Sininen rauha askeleen eteenpäin
Joulukuussa 2013 alustavasti Israelin, Jordanian ja Palestiinalaishallinnon kesken sovittu kolmikantainen Punainen meri-Kuollut meri hankesopimus on siirtynyt toteuttamisvaiheeseen. Helmikuun 25 päivänä 2015 Israelin alueellisen koordinaation ministeri Silvan Shalom Jordanian vesiministeri Hazim El-Naser allekirjoittivat sopimuksen ns. Seas Canal hankkeen ensi vaiheesta. Tämä vaihe käsittää suolanpoistolaitoksen rakentamisen Aqabaan palvelemaan Aravan aluetta Israelissa ja Aqabaa aluetta Jordaniassa. (Lähde: GPO)
Kokonaisuudessaan hanke pohjautuu jo ainakin 20 vuotta vanhaan ideaan pumpata Punaisesta merestä vettä kuivuvaan Kuolleeseen mereen rakennettavan 180 km pitkän putkiston kautta. Vielä 1960-luvulla Kuolleen meren taso oli 390 metriä merenpinnan tason alapuolella ollen nyt 420 metriä ja ennusteen mukaan 450 metriä vuonna 2040. Myös ”Kahden meren kanaali” nimellä kutsuttu hanke on yksi keskeisimmistä suosituksista vuonna 2011 julkaistussa raportissa Blue Peace: Rethinking Middle East Water. Sveitsiläis-ruotsalaisella rahoituksella tuettu ja intialaisen asiantuntijaryhmän vetämä suunnitteluhanke lähti ajatuksesta että vesikriisi voitaisiin muuntaa sosiaallis-taloudellisen kehityksen voimavaraksi ja alueellisen rauhan mahdollisuudeksi. Tämä ”hydro-diplomatia” on kuvattavissa alueelliseksi yhteistyöksi joka luo taloudellista dynamiikkaa ylikansallisesti kaikille osapuolille. ”Sininen rauha” raportti esittää tiekartan tälle yhteistyölle ja nyt sovittu putkistohanke liitännäisineen on sen merkittävin toteutukseen päässyt osa.
Rakennettava putkisto ottaa 200 miljoonaa kuutiometriä vettä vuodessa Punaisesta merestä ja siitä noin puolet johdetaan Kuolleeseen mereen. Toinen puoli kulkeutuu Aqabaan rakennettavaan suolanpoistolaitokseen ja näin käsitelty vesi palvelee Aravan laakson sekä Israelin ja Jordanian eteläosien tarpeita. Hankekokonaisuuteen kuuluu myös sopimus jolla Israel myy Jordanialle 50 miljoonaa m3 vettä Kinnaret järvestä Jordanian pohjoisosien tarpeisiin. Muita hankkeen liitännäisiä ovat sähköntuotanto putkiston varrella sekä matkailufasiliteettien parantaminen. Putkistohankkeen kustannusarvio on 300-400 miljoonaa dollaria, tarjouskilpailu käynnistyi vuoden 2014 puolella ja itse toteutusaika on kolme vuotta. Edellä kuvatusta hankkeesta enemmän kirjoituksessa Blue Peace: Red Sea-Dead Sea Pipeline Plan Signed .
Toivon todella, että tuo hanke toteutuu. Tosin se taitaa olla niin järkevä ja osapuolia hyödyttävä kaikin puolin, että eiköhän hiekkaa tule rattaisiin onhan kulmakunta todella epärationaalisen riitainen.
Olen käynyt kaksi kertaa Kuolleen meren rannalla viidentoista vuoden välein. Muutos vedenpinnan korkeudessa ja rantojen etenemisessä oli aivan aivan järkyttävä.
Saapas nähdä. Minä pidän peukkua ylöspäin.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin peukutan. Mielestäni Jordanian ja Israelin suhteet ovat olleet asiallisia jo vuosikausia. Veden ohella kehitteillä on ollut myös yhteistyö Levantin kaasuesiintymien hyödyntämisessä. Toki kalifaatti saattaa pahimmassa tapauksessa syöstä hasemiittihallinnon vallasta jolloin tilanne tyystin muuttuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Teknisesti tuo ei liene ylivoimainen. Onhan meilläkin mm. Päijännen-tunneli (n. 120 km) makeasta suolaisen suuntaan ”alaspäin” 10m3 per sekunti ilman voimalaitoksia.
Tällaisella hankkeella voisi olla suurempi rauhoittava vaikutus kun luullaankaan: kaikki hyötyvät.
Ilmoita asiaton viesti