Suomikin rahoittaa Kiovan hallinnon sotaa kansalaisiaan vastaan
Saksalainen talousjulkaisu “ Deutsche Wirtschafts Nachrichten” kertoo artikkelissaan EU-Steuerzahler kaufen für 500 Millionen Euro Gas für die Ukraine , että EU-veronmaksajat antavat 500 miljoonaa euroa Ukrainalle ja edelleen Venäjän kaasuyhtiö Gazpromille Ukrainan kaasulaskun maksamiseen. Sopimukseen päästiin viime perjantaina EU:n ja Venäjän kyseistä asiaa Vienissä koskeneissa neuvotteluissa.
Kyseisellä summalla katetaan Ukrainan kaasunostoja vuoden 2015 viimeisen ja vuoden 2016 ensimmäisen neljänneksen osalta. Nyt sovitun erän lisäksi Ukraina tarvinnee myös toisen 500 miljoonan euron erän kuluvana talvena, mahdollisesti enemmänkin jos talvesta tulee kylmä. Ukrainan ollessa käytännössä konkurssissa tullevat nämä lisäerätkin EU-veronmaksajien kuitattavaksi.
Järjestelyn tekee mielenkiintoiseksi se, että käytännön vararikostaan huolimatta Ukrainan (Kiovan) hallitus on löytämässä 4,1 miljardin euron rahoituksen sodankäyntiin omia kansalaisiaan vastaan itä-Ukrainassa kuluvana vuonna aikoen lisäksi kasvattaa ko summaa v. 2016. Näin EU:n veronmaksajat epäsuorasti ovat rahoittamassa yhtä osapuolta sisällissodassa vaikka EU:n nähdäkseni tulisi panostaa ensisijassa Minsk II sopimuksen toimeenpanoon vihollisuksien lopettamiseksi.
Näin suomalaisena veronmaksajana ja hallituksen leikkauslistosta lukeneena sekä budjettikäsittelyynkin liittyen kiinnostaisi tietää miltähän momentilta Suomen osuus tästäkin sodankäynnistä rahoitetaan.
Eräitä Ukrainan tilannetta taustoittavia viimeaikaisia analyyseja:
- Jeremy Corbyn on NATO & Ukraine
- Willy Brandt followers call for a new European approach to the crisis in Ukraine
- Ukraine: Not so quiet on the Western front
- “Global Society Destruction” and The Ukraine Crisis: Decoding its Deep Structural Meaning by Prof. John McMurtry
- Crimea: The referendum, the mote and the beam, by Jan Oberg
Aiempia omia kirjoituksiani Ukrainasta:
- Crimean referendum overshadows Euromaiden Crime
- Farewell Ukrainian Independency And Democracy
- Ukraine’s Would-be Coup As New Example About US Gangsterism
- Ukraine: End of Orange Revolution, start of Stabilisation
- Ukraine – choosing a new Way
- Stop to Ukraine’s and Georgia’s Nato dreams can start the policy of detente again
Niin, Ukraina on valitettavasti ollut pakotettu lisäämään puolustusbudjettiaan. Ukraina ei tosin ole ainoa, vaan muutkin Venäjän naapurimaat ovat tehneet samoin. Muualla Euroopassa laskeva trendi taas on jatkunut. Näin tietää SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) kertoa:
”The Ukraine crisis has fundamentally altered the security situation in Europe, but so far the impact on military spending is mostly apparent in countries bordering Russia. Elsewhere, austerity remains the main driver of downward spending trends”
http://www.sipri.org/media/pressreleases/2015/mile…
Blogistin mielestä kyseessä on puhdas sisällissota, mutta puolustusbudjeteista voisi päätellä, että erityisesti Venäjän naapurimaat tulkitsevat Venäjän olevan vahvasti sodan taustalla ja pelkäävät kokevansa saman kohtalon kuin Ukraina (ja Georgia ja Moldova).
Toivottavasti Ukrainan kansalla on muitakin vaihtoehtoja kuin antautua ehdoitta Venäjälle tai paleltua kuoliaaksi ensi talvena kuten blogisti tuntuu ajattelevan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kyllähän sota tai pikemminkin sitä edeltänyt vallankaappaus Kiovassa hyvinkin omasi länsimaiset sponsorinsa (ks esim. ”Ukraine’s Would-be Coup As New Example About US Gangsterism” – https://arirusila.wordpress.com/2014/02/19/ukraine… ). Pidän kuitenkin ulkovaltojen osallistumista Ukrainan kahinointiin siinä määrin pienimittakaavaisena että luonnehdin sitä sisällissodaksi. Ukrainan hallinnoilla on toki valittavanaan lukuisia vaihtoehtoja joista yksi olisi Minsk II:n toteuttaminen tai vaikkapa itäisten osien autonomioiden virallistaminen ja suuntautuminen yhteiskuntaa rakentavaan toimintaan. Kansalla puolestaan on lievä mahdollisuus vaihtaa korruptoitunutta hallintoaan tavalla tai toisella.
Ilmoita asiaton viesti
”Pidän kuitenkin ulkovaltojen osallistumista Ukrainan kahinointiin siinä määrin pienimittakaavaisena että luonnehdin sitä sisällissodaksi.”
Ihanko oikeasti olet sitä mieltä, että Venäjän osuus on pienimuotoista?
Tuon linkittämäsi blogikirjoituksen jälkeen Venäjä on mm. liittänyt Krimin itseensä. Sellaista ei ole Euroopassa tapahtunut sitten toisen maailmansodan. Lisäksi Venäjä on käynnistänyt sodan Itä-Ukrainassa. Tästähän on kertonut avoimesti mm. ”Donetskin kansantasavallan” ex-johtaja Igor Vsevolodovitš Girkin (ven. Игорь Всеволодович Гиркин aka. Igor Ivanovitš Strelkov). Hän on entinen Venäjän FSB:n ja mahdollisesti GRU:n eversti.
https://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Girkin
Ukrainassa on jo pidetty useammatkin vaalit sitten Maidanin tapahtumien.
Silti olet tyytyväinen yli puolitoista vuotta vanhaan näkemykseesi? Ainoa gangsteri on edelleen USA ja siitä todisteena esität Victoria Nulandin puheluita, jotka tapahtuivat ennen yllä mainittuja tapahtumia?
”Kansalla puolestaan on lievä mahdollisuus vaihtaa korruptoitunutta hallintoaan tavalla tai toisella.”
Jos hallintoa voi mielestäsi vaihtaa ”tavalla tai toisella”, niin mikä vika siis loppujen lopuksi olikaan Maidanissa?
Ilmoita asiaton viesti
”Ihanko oikeasti olet sitä mieltä, että Venäjän osuus on pienimuotoista?”
Kyllä, jos sodasta puhutaan niin esimerkiksi Kiovan mattopommitus sorakasaksi kokomaan valtaus viikossa olisi ollut suuremman mittakaavan sotaa valtioiden välillä. Toki tehokkaampiakin keinoja mm taktisen ydiniskun muodossa olisi tarvittaessa käytössä.
”Silti olet tyytyväinen yli puolitoista vuotta vanhaan näkemykseesi? Ainoa gangsteri on edelleen USA ja siitä todisteena esität Victoria Nulandin puheluita, jotka tapahtuivat ennen yllä mainittuja tapahtumia?”
Vastasin kommenttiin viittamalla jenkkien tukemaan maidanin sponsorointiin. Koska tämä sponsorointi on jenkkien itsensäkin tunnustama ilmeinen fakta niin ei minulla ole tarvetta muuttaa historiankirjoitusta tältäkään osin. Jäljempänä tässä ketjussa kommentissa 9.tuon esiin myös sen etten näe USAta ainoana ulkopuolisena pelurina Ukrainassa.
”Jos hallintoa voi mielestäsi vaihtaa ”tavalla tai toisella”, niin mikä vika siis loppujen lopuksi olikaan Maidanissa?”
Maidanissa vikana oli mm se muutoksen pioneeriksi ja kansanliikkeen valtaajaksi kohosi fasisti/natsiryhmä joka ratkaisuvaiheessa potki tavikset, ay- ja kommariporukat sekä osan anarkisteista pois kaappausta sotkemasta. Tämä sama porukkahan täydennettynä samoinajattelevilla ulkomaisilla vapaaehtoisilla on myös ollut Kiovan hallinnon päävoima itä-Ukrainan sodassa. Ja nimenomaan siten, että he ovat hyökänneet itä-Ukrainaan – ns separatistit tai Venäjä eivät ole hyökänneet alueeltaan vaikkapa Kiovaan.
Toinen vika maidanissa oli ettei se päässyt kiinni valtarakenteisiin, valta ainoastaan kaapattiin yhdeltä oligarkkiryhmältä toiselle ja kansa saa katsella sivusta aiempaan tapaan. Osin tästä syystä kannatan Ukrainan keskusvallan purkua vaikkapa autonomisille alueille jolloin vallanpitäjien toimia olisi asukkaiden helpompi valvoa.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on ainoa ulkovalta, joka on tunkeutunut sotilaillaan kutsumatta Ukrainaan ja ainoa, joka miehittää maan alueita.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaankin länsivallat tyytyivät lähinnä mm ukrainalaisnatsien sponsorointiin ja koulutusapuun mm aseelliseen toimintaan. Venäläisten osalta Krimille oli ehkä paikallisväestön taholta jonkinmoista kutsua tarjolla. No kahinoinnista huolimatta nimenomaan Venäjä antoi viime perjantaina ukrainalaisille alennuksen kaasun hinnasta. Varsinainen pointtini oli kuitenkin ihmettely siitä että Suomi leikkauspaineiden alla on välillisesti rahoittamassa tätä sisällissotaa yhden osapuolen tukena.
Ilmoita asiaton viesti
Alennus kaasun hinnasta on merkki Putinin heikkoudesta. Putin alkaa perääntyä Venäjän pahenevien talousvaikeuksien edessä.
Konfliktia pitää alkaa lieventää, jotta talouspakotteiden luopumisista voitaisinn alkaa neuvotella.
Ilmoita asiaton viesti
Täydennyksenä todettakoon, että EU:n takaama laina maksetaan suoraan Gazpromin tilille. Näin varmistetaan ettei Kiovan hallinto pääse ikään kuin vetämään välistä kuten kaasukaupoissa aiemmin on ollut tapana.
Korjauksena totean, että Ukrainan sotimiskuluina mainittu 4.1 miljardia on USD eikä EUR.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan se Venäjän kannalta kovin ikävää kun valtiojohdon vastaisesti päättivät kansalaiset äänestää Maidanilla.
Jos asialla oli lännen tuki niin so what.
Kun täällä Moskovan Tiltut laulaa niin väki ei innostu, olipa Moskovan tuki tai ei.
Mitäpä siinä nurkkaanajettu Venäjä voi muuta kuin kaivaa pöytälaatikosta suunnitelmat ja toimia.
Sittemmin on menty hieman persmäkeä.
Se on ajatuksia herättävää miten kansakuntien oma tahto nähdään salaliitoksi.
Venäjä se vaan rajojaan turvailee. Omilta kansalaisiltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä kansakuntien omaa tahtoa Maidanilla USA on itsekin tunnustanut avittaneensa noin viidellä miljardilla dollarilla. Kun tilanne Kiovan vallankaappauksen jälkeen alkoi kärjistyä odotettiin länsimaihin jopa miljoonaa pakolaista Ukrainasta.(Lähde: US 13.5.2014; http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69074-uhkakuva-ukr… )
Todellisuudessa noin 20 000 tuli. Arviossa lähtömaa (Ukraina) ja määrä eivät sittenkään olleet vääriä, sen sijaan tulomaa meni pieleen eli ukrainalaiset pakenivat EU:n sijaan Venäjälle. Ukrainasta on tietolähteestä riippuen paennut Venäjälle vuoden aikana 600 000 – 3 000 000 ukrainalaista, virallisia turvapaikkahakemuksiakin on vajaa 300 000 eli kansa on äänestänyt myös jaloillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ari Rusila laittoi minut vähän ajattelemaan. Päädyin ensi vanhaan sanontaan, että pata kattilaa soimaa, mutta musta kylki kummallakin. Sitten jatkoin ajatteluani.
Nyt Krimin niemimaa, joka on tai oli Ukrainaa, on Venäjän mielestä osa ikuista Venäjää. Krimin haltuunotto oli Venäjän asevoimilta todella ihailtava suoritus noin sotilasteknisesti. Aivan toinen asia on tietenkin kansainvälinen oikeus ja yleensä kaappauksen oikeutus. Krimin liittäminen Venäjään on yksi jäätynyt konflikti, jonka ratkaisu tulee joskus tai sitten vielä pidemmän ajan kuluttua jollain tavalla.
Itäinen Ukraina on hyvin mielenkiintoinen asia ja konflikti, jos nyt noin miedosti ihan oikeaa taisteluja voi sanoa. Ari Rusilan näkemystä siitä, että kaikki on Kiovan fasistisen hallinnon syytä on vaikea hyväksyä. Ehkäpä Venäjällä on omat sormensa ja joukkonsa hyvin syvällä mukana. Sinänsä näinhän on pakko olla, koska piskuinen Itä-Ukraina ei muuten voisi vastustaa koko Ukrainaa eikä esimerkiksi kykenisi ampumaan alas kaikki lentokoneet,. jotka yrittävät tehdä jotain.
Ukrainan sodassa toistuu tavanomainen kuvio läntisen ja itäisen tiedotusvälineiden kohdalla. Lännestä saamme tietää tuki- ym. toiminnot dollarin tarkkuudella ja mitä joku teki ja milloin. Tietenkin joku voi joskus epäillä näiden tietojen oikeassa olevuutta, mutta kuitenkin.
Aidan toiselta puolelta eli idästä emme saa muuta kuin hyvin myönteistä ja länttä syyttävää informaatiota.
Kuten Ari Rusila sanoisi: Länsi paha, itä hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka kommenteistani ja aiemmista kirjoituksistani voisi saadakin kuvan että USA olisi Ukrainan konfliktin aiheuttaja niin aivan näin musta-valkoisesti en sentään tilannetta näe – olen vain aktiivisesti pyrkinyt tuomaan esiin myös lännen osuutta pelurina Ukrainassa kun se länsilehdistössä Putin demonisoinnin innoittamana on tahtonut jäädä varjoon. Ukrainan sijainti nyt sattuu olemaan onneton siinä mielessä, että geopoliittisesti sekä USA että Venäjä näkevät siellä kohtaavan vaikutuspiirinsä rajat.
Ilmoita asiaton viesti
No niinpä tietysti. Jos USA olisi saanut vallankaappauksen aikaan 5 miljardilla dollarilla, niin Ukrainassa olisi ollut nyt puolitoista vuotta kestänyt koko maata käsittävä vallankaappauksesta syntynyt sisällissota. Siihen olisi nyt Yhdysvaltojen ja EU:n pitänyt laittaa kymmenkertainen määrän pitääkseen vallankaappauksen yllä.
Ukrainassa ei ole sisällissotaa. Minä teen tästä johtopäätöksen, että ukrainalaiset ovat hyväksyneet vallanvaihdoksen itä-ukrainaa lukuunottamatta.
Toisaalta väität, että Ukraina on käyttänyt sotatoimiin 4 miljardia dollaria ? Kovat ovat luvut. Venäjän virallisen tiedon mukaan Ukrainan projektiin on kulunut Venäjältä vain reilu miljardi dollaria.
Yhteenvetona: Venäjällä on oikeus tukea kapinallisia Ukrainassa, mutta Lännen olisi syytä pysyä erossa koko maasta.
Ilmoita asiaton viesti
IV: ”Jos USA olisi saanut vallankaappauksen aikaan 5 miljardilla dollarilla, niin Ukrainassa olisi ollut nyt puolitoista vuotta kestänyt koko maata käsittävä vallankaappauksesta syntynyt sisällissota. Siihen olisi nyt Yhdysvaltojen ja EU:n pitänyt laittaa kymmenkertainen määrän pitääkseen vallankaappauksen yllä.”
Aivan, eikä taida riittääkään:
Näin WSJ toukokuussa:
This spring, Ukraine was promised a package of assistance worth around $40 billion over four years, including a $17.5 billion International Monetary Fund loan, bilateral assistance and $15 billion from restructuring debts. However, with the country facing continued instability in eastern Ukraine where Kiev’s forces are in a fragile truce with Moscow-backed Russian separatists, there are growing concerns that the international loan package may not be enough. http://www.wsj.com/articles/ukraine-will-need-more…
EU:kin on kantanut kortensa kekoon Kiovan hallinnon pönkittämiseksi:
Since the onset of the crisis in early 2014, Ukraine has benefitted from EU loans totalling € 2.21 billion: €610 million were disbursed as part of the first MFA operation, while €1 billion were released as part of the second programme for the country. Following today’s disbursement, Ukraine will still be able to benefit from up to €1.2 billion from the existing programme, subject to the successful implementation of reforms. Following Ukraine’s request in late 2014 for additional financial assistance as a result of the deterioration of its macroeconomic situation, the Commission proposed a third MFA operation of € 1.8 billion on 8 January 2015with the objective of alleviating the country’s external financing needs. Together with the previous two MFA operations and additional assistance being provided by the EU (the State-Building Contract of up to € 355 million in grants, new lending by the European Investment Bank of up to € 3 billion for 2014-2016, a Euratom loan of € 300 million, the EU SURE programme – EU Support to Re-launch the Economy – of up to € 55 million, the DCFTA Facility for SMEs and humanitarian assistance, among others), this constitutes the largest EU financial assistance package ever granted to a non-EU country in such a short time. http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5423_en…
Alkuvuonna USA myönsi 2 miljardin taalan lainan ja viime syyskuussa EU v***n Nuland – joka kaappausta järjesteli – kävi lupailemassa lisää. Plus tietenkin sotilaallinen apu joka ei sisälly em finanssiapuun.
Toisaalta en usko Venäjänkään avun rajoittuvan johonkin miljardiin euroon vaikka niin jossain virallisessa tilastossa sanottaisiinkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kognitiivinen dissonanssi
Ihminen pyrkii välttämään ajattelunsa ja toimintansa välisiä ristiriitoja muokkaamalla ajatuksensa yhteensopivaksi mielipiteidensä kautta tai hakea vain sellaisia uutisia ja todisteita asiasta joka vahvistaa omaa näkemystä väitteidensä tueksi.
Vahvimmillaan kongnitiivinen dissonassi johtaa siihen, että kaikki muut argumentit ovat mitättömiä ja epäluotettavaa propagandaa. On vain yksi kirkas totuus.
Blogisti on valinnut kaksi vaihtoehtoa. Hyvä ja huono. Tulen siihen päätelmään, että Yhdysvaltojen ja EU:n lähentyminen Ukrainaan sopimuksilla ja taloudellisella yhteistyöllä ja avustuksilla on ollut väärin, toisinsanoen huono, provosoivaa, kansainvälisen oikeuden vastaista ja laitonta. Venäjän toimet Ukrainan alueella, Krimin kappaus ja sotatoimet Itä-Ukrainassa ovat oikein ja hyvä, hyväksyttävää, kansainvälisen oikeuden mukaista sekä kaikin puolin ymmärrtettävää, vaikka Ukraina on suveneeri itsenäinen valtio.
Eikä tätä mielipidettä voi kukaan muuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Perätön väite, en muistaakseni ole väittänyt EU:n virityksiä Ukrainaan kansainväkisen oikeuden vastaisiksi tai laittomiksi, en myöskään ole väittänyt Venäjän toimia kv oikeuden mukaisiksi. Sen sijaan pidin EU:n toimintaa huonona strategiana ja USAn osalta taitamattomana cowboy -politiikkana joissa unohdettiin Venäjälle lupaillut Naton itälaajentumisen rajat. Valtion suveneerius puolestaan on kansainvälisessä reaalipolitiikassa menettänyt merkityksensä viimeistään Jugoslavian hajoamissotien aikana USAn/Naton toimintojen ansiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Muuallakin veronmaksajat ovat ärtyneitä Ukraina -tuesta. Näin Hollannissa open europen mukaan http://openeurope.org.uk/blog/what-to-make-of-the-…
29 September 2015
A campaign for a non-binding Dutch referendum on the EU’s Association Agreement with Ukraine has garnered almost half a million signatures over six weeks, well above the threshold of 300,000 set for this newly created direct democracy tool for Dutch citizens which only entered into force at the beginning of July. The Dutch government had already signaled that if the threshold were met the referendum will take place in Spring 2016, which coincides with the Netherlands’ holding the EU’s rotating Presidency in the first half of the year.
The organisors of the referendum are the eurosceptic think-tank Forum for Democracy, the eurosceptic news website Geenstijl.nl (which gained notoriety for exposing the practice of MEPs signing in to claim their daily allowance before sodding off) and Burgercomité EU, the campaign for a full referendum on EU membership. Geert Wilders, the leader of the populist anti-EU and anti-immigration PVV party which is currently leading in the opinion polls has been an enthusiastic supporter of the campaign, although the organisers have done their best to keep their distance from him and party politics in general.
Ilmoita asiaton viesti