Rinnakkaiselo vaarassa Israelissa

Arab_population_israel_2000_en

 

Useat odottamattomat Israelin arabien terroriteot ovat lisänneet etnisiä jännitteitä Israelin sisällä. Nyt monet kaupungit Tel Avivia myöten ovat jo päättäneet pitää Israelin arabiasukkaita etäällä juutalaisista koululaisista mm kieltämällä turvallisuussyistä arabityöntekijöitä tulemasta kouluihin oppituntien aikana.

Esimerkiksi Rehovot’in ja Hod Hasharon’in kaupunginjohtajat estävät kunnossapito- ja siivoustöitä tekeviä arabeja tulemasta töihin koulupäivän aikana perusteenaan turvallisuustilanne ja vanhempien painostus. Givatayim’in kunta puolestaan vaatii yhdessä kouluistaan itä-Jerusalemista tulevien siivoustyöntekijöiden korvaamista muilla. Ammattiyhdistysten edustajat pitävät paikallisviranomaisten työrajoitusohjeita selkeästi laittomina viitaten ’Lakiin tasa-arvoisista työmahdollisuuksista’ ja joukkoon rasistista syrjintää kieltäviin lakeihin.

Israelin arabienemmistöisissä kaupungeissa myös liike-elämä on viime kuukautena romahtanut joillakin aloilla jopa 80-90 % niin asiakasmäärissä kuin tuloissakin mitattuna. Rakennusalalla niin yrityksiin palkatut palestiinalaiset kuin Israelin arabitkaan eivät ole juuri tulleet töihin koska pelkäävät israelilaisia asiakkaitaan. Alan yrityksissä työskentelevistä 37 000 palestiinalaisesta oli arviolta 80 % poissa. Toisaalta mm korjausrakentajat ovat kohdanneet kasvavasti asiakkaita jotka eivät halua päästää arabeja asuntoihinsa erityisesti jos he itse asuvat siellä korjausten aikana. Israelin pohjoisen suurin kaupunki – Nasaret – tunnetaan myös nimityksellä ’Israelin arabipääkaupunki’. Nasaret on hyvin suosittu kauppapaikka ja matkailukohde ja siellä käy normaaleina lauantaipäivinä 20 000 ja joskus jopa 30 000 – 50 000 vierailijaa eri puolilta Israelia; viime lauantaina [17.10.2015]kävijöitä oli hädin tuskin tuhatkunta.

coexist

 

Etnisten jännitteiden vastapainoksi Jerusalemissa 1 500 Israelin juutalaista ja arabia kokoontui viikonloppuna [17.-18.10.2015] mielenilmaukseen vaatien väkivaltaisuuksien lopettamista ja Israelin sekä Palestiinalaishallinnon johtajien välisten rauhanneuvottelujen aloittamista. Samoin vaadittiin 150 Israelin juutalais- ja arabiaktivistin toimesta samaan aikaan Beershebassa jossa paikallinen linja-autoasema toimi samoin viikonloppuna terrori-iskun näyttämönä.

Merkittävänä syynä Israelin ja palestiinalaisarabien nykyiseen väkivaltaisuuteen israelilaishallinto näkee palestiinalaisjohtajien vuosikymmeniä kestäneen yllytyksen. Israelin Washingtonin suurlähettiläs Ron Dermer totesi palestiinalaisjohdon myrkyttäneen kokonaisen sukupolven vihalla Israelia ja juutalaisia kohtaan, yhteiskunnan jossa juutalaisten murhaamista ihannoidaan. Israelin YK suurlähettiläs Danny Danon puolestaan syyttää presidentti Abbasia lasten aivopesusta vihaan antaen esimerkiksi suositun käyttöoppaan ’Kuinka puukottaa juutalainen’ ja aiheuttaa eniten vahinkoa. www.youtube.com/watch?v=H8wHyPNyTL4

[P.S: Tämä artikkeli on tiivistelmä pääblogini kirjoituksesta Coexistence Challenged In Israel . Taustoitusta Israelin näkökulmasta lisäksi artikkelissa: Terror in Israel – Israeli View ]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu