Susya – EU:n tukema laiton Länsirannan siirtokunta
Susyan kuvitteellisen arabikylän purkutuomio (ks. aiempi kirjoitus Op-Ed: Puuttuva rauhansopimus Susyan arabikylän kohtalona ) tuo selkeästi esiin EU:n kaksinaismoraalin lähi-idän konfliktissa ja suhteessa kansainväliseen oikeuteen. Koska Susya ei ole yksittäistapaus vaan pikemminkin osa EU:n aktiivista toimintaa yhden konfliktin osapuolen toiveiden täyttämiseksi käytännössä osapuolten välisisissä neuvotteluissa tavoiteltavan ratkaisun sijaan lienee paikallaan palauttaa mieliin brittiläisen Daily Mail’n artikkeli European Union is 'breaking international law by funding illegal West Bank building projects' . Tässä mainitun artikkelin pääkohtia:
- EU toimii laittomasti rahoittaessaan luvatonta palestiinalaisten asutustoimintaa alueella joka kansainvälisen oikeuden mukaan on täydellisesti Israelin hallinnassa.
- Yli 400 EU:n rahoittamaa asuinrakennelmaa on pystytetty länsirannan [Juudea ja Samaria] alue C:lle joka Oslon sopimusten mukaan on Israelin kontrollissa.
- Palestiinalaisasumuksille, joille ei ole myönnetty mitään rakennuslupia, on EU ohjannut kymmeniä miljoonia euroja EU:n veronmaksajiensa varoja.
- [Laittoman asutustoiminnan] rahoituksellaan EU asettuu selkeästi yhden alueellisen kiistan osapuolen tueksi.
- EU:n viralliset asiakirjat toteavat hankkeiden tasoittavan tietä Palestiinalaishallinnon vallan lisäämiseksi alue C:llä ( Israelin alueella).
- Paikallisesti EU setlementteinä tunnettuja kyliä voi löytää 17 eri puolilta länsirantaa.
Alussa käyttämäni ehkä voimakas ilmaisu kuvitteellisesta arabikylästä kohdistuu purku-uhan alla olevan kohteen historialliseen ulottuvuuteen, tilapäisasutuksen luonteeseen ja kuvitteelliseen maanomistukseen. Alla kuva ”historiallisesta” Susyan arabikylästä:
Ylläolevaa kuvaa voi puolestaan peilata allaolevaan lyhyeen videoon varsinaisen, muinaishistoriallisen Susyan historiasta ja alkuperästä:
[youtube https://]
Olen laajemmin käsitellyt Susyaa ja EU:n laittomia setlementtejä rahoittavaa toimintaa sekä sen taustalla olevaa, sinänsä kunnianhimoisena ja hyvänäkin pitämääni, Fayyad Plan’ia kirjoituksessani
Susya – Land-Grabbing By EU Backing
[Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla]
Varsin turhanaikaista narinaa laittomuuksista, kun otetaan huomioon israelin omat toimet (kts. Executive summary i).
http://www-wds.worldbank.org/external/default/WDSC…
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Linkitetty Maailmanpankin raportti tuo esiin aivan oikein alue C:n merkityksen mahdollisen Palestiinalaisvaltion taloudelliselle kehitykselle. Siksi onkin valitettavaa etteivät osapuolet – Israel ja PA – ole päässeet sopimukseen mm pysyvämmistä rajanvedoista. Mielestäni on myös valutettavaa että EU kaataa miljoonia euroja vain toisen osapuolen laittomiin hankkeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Siis Susyassa oli vielä 1980-luvulle ihan taloista rakennettu palestiinalaiskylä. Sen jälkeen palestiinalaiset häädettiin taloistaan, jotka tuhottiin. Palestiinalaiset asuivat sitten luolissa, jotka räjäytettiin Israelin puolustusvoimien toimesta, samoin kaikki mahdolliset vedensäilytysaltaat.
Jos arabit nyt sitten asuvat ”tilapäisasunnoissa” teltoissa, se tietenkin johtuu edellämainitusta, että kiinteät kodit on tuhottu, eikä uusia saa rakentaa, ja siitä, että heillä on vahva tahto ja uskomaton sinnikkyys jatkaa asumista omistamillaan mailla. He tietävät, että jos he lähtevät, Israelin siirtokuntalaiset varmasti omivat loput rippeet heti.
Israelilaiset ovat jatkuvasti rakentaneet alueelle ja vallanneet palestiinalaisilta maata laittomasti sekä Oslon sopimuksen vastaisesti että jopa Israelin omien tuomioistuimien vastaisesti.
Susyan tarina on jälleen yksi esimerkkitarina siitä, kuinka Israel säälimättä alistaa palestiinalaisia ja sallii juutalaisten siirtokuntalaisten varastaa heidän maansa, ja pahoinpidellä ja peräti tappaa heitä. Israelin jonkinlaiseksi puolustukseksi on sanottava, että peräti kaksi näihin Susyassa asuneiden palestiinalaisten murhiin syyllistyneitä on jopa tuomittu israelilaisissa tuomioistuimissa. Se että Israelkin myöntää tapahtuneet, ainakin kertoo mitä se elämän todellisuus tuolla on.
Arkeologia on Palestiinassa aina politiikkaa. Israelilaiset arkeologit ovat innoissaan kaivaa kymmenistä kerrostumista juuri sen, mikä kertoo juutalaisasutuksesta. Ylemmät kerrokset usein kipataan kaatopaikalle ja alemmas on turha kaivaa, kun tarkoituksena on vain todistaa ”omistusoikeus”.
«EU toimii laittomasti rahoittaessaan luvatonta palestiinalaisten asutustoimintaa alueella joka kansainvälisen oikeuden mukaan on täydellisesti Israelin hallinnassa.»
”Laittomasti”? Oslon sopimuksen mukaan alue C on Israelin hallinnoima, ei kuitenkaan osa Israelia. Näin on myös Israelin itsensä mukaan ̣– Israel ei ole liittänyt aluetta itseensä edes yksipuolisesti. ”Hallinnointi” on käytännössä toiminut siten, että vaikka alueella C asuu noin 300 000 palestiinalaisia, Israel ei anna heille lupaa rakentaa käytännössä mitään edes omiin kyliinsä. Israelin laittomat siirtokuntalaiset taas saavat, eikä heidän Israelinkaan lain mukaan laittomaan rakentamiseensa puututa lähes koskaan. Israelin myös piti siirtää osia alueesta B-alueeseen, mutta sitä ei tehty, ja sikäli kun tehtiin, se peruttiin. Siis sopimuksen vastaisesti ja laittomasti. Siirtokunnat on lukuisia kertoja katsottu laittomiksi ICC:tä ja YK:n turvallisuusneuvostoa myöten.
Varmasti tiedät tämän kaiken. On siksi vaikea ymmärtää, miksi suomalainen kannattaa siirtokuntalaisten ja Israelin laitonta toimintaa ja terrorismia. Onko vika kyvyssä ymmärtää oikeudenmukaisuutta ja inhimillistä kärsimystä vai missä?
Lähde: Khirbet Susiya – a village under threat of demolition. B’Tselem – The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories.
Ilmoita asiaton viesti
Näin Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/Susya ):
The site, in Arabic Khirbet Susiya/Susiyeh, ”Ruin of the Liquorice Plant” was first described by V. Guérin in 1869, who first recognized its importance. The spelling Susya represents the Hebrew name, as determined by the Israeli Naming committee.[8] In the Survey of Western Palestine, based on an observation in 1875 on the area of the southeastern slope of a hill west of Susya, Charles Warren and Claude Conder labeled Susya as an ’Important public structure’. German accounts later stated that it was a remnant of an ancient church. In 1937, the building to the north was identified by L. A. Meyer and A. Reifenberg as the site of a synagogue…The settlement on the hill contiguous to the synagogue seems to have once had a thriving economy. A fine store has been excavated from its ruins. It seems to have undergone a decline in the second half of the 4th century, and again in the 6th century. Some speak of abandonment though the evidence from the synagogue suggests continuity into the medieval period. After the Islamic conquest, the archaeological evidence appears to suggest that a new Muslim population immigrated to the South Hebron hills and settled next to the Jewish population.
Kesäkuussa 1986, Israel otti muinaisen synagoga-alueen yleiseen käyttöön arkeologiseksi puistoksi jolloin paikalla olleet asukkaat siirrettiin puolisen kilometriä puistoalueelta uuteen paikkaan. Sittemmin Israel oikeuden päätösten myötä on karkoittanut paikalle uudelleen asettumaan pyrkiviä arabeja neljä kertaa – 1991, 1997 ja kahdesti 2001.
Nykytilanteen osalta edelleen Wikipediasta (https://en.wikipedia.org/wiki/Khirbet_Susya ):
85% of the 64 structures currently in Khirbet Susya were built between 2011 and 2013 in direct contravention of the orders of the Israeli courts who have jurisdiction over planning and building in Area C. Additionally, even though the Israeli government views all the structures at Khirbet Susya to be built illegally, according to the Israeli Foreign Ministry, only those built after the ruling of the High Court in 2013 are currently slated for evacuation as they directly defied the ruling. This was decided in a court ruling on 4 May 2015 which cited the defendants continued build illegally while Israel abided by a cease and desist order not to demolish any buildings. The remaining structures whose legal standing is in question will not be removed until the Court hearing in August of 2015 should the court rule against the defendants. Even then, the Israeli government has offered, despite not being required to do so by law, to transfer land that is of equal or better quality to the claimants near the village of Yatta where the family already has homes.
Kommenttiin ”miksi suomalainen kannattaa siirtokuntalaisten ja Israelin laitonta toimintaa ja terrorismia” kysyisin, miksi suomalainen kannattaa – jopa rahoittamalla EU:n kautta – paikallisten arabien laitonta siirtokuntatoimintaa alue C:llä.
Ilmoita asiaton viesti
«Kesäkuussa 1986, Israel otti muinaisen synagoga-alueen yleiseen käyttöön arkeologiseksi puistoksi jolloin paikalla olleet asukkaat siirrettiin puolisen kilometriä puistoalueelta uuteen paikkaan. Sittemmin Israel oikeuden päätösten myötä on karkoittanut paikalle uudelleen asettumaan pyrkiviä arabeja neljä kertaa – 1991, 1997 ja kahdesti 2001.»
Selkeämmin sanottuna, ”asukkaiden siirtäminen” siis tarkoitti heidän kylänsä ja omaisuutensa tuhoamista, jonka jälkeen asukkaat jäivät oman onnensa nojaan asumaan taivasalla ja luolissa lähistöllä. Jotka luolatkin siis räjäytettiin, jonka jälkeen arabit sitten joutuivat asumaan vain taivasalla.
On tietenkin näppärää ensin tuhota asunnot jollain tekosyyllä ja sen jälkeen vedota siihen, että uusia ei saa rakentaa ilman Israelin lupaa.
«miksi suomalainen kannattaa – jopa rahoittamalla EU:n kautta – paikallisten arabien laitonta siirtokuntatoimintaa alue C:llä.»
Varmaan se johtuu inhimillisestä oikeudenmukaisuuden käsityksestä ja myötätunnosta. En tiedä tiedätkö, mutta nähdäkseni useimmilla ihmisillä on sellainen.
Jos arabit ovat asuneet kylässä lähemmäs pari sataa vuotta, ainakin monin verroin pidempään kuin israelilaiset siirtokuntalaiset, ei kyse enää liene ”arabien siirtokunnasta”.
”Siirtokunta” siis sinusta tarkoittaa sitä, että kun ihmisten kodit tuhotaan, he jäävät omille Israelinkin lain mukaan juridisesti kuuluville mailleen asumaan teltoissa. Tuo uusi paikka kivenheiton päässä heidän omalla maallaan on siis mielestäsi ”laiton siirtokunta”.
”Laittomuus” on vain sinun ja Israelin tulkinta, ei kansainvälisen lain, eikä minkään yleisinhimillisen oikeuskäsityksen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni israelilaisilla on kylän historian perusteella suurempi oikeus kyseiseen alueeseen kuin siellä ajoittain tilapäisesti vierailleilla lähikaupunkien arabeilla. Yleisemminkin myötätuntoni ja oikeudenmukaisuuden käsitykseni on pääsääntöisesti Israelin puolella – huomattavasti enemmän kuin paikallisen arabiväestön puolella; tämä on siis puhtaasti henkilökohtainen näkökulmani/arvostukseni.
Mitä laillisuuteen tulee niin mielestäni Oslon sopimukset on pätevin kansainvälisen oikeuden/lain ilmentymä Susyan alueella.
Ilmoita asiaton viesti
Susya on aiheuttanut melkoisen kansainvälisen kohun kun oikeus on antanut luvan muutaman kymmenen rakennelman purkuun mm rakennuslupien puutteen vuoksi. Kohtuullisuuden nimissä mieleen tulee kysymys missä nämä purun vastustajat olivat kun muutama kuukausi sitten Egypti tuhosi 10000 Palestiinalaisen kodit Rafiahissa – ei lupien puutteen vaan turvavyöhykkeen luomisen takia?
Ilmoita asiaton viesti