Veronmaksajien rahaa asuntosijoittajien taskuun

Suomessa asuntojen vuokramarkkinoiden arvo oli edellisenä vuonna 7,6 miljardia euroa. Vuokratuloista pääsevät nauttimaan yksityiset asuntosijoittajat mutta vielä paljon enemmän Kojamon ja Saton kaltaiset mammuttivuokraajat. Ne imevät veronmaksajien rahat ja tienaavat bisneksellään hyvin.

Vuokramarkkinoiden paha epäkohta on, että 7,6 miljardin potista Suomen valtio rahoittaa 2,1 miljardia asuntotukina. Me veronmaksajat lappaamme rahaa siis tuon verran tulonsiirtojen kautta asuntojen vuokraajien pankkitileille ja esimerkiksi Kojamon tapauksessa tämä raha siirtyy osinkoina punapääomaan. Punapääoma ei ole ainoa hyötyjä. Samalla lailla valtion tulonsiirrosta hyötyy kokoomusta ja keskustaa lähellä olevat alan toimijat.

Valtionvarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäkeä myöten ongelma on tunnustettu. Vuokraturvan Timo Metsolakin sanoo tilannetta kestämättömäksi. Samalla, kun valtion rahalla tehdään tulosta, vuokra-asuntoja ei olekaan tarjolla niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat.

Olisiko jotain tehtävissä? Totta kai olisi mutta seteliselkärankaiset poliitikot puna- ja porvaripääomaa lähellä olevat poliitikot, pitävät huolen siitä, että muutosta ei tule. Vaaliavustuksilla ruokkivaa kättä ei kannata purra ja runsaat pari miljardia sekoittuu kyllä valtion muutenkin surkeaan taloustilanteeseen helposti.

Asuntotukijärjestelmä on aikansa elänyt. Se on ajanut väkeä maaseudulta kaupunkeihin, joissa asumisen hintalappu on kova. Kun ihmisillä ei ole varaa työssäkään käydessään kustantaa asumistaan, tulee valtio apuun. Kuinkas ollakaan, vuokranantajat korottavat vuokria samassa suhteessa tuen kanssa, eikä hyötyjiä ole kuin seteliselkärankaiset vuokranantajat (lue Lumo, Kojamo ja Sato).

Puhtaat jauhot pussissaan ei ole kaupungeissa päättävillä suurilla puolueilla muutenkaan. Vihreät ovat juonessa mukana, koska kaupunkien kiinteistöveroista tulee tasainen tulovirta. Samoin tuloja saadaan vuokratonteille rakennetuilta asuntoyhtiöiltä. Samalla, kun kauhistellaan sosiaalisia epäkohtia, ollaan valmiita rahastamaan yhteiskunnan heikompiosaisilta. Ja kolmannes tästä rahastuksesta tulee meiltä veronmaksajilta. Kyllä köyhä on nöyrä, kun asumistuen saa, jonka kojamon koijari vie.

ariprihti

Aktiivipoliitikko, sinisellä arvopohjalla. Sininen tulevaisuus rp: 2 varapuheenjohtaja Pirkanmaan Siniset ry:n puheenjohtaja, Kunnanvaltuutettu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu