Israelin hallitusneuvottelut taitekohdassa
Neuvottelut Israelin uudesta hallituksesta tulivat pääsiäisenä yhteen taitekohtaansa jossa tulevan PM Netanyahun tulee päättää haluaako hän muodostaa puhtaan (keskusta)oikeistolaisen hallituksen vaiko pyrkiä yhteishallitukseen (keskusta)vasemmiston kanssa. Lähtökohtaisesti Netanyahu pyrkii allekirjoittamaan hallitussopimuksen usean puolueen – Likud, UTJ, Israel Beitenu, Shas ja Kulanu – kanssa samanaikaisesti. Tilanne on kuitenkin vaikea kun nyt alkaa olla tiedossa kaikkien potentiaalisten hallituspuolueitten keskenään ristiriitaiset vaatimukset mm vallanjaosta eri ministeriöiden välillä kuin myös eri puolueiden pyrkimykset samoihin ministeripaikkoihin.
Vahvistamattomien tietojen mukaan Netanyahu ja siionistiunionin (Zionist Union/Labor) Herzog ovat epävirallisesti tavanneet yhtenäishallituksen muodostamiseksi – molemmat osapuolet leimaavat tällaiset neuvottelut perusteettomaksi huhupuheeksi. Netanyahun oman puolueen aktivistit ottavat tilanteen kuitenkin vakavasti jota osiittaa kymmenien Likudin johtohenkilöiden laatima vetoomus johtajalleen välttää kaikenlaista dialogia ZU:n kanssa.
Itse asiassa oikeistohallitus toteuttaisi Netanyahun ennen vaaleja lupailemaa kovaa oikeistopolitiikkaa mm Länsirannan uudisasutuksen suhteen, hyväksyttämällä laki Israelista juutalaisten kansallisvaltiona (“Jewish nation-state bill”) ja vähentämällä Israelin korkeimman oikeuden riippumattomuutta. Oikeistopolitiikan hintana kuitenkin todennäköisesti olisi edelleen heikentyvät suhteet Yhdysvaltoihin, lähi-idän rauhanprosessin rippeidenkin hautaaminen, kasvava kansainvälinen painostus ja ulkomaisten boikotointikampanjoiden leviäminen, jotka kaikki voivat aiheuttaa kielteisiä vaikutuksia Israelin elinkeinoelämään ja yhteiskuntaan laajemminkin.
Vasemmiston (ZU) kanssa muodostettava yhtenäishallitus voisi ulkopuolisten silmissä lieventää kansainvälistä painetta, johtaa edes muodollisiin neuvotteluihin Palestiinalaishallinnon kanssa ja tehostaa varsinkin keskeiseen asemaan nousseen keskustaoikeistolaisen Kulanu puolueen johtaja Moshe Kahlonin vaatimuksia asumisen hintojen alentamiseksi, taloudellisen epätasa-arvoisuuden kasvun ja sosiaalipalvelujen heikentymisen pysäyttämiseksi – kaikki myös vasemmistolle tärkeitä asioita.
Uuden hallituksen muodostamisen alkuperäinen määräaika päättyy 22. huhtikuuta 2015 mutta presidentti Reuven Rivlin voi pidentää sitä kahdella viikolla joten 7. toukokuuta lienee Israelin uusi hallitus ministereineen ja näiden hallintovastuineen selvillä.
Israelin puoluepoliittinen historia. Credits: The Economist
[Originally posted on Ariel ]
Saa nähdä miten käy. Täytyy jo Israelinkin puolesta toivoa, että vasemmisto olisi mukana hallituksessa. Toisaalta oikeistohallituksen toiminta voisi johtaa YK:n resoluutioon, joka pakottaisi Israelin rauhanneuvotteluihin ja sitä kautta jopa nopeuttaa rauhanprosessia.
Ilmoita asiaton viesti
Itse näen tilanteen pikemminkin niin että paras vaihtoehto olisi vasemmiston ja keskustan (ZU, Meretz, Yesh Atid, Kulanu, Arabilista) yhteishallitus joka muodostaisi niukan enemmistön knessetissä. Tällainen koalitio voisi toteuttaa yhtenäistä tasa-arvoisempaa talous- ja sosiaaliohjelmaa sekä kaiken lisäksi kyetä tarvittaessa vaikeaankin kompromissiin palestiinalaishallinnon kanssa. Osana oikeistohallitusta tai sen ulkopuolella vasemmisto seuraisi vain sivusta konfliktin syväjäädytystä tahi sitten yksipuolisten toimenpiteiden toteutusta.
Ilmoita asiaton viesti