Balkanin passiranking
Vapaa liikkuvuus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia ja passi on tärkein matkadokumentti siihen liittyvien viisumirajoitusten ohella. Passi myös kuvastaa yksittäisten valtioiden keskinäisiä suhteita ja aseman kansainvälisessä yhteisössä. Se miten laajalti passinhaltija voi hyödyntää liikkuvuuttaan yli rajojen asemoi eri valtioiden myöntämät passit keskinäiseen arvojärjestykseen.
Pohjautuen Henley & Partners -yhtiön kokoamaan dataan olen alla olevaan taulukkoon koonnut Balkanin osalta passirankingin perusteena niiden maiden määrä joihin kunkin passin haltija voi viisumivapaasti matkustaa. Kokonaiskuvan vuoksi olen liittänyt mukaan parhaat ja huonoimmat kolme sijoitusta maailmanlaajuisesti. Lisäksi mukana on parin viime vuoden aikana tapahtunut muutos.
(Taulukko selkeämmin nähtävissä alkuperäisessä blogiartikkelissa ):
Passport Rank 2014 — Balkans by Ari Rusila
Rank Passport of country /// Visa free access to countries /// 2014/2012/+o-
1 Finland, Sweden, UK 173 +3-4
4 Denmark, Germany, USA, Luxemburg 172 +3-6
8 Belgium, Italy, Netherlands 171 +3-4
21 Greece 167 +3
31 Slovenia 155 +4
46 Bulgaria, Romania 141 +3-4
59 Croatia 129 +10
71 Serbia 104 +5
72 Macedonia (FYR) 103 +6
74 Montenegro 98 +4
80 Bosnia-Herzegovina 91 +4
81 Albania 88 +4
189 Kosovo 38 +1
197 Pakistan, Somalia 32 +1-4
199 Iraq 31 +1
200 Afghanistan 28 +2
Yleisesti ottaen vapaa liikkuvuus on jatkanut kasvuaan niin Balkanilla kuin muuallakin. Pari yksityiskohtaa kuitenkin pistää silmään. Kun Balkanin maiden ranking muutoin sijoittuu välille 21-81, löytyy Kosovo listan loppupäästä sijalta 189 häviten sijoituksessaan reilusti mm pohjois-Korealle, Jemenille, Myanmarille ja Syyrialle tai vielä uudemmalle Etelä-Sudanin valtiolle. Siis vaikka noin sata YK:n jäsenvaltiota on tunnustanut maan itsenäisyyden vain 38 on valmis päästämään kosovolaisia maahansa. Vertailukohdaksi voi ottaa vaikkapa Taiwanin jonka on tunnustanut vain 23 jäsenmaata mutta 130 maata toivottaa taiwanilaiset tervetulleiksi maahansa ilman viisumia. Mitä ilmeisimmin valtaosa maailan valtioista tuntee muodollisista tunnustuksista huolimatta maan todellisen luonteen kaatuneena tai rikollisklaanien kaappaamana luomuksena. (Tästä enemmän esim kirjoituksessani Captured Pseudo-State Kosovo). Ironisesti myönteisenä puolena voisi mainita, että Kosovon albaanien provinssista etnisesti puhdistamat ja Serbiasta turvapaikan saaneet serbit voivat passiensa puolesta matkata liki kolme kertaa vapaammin.
Toinen huomioni liittyy myös Kosovoon ja myös Bosniaan siinä mielessä että molempiin maihin EU ja kansainvälinen yhteisö on toistakymmentä vuotta tärvännyt miljari miljardin perään euroja yhteiskuntien rakennustyöhön ja demokraattisten hallintokäytäntöjen edistämiseen. Kun molemmat maat ovat sijoitukseltaan Balkanilla passirankingin surkeimpia yhdessä Albanian kanssa niin voi kysyä kansainvälisen yhteisön hankkeiden vaikuttavuuden perään koska ilman näitä tukimiljardeja sinnitelleet hajonneen Jugoslavian maat kaikki ovat kehittyneet passirankingissa Bosniaa ja Kosovoa paremmin.
Tätä aihepiiriä lähestyn laajemmin pääblogini kirjoituksessa
Jossa tarkastelen myös laillisen passibisneksen poliittisia ja taloudellisia tekijöitä.
Kosovon ”valtio” jatkaa ihmisoikeuksien polkemista räikeisiin ihmisoikeusrikoksiin syyllistyneen pääministerinsä johdolla keskellä Eurooppaa!
Ukrainan itäisillä hallintoalueilla on legitiimimmät oikeudet itsenäisyyteen, kuin Kosovon epävaltiolla konsanaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmisoikeusloukkauksia huolestuttavampaa mielestäni on ko pääministerin asema alueen organisoituneen rikollisuuden johdossa josta sain aiheen väittää Kosovoa ei vain kaatuneeksi vaan kaapatuksi valtioksi.
Ukrainan itäosien ohella olen aiemmin pitänyt Pridnestrovien aka Transdniestria aka Trannistria aluetta oikeutetumpana ja valmiimpana itsenäisyyteen kuin Kosovoa mm näin:
Pridnestrovie meets the requirements for sovereign statehood under international law, as it has a defined territory, a population, effective elected authority, and the capability to enter into international relations. It is currently seeking international recognition of its de facto independence and statehood.
The economy of Pridnestrovie is a mixed market-based economy. Following a large scale privatization process, most of the companies in the country are now privately owned. The economy is export-oriented and based on a mix of heavy industry and manufacturing. According to the latest data from the nation’s Customs, Pridnestrovie – which is also known as Transnistria, or Transdniester – now trades with 99 foreign countries.
I quote an analysis “The EU in Moldova – Settling conflicts in the neighbourhood” published by the European Union Institute for Security Studies:
The secessionist authorities in Transnistria have managed to build a more or less functioning statelike entity. Transnistria has an organised political leadership, control over a defined territory and seeks international recognition
Economically, Transnistria has survived by trade
By the region’s standards, these factors have created a rather solid basis for the separatist leadership to claim that economically Transnistria is a functioning entity.
Talousaspekti on aika kuvaava. Joku vuosi sitten Kosovon viennin arvo oli karkeasti parin sadan miljoonan euron luokkaa, avustukset 600-800 miljoonaa vuodessa ja ns. Kosovon albaanimafian liikevaihto parin miljardin luokkaa vuodessa.
Pridnestrovien asemasta suhteessa meneillään olevaan Ukrainan sisällissotaan taustoitusta artikkelissani Pridnestrovie in Context of Ukraine – http://arirusila.wordpress.com/2014/03/29/transdni…
Ilmoita asiaton viesti