Jordan Gate
Syyrian sisällissodasta, palestiinalaisten väkivaltaisuuksista ja Temppelivuoren jännitteistä huolimatta Israel ja Jordania ovat tiivistäneet yhteistyötään. Maaliskuussa 2015 maat allekirjoittivat historiallisen lopullisen sopimuksen ns ’Red-Dead’ –hankkeesta – Punaisen meren ja Kuolleenmeren yhdistävästä putkilinjasta (ks. Red-Med kanaali ja Sininen rauha askeleen eteenpäin ) – ja nyt puolestaan ns. ’Jordan Gate’ nytkähti liikkeelle.
Israelilais-jordanialainen turvallisuus- ja liikennekomitea keskusteli tiistaina – 27.10.2015 – ns. ’Jordan Gate’ hankkeen edistämisestä. Kyseessä on yhteisen israelilais-jordanialaisen teollisuus- ja työssäkäyntialueen perustaminen ’Valley of Springs’n alueelle kuusi kilometriä etelään Jordanjoen ylityspaikasta Israelin koillisosassa. Kokouksessa sovittiin tulevien kuukausien keskinäisiin sopimuksiin pohjautuvasta työohjelmasta.
Alueellisen koordinaation varaministeri ja hankkeen ohjausryhmän johtaja Ayoob Kara totesi ’Jordan Gate’n olevan suuren mittakaavan taloudellinen projekti kahden maan välillä tuottaen jatkossa työtä ja hyvinvointia molemmin puolin rajaa. Yhteinen teollisuusalue Jordanian puolella käsittää israelilaisia ja jordanialaisia teollisuuslaitoksia kun taas Israelin puoleinen osa palvelee logistisena ja liikennepalvelujen alueena siirtäen tuotteet Israelin satamien kautta ulkomaille. Tavara- ja henkilöliikennettä varten alueiden väliin rakennetaan silta. Yhteinen teollisuusalue syventää Jordanian ja Israelin kaupallisia suhteita ja tuonee vakautta alueelle. Lähde: GPO
Op-Ed kommentti:
Viime viikkoina suomalaisen median uutisointi Israelista on liittynyt lähinnä palestiinalaisterroriin ja Israelin turvallisuusviranomaisten liian kovina pidettyihin otteisiin sen hillitsemiseksi; edelleen Temppelivuoren levottomuudet, osin kuviteltu Gazan saarto ja Gazasta tehdyt iskut ja erityisesti niitä seuranneet vastaiskut, israelilais-palestiinalaisen konfliktin osapuolten keskinäinen syyttely sekä Syyrian ja Irakin sisällissotien heijastusvaikutukset leimaavat suomalaislukijoiden saamaa kuvaa Israelista.
Mielestäni tämä 'Jordan Gate' kirjoitus osaltaan maalaa kuvaa myös toisenlaisesta, väkivallattomasta Israelista, jossa katse suuntautuu paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Israelin ja Egyptin sekä Israelin ja Jordanian keskinäiset rauhansopimukset osoittavat että sekä sopiminen että rauha ovat mahdollisia; Israelin ja Jordanian yhteishankkeet osoittavat myös sen miten rajat madaltuvat rauhan myötä. Toivoa sopii että myös palestiinalaiset näkisivät sopimisen edut ehkä katkerienkin kompromissien läpi.
Liite:
’Valley of Springs’n alue ja kibbutsismi
’Valley of Springs’n alueella elää 9700 asukasta 26 kibbutsissa ja kuudessa moshavim’ssa. Koko Israelin ensimmäinen moshavim perustettiin v. 1921 Valley of Springs’n länsinaapuriin – Jezreel valley’hin.
[Kirjoitus julkaistu ensin Ariel -sivustolla]
Toivoa sopii, että myös israelilaiset näkevät sopimisen edut demagogisen propagandan esittämisen ja kieltäymysten sijasta.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2…
http://www.jpost.com/Israel-News/We-cant-forget-Ne…
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Retoriikka on viime aikoina ollut molemmin puolin turhan kovaa johtavien poliitikkojen keskuudessa. Se mikä mielestäni on valitettavaa on, että asenteet ovat heikentämässä käytännön yhteistyötä kentällä. Oslon sopimusten myötä on toteutunut useita israelilais-palestiinalaisia yhteistyömuotoja mm ympäristö-, koulutus- ja erityisesti turvallisuuskysymysten tiimoilta. Presidentti Abbas on väläytellyt Palestiinalaishallinnon vetäytyvän Oslon sopimuksista jolloin nämäkin vähät yhteisen toiminnan rakenteet ovat vaarassa.
Ilmoita asiaton viesti
on kyllä yksi niin härdelli tuo alue että kukaan enää ottanut pitkään aikaan selvää mitä siellä tapahtuu…
Muttamutta kiva jos tosiaan jotain edistystä tapahtunut, kuinka vahvasti israeli onkaan vielä murican otteessa? edit murica= https://www.google.fi/search?q=murica&tbm=isch&tbo…
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Obaman aikana Israel on melko vähän ollut USAn otteessa ja vastaavasti USAn hallintokaan ei aiempaan mittaan ole ollut juuralaislobbyn otteessa. Kannattaa myös huomata Israelin olleen huomattavan aktiivinen – myönteisessä mielessä -Venäjän suuntaan mm Syyrian suhteen.
Ilmoita asiaton viesti