Yhdysvallat siirtää mittavasti tuhovoimaa ja myös ydinaseita Eurooppaan – Varautuminen Venäjän ydinaseiden käyttöön on olemassa
Russian Military Leaders Discussed Use of Nuclear Weapons, U.S. Officials Say (The New York Times 2.11.2022).
Vapaasti suomennettuna:
Yhdysvaltalaisvirkamiesten mukaan Venäjän sotilasjohto keskusteli ydinaseiden käytöstä.
USS Gerald R. Ford arrives in Halifax for First International Port Visit (U.S. Navy Office of Information 28.10.2022).
Vapaasti suomennettuna:
USS Gerald R. Ford saapuu Halifaxiin ensimmäiselle kansainväliselle satamavierailulle.
Yhdysvalloilla on pian kaksi lentotukialuksien iskuryhmää (strike group) Euroopassa. USS Gerald R. Ford (CVN 78) saapuu Euroopan pohjoisosiin ja todennäköisesti Pohjanmerelle kuun puolivälissä. USS George H. W. Bush (CVN 77) on jo sijoittuneena Euroopan eteläosiin Välimerellä.
Oheisissa alustunnuksissa CVN (Carrier, Volplane, Nuclear) on Yhdysvaltain laivaston rungon luokitustunnus (hull classification symbol) lentotukialuksille, joissa on ydinaseita kuljettamaan kykeneviä ilma-aluksia (nuclear aircraft carriers).
Noilla ydinkäyttöisillä lentotukialuksilla on siis aina ydinaseita. Taktisia sellaisia. Niiden määrä on riittävä.
Kyse lentotukialuksien iskuryhmien saapumisessa Eurooppaan on osaltaan Yhdysvaltojen ja Naton varautumisesta Venäjän mahdollisesti laajeneviin sotatoimiin Ukrainassa. Välimerellä Yhdysvalloilla on kuitenkin lentotukialus useammin, josta se siirtyy esimerkiksi Lähi-idän tai Persianlahden tilanteen niin vaatiessa Arabianmerelle.
Itäisellä Välimerellä Yhdysvaltojen lentotukialusvoimaa USS George H. W. Bushin muodossa on ollut tällä kertaa elokuun lopulta, kun se täydensi joulukuussa 2021 saapuneen USS Harry S. Trumanin (CVN 75) läsnäoloa ennen vaihtoa.
****
Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan myötä Yhdysvallat on hoitanut Naton itäisen kyljen lentotoimintaa Välimeren lentotukialuksilta.
Kyse osaltaan on Venäjän sotatoimien ennaltaehkäisystä asettamalla riittävästi sotavoimaa iskuasemiin ja iskuetäisyydelle. Kyse on pelotteen luomisesta Venäjän ydinaseiden mahdolliselle käytölle. Toiminta verhoillaan vaikkapa harjoitustoiminnaksi eikä lentotukialuksien liikkeistä yleensä anneta paljonkaan ennakkotietoa julkisuuteen.
Tällä kertaa annetaan, millä osaltaan luodaan julkista kaikkien tiedossa olevaa pelotetta Venäjälle.
Kun lentotukialusryhmä on Pohjanmerellä ja jos ohjusisku pitäisi tehdä Venäjälle tai Valko-Venäjälle, nyt se on Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ja yhteisen Nato-ilmatilan myötä helpompaa.
Lentotukialus Gerald R. Ford on samannimisen Gerald R. Ford -luokan ensimmäinen ja uusin alus. Tuon luokan alukset tulevat korvaamaan Nimitz-luokan lentotukialukset, joista yksi on em. USS George H. W. Bush.
Gerald R. Fordin ensimmäinen satamavierailukohde Halifax on laivastotukikohdan (CFB Halifax, 44°39’23.6″N 63°34’44.7″W) sisältämä satamakaupunki Kanadassa, jonne lentotukialus saapui 28.10.2022. Lentotukialuksen lähtö Norfolkin kotisatamasta (Naval Station Norfolk, 36°57’04.0″N 76°19’39.3″W) tapahtui 4.10.2022.
Kanadassa Halifaxin satamavierailun jälkeen lentotukialus Gerald R. Ford jatkaa toimintaansa Atlantin valtamerellä järjestäen koulutusta ja harjoitusoperaatioita Nato-liittolaisten ja kumppaneiden kanssa. Noista liittolaisista on mainittu ainakin Kanada, Espanja, Tanska, Alankomaat ja Saksa. Vielä uutuuttaan kiiltävän USS Gerald R. Fordin nyt alkanut purjehdus on aluksen ensimmäinen varsinainen.
****
USS Gerald R. Fordin lentotukialus iskuryhmineen saapuu Iso-Britanniaan marraskuun puolivälissä Portsmouthin satamaan Englannin kanaalin rannalle, jossa Iso-Britannialla on laivastotukikohta (HMNB Portsmouth, 50°48’10.3″N 1°06’33.1″W). Ilmeisemmin lentotukialus jää satamavierailullaan sataman edustalle, kun 337 metriä pitkä alus ei tiettävästi mahdu satamalaituriin.
USS Gerald R. Fordin iskuryhmän (GRFCSG) keskeisin osa on 12. lentotukialusiskuryhmä (Carrier Strike Group 12, CSG-12). Useimmat sen hävittäjäaluksista kuuluvat 2. hävittäjälaivueeseen (Destroyer Squadron 2, DESRON 2). Ensimmäisten CSG-12:lle osoitettujen Nato-alusten joukossa on puolestaan mm. saksalainen fregatti FGS Hessen (F 221), joka osallistuu nyt Gerald R. Fordin vierailuun Pohjois-Atlantin Euroopan puolella (U.S. Navy Office of Information 5.10.2022).
Nato-maiden merialukset osallistuvat lentotukialusten iskuryhmätoimintaan, kun lentotukialukset toimivat Naton puolustusalueella. Vastaavasti Nato-maiden hävittäjät osallistuvat ydinaseita kuljettamaan kykenevien pommittajien turvaamistoimintaan, kun pommittajat toimivat Naton puolustusalueella.
USS Gerald R. Fordiin liittyvä ilmalaivasto koostuu 75 lentokoneesta ja helikoptereista, 8. lentotukialuslennoston (Carrier Air Wing Eight, CVW-8) alaisuudessa on kuusi hävittäjälaivuetta ja kaksi helikopterilaivuetta.
Nato-liittolaisten aluksia osallistuu USS Gerald R. Fordin kanssa harjoitustoimiin enimmillään 20 ja lentokoneita 60.
Samaan aikaan Yhdysvaltain lentotukialuksen ryhmään kuuluu myös sukellusveneitä, mutta niiden lukumäärää ja nimiä ei ole julkistettu.
Tuo paketti on kokonaisuudessaan valtava ja se sisältää valtavasti tuhovoimaa olipa kyse ydinaseista tai perinteisistä aseista.
En muista, että näin suurta lentotukialuksen ryhmää olisi aiemmin kerätty kokoon harjoitusmielessä. En nyt tarkastanut historiatiedoista, olisiko peräti suurin. Suureksi ryhmän tekee Nato-maiden mukana oleva sotavoima.
****
”Yhdysvaltain rannikkovartioston kutteri NSC Hamilton osallistuu Suomen Rajavartiolaitoksen kanssa harjoituksiin Itämerellä torstaista lähtien. Alus käy myös Turussa.
Pohjois-Itämerelle ja Suomeen suuntautuvan vierailun alussa torstaista perjantaihin järjestetään Suomenlahden merialueella yhteistoimintaharjoitus, johon osallistuvat Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva ja NSC Hamilton.” (IS 2.11.2022).
NSC Hamiltonin vierailusta Suomeen ovat uutisoineet muutkin suomalaismediat (esim. IL 2.11.2022, HS 2.11.2022 ja MTV Uutiset 2.11.2022). NSC tarkoittaa rannikkovartiostokutteria (National Security Cutter, NSC).
Lentotukialus USS Gerald R. Fordin iskuryhmään kuuluvat yhdysvaltalaisaluksina mm. USS Normandy (CG 60), USS Gettysburg (CG 64), USS Ramage (DDG 61), USS McFaul (DDG 74), USS Thomas Hudner (DDG 116), USNS Joshua Humpreys (T-AO 188), USNS Robert E. Peary (T-AKE 5) ja USCGC Hamilton (WMSL 753).
Miksi otin Suomessa vierailevan yhdysvaltalaiskutterin tähän yhteyteen?
Siksi, että USCGC Hamilton on kirjattu edellä lentotukialus Gerald R. Fordin iskuryhmään (Gerald R. Ford Carrier Strike Group, GRFCSG). USCGC Hamilton on Euroopassa jo ennen kuin itse lentotukialus saapuu.
Mielenkiinnolla on syytä seurata, siirtyykö Suomessa nyt oleva kutteri heti Atlantin puolelle vaikkapa Pohjanmerelle, kun lentotukialus USS Gerald R. Ford saapuu Eurooppaan. Suuri lentotukialuksen iskuryhmä voi olla hyvinkin hajautettuna tilanteissa, joissa se varautuu esimerkiksi sotilaalliseen iskuun.
USCGC Hamiltonin sijaintia voi käydä tarkastelemassa esimerkiksi täältä. Huomioikaa sivustolla käydessä, minä ajankohtana sijainti on sivustolle saatu, toisin sanoen miten alus on pitänyt yllä AIS-paikannusjärjestelmää. Viimeisin saatu sijaintitieto on päivämäärällä 9.10.2022 ennen lähtöä Eurooppaan.
****
Kun USS Gerald R. Ford pohjoisessa, niin USS George HW Bushin iskuryhmä on puolestaan etelässä.
USS Gerald R. Fordin nykyinen sijainti on vielä tällä hetkellä Kanadan rannikolla ja havainnoitavissa täältä. Huomioikaa sivustolla käydessä, minä ajankohtana sijainti on sivustolle saatu.
USS George HW Bushin nykyinen sijainti on Adrianmerellä ja havainnoitavissa täältä.
George HW Bush on ollut Välimerellä jo pidemmän aikaa. Esimerkiksi Kreikan Kreetalla lentotukialusryhmä vieraili Souda Bayn tukikohdassa (NSA Souda Bay, 35°29’48.4″N 24°08’53.1″E, Google Maps, 35°29’48.4″N 24°08’53.1″E, Yantex Maps) 6.10.2022 (Middle East Monitor 7.10.2022). Lentotukialus ylitti Gibraltarin tiettävästi 25.8.2022.
Yhdysvalloissa on todettu suoraan, että lentotukialus USS George HW Bushin laivaryhmineen on lähetetty Välimerelle Venäjää vastaan (Youtube, Sky News). On selkeästi ilmoitettu, mitä varten Välimerellä ollaan – ja siellä ollaan Venäjän takia.
Tuossa Sky Newsin YouTube-videossa todetaan yksiselitteisesti, että lentotukialuksen miehistö harjoittelee sotaa Venäjää vastaan.
George HW Bushin iskuryhmän (George H.W. Bush Carrier Strike Group, GHWBCSG) keskeisin osa 10. lentotukialusiskuryhmä (Carrier Strike Group 10, CSG-10).
CSG10:een kuuluu aluksina mm. USS Leyte Gulf (CG 55), USS Vicksburg (CG 69). Iskuryhmään kuuluu myös 26. hävittäjälaivue (Destroyer Squadron 26, DESRON 26). Tuossa hävittäjälaivueessa aluksina ovat USS Stout (DDG 55), USS McFaul (DDG-74), USS Oscar Austin (DDG 79), USS Truxtun (DDG 103) ja USS James E. Williams (DDG 95).
USS George HW Bushiin liittyvä ilmalaivasto koostuu 90 lentokoneesta ja helikoptereista, 7. lentotukialuslennoston (Carrier Air Wing, CVW-7) alaisuudessa on seitsemän hävittäjälaivuetta ja kaksi helikopterilaivuetta.
****
Lentotukialus USS George H.W. Bush on nyt suoraan Naton komennossa ja osallistuu operaatioihin koodinimellä Neptune (Neptune Strike 2022, Nato 5.2.2022 ja Nato 25.10.2022). Naton Neptune Strike -toimintavalmiusoperaatiot syntyivät tosin jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Mukana on myös Suomi ja Ruotsi.
Operaatio Neptune oli puolestaan koodinimi liittoutuneiden Normandian hyökkäyksen laivastovaiheelle toisen maailmansodan aikana.
Tämänkertainen tapaus, jossa lentotukialus on nyt suoraan Naton komennossa, on vasta kolmas vastaava kylmän sodan päättymisen jälkeen. Osoittaa osaltaan, miksi iskuryhmä on Välimerellä. Mukana on myös Naton Maritime Group Two (SNMG2), jossa aluksina ovat Espanjan laivaston ESPS Juan de Borbón (F 102), Ranskan laivaston FS Provence (D 652), Kreikan laivaston HS Kountouriotis (F 462, entinen F-807), Italian laivaston ITS Vulcano (A 5335) ja ITS Federico Martinengo (F 596) sekä Turkin laivaston TCG Kemalreis (F 247).
Lentotukialuksen iskuryhmän sijoittaminen Välimerelle ei suinkaan tarkoita, että toiminta-alue rajoittuisi vain tälle alueelle. Osa lentotukialuksen hävittäjistä lensi Liettuaan ja Puolaan, missä ne toimivat yhdessä ilmassa muiden Nato-hävittäjien kanssa sekä merellä muiden Nato-sotalaivojen kanssa Pohjois-Euroopassa.
Yhden lentotukialuskokonaisuuden sisältämä sotilasvoima on todellakin niin massiivinen, ettei niitä montakaan tarvita alueelle, mikäli Venäjä käyttäisi ydinaseita Ukrainassa ja Yhdysvallat liittolaisineen päättäisivät tuhota tapahtuneen ydinaseiskun vuoksi Venäjän tavallisten aseiden hyökkäyspotentiaalin. Kaksi lentotukialusarmadaa on riittävä.
Yhdysvallat sijoitti vastikään 101. ilmadivisioonan 2. prikaatin (101st Airborne Division, 2nd Brigade Combat Team, 2 BCT) Ukrainan rajalle Romaniaan. Kyse on Yhdysvaltain armeijan eliittiyksiköistä, joka on suunniteltu käytettäväksi mahdollisimman lyhyessä ajassa taisteluvalmiuteen. Prikaatiin kuuluu noin 4 700 sotilasta. Tuo prikaati on valmis toimimaan myös Ukrainan tai Moldovan puolella, mikäli Nato-maa Romanian turvallisuus sitä vaatii.
****
Yhdysvallat on käyttänyt Ukrainan rajoilla ja Valko-Venäjän tuntumassa Boeingin E-3 Sentry (AWACS) -tiedustelukoneita, joiden kautta Ukraina saa reaaliaikaiset tiedon sodankäyntiinsä tiedustelukoneiden keräämistä tiedoista. Nuo tiedustelukoneet nousevat Saksasta Geilenkirchenin lentotukikohdasta (NATO Geilenkirchen Air Base, 50°57’39.0″N 6°02’33.0″E) ja suorittavat tehtäviänsä vähintään 12 tunnin ajan aivan Valko-Venäjän ja Ukrainan rajan tuntumassa.
Tämä konemalli liittyy läheisesti myös mahdollisten lentotukialuksista tehtäviin iskuihin. Kun Yhdysvallat on suorittanut aikoinaan esimerkiksi ohjusiskuja Syyriaan, ovat Yhdysvaltojen omat vastaavat tiedustelukoneet olleet ilmassa lähimaastossa. E-3 Sentry -tiedustelukoneet kykenevät keräämään tietoja laajimmillaan 800 kilometrin säteeltä. Aikaisemmin tässä kirjoituksessa on valokuva, jossa on esitetty lentotukialus USS Gerald R. Ford Atlantilla 25. lokakuuta 2022, mutta kuvassa näkyvä tiedustelukone ei ole E-3 Sentry vaan E-2D Advanced Hawkeye.
E-3 Sentry -koneen (LX-N90451) tiedustelua koskeva mielenkiintoinen video löytyy YouTubesta (YouTube, CBS News). Kannattaa käydä katsomassa, miten tiedustelutietoa syntyy. LX-N90451-koneen viimeisempien lentojen reittejä voi käydä tarkastelemassa täältä.
Naton Airborne Early Warning and Control System -järjestelmään (AEW&C) voi käydä tutustumassa esim. Naton sivuilla (NATO Airborne Early Warning and Control). Pian tuo järjestelmä tuottaa tietoa myös Suomelle ja Ruotsille.
Yhdysvallat ja Nato ovat siis iskukyvykkäitä, mikäli Venäjä käyttäisi ydinaseita Ukrainassa. Ydinaseiden käyttö tietäisi kaiken Venäjän Ukrainaan kohdistetun hyökkäysvoiman tuhoamista, jossa lentotukialusarmadat ja merenpinnan alla olevat sukellusveneet hoitaisivat pääosaa tehtävistä.
Sanoisin ettei se tuhovoimaa lisää vaan painetta juuri sille ettei Venäjä edes yritä käyttää ydinaseita. Kukaan ei ole tällä hetkellä tuhoamassa muita, ainoastaan Venäjä yrittää sitä huonolla menestyksellä konventionaalisin asein Ukrainaa kohtaan.
Edelleen, ydinaseet on pelote. Sitä ei tulla käyttämään.
Venäjä voi pyrkiä käyttämään kemiallisia aseita koska niiden käytön tutkinta on hidasta ja sellainen voi selvitä vasta sodan jälkeen ei kofliktin aikana. Saa aikaan pelkoa ja aiheuttaa mahdollisuuden saada tiettyjä rintama-alueita hiljaiseksi/ haltuun.
Ilmoita asiaton viesti
Kukaan ei tiedä mitä aseita Venäjä on valmis käyttämään. Ydinaseiden tai kemiallisten aseiden käyttö ei ole mikään poissuljettu optio. Venäjän johto ei häikäile käyttää kaikkia konsteja.
Ydinaseiden tuominen mm Suomeen ei meitä turvaa millään tavoin vaan tekee meistä ensi-iskujen kohteen automaattisesti. Tätä ei oikein näytä moni tajuavan. Samalla USA pitää konfliktin mahdollisimman kaukana itsestään, mikä on aina ollut sen pyrkimys viimeisen 110 vuoden aikana. En moiti heitä terveestä omankin edun huomioinnista.
Mitä Ukrainaan tulee niin mieluummin kuin USA ja Venäjä kalistelevat ydinkalustoa niin viisaampaa olisi kansainvälisten joukkojen mennä perinteisin kalustoineen ajamaan ryssät Ukrainasta. Valitettavasti tämäkin jäisi USAn harteille pääosiltaan ja Suomen median sekä Puheenvuoron sotatieteen maistereiden ja tohtoreiden.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää valmiutta tuhota tarvittaessa nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Noinkohan se on unohtnut Osama Bin Laden?
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoitat?
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuoron putinisteja ja kommareita harmittaa …
Ilmoita asiaton viesti
On Sinulla Ari Pesonen tuota tietoutta!?
Hyvä, että tuot esiin.
Varsinkin kun näillä palstoilla esiintyy sellaisia”putinisteja”, jotka propagoivat vain Venäjän sotilasmahdista.
Nyt vaan pitäisi esiteltyä sotilasmahtia nopeasti käyttää Ukrainan sodan lopettamiseksi. Maalailkoon Putin punaisia viivojaan niin kauan kuin maalia riittää. Toivottavasti miehen maalipurkki kaadetaan pian.
Ilmoita asiaton viesti
Itse veikkaan siirtoja Persianlahden suuntaan hillitsemään Irania.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa on pieni epätasapaino. USA kärsii siitä, että sen potentiaaliset sotatoimialueet ovat kovin etäällä USA:n maaperästä. Sotiminen pitkien huoltoyhteyksien päässä on tavattoman kallista. Toivottavasti Kiina pystyy auttamaan tässä siirtämällä ainakin yhden potentiaalisen sotatoimialueen USA:n länsirannikolle. Samalla Venäjä voisi muodostaa rintaman Alaskan suunnalle.
Tällä tavalla saataisiin huomattava rintamien tasapaino. Jokaiselle olisi jotakin ja yhdysvaltalaistenkaan ei tarvitsisi seurata sotaa pelkästään youtubesta.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaisin asiavirheen ydinaseista. USN veti pinta-alusten ydinaseet pois jo 1992. Ainoat USN:n ydinaseet ovat ohjussukellusveneissä olevien ballististen ohjusten kärjissä.
”Finally, on September 27, 1991, President George H.W. Bush announced during a primetime televised address that the United States would unilaterally offload all non-strategic nuclear weapons from its naval forces, bring all those weapons home, and destroy many of them. Warships would immediately stop loading nuclear weapons when sailing on overseas deployments and deployed vessels would offload their weapons as they rotated back to the United States. The offload was completed in mid-1992.”
Two years later, the Clinton administration’s 1994 Nuclear Posture Review, decided that all surface ships would loose the capability to launch nuclear weapons. Only selected attack submarines would retain the capability to fire the nuclear Tomahawk land-attack sea-launched cruise missile (TLAM/N), but the weapons would be stored on land. Sixteen years later, in 2010, the Obama administration decided to retire the TLAM/N as well, ending decades of nuclear weapons deployments on ships, attack submarines, and on land-based naval air bases.
After the summer of 1992, only strategic submarines armed with long-range ballistic missiles have carried U.S. nuclear weapons at sea, a practice that is planned to continue through at least through the 2080s. ”
https://fas.org/blogs/security/2016/02/nuclear-weapons-at-sea/
http://missilethreat.csis.org/wp-content/uploads/2022/01/1994-NPR-News-Release-Slides-Clinton.pdf
Miksi se toisi ydinaseet takaisin tukialuksille?
Kylmän sodan aikaan asiat olivat toki toisin, suurten tukialusten asevarastossa saattoi olla jopa sata ydinasetta.
Tukialus Välimerellä on kuulunut USN:n vakiotoimenpiteisiin jo vuodesta 1946, Atlantilla taas kai niin kauan kun tukialuksia on USN:lla ollut. En näkisi tässä mitään erikoista.
Ilmoita asiaton viesti