Knesset 2015: Vaalipäivä

 

1425070416233Tänään [17.3.2015] on Israelissa äänestyspäivä uuden Knessetin valitsemiseksi. Äänestyspaikat sulkeutuvat kymmeneltä illalla ja tällöin julkaistaan ensimmäiset ns exit poll –gallupit ja saadaan aavistus vaalien voittajista ja häviäjistä. Lopullisen tuloksen odotetaan olevan selvillä muutaman päivän kuluttua kun mm ulkoisraelilaisten äänet on saatu varmistettua. Kun tänään annettavat äänet on saatu muunnettua parlamenttipaikoiksi alkaa todennäköisesti hyvinkin haastava prosessi uuden hallituksen muodostamiseksi; tähän saattaa mennä jopa useita kuukausia.

Seuraavassa eräitä numerotietoja:

  • 25                  puoluetta
  • 1 280              ehdokasta
  • 5.8 miljoonaa  äänestyskelpoista
  • 10 372            tavanomaista äänestyspaikkaa                                                       
  • 98                  kaupunkia Israelin ulkopuolella jossa äänestysmahdollisuus
  • 3,25 %            äänikynnys Knessetiin
  • 241,7 miljoonaa shekeliä kulut äänestyksestä

1283309296Äänestyspaikkojen sulkeuduttua (10 PM) ryhtyy keskusvaalilautakunta muuntamaan ääniä edustajapaikoiksi. Ensimmäiseksi poistetaan kelvottomat äänet – esim jos äänestyskuoressa on useampi äänestyslippu. Hyväksytyistä äänistä lasketaan äänimäärä jonka puolueet tarvitsevat äänikynnyksen ylittämiseksi [äänikynnys nousi nykyiseen 3,25 %:iin viime vaalien 2 %:sta]. Äänikynnystä ylittämättömien puolueiden äänet eliminoidaan lopullisesta ääntenlaskennasta.

Toisessa vaiheessa lasketaan montako ääntä edustajapaikka vaatii; kunkin puolueen äänimäärä jaetaan tällä suhdeluvulla [general indicator] ja täysistä luvuista muodostuvat saatavat paikat. Tämän jaon ulkopuolelle jää jakojäännöksiä – ääniä ja paikkoja [surplus votes] jotka kolmannessa vaiheessa määritellään ns Bader-Oferin metodilla. Tähän uusjakoon vaikuttavat ennen vaaleja solmitut tekniset vaaliliitot jolloin tällaista liittymää kohdellaan kuin yhtenä puolueena jossa osapuolet erikseen hankkimiensa paikkojen lisäksi jakavat voimasuhteidensa mukaisesti ylijäämä-äänistä muodostuvat lisäpaikat. Nyt käytävissä vaaleissa tällaisia teknisiä liittoja on neljä: Zionist Union ja Meretz, United Torah ja Shas, Bayit Yehudi ja Likud sekä Kulany ja Yisrael Beytenu. Tämä on siis eri asia kuin siionisti unionin tai Arabipuolueiden yhteislistat.

Lähteet: Haaretz ja YNet News

[Kirjoitus julkaistu alunperin Ariel -sivustolla jossa myös aiemmat aiheeseen liittyvät artikkelit:

Knesset 2015: Ennakkoasetelma

Knesset 2015: Puolueiden konfliktiasetelmat

Israelin parlamenttivaalit 2015: Yleistiedot vaalijärjestelmästä

Vaaligallup 26/2/15 ]

734834_104494883054612_998346550_n

Päivitys: 2015-03-16-1426510743-1636384-IsraelPollAveragesKaksi vaalisivustoa on tehnyt yhteenvetoa noin tusinasta eri viime päivien mielipidemittauksista. Oheisessa kaaviossa on esitetty mittausten keskiarvot jaoteltuna suhteessa nykyiseen PM Netanyahuun. Lähde: Huffingtonpost.

Päivitys: Exit poll tulokset

 

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu