Ionisaattori sisäilmaongelmiin

Kun vakioaiheistani (konfliktit) informaatiotulva on niin massiivista etten saa sitä jäsenneltyä vähäänkään järkiperäiseen muotoon päätin hypätä tyystin toisenlaiseen aihepiiriin nimittäin sisäilma-ongelmiin omakohtaisten kokemusten myötä.

Kerrostaloasunnossamme me aikuiset olemme aktiivisia sauhuttelijoita ja luonnollisesti ko savu tuntuu niin vaatteissa kuin sisäilmassakin.  Kokemukseni tavallisista aktiivihiilisuodattimellakin varustettujen ilmanraikastimien tehosta ovat kehnot ja lisähaittoina tuli jatkuvaa filttereiden vaihtoa ja melua.

Aikoinaan Balkanilla tutustuin ionisaattoreiden toimintaan ja yritin etsiä sellaisia Suomestakin mutta ne olivat melko hinnakkaita (500-3000€) enkä ole niin varma että niitä olisi kotikäyttöön tarkoitettukaan.  Yksi ilmanraikastin ionisoivalla lisätoiminnolla tosin oli alle kolmesataa.

Nyt viimein sain Serbiasta vajaalla satasella noin 100 neliön tilaan tarkoitetun ionisaattorin ja kokemukset ovat todella hyvät – ilma raikastui päivässä ja on myös pysynyt sellaisena.  Ko laite on tehonsa ohella myös äänetön ja ionisoiva osa tarvitsee pesun vain kerran kuukaudessa; mitään vaihdettavia suodattimia ei tarvita.

Savun ohella ionisaattorin sanotaan laiteohjeen mukaan tehoavan bakteereihin ja mitä erilaisimpiin ilmassa leijuviin patrikkeleihin. 

Mieleeni heräsi kysymys olisiko ko laitteesta hyötyä homeongelmista kärsiviin talouksiin.  Ulkomailla ionisaattorilla tietääkseni rakastetaan ns savuttomia hotellihuoneita ketjupolttajien jäljiltä.  Ihmettelen miksei tällaisia laitteita ole Suomessa markettien hyllyillä kun muualla maailmalla valikoimaa löytyy – mielenkiintoinen on esimerkiksi auton tupakansytyttimn tilalle pantava tupakka-askin kokoinen ionisaattori.

Olisin kiinnostunut lukijoiden mahdollisista kokemuksista, jos ne ovat vastaavia kuin minulla niin ehkäpä joku yritteliäs henkilö saisi tästä tuonti-idean tai vaikkapa kipinän valmistaa tällaisia varsin yksinkertaisia laitteita itsekin.   

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu