Venäjä kääntyy itään – nyt vuorossa Intia
Kompensoidakseen Ukraina -pakotteiden vaikutuksia Venäjä on aiempaa aktiivisemmin etsinyt uusia mahdollisuuksia Euroopan ulkopuolelta. Viimeisin saavutus nähtiin joulukuun 11 päivänä New Delhissä jolloin Venäjä ja Intia 24 tunnin aikana solmivat 20 uutta sopimusta yhteisarvoltaan noin $100 miljardia. Keskeisiä hankkeita olivat mm 12 uuden ydinvoimalareaktorin rakentaminen seuraavan kahden vuosikymmenen aikana – kukin arvoltaan noin $3 miljardia – sekä $50 miljardin arvoiset öljy- ja kaasuhankkeet ja $10 miljardin hankkeet aseyhteistyössä, lannoite- ja timattikaupassa ja avaruustutkimuksessa.
Intian ja Venäjän strateginen kumppanuus virisi katkon jälkeen uudelleen vuonna 2000. Perinteisesti yhteistyöaloja on ollut viisi eli politiikka, puolustus, ydinvoima, avaruus ja terrorismin vastainen toiminta; nyt “uutena” elementtinä korostuu erityisesti taloudellinen yhteistyö jonka osoituksena Intia on solmimassa sopimusta Euraasian tulliliiton kanssa. Viimeaikaisten sopimusten tapaan Intia -yhteistyökin pitää sisällään de-dollarisaatio -elementin rupee-rupla kaupankäynnin kautta.
Yhdysvallat pettyi/järkyttyi (ks. The Hindu ) Intian ja Venäjän välisiin sopimuksiin. Toinen lännessä ärtymystä aiheuttanut seikka oli se, että Putinin vierailun yhteydessä Krimin pääministeri Sergey Aksyonov teki sopimuksiaan Intian ja Krimin liike-elämän välillä.
EU suhteiden hyytyessä Venäjä on viime kuukausina nyt solminut mittavat taloussopimukset sekä Kiinan että Intian Aasian suurimman ja kolmanneksi suurimman talousmahdin kanssa. Näiden välillä joulukuun alussa presidentti Putin vieraili Turkissa sopimassa mm mahdollisesti peruutettavan South Stream kaasuputkihankkeen kaasun ohjauksesta Turkkiin ja sen eikä Bulgarian kautta Euroopan markkinoille. (Tästä tarkemmin Is South Stream Pipeline Transforming Itself To “Turk Stream”? ).
Kahdenvälisten yhteistyöhankkeiden ohella Venäjä eri liittoutumissaan pyrkii vahvistamaan asemiaan. Ukraina -pakotteiden aikana näitä yhteistyöfoorumeita ovat olleet BRICS (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka), Shanghai Cooperation Organization (SCO) ja Eurasian Economic Union (EEU).
Heinäkuussa 2014 BRICS maiden huippukokouksessa Brasiliassa ryhmä suoraan haastoi läntisen taloudellisen hallinnan päättämällä uudesta kehityspankista (the New Development Bank – NDB), uudesta reservivaluuttajärjestelystä ( the Contingent Reserve Arrangement– CRA) ja pankien koordinointijärjestelystä (the BRICS Interbank Cooperation Mechanism). Lisäksi lokakuussa päätettiin uuden investointipankin (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB) perustamisesta alkupääomanaan $100 miljardia. Varsinkin CRA antaa BIRCS maille suoran pääsyn valuuttakauppoihin jolloin dollarin asema maailman reservivaluuttana saattaa päättyä.
SCO on muodostumassa myös turvallisuuspoliittisesti vastapainoksi Yhdysvalloille. Kiina haluaa rakentaa uuden Aasian-Tyynenmeren turvallisuusjärjestelmän jonka ulkopuolelle poissuljetaan USA. Myös Euraasian talousunioni (Eurasian economic Union – EEU) on laajentumassa. Armenia hijakkoin liittyi jäseneksi hyläten EU:n houkutukset, seuraavana on liittymässä Kirgistan ja halunsa liittyä ovat ilmaisseet mm Vietnam, Turkki ja Syyria. (Em asioista enemmän kirjoituksessani ¥uan and Waterloo of Petro$ ).
Kiinan ja Turkin ohella Venäjä nyt siis vahvistaa strategisia ja käytännöllisiä energia-, puolustus- ja taloussuhteitaan myös Intian kanssa. Venäjän kääntyminen Euroopan sijasta enemmän itään on nähdäkseni merkittävä geopoliittinen muutos ja merkki siitä että niin Yhdysvallat kuin sen dollarikin on saamassa sitä haastamaan kykenevän vastapoolin.
Edellä viitatuista tekijöistä enemmän pääblogini artikkelissa
Russia’s Strategic Shift To East Continues: Now India
Lisättäköön, että myös Brasilia ja Uruguay ovat ilmoittaneet luopuvansa dollarin käytöstä kaupankäyntivaluuttana.
South Streamin vaihtuminen Turkin kautta kulkevaan Blue Streamiin aiheuttaa paitsi taloudellisia menetyksiä Eu-maille (transit-maksut jne)myös vetää Turkkia muutoinkin irti Eu:sta. En ihmettelisi, vaikka Turkki liittyisi SCO:n, BRICS:iin ja vastaaviin yhteistyösitein.
Venäjä valmistelee omaa kansainvälistä clearing-järjestelmää SWIFT:in tilalle. Se lienee toimintavalmis ensi vuonna.
Venäjä on myös ottamassa käyttöön omat, Visaa, Mastercardia ja vastaavia korvaavan venäläisen luottokorttijärjestelmän. Arvioitu käyttöönotto toukokuussa 2015.
Kaikella tällä on merkitystä dollarin asemalle reservivaluuttana.
Venäjän kannattaa tehdä näin, koska Yhdysvaltain keskuspankki FED:in rahanpainamiset (QE:t 1, 2, 3 ja 4/Infinite) ovat inflatoineet reservivaluutta dollaria.
Muut maat lienevät huomanneet, että niiden reservivaluuttakasan arvo alenee samalla kun Yhdysvallat inflatoi omaa dollarissa nimettyä velkaansa joten niidenkin kannattaa hankkiutua dollareista eroon.
Yleensä se vaan on johtanut sotaan kun dollarin viime käden takaaja, Yhdysvaltain armeija, on ryhtynyt ”vahvistamaan dollarin arvoa”.
Ilmoita asiaton viesti
Transitomaksujen menetys on suuri EU-maista ainakin Bulgarialle, Unkarille ja Itävallalle – Bulgarian osalta puhutaan puolesta miljardista eurosta vuodessa joka olisi merkittävä kolaus taloudelle ajatellen sen sikäläistä kokoa. Itse olen huolestunut erityisesti Serbiasta jonka transitomaksu menetykset arvioidaan saman suuruisiksi. Kaasuhuollon puolesta projektin mahdollinen peruutus aiheuttaa ongelmia Serbian naapureillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Italiallekin.
Kaasuputkihankkeissa oli mukana myös Saksan, Ranskan ja Italian energiayhtiöitä.
Ja jos miettii, kuka (Venäjä) oli Eu:n houkuteltujen maiden (Moldova, Slovenia, Slovakia, Kroatia, Unkari jne) tärkeimpiä kauppakumppaneita, Suomi mukaan lukien, kärsineiden lista kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Riikka Söyring
Minkä valuutan Brasilia ja Uruguay ottavat käyttöön ? Brasilian real on kelluva valuutta ja sen kurssin määräävät markkinat muita valuuttoja vastaan. Vuoristorata on ollut koko 2000 luvun huimaa. Samoin Uruguayssa.
Jos maat käyvät ulkomaankauppaa omissa valuutoissa dollareista luopumisessa ei ole mitään mullistavaa eikä sillä ole merkitystä maailmantalouteen. Mutta sen me tiedämme, että Brasilian ja Uruguayn kauppa Venäjälle tapahtuu dollareissa. Mailla ei ole mitään käyttöä ruplalle.
Ilmoita asiaton viesti
”Brazil and Uruguay have switched to settling bilateral trade with local currency to stimulate turnover, bypassing the US dollar.
Payments in the Brazilian real and Uruguayan peso started on Monday. The agreement was signed on November 2 by the head of Brazilian Central Bank Alexandro Tombini and his Uruguayan counterpart Alberto Grana. Both countries believe such a move would strengthen trade across Latin America.
”The agreement was the result of long negotiations between the countries belonging to Mercosur [the common market of South American countries – Ed.], as well as the global strategies of BRICS,” RIA quotes Carlos Francisco Teixeira da Silva, Professor of International Relations at the Federal University of Rio de Janeiro.
Silva says the measure is a ”step forward” in Latin American monetary independence, and ”the best opportunity for the countries of South America to get rid of the old mechanisms of economic regulations dictated by the United States.”
If the new mechanism proves to be successful, it can be further expanded to countries such as Paraguay, Bolivia, or Venezuela…”
Koko juttu linkissä http://rt.com/business/211087-brazil-uruguay-tradi…
eli kyse on osittain BRICS-maiden globaalista strategiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Riikka Söyring
Siis maat alkavat käyttää toistensa välisessä kaupassa vaihtokauppaa. Bilateraalinen kauppa on kauan sitten kuopattu, mutta näyttää siltä, että sitä ollaan henkiin herättämässä.
Kauppaa käydään kahden tai useamman maan välillä sopimalla määräajoin vaihdettavien tavaroiden ja palvelusten määrät. Kaikkien maiden tulee vaihtaa keskenään tarkasteluajanjaksolla arvoltaan yhtä suuren määrän tavaraa.
Historia kertoo bilateraalisen kaupan menestyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Minä kyllä mainitsin, että kyseessä on osittain BRICS-maiden globaali strategia joten bilateraalinen kauppa jää tässä viitekehyksessä monenkeskisen kaupankäynnin osaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeintä on mitä Kiina tekee; maailman uusi supervalta. 145-miljoonan asukkaan Venäjän yksipuolinen energiatalous on sittenkin vähäinen tekijä tulevaisuusskenariossa.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, nähdäkseni Kiina kuin myös Intia ja jokunen muukin näkee nyt itselleen edulliseksi liittoutua mieluummin Venäjän kuin USAn kanssa ja tämä jos mikä on merkittävä geopoliittinen muutos.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän ei kannattaisi luottaa Kiinan lojaalisuuteen kovinkaan pitkällä tähtäimellä. Kiina katsoo vain omaa etuaan raaka-aineen saannissa ja toisaalta sillä on edelleen kana kynittävänä Venäjän kanssa Mantshurian aluetta koskien. Kiina pursuaa nälkäistä ja janoista porukkaa ja vieressä on tyhjä Siperia valtavine vesivarantoineen.
Japani puolestaan ei tule luopumaan kuriilien saarten vaatimuksesta koskaan. Asia tulee siis hiertämään Japanin ja Venäjän välejä virallisella tasolla niin kauan kunnes Japani saa saaret takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeellistä, kerrankin asia, josta olemme samaa mieltä 😀
Uskon Venäjän kyllä olevan tietoinen siitä, että Kiina silmäilee Siperiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voin olla väärässä mutta minulla on mielikuva siitä, että kiinalaisinvestoijilla olisi jo nyt jonkinlainen etuoikeutettu asema ulkomaisina yhtiöinä osallistua uusiin suuriin Sipearian energiahankkeisiin. Putin tehnee lähiaikoina vierailun Japaniin ja jonkinlaista energiayhteistyötä ainakin LNG-hankkeissa lienee luvassa – Kuriileista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Kävin kesällä Valkovenäjän Minskissä ja sielläkin kiinalaiset rakensivat pilvenpiirtäjiä ja teitä.
Ilmoita asiaton viesti
Lännen rooli idän karhun taltuttamisen ja sen kanssa tehtävän taloudellisen- ym. yhteistyön rajoitttamisen välillä ei ole helppo.
Ounastelen, että pakotepolitiikan hinta on Venäjän entistä voimakkaampi
a.) sisäänpäin kääntyminen, eräänlaiseksi poliittis-taloudelliseksi omavaraistaloudeksi (vert. Putinin puheet) sekä sen ohella vielä ongelmallisempi
b.) hakeutuminen tiivistyvään yhteistyöhön Kiinan, Intian, muiden BRICS- ja kaukoidän ”taloustiikeri”-maiden kanssa, siinä Länsi, Yhdysvallat ja Eurooppa jäävät näppejään nuolemaan.
Lähtökohtaisesti ”Euraasialainen” yhteistyö, siis ensisijaiseti Euroopassa tapahtuva EU:n ja Venäjän välinen, on luonnollisin ja ainakin meidän kannaltamme ehdottomasti primäärein tavoite.
Lännen pakotepolitiikkaa on vedetty valitettavan yksipiippuisella ja jopa tökeröllä tavalla. En tarkoita siiman antamista Putinille, vaan johdonmukaista, selkeää, läpinäkyvää ja riittävän tilanneherkkää toimintaa. Sellainen on vaikeaa, koska vastapuoli hyödyntää kaiken löysän tilan ja ottaa muodostamallaan paineella uutta tilaa, mutta silti sen on kannattavin ja paras politiikka.
Suomen tulee suhtautua kriittisesti ja harkiten pakotteiden lisäämiseen ja jatkamiseen. Nythän kukana ei tiedä, miten pakotepolitiikka purtaan, mitään konsensusta siitä ei ole eikä tule, ja siksi Länsi tulee aikanaan hajoamaan pakoterintamansa puolesta. Voimakkaimmin jännitteet tulevat ilmenemään EU-maiden kesken. Esim. Saksalla ei ole varaa kovin pitkään jatkaa kinnausta. Nythän on jo nähty, että poliittisesti Putinia ei voida taivutella, mutta talouden heilahtelut sen tulevat tekemään. Mutta eivät Lännen toivomalla tavalla, vaan edelläkuvatusti: Venäjä tekee kauppaa ja yhteistoimii niiden kanssa jotka sitä haluavat, ja halukkaita todella riittää. Ilmari edellä toi esille olennaisia pointteja.
Lännen mahti ei riitä talouden keinoin sen asettamien tavoitteiden saavuttamiseen; jos sen rintama ei repeilisikään, muut maat vesittävät – omaksi hyödykseen – pakotepolitiikan keinot.
Ilmoita asiaton viesti
Orwell profetioi jo 40-luvun lopulla Euraasian ja Oseanian välistä sotaa. Hänen Euraasiansa teoksessa 1984 oli nykyistä laajempi, ks. kartta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nations_of_Nineteen_E…
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän kääntyminen itään on ehkä parasta mitä lännelle voi tapahtua.
Se johtaa vääjäämättä itäriippuvuuden vähenemiseen.
Intia ja Kiina ovat täysin riippuvaisia länsikaupasta joten ne pistävät venäjän ruotuun. Jos Venäjästä tulee jossain vaiheessa riippa noille maille, ei itänaapurimme kohtalo ole kiva.
Vaan nyt kun Natoa syyllistetään yksittäisten jäsenvaltioidensa toimista, onko tullut tasapuolisesti aika syyllistää Bricsiä Venäjän toimista ja siten asettaa talouspakotteita noille muillekin jäsenmaille?
Ilmoita asiaton viesti
Ehdotat siis, että jaetaan maailma talouspakotteilla kahtia: Itä käy kauppaa itään ja länsi länteen? Varma reitti sotaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sellainen suunta siellä Venäjällä nyt on valittu. Ei sitä sovi kyseenalaistaa hinnalla millä hyvänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Uh, ja taas mennään – samaa vanhaa rataa.
Ajatteletko todella, että A:lla ei ole mitään tekemistä sen luomisessa, mihin A reagoi, ja että A ei voi vaikuttaa siihen, miten A reagoi?
”Kaikki vaan tapahtuu” A:sta riippumatta.
Tälle on projisoinnin lisäksi olemassa varmaan jokin muukin psyk. määre.
Vuorovaikutteisessa maailmassa not possible. Jopa A:n sisäinen elämä on vuorovaikutteista. Emme elä tyhjiössä.
Ilmoita asiaton viesti
Ajatus Venäjän kääntymisestä itään taikka länteen on osa ikivanhaa keskustelua zapadnikkien ja slavofiilien välillä:
http://russiapedia.rt.com/of-russian-origin/slavop…
Putin karhuvertauksineen on selvä slavofiili ja miksi ei olisi – vanhatkin slavofiilit olivat yksinvaltaisen tsaarin kannalla. Mutta jos lännen dollareille käännetään selkä, mitä jää? Todellisuudessa ei mitään. Putin ehkä pääsee vierailemaan Aasian diktaattoreiden luona, mutta tavallisen kansan työltä ja toimeentulolta putoaa pohja pois.
Kiinan kommunistien dollarit ovat hyvässä jemmassa länsimaisissa pankeissa. Niin tyhmiä eivät hekään ole, että ottaisivat venäläisen luottokortin.
Ilmoita asiaton viesti
Toisin sanoen kyse on status quon (dollarihegemonia) säilyttämisestä. Tai kuten Metternich määritteli: – Hallitse ja jätä kaikki ennalleen.
Eli juoksemme pysyäksemme paikallamme. Ei kuulosta minusta hirmu älykkäälle tai edistykselliselle.
Ilmoita asiaton viesti
Kun kommunistimaan virkamies saa lahjusdollareita, niin simsalabim! – hänestä tulee kapitalisti. Hän säästää asuntoon ja kouluttaa lapsensa kapitalismin linnakkeissa. Hän taistelee kaikkia muutoksia vastaan, jotka vaikuttaisivat hänen lahjustensa arvoon.
Kaupanteossa ei ole välttämättä mitään älykästä tai edistyksellistä. Mutta yhteiskunnan tasolla se kasvattaa hyvinvointia ja turvallisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Siltäkö sinusta vaikuttaa: että maailma on turvallinen, vakaa, konfliktiton? Että yhteiskunta on vakaa, hyvinvoipa eikä ole altis räjähdyksille tai sosiaalisille levottomuuksille?
Hmm..
Ilmoita asiaton viesti
Vakaata on pääpiirteittäin siellä, missä tehdään paljon bisnestä – ja kääntäen. Vaan totta on sekin, että paljon helpompaa on lyödä rikki kuin rakentaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on ehkä niin päin että bisnestä tehdään enemmän siellä missä on vakaampaa. Suomeen ei kukaan uskalla sijoittaa hallitustemme tempoilevan yritysveropolitiikan takia 😀
Muutoin taas… joku voi väittää siirtomaapolitiikan vakauttaneen maita. Ja on se lyhyen aikaa saattanut siltä näyttääkin. Pitkällä juoksulla taas ei.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen merkittävä vallanpitäjä jokaisessa mutkikkaassa systeemissä ajattelee, kuten Paavo Haavikko aforismissaan:
”En halua muuttaa tätä järjestelmää toiseksi. Tämä on jo kyllin huono.”
Niin ajattelivat myös Bush, Gorbatshov, Kohl ja Koivisto vuonna 1989.
Ilmoita asiaton viesti
😀
ps. Mitä Koivisto tuossa ryhmässä tekee?
Ilmoita asiaton viesti
Ari Rusilalta taas erinomainen blogikirjoitus. Niitä lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten mainitsin niin jenkitn olivat ärtyneitä Krimin pääministerin vierailusta Intiassa. Nyt Obama on määrännyt jonkinlaisen kauppasaarron Krimiä koskien vaikka aiemmin oli todennut sen tehottomuuden Kuuban suhteen. Joka tapauksessa tämä vauhdittanee Kriminkin johtoa kaupankäyntiin muiden tahojen kanssa kuten nyt Intiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Korjaan kauppakieltoon ei kauppasaartoon (http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014121902… )
Ilmoita asiaton viesti