Eräitä USA-Venäjä -suhteen geopoliittisia aspekteja

Pääblogissani julkaisin power point esitykseni – Some Geostrategic Aspects in Russia vs. U.S. Relationship  – joka käsittelee USAn valtapiirin laajentamispyrkimyksiä sekä niihin kohdistuvia Venäjän vastavetoja erityisesti Euraasiassa. Samoin tuon esiin Ukrainan konfliktin valtapoliittisen pelin jatkumona ja tämän yhtenä osana.

Seuraavassa tiivistelmä päätelmistäni:

  • Ukraina on osa energiarikasta Euraaisian valtaväylää jonne USA on pyrkinyt laajentamaan valtapiiriään -90-luvulta lukien. Tämä geopoliittinen strategia sai virallisen muotonsa kongressin hyväksymässä Silkkitiestrategiassa 1999.
  • Venäjän poliittinen ja sotilasjohto oli heikko kyeten vain ulkoisesti tarkkailemaan lännen etupiirin laajenemista kohden Venäjän rajoja.
  • Georgian sota 2008 toi käännekohdan USAn voimien ollessa hajautettuina eri konflikteihin ja Venäjän asevoimien osoittettua ylivoimansa alueellisella tasolla.
  • Anglo-amerikkalainen ulkopolittiikka ja erityisesti sotateollinen kompleksi sen liikkeelle panevana voimana ovat Balkanilla, keski-Aasiassa ja lähi-idässä syntynyneiden sotilasoperaatioiden takana.
  • Neuvostoliiton hajoamisen (1991) jälkeen USA on pyrkinyt piirittämään Venäjän kuin myös Kiinan ja Iranin.
  • USAn intressit poikkeavat EU:n intresseistä. Kylmän sodan jälkeen USA on pyrkinyt vaikutusvaltansa kasvattamiseen ex-Neuvostoliiton alueella ohjatakseen näiden alueiden luonnonresursseja yhdysvaltalaisten yhtiöiden hallintaan. Tämä paitsi vahvistaa USAn hegemoniaa suhteessa Eurooppaan myös estää eurooppalaisten suoran pääsyn Euraasian raaka-ainelähteille.
  • Yksi osa USAn strategiaa on pelata “Uutta Eurooppaa” eroon “Vanhasta Euroopasta”.USAn heikentää Ukrainassa samanaikaisesti sekä Eurooppaa että Venäjää. Venäjän kaasutulojen heikentyessä EU joutuu korvaamaan osan kaasustaan muualta kuten esimerkiksi USAsta ostettavalla liuskekaasulla.

USAn voi nähdä kontrolloivan 191 YK:n jäsenmaata, sillä on 700-800 sotilastukikohtaa maansa rajojen ulkopuolella ja sotilaallinen läsnäolo 156 maassa. Kontrolli ulottuu manteista meriin ja aina ulkoavaruuteen saakka eri muodoissaan. Siksikin Venäjän läsnäolo rajoillaan itä-Ukrainassa, Trandnistriassa ja Georgiassa on suhteessa USAn läsnäoloon suhteellisen vähäpätöinen poikkeus.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu