Ukrainan vasemmistoa etsimässä
Päivittäessäni Ukrainan nykytilannetta löysin aihetta hyvinkin taustoittavan paikallisen analyysin joka vasemmistonäkökulmasta valottaa konfliktin lähihistoriaa ja viimeaikaisia kehityspiirteitä.
Koska Ukraina kuitenkin edustaa hybridisodankäynnin uusinta versiota kaikkien osapuolten luodessa ja välittäessä massoittain disinformaatiota päätin analyysin merkittävyyden/edustavuuden arvioimiseksi hieman kartoittaa Ukrainan vasemmiston nykytilannetta.
Tarkoittamani analyysi pohjautuu ukrainalaisen Borotba -organisaatiota edustavan Dimitry Kolesnikin laajaan haastatteluun. Borotba luonnehditaan vasemmistopiireissä marxilais-leninistiseksi antifasistiseksi organisaatioksi jolla on läheiset suhteet Venäjällä toimivaan Left Front nimiseen poliittiseen yhteistyöelimeen. Borotba oli jo v. 2012 harvoja poliittisia organisaatioita joka varoitti äärioikeistolaisen Svobodan noususta, samoin järjestö tuomitsi luonnehdintansa mukaan länsituettua ja fasistista helmikuun 2014 kaappausta Kiovassa. Järjestö leimattiinkin stalinistiseksi separatisti-infon levittäjäksi. Paine Borotbaa vastaan kasvoi läntisessä Ukrainassa ja muuallakin uuden hallinnon vaikutusalueilla ja mm Odessan ay-talon poltossa ja joukkomurhassa useita sen jäseniä sai surmansa. Vähitellen koko järjestö läntisessä Ukrainassa, Harkovassa ja Odessassa painui maan alle.
Niin anarkistit kuin Borotbakin ovat alunperin tuoneet esiin niin Maidanilla kuin muuallakin sosiaalisia kysymyksiä, arvostelleet läpikorruptoitunutta hallintoa ja yleensäkin vasemmistolaisia teemoja. Nyt kuitenkin nämä kumoukselliset liikkeet ovat ajautuneet täysin eri suuntiin. Maaliskuussa 2014 useat Ukrainan liberaalit ja anarkistiset organisaatiot – kuten “Autonomous Workers Union” ja "Direct Action" opiskelijaliitto kritisoivat Borotbaa sen yhteistyöstä konservatiivisten venäjämielisten ryhmien kanssa kehottaen ulkomaisia vasemmistojärjestöjä irtisanoutumaan Borotbasta. Anarkistien ja Borotban vastakkainasettelu kärjistyi jopa siten, että kun Borotba Harkovassa väkivaltaiseksi yltyneessä demonstraatiossa taisteli anti-maidanin puolesta Natoa, EU:ta ja länsi-Ukrainan fasisteja vastaan anarkistit puolestaan taistelivat liberaali- ja fasistiryhmien puolella.
Anarkistien syytösten vuoksi Saksan Die Linke jäädytti yhteistyönsä Borotban kanssa. Saksalaiset olivat seuranneet hyvin tarkasti Ukrainaa ja mm Rosa Luxemburg -säätiö oli tehnyt kattavan selvityksen Ukrainan vasemmistokentästä 2013 ja he halusivat nytkin ottaa asiasta selvää. Heinäkuussa 2014 Linken MEP Andrej Hunko kumosi anarkistien väitteet Borotban yhteistyöstä venäläisten natsien kanssa ja Borotba/Linke -yhteistyö palautui ennalleen.
Mainittakoon, että Borotba on osallistunut myös kesäkuussa ns Minskin julistuksen muotoiluun yhdessä Left Frontin ja useiden muiden vasemmistojärjestöjen kanssa. Ko julistuksen vaatimukset nähdäkseni muodostavat hyvän tiekartan Ukrainan konfliktin rauhanomaiselle ratkaisulle sekä rakennustyölle aselevon jälkeen.
Edellä kuvattua tematiikkaa käsittelen laajemmin pääblogini artikkelissa
Seeking For The Ukrainian Left
joka myös sisältää mainostamani Borotban Dimitry Kolesnikin laajan haastattelun.
Ukrainan tilanne on viime kuukausina polarisoitunut dramaattisesti. Kun ensimmäiset Kiovan hallinnon itäänlähetyt joukot kieltäytyivät ampumasta maanmiehiään niin ko hallinto muutti joukkojen koostumusta rekrytoimalla iskujoukokseen oikeistolaisia ääriaineksia joille ei ollut mikään ongelma ampua maanmiehiään. Itäukrainalaiset puolestaan saivat materiaali-, koulutus- ja miehistöapua Venäjältä jolloin ajauduttiin hyvinkin veriseen sisällissotaan. Siviiliuhrit ovat jyrkentäneet asenteita niin Ukrainan itä- kuin länsiosissakin ja maan ulkopuolisten hämmentäjienkin dialogi on liki jäissä. Tätä taustaa vasten mielestäni Borotbankin edustaman vasemmistokentän rooli voisi olla rakentava. Joka tapauksessa ukrainalaiset mielestäni ansaitsevat enemmän nationalisointia ja vähemmän nationalismia.
Jos olisi aikaa, jatkaisin Ari Rusilan aloittamaa Ukrainan vasemmiston etsimistä. Parlamentti Radan vaalithan ovat jo kolmen viikon päässä.
Kiovan kaapparihallituksen sisäministeri ja syyttäjävirasto, joka on äärimmäisen oikeiston käsissä, ovat yrittäneet kriminalisoida ja lakkauttaa Ukrainan kommunistisen puolueen ja Borotban.
Hanke on nyt jäissä Ukrainan korkeimman oikeuden ja EU:n lakimiesten puututtua peliin. Tarkoituksena on rakentaa kulissi radan vaalien laillisuudesta.
Jäissä tai ei, kommunistit ja monet vasemmistolaiset ryhmät ovat joutuneet järjestämään toimintansa maanalaisen liikkeen ehdoilla. Onhan Radan jäseniä ja ehdokkaita pahoinpidelty ja heidän omaisuuttaan tuhottu.
Kyse ei ole mistään pienestä asiasta, sillä Ukrainan kommunistinen puolue ja Alueiden puolueen vasemmistosiipi sai edellisissä Radan vaalissa yli 30 prosentin kannatuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Krimi ei paljon ole ollut esillä muutoin kuin joidenkin Borotba-aktivistien nykyisenä turvasatamana. Löysin kuitenkin toisesta haastattelusta seuraavan otteen aiheesta Borotba/Krim Workers World sivustolta:
Initiativ: Now one last question about Crimea. What is the situation overall, and in particular that of the Tatars in Crimea?
Sergei Kirichuk : Putin is now playing the game. He has now given the Tatars in Crimea some national rights. They are represented in the local parliament and in the government. This is exactly what the Tartars have always demanded from the Ukrainian government for 20 years.
As the Ukrainian army left Crimea, nobody wanted to fight against the Russian army; all accepted the new situation more or less. Only the Tatars expressed their rejection. And the Ukrainian nationalists called on the Tartars to join with the Ukrainians in this struggle. But no one joined, not even the Tartars.
Not all people in Crimea were happy about the annexation to Russia. But now they watch TV and see the Odessa massacre, the civil war and the bombing of apartment blocks in Donetsk, and they say to each other, “Thank god that we are not affected.”
Lähde ja koko haastattelu linkista http://www.workers.org/articles/2014/06/13/ukraini…
Ilmoita asiaton viesti