1:n, 2:n vai 3:n valtion Palestiina?
Tämä on suomenkielinen käännös aiemmasta Conflicts by Ariel Rusila -blogissa ja täällä julkaisemastani englanninkielisestä artikkelistani.
Lähi-idän rauhanprosessi – lähinnä sen Israelin ja Palestiinan välinen osa – on pysähtynyt viimeisen vuosikymmenen aikana. Israelin juhliessa 75 vuotista itsenäisyyttään Palestiinalaisvaltio on toistaiseksi ollut rakenteilla yli 24 vuotta prosessissa jonka lopputulos on hämärän peitossa. Aloitetaanko suorat neuvottelut vai ei; Israelin ja palestiinalaishallinnon välillä tai alueellisella tasolla; ehdoin tai ilman; suoraan tai välittäjien kautta; Kahden valtion malli ainoana tavoitteena tai ei; vai olisivatko yksipuoliset toimet parempi vaihtoehto kuin nykyisen tilan jatkaminen. Onko kolmas kapina – intifada – jo alkanut vai ei?
Ensimmäinen intifada päättyi massiivisten rauhanponnistelujen – Madridin konferenssin ja Oslon sopimusten – ansiosta; toinen intifada päättyi massiiviseen sotilaalliseen operaatioon [Operation Defensive Shield], miten kolmas intifada päättyy, kun se mahdollisesti alkaa? Nämä ovat joitakin Lähi-idän konfliktin kysymyksiä. Tässä analyysissä pyrin selventämään Israelin ja Palestiinan konfliktin tärkeimpiä ratkaisuvaihtoehtoja suhteessa nykyiseen tilanteeseen. Alla vanhat vaihtoehtoni, jotka saattavat vielä olla voimassa:
Taustaa lyhyesti
Vuoden 2000 Camp Davidin huippukokouksesta, jossa Yhdysvaltojen johtamilla neuvotteluilla ei päästy kahden valtion väliseen sopimukseen, ilmaisu ”rauhanprosessi” on enimmäkseen johtanut huomion pois paikan päällä tapahtuviin todellisuuksiin ja tarjonnut tekosyyn olla tunnustamatta niitä. Parin viime vuosikymmenen aikana suorat Kahden-valtion -malliin perustuvat neuvottelut ovat olleet lähes ainoa lähtökohta ja vaihtoehto Israelille, Palestiinalaishallinnolle ja kansainväliselle yhteisölle Lähi-idän rauhanprosessissa. Neuvotteluprosessin ylläpitämisestä on tullut jopa tärkeämpi tavoite sinänsä kuin sopimukseen pääseminen. Neuvottelut ovat myös jatkuvasti alkaneet ja päättyneet ilman mainittavia tuloksia, eikä sopimukseen ole viitteitä edes lähitulevaisuudessa.
Useiden vuosien ajan Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaisu on ollut Kahden-valtion -malli. Suurin osa Israelin kansalaisista on ilmaissut tukensa tällaiselle ratkaisulle. Tämä on hyväksytty ratkaisuksi myös kaikissa organisaatioissa, kuten YK:n turvallisuusneuvostossa ja yleiskokouksessa. Viime vuosina yhden valtion malli on kuitenkin noussut yhä enemmän todellisuutta. Olen itse propagoinut vuosia [tulottomasti] kolmen valtion (paluu) -mallin puolesta.
Yhden valtion todellisuus
Uusi Foteign Affairs – julkaistu analyysi [Israel’s One-State Reality-It’s Time to Give Up on the Two-State Solution By Michael Barnett, Nathan Brown, Marc Lynch, and Shibley Telhami in Foreign Affairs May/June 2023] väittää Yhden-valtion -mallin olevan todellisuutta joka tulisi tunnustaa. Artikkelin pääargumentteja vapaasti suomennettuna ovat mm seuraavat:
Pääministeri Benjamin Netanjahun paluu valtaan Israelissa kapealla äärioikeistoliitolla on murtanut jopa illuusion kahden valtion ratkaisusta. Uuden hallituksen jäsenet eivät ole arkailleet lausua näkemyksiään siitä mikä Israel on ja mitä sen pitäisi olla: Suur-Israel joka ei ole vain juutalaisvaltio vaan korostaa juutalaista ylivaltaa myös suhteessa palestiinalaisiin jotka alueella ovat pysyneet.
Netanjahun uusien hallitusten ääriliikkeet ylpeilevät tehtävästään luoda uusi Israel heidän kuvakseen: vähemmän liberaali, uskonnollisempi ja halukkaampi syrjimään ei-juutalaisia. Israel voi olla demokraattinen kansalaisilleen, mutta vastuuton miljoonille asukkailleen.
Israelin radikaali uusi hallitus ei luonut vain yhden valtion todellisuutta, vaan teki sen kieltämisen mahdottomaksi. Palestiinalaisten alueiden väliaikainen ”miehitys” on nyt pysyvä tila, jossa yksi ihmisryhmän hallitsema valtio hallitsee toista ihmisryhmää.
Palestiina ei ole odottava valtio, eikä Israel ole demokraattinen valtio, joka satunnaisesti miehittää Palestiinan alueen. Kaikki Jordanjoen länsipuolinen alue on pitkään muodostanut yhden Israelin hallinnon alaisen valtion, jossa maa ja kansa ovat radikaalisti erilaisten oikeudellisten järjestelmien alaisia ja palestiinalaisia kohdellaan pysyvästi alempana kastina.
Yllä mainitun analyysin mukaan siis vallitsee yhden valtion järjestely. Välimeren ja Jordan-joen välissä yksi valtio valvoo ihmisten ja tavaroiden tuloa ja sieltä poistumista, valvoo turvallisuutta ja voi määrätä päätöksensä, lakinsa ja politiikkansa miljoonille ihmisille ilman heidän suostumustaan. Ironista sinänsä, että Palestiinalaisaktivistien iskulause ”From (Jordan)river to Sea” näyttää toteutuneen joskin tavoitteisiinsa nähden nurinkurisesti.
Yhden valtion mahdollisuus ratkaisuna
Israelissa on 9,5 asukasta (mukaan lukien Länsirannan siirtokunnat), ja Israelissa asuu noin 2 arabikansalaista, mukaan lukien 350 000 Itä-Jerusalemin asukasta. Palestiinalaisten lukumäärän Länsirannalla arvioidaan olevan 2–2,5. Tämän lisäksi Gazan kaistalla asuu noin 2 miljoonaa palestiinalaista.
Aiemmassa kirjoituksessani [Yhden valtion malli ei ratkaise kysymystä Palestiinasta] esittelin INSS ajatuspajan muistiota (Resolving the Israeli-Palestinian Conflict: The Viability of One-State Models) siitä voiko olla mahdollista toteuttaa Yhden-valtion -mallia joka olisi sekä juutalainen että demokraattinen.
Neljä Yhden-valtion -ratkaisumallia – INSS-muistion mukaan – Välimeren ja Jordan-joen välillä ovat seuraavat:
- Yhtenäinen valtio: Yksi valtio koko alueella ilman sisärajoja.
- Valtio, jossa palestiinalaisilla on itsehallinto Palestiinan autonomisella alueella.
- Liittovaltio: Juutalais- ja palestiinalaispiireihin jaettu valtio, jossa piireillä on laajat valtuudet piiritasolla, mutta keskushallinnolla on valta kansallisella tasolla.
- Konfederaatio: Malli, jossa on kaksi valtiota – yksi palestiinalainen ja yksi juutalainen (Israel) – ja niiden välillä on määritelty ja avoin raja. Israelin ja Palestiinan yhteinen hallitus toimisi konfederaatiotasolla tietyillä toimivalta-alueilla, kuten ulkoisen turvallisuuden ja ulkomaankaupan alalla.
Jokaista mallia tarkastellaan parametrijoukon mukaan: alueellinen jako; siirtokuntien tila; Jerusalemin asema; kansalaisuuteen ja asuinpaikkaan liittyvät näkökohdat; valtion viranomainen; palestiinalaisten osallistuminen hallitukseen; vapaa liikkuvuus valtion sisällä; pakolaiskysymys; turvallisuusnäkökohdat; sosiaaliset näkökohdat; taloudelliset ja siviilinäkökohdat; valtion juutalaisen luonteen säilyttäminen; valtion demokraattisen ja liberaalin luonteen säilyttäminen; vaikutukset Israelin arabikansalaisiin; vaikutukset palestiinalaishallinnolle; Gazan kaistan asema; sekä mallin toteutus ja sen toteutettavuus. Näiden tekijöiden analysoinnin jälkeen arvioidaan mallin onnistumisen todennäköisyys pysyvänä ratkaisuna Israelin ja Palestiinan konfliktiin.
Muistiossa analysoidut mallit perustuvat juutalaisten ja palestiinalaisten väliseen ajalliseen jatkuvuuteen, kun taas vallitseva Kahden valtion malli perustuu ajatukseen erottelusta.
Muistion analyysin mukaan mikään yhden valtion malleista ei näytä edistävän pysyvän, kestävän ja onnistuneen ratkaisun saavuttamista konfliktiin. Koska näiden kahden väestön välillä on viime vuosikymmeninä ollut syvälle juurtunut vihamielisyys, kulttuurisia, sosiaalisia ja taloudellisia jännitteitä on vaikea erottaa; vapaa liikkuvuus palauttaisi terrorismin leviämisen Länsirannalta kaikkialle Israeliin.Lisäksi palestiinalaisten täydet ja yhtäläiset kansalaisoikeudet muuttaisivat peruuttamattomasti Israelin juutalaisen luonteen. Kaikki käyttöönotettavat mallit edellyttävät sopimuksia palestiinalaisten kanssa, mikä aiheuttaa loputtomia kiistoja.
Muistion mukaan yhden valtion malli ratkaisuna Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin molempien kansakuntien liittoon perustuvana – ainakin lyhyellä aikavälillä – vaikuttaa mahdottomalta. Siten kahden valtion malli näyttää olevan pysyvämpi mahdollinen ratkaisu puutteistaan huolimatta.
Kahden-valtion -ratkaisu
To this day, I cannot understand why the Palestinian leadership did not accept the far-reaching and unprecedented proposal I offered them. My proposal included a solution to all outstanding issues: territorial compromise, security arrangements, Jerusalem and refugees.( How to Achieve a Lasting Peace: Stop Focusing on the Settlements By Ehud Olmert Israel PM 2006-2009)
Kansainvälinen yhteisö on parin vuosikymmenen ajan saarnannut oppia ”kaksi valtiota kahdelle kansalle” ilman edistystä sen täytäntöönpanossa. Toki myös minunkin mielestäni kahden valtion ratkaisu voi olla sekä hyvä että mahdollinen. Lopullinen statussopimus – neuvoteltu kompromissi – on ollut hyvin lähellä ainakin Beilin-Abu Mazenin yhteisymmärryksen / sopimuksen / suunnitelman (1995) jälkeen, jossa lähes kaikista asioista sovittiin. Olmertin ehdotus (2008) oli luultavasti viimeinen vakava yritys (molemmat suunnitelmat löytyvät dokumenttikirjastostani). Näitä suunnitelmia on jalostettu moneen kertaan ja vakavaa työtä näkyy mm. vuotaneissa Palestine Papersissa/PaliLeaksissa (Lisää artikkelissa ”Pali-Leaks, land swaps and desperate search of peace”)
Kahden-valtion -mallin loppupelissä (joskus kaukaiselta näyttävässä tulevaisuudessa) ratkaisu pääpiirteissään noudatellee – aiemmin osapuolten pitkälti hyväksymien – niin kutsutun Clinton Parametersin periaatteita. Näiden mukaan Kahden-valtion -ratkaisu pohjautuisi pääpiirteissään neuvoteltaviin rajoihin pohjautuen ennen 1967 aselepolinjaan tietyin maanvaihdoin (eli Israelin pitäessä ns. turvamuurin sisällä olevat alueet).

Kolmen-valtion ratkaisu
Mielestäni Israel on nyt ajautumassa kohti – tai on jo sitä – de facto Yhden-valtion todellisuutta vaarantaen maan tulevaisuuden joko demokratiana tai juutalaisvaltiona. Samaan aikaan Kahden-valtion -malli on osoittautumassa yhä enemmän utopiaksi ja siihen johtavat tiekartat umpikujaksi. Olen itse pitkään kannattanut Kolmen-valtion [ennallistamis] -mallia – kutsutaan myös valtiottomaksi vaihtoehdoksi – joka tarjoaa mielestäni pragmaattisimman ratkaisun Israelin ja Palestiinan konfliktiin.

19 vuoden ajan Juudea ja Samaria olivat osa Jordaniaa ja sen väestö oli Jordanian kansalaisia, ja jopa (Trans)Jordan itse erotettiin Britannian mandaattihallituksen toimesta Palestiinasta alueen arabien asuinpaikkana. Kolmen valtion mallin etu olisi Israelille, Jordanian tapauksessa naapuri, jonka kanssa sillä on ollut rauhansopimus vuodesta 1994, ja Egyptin tapauksessa naapuri, jonka kanssa on sovittu rauhasta vuodesta 1978 lähtien. Palestiinalaisten tapauksessa etuna olisi pääsy osaan jo kehittyneitä valtion rakenteita; alueelliset itsehallintoratkaisut – Gazan autonomia, Länsirannan arabialueet Jordanian liittovaltiona tai konfederaatioina – mahdollistaisivat tarvittaessa palestiinalaisten oman kulttuuri-identiteetin säilyttämisen.
Omasta näkökulmastani tämä Kolmen-valtion [ennallistamis] -malli on sekä pragmaattinen että toteuttamiskelpoinen ja merkityksellisempi kuin koskaan. Ratkaisu palauttaa tilanteen – lukuun ottamatta israelilaisten siirtokuntia alueella C – sellaiseksi kuin se oli vuoden 1949 aselepojärjestelyjen ja vuoden 1967 ”kuuden päivän sodan” välillä.

Tie eteenpäin
Israelin ja Palestiinan ”rauhanprosessin” kahden vuosikymmenen aikana suorat neuvottelut kahden valtion ratkaisun saavuttamiseksi on nähty kansainvälisen yhteisön ainoana paradigmana ja se on ollut Israelin ja Palestiinan viranomaisten päävaihtoehto. Neuvottelujen jatkaminen on tullut de facto tavoitteeksi sinänsä eikä keinoksi päästä sopimukseen. Epäonnistuminen sopimukseen on antanut tekosyitä molempien osapuolten poliitikoille, jolloin he voivat syyttää toista osapuolta epäonnistumisesta, ja tuhonnut uskon siitä, että sopimus on mahdollista lähitulevaisuudessa.
Mahdollisina ratkaisuina Israelin ja Palestiinan konfliktiin on ollut Kahden-valtion ratkaisun lisäksi myös Yhden-valtion ratkaisu, osittaiset ratkaisut, kuten Siinain ja Jordanian vaihtoehdot, sekä erilaisia muunnelmia Kolmen-valtion ratkaisuista. Yksi tietysti helppo ”ratkaisu” on nollavaihtoehto – ”jäätynyt konflikti” tai ”status quo” -skenaario, joka voidaan toteuttaa myös pseudokeskusteluilla. Nykyisin myös yksipuoliset toimet – turhien neuvottelujen sijaan – voivat tasoittaa tietä kohti ratkaisuja.
Yhden valtion todellisuus on siis pahin skenaario Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaisulle. Vielä pahempaa voisi olla palestiinalaisten pakkokarkottaminen Länsirannalta Israelin rajojen ulkopuolelta, mutta tämä vaihtoehto saattaa olla vain unelma israelilaisten äärioikeistolaisten keskuudessa.
Nyt Lähi-idän rauhanprosessi on tienhaarassa. Mielestäni Israelin ja Palestiinan konfliktin ratkaisemiseen on kolme pääpolkua – nollavaihtoehto saattaa olla realistinen tämän hallituksen aikana, mutta se ei ole ratkaisu – ja ne ovat seuraavat:
- Neuvottelujen (uudelleen) aloittaminen,
- Rakentavat yksipuoliset toimet (Constructive unilateralism) ja
- Kylmä rauha
Rakentavan unilateralismin ajatuksen mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi omaksua paradigma, jonka avulla kaikki sidosryhmät – Israel, palestiinalaiset, Yhdysvallat ja muut toimijat – voivat ryhtyä itsenäisiin toimiin, jotka edistävät kahden valtion todellisuutta.
Jos rauhanneuvottelut eivät käynnisty, ne epäonnistuvat uudelleen tai alueellisia ratkaisuja ei voida tällä kertaa toteuttaa tai muut sidosryhmät eivät ole valmiita omaksumaan rakentavaa yksipuolista lähestymistapaa, siinä tapauksessa Israel voisi näkökulmastani toteuttaa sitä, mitä kutsun ”kylmäksi rauhaksi”, tarkoittaen rauhansuhteiden vähimmäistasoa, jossa Israel liittäisi tärkeimmät siirtokunnat Länsirannalta turva-aidan sisään ja palaisi neuvotteluihin, kun molemmat osapuolet kokevat tarpeen tehdä pitkäaikainen sopimus. Tämä ratkaisu on mielestäni yksi tapa edetä ja se saattaa olla jopa mahdollista toteuttaa.

Jos yksipuolisia ratkaisuja tehdään rakentavan unilateralismin puitteissa, tämä lähestymistapa saattaa olla oikea tiekartta kohti pysyvämpää kahden valtion ratkaisua. Ei niin huono vaihtoehto verrattuna status quoon minun näkökulmastani. [Rakentavasta unilateralismista ks.kirjoitukseni Constructive Unilateralism: Leftist Approach to Israel-Palestine Conflict ]
Kirjoitus ensinnä ilmestyi Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
Eikos Trump esittänyt ihan kelvollisen ehdotuksen kahden valtion rauhansopimuksesta, joka kelpasi Israelille, mutta palestiinalaisten puolelta se oli pelkkää tyhmyyttä hylätä se.
Ilmoita asiaton viesti
Joo ja jos Trumppi olisi edelleen pressana, hän esittäisi Ukrainan sotaan samanlaisen ”kelvollisen” ehdotuksen, joka kelpaisi Venäjälle mutta jonka Ukraina voisi ”tyhmyyttään” hylätä.
Ilmoita asiaton viesti
Trump välitti rauhan Israelin, Arabiemiraattien, Bahrainin ja Marokon välillä, ja eteni mallikkaasti Saudien kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Palestiinalaiset, johtoaan ja väkivaltaisesti suuntautuneita lukuun ottamatta olisivat halunneet sen. Länsirannalta paljon raportoinut toimittaja teki katu-gallupin, ja kannatus tuli esiin jokaisen haastatellun suusta.
Vaikka palestiinalaisten kasvot oli haastattelun tuloksena syntyneessä videossa peitetty ja äänikin vähän käsitelty, PA (palestiinalaishallinto) pystyi selvittämään haastateltujen henkilöllisyyden, jonka jälkeen kaikki haastatellut pidätettiin.
Ilmoita asiaton viesti
Palestiinalaiset, johtoaan ja väkivaltaisesti suuntautuneita lukuun ottamatta olisivat halunneet sen.
———————————–
Älä Kopsa jaksa naurattaa. Aina kun lähteet puuttuu tietää heti, että potaskaa puhutaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lähde puuttui, kun videoita ei arvelemillani koordinaateilla löytynyt. Mutta tein tästä aikanaan Kotimaa-lehden päätoimittajalle lyhyen selonteon, siksi muistan nuo asiat kyllä luotettavasti, mutta kaikkea on mahdotonta pystyä tallettamaan.
Ilmoita asiaton viesti
mutta kaikkea on mahdotonta pystyä tallettamaan.
———————————–
Ja yhtä mahdotonta löytää.
Ilmoita asiaton viesti
Koitas löytää video kolmen vuoden valtavasta materiaalimäärästä, jos sitä ei ole talletettu, etkä luonnollisesti voi enää muistaa nimeä.
Ilmoita asiaton viesti
Koitas löytää
—————————-
Koitappas sinä löytää yhtään mitään lähdettä väitteellesi?
Ilmoita asiaton viesti
Middle east Eyen, Electronic Intifadan,
Mag 972:n, Al-Jazeeran ja
toisaalta ihan Haaretzinkin, CNN:n, Reutersin, AP:n,
sekä suomalaisen YLEN lukijoille tämä onkin outoa ja käsittämätöntä, mutta menee täysin yksin kommentin #3893998 :ssa esiintyvän Shuafatin pakolaisleirin johtajan, Sanduqa kommentin sanoman kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Rauhanehdotuksen karttaa katsomalla voi päätellä, miksi ei ole kelvannut (s. 45 ja 46).
https://trumpwhitehouse.archives.gov/wp-content/uploads/2020/01/Peace-to-Prosperity-0120.pdf
X
Ilmoita asiaton viesti
Meinaatko noita beesin värisiä läiskiä Palestiinalaislle kaavaillun alueen keskellä?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tarkoitan.
X
Ilmoita asiaton viesti
Eli ns.vihreää linjaa. Kun tarkastellaan tätä, voi olla helpompi käyttää seuraavaa karttaa, kun tuo Peace to Prosperity -suunnitelman kartta pitää joka kerta vierittää sinne sivulle 45-46.
Jos tämä toimii:https://mondediplo.com/local/cache-vignettes/L641xH1000/lmd_0320_04-_palestine_plantrump_-rgb-5adad-f6e54.jpg?1583761280
Ilmoita asiaton viesti
Lieberman esitti viimevuosien aikana maanvaihtoja niin, että kukaan ei joutuisi muutamaan kodistaan. Vain ajaa siirrettäisiin.
Katso tässä välissä karttaa Länsirannan läheisyyteen sijouttuvasta arabikaupunkien rimpsusta:https://en.wikipedia.org/wiki/Triangle_(Israel)
Tuolle vihreälle linjalle, sen Israelin puoleiselle puolelle sijoittuvat siis arabikaupungit suurimmasta, Umm al-Fammista alaspäin, jotka ovat olleet Israelin aluetta siitä lähtien kun kaupungin sheikit 1948 vannoivat Israelille uskollisuuden valan. – Ylimpänä ja pohjoisimpana suurin, n.57 000:n asukkaan Umm el Famm, joka on talouden, sosiaalisen elämän ja kulttuurin puolesta arabi-triangelin keskus.
Kun v. 2007 esillä oli vaihtoehto, että nämä alueet, siis vihreä linja, siirtyisivät PA:n hallintaan, Shuafatin pakolaisleirin johtaja Jamil Sanduqa sanoi: ”Jos he asettavat tänne rajan, muutamme Haifaan ja Tell Aviviin.
50 000 täällä asuvaa ihmistä lähtee Itä-Jerusalemista muutamassa minuutissa.”
JVL:n myyttiluettelosta väite löytyy järjestyksessä kahdentenatoista!
MYTH
Israeli Arabs would prefer to live in a Palestinian state.
FACT https://www.jewishvirtuallibrary.org/myths-and-facts-the-middle-east-peace-process
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Trumpinkin ehdotus oli parempi kuin nykytilan jatkaminen. Siihen myös sisältyi mittava tukipaketti palestiinalaisvaltion rakentamiseen. Maksimalistinen lähestymistapa ei ole sopimisen kannalta järin hedelmällinen, kitkerälläkin kompromissilla voidaan nähdäkseni rakentaa parempaa tulevaisuuutta molempien osapuolten kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Ari, heräs kysymys, että mikä on maksimalistinen lähestymistapa?
Ilmoita asiaton viesti
Esimerkiksi neuvotteluissa halutaan saavuttaa omat tavoitteet 100%:sti ilman kompromisseja. Toinen lähestymistapa olisi määritellä minimitavoitteet joihin saakka voidaan tinkiä alun toivotaan toivotaan tavoitteista. Rauhanneuvotteluissa näin voidaan päätyä esim. ”Kylmään rauhaan” johon kukaan ei ole tyytyväinen mutta osapuolet voivat katsoa minimiehtojensa täyttyneen.
Ilmoita asiaton viesti
Saako mainostaa, tänään Kalliolassa, Sturenkadulla Lähi-Itä muutoksessa seminaari, jossa kansainvälistä asiantuntemusta:
Lähi-itä murroksessa
7.5.2023 klo 14-18
Kalliolan Setlementtitalo, Helsinki (Sturenkatu 11)
Klo 14: Onko Israelin demokratia uhattuna?
Keskustelu: Israelin oikeuslaitosuudistus
– Eugene Kontorovich, professori, Antonin Scalia Law School, USA
– Michael Mukasey, liittovaltion tuomari emeritus,
Yhdysvaltain entinen oikeusministeri
– Douglas Altabef, puheenjohtaja Im Tirtzu
(Keskustelu on nauhoitettu 26.3. ja tekstitetty suomeksi)
Q&A: Professori Eugene Kontorovich vastaa yleisön kysymyksiin oikeuslaitosuudistuksesta etäyhteydellä
– Keskustelu käydään englanniksi. Kysymyksiä voi lähettää ennakkoon suomen/englanninkielisinä osoitteeseen info@yaps.fi
Tilaisuudessa voi myös esittää kysymyksiä englanniksi.
*** TAUKO ***
Klo 15:30: Ihmisoikeusaktivismi harhapoluilla
DURBAN 2001 – ihmisoikeusjärjestöjen suuri harharetki
YK:n antirasistinen maailmankonferenssi merkitsi käännekohtaa kansalaisjärjestöjen toiminnassa
– Suomeksi tekstitetty videoesitys Durbanin tapahtumista
Klo 16: Puheenvuoroja
Durbanin konferenssin seurauksista
– Varpu Haavisto, YAPS ry:n puheenjohtaja
Amnesty, apartheid, antisemitismi
– Pasi Turunen, Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja
Suomalaisen antisemitismin ilmentymismuodot
– Risto Huvila
Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja ja Eduskunnan antisemitismin vastaisen ryhmän sihteeri
*** TAUKO ***
Klo 16:45: Ihmisoikeudet Lähi-idässä
Alustus: Lähi-idän perustuslakien ja arvojen vaikutus ihmisoikeuksien toteutumiseen ja rauhan mahdollisuuteen Lähi-idässä
– VTT Jouko Jääskeläinen
Klo 17 Paneelikeskustelu: Lähi-itä, ihmisoikeudet ja politiikka
– Keskustelun moderoi TT Risto Auvinen, Suomen Karmel-yhdistyksen toiminnanjohtaj
https://www.yaps.fi/lahi-ita-murroksessa/
Ilmoita asiaton viesti
Paljon asiaa, striimataankohan tämä ja toivottavasti myöhemmin tulee nauhoite youtubeen.
Ilmoita asiaton viesti
Sano muuta,, eiköhän tosta kohta tipu tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Israelin demokratia uhattuna?
————————-
Kopsan mielestä demokratia ei ole uhattuna vaikka pääministeri pyrkii ottamaan oikeuslaitokselta vallan itselleen, jotta ei joutuisi itse vankilaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä Netanjahun oikeusjuttu ei millään tavalla liity oikeusuudistukseen. Se pysyy siellä omassa kriminaalilain lokerossaan, eikä tällä ole siihen vaikutusta puoleen eikä toiseen. Oikeusuudistuksessa on kyse tasapainosta toimeenpano- lainsäädäntövallan – …ja no sanokaas nyt mikä se kolmas oli.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeusuudistuksessa on kyse tasapainosta toimeenpano- lainsäädäntövallan – …ja no sanokaas nyt mikä se kolmas oli.
———————————
Netanjahun tuomion mitätöiminen.
Ja oikeusjärjestelmän tasapainoa ei todellakaan saavuteta sillä, että hallitus ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Se päinvastoin menetetään.
Ilmoita asiaton viesti
Vallan komijaon pylväät, joista yksi on notkahtanut 90 -luvulla, ja sitä haluttiin kaikissa puolueissa jo ennen vaaleja korjata.
Netanjahun maininta tässä yhteydessä osoittaa lähinnä asiasta kertovien halua testata, jos vaikka menisi läpi tavallisten pulliaisten joukossa, ja niinhän se on mennyt.
Se puuttuva osa oli tuomiovalta, jota edustaa Korkein Oikeus
Valta säätää lait (= lainsäädäntövalta) > eduskunta
Valta panna lait toimeen (= toimeenpanovalta). > valtioneuvosto (ministerit), puhekielessä hallitus
Valta tuomita lain mukaan (= tuomiovalta). > Tuomioistuimilla. Yleiset tuomioistuimet ovat käräjäoikeus, hovioikeus ja korkein oikeus.
Ilmoita asiaton viesti
Valta tuomita lain mukaan (= tuomiovalta).
———————————-
Ja hallitus yrittää ottaa tämän tuomiovallan itselleen joka romuttaisi demokratian kolmijaon. Aivan kuten Trump yritti mitätöidä USA:n vaalituloksen asettumalla lain ja demokratian yläpuolelle.
Ilmoita asiaton viesti
Miksikäs sitten vasemmisto on yhtälailla ollut siltä mieltä, että tasapainottaa pitää, ja ovat vaivihkaa käyneet Slimha Rothmanin juttusilla, joka on uudistusta ajavan toimikunnan pj.
Ilmoita asiaton viesti
Miksikäs sitten vasemmisto on yhtälailla ollut siltä mieltä, että tasapainottaa pitää
——————————–
Ei ole sitä mieltä. Ja vastakkain kiistassa on äärioikeisto vs. muut eikä oikeisto vs. vasemmisto.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki puolueet olivat ennen vaaleja. ja ne vasemmiston miehet, ketkä ovat käyneet Rothmannin juttusilla, tiedetään nimeltä.
Ilmoita asiaton viesti
> jossa Israel liittäisi tärkeimmät siirtokunnat Länsirannalta turva-aidan sisään
Millä oikeudella?
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä ei ole oikeus vaan Oslon prosessin nojalla pohjalta yli pari vuosikymmentä sitten jenkkien taholta tehty välitysesitys osapuolille ns Clintonin parametrien mukaan. Ko välitysesitys on pääpiirteissään Israelin puolella aikoinaan hyväksytty. Nykytilanteesta en menisi vannomaan koska se on muuttunut aiempaa huonompaan suuntaan eikä kunnon neuvottelujakaan osapuolten kesken ole käyty vuosikausiin.
Ilmoita asiaton viesti
Siksi rauha ei etene, koska Israelin ja USA:n kanta on ottaa maita palestiinalaisilta.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kuuden päivän sotaa Länsirantaa hallitsi Jordania, rauhansopimuksen myötä Jordanialla ei enää ollut aluevaatimuksia Länsirannalla. Alueen arabit neuvottelivat Oslon prosessissa etenemistien Palestiinan valtion perustamiseksi osaan Länsirannasta; tämä on osin toteutunut Palestiinalaishallinnon A- ja B-alueilla Israelin hallitessa C-aluetta. Kyseinen prosessi on pysähtynyt koska erityisesti Palestiinalaishallinto ei ole hyväksynyt heille ehkä kitkeriäkin kompromissiesityksiä, ääripää haluaa haltuunsa alueet Välimereen asti eikä vain Länsirantaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaavasti juutalainen osapuoli ei ole hyväksynyt heille ehkä kitkeriäkin kompromissiesityksiä vetäytyä Länsirannalta, ääripää haluaa haltuunsa alueet Välimereltä Jordan-joelle asti ja vähän ylikin.
Ilmoita asiaton viesti
Ääripään osalta näin, mutta aiemmissa esityksissä Israel on hyväksynyt ”Clintonin parametrit” tarkoittaen että Israel voisi luovuttaa jopa yli 90% Länsirannan alueesta Palestiinalaishallinnolle (jolla nyt siviilihallinto noin 40% Länsirannasta eli A- ja B-alueet Oslon prosessin seurauksena).
Ilmoita asiaton viesti
Epäilenpä vahvasti, kun tiedän muitakin näitä vastaavalla tavalla arabien mielessä syntyneen heidän omiin taistelu-sloganeihinsa perustuen, että tässä on palestiinalaisten oma chaantti: From the river , to the Sea” käännetty kuvaamaan äärioikeiston tavoitetta. Mutta en ole ikinä törmännyt sellaiseen äärioikeistonkaan sanomana missään. Vai onko sulla joku lähde mieelssä?
Ilmoita asiaton viesti
Esim. lause, he ”ylistävät näin Jumalaansa,”- syytös jostain väkivallanteoista, joista arabit syyttävät juutalaisia. Tällaista ajatusta lännestä ja Pohjois-Afrikasta tulleet juutalaiset eivät ole koskaan omaksuneet, koska heidän uskonnollisissa doktriineissaan ei tällaisia väkivallan oppeja ole olamassa. Mutta koraanissa näitä on ja muslimit paljastavat tällä itsensä.
Olen törmännyt törmännyt mm. jordanialaisen muslimipapin perjantai-saarnassa 2000-luvulla, joka oli täynnä verileipä-valheita (blood libel) juutalaisten mazzaleipiin liittyen. Nämä valheet ovat kotoisin juutalaisia vainoavasta Keski-ajan Euroopasta.
Siis ylistävät Jumalaansa tekemällä veritekoja. Niin kristitylle, kuin juutalaiselle tällainen on ajatuksenakin kauhistus.
Ilmoita asiaton viesti
Näytäs tästä jotain dokumenttia!
Ilmoita asiaton viesti