Venäjä muutti itäisen Välimeren voimatasapainon
Itäisen Välimeren voimatasapaino koki syys-lokakuussa merkittävän muutoksen Venäjän aloitettua hyökkäykset ISIS –joukkoja vastaan. Venäjä on nousemassa alueen merkittävimmäksi sotavoimaksi ja se on ryhtynyt johtamaan Kiinasta, Iranista, Irakista ja Syyrian nykyhallinnosta koostuvaa liittoutumaa ja operaatioita maalla, merellä ja ilmassa. Israelin kannalta tämä merkitsee tähänastisen täydellisen toimintavapauden rajoittamista tulevissa ilmaiskuissa Syriaan ja Libanoniin. Voimatasapainon muutosta kuvaa myös se, että maailman suurin sukellusvene, Dmitri Donskoy (TK-208), on saapumassa vahvistamaan Venäjän asevoimia Syyriaan. Aluksessa on 20 Bulava (SS-N-30) mannertenvälistä ballistista ohjusta sisältäen jopa 200 MIRV ydintaistelukärkeä.
Seuraavassa eräitä Debkafilen esiinnostamia aktiviteetteja suhteessa ISIS’iä vastaan käytävässä taistelussa.
Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter on ohjeistanut Pentagonia perustamaan Syyriassa toimivien USAn ja Venäjän joukkojen välisen viestintäkanavan konfliktien ja onnettomuuksien välttämiseksi ilmaoperaatioissa. Aiemmin Israel ja Venäjä ovat muodostaneet vastaavassa tarkoituksessa yhteydenpitomekanismit. Israelin puolustusministeri Moshe Ya’alon on kuitenkin todennut Israelin pidättävän oikeuden etujensa ja suvereniteettinsa puolustamiseen sekä kehittyneen aseistuksen tai kemiallisten aseiden siirtämisen estämiseksi terroristiryhmille, erityisesti Hezbollahille.
Kiina vahvistaa osaltaan Venäjän johtamaa liittoutumaa, jota kutsutaan nimellä 4 +1, eli Iran, Venäjä, Kiina ja Syyria vahvistettuna Hezbullahilla. Kiinan lentotukialus Liaoning-CV-16 on jo ankkuroinut Tartusin satamaan Syyriassa suojanaan lisäksi kiinalainen ohjus-alus. Kiina lähetti Syyriaan laivueen J-15 Flying Sharks hävittäjiä, Z-15 F sukellusveneiden tuhoamis-helikoptereita sekä Z-18 I helikoptereita, sekä lisäksi 1000 sotilasta taisteluihin Venäjän joukkojen rinnalla. Lentotukialuksen J-15 hävittäjäpommittajat liittyvät Venäjän ilmaiskukampanjaan Syyriassa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ilmoitti Venäjän harkitsevan Irakin pyyntöä tehdä ilmaiskuja ISIS’ä vastaan Irakissa. Irakin pääministeri Haider al-Abadi sanoi [1.10.2015] toivovansa venäläisjoukkoja Irakiin; tämä antaisi Venäjälle myös mahdollisuuden hoitaa 2 500 tsetseenimuslimia jotka pääministerin mukaan taistelevat ISIS’n riveissä Irakissa. Irakin maantieteellinen asema on hyvin keskeinen meneillään olevassa operaatiossa koska ISIS’a vastaan Syyriassa tehtäviä iskuja heikentää terroristien pakomahdollisuus valtateitä Irakiin. Venäjä on ottanut täyden aloitteen lähi-idässä. Venäjä, Iran, Irak ja Syyria ovat perustaneet operaatioilleen yhteisen informaatio- ja analyysikeskuksen Bagdadiin toimintojensa koordinoimiseksi. Irakin armeija pääesikunta vahvisti järjestelyn 3.10.2025. Edelleen Irak on antanut Venäjän käyttöön Al Taqaddum lentotukikohdan Habbaniyah’ssa, 74 km länteen Baghdadista. (Lähteenä Debkafilen lisäksi mm SyrianFreePress )
Israelin arabeista koostunut ryhmä on IDF:n ja poliisin toimesta pidätetty epäiltynä liittymisestä ISIS’iin ja suunnitelmista tehdä terrori-iskuja IDF:ea ja poliisia vastaan. Nasaretin piirioikeuteen toimitetussa syytteessä todetaan epäiltyjen luoneen yhteydet ISIS’n agentteihin Syyriassa, ostaneen laittomasti aseita ja aloittaneen valmentautumisen tulevia iskuja varten. Suunnitelmissa oli käyttää aseita ja pommeja hyökkäyksissä poliisiasemille ja IDF:n tukikohtiin maan pohjoisosissa.
Lisää aiheesta myös kirjoituksessa Israel ja Venäjä koordinoivat toimiaan Syyriassa
[Kirjoitus alunperin julkaistu Ariel -sivustolla]
Kiitos kirjoituksesta. Jaoin sen Suomen Sotilaan sivuille. Siellä ei välttämättä, ainakaan jakojen mukaan, ole ollut tietoa Kiinan osallistumisesta.
Epäselvä asia; Irak on antanut Venäjälle Al Tagaddumin lentotukikohdan käyttöön. On myönnettävä, että muutama uutinen Irakista on jäänyt väliin, mutta yo. kertoisi ettei Yhdysvalloilla ole enää otetta Irakin maahan ja hallintoon?
Ilmoita asiaton viesti
Tietääkseni Venäjän ilmavoimat on lentänyt koneitaan Syyriaan nimenomaan Irakin kautta jolloin tukikohta siellä palvellee myös huollon ja logistiikan osalta. Kun Irak on yhdessä Venäjän vetämän liittoutuman kanssa perustanut yhteisen info- etc keskuksen Bagdadiin ja kun Irak virallisesti pyytää venäläisten apua sodankäyntiin niin USA tuntuu olevan aika kaukana näyttämöltä. Tietääkseni ennen viime järjestelyjä Obama lähtetti erikoisedustajansa Iraniin ja Irakiin keskustelemaan yhteistyöstä mutta tämä oli myöhäistä kun molemmat maat olivat jo sitoutuneet Venäjän kelkkaan. Jatkossa Irakin tukikohta muodostaa erinomaisen lähtöpisteen sekä Syyriassa että Irakissa olevien Daesh -kohteiden tuhoamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinan osallisuus on ollut tiedossa viimeistään 26.9.2015 ja itsekin toin sen esiin 30.9.2015 kommentissani Israel/Venäjä koordinaatiota koskeneessa kirjoituksessani. Itse lentotukialuksesta en vielä ole saanut muita alkuperäislähteitä kuin Debkafilen ja esimerkiksi Sputnik uutissivustolla Kiinan sotilasedustaja kieltää tiedon. Asia varmistunee vasta sitten kun joku käy kuvaamassa Liaoningin Tartusissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä info pläjäyksestä.
Ilmoita asiaton viesti
Samoin!
Ilmoita asiaton viesti
Hm… Tähän mennessä vain murto-osa Venäjän iskuista on kohdistunut ISISiä vastaan ja pääosa iskuista kohdistuu Syyrian kapinallisia vastaan jotka ovat olleet Assadin hallintoa menestyksellisempiä taistelussa ISISiä vastaan.
Käytännössä Venäjä on siis Syyriassa tukemassa alakynteen joutunutta Assadin hallintoa samalla tapaa kuin Iran Hizbollahin avulla, toisin sanoen Venäjä osallistuu Syyrian sisällissotaan vähemmistönä olevien alaviittien ja muiden shiiojen puolella kansan enemmistön muodostavia sunneja vastaan ja taistelu ISISiä vastaan on vain tekosyy tähän interventioon. Ja valtaosa Syyriasta lähtevistä pakolaisista on juuri Assadin hallinnon terroria pakenevia sunneja.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa vain osan iskuista kohdistuneen ISIS’iin, toisaalta tehojakin on siinä määrin, että Venäjän iskuilla on jopa arviotu saavutetun kolmessa päivässä enemmän tuhoja Deash’ille kuin USAn iskuilla vuodessa. Viime viikolla Venäjä käytti mm bunkkerintuhoojapommia eliminoidessaan ISIS’n johto- ja viestintäkeskuksen.
Hieman kyseenalaistan Syyrian kapinallisten menestystä Deash’ia vastaan koska mielestäni kurdijoukot ovat tässä olleet tehokkaampia.
Nähdäkseni Venäjä teki jo alun perin selväksi että se taistelee al-Assadin puolella kaikkia terroristeja vastaan, Daesh’n ohella siis myös mm CIAn tukemia ’vapaan Syyrian’ joukkoja vastaan. Painopiste saattaa lähiaikoina muuttua koska Irak on pyytänyt Venäjältä apua Daesh’ia vastaan ja luovuttanut tätä tarkoitusta varten myös Damaskoksen lähellä olevan lentokenttänsä Venäjän ilmavoimien käyttöön.
Ilmoita asiaton viesti
Jos teillä on todellista näyttöä Venäjän iskujen tehosta ISISiä vastaan (siis Daesh) niin voistteko postittaa. Venäläisten omat väitteet eivät ole mikään todiste kun heidän itsensä listaamansa kohteetkaan eivät ole ISISin halussa pitämillä alueilla. Iskut kohdistuvat pääasiassa Idlibin alueelle joita hallitsevat lähinnä Al Nusra ja FSA.
https://pbs.twimg.com/media/CQlOiNfUkAAf6LD.jpg:large
Ja nämä, siis FSA ja Al Nusra pysäyttivät ISISin etenemisen Aleppon pohjoispuolella loppukesällä, näin vaikka joutuivat taistelemaan myös Assadin hallintoa vastaan joka pommitti heitä samanaikaisesti. Kurdit löivät ISISin joukot idempänä pitkään jatkuneissa taisteluissa Kobanen hallinnasta. Molemmilla rintamilla USAn ja muun liittouman pommitukset olivat keskeinen apu.
Venäjän väliintulon konkreettinen seuraus on vain Syyrian sunniväestön entistä laajempi radikalisoituminen ja toisaalta laajempi pakolaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä muutamia hajahuomioita:
Wiki – https://en.wikipedia.org/wiki/Russian-led_military…
”According to pan-Arab media outlet Al Mayadeen, the Army of Conquest around Jisr ash-Shugour was bombed on 1 October by Russian planes; at least 30 airstrikes were carried out. Another series of Russian airstrikes carried out that same day hit ISIL positions in Raqqa governorate….On 2 October, the Russian Air Force launched four powerful airstrikes on ISIL in the ancient Syriac city of Al-Qaryatayn, and the Teefor-Palmyra highway, Homs province. An ISIL command and control center was destroyed in a single airstrike in Al-Qaryatayn, while an ISIL convoy on their way to the Teefor-Palmyra highway was attacked.] Following the airstrikes, the Syrian Army and National Defence Forces pushed ISIL out of the town of Maheen towards Al-Qaryatayn after a two hour engagement that killed 18 militants and destroyed two technicals mounted with ZU-23-2s. Syrian forces then launched a counter-attack south-west of Al-Qaryatayn to recover the main road…..At night, the Russian Air Force targeted ISIL with 11 airstrikes over Al-Raqqah while targeting electrical grids outside it, two airstrikes over Shadadi-Hasakah highway, and three airstrikes in Al-Mayadeen, Deir ez-Zor province. The primary ISIL military base in Tabaqa Military Airport was also attacked, with the barracks being destroyed in two airstrikes. Near the Military Airport, an ISIL weapons supply depot in Al-‘Ajrawi Farms was also bombed. At the same time, the ISIL primary headquarters in Tabaqa National Hospital was heavily damaged in a Russian airstrike. In Al-Hasakah province, the Russian Air Force targeted ISIL in Al-Shadadi and Al-Houl, while the Syrian Air Force attacked an ISIL convoy along the Deir ez-Zor-Hasakah highway.”
Jerusalem Post 06.10.2015 – http://www.jpost.com/Middle-East/Russia-hits-ISIS-…
”Russian jets hit Islamic State targets in the Syrian city of Palmyra and the northern province of Aleppo, Syrian state television said on Tuesday, quoting a military source. The strikes destroyed 20 vehicles and 3 weapons depots in Islamic State-held Palmyra, it said. In Aleppo, they hit the towns of Al-Bab and Deir Hafer, about 20 km (10 miles) east of a military airport currently besieged by Islamic State fighters.”
Ja tässä 21st Century Wire raporttia – http://21stcenturywire.com/2015/10/05/isis-on-the-…
”Russia has just achieved, in 72 hours, what the West failed to do in an entire year….This obviously now calls into question what the West was doing for an entire year, when they were supposedly trying to destroy ISIS. What is certain is that military industrial complex was making a boat load of cash – around $10 million per day – ‘fighting ISIS’, yet there were no results to speak of.”
Jopa jenkkimedia “kiittää” – http://rightwingnews.com/syria/russian-airstrikes-…
”There is now discussion to the effect that ISIS is on its last legs and won’t survive much longer. If that’s true, it might be overgenerous to give Putin credit for the jihadist group’s demise, but he’ll certainly take gleeful credit for having ended the Islamic State within days of active involvement. That would be yet another black eye for American foreign policy, though ISIS’ demise is unquestionably a good thing.”
Ilmoita asiaton viesti
Heh, melkoisia puolitotuuksia:
Jisr ash-Shugour on kaukana mistään ISISin hallitsemista alueista, sinne siis Wikin lähteen mukaan ainakin 30 iskua yhtenä päivänä (1.10).
Raqqan alue, Al-Qaryatay, Al-Maydeen, Tabaqa ja Hasakah ovat ISISin hallussa, näihin siis kahdessa päivässä noin 30 iskua lähteen mukaan. Paitsi, että Bellingcat paikallisti videolta Raqqan iskut yli 100 kilometriä länteen alueelle jolta ei ole raportoitu ISISin toimintaa ja muistakaan ei ole varmaa näyttöä (Idlibin alueen pommituksista on sitä vastoin paljon videoita) samaan aikaan iskut jatkuivat myös Idlibin alueella ja Homsin lähellä joissa ei ole laajaa ISISin toimintaa.
Jerusalem Newsin uutinen on sekundaarinen perustuen Syyrian valtion television lähteeseen Syyrian hallinnossa.
21st Century wire on näitä RT:n etäpäätteitä tyyliin GlobalResearch.
Right Wing news on nimensä mukaista hölynpölyä, asehullujen äärimielipiteitä tyyliin ”Shoot First; Ask Questions Later” (otettu suoraan tämänpäivän otsikoista).
Tuo yllä postittamani kartta on kuvaa varsin hyvin tilanetta vaikka onkin jo pari päivää vanha.
Ilmoita asiaton viesti
Viittaan aiemmassa kommentissani esittämääni näkemykseen:
”Nähdäkseni Venäjä teki jo alun perin selväksi että se taistelee al-Assadin puolella kaikkia terroristeja vastaan, Daesh’n ohella siis myös mm CIAn tukemia ’vapaan Syyrian’ joukkoja vastaan. Painopiste saattaa lähiaikoina muuttua koska Irak on pyytänyt Venäjältä apua Daesh’ia vastaan ja luovuttanut tätä tarkoitusta varten myös Damaskoksen lähellä olevan lentokenttänsä Venäjän ilmavoimien käyttöön.”
Toki osassa sivustoja Venöjän iskujen merkitystä ISUS’ä vastaan on suurenneltu; toisaalta iskuja on tehty vasta muutama päivä, ne ovat tehostumassa ja operaation kestoksi arvioidaan kolmesta neljään kuukautta; tällöin on myös mahdollisuudet tarkempaan loppuarviointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kyllä menee termit ja faktat sekaisin. Syyrian kapinalliset ovat kyllä sekalainen joukko ja osa heistä on jo nyt hyvinkin radikaaleja (esim. Al Nusra). Mutta se ei millään tavalla muuta sodan perusasetelmaa sunnien ja shiiojen (alaviittien) välillä (tämä juontaa jo vanhemman Assadin hallinnon tekoihin 1982). Maan väestöstä selvän enemmistön muodostavan kansanosan puolesta taistelevien kategorinen nimittäminen terroristeiksi on joko tietämättömyyttä tai tietoista yksipuolisuutta. Pohjimmiltaan sodan perussyyt juontavat ottomaanien ja siirtomaavaltojen keinotekoisiin kansallisista ja uskonnollisista kokonaisuukista piittaamattomiin hallintokokonaisuuksiin. Tämä pätee niin Syyriaan kuten myös Irakiin.
Lähtökohtaisesti Assadin puolella taistelevista organisaatioista esim. Hizbollah ja Shabiha täyttävät terrorismin tunnusmerkit paremmin kuin FSA puhumattakaan Assadin hallinnon järjestemällisistä terrorista sunnikansaaosaa vastaan esim. jatkuvilla (sunni-) siviilikohteiden pommituksilla. Irakin mukaantulo vain pahentaa tilanetta koska sen nykyinen hallinto edustaa shiioja.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni niin Syyriassa kuin Irakissakaan kyse ei ole ensisijassa uskonsodasta, molemmat maat ovat kuitenkin melko sekulaarisia. Al-Assad on joka tapauksessa valtionsa virallinen päämies, häntä pyrki syrjäyttämään joukko hallintoon tyytymättömiä kansalaisia. Nähdäkseni siitä ei ole tietoa miten suurta osaa kansasta tyytymättömät edustavat. Virallisen hallinnon on mahdollistan luokitella kapinoivat ryhmät terroristeiksi. Al-Assad, edustaa edes jossain määrin järjestäytynyttä yhteiskuntaa, Syyrian ehkä 7000 kapinallista ryhmää edustavat itseään, vaikutusvaltaisin ryhmä ISIS omaa merkittävästi ei-syyrialaisia aineksia. Kurdit muodostavat nähdäkseni poikkeaman toteuttaessaan unelmaansa Kurdistanista.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän lännessä uskottiin ennen Irakin sotaa vaan kuinkas kävi? Vaaleissa enemmistönä olevat shiiat miehittivät Irakin hallinnon ja näin maan länsiosan sunnialueeille syntyi kasvualusta ääriliikkeille joista ISIS on eräs esimerkki. Pohjimmiltaan jo ottomaanien ja siirtomaavallan aikaiset jännitteet pysyivät kurissa autoritääristen johtajien kaudella purkautuakseen kun maahan yritettiin luoda demokraattista järjestelmää.
Syyriassa sota alkoi arabikeväästä mutta lähtökohtaisesti Assadien hallinto ei ole koskaan nauttinut sunnienemmistön luottamusta koska hallinto ja erityisesti maan turvallisuuskoneisto on ollut Assadien perheen ja alaviitien hallinnassa eikä nykyinen Baath-puolue lähtökohtaisesti ole mikään demokraattinen instituutio vaan pikemminkin Assadien henkilökultin väline.
Taistelut ja pommitukset ovat keskittyneet yksinomaan sunnienemmistöisille alueille kun taas alaviittien ja muiden shiiojen asuma-alueet ovat olleet enimmäkseen rauhassa, niin Assadin hallinon kuten myös shiiojen ääriliikkeiden, kuten Hizbollah (jonka tukialue on siis Libanonissa), tiukassa kontrollissa. Tämä näkyy erityisesti pakolaisvirran koostumuksessa, ylivoimainen enemmistö on sunneja.
Kyllähän Assad on Syyrian valtion tunnustettu päämies kuten Hussein oli Irakin. Kumpaakaan vaan ei ole valittu vaaleissa vaan valta on saatu vallankaappauksien kautta, Assadin tapauksessa tosin nämä suoritti hänen isänsä. Toisin sanoen ei Assadkaan lähtökohtaisesti edusta juuri ketään muuta kuin itseään. Ja mitä tulee ei-syyrialaisiin aineksiin niin Iran on avustanut Assadin hallintoa miehistöllä ja aseistuksella alusta asti, suoraan ja välillisesti Hizbollahin kautta ja nyt Venäjä tulee avuksi kun Assadin hallinto ja Hizbollah menettivät kesän mittaan kaupungin toisensa jälkeen.
Eri hallinnot tapaavat nimitellä vastustajiaan terroristeiksi mutta en ole varma miksi te käytätte tätä termiä. Vaihtoehdot esitin jo yllä ja lukemani perusteella jälkimmäinen vaikuttaa ilmeiseltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kun suvereenin valtion tunnustettua hallintoa vastustetaan väkivaltaisesti niin ei ole kovin poikkeuksellista nimittää näitä ryhmiä hallinnon näkökulmasta terroristeiksi. Nimitys on tietysti sidoksissa aikaansa ja tilanteeseen sikälikin että näiden kapinallisten mahdollisesti voittaessa ja vakiinnuttaessa asemansa heistä tuleekin uusi tunnustettu hallinto ja historiankirjoissa vapaustaistelijoita. Ei Assad tietysti ole mikään demokratian esikuva mutta vielä huonompi vaihtoehto olisi tällaiseksi nostaa joku tuhansista klaanipäälliköistä tahi kalifaatti; toisin sanoen pidän al-Assadia huonoista vaihtoehdoista vähiten huonona ja toivon Venäjän johtamalle liittoutumalle menestystä kapinallisten kuriinsaattamiseksi (näihin kapinallisiin en lue kurdeja jotka tyytynevät elämään omassa autonomiassaan aiheuttamatta ongelmia muille väestö- tai uskontoryhmille). Lopputulemana hyvinkin saattaa olla Libanonin kaltainen hallintodiili tai suht itsenäisistä kantoneista muodostuva liittovaltio.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä ei ole kyse siitä miten Assadin hallinto nimittää vastustajiaan vaan siitä miten te nimitätte heitä. Kuolonuhrien ja tuhottujen siviilikohteiden määräällä mitattuna Assadin hallinto päihittää kaikki vastustajansa yhteenlaskettuna (YK:n arvio). Toisin sanoen Syyrian sisällisodan suurin terrorin tuottaja on juuri Assadin hallinto, eivät kapinalliset tai ISIS, eivät edes yhteenlaskettuna.
Sanahan täällä on toki vapaa ja minulle on aivan sama kenelle toivotte menestystä mutta tuollaisilla täysin yksipuolisilla ja typerillä sanavalinnoilla annatte itsestänne vähintäänkin kyseenalaisen kuvan.
Oma käsitykseni on, että pitkässä juoksussa Assadin hallinto on tuomittu epäonnistumaan riippumatta Iranin ja Venäjän tuesta ja se ei lopulta pysty pitämään kuin alaviittien ja muiden shiiojen ydinalueet. Käytännössä tämä tarkoittaa vanhan Ottomaanien ja siirtomaavallan aikaisen valtiorakenteen luhistumista Syyriassa ja laajemminkin.
Ilmoita asiaton viesti
Viittaan edelliseen kommenttiini:
”Kun suvereenin valtion tunnustettua hallintoa vastustetaan väkivaltaisesti niin ei ole kovin poikkeuksellista nimittää näitä ryhmiä hallinnon näkökulmasta terroristeiksi. Nimitys on tietysti sidoksissa aikaansa ja tilanteeseen sikälikin että näiden kapinallisten mahdollisesti voittaessa ja vakiinnuttaessa asemansa heistä tuleekin uusi tunnustettu hallinto ja historiankirjoissa vapaustaistelijoita.”
Ja edelleenkin pidän al-Assadin hallintoa tällä hetkellä vaihtoehdoista vähiten huonona. Ja tosiaankin toivotan Venäjän johtamalle menestystä ISIS*n nujertamisessa. USAn tukema aiempi löyhä liittoutuma yritti sekin ISIS’ä vastaan hyökätä mutta menestys jäi vaatimattomaksi ja lisäksi Turkkinvielä keskittyi kurdien pommittamiseen mihin seikkaan itse suhtaudun hyvin kielteisesti. Nyt, toisin kuin edellisen liittoutuman aikana, näen keskeiseksi menestystekijäksi sen että ilmaiskut on integroitu maavoimien operaatioihin jolloin tehovaikutus lienee suurempi.
Mitä taas tulee lopputulemaan niin al-Assadhan on jo tarjonnut oppositiopuolen sotilaille armahdusta ja samalla länsivallatkin ovat alkaneet lieventää kantaansa hänen syrjäyttämiseensä. Tässä mielessä pidän mahdollisena, että kun ISIS on tuhottu niin jonkinlainen vallanjakodiilikin olisi mahdollinen ja sen myötä väkivaltaisuuksien lopetus neuvotteluteitse.
Ilmoita asiaton viesti
Hyväksymällä yhden osapuolen termin vastustajistaan valitsette puolenne ja kun samalla se osapuoli jonka puolesta liputatte on oikeasti – siis YK:n pakolaisjärjestön mukaan – ylivoimaisesti suurin siviileihin kohdistuvan väkivallan – siis terrorin ja tarkemmin valtioterrorismin – tuottaja, on käyttämänne termi puhdasta kaksinaismoralismia. Itse en täälläkään ole nimittänyt edes ISISiä terroristijärjestöksi, se on ääriliike jonka keinovalikoimaan kuuluu terrori. Aivan samalla tapaa järjestelmällinen terrori kuuluu Assadin hallinnon keinovalikoimaan, mittakaava on vain paljon suurempi kuin sen vastustajilla yhteensä.
Assadin hallinto on jo tuottanut miljoonia pakolaisia ja nämä ovat valtaosin nimenomaan maan valtaväestön muodostavia sunneja. Kuolleita on satojatuhansia, arviot pyörivät luokassa 200-300 tuhatta, näistäkin valtaosa sunneja. Toisin sanoen Assadin hallinto on maan valtaväestön kannalta katastrofi ja näköpiirissä olevista vaihtoehdoista samaa tasoa kuin ISIS ellei jopa huonompi. Eikä tämä ns. liittouma, jonka siis muodostavat alaviitti/shiia Assadin hallinto, Venäjä ja shiia johtoiset Iran ja Irak, herätä yhtään enempää luottamusta sunnivästön keskuudessa.
Tähän mennessä ei ole mitään näyttöä Venäjän pommitusten tehosta ISISiä vastaan. Tiedotusvälineihin annetuista maalivideoista ei ole vielä onnistuttu paikantamaan yhtään varmaa iskua ISIS kohteita vastaan. Sitä vastoin kapinalisia vastaan suunnatuista iskuista löytyy videoita pilvin pimein. Tänä aamuna (9.10) tulleiden tietojen ISIS on todellisuudessa edennyt Aleppon pohjoispuolella, siis siellä missä kapinalliset pysäyttivät ISISin etenemisen aiemmin kesällä.
Viestissä 15 toivotitte ”Venäjän johtamalle liittoutumalle menestystä kapinallisten kuriinsaattamiseksi” ja nyt toivotatte ”Venäjän johtamalle menestystä ISIS*n nujertamisessa”. Mitähän mahdatte tarkoittaa? Juuri tätä tarkoitin kun viittasin sanavalintojenne typeryyteen…
Mitä lopputulemaan tulee niin Assadien hallinto on aina luvannut kuuta taivaalta, vaan mikä onkaan tulos? Miljoonia pakolaisia ja satojatuhansia kuolleita. Ja Venäjän ja tämän shiialiittouman väliintulo vain pahentaa tilannetta; pakolaisten tulva kasvaa ja maan sunnienemmistö vain radikalisoituu entisestään. Loppupeleissä vähemmistö ei kuitenkaan pysty pitämään kuin ydinalueensa vaikka etenisi nyt hetkellisesti ja maa tulee jakaantumaan samalla tapaa kuin Irak on hajoamassa joskin paljon väkivaltaisemmin. Venäjän väliintulo vain lisää tuhoa, uhreja ja pakolaisia.
Ilmoita asiaton viesti
No jos se terroristi niin hirveästi kaihertaa niin voin minä kutsua hallintoa vastustavaa porukkaa kapinallisiksi ja jopa oppositioksi niin kuin aiemmin taisin jossain kommentissa tehdäkin. Assadin toimet ovat kieltämättä kovia mutta väkivaltakoneisto periaatteessa kuuluu valtiovallalle ja tunnustetulle edustajalle – tässä mielessä valtiokoneiston väkivallalle on tietty oikeutus mikä kapinallisilta, oppositiolta ym puuttuu.
Menewtystä toivotin aluksi kapinallisten kukistamiseen ja sitten myls erikseen ISIS’n kukistamiseen. Tämä syystä että Irak tulossa Venäjän vetämän liittoutuman toiseksi kohdealueeksi ja todellakin toivon ISIS’n kukistumista myös Irakissa.
Ilmoita asiaton viesti
No jaa, pientä edistystä tässä lienee tapahtunut… Lähtökohtaisesti tuollaisen termistön käyttö on propagandaa ja siitä saattaa valistuneelle lukijalle jäädä ikävä käsitys, että kirjoittaja levittää jonkun tahon totuutta sellaisenaan eikä ainakaan tuo ilmi sitä ”toista puolta” mitä julistatte tuolla ylhäällä. Aivan samaa propagandaan viittaavaa termistöä on tuo kirjoittelu ISISiä vastaan suunnatusta kampanjasta kun kyseessä on aivan yksinkertaisesti Venäjän väliintulo Syyrian sisällissotaan, tässä mielessä tuo teidän ensimmäinen menestyksen toivottelunne oli sinänsä rehellinen ja aito vaikka ei vastaakkaan varsinaisen alustuksen henkeä.
Tuo valtion suvreniteetti perustelu on kyllä hauska, samalla perusteella esim. keskitysleireille olisi ”tietty oikeutus” ja tämän ”tietyn oikeuden” puuttuminen estäisi yksilöiltä ja kansalta moisen väkivallan vastustamisen. Kansansosialistit sentään saivat jonkinlaisen valtakirjan kansalta vaaleissa, Assadeilla ei koskaan ole ollut muuta valtakirjaa kuin väkivältakoneisto.
Mitä tulee sitten tuohon ISISin kukistamiseen niin nyt illalla tuli sitten vihdoinkin ensimmäinen paikannettu maalivideo Raqqan alueelta, kaikki edelliset paikannetut olivat todellisuudessa jostain muualta – eihän tätä ns. ISISin kukistamiskampanjaa oltu käyty vasta kuin puolitoista viikkoa…
Leikki sikseen. Ei ISISiä voi aseilla kukistaa, korkeintaan pysäyttää. Ei Israelkaan ole pystynyt kukistamaan Hamasia Gazassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hamasin osalta olen eri mieltä: Israel olisi pystynyt kukistamaan Hamasin Gazassa mutta ei halunnut. Viime Gazan sodan osalta Israelin hallitusta kritisoitiin paljon operaation keskeytyksestä. Perustelut olivat kuitenkin painavia: Ensinnäkin jos koko Gaza olisi mattopommitettu kivikauteen olisi kansainvälisen yhteisön tuomio ollut ennenkokematon; toiseksi Gazan haltuunotto ’sovinnaisin’ menetelmin olisi kaupunkisodankäynti -luonteesta johtuen sekin vaatinut merkittävästi siviiliuhreja ja samalla omat miehistötappiot olisivat olleet merkittävät; ja edelleen kolmanneksi valtauksen jälkeinen miehityshallinto olisi sekin tullut hyvin kalliiksi sekä taloudellisesti että poliittisesti. Siksi Hamasia ei ollut järkevää tuhota varsinkin kun Iron Dome ym puolustuksen avulla Hamasin aiheuttama uhka pysyy kohtalaisesti hallinnassa.
Syyrian osalta näen Venäjän vetämällä liittoutumalla olevan hyvät edellytykset menestykseen. Ensinnäkin Irakin mukanaolo mahdollistaa sen ettei ISIS’n pakoreitti Syyriasta Irakiin enää ole siinä määrin turvattu kuin aiemmin, toiseksi tällä kertaa mukana on enemmän taisteluihin kykeneviä maajoukkoja Iraninkin ansiosta, ja kolmanneksi maa-, ilma- ja merioperaatiot (ohjukset) kyetään nyt integroimaan tehokkaaksi kokonaisuudeksi.
Ilmoita asiaton viesti
Perusongelma ääriliikkeiden kukistamisessa on se, että niiden kasvualusta on paikallisen väestön epätoivossa ja turhautumisessa joka johtaa radikalisoitumiseen ja sitä kautta ääriliikkeiden nousuun. Sotilaallinen operaatio, varsinkin vieraan vallan tai uskontokunnan toteuttamana, johtaa väistämättä vain paikallisen väestön olojen kurjistumiseen ja sitä kautta vain aina vaan radikaalimpien liikkeiden kannattajiksi. Käytännössä niin Hamaksen kuten myös ISISikse nousu on juuri tällaisen kehityksen tulos, toisin sanoen sotilaallista ratkaisua ongelmaan ei ole olemassa
Hamasista ja Israelista voisi kyynikko todeta, että molempien osapuolien kovan linjan kannattajat muodostavat eräänlaisen symbioosin; muutama raketti silloin tällöin pitää Hamasin kannatuksen korkealla ja toisaalta takaa Israelin puolella vaalimenestyksen kovan linjan edustajille.
Irakin mukanaolo ei tuo mitään sotilaallista etua, pikemminkin päin vastoin armeijan heikon kunnon vuoksi. Ja mukanaolo selkeästi shiioja tukevassa liittoumassa perivihollisen Iranin kanssa aiheuttaa sisäpoliittisen ongelman; sunni-alueet ovat jo nyt radikalisoituneet ja tämä vain nopeuttaa maan hajoamista.
Ilmoita asiaton viesti
Päivitys 6.10.2015: Venäjän armeijan delegaatio pääesikunnan varapäällikkö kenraali Nikolai Bogdanovsky’n johdolla käy ksipäiväiset keskustelut Israelin pääesikunnan varapäällikkö kenraalimajuri Yair Golan’n johtaman delegaation kanssa sovittujen koordinointimekanismien hiomiseksi sitennettei maiden asevoimien välillä synny tahattomia yhteentörmäyksiä. (ks. aiempi kirjoitus ”Israel ja Venäjä koordinoivat toimiaan Syyriassa” – https://arielfi.wordpress.com/2015/09/22/israel-ja… )
Ilmoita asiaton viesti