Yhdysvallat siirtää mittavasti tuhovoimaa ja myös ydinaseita Eurooppaan – Varautuminen Venäjän ydinaseiden käyttöön on olemassa

Yhdysvaltojen lentotukialusryhmien (carrier strike group, CSG) ja amfibiovalmiusryhmien (amphibious ready group, ARG) sijainteja 14.10.2022. Lentotukialus USS Gerald R. Ford on matkalla Eurooppaan pohjoiselle Atlantille tuplaamaan samalla Yhdysvaltojen lentotukialusvoiman Euroopassa. USS George H. W. Bush on jo Välimerellä. Kuva: vapaa lähde (Yhdysvaltojen merivoimien instituutti, USNI News).

Russian Military Leaders Discussed Use of Nuclear Weapons, U.S. Officials Say (The New York Times 2.11.2022).

Vapaasti suomennettuna:

Yhdysvaltalaisvirkamiesten mukaan Venäjän sotilasjohto keskusteli ydinaseiden käytöstä.

USS Gerald R. Ford arrives in Halifax for First International Port Visit (U.S. Navy Office of Information 28.10.2022).

Vapaasti suomennettuna:

USS Gerald R. Ford saapuu Halifaxiin ensimmäiselle kansainväliselle satamavierailulle.

Yhdysvalloilla on pian kaksi lentotukialuksien iskuryhmää (strike group) Euroopassa. USS Gerald R. Ford (CVN 78) saapuu Euroopan pohjoisosiin ja todennäköisesti Pohjanmerelle kuun puolivälissä. USS George H. W. Bush (CVN 77) on jo sijoittuneena Euroopan eteläosiin Välimerellä.

Oheisissa alustunnuksissa CVN (Carrier, Volplane, Nuclear) on Yhdysvaltain laivaston rungon luokitustunnus (hull classification symbol) lentotukialuksille, joissa on ydinaseita kuljettamaan kykeneviä ilma-aluksia (nuclear aircraft carriers).

Noilla ydinkäyttöisillä lentotukialuksilla on siis aina ydinaseita. Taktisia sellaisia. Niiden määrä on riittävä.

Kyse lentotukialuksien iskuryhmien saapumisessa Eurooppaan on osaltaan Yhdysvaltojen ja Naton varautumisesta Venäjän mahdollisesti laajeneviin sotatoimiin Ukrainassa. Välimerellä Yhdysvalloilla on kuitenkin lentotukialus useammin, josta se siirtyy esimerkiksi Lähi-idän tai Persianlahden tilanteen niin vaatiessa Arabianmerelle.

Itäisellä Välimerellä Yhdysvaltojen lentotukialusvoimaa USS George H. W. Bushin muodossa on ollut tällä kertaa elokuun lopulta, kun se täydensi joulukuussa 2021 saapuneen USS Harry S. Trumanin (CVN 75) läsnäoloa ennen vaihtoa.

****

Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan myötä Yhdysvallat on hoitanut Naton itäisen kyljen lentotoimintaa Välimeren lentotukialuksilta.

Kyse osaltaan on Venäjän sotatoimien ennaltaehkäisystä asettamalla riittävästi sotavoimaa iskuasemiin ja iskuetäisyydelle. Kyse on pelotteen luomisesta Venäjän ydinaseiden mahdolliselle käytölle. Toiminta verhoillaan vaikkapa harjoitustoiminnaksi eikä lentotukialuksien liikkeistä yleensä anneta paljonkaan ennakkotietoa julkisuuteen.

Tällä kertaa annetaan, millä osaltaan luodaan julkista kaikkien tiedossa olevaa pelotetta Venäjälle.

Kun lentotukialusryhmä on Pohjanmerellä ja jos ohjusisku pitäisi tehdä Venäjälle tai Valko-Venäjälle, nyt se on Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ja yhteisen Nato-ilmatilan myötä helpompaa.

Lentotukialus Gerald R. Ford on samannimisen Gerald R. Ford -luokan ensimmäinen ja uusin alus. Tuon luokan alukset tulevat korvaamaan Nimitz-luokan lentotukialukset, joista yksi on em. USS George H. W. Bush.

Lentotukialus USS Gerald R. Ford (CVN 78) ja 8. lentotukialuslennoston (Carrier Air Wing, CVW-8) hävittäjiä sekä myös erillinen tiedustelukone Atlantilla 25. lokakuuta 2022. Tiedustelukone näyttäisi olevan E-2D Advanced Hawkeye, jota käytetään lentotukialukselta käsin. Mukana kuvassa näkyvänä espanjalainen SPS Álvaro de Bazán (F 101), tanskalainen HDMS Peter Willemoes (F 362), hollantilainen HNLMS De Zeven Provincien (F 802), Yhdysvaltojen laivaston USS Ramage (DDG 61), saksalainen FGS Hessen (F 221), hollantilainen HNLMS Van Amstel (F  831) ja Yhdysvaltojen laivaston USS Normandy (CG 60). Kuva: vapaa lähde (Yhdysvaltojen merivoimat, U.S. Navy Office of Information).

Gerald R. Fordin ensimmäinen satamavierailukohde Halifax on laivastotukikohdan (CFB Halifax, 44°39’23.6″N 63°34’44.7″W) sisältämä satamakaupunki Kanadassa, jonne lentotukialus saapui 28.10.2022. Lentotukialuksen lähtö Norfolkin kotisatamasta (Naval Station Norfolk, 36°57’04.0″N 76°19’39.3″W) tapahtui 4.10.2022.

Kanadassa Halifaxin satamavierailun jälkeen lentotukialus Gerald R. Ford jatkaa toimintaansa Atlantin valtamerellä järjestäen koulutusta ja harjoitusoperaatioita Nato-liittolaisten ja kumppaneiden kanssa. Noista liittolaisista on mainittu ainakin Kanada, Espanja, Tanska, Alankomaat ja Saksa. Vielä uutuuttaan kiiltävän USS Gerald R. Fordin nyt alkanut purjehdus on aluksen ensimmäinen varsinainen.

Lentotukialus Gerald R. Ford shokkikokeessa (shock trial) Atlantilla 8. elokuuta 2021. Kuva: vapaa lähde (Yhdysvaltojen merivoimat, U.S. Navy).

****

USS Gerald R. Fordin lentotukialus iskuryhmineen saapuu Iso-Britanniaan marraskuun puolivälissä Portsmouthin satamaan Englannin kanaalin rannalle, jossa Iso-Britannialla on laivastotukikohta (HMNB Portsmouth, 50°48’10.3″N 1°06’33.1″W). Ilmeisemmin lentotukialus jää satamavierailullaan sataman edustalle, kun 337 metriä pitkä alus ei tiettävästi mahdu satamalaituriin.

USS Gerald R. Fordin iskuryhmän (GRFCSG) keskeisin osa on 12. lentotukialusiskuryhmä (Carrier Strike Group 12, CSG-12). Useimmat sen hävittäjäaluksista kuuluvat 2. hävittäjälaivueeseen (Destroyer Squadron 2, DESRON 2). Ensimmäisten CSG-12:lle osoitettujen Nato-alusten joukossa on puolestaan mm. saksalainen fregatti FGS Hessen (F 221), joka osallistuu nyt Gerald R. Fordin vierailuun Pohjois-Atlantin Euroopan puolella (U.S. Navy Office of Information 5.10.2022).

Nato-maiden merialukset osallistuvat lentotukialusten iskuryhmätoimintaan, kun lentotukialukset toimivat Naton puolustusalueella. Vastaavasti Nato-maiden hävittäjät osallistuvat ydinaseita kuljettamaan kykenevien pommittajien turvaamistoimintaan, kun pommittajat toimivat Naton puolustusalueella.

USS Gerald R. Fordiin liittyvä ilmalaivasto koostuu 75 lentokoneesta ja helikoptereista, 8. lentotukialuslennoston (Carrier Air Wing Eight, CVW-8) alaisuudessa on kuusi hävittäjälaivuetta ja kaksi helikopterilaivuetta.

Nato-liittolaisten aluksia osallistuu USS Gerald R. Fordin kanssa harjoitustoimiin enimmillään 20 ja lentokoneita 60.

Samaan aikaan Yhdysvaltain lentotukialuksen ryhmään kuuluu myös sukellusveneitä, mutta niiden lukumäärää ja nimiä ei ole julkistettu.

Tuo paketti on kokonaisuudessaan valtava ja se sisältää valtavasti tuhovoimaa olipa kyse ydinaseista tai perinteisistä aseista.

En muista, että näin suurta lentotukialuksen ryhmää olisi aiemmin kerätty kokoon harjoitusmielessä. En nyt tarkastanut historiatiedoista, olisiko peräti suurin. Suureksi ryhmän tekee Nato-maiden mukana oleva sotavoima.

****

Yhdysvaltain rannikkovartioston kutteri NSC Hamilton osallistuu Suomen Rajavartiolaitoksen kanssa harjoituksiin Itämerellä torstaista lähtien. Alus käy myös Turussa.

 Pohjois-Itämerelle ja Suomeen suuntautuvan vierailun alussa torstaista perjantaihin järjestetään Suomenlahden merialueella yhteistoimintaharjoitus, johon osallistuvat Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva ja NSC Hamilton.” (IS 2.11.2022).

NSC Hamiltonin vierailusta Suomeen ovat uutisoineet muutkin suomalaismediat (esim. IL 2.11.2022, HS 2.11.2022 ja MTV Uutiset 2.11.2022). NSC tarkoittaa rannikkovartiostokutteria (National Security Cutter, NSC).

Lentotukialus USS Gerald R. Fordin iskuryhmään kuuluvat yhdysvaltalaisaluksina mm. USS Normandy (CG 60), USS Gettysburg (CG 64), USS Ramage (DDG 61), USS McFaul (DDG 74), USS Thomas Hudner (DDG 116), USNS Joshua Humpreys (T-AO 188), USNS Robert E. Peary (T-AKE 5) ja USCGC Hamilton (WMSL 753).

Miksi otin Suomessa vierailevan yhdysvaltalaiskutterin tähän yhteyteen?

Siksi, että USCGC Hamilton on kirjattu edellä lentotukialus Gerald R. Fordin iskuryhmään (Gerald R. Ford Carrier Strike Group, GRFCSG). USCGC Hamilton on Euroopassa jo ennen kuin itse lentotukialus saapuu.

Mielenkiinnolla on syytä seurata, siirtyykö Suomessa nyt oleva kutteri heti Atlantin puolelle vaikkapa Pohjanmerelle, kun lentotukialus USS Gerald R. Ford saapuu Eurooppaan. Suuri lentotukialuksen iskuryhmä voi olla hyvinkin hajautettuna tilanteissa, joissa se varautuu esimerkiksi sotilaalliseen iskuun.

USCGC Hamiltonin sijaintia voi käydä tarkastelemassa esimerkiksi täältä. Huomioikaa sivustolla käydessä, minä ajankohtana sijainti on sivustolle saatu, toisin sanoen miten alus on pitänyt yllä AIS-paikannusjärjestelmää. Viimeisin saatu sijaintitieto on päivämäärällä 9.10.2022 ennen lähtöä Eurooppaan.

Lentotukialus USS Gerald R. Fordin iskuryhmään kuuluva ja parhaillaan Suomessa vieraileva USCGC Hamilton Mustallamerellä toukokuussa 2021 venäläisen merivartioston aluksen kiusaamana. Kuva: vapaa lähde (Yhdysvaltojen puolustusministeriö, U.S. Department of Defense).

****

Kun USS Gerald R. Ford pohjoisessa, niin USS George HW Bushin iskuryhmä on puolestaan etelässä.

USS Gerald R. Fordin nykyinen sijainti on vielä tällä hetkellä Kanadan rannikolla ja havainnoitavissa täältä. Huomioikaa sivustolla käydessä, minä ajankohtana sijainti on sivustolle saatu.

USS George HW Bushin nykyinen sijainti on Adrianmerellä ja havainnoitavissa täältä.

George HW Bush on ollut Välimerellä jo pidemmän aikaa. Esimerkiksi Kreikan Kreetalla lentotukialusryhmä vieraili Souda Bayn tukikohdassa (NSA Souda Bay, 35°29’48.4″N 24°08’53.1″E, Google Maps, 35°29’48.4″N 24°08’53.1″E, Yantex Maps) 6.10.2022 (Middle East Monitor 7.10.2022). Lentotukialus ylitti Gibraltarin tiettävästi 25.8.2022.

Yhdysvalloissa on todettu suoraan, että lentotukialus USS George HW Bushin laivaryhmineen on lähetetty Välimerelle Venäjää vastaan ​​(Youtube, Sky News). On selkeästi ilmoitettu, mitä varten Välimerellä ollaan – ja siellä ollaan Venäjän takia.

Tuossa Sky Newsin YouTube-videossa todetaan yksiselitteisesti, että lentotukialuksen miehistö harjoittelee sotaa Venäjää vastaan.

George HW Bushin iskuryhmän (George H.W. Bush Carrier Strike Group, GHWBCSG) keskeisin osa 10. lentotukialusiskuryhmä (Carrier Strike Group 10, CSG-10).

CSG10:een kuuluu aluksina mm. USS Leyte Gulf (CG 55), USS Vicksburg (CG 69). Iskuryhmään kuuluu myös 26. hävittäjälaivue (Destroyer Squadron 26, DESRON 26). Tuossa hävittäjälaivueessa aluksina ovat USS Stout (DDG 55), USS McFaul (DDG-74), USS Oscar Austin (DDG 79), USS Truxtun (DDG 103) ja USS James E. Williams (DDG 95).

USS George HW Bushiin liittyvä ilmalaivasto koostuu 90 lentokoneesta ja helikoptereista, 7. lentotukialuslennoston (Carrier Air Wing, CVW-7)  alaisuudessa on seitsemän hävittäjälaivuetta ja kaksi helikopterilaivuetta.

****

Lentotukialus USS George H.W. Bush on nyt suoraan Naton komennossa ja osallistuu operaatioihin koodinimellä Neptune (Neptune Strike 2022, Nato 5.2.2022  ja Nato 25.10.2022). Naton Neptune Strike -toimintavalmiusoperaatiot syntyivät tosin jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Mukana on myös Suomi ja Ruotsi.

Operaatio Neptune oli puolestaan koodinimi liittoutuneiden Normandian hyökkäyksen laivastovaiheelle toisen maailmansodan aikana.

Tämänkertainen tapaus, jossa lentotukialus on nyt suoraan Naton komennossa, on vasta kolmas vastaava kylmän sodan päättymisen jälkeen. Osoittaa osaltaan, miksi iskuryhmä on Välimerellä. Mukana on myös Naton Maritime Group Two (SNMG2), jossa aluksina ovat Espanjan laivaston ESPS Juan de Borbón (F 102), Ranskan laivaston FS Provence (D 652), Kreikan laivaston HS Kountouriotis (F 462, entinen F-807), Italian laivaston ITS Vulcano (A 5335) ja ITS Federico Martinengo (F 596) sekä Turkin laivaston TCG Kemalreis (F 247).

Lentotukialuksen iskuryhmän sijoittaminen Välimerelle ei suinkaan tarkoita, että toiminta-alue rajoittuisi vain tälle alueelle. Osa lentotukialuksen hävittäjistä lensi Liettuaan ja Puolaan, missä ne toimivat yhdessä ilmassa muiden Nato-hävittäjien kanssa sekä merellä muiden Nato-sotalaivojen kanssa Pohjois-Euroopassa.

Yhden lentotukialuskokonaisuuden sisältämä sotilasvoima on todellakin niin massiivinen, ettei niitä montakaan tarvita alueelle, mikäli Venäjä käyttäisi ydinaseita Ukrainassa ja Yhdysvallat liittolaisineen päättäisivät tuhota tapahtuneen ydinaseiskun vuoksi Venäjän tavallisten aseiden hyökkäyspotentiaalin. Kaksi lentotukialusarmadaa on riittävä.

Yhdysvallat sijoitti vastikään 101. ilmadivisioonan 2. prikaatin (101st Airborne Division, 2nd Brigade Combat Team, 2 BCT) Ukrainan rajalle Romaniaan. Kyse on Yhdysvaltain armeijan eliittiyksiköistä, joka on suunniteltu käytettäväksi mahdollisimman lyhyessä ajassa taisteluvalmiuteen. Prikaatiin kuuluu noin 4 700 sotilasta. Tuo prikaati on valmis toimimaan myös Ukrainan tai Moldovan puolella, mikäli Nato-maa Romanian turvallisuus sitä vaatii.

****

Yhdysvallat on käyttänyt Ukrainan rajoilla ja Valko-Venäjän tuntumassa Boeingin E-3 Sentry (AWACS) -tiedustelukoneita, joiden kautta Ukraina saa reaaliaikaiset tiedon sodankäyntiinsä tiedustelukoneiden keräämistä tiedoista. Nuo tiedustelukoneet nousevat Saksasta Geilenkirchenin lentotukikohdasta (NATO Geilenkirchen Air Base, 50°57’39.0″N 6°02’33.0″E) ja suorittavat tehtäviänsä vähintään 12 tunnin ajan aivan Valko-Venäjän ja Ukrainan rajan tuntumassa.

Tämä konemalli liittyy läheisesti myös mahdollisten lentotukialuksista tehtäviin iskuihin. Kun Yhdysvallat on suorittanut aikoinaan esimerkiksi ohjusiskuja Syyriaan, ovat Yhdysvaltojen omat vastaavat tiedustelukoneet olleet ilmassa lähimaastossa. E-3 Sentry -tiedustelukoneet kykenevät keräämään tietoja laajimmillaan 800 kilometrin säteeltä. Aikaisemmin tässä kirjoituksessa on valokuva, jossa on esitetty lentotukialus USS Gerald R. Ford Atlantilla 25. lokakuuta 2022, mutta kuvassa näkyvä tiedustelukone ei ole E-3 Sentry vaan E-2D Advanced Hawkeye.

E-3 Sentry -koneen (LX-N90451) tiedustelua koskeva mielenkiintoinen video löytyy YouTubesta (YouTube, CBS News). Kannattaa käydä katsomassa, miten tiedustelutietoa syntyy. LX-N90451-koneen viimeisempien lentojen reittejä voi käydä tarkastelemassa täältä.

Kuva E-3 Sentryn sisällä olevasta näyttöruudusta, kun kone on tiedustelemassa Ukrainan rajojen tuntumassa Venäjän toimintaa. Airborne Early Warning and Control System (AEW&C) näyttää esimerkiksi Venäjän asemat Ukrainassa erinäisille näyttöruuduille, mutta noista näyttöruuduista ei videolla ole kuvaa. Kuva: vapaa lähde (kuvakaappaus CBS Newsin YouTube-videolta).

Naton Airborne Early Warning and Control System -järjestelmään (AEW&C) voi käydä tutustumassa esim. Naton sivuilla (NATO Airborne Early Warning and Control). Pian tuo järjestelmä tuottaa tietoa myös Suomelle ja Ruotsille.

Yhdysvallat ja Nato ovat siis iskukyvykkäitä, mikäli Venäjä käyttäisi ydinaseita Ukrainassa. Ydinaseiden käyttö tietäisi kaiken Venäjän Ukrainaan kohdistetun hyökkäysvoiman tuhoamista, jossa lentotukialusarmadat ja merenpinnan alla olevat sukellusveneet hoitaisivat pääosaa tehtävistä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu