Druusit vetämässä Israelia Syyrian sotaan

Druze_star.svgDruusien tähtisymboli

Syyrian druusivähemmistö on huolissaan koska Al-Qaeda –liitännäinen, Al-Nusran rintama, on jo saartanut Haderin kaupungin Mount Drusen seudulla (60 km Jordanian rajalta ja 50 km Israelin hallitsemilta Golanin kukkoloilta). Itse Hader sijaitsee suoraan vastapäätä israelilaista druusikaupunki Majd al-Shamsia, vain toisella puolen Hermon vuoria. Viime viikolla Al-Nusran raportoitiin teurastaneen vähintään 20 Syyrian druusia.

Druusit ovat omaleimainen islamista kehittynyt uskonnollinen – esoteerinen, isma'ilisminen – ryhmä, joiden jäseniä elää yhteensä noin miljoonan henkilön verran erityisesti Syyriassa (500 000-700 000), Libanonissa (234 000), Israelissa (104 000) ja Jordaniassa (20 000). Druusivaltio – tai pikemminkin itsehallintoalue – oli Syyriassa vv. 1921-1936 sijaiten Jabal Druse–Druse Mountain vuoren alueella. 

Druze Prayer house in Daliat al-Karmel, Israel

Druusitemppeli Daliat al-Karmelissa, Israelissa

Israelissa druusit ovat tunnustettu arabiaa puhuva vähemmistö jonka jäsenet palvelevat normaalisti Israelin armeijassa ja ovat saavuttaneet huippuasemia niin armeijassa kuin yhteiskunnassa yleensäkin.   Israelin druusit kuvaavat suhdettaan juutalaisiin "verisiteeksi".

Syyrian druusiyhteisö valmistautuu puolustamaan aluettaan ja muodostamaan itsehallinnon uudelleen. Mount Hermonin Syyrian puoleisella sivulla asuu noin 25 000 druusia ja koko Suwayadan alueella lähes 800 000. Druusien nyt kokema uhka saattaa vetää Israelin syvemmälle Syyrian sisällissotaan. Tähän mennessä Israelin asevoimat ovat Golanin kukkuloilla vain satunnaisesti vastanneet Syyriasta tulevaan tulitukseen sekä tyytynyt tekemään kymmenkunta ilmaiskua Syyriaan estääkseen kehittyneiden ohjusten kulkeutumisen Iranista Syyrian kautta Hizbollahille Libanoniin ja edelleen sallimalla satojen pakolaisten saada sairaalahoitoa Israelissa.

lähi-idän druusiasutusKun Syyrian sodassa on jo liki neljä miljoonaa ihmistä lähtenyt pakosalle on myös Israel valmistautumassa massiiviseen pakolaisvirtaan. Kenraaliluutnantti Gadi Eisenkot ilmoitti Knessetin kuulemistilaisuudessa, että mikäli pakolaisvirta tulee Israelin rajalle niin Israelin armeija tekee kaiken tarvittavan estääkseen verilöylyn. Yksi näistä toimista lienee humanitaarisen avun vyöhykkeen muodostaminen Syyrian puolelle rajaa erityisesti pakenevia druuseja varten.

Israelissa merkittävä druusijohtaja, varaministeri ja Knessetin jäsen Likud ryhmässä, Ayoub Kara aikoo esittää Israelin pääministeri Benjamin Netanyahulle ja puolustusministeri Moshe Ya'alonille Israelin druuseille lupaa ylittää raja auttaakseen Haderin druuseja Syyrian puolella; Israelin druusiyhteisöstä on esitetty myös oikeutta liittyä druusien armeijaan taistelemaan ISIS:n ja Al-Nusran hyökkäyksiä vastaan. Tällä hetkellä rajanylitys on kiellettyä koska Syyriaa pidetään vihollisvaltiona.

Pääministeri Netanyahun mukaan Israel on keskustelemassa muiden maiden ja Kansainvälisen Punaisen ristin kanssa mahdollisuudesta perustaa turvavyöhyke pakolaisille Golanin kukkuloille Syyrian puolelle rajaa. PM Netanyahu ilmoitti Israelin tekevän kaikki tarpeelliset toimet suojatakseen Israelin rajan läheisyydessä Haderin kaupungissa olevan Syyrian druusivähemmistön.

Lähteet: JPost, JPost, JPost ja BICOM

Israeli druse flag

[Kirjoitus julkaistu alunperin Ariel -sivustolla]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu