Israelilla uutta puolustusteknologiaa

Israelin armeijan uusi operationaalinen perusstrategia pohjaa ns. turvallisuustriangeliin – Ben-Gurion käyttämä termi tarkoittaen ennakkovaroitusta, pelotevaikutusta ja ratkaisevaa voittoa – täydennettynä neljännellä elementillä eli puolustuksella. Teknologian osalta puolustus on nyt saanut käyttöönsä kaksi uutta innovaatiota IAI’n (Israel Aerospace Industries) ansiosta.

Israelin puolustusvoimat on menestyksellisesti testannut kehittynyttä maasta-ilmaan ohjus Barak 8’aa. Ohjuksella voi olla avainrooli Israelin merellä sijaitsevien kaasuntuotantolaitteiden ja merivoimien suojaamisessa. IDF’n mukaan Barak 8 voi vastata mm Yakhont rannikko-ohjusten strategiseen uhkaan. Venäläisvalmisteisten Yakhont ohjusten IDF pelkää päätyneen Libanoniin terroristiorganisaatio Hezbollahin haltuun.

Barak 8

Barak 8 puolustusjärjestelmä on Israel Aerospace Industries’n ja Intian puolustuksen tutkimus- ja kehittämisorganisaation yhteishanke joka maksoi $1.4 miljardia. Myös Israelin ja Intian laivastot osallistuivat hankkeeseen.

Israel Aerospace Industries’n mukaan Barak 8 voi samanaikaisesti käsitellä useita kohteita intensiivisissä tilanteissa ja säästä riippumatta. Ohjuksen kohteet voivat olla niin mereltä kuin maalta ammuttuja ja ne voivat olla niin yliääninopeuksisia pintaliitäjiä kuin korkean ilmanalan kohteita. IDF tiedotti asiasta 26.11.2015. Lähde: IsraelHayom

Israel kehitti ensimmäisten joukossa drooneja eli kauko-ohjattavia lentokoneita jo 25 vuotta sitten ollen nyt maailman johtavia drooniteknologian (UAV) maita. Alan puolustussektori alkoi kehittyä voimakkaasti 1990-luvulla venäläisemigranttien toimesta. Aluksi valmistettiin kuvauskoneita, sittemmin mm koneita liikennevalvontaan ja voimalaitosten tarkastamiseen, armeijalla luonnollisesti on ollut drooneille monipuolisia käyttötarkoituksia. Nykyisin maailmassa lasketaan olevan 436 drooni –valmistajaa joista 13 Israelissa ja mm 4 Ruotsissa. Lista valmistajista löytyy osoitteesta http://www.uavglobal.com/list-of-manufacturers

ELM%202026DNyt Israel kehittää etulinjassa kauko-ohjattavien koneiden torjuntaa. Juuri ennen Soul’ssa pidettäviä puolustusalan messuja [the Seoul International Aerospace and Defence Exhibition – ADEX] Israel Aerospace Industries (IAI) ja sen tytäryhtiö ELTA esittelivät ehkä maailman ensimmäisen puolustuslaitteen sotilasdrooneja vastaan – Drone Guard’in. IAI’n mukaan pienten droonien käyttö on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina ja niiden muodistavan uhan yhdyskuntarakenteita, toisia lentokoneita ja puolustusta kohtaan pienen kokonsa sekä alhaisen nopeuden ja lentokorkeuden vuoksi. Drooneja voidaan käyttää vihamielisesti mm tiedonkeruussa, salakuljetuksessa ja asealustoina.

Drone Guard on uusi järjestelmä droonien havaitsemiseen, identifiointiin ja häirintään. Drone Guard käsittää 3D –tutkat, elektro-optiset sensorit ja häirintälaitteet. Kolmiulotteiset tutkat ELM-2026D, ELM-2026B ja ELM-2026BF on tarkoitettu lyhyille (10km), keskipitkille (15km) ja pitkille (20 km) etäisyyksille. Häirintälaitteistoa voidaan käyttää tutkien havaitsemiin kohteisiin ja myös jatkuvana itsenäisenä järjestelmänä ja se voinohjata droonin lähtöpaikkaansa, aiheuttaa sen alassyöksyn tai –ampumisen. Järjestelmä toimii testien mukaan myös useita kohteita vastaan samanaikaisesti. Lähteet: IAI , IHS Jane’s ja UPI

Droonisodankäynnin taustoitusta myös kirjoituksessani The Drone Papers By The Intercept

Muita Israelin puolustusteknologiaan liittyviä kirjoituksiani:

 

[Kirjoitukset aiemmin julkaistu Ariel -sivustolla]

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu