Pari huomiota Eurostatin turvapaikanhakutilastosta
Virallisilta Eurostatin sivuilta löysin kiinnostavan allaolevan tilaston – First time asylum applicants in the EU-28 by citizenship, q2 2014 – Q2 2q15 – joka saattaisi yllättää niitä jotka luulevat nykyisessä pakolaiskriisissä kyseen olevan vain Syyriasta.
Kiinnostava yksityiskohta on myös se, että viimeisen vuoden aikana EU:iin tuli Kosovosta neljä kertaa enemmän turvapaikan hakijoita kuin Ukrainasta, jossa samaan aikaan on ollut kuitenkin jonkinasteinen sisällisota päällä. Tosin Eurostatin tilastot eivät sisällä niitä ukrainalaisia jotka ovat paenneet Venäjälle – joidenkin arvioiden mukaan yli miljoona henkilöä sisältäen mm 90500 ukrainalaisorpoa.
Toinenkin seikka saattaa kiinnostaa. Monet EU-maat syyttävät Unkaria tämän kovasta linjasta pakolaiskriisissä. Kuitenkin Unkari aloitti aitahankkeensa ja rajamiehityksen vahvistamisen jo kuluvan vuoden alussa kun Kosovon albaanien exodus EU:iin oli voimissaan. (Tästä enemmän kirjoituksessani The Mass Exodus of Kosovo Albanians ) .
Mitä puolestaan Syyriaan tulee niin tällä hetkellä sieltä on pakolaisia Venäjällä 12000 joista 2000 on saanut jo oleskeluluvan. Venäjä on myös valmistautunut siihen että noin 100 000 kirkissialaista, joiden esi-isät karkoitettiin Venäjältä 150 vuotta sitten, saattaisi olla palaamassa Syyriasta takaisin.
Kun nykyisin EU:n taholta on suosittua syyttää Venäjää eri ongelmista niin mielestäni kannattaisi ottaa huomioon tämänkin pakolaiskriisin yhtenä aiheuttajana olleen länsimaiden hyökkäykset Afganistaniin ja Irakiin sekä Syyrian osalta länsimaiden tuki al-Assadin nykyhallintoa vastustaville ryhmille, joista Daesh (ISIS) on ehkä kaikkein brutaalein ja akuutein ihmisiä pakosalle ajava voima.
Hyviä huomioita ja nykyistä politiikkaa perustellaan joukolla todellisuudesta irrallaan olevia hokemia, joille ei löydy tukea.
Suomessakin turvapaikanhakijoiden tuloa perustellaan syyrialaisilla, vaikka näiden osuus on ollut 3%.
Ne ovat vain mielikuvia aivan kuten pakolaisiksi väitetään henkilöitä, jotka vasta hakevat turvapaikkaa.
Suomesta vuosien 2000-2013 välillä turvapaikkaa hakeneista peräti 96% todettiin nimenomaa hakemuksensa perusteella etteivät he ole pakolaisia. Tästä huolimatta heitä kutsutaan pakolaisiksi. Vertailun vuoksi 100% kiintiöpakolaisista on todettu pakolaisiksi.
EU:n tilastosta voi tehdä lisää huomioita. Turvapaikkaa hakee myös sellaisista maista tulleita, joissa ei laajamittaisia konflikteja ole. Tämä kertoo mm. ilmiöstä, että laittomasti EU:ssa oleva välttää käännytyksen kiinni jäätyään kun sanoo taikasanana ”turvapaikka” ja voi kadota viranomaisilta uudestaan. Käsittelyä voi usein odottaa vapaalla jalalla emmekä voi käännyttää laittomasti maassa oleskelevia, vaan voivat aina kiinni jäädessään välttää käännytyksen taikasanan voimin.
Ilmoita asiaton viesti
Itse näen turvallisista maista tulevat ns pakolaiset ongelmana siinä mielessä, että nämä vievät resursseja todellisilta hädänalaisilta. Esimerkiksi käyvät hyvin albaanit kuten vaikka seuraavasta IL:n otteesta (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015082720247509_u… ) ilmenee:
”Heinäkuussa alkoi iso aalto Balkanilta, kun kymmenet albaanit alkoivat tungeksia Helsingin poliisitalolle. Suuri osa heistä oli nuoria miehiä, jotka olivat tulleet maahan lentäen Ateenasta. Helsingin poliisi on kirjannut heinäkuusta lähtien 230 albaanin hakemukset. Koko maahan heitä on tullut liki 600. Yhdellekään albaanihakijalle ei ole myönnetty turvapaikkaa. Hakijat ovat kuitenkin saaneet ja saavat odotusajalta päivärahan, minkä lisäksi ilmaisen charter-lennon takaisin kotimaahansa.”
Paitsi että selvittelyprosessi vei voimavaroja niin vei myös näiden hakijoiden palautus: charterlennolle tarvittiin turvaksi 50 poliisia eli yksi per palautettava. Kun puolestaan Kosovon albaanit alkuvuodesta tulivat Saksaan niin vain promileluokkaa näistä sai turvapaikan muiden saadessa yksisuuntaisen paluulipun.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan osalta seuraava Sputnikin uutinen:
”Yli 500 tuhatta pakolaista on palannut Donetskin kansantasavaltaan tänä vuonna, kertoi ns. Donetskin kansantasavallan ulkoministeri Aleksandr Kofman.
Kofmanin mukaan tasavallassa asui kaksi vuotta sitten yli 3 miljoonaa ihmistä. Vuoden 2014 lopussa asukasmäärä oli noin 1,6 miljoonaa. Tällä hetkellä Donetskin kansantasavallassa asuu 2,3 miljoonaa ihmistä.
Ihmiset palaavat isoin ryhmin pääasiassa Ukrainasta. Siellä on vaikeampaa (kuin Venäjällä), kertoi Aleksandr Kofman.
Vuoden 2014 kesäkuusta asti Venäjälle on saapunut noin 3,1 ukrainalaista. Heistä yli 605 tuhatta ihmistä on hakenut turvapaikkaa.
Ns. Donetskin kansantasavallan hallitus toivoo, että vuoden loppuun mennessä Donetskiin palaa vielä 700 tuhatta ihmistä.”
Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20150924/4218…
Luvuista en mene takuuseen mutta jos ne ovat lähellekään oikeita niin melkoinen epäsuhta näyttäisi olevan siinä minne Ukrainasta paetaan.
Ilmoita asiaton viesti