjuntavoitto_U-asemassa_1944.htm
5. Ilomantsin torjuntavoitto 1944:
https://jput.fi/Ilomantsin_torjuntavoitto_1944.htm
Se on sitten ihan kokonaan eri asia, että Suomen pitäisi liittyä demokraattisten maiden puolustusliiton NATO jäseneksi, nostaa puolustusmäärärahat nopeasti ja pysyvästi vähintään tasolle 2% BKTstä ja tehdä hyvää yhteistyötä USAn kanssa. Mitä luultavimmin Suomen olisi järkevää tehdä HX-hankinta USAsta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi sai tosiaankin sympatiaa. Jopa Truman tunsi sympatiaa suomalaisia kohtaan, jotka joutuivat asuttamaan kotinsa menettäneitä uusille alueille. Hänen mukaansa juutalaiset olivat itsekkäsitä vaatiessaan erikoiskohtelua.
https://www.theguardian.com/world/2003/jul/12/books.usa
Discovery of Truman diary reveals attack on Jews
Biographer denies cold war president was anti-semitic
”On July 21 Truman used the diary to vent his anger at the former treasury secretary, Henry Morgenthau, who had sought his intervention on behalf of a ship of Jewish refugees who had been denied entry by Britain to what was then Palestine.
”He’d no business, whatever to call me,” Truman wrote. ”The Jews have no sense of proportion nor do they have any judgment on world affairs.”
In the same entry Truman goes on to say: ”The Jews, I find are very, very selfish. They care not how many Estonians, Latvians, Finns, Poles, Yugoslavs or Greeks get murdered or mistreated as D[isplaced] P[ersons] as long as the Jews get special treatment. Yet when they have power, physical, financial or political neither Hitler nor Stalin has anything on them for cruelty or mistreatment to the underdog. Put an underdog on top and it makes no difference whether his name is Russian, Jewish, Negro, Management, Labor, Mormon, Baptist he goes haywire. I’ve found very, very few who remember their past condition when prosperity comes.”
Kirjoituksessasi lainataan Paasikiven viisauksia. En ole tarkkaan perehtynyt kaikkiin virallisiin kirjauksiin Teheranin kokoukseen liittyen. Sen sijaan Suomen kannalta mielenkiintoisin lienee Rooseveltin ja Stalinin keskusteluja tulkanneen Louis Hallen muistiinpanoista otettu kohta, jossa Stalin huokaili Rooseveltille sitä, että hänen pitäisi löytää ”puolalainen Paasikivi”. Eli Stalin oli jo Teheranissa päättänyt tehdä rauhan realistina tuntemansa Paasikiven kanssa.
Suomen kansa usein ajattelee Paasikiven olleen jonkinlainen ilmaus suomalaisesta poliittisesta tahdosta. Paasikivi ja hänen perillisensä Kekkonen joutuivat opettamaan suomalaisille uutta realipolitiikkaa. Stalin ei välttämättä ollut tietoinen kaikesta mitä Paasikivi kirjoitteli päiväkirjoihinsa kun hän valitsi Paasikiven Suomen sodan jälkeiseksi johtajaksi ja uuden ulkopoliittisen linjan luojaksi.
Joillakin lienee halu nähdä Paasikivi itsenäisenä ja länsimielisenä toimijana siinä vaiheessa. Kekkonen muka munasi…no valtakausi oli liiankin pitkä. Siinä oli omat haittansa, mutta toisaalta hän kykeni torppaamaan yhteiset sotaharjoitukset Neuvostoliiton kannalta vielä vuonna 1979.
En osaa sanoa, kuinka paljon erilaiset sympatian osoitukset painoivat lopulta. Mitä tulee Pentagonin yleiseen linjaan. Neuvostoliittoa ei saannut päästää käsiksi länsi-Euroopan teknologiseen ja tuotannolliseen osaamiseen. Toinen huolta aiheuttanut ilmansuunta oli etelässä. Neuvostoliiton vetäytyminen Persiasta kesti joidenkin mukaan liian kauan 1946 ja sitten Turkin ja Kreikan avuksi riennettiin 1947.
Ruotsi oli teknisesti kehittynyt maa ja varmaankin oli USA:n kannalta keskeinen maa, joka ei siinä vaiheessa kaiketi ollut millään tavalla kallellaan Neuvostoliiton suuntaan. Sodan katkeroittamat maat mm. Italia olivat huolestuttavasti kallistumassa kommunismin suuntaan.
Runsaista metsävaroista tunnetun Suomen haltuun ottaminen ei sinänsä olisi vahvistanut Neuvostoliittoa
Toisaalta amerikkalaiset katsovat, ettei Stalin pitänyt Teheranissa annettuja lupauksiaan mm. Puolassa. Katolisia pappeja vainottiin ja muutenkin kohdeltiin huonosti. Sellainen amerikkalaisten sympatia ei sitten johtanut tekoihin. Toki sellainen saattoi osaltaan kiihdyttää kylmän sodan alkua, kun asiasta keskusteltiin vuoden 1948 presidentinvaaleihin liittyen. Katoliset olivat merkittävä äänestäjäryhmä USA:ssa. Neuvostoliitto oli päättänyt pitää kulkuväylän auki Saksan maaperälle. Suomalaiset eivät onneksi olleet väylällä Moskova Berlin. Niinpä ei tullut testatuksi kuinka todellista tuki olisi tosipaikassa ollut. Niin kauan kuin Suomi puolusti itseään maksamalla sotakorvauksia ruotsalaisten avustaessa niiden yhteydessä käytetyn teräksen suhteen, ei Neuvostoliitolla ollut syytä muuttaa käytöstään Suomessa. Paasikivi osoittautui juuri niin hyväksi päämieheksi Suomelle kuten Stalin jo Teheranissa arveli. Puolalle ei sellaista ollut saatavilla.
Ilmoita asiaton viesti
Arvostettu sotahistorioitsija ja kirjailija Lawrence Paterson kirjoittaa kirjassaan kolmannen valtakunnan erikoisjoukot (Brandenburg-rykmentti 1939-1945) sivuilla 223-229 kommandojoukkojen toiminnasta Suomessa.
Sivulla 224 Paterson kirjoittaa suomalaisten ja saksalaisten yhteishyökkäyksen kohti Muurmannin rataa ja tarkoituksena katkaista se kilpistyneen osittain Yhdysvaltain diplomaattiseen painostukseen.
Silloiselle tasavallan presidentti Risto Rytille lähetettiin nootti, jossa Yhdysvallat kehotti Suomea lopettamaan kaikki hyökkäystoimet pohjoisessa ja vetäytymään takaisin vuoden 1939 rajoille. Lisäksi nootti sisälsi ultimatumin sen varalle, että jos jäämeren kautta kulkevien liittoutuneiden meritoimitusten kimppuun hyökättäisiin suomalaisten toimesta tai sen alueelta käsin, niin sen kaltainen toiminta johtaisi kriisiin Yhdysvaltain ja Suomen välillä.
Vaikka noottia vastustettiinkin hallituksessa, niin Suomi veti sen johdosta kaikessa hiljaisuudessa pohjoisessa Suomessa joukkojaan takaisin kohti Suomen vanhaa rajaa.
Historiallinen totuus on se, ettei Suomi yrittänyt missään vaiheessa tosissaan katkaista Muurmannin rataa, vaikka olisi siihen v. 1941-42 jatkosodan menestysvaiheen aikana jopa kyennyt.
Saksakin toimitti jäämeren pommituslentonsa pääasiassa Norjassa sijainneista tukikohdista käsin. Tähän viittaa mm. Kondrad Knape muistelmissaan Lapin lentotiedustelijat.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän USAn ja Britannian sympatialla merkityksensä oli, mutta ei sitä pidä liioitella. Jos länsiliittoutuneiden kannalla olisi ollut ratkaiseva merkitys, ei Puolasta olisi tullut kommunistista. Tosin Kreikan kohtalo osoittaa, että Stalinillakin on -ainakin joskus- halua neuvotteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi olla sittenkin jugoslavian Tito joka tuki Kreikan kommunisteja 1946-47 omana sooloilunaan. Stalin ei siis muuttanut käytöstään, koska ei ollut aiemminkaan ollut aktiivinen siellä suunnalla.
Kreikan ja Turkin liukuminen Neuvostoliiton leiriin olisi uhannut öljyintressiä Lähi-idässä. Se oli eräs tärkeä ilmansuunta siihen aikaan.
Stalinille oli tärkeää olla härnäämättä länttä turhaan ja neuvotella sivujuonteista. Sillä hetkellä vain USA:lla oli atomiase. Muutamalla atomipommilla ei olisi lyöty Neuvostoliittoa polvilleen. Isot maavoimat keskisessä Euroopassa oli suurempi turva Stalinille. Vuonna 1949 jenkeillä oli parisenkymmentä atomipommia kun neuvostoliitto sai omansa. Jotkut laski, ettei niillä olisi lyöty Neuvostoliittoa. Natsi-Saksa oli käyttänyt enemmän tulivoimaa. Jos atomipomeja olisi käytetty joihinkin Neuvostoliiton kapunkeihin, niin laajalla rintamalla hyökkäykseen lähteviä venäläisjoukkoja ei olisi Euroopassa pysäytetty. Ex-natsit olisi pitänyt aseistaa siinä tilanteessa uudestaan. Sellaistakin kaavailtiin..
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltalaista diplomatiaa:
Turkin kerrotaan testanneen venäläistä ohjuspuolustusjärjestelmää – Yhdysvallat tuomitsee
https://yle.fi/uutiset/3-11600075
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä petti sumeilematta läntisiä liittolaisiaan, eikä nämä reagoineet asiaan mitenkään. Oletan, että JOS Venäjä olisi onnistunut vuonna 1944 valloittamaan koko Suomen, niin Churchill ja Roosevelt eivät olisi reagoineet millään tuntuvalla tavalla – ja Venäjä laski sen varaan.
https://jput.fi/Venaja_petti_lansiliittolaisiaan.htm
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka valikoitujen mutta sinänsä oikeiden asiakirja-todisteiden valossa, etenkin unohtaen että useinkin kyseessä on poliittinen jargon jolla tarkoitetaan aivan jotain muuta kuin mitä sanotaan, voidaan luoda mielikuvaa että Englanti ja Yhdysvallat pelastivat Suomen miehitykseltä, niin suuressa kuvassa niin Yhdysvallat kuin Englantikin olivat Neuvostoliiton puolella ja sodassa pientä Suomea vastaan.
Niin ennen sotia, sotien aikana kuin sotien jälkeenkin.
Jo ennen Talvisotaa Englanti otti osaa sotilaallisesti heimosotiin levittäen propagandaa Karjalassa estääkseen karjalaisten mielipiteen kääntymisen Suomeen liittymisen puolelle ja lähettäen kalustoa ja kouluttajia sotaan suomalaisia vastaan Neuvostoliiton etupiirin etujen mukaisesti. Englannin osallistuminen oli merkittävä tekijä miksi osa suomen heimoisten omasta maasta jäi rajan taa Neuvostoliittoon.
Ja kun kuten Pesosen bloggauksen asiakirja -poiminnoista huomataan Englanti ja Yhdysvallat kyllä ”tunsivat sympatiaa”, mutta esittivät toiveenaan että Suomi yksin selviäisi Neuvostoliiton hyökkäyksestä ilman apua. Eivät tarjonneet itse apua, eivätkä toivoneet muidenkaan tarjoavan. Ja kun Suomi sitten pakkoraossa teki yhteistyötä Saksan kanssa, siihen Englanti ja Yhdysvallat suhtautuivat myrkyllisesti.
Niinpä Jatkosodan aikana Englanti julisti sodan Suomelle ja Yhdysvallat sekä Englanti toimittivat merkittävästi apua Neuvostoliitolle Suomen nujertamiseen. Ja kun sota oli ohi niin Englanti kuin Yhdysvallat seisoivat Neuvostoliiton puolella sotakorvauksien sälyttämisessä pienen Suomen niskaan.
Ja tietenkin ne osoittivat edelleenkin ”sympatiaa” Suomea kohtaan vaikka käytännössä olivatkin Suomea vastaan Neuvostoliiton puolella.
Onhan tietenkin selvää että sotien jälkeen Englanti ja Yhdysvallat toivoivat Suomen pysyvän heidän etupiirissään eikä siirtyvän osaksi Neuvostoliittoa. Mutta ei siinä kyseessä ollut mikään hyväntahtoisuus Suomea kohtaan, vaan muuttunut toimintaympäristö ja niiden oma etu. Osittain siksi että vaikka Suomi oli uhrattu hyvien suhteiden alttarille oli huomattu ettei Neuvostoliiton kanssa yhteistyö sujukkaan kuten oli oletettu esimerkiksi Berliiniin liittyen.
Ehkä Pesonen tuntee jotain kiitollisuutta tästä, mutta historiallisten tapahtumien esittäminen argumentteina Nato-yhteistyön puolesta herättää minulla kysymyksen että onko toiveissa tämän laatuinen yhteistyö.
Ilmoita asiaton viesti
Sympatiaa ei voi syödä. Saksalta Suomi sai konkreettista apua mm. elintarvikkeiden muodossa – muuten suomalaisia olisi kuollut nälkään Jatkosodan aikana.
USAn idioottimainen apu imperialistiselle kommunisti-Venäjälle oli todella massiivista:
https://jput.fi/USAn_materiaalinen_apu_Venajalle.htm
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoittelet suuressa mittakaavasta asiaa, mutta väite, että USA ja Britannia olisivat olleet NL: n puolella 20-30-luvuilla ei pidä millään muotoa paikkaansa. Se, että britit aseistivat esim. Muurmannin legioonan tai torppasivat heimosotureiden operaatiot, ei tarkoita, että Leninin hallintoa olisi haluttu tukea.
Jos britit operoivat Koivistolta käsin torpedoveneillä ja lentokoneilla boshevikkihallintoa vastaan, niin ei siinä oikein NL:n puolella olla.
USA harjoitti 20-luvulla ja 30-luvullakin eristäytymispolitiikkaa Eurooppaa kohtaan, mutta ei siellä hyvällä Neuvostoliittoa katseltu. Vaikka taloudessa yhteistyötä olikin.
Ilmoita asiaton viesti
En missään esittänyt väitettä että Yhdysvallat olivat Neuvostoliiton puolella 20-luvulla. Venyttelet toisessakin kohtaa sanomisiani väittäessäsi että brittien syy heimosotiin osallistumisessa oli tarkoitus tukea Leninin hallintoa. Sellaistakaan en sanonut.
Ilmoita asiaton viesti
”Niin ennen sotia, sotien aikana kuin sotien jälkeenkin.” Näin siis kirjoitit ja edeltävän pitkän lauseen tulkitsin, että USA ja Britannia olivat mielestäsi Suomea vastaan ja NL:n puolella. Myös ennen sotia.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan. Tulkitsit. Jätä jatkossa oma tulkinta vähemmälle ja tee suoria lainauksia. Minun väitteeni oli että ennen päivämäärää 30.11.1939 Yhdysvallat oli päättänyt linjansa Suomen ja Neuvostoliiton välillä Neuvostoliiton eduksi.
Väitteeni siitä että Englanti 20-luvulla operoi Karjalassa pitääkseen Neuvostoliitolle sängyn lämpimänä Saksan vastaisessa rintamassa ei edellytä sitä että myös Yhdysvallat olisi valinnut puolensa 20-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Toivon, että sinäkin kirjoitat niin, ettei jää epäselväksi, mitä tarkoitat.
Jos edeltävässä lauseessa kirjoitat ”niin suuressa kuvassa niin Yhdysvallat kuin Englanti olivat Neuvostoliiton puolella ja sodassa pientä Suomea vastaan. Ja tämän jälkeen toteat ”Niin ennen sotia”, niin väistämättä tulee se tulkinta mieleen, että tarkoitat 20- ja 30- lukua.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen kirjoittaminen ei ole kohtuullisuuden rajoissa mahdollista ettei joku pysty omia lisäyksiään tekemällä muuttamaan merkitystä toiseksi. ”Ennen sotia” tarkoittaa ´ennen sotia´ ja lukijan tehtävä on tiedostaa mitä ”ennen sotia” tässä kontekstissa tarkoittaa.
Jokuhan olisi voinut väittää että ”ennen sotia” tarkoittaakin 1800-lukua ja samalla väittää että minä olin väärässä koska eihän silloin Neuvostoliittoa ollut olemassakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä omia lisäyksiä olen tehnyt? Olen tulkinnut sinun ”niin ennen sotia, sotien aikana…” väitettäsi.
Jos nyt avaisit, mitä tuo ennen sotia tarkoittaa sinun kontekstissasi. Onko vuosi -39 ennen talvisodan alkua, yleisemmin 30-luku tai sen loppu, vai mikä?
Jos kuvittelee, että kyllä lukija ymmärtää, kun vähän sinne päin kirjoittaa, joutuu useimmiten pettymään.
Ilmoita asiaton viesti
”Minun väitteeni oli että ennen päivämäärää 30.11.1939 Yhdysvallat…”
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja pravda
”Tuo on ”hanki viholliset läheltä ja ystävät kaukaa” -lausahdus on syytä muistaa, kun Suomi on nyt ostamassa HX-hankkeessa uusia hävittäjiä 10 miljardilla. Me emme ole ostamassa 10 miljardilla rautaa vaan turvallisuutta.” Blogisti Ari Pesonen
DSCA’n hyväksymän HX-hankeeseen kohdistetun Lockheed Martin F-35A paketin arvo on 12,5 miljardia dollaria eli 10,6 miljardia euroa. Kokonaisuuden tärkeimmät kohdat. F-35A monitoimihävittäjiä 64 kpl, Pratt & Whitney F135 – varamoottoreita 2kpl. Pakettiin kuuluvat aseet, 150 kpl AIM-9X -ilmataisteluohjusta, 200 kpl AGM-158B JASSM-ER -risteilyohjusta ja 100 kpl AGM-154C JSOW -liitopommia sekä 500 kpl pienempää SDB II -liitopommia.
Näiden lisäksi paketissa on yleispommeina,150 kpl BLU-111 ja 120 kpl BLU-117, 32 kpl BLU-109 pommia. Tärkeä lisävaruste on Joint Direct Attack Munition -järjestelmä joka tekee näistä sokeista yleispommeista myös rajoitetusti, hitaasti liikkuviin kohteisiin pystyviä täsmäpommeja ilmasta – maahan / merelle.
Tarjotun asepaketin, ohjuksien ja pommien osalta, hinta on noin € 1.170 miljardia euroa.
HX-hanke on kokonaisuus, joten nyt voidaan ensimmäisen kerran karkeasti arvioida yksittäisen monitoimihävittäjän oletettua hintaa ohjuksin, pommein ja varusteineen. Yhden F-35A Fin hinnaksi muodostuu noin € 165,32 miljoonaa euroa. Kun hintakatto on € 10 miljardia voisi Suomen ilmavoimat siis hankkia 60 kpl F-35A koneita tällä varustuksella, jolloin kokonaishinta paketille olisi noin 9,920 miljardia €.
Luja on Lockheed Martin F-35A Fin luotto häivesuojaan koska ainoa tarjottu ilmasta – ilmaan torjuntaohjus on vain lyhyen kantaman 30 km Sidewinder AIM-9X ohjus. AIM-9X on ensisijaisesti lämpösäteilyn (IR-Infrared homing) mukaan hakeutuva, kaksisuuntaista Link-16 viestijärjestelmää hyödyntävä, hinnaltaan suhteellisen edullinen ohjus noin € 340000 kpl.
Jostain syystä Suomelle ei edes tarjota meidän nykyisten Hornettien reilun 60 km kantaman ensisijaisesti tutkasäteilyn (ARH-Active radar homing) mukaan hakeutuvaa Amraam AIM-120C ohjusta. Puhumattakaan tehokkaammasta Amraam AIM-120D jonka kantama on 100 km, hinta noin € 1.5 miljoonaa kpl, tai Meteor-ohjuksesta jonka kantama on lähes 160 km ja hinta noin € 2.0 miljoonaa kpl. Samoin puuttuvat tärkeät tehokkaan yli 100 km kantaman omaavat varsinaiset meritorjunta-ohjukset.
Njet hjuva
Vaikuttavaa listassa on ilmasta – maahan torjunta/puolustus – ja kaukovaikutuskyky. AGM-158B JASSM-ER -risteilyohjuksen tehollinen kantama on yli 800 km, jolloin yhden 1000 kg painoisen ohjuksen 450 kg räjähdysainekuorma osuu 10 x 10 m alueelle. F-35A Fin tosin joutuu kantamaan nämä ohjukset siipiripustimissa jolloin häivesuoja katoaa.
Etelä-Suomen ilmatilasta kolmion Turku – Tampere – Helsinki yltä ammutut ohjukset tavoittaisivat Pietari – Hatsina – Ylä-Laukaa – Pihkova linjan alueella olevat panssari- ja tykistöriprikaatit, speznas-joukot, motorisoidut jalkaväkiprikaatit, niiden varikot, tukikohdat sekä komentokeskukset noin 10 minuutissa yhden laivueen, kahdeksan monitoimihävittäjän ampuman 48 ohjuksen voimin. Punainen Pommi. Google Maps. https://www.google.com/maps/place/60%C2%B048'50.0%22N+23%C2%B037'20.0%22E/@60.331621,24.1227554,666675m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d60.813889!4d23.622222
Kaukovaikutuskyky, apua Natolle Viron ja Baltian puolustamiseen Suomenlahden pohjoispuolelta.
Tulee mieleen, onko tässä USA’n / Naton avoin kehotus ja vihje Suomelle. Jättäkää välittömästi hakemus. Nato tarvitsee lisää iskuvoimaa ja luotettavan kumppanin Suomenlahden pohjoispuolelle.
Liitteet. Baltia Naton Akilleen kantapää. https://www.doria.fi/handle/10024/172761 , F-35A FIN. https://dsca.mil/sites/default/files/mas/finland_20-66.pdf
Naton suojeluskunta-vääpelin haaste ja ongelma. https://hs.mediadelivery.fi/img/1920/1861ad7acf014a65a175f4e15c834b9f.jpg.webp
”Vuan eihän myä ilkijät, itepääset, ihtenäeset Tšuhnat mihkään Natohon lähetä”
Otšen horošo, pozhalujsta tovarištš
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on USA:n alustava tarjous heidän kahdesta HX-ehdokkaastaan ja neuvotteluthan ovat pahasti kesken. Tuo ilmasta-maahan aseiden valikoima ja määrä on mielenkiintoinen ja huomattava.
Tuo ettei tarjouksessa ollut AIM-120 AMRAAM ohjusta, voi johtua es. siitä että AIM-260 JATM tulee korvaamaan sen uudemmissa koneissa(F-22, F-35 ja Super Hornet) myöhemmin 20-luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
Massiivinen materiaaliapu Neuvostoliittoon ja sympatiaa Suomelle. Pesosen johtopäätös: ”Yhdysvallat ja Iso-Britannia eivät sallineet Neuvostoliiton miehittävän Suomea”
Ilmoita asiaton viesti
Asia on juuri näin. Pesosen logiikalla olisivat kaikki Suomen jatkosodan aikaiset käpykaartilaiset olleet oikeassa!
Ilmoita asiaton viesti
Mitä kummaa sekoilet Juhani Pertun kanssa. Asialla ei varmaan ole tekemistä tällä on minkään käpykaartin kanssa ja etteikö suomalaisten olisi pitänyt puolustaa Suomea. Eihän siitä ollut kysymys. Suomen puolustautuminen on eri asia kuin se, että länsivallat eivät olisi katsoneet hyvällä Stalinin Suomen miehittämistä ja ottamista provinssiksi, kuten Teheranissa sanat oli valittu. Se on eri asia kun Suomen puolustaminen Stalinia vastaan. Aika selvästi on Rooseveltin ja Churchillin diplomaattisista puheista Stalinille dokumentoitu toiveista Suomen suhteen. Sen sijaan ei pidä ylläpitää aivan sellaisia sankaritarinoita, että Suomi vain raskain omin, mutta tarpeellisin sotatoimin säilytti asemansa. Jos Yhdysvallat ja Iso-Britannia olisivat sanoneet Stalinille, että siitä vaan miehittäkää Suomi, Stalinilla olisi ollut kyllä siihen kykyä, mutta marssijärjestys olisi ehkä ollut toinen: ensin Saksa, sitten Suomi.
Ilmoita asiaton viesti
Stalin olisi vallannut Suomen kesällä 1944, jos olisi siihen pystynyt Suomea vastaan keskitettävissä olevin joukoin huolimatta siitä, mitä Roosevelt ja Churchill sanoivat.
Rooseveltin ja Churchillin vetäminen HX-hankkeen hävittäjävalintoihin mukaan lienee liioiteltua.
Ilmoita asiaton viesti
Jännä, miten herkkä aihe jatkosota ja Suomen Saksa-suhde on edelleen eikä muusta osata kommentoida, vaikka blogikirjoitus käsitteli paljon muuta. Aika yksioikoisesti katsotaan edelleen asioita.
Kirjasin blogikirjoitukseen, kuinka itse asiassa ymmärtävästi Yhdysvaltain tiedustelupalvelussa katsottiin Suomen ratkaisun perusteita Saksan suhteen, vaikka Suomi oli vastapuolella. Tuo oli minulle yllätys.
Kyse noissa tiedusteluraporteissa pitkälti oli, miten Suomi saataisiin nopeasti pois sodasta ja mikä olisi Ruotsin rooli asiassa. Mitä nopeammin, sen parempi. Yhdysvallat käsitteli noissa tiedusteluasiakirjoissa eri ratkaisuja (Hanko ja Neuvostoliiton ilmapommitukset Suomessa).
Ilmoita asiaton viesti
Koska Saksalla oli keskeisin merkitys koko kuviossa, ei sitä voi millään sivuuttaa. Niin Ranskan, Englannin kuin Yhdysvaltojenkin toiminnan keskeisin tavoite oli Saksan lyöminen ja tästä syystä Suomen yhteys Saksaan tuomittiin niin myrkyllisesti Yhdysvalloissa ja Englannissa.
Ja tästä samasta syystä ne liittoutuivat Neuvostoliiton kanssa jättäen Suomen sen armoille.
Historian painavin opetus on se että liittolaisia voi saada vain ja ainoastaan jos yhteistyö hyödyttää kumppanin omia etuja. Ja ne omat edut ja samalla liittoumat ovat kuin kirjan sivuja. Aina kun historian lehti kääntyy, juoni muuttuu toiseksi.
Se että Englanti asettui bolshevikkejä vastaan Venäjän sisällissodassa, ei estänyt Englantia muutamaa vuotta myöhemmin asettumasta Suomea vastaan bolshevikkien puolelle. Koska Saksa.
Se että Yhdysvallat ja Englanti jättivät Suomen heitteille maksuna Neuvostoliitolle saadakseen Neuvostoliitosta kumppanin Saksaa vastaan, ei poistanut sitä tosiasiaa että Neuvostoliitto oli samaan aikaan myös niiden yhteinen vihollinen.
Joten samaan aikaan kun Yhdysvallat ja Englanti seisoivat Neuvostoliiton rinnalla Suomea vastaan sotasyyllisyysoikeudenkäyntejä myöten, ne yrittivät estää Neuvostoliiton valtapiirin laajentumisen Suomeen.
Mutta jos Neuvostoliitto olisi pystynyt miehittämään Suomen Saksan sierainten ollessa pinnan yläpuolella, ei Yhdysvallat tai Englanti olisi nostanut asettaan Neuvostoliittoa vastaan.
Suomen ei ole kiittäminen Yhdysvaltoja tai Englantia. Suomen on kiittäminen omaa puolustustaan.
Ja tämä on hyvä muistaa yhä tänäänkin. Ensisijaisen tärkeää on kohottaa oma puolustuskykyä. Vasta sen seurauksena voi liittoutuminen olla mahdollista sillä muutoin ei ole kykyä tarjota hyötyä kumppaneille ja pelotetta vihollisille.
Ilmoita asiaton viesti
Aika nopeasti sodan jälkeen USA, Iso-Britania ja muut Pohjoismaat alkoivat tukea esimerkiksi demareita, asevelisosialistien hääriessä kulisseissa, tarkoituksena eliminoida kommunistien ja Neuvostoliiton vaikutusvaltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kaikki kommentaattorit, Martti Kauppalaa lukuun ottamatta, jämähtivät keskustelemaan Stalinista, Churchillista ja Rooseveltista. Historian pöyhiminen on tietenkin hirveän mukavaa, mutta minun huomioni kiinnittyi lähinnä blogikirjoituksen loppukaneettiin koskien Suomen HX -hanketta. En edes ymmärrä miten pitkään ja hartaasti olen kieltäytynyt ajattelemasta koko hävittäjähankkeen poliittisia ulottuvuuksia. Kun on tietenkin aivan itsestään selvää, että Suomen on päädyttävä amerikkalaiskoneiden hankintaan, samoin kuin ymmärrettiin tehdä jo kolmekymmentä vuotta sitten. Mikään muu ratkaisu ei ole nykytilanteessa millään lailla relevantti.
Lisäksi loputon höpötys siitä, että penniäkään yli kymmentä miljardia emme sitten koneista suostu maksamaan on aivan uskomatonta lillukanvarsipuhetta. Jos koneet maksavat vähän yli kymmenen miljardia ja ohjuksetkin enemmän kuin olemme jo ehtineet kuvitella emmekä ole kykeneviä tinkaamaan, niin sitten rahaa menee vähän yli kymmenen miljardia ja sillä hyvä. Suomea puolustetaan teoilla – ei pellepuheilla pennosista.
Ilmoita asiaton viesti
USA:n sota-shakissa Suomi on soturin arvoinen pelinappula, joka uhrataan helposti tärkeämpien intressien takia. Niinpä amerikkalaiset hävittäjät saattavat olla jopa turvallisuusriski; saako Suomi hankittua niihin asianmukaista aseistusta. Kannattaa muistaa miten Turkin F35 kaupoille kävi, vaikka on Nato maa.
Sitävastoin Suomen ja Ruotsin sotapoliittiset intressit ovat aina yhtenevät. Niinpä turvallisuuspolitiikan kannalta hävittäjät kannattaisi ostaa Ruotsista.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi lakkaa olemasta minkäänlainen pelinappula tulevan Nato -jäsenyytemme myötä. Naton jäsenmaita ei ”uhrata” yhtään minnekään.
Jos amerikkalaiset hävittäjät saattavat olla turvallisuusriski, niin miten paha turvallisuusriski meillä on sitten ollutkaan päällä pian 30 vuotta?
Turkin hävittäjäkaupat menivät jäihin, koska Erdogan teki typerän virhearvion ja päätti ostaa vähän halvempia ohjuksia Venäjältä.
Mahdollisen kriisin oloissa Ruotsista ei kovin nopeasti eikä kovin paljon uusia hävittäjiä saada tippuneiden tilalle. Yhdysvalloilla sen sijaan on hangaarit pullollaan käyttökelpoista ja toimintakykyistä hävittäjäkalustoa esim. liittolaisille jaettavaksi. Jos sattuu tarve vaatimaan. (Onneksi ei varmaan tule tarve vaatimaan, mutta ne hävittäjäthän ostetaankin juuri sen takia että ei tule tarvetta käyttää niitä.)
Ilmoita asiaton viesti
”Mahdollisen kriisin oloissa Ruotsista ei kovin nopeasti eikä kovin paljon uusia hävittäjiä saada tippuneiden tilalle.”
Koska intressit on samat, Ruotsin kanssa on helppo tehdä kaikkea ovelaa, kuten kylmän sodan aikaan varastoida Suomelle salaa Drakeneita https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000387159.html
Ilmoita asiaton viesti
Sehän on tietenkin totta että Ruotsin kanssa on mukavaa oveloida kaikkea kivaa, mutta mitäs sitten tehdään kun Ruotsia ”uhkaa” parin vuoden päästä hallituksen vaihdos ja tulevan hallituksen runkopuolueet ovat päättäneet jo v. 2015 että Ruotsi tulee liittymään Natoon. Siinä vaiheessa ei voi kuin laittaa kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja toivoa että omat päättäjämme ovat hereillä. Jos ymmärrät mitä tarkoitan. Varmaan ymmärrätkin.
Ilmoita asiaton viesti
Puola ja puolalaiset taistelivat Englannin liittolaisina ja Englannin antaman avunlupauksen turvin jo 1.9.1939 alkaen Puolassa. Englanti ja Ranska julistivat Saksalle, joka hyökkäsi Puolaan sodan, mutta eivät julistaneet sotaa Venäjälle, joka myös hyökkäsi Puolaan. Saksa ja Venäjä jakoivat Puolan veljellisesti keskenään:
https://jput.fi/Venaja_ja_Saksa_hyokkasivat_liit.htm
Sitten puolalaiset sotilaat taistelivat Englannin liittolaisena Norjassa:
https://jput.fi/Saksan_hyokkays_Norjaan.htm
Vielä puolalaiset sotilaat taistelivat Englannin ja USAn liittolaisina mm. Italiassa, mutta Englanti ja USA ei tehneet mitään puolalaisten hyväksi kun Venäjä miehitti Puolan ja teki Puolasta kommunistisen diktatuurin:
https://jput.fi/Venaja_petti_Puolan.htm
Miksi ihmeessä Englanti ja USA olisivat tehneet yhtään mitään Suomen hyväksi jos Venäjä olisi onnistunut valloittamaan koko Suomen?
Ilmoita asiaton viesti
Ihan hyvä, että tuodaan julkisuuten historiallinen dokumentti, johon ei näytä kiinnitetyn huomiota -vaikkei siinä kovin paljoa uutta olekaan. Tosiaan tiedetään varsin hyvin, että Yhdysvallat (Ruotsin kanssa) oikeasti toimi Suomen hyväksi jatkosodan aikana. Mutta, mutta … miksi tähän on tuotu mukaan Iso-Britannia, jonka Suomi-politiikka ei ollut ollenkaan samaa -ja vielä aivan mielikuvituksellisesti yhdistetty tämä vuoden 2020 HX-hankkeeseen?
Julkaistuissa kohdissa dokumenttia ei ole sanaakaan Iso-Britanniasta. Se, Yhdysvaltain tosiaan toimiessa Suomen puolesta, julisti joulukuussa 1941 sodan Suomelle. Rauhanneuvotteluissa Moskovassa syyskuussa 1944 ja Neuvostoliiton ja Britannian sodanjälkeisessä valvontakomiteassa Britannian edustajat eivät panneet tikkuakaan ristiin pienimmissäkään kysymyksissä Suomen hyväksi.
Arin lainaus Churchillitä: ”En halua mitenkään painostaa venäläisiä ystäviäni Suomen asian vuoksi. Iso-Britannia on katkaissut välinsä suomalaisten kanssa.” osuu naulankantaan.
Myöskään talvisodassa ei Britanniasta ollut hyötyä Suomelle, jonka oikeat tukijat olivat Ranska, Ruotsi, Italia ja Unkari. Brittien ”saavutus” oli tosin, että he onnistuivat lamauttamaan Ranskan suunnitteleman oikea-aikaisen ja riittävän voimakkaan yhteisen avunannon Suomelle. Ratkaisevaa Stalinin valmiudelle lopettaa talvisota oli hänen pelkonsa Ranskan pommituksista Syyriasta käsin Bakun öljykentille.
Ilmoita asiaton viesti
Täällä näissä kommenteissa Suomea analysoidaan kotilähtöisesti suppeasta omaehtoisesta näkökulmasta, kun minä pyrin katsomaan asiaa Suomen ulkopuolelta, miten muut maat Suomen suhteen toimivat niin kuin toimivat.
Miksi Iso-Britannia on mukana kirjoituksessa, niin Churchill oli Rooseveltin ohella länsimaiden kaksi edustajaa kolmesta suuresta. Churchill oli päättämässä myös Suomen kohtalosta Teheranissa ja myöhemmin Jaltalla.
Katson myös, että Yhdysvalloilla ja Iso-Britannialla ei ole tällä hetkellä sellaisia riippuvuussuhteita Venäjään, joita mm. Saksalla on. Tuolla on merkitystä, jos Suomi pyytäisi apua Venäjän varalta.
Kolmas syy on Atlantin julistus (The Atlantic Charter), jossa kirjatuilla kahdeksalla periaateklausuulilla (the pricipal clauses) oli suuri merkitys maailmanjärjestykseen länsimaiden näkemänä, pienten valtioiden asemaan uudessa maailmassa ja Naton luomiseen.
Tuohon julistukseen kirjattu oli itseasiassa relevanttia myös Suomen kohtalon suhteen, kun Suomen kohtaloa ratkottiin.
Atlantin julistuksen perusteella Yhdysvallat ja Iso-Britannia eivät tavoittelisi aluelaajennuksia. Alueellisten muutosten pitää olla paikallisten ihmisten tahdon mukaisia. Kaikilla ihmisillä on itsemääräämisoikeus. Globaali taloudellinen yhteistyö ja sosiaalisen hyvinvoinnin paraneminen oli agendalla. Merien vapaus oli agendalla. Aggressiivisten maiden aseistariisunta oli agendalla jne.
Neuvostoliitto itse ei oikeastaan paljon laajentunut Suomen kohdalla. Puolan itäraja sen sijaan siirtyi paljon länteen. Tšekkoslovakia ja Romania menettivät vähemmän. Baltian maat itsenäisinä valtioina hävisivät täysin. Ikään kuin Neuvostoliitto sai suurin piirtein sen, mitä sillä oli ennen Saksan hyökkäystä 1941 ja minkä oli vääryydellä valloittanut. Millaisikohan keskusteluja asiasta on käyty voittajavaltojen kesken, kun rajoja piirrettiin. Oliko ajatus, että itse Neuvostoliitto ei enempää laajene, kuin mitä se vuonna 1940 oli saanut? Silloin talvisota olisi merkityksellinen.
No, Stalin sitten laajensi aluettaan kansandemokratioilla.
Ilmoita asiaton viesti
Ari: ”No, Stalin sitten laajensi aluettaan kansandemokratioilla.”
Imperialistinen Venäjä miehitti laittomasti Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Unkarin, Tshekkoslovakian, Romanian, Bulgarian, jne. Se tapahtui USAn antaman valtavan mittakaavan materiaalisen avun turvin.
Nimenomaan Venäjä halusi saada aikaan Toisen Maaimansodan, jotta Sen avulla voisi valloittaa koko Euroopan – aluksi:
https://jput.fi/Stalinin_puhe_190839.htm
Kiitos Saksan ennakoivan iskun itään Venäjä ei saanut valloitettua koko Eurooppaa vaan vain puoli Eurooppaa ja vain puoleksi vuosisadaksi:
https://jput.fi/Miksi_Saksa_hyokkasi_Venajalle.htm
Suomen ainoa mahdollisuus säilyttää itsenäisyys Jatkosodassa oli saada apua Saksalta. Nimenomaan Saksalta, ei Englannilta tai USAlta.
Tänään Saksa on valitettavasti ajanut alas puolustuskykynsä ihan perusteellisesti, joten Suomi ei voi turvata Saksaan. Saksa on myös ajanut itsensä riippuvaiseksi imperialistisesta Venäjästä. Ainoa mahdollinen auttaja, kun Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun yrittäen jälleen valloittaa koko Suomen, on käytännössä USA.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltojen epätoivoisesta ryssännuolemisesta ellei peräti suomettumisesta löytyy kuvaava esimerkki: USA:n ulkoministeriön itä-Euroopan osaston päälikkönä toimineella Loy Hendersonilla oli latvialainen vaimo (tuliaisena ajalta ennen diplomaattisuhteita, jolloin USA:n Venäjä spesialistit koulutettiin Latviassa ja osa myös Tallinnassa – Kennan jne). Kyseinen latvialaistaustainen vaimo kritisoi vuonna 1944 Neuvostoliiton Washingtonin suurlähettilään vaimolle neuvostojoukkojen kohtelevan huonosti baltteja. Tämä päivällisiin liittynyt keskustelu, jossa heimoveljiensä puolesta hädissään ollut latvialainen nosti huolensa esiin johti Neuvostoliiton noottiin.
Siis Neuvostoliitto ei puuttunut pelkästään Moskovassa työskentelevien diplomaattien asioihin vaan myös Washingtonissa olleen ulkoministeriön itä-Eurooppa- vastaavan henkilöön – vaimon mielipiteiden takia. Seurauksena Neuvostoliitto onnistui saamaan kenkää Hendersonille, joka lähetettiin Bagdadiin asianhoitajaksi. Melkoinen rangaistus miehelle, joka oli opetellut Venäjän ja suunnitellut uraa Neuvostoliiton tuntijana. Irakissa oli siihen aikaan 4 miljoonaa asukasta (nyt 40 miljoonaa ja sieltä on nyttemmin USA:n suurlähetilään pestin jälkeen noustu vaikka CIA:n johtoon). Hendersonin hyvä ystävä George F. Kennan vieraili Bagdadissa ja totesi irakilaisista sen ajan rasistiseen tyyliin: raakalaisista on tullut lisäksi röyhkeitä.
Ilmoita asiaton viesti
Rooseveltin lähipiirissä oli venäjämielisiä kommunisteja.
Ilmoita asiaton viesti