United Hatzalah – Huippunopea SOS 24/7

 

United-HatzalahUnited Hatzalah [UH] on Israelissa toimiva ainutlaatuinen ensiapupalvelu vähentäen potilaiden hengenvaaraa onnettomuutta tapaturmaa tai kohtausta seuraavien kriittisten ensimmäisten minuuttien aikana – aikana ennen ambulanssien saapumista. Organisaation erityislaatuinen nopeus pohjaa aidon auttamishalun – hoitohenkilöstö toimii vapaaehtoispohjalta palkatta – ohella uusimpaan teknologiaan ja myös siihen että tiiviisti asutussa Israelissa auttaja hyvin todennäköisesti on jo valmiiksi autettavan lähellä.

United Hatzalah on Israelin suurin itsenäinen täysin vapaaehtoisuuteen perustuva hätätilanteessa ensiapua antava palvelu. Kaikille ihmisille ympäri Israelia alkuperästä tai uskonnosta riippumatta apua antavaa järjestöä pidetään alallaan nopeimpana lääketieteellisen avun tarjoana. UH vastaa yli 200 000 hätäpuheluun vuodessa joista noin 25 % sisältää todellisen hengenvaaran. Organisaatio käsittää yli 2 500 vapaaehtoista lääkäriä ja ensihoitajaa edustaen eri uskontoja ja bike-manuskonnottomia, juutalaisia ja ei-juutalaisia, miehiä ja naisia jotka saapuvat onnettomuuspaikalle keskimäärin 2-4 minuutin sisällä. United Hatzalahin lääkärit hoitavat ja stabilisoivat potilaan ja integroivat hoidon myöhemmin saapuvan ambulanssihenkilöstön kanssa. Ambulanssin keskimääräinen saapumisaika onnettomuuspaikalle on 8-10 minuuttia. UH auttajat myös peruuttavat tarvittaessa ambulanssin tulon vapauttaen sen tällöin muihin hätätilanteisiin.

United Hatzalahin poikkeuksellinen ominaisuus normaaleihin ambulanssipalveluihin on organisaation nopeus. UH vapaaehtoiset ovat hajaantuneet ympäri maata ja tarjoavat palveluaan omien asuin- tai olinpaikkojensa läheisyydessä. Nopeuden puolestaan mahdollistaa kaksi tekijää eli moottoripyörin liikkuva lääkintähenkilöstö ja erityinen LifeCompass System  järjestelmä. Hätäpuhelun saapuessa LifeCompass –järjestelmä identifioi onnettomuuspaikkaa lähimmän vapaaehtoisen joka puolestaan hälytyksen saatuaan tietää avuntarvitsija olevan välittömässä läheisyydessään.

SOS-app-united-hatzalah-2Ensiavun saaminen alle viidessä minuutissa on potilaalle usein ratkaisevan tärkeää sekä selviytymismahdollisuuksien lisääntymisenä että nopeampana toipumisena. Esimerkiksi sydänkohtauksen sattuessa uhrin selviämismahdollisuudet alenevat elvytyksen puuttuessa 7-10 % jokaista minuuttia kohden. Potentiaalisilla asiakkailla on mahdollisuus ladata älypuhelimiinsa gps-paikannukseen perustuva sovellutus jossa yhdellä kosketuksella paikannettava hätäviesti saavuttaa kolmessa sekunnissa UH –päivystyksen.

Poiketen Israelin ambulanssipalveluista United Hatzalah ei veloita palveluistaan mitään eikä myös maksa mitään vapaaehtoisilleen. UH:n rahoitus ja välineistö tulee lahjoituksina. Eri puolilla maailmaa on itsenäisiä Hatzalah organisaatioita joita juutalaisyhteisö käyttää vaihtoehtona sikäläisille hätäpalveluille. Israelissa United Hatzalah täydentää olemassaolevaa hätäpalvelua kriittisten ensi minuuttien aikana kaikille asukkaille. Israelin virallisella ambulanssi- ja ensiapupalvelu Magen David Adomilla (MDA, Punainen Daavidintähti suomeksi) on noin 1 200 työntekijää ja 10 000 vapaaehtoista; MDA omaa myös veripalvelun ja edustaa Israelia Kansainvälisessä Punaisessa Ristissä. Ilmateitse apua tarjoavat mm MEDEVAC helikopterit.

Lähde ja lisätietoa: United Hatzalah
 [youtube https://]

 

[Kirjoitus ensinnä julkaistu  Ariel -sivustollani]

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu