Flotilla III matkalla Gazaan

FreedommFlotilla 3 logoUusi kolmen laivan muodostama Freedom Flotilla III – Ruotsin lipun alla purjehtivan troolari Marianna av Göteborg’in johdolla – jatkoi 15 kesäkuuta 2015 matkaansa Palermosta, Sisiliasta Kreikan vesille aikoen purjehtia edelleen itään kohti Gazaa. Laivoissa on järjestäjien mukaan aurinkopaneeleja ja lääkintätarvikkeita. Tarkoituksena on myös luovuttaa itse alus paikallisille kalastajille sekä kerätä palestiinalaisten tekemiä käsitöitä myyntiin. Freedom Flotilla III:en odotetaan liittyvän vielä kahdesta viiteen muuta alusta. Lähde   rabble.ca

Avustussaattuessa on pro-Palestiina aktivisteja 17 maasta käsittäen poliitikkojen lisäksi mm katolisen nunnan, kaksi kirjailijaa, muusikon, viisi reportteria ja kuusi tv-ryhmää. Tälläkin kertaa Israelin laivasto vakuuttaa estävänsä laivojen yritykset murtaa Gazan ympärille asetettu kansainvälinen kauppasaarto, jota sekä Egypti että Israel valvovat. Lähde ja lisää mm The Times of Israel

 

Freedom flotilla III

[Huom! Ylläoleva reittikartta interaktiivisena Ariel -sivustollani]

Vuonna 2006 Israel toteutti Gazaa koskevan merisaarron tiukentaen sitä vuotta myöhemmin Hamasin valtaannousun myötä. Myös Egypti liittyi saartoon jonka tarkoituksena on estää asevienti ryhmälle jonka tavoitteena avoimesti on Israelin tuhoaminen. Vuosien kuluessa Israel on estänyt useita aselähetyksiä meritse Gazaan, samaan aikaan myös useita saartoa murtamaan pyrkineitä siviilialuksia on pysäytetty ja tarkastettu. Vakavin saarronmurtoyritys tapahtui vuonna 2010 kun 10 turkkilaisaktivistia kuoli kahakassa tarkastusta suorittaneiden israelilaissotilaiden kanssa Mavi Mara aluksella.

Vuonna 2012 Israel ohjasi ruotsalaisomisteisen mutta Suomen lipun alla purjehtineen Estelle aluksen Ashodin satamaan josta tarkastuksen jälkeen lastinna olleet jalkapallot ym siirrettiin maitse Gazaan. Ennen alukseennousua Israel pyrki sekä diplomaatti kanavia myöden että suoraan laivaan yhteyttä ottamalla saada alus muuttamaan suuntaansa.

Gazan saarrosta, alueen oletetusta humanitaarisesta kriisistä sekä saartoa murtamaan lähetetyistä “avustussaattueista” on laadittu kansainvälisiä selvityksiä ja merkittävin niistä lienee YK:lle laadittu ns Palmerin raportti – UN: Report of the Secretary-General’s Panel of Inquiry on the 31 May 2010 Flotilla Incident, Syyskuu 2011.  Kyseinen raportti toteaa Israelilla olevan täysi oikeus Gazan merisaartoon ja sen toimeenpanemiseen myös kansainvälisillä vesillä. Raportin laatinut asiantuntijapaneeli tunnusti myls Israelin oikeuden vierailla ja tutkia alukset sekä ottaa ne haltuunsa mikäli niillä oli tarkoitus murtaa saartoa. Mitä tulee humanitaariseen kriisiin niin mainittu raportti määrittelee ettei Gazassa ole humanitaarista kriisiä ja että kaikkien halukkaiden avunantajien tulee koordinoida toimensa Israelin ja Palestiinalaishallinnon kanssa avun perillesaattamiseksi.

Mielestäni Freedom Flotilla III kuten aiemmatkin vastaavat yritykset voi lukea malliesimerkeiksi menestyksekkäistä PR kampanjoista poliittisten päämäärien saavuttamiseksi humanitaarista kriisiä tekosyynä käyttäen.

Aiemmasta flotillasta lisää mm Gaza Flotilla – a successful manoeuvre with win-win changes

gaza strip blockade map

 [Kirjoitus ensin julkaistu Ariel -sivustolla]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu