Israelilais-palestiinalaiset pelot

psrlogoPalestinian Center for Policy and Survey Research (PSR) on julkaissut neljännesvuosiraporttinsa mm israelilaisten ja palestiinalaisten asenteista koskien ns. kahden valtion mallia.  Kyseisen mallin suosio on tippunut molempien ryhmien keskuudessa.  Sama mielipidetiedustelu antaa huolestuttavan kuvan niin israelilaisten kuin palestiinalaistenkin kokemista peloista, jotka osin saattavat vaikuttaa rauhanomaisen ratkaisun etsimistä keskinäiseen konfliktiin.  Jopa 56 prosenttia israelilaisista on päivittäin joko huolestunut tai hyvin huolestunut siitä, että he tulevat murhatuiksi arabien toimesta ja palestiinalaisista 79 prosenttia on päivittäin huolestunut tai hyvin huolestunut siitä, että he tulevat murhatuiksi tai heidän maansa viedään israelilaisten toimesta. 

Hätkähdyttävät tulokset saatiin haastattelemalla henkilökohtaisesti 1200 palestiinalaisen aikuisen edustava otos ns. Länsirannalla, itä-Jerusalemissa ja Gazassa; 802 israelilaisen edustavaa otosta haastateltiin puolestaan hepreaksi, arabiaksi tai venäjäksi.  Haastattelut tehtiin kesäkuun alkupuolella 2015 ja tulosten virhemarginaaliksi ilmoitetaan 3 %.

Eräitä pääkohtia: 

  • Neuvotteluprosessin osalta 6 % israelilaista ja 27 % palestiinalaista uskoo palattavan neuvottelupöytään, 28 % israelilaisista ja 29 % palestiinalaisista uskoo neuvotteluihin palattavan mutta myös aseellisten konfliktien tapahtuvan, 43 % israelilaista ja 20 % palestiinalaisista uskoo tapahtuvan aseellisia konflikteja eikä usko neuvotteluihin palattavan ja lopuksi 8 % israelilaisista ja 18 % palestiinalaista ajattelee ettei neuvotteluihin palata eikä aseellisia konflikteja synny.
  • Molempien osapuolien epäily toistensa aikeita kohtaan on hyvin korkea. 56 % palestiinalaisista ajattelee  Israelin tavoitteena olevan ulottaa rajansa Välimereltä Jordan jokeen ja karkottavan alueen arabiasukkaat, ja 25 % ajattelee Israelin tarkoituksena olevan liittää Länsiranta Israeliin takaamatta palestiinalaisille poliittisia oikeuksia.  43 % israelilaisista ajattelee palestiinalaisten haaveena olevan Israelin valtaaminen ja sen juutalaisväestön tuhoaminen, 18 % ajattelee palestiinalaisten tavoitteena olevan Israelin valtaus.  Vain 17 % palestiinalaisista ajattelee Israelin tavoitteena olevan vetäytyä kaikilta (6 %) tai joiltakin (11 %) kuuden päivän sodassa 1967 vallatuilta alueilta; 27 % israelilaisista ajattelee palestiinalaisten tavoitteena olevan saada osa (12 %) tai kaikki (15 %)  v. 1967 vallatut alueet takaisin.
  • 9 % israelilaisista sanoo Israelin aikovan vetäytyä vuoden 1967 rajoille kunhan Israelin turvallisuus on taattu, 33 % arvelee vetäytymisen olevan tällöin osittaista; 18 % israelilaisista sanoo Israelin tavoittelevan Länsirannan liittämistä Israeliin takaamatta poliittisia oikeuksia siellä asuville palestiinalaisille ja 14 % sanoo tavoitteena olevan Länsirannan liittäminen ja palestiinalaisten karkottaminen ko alueelta.
  • Palestiinalaista 38 % sanoo Palestiinalaishallinnon ja PLO:n tavoitteena olevan palauttaa joitakin v. 1967 menetettyjä alueita, 30 % sanoo tavoitteena olevan kaikkien menetettyjen alueiden takaisinsaanti; 13 % palestiinalaisista sanoo tavoitteena olevan Israelin valtaus ja 10 % sanoo valtauksen lisäksi tavoitteena olevan juutalaisväestön tuhoaminen.
  • 21 % israelilaisista ja 52 % palestiinalaisista tukee ns. saudien rauhanaloitetta, 67 % israelilaisista ja 44 % palestiinalaisista vastustaa sitä. [ko. suunnitelma esittää arabivaltojen ja Israelin suhteiden normalisointia, Palestiinan valtion perustamista vuotta 1967 edeltäneille rajoille, pakolaiskysymys ratkaistaan neuvotteluissa erikseen ja vastikkeeksi arabivaltiot takaavat turvalliset rajat]
  • Ns. siirtokuntien purkaminen – 38 % israelilaisista kannattaa ja 54 % vastustaa suurimman osan siirtokunnista purkamista Länsirannalla osana rauhansopimusta.
  • 51 % israelilaisista ja 51 % palestiinalaisista kannattaa Palestiinan valtion perustamista Israelin rinnalle [kahden valtion ratkaisu], 43 % israelilaisista ja 48 % palestiinalaista vastustaa sitä. Kannatus kahden valtion mallille on huomattavasti laskenut vuoden aikana.
  • Valmius keskinäiseen tunnustamiseen pysyvän rauhansopimuksen osana sen jälkeen kun kaikki kiistat on ratkaistu ja Palestiinan valtio perustettu: Israelilaisista 44 % kannattaa ja 45 % vastustaa; palestiinalaisista 44 % kannattaa ja 54 % vastustaa. Kannatus on israelilaisten osalta laskenut huomattavasti vuoden aikana.

Lähde: Palestinian Center Policy and Survey Research

Tutkimusta ja sen tekijöitä on käsitelty laajemmin pääblogini artikkelissa

Israeli-Palestinian Fears

 

  • PSR poll December 2014
  • PSR poll December 2014b[http://www.pcpsr.org/en/node/505]

[Kirjoitus julkaistu alunperin Ariel -sivustolla]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu