Palestiinan yleinen mielipide 9/15

Ramallahissa sijaitseva tutkimuslaitos – Palestinian Center for Policy and Survey Research – on jälleen tehnyt haastattelututkimuksen Gazan ja Länsirannan arabien näkemyksistä ajankohtaisiin asioihin. Tutkimus tehtiin 17.-19.  syyskuuta 2015  haastattelemalla suoraan henkilökohtaisesti 1270 aikuista satunnaisesti valituilta 127 paikkakunnilta ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

Tutkimuksen keskeisiä tuloksia – lähteenä Palestinian Public Opinion Poll No (57) –   olen muokannut seuraavassa aihealuettaisiksi kaavioiksi:   

A) Palestiinalaisten presidentti?

kaavio0

Jos presidentinvaalit olisivat nyt ja ehdokkaina vain nykyinen presidentti Abbas ja Hamasin Ismail Haniyeh olisivat tulokset seuraavanlaiset eli että viimeisen kolmen kuukauden aikana Abbas on menettänyt johtonsa suosiossa Haniyeh’lle.

kaavio1

Jos Abbas pitää kiinni päätöksestään siirtyä syrjään oli seuraajatilanne kyselyn mukaan seuraavanlainen:

kaavio2

B) Konfliktin ratkaisu

kaavio3

Mainittakoon erikseen, että noin 66 % vastanneista kannattaa Hamasin ja Israelin keskinäisiä neuvotteluja pitkästä aselevosta Gazan saarron helpottamiseksi; kuitenkin enemmistö uskoo etteivät neuvottelut johda tulokseen. Näistä neuvotteluista enemmän artikkeleissa Hamas and Israel on Verge of the Deal sekä Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander .

 

kaavio4

Kun Kahden-Valtion –ratkaisumallin suosio viime kuukausina on laskenut on puolestaan aseellisen vastarinnan suosio Palestiinan valtion perustamiseksi kasvanut.

kaavio5

C) Palestiinalaisten tavoitteet ja haasteet

kaavio6

kaavio7
kaavio8

Kesän 2015 aikana palestiinalaisia on tavanomaisen korruption, nepotismin ja hallintoeliitin vauraan elämäntyylin ohella suututtanut erityisesti viime Gazan konfliktissa kesällä 2014 tuhoutuneiden asuntojen jälleenrakennuksen hitaus ja toteutumattomuus huolimatta mittavista kansainvälisistä lahjoituksista sekä rakennustarviketuonnin lisääntymisestä näennäisen saarron helpottumisen myötä. Tähän taustoitusta kirjoituksessa Instead of Gaza’s Reconstruction Donor Aid Finances Terrorism And Corruption

 

D) Erityiskysymyksiä

kaavio9

kaavio10

Hamasin ongelmista radikaalin islamin ja ISIS’n kanssa taustoitusta kirjoituksessa What’s Going On In Gaza (And Mideast Peace) .

 

[Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu