SodaStream rauhanmallina

IL:n tämänpäiväisen jutun mukaan Paula Vesala nostaa Facebook-kirjoituksessaan esiin Vain elämää -sponsori SodaStreamin toiminnan Israelin miehittämällä Länsirannalla. Uutinen antaa hieman yksipuolisen kuvan laittomuuksista ja ihmisoikeusloukkauksista liittyen Soda Stream yhtiöön. Tässä muutama taustoittava näkemys:  

1) Yksi Soda Streamin parista kymmenestä tuotantolaitoksesta sijaitsee länsirannalla Mishor Adumimissa ns kiistanalaisella alueella. Kiistanalaisella niin kauan kunnes asukkaita edustavat osapuolet sopivat tarkasta rajanvedosta.

2) Ko tuotantolaitos työllistää 1,300 työntekijää joista 500 on länsirannan arabeja (kiistanalaiselta alueelta), 450 on Israelin arabikansalaisia ja 350 on Israelin juutalaisia.

3) Soda Streamin monietnistä laitosta voi pitää jopa rauhan malliesimerkkinä osoituksena siitä että eri eri etnisiä taustoja omaavat ihmiset voivat työskennellä yhdessä nauttien samaa palkkaa, muita etuja ja oikeuksia etnisestä taustasta riippumatta. Ihmisoikeudet toteutuvat myös siltä osin että arabi voi toimia juutalaisen esimiehenä kuin myös päinvastoin.

4) Ihmisoikeuksiin liittyen kyse ei ole myös työvoiman riistosta: Keskipalkka lienee noin 2000 USD kuukaudessa kun Palestiinalaishallinnon minimipalkka on noin 377 USD/kk.

5) Kuriositeettina mainittakoon, että Norjan, Ruotsin ja Suomen boikottiviritelmät ovat johtaneet siihen, että näihin maihin Soda Streamin tuotteet tuotetaan länsirannan tehtaan sijaan ihmisoikeuksien luvatussa maassa eli Kiinassa.

P.S:

Itse en ole ko yhtiön kanssa missään tekemisissä enkä seuraa sponsoroinnin kohteena olevaa ohjelmaakaan vaan otin asian esiin koska yhtiö edustaa yhtä kv boikottiliikkeen kohdetta.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu