Pari huomiota Eurostatin turvapaikanhakutilastosta

Virallisilta Eurostatin sivuilta löysin kiinnostavan allaolevan tilaston – First time asylum applicants in the EU-28 by citizenship, q2 2014 – Q2 2q15 – joka saattaisi yllättää niitä jotka luulevat nykyisessä pakolaiskriisissä kyseen olevan vain Syyriasta.

First_time_asylum_applicants_in_the_EU-28_by_citizenship,_Q2_2014_–_Q2_2015

Kiinnostava yksityiskohta on myös se, että viimeisen vuoden aikana EU:iin tuli Kosovosta neljä kertaa enemmän turvapaikan hakijoita kuin Ukrainasta, jossa samaan aikaan on ollut kuitenkin jonkinasteinen sisällisota päällä. Tosin Eurostatin tilastot eivät sisällä niitä ukrainalaisia jotka ovat paenneet Venäjälle – joidenkin arvioiden mukaan yli miljoona henkilöä sisältäen mm 90500 ukrainalaisorpoa.

infografik-fluechtlinge-aus (3)Toinenkin seikka saattaa kiinnostaa.  Monet EU-maat syyttävät Unkaria tämän kovasta linjasta pakolaiskriisissä.  Kuitenkin Unkari aloitti aitahankkeensa ja rajamiehityksen vahvistamisen jo kuluvan vuoden alussa kun Kosovon albaanien exodus EU:iin oli voimissaan. (Tästä enemmän kirjoituksessani  The Mass Exodus of Kosovo Albanians ) . 

Mitä puolestaan Syyriaan tulee niin tällä hetkellä sieltä on pakolaisia Venäjällä 12000 joista 2000 on saanut jo oleskeluluvan. Venäjä on myös valmistautunut siihen että noin 100 000 kirkissialaista, joiden esi-isät karkoitettiin Venäjältä 150 vuotta sitten,  saattaisi olla palaamassa  Syyriasta takaisin.

Kun nykyisin EU:n taholta on suosittua syyttää Venäjää eri ongelmista niin mielestäni kannattaisi ottaa huomioon tämänkin pakolaiskriisin yhtenä aiheuttajana olleen länsimaiden hyökkäykset Afganistaniin ja Irakiin sekä Syyrian osalta länsimaiden tuki al-Assadin nykyhallintoa vastustaville ryhmille, joista Daesh (ISIS) on ehkä kaikkein brutaalein ja akuutein ihmisiä pakosalle ajava voima.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu