Iranin ydinohjelmasopu ja Israel

israel_iran_nuclear18 kuukauden tiiviiden neuvottelujen jälkeen Iran ja P5+1 ryhmä (Kiina, Venäjä, Ranska, Britannia, USA + Saksa) pääsivät lopulta yliajalla alustavaan sopimukseen Iranin ydinohjelmasta torstaina 2 huhtikuuta 2015;  lopullinen sopimus on tarkoitus aikaansaada 30. kesäkuuta 2015 mennessä.  Virallinen Israel on vastustanut sopimusta liian lievänä Iranin suhteen joskin eriäviäkin mielipiteitä esiintyy.

original

Alustavan sopimuksen keskeinen sisältö on Iranin ydinjalostuskapasiteetin rajoittaminen ja ja Iranille asetettujen sanktioiden poistaminen.  Keskeisiä elementtejä ovat mm seuraavat:

  • YK peruuttaa kaikki Irania koskevat pakotteensa
  • Iran rajoittaa uraanin jalostusasteen 3.67 %:iin (ydinaseet vaatisivat 90 %:sta uraania) joka kuitenkin mahdollistaa ydinpolttoaineen rauhanomaisen käytön.
  • Iran pienentää uraanivarastonsa 10 tonnista 300 kg:aan.
  • Iran pienentää sentrifugiensa määrää 19 000:sta 6 104:ään kiihdyttimeen.
  • Iran muuntaa ydinlaitoksiaan tutkimus- ja rauhanomaiseen käyttöön.
  • IAEA:n tarkastajat saavat vapaan pääsyn kaikkiin Iranin ydinohjelman laitoksiin.

Alustavan sopimuksen jatkokehittämisen ja toteuttamisen mahdollisina riskeinä voisi mainita seuraavat:

  • Vaikka lopullinen sopimus valmistuisikin aikataulussaan vievät sanktiot lopulta päättävät tarkastukset ja raportoinnit aikaa jolloin Iranin tulo maailman energiamarkkinoille vienee jopa vuoden tai enemmän.
  • Iranin energiasektoriin kohdistuu nyt 12 eri sanktiota ja rahoitussektoriin 20 pakotetta.  Alustava sopimus ei anna viitteitä missä järjestyksessä pakotteita poistetaan.
  • Yhdysvaltain sisäpoliittinen tilanne ja valmistautuminen vallanvaihdokseen seuraavissa presidentinvaaleissa saattaa johtaa siihen ettei sopimusta ratifioida, sanktioita Yhdysvaltain taholta poisteta tai jopa siihen että uusi hallinto peruu sopimuksen.
  • Riskinä vielä on että Iran sopimuksesta huolimatta jatkaa ydinaseiden kehitystä ja/tai Israel tekee ennaltaehkäisevän ilmaiskun Iranin ydinlaitoksiin joka tapauksessa.

How-Israel-can-strike-Iran-

Israel on voimakkaasti vastustanut vuosikausia nyt solmittua alustavaa sopimusta jo ennen viime maaliskuun knessetin vaaleja ja vaalivoittaja entinen ja todennäköisesti tuleva pääministeri Benjamin Netanyahu vastustaa sitä edelleen koska hänen mukaansa sopimus mahdollistaa Iranille ydinaseiden jatkokehittämisen.  Näkemyserot Iranin ydinohjelmasta ovat pääsyy Israelin ja Yhdysvaltain nykyhallinnon heikentyneisiin keskinäisiin suhteisiin.

Israelissa on esitetty myös lievempiä näkemyksiä joiden mukaan sopimus on odotettua parempi ja sen kanssa on mahdollista elää.  Edelleen on huomautettu että sopimuksella saavutetaan vastaava Iranin ydinaseohjelman hidastus kuin ilmaiskulla olisi mahdollisuus saada aikaan.

Israelin ja aiemmin Iranin Israelia koskevista kovista lausunnoista huolimatta mielestäni kannattaa ottaa huomioon seikka että vielä tänä päivänäkin juutalaisilla on tunnustettu asema Iranissa.  Ensimmäiset juutalaisyhteisöt saivat turvapaikan noin 2700 vuotta sitten silloisesta Persiasta. Israelin valtion perustamisen aikaan (1948) Iranin alueella asui 140 000 -150 000 juutalaista;  islamilaisen vallankumouksen jälkeen määrä laski ollen nyt 8 000 – 25 000.  Vaikka juutalaiset kokevat Iranissa syrjintää on heillä virallisesti tunnustettu vähemmistöasema ja uskonnonvapaus ja Iranin parlamentissa juutalaisille on varattu edustajanpaikka.  Tänään esimerkiksi Teheranissa on 11 toimivaa synagoogaa, heprealaisia kouluja, kaksi kosher ravintolaa, juutalaisten vanhainkoti ja hautausmaa.

YusefAbad_synagogue_Tehran

YusefAbad synagooga Teheranissa.

Jos tämä viimeisin alustava sopimus Iranin ydinohjelmasta toteutuu ja sitä jopa toteutetaan niin mielestäni kyseessä on win-win ratkaisu kaikille osapuolille Saudi Arabia mahdollisena poikkeuksena.  On hyvä myös kysyä mikä olisi parempi vaihtoehto? Nähdäkseni sota, sanktioiden jatkaminen tai ilmaisku olisivat huomattavasti huonompia lopputulemia.  Iranin ydinlaitosten ollessa huomattavalta osalta maan alla suojassa jopa bunkkeripommeilta voisivat ilmaiskut parhaimmillaankin viivästyttää ydinohjelmaa sen mikä nyt on mahdollisuus saavuttaa sopimusteitse.  Iran puolestaan voi jatkaa ydinohjelman hyödyntämistä rauhanomaisiin tarkoituksiin kyeten samalla kehittämään nyt pakotteiden rajoittamaa talouttaan.

Aihetta käsittelen laajemmin pääblogini kirjoituksessa

Iran Nuke Deal And Israel

Liite 1: Sopimustulkintoja

Tässä EU:n esittelemä teksti ja tässä  White Housen versio – tulkinta poikkeaa versioiden välillä kuten  Iranin ulkoministeri osoittaaLopuksi laajempi taustoitus Wikipediassa.

 

Liite 2: Aiemmat kirjoitukseni aiheesta:

Iran Nuke Deal Enables The Détente

End Game Approaches on Nuclear Iran

Iran’s nuclear program at the crossroads

ks myös:

Iranians And Israeli Instead Of Israel Vs. Iran

[Artikkelin ensijulkaisu Ariel –sivustolla]

 

 

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu