Israel ja Iranin S-300 torjuntajärjestelmä

220px-Slovak_S-300 (2)Alustavan sovun löydyttyä Lausannessa koskien Iranin ydinohjelmaa seurauksenaan mm Irania vastaan kohdennettujen kansainvälisten sanktioiden purkaminen päätti Venäjän presidentti Vladimir Putin vihdoin toteuttaa Iranin jo vuosia sitten tilaaman S-300 ohjusten torjuntajärjestelmän toimittamisen. Iran odottaa toimituksia jo tämän vuoden aikana mutta tämä on epävarmaa ko ohjusjärjestelmien tuotannon hitauden vuoksi.

S-300 järjestelmää pidetään yhtenä maailman kehittyneimmistä järjestelmistä alallaan, joskin seuraava versio S-400 on siitäkin jalostuneempi. Israelin PM Netanyahu yritti ilman tulosta vaikuttaa Putiniin päätöksen perumiseksi koska katsoi S-300 järjestelmän vaarantavan Israelin turvallisuutta ja alueellista vakautta. Venäjä on kuitenkin todennut toimitettavan ohjuspuolustusjärjestelmän olevan luonteeltaan puolustuksellinen eikä siitä ole uhkaa Israelille. Tämä pitääkin paikkansa, sillä ensinnäkin S-300 on maasta ilmamaaleihin tarkoitettu järjestelmä ja toisekseen sen toimintasäde on noin 150 km eli uudet torjuntaohjukset olisivat uhka vain Israelin hävittäjille näiden mahdollisessa ilmaiskussa Iraniin.

Sodan uhkaa voi kuitenkin lisätä se, että mikäli Israel päättäisi hyökätä Iranin ydinlaitoksia vastaan tulisi tämä hyökkäys tehdä ennen S-300 järjestelmän saapumista. Toisaalta IAF uskoo voivansa osin kiertää ko torjuntajärjestelmän aiheuttaman uhkan.

Lähde ja lisää mm JPost.

[youtube https://]

 

[Originally posted on Ariel]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu