Arjen turvallisuus vaakalaudalla

Lasten ja vanhusten arkielämän turvallisuus on uhattuna, kunnat käyvät yt-neuvotteluja kiihtyvällä tahdilla. Syy on selvä: rahaa ei ole.  Kuntatalous näyttää hälyttävän synkältä, eikä valoa näy tunnelissa. Tulos painui vuonna 2018 negatiiviseksi 196:ssa eli peräti kahdessa kolmasosassa kunnista.

Arjen turvallisuutta ei ole syytä ajaa alas lasten, vanhusten ja sairaiden kustannuksella. Miten käy päivähoidon, vanhustenhoidon, sairaanhoidon, kun rahaa ei ole? Puolustuskyvyttömiltä leikataan mahdollisuus turvalliseen arkipäivän elämään. Maan hallitus on sysäämässä kunnille uusia tehtäviä, mikä ei ainakaan paranna kuntien taloustilannetta.

Monimutkainen valtionosuusjärjestelmä vaatii pikaisen korjauksen. Samalla koko kunnallisveron kerääminen tulee tarkastella ja järkeistää yhdenvertaiseksi koko maassa. Ei voi olla kuntalaisia kohtaan yhdenvertaista, mikäli kunnallisveroprosentti on yhtäällä 16 ja toisaalla 22,5 huomioiden se tosiasia, että on kuntia, jotka eivät pärjää vaikka veroprosentti olisi 30. Heti voidaan todeta helpot ratkaisut, eli kuntaliitokset, joiden aika on ohi. Kahden tai vaikkapa kymmenen alijäämää paukuttavan kunnan hitsaaminen yhteen ei tuo, eikä ole tuonut, ratkaisua kuntatalouden ahdinkoon.

ariprihti

Aktiivipoliitikko, sinisellä arvopohjalla. Sininen tulevaisuus rp: 2 varapuheenjohtaja Pirkanmaan Siniset ry:n puheenjohtaja, Kunnanvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu