IDF lisää taisteluvalmiuksiaan Siinain ISIS’ä vastaan

Ansar_Bayt_al-Maqdis_(شعارات_جماعة_أنصار_بيت_المقدس_3) (2) ISIS-Sinai Province – aiemmin ‘Ansar Bait al-Maqdis’ (ABM) – nimellä tunnetusta terroristiryhmästä on tullut yksi ISIS’n lähi-idän tehokkaimmista osista. Israelin tiedusteluviranomaiset pitävät hyvinkin mahdollisena, että joku Siinain rajakaupungeista joutuu sen hyökkäyksen kohteeksi. Viime vuonna Siinain alueen terroristiryhmät hylkäsivät al-Qaedan ja liittoutuivat IS’n alaisuuteen . Siinain ISIS pitää Israelia toisena pääkohteenaan maan avustaessa Egyptin armeijaa taistelussa sitä vastaan. (Lähde YNet )

Vaikka Länsirannan terrori vaatii resursseja ja vaikka Siinain 220 km pitkälle rajalle Kerem Shalomista Eilatiin on valmistunut uusi huippunykyaikainen aita on IDF’lla silti normaalien armeijapataljoonien ohella valmiudessa myös erikoisjoukkoja. Israelin sotilastiedustelu on panostanut resurssejaan järjestöä koskevaan tiedonhankintaansa. Suurin osa IDF’n ja Shin Bet’n Siinaita koskevasta tarkkailusta on teknistä koska agenttien on hyvin vaikeaa soluttautua jihadistiryhmien sisään; ryhmät operoivat 25-30 tuhannen neliökilometrin pitkälti vuoristoisella alueella jolloin ryhmien harjoitusalueiden, asevarastojen ja johtokeskusten jäljitys ja kuvaaminen on hyvin haasteellista.

[youtube https://]

Viimeisten kolmen vuoden aikana Hamas on merkittävästi auttanut ABM sen nostaessa sotilaallista voimaansa ja operointikykyään. Vielä pari vuotta sitten ABM’n videoilla näkyi maalaisia varustettuna AK-47 ja käsikranaateilla. Nyt Siinain ISIS omaa Fajr raketteja, ilmapuolustusjärjestelmiä, olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia, räjähteitä, kehittyneitä viestintävälineitä ja satelliittipuhelimia. Viime kesänä ABM mm tuhosi raketti-iskulla maalta käsin egyptiläisen tykkiveneen.

Sinai option, Ari RusilaIsrael on jo vuosia auttanut Egyptiä tämän taistelussa Siinain jihadistiryhmiä vastaan tiedusteluyhteistyön lisäksi mm sallimalla maiden välisen rauhansopimuksen ylittävät määrät Egyptin asevoimia Siinailla. Egypti puolestaan on toteuttanut voimakkaita toimia Gazan raja-alueen rauhoittamisessa (ks. Op-Ed: Egypti Gazan saartajana Israelin sijaan! ).

Poliittisena ratkaisuna – Egyptin puolelta – puolestaan on jälleen noussut esiin ns. Siinain optio (ks. Siinai optio jälleen ratkaisuksi ). sinai

Arvioiden mukaan Siinain ISIS omaa 500-1000 taistelijaa, joista 100-200 on saanut taistelukokemusta Syyriassa ja Irakissa. Yhteydet Daesh’iin (ISIS) ovat tiiviit – tätä osoittaa mm Siinain ryhmän viestiliikenne Irakin ja Syyrian päämajojen (ISIS' Security and Intelligence Council) kanssa edeltäen venäläiskoneen pudotusta 23. lokakuuta 2015. (Lähde: Ynet )

Siinain ISIS on uhka myös alueen merkittävälle matkailuelinkeinolle. Jo nyt julkaistaan eri tahojen toimesta alueen riskikarttoja joista ohessa yksi esimerkki. Tilanteiden muuttuessa nopeasti kannattaa riskitilanne tarkistaa reaaliajassa. Mainittakoon, että mm alueella sijaitseva Katariinan luostari on Israelin puolella Eilatissa lomailevien matkailijoiden suosiossa. security-map-Egypt    


[Kirjoitus ensin julkaistu Ariel -sivustolla]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu