Siinai optio jälleen ratkaisuksi

Sinai option, Ari Rusila

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmound Abbas väitti maanantaina [9.11.2015], että Israel ja Hamas ovat suorissa neuvotteluissaan suunnitelleet Gazan kaistaleen laajentamisesta 1000 neliökilometrillä Siinaille. Hiljattain Kairossa vieraillut Abbas kertoi kyseisen idean ehdotetun aiemmin Egyptin syrjäytetyn presidentti Mohamed Morsin taholta.

Presidentti Abbas väitti tietävänsä Hamasin ja Israelin neuvottelijoiden nimet kuitenkaan paljastamatta näitä. Abbas totesi vastustavansa ideaa liittää mitään Siinain osaa Gazan kaistaleeseen. Lähde: Jerusalem Post

Kyseessä oleva ns Siinain optio ei todellakaan ole mikään uusi keksintö ratkaista Egyptin ja Israelin yhteistä ongelmaa Gazan suhteen. Yli vuosi sitten Middle East Monitor (MEMO) raportoi myös Egyptin presidentti Morsin seuraajan presidentti Abdel-Fattah el-Sisin tarjonneen Palestiinalaishallinnolle suoraan Gazaan liittyvää 620 neliömailia [¨~1000 km2 ] Siinailta Palestiinan valtion perustamiseen; presidentti Abbas hylkäsi tällöinkin tarjouksen. Myöhemmin puhuessaan Fatahin johdolle Ramallahissa Abbas totesi suunnitelmaa ehdotetun ensimmäisen kerran jo vuonna 1956, jolloin esitys käsitti 1600 km2 luovutuksen Siinailta palestiinalaispakolaisten asuttamista varten.

Vastaava idea oli esillä myös vuosia sitten israelilaisten akateemikkojen toimesta mutta tällöin Egyptin silloinen presidentti Hosni Mubarak torjui sen jyrkästi. Lähde: Israel Hayom

Sinai option

Israelissa Siinai optio nousi vuoden 2004 Herzliya konferenssin keskiöön. Kyseisessä kokoontumisessa Israelin poliittinen, akateeminen ja turvallisuuseliitti kehittää perinteisesti uusia politiikka –ideoita. Vuonna 2004 esitettiin optiosta ns kolmikantamalli jossa osa Siinaista luovutettaisiin palestiinalaisvaltiolle, Israel saisi pääosan Länsirannasta ja Egypti saisi maakäytävän Negevin autiomaan läpi Jordaniaan. Toinen muunnelma oli Giora Eilandin suunnitelma v. 2004 jonka mukaan Israel vetäytyisi Gazasta, joka toteutuikin vuotta myöhemmin, Gazan laajeneminen Siinaille josta Egypti puolestaan saisi korvaukseksi maata Negevistä, Länsirannasta palestiinalaisille puolestaan luovutettaisiin 89 %. (Herzliya Papers ja Eilandin suunnitelma löytyvät pääblogini document library –sivulta)

Myös viimeiset Egyptin ehdotukset moninkertaistaisivat Gazan kaistaleen maa-alan mahdollistaen pakolaisten sijoituksen alueelle perustettavaan valtioon. Israelin armeijaradion raportin mukaan näin muodostettavasta valtiosta tulisi myös demilitarisoitu vyöhyke. Edelleen ehdotukseen liittyy antaa Palestiinalaishallinnolle autonomia Länsirannan palestiinalaiskaupungeissa mikäli PA luopuu vaateistaan Israelin vetäytymisestä vuoden 1967 rajoille. Raportin mukaan USA kannattaa aloitetta ja Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on myös siitä tietoinen.

Nimetön (60)

Kun on pelättävissä ISIS’n operaatioiden laajentuminen Gazaan tai Siinaille – josta esimerkkinä saattoi olla hiljattain venäläiskoneen pudottanut pommi – on niin Hamasilla, Egyptillä kuin Israelillakin yhteisiä intressejä yhteistyöhön jota Siinai option esiinnosto saattaa kuvastaa.

Mielestäni Siinai optio voisi olla hyvinkin käyttökelpoinen (osa-)ratkaisu israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin ja Hamasin ja Israelin sopimus [ks. Hamas and Israel on Verge of the Deal ] voisi vähintäänkin johtaa ’Kylmän rauhan’ saavuttamiseen.

Aiheesta hieman laajemmin pääblogini artikkelissa

Sinai Option again

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu