Knesset 2015: Ennakkoasetelma

 

1425070416233Israelin muutaman päivän päästä äänestettävästä tulevasta Knessetistä on muodostumassa hyvinkin mielenkiintoinen skenaario.  Viimeisten mielipidetiedustelujen mukaan voi olla hyvinkin mahdollista että PM Netanjahun keskusta-oikeistolainen Likud-puolue häviää vaalit Isaac Herzogin (työväenpuolue Labor) ja Tzipi Livnin (Hatnuah) muodostamalle keskusta-vasemmistolaiselle Zionist Unionille. Määrätessään ennenaikaiset vaalit PM Netanjahu kuin muutkaan analysoijat tuskin oletti näin merkittävää muutosta. Riittääkö siionistisen unionin mahdollinen vaalivoitto hallitusvaltaan jää sitten nähtäväksi.

20150314_fbc471

Viimeisten ennusteiden mukaan Zionist Union on voittamassa 24 paikkaa.  Lisäksi vasemmistopuolue Meretz on saamassa kuusi paikkaa.  Ennusteiden lupaillessa Likudille 21 paikkaa on hänen oikeistoliittolaisensa Naftali Bennet hankkimassa puolueelleen Habayit Hayehudille 12 paikkaa.   Yksi jännitysmomentti on ylittääkö ulkoministeri Avigdor Liebermanin Yisrael Beiteinu –puolue äänikynnyksen saadakseen mahdollisesti neljä-viisi paikkaa, nykyisin puolueella on 13 paikkaa .  Sekulaari populistipuolue – Yesh Atid – kärsinee tappion ennusteiden lupaillessa 13 paikkaa nykyisen 19 sijasta.  Ultra-ortodoksiset uskontopuolueet säilyttänevät asemansa. Uutena yrittäjänä olevalle keskusta-oikeistolaiselle Kulanu –puolueelle ennustetaan yhdeksää paikkaa;  puolueen perusti viime vuonna suosittu Likudista eronnut ministeri Moshe Kahlon. Sen sijaan aiemmin hyvinkin merkityksellinen Kadima –puolue ei osallistu vaaleihin nyt lainkaan kun sen molemmat istuvat kansanedustajat eivät asettuneet ehdolle. Äänikynnyksen takia neljä arabipuoluetta – Balad, Hadash, Islamilaisen liikkeen eteläinen haara ja yhdistynyt arabilista – ovat sopineet ensi kertaa historiansa aikana vaaliliiton.  Tämä voi nostaa arabiäänestäjien osallistumista vaaleihin.  Kuitenkin islamilaisen liikkeen pohjoinen haara sekä Abnaa el-Balad ovat päättäneet boikotoida vaaleja.

Jotkut analysoijat pitävät mahdollisena Netanjahun vetäytymistä politiikasta mikäli Likud saa alle 19 paikkaa.  Toisaalta vaikka ZU saisikin ennustetut 24 paikkaa eivät Herzog ja Livni välttämättä pääse kierrättämään pääministeriyttä keskenään koska todennäköisiksi liittolaisikseen he voivat laskea vain Meretzin ja Yesh Atidin vaikkakin arabipuolueet ehkä  sietävät heitä oikeistokoalitiota paremmin. Ultra-ordodoksiset uskontopuolueet voivat kallistua kumpaan tahansa leiriin.

Kävi vaaleissa – 17.3.2015 – miten tahansa vienevät hallitusneuvottelut muutamia kuukausia. Kannattaa myös muistaa että Israelissa vaaliennusteet ovat suhteellisen epätarkkoja vaihteluvälin ollessa gallupeissa normaalisti neljä prosenttia suuntaansa.  

Lähteinä mm seuraavat vaalisivustot: JStreet, Haaretz,  Bicom.

[P.S. Artikkeli alun perin julkaistu Ariel –sivustolla, josta löytyy myös aiempi infograafi puolueiden asetelmista suhteessa lähi-idän konfliktiin]

 

 

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu